Een belasting invoeren voor een specifiek bedrijf lijkt me niet haalbaar omdat Valve met Steam bijna wereldwijd opereert, maar belastingen blijven binnen landsgrenzen. Dus we gaat dit geld precies opstrijken? Bovendien denk ik dat zo'n discriminerende belastingmaatregel in veel landen tegen de wet is.
Het land dat de regels oplegt mag het geld houden. In praktijk denk ik dat het de EU zou zijn.
Je kan zo'n extra belasting niet zomaar opleggen, daar zul je de wet voor moeten aanpassen. Omdat een maatregel is tegen een monopolie kan dat, als je andere vergelijkbare monopolies maar dezelfde regels op legt.
Dat doen ze al nauwelijks. Iedere ontwikkelaar kan zijn spel publiceren via Steam voor een zelf te bepalen prijs.
Naar ik meen kan Steam eenzijdig besluiten om kortingen te geven, maar dat kan ik verkeerd hebben.
De enige eis die Valve stelt is dat activatiesleutels voor Steam niet via andere winkels voor een lagere prijs verkocht worden en dat lijkt me een hele redelijke eis, omdat die sleutels vervolgens wel op Steam worden geactiveerd en dus kosten met zich mee gaan brengen voor het platform, maar geen inkomsten genereren voor Steam/Valve.
Het gaat mij er niet om of iemand de wet heeft gebroken. Het gaat mij er om dat ook zonder overtredingen het toch wenselijk kan zijn om in te grijpen.
Kan je hier wat dieper op in gaan? Volgens mij houdt Valve dit namelijk ook niet tegen, je mag je eigen Steam Store pagina inrichten zoals je wilt binnen de mogelijkheden van het raamwerk.
Niet echt, ik ga er van uit het tegen de regels van Steam is om je steam-pagina te gebruiken om mensen naar een andere site lokken om het spel daar te kopen. Op iedere Steam pagina zit een grote "buy now" knop. Die zou naar een andere store kunnen verwijzen maar ik denk niet dat je daar zelfs iets aan kan veranderen.
De welbekende 30%. Ja het zou best kunnen dat die omlaag gedwongen wordt naar aanleiding van deze rechtszaak.
Ja, die 30% lijkt redelijk uit de lucht getrokken. Daarmee is nog niet gezegd dat het te duur is, we domweg geen goed vergelijkingsmateriaal. Alle appstores rekenen ongeveer 30% maar ze hebben ook allemaal een (semi-)monopolie waardoor er niet op prijs geconcureerd wordt met andere aanbieders.
Dit lijkt me eerder een straf voor kleine, onafhankelijke ontwikkelaars dan voor Steam. De meeste spellen op Steam worden tegenwoordig door de ontwikkelaars zelf op Steam geplaatst. Dit is kinderlijk eenvoudig en voor veel kleine ontwikkelaars de beste manier om hun spel gepubliceerd te krijgen zonder een contract te hoeven afsluiten met een uitgever die ook een graantje van de inkomsten mee wil pikken.
Goed punt maar ook hier geldt dat de belangen van de markt groter zijn dan die van losse bedrijven.
Wellicht valt er nog wat te spelen met hoe je kiest welke spellen op Steam verschijnen. Eerst komt, eerst maalt? Of 50% wordt random geweigerd en doorverwezen naar andere stores? Of games met meer dan 1 miljoen verkopen worden van Steam afgehaald in de aanname dat die games sterk genoeg zijn om zelf voor publiciteit te zorgen. Ik heb er niet heel lang over nagedacht, er zijn vast nog meer varianten te bedenken.
Het zou mij verbazen als Steam en Valve op papier niet nu al 2 aparte bedrijven zijn. Steam verder opsplitsen lijkt me niet mogelijk zonder dat de situatie er slechter van wordt.
Je zou het kunnen splitsen in een bedrijf dat app-store-software ontwikkelt, een bedrijf dat app-stores host (maar niet exploiteert), een bedrijf dat investeert nieuwe games, een bedrijf dat betaaldiensten aanbiedt, een content-delivery-netwerk voor games, een compatibility laag voor oude games, een bedrijf dat hardware (bv steamdeck) maakt, een bedrijf dat game-servers host, etc...
Als laatste een bedrijf dat de diensten van al die andere bedrijven koopt om zo te beiden wat we nu kennen als Steam.
Het verschil is dat andere bedrijven nu ook een deel van die diensten kan afnemen terwijl ze een andere deel zelf doen om zich te onderscheiden.
[quote]
Kortom, ik zie niet welke maatregelen er getroffen kunnen worden
tegen Steam. Andere bedrijven zullen gewoon beter hun best moeten gaan doen om voet aan de grond te krijgen in deze markt.
[quote]
Dat gaat niet. Het hele punt van een oneerlijke markt is dat succes niet afhankelijk is van hoe hard je je best doet. Het is een beetje als tegen een drenkeling die kopje onder gaat zeggen dat die harder moet zwemmen. Het klopt maar als dat kon dan deden ze het al.
Ik denk oprecht dat deze rechtszaak nergens heen gaat.
Ik ook.