Waar ik op persoonlijke titel Tim een fijn pensioen wens, waren een aantal van zijn uitspraken tijdens het uitoefenen van zijn functie op z'n zachtst gezegd discutabel. Daarnaast stapte hij met zijn stichting in het voetlicht op het moment dat de gehele entertainment industrie in zwaar weer zat.
Wat is de waarde van intellectueel eigendom en copyright, dat is altijd de discussie geweest in de entertainment branche. Jarenlang hebben de grote studios en platenbazen miljarden gekasseerd door het kunstmatig hooghouden van prijzen (Wie herinnert zich nog de CDtjes van 40 gulden?). Tot ze werden ingehaald door de technologie. Internet en slimme algoritmes maakten abrupt een einde aan de cash-graai-praktijken.
Wat volgde was een ware heksenjacht op 'de boze hackers' die hen van hun miljoentjes afhielden. Organisaties als RIAA en BREIN werden naar voren geschoven om de heksenjacht te leiden. De consument werd een misdadiger, de organisaties opspoorders en als het aan de industrie gelegen had, was het zo omgezet in strafrecht. Daarbij werd privacy met voeten getreden, werden kleine downloaders behandeld als grote criminelen en tot voorbeeld gemaakt door idiote schadevergoedingseisen die in de miljoenen liepen.
Fast forward naar nu: De streaming diensten gaan langzaam maar zeker dezelfde kant op als waar we 20-30 jaar geleden ook zaten: De consument moet vooral betalen en de global content owners zoals Disney, Netflix, Sky, Apple en Amazon cashen maandelijks hun fee. De unieke content is de reden om in te schrijven en de rest is schermvulling. We zijn in principe terug bij af. En tegelijkertijd zie je het illegale downloaden weer toenemen. Het is een golf effect dat mede door de eigen entertainment industrie veroorzaakt wordt.
In principe vertegenwoordigt Tim met zijn stichting een industrie die niet tegen verandering kan. Platen en CDs waren uniek en in handen van 'de groten'. Wilde je luisteren, moest je kopen. Die tijd is nu weer. Wil je serie X zien, moet je abonnement X afnemen. Wil je Y zien, moet je abonnement Y afnemen. En waar vroeger regelmatig het hele seizoen in 1 x op de streamingsdienst stond, wordt ook die nu wekelijks van 1 aflevering voorzien, om zo de consument nog langer binnen het abonnement te houden en het revenu te maximaliseren. Dat mensen dan alternatieven gaan zoeken om niet maandelijks 120 Euro kwijt te zijn aan abonnementen, is logisch. Dat het illegale downloaden zo makkelijk is geworden dat een beetje handige knutselaar het volledig geautomatiseerd kan laten uitvoeren, helpt de casus natuurlijk ook niet.
Feit is: het is het spannigsveld tussen content producer en content consumer, waarbij de eerste gewend was aan ongelimiteerde macht en inkomsten en de tweede aan ongelimiteerde consumptie voor weinig/niks. Beiden kan niet. Maar wie gaat de balans creeren?
[Reactie gewijzigd door Froos op 23 juli 2024 08:05]