Slay the Spire 2 verschijnt in 2025

Slay the Spire krijgt in 2025 een vervolg. Dat is bekend geworden tijdens de Triple-I Initiative-showcase. Daar werd ook een eerste teaser van de deckbuilder getoond, waarin ook een nieuw personage geïntroduceerd wordt.

Dat nieuwe personage is The Necrobinder, een rondzwervende lich, aldus de Steam-pagina van het spel. De pagina belooft verder dat er nieuwe vijanden, events en schatten zijn die spelers kunnen vinden. Ook veranderen ruimtes en items die gevonden worden bij iedere speelbeurt.

Ontwikkelaar Mega Crit laat verder weten dat Slay the Spire 2 helemaal opnieuw is opgebouwd op een nieuwe game-engine. Voor het eerste deel werd libGDX gebruikt, maar voor het tweede deel werd Unity overwogen. Unity zorgde vorig jaar voor ophef met de introductie van een nieuw prijssysteem. Onder dat nieuwe systeem moesten ontwikkelaars betalen voor iedere installatie van hun game als deze de Unity Engine gebruikte, mits aan een aantal criteria werd voldaan. Na hevige kritiek werd het systeem teruggedraaid. Toch heeft Mega Crit afscheid genomen van Unity. Een woordvoerder laat aan IGN weten dat het nu Godot gebruikt, een gratis en opensource crossplatform game-engine.

Het eerste deel van deckbuildinggame Slay the Spire was in 2017 voor het eerst te spelen, maar de officiële release volgde pas in 2019. Spelers krijgen kaarten toegewezen waarmee ze kunnen aanvallen en verdedigen. Aan de hand daarvan moeten ze vijanden verslaan. Het spel werd destijds goed ontvangen: Tweakers gaf het in een review een 9 op een schaal van 10. Het tweede deel krijgt ergens in 2025 early access, maar wanneer dat precies is, is niet bekendgemaakt.

Update 18 april: er stond in het artikel dat Slay the Spire Unity als engine gebruikte voor het eerste deel. Dat is onjuist, er werd libGDX gebruikt. Het artikel is daarop aangepast.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

11-04-2024 • 11:43

32

Reacties (32)

32
32
15
1
0
17
Wijzig sortering
Leuk spel, maar zou het graag wat makkelijker en begeleid zien. Ik kwam nooit voorbij boss 2 die mij altijd in twee beurten dood maakte en snapte niet echt wat ik nou verkeerd deed.
Ik zou ook niet weten wat je verkeerd doet, maar een veel gemaakte 'fout' is het onderschatten van de waarde van een kaart uit je deck verwijderen. Als je bijvoorbeeld een sterke aanvalskaart verdiend hebt, en vervolgens een standaard 'Strike' kaart uit je deck verwijdert, is je deck een stuk sterker geworden dan wanneer je alleen die sterke aanvalskaart erbij gekregen hebt.

Een andere valkuil is "Alles willen". Als je bijvoorbeeld een run als Silent doet en wat goede poison kaarten hebt opgepikt, ga dan niet ook de shiv kaarten die je tegenkomt in je deck stoppen.

In de basis:
Kies een mechanic waar je in je run gebruik van wil maken

Kies kaarten die goed samenwerken op deze mechanic

Verwijder zoveel mogelijk kaarten die je gekozen mechanic niet ondersteunen (Kleiner deck = grotere kans de juiste kaarten te trekken)

Zorg voor een goede balans tussen offensieve en defensieve kaarten

Wees niet bang voor de skip knop. Als geen van de aangeboden kaarten echt een toevoeging op je deck bieden, dan maak je je deck in feite zwakker door er toch een te kiezen.

[Reactie gewijzigd door ZinloosGeweldig op 22 juli 2024 20:24]

Maar hoe weet je welke kaarten goed samenwerken met de gekozen mechanic? Het hele concept van de synergy is mijn nog niet helemaal duidelijk.
Ik heb 1x een deck kunnen krijgen dat zoiets deed maar dat kwam ook weer snel ten einde.
Door de effecten van de kaarten te lezen en te bedenken hoe dit samen kan werken...

Voorbeeldje:
Is Envenom (Whenever an Attack deals unblocked damage, apply poison) een betere keuze voor een deck met veel goedkope of multi-hit aanvallen, of voor een deck met dure zware hitters?

Nu zul je denk ik ook zien, dat Envenom net weer een uitzondering is op "Geen poison en shiv combineren" omdat Envenom juist goed werkt met shiv (immers ga je veel losse damage instanties genereren en dus vaak het effect van Envenom toepassen)

[Reactie gewijzigd door ZinloosGeweldig op 22 juli 2024 20:24]

Ik begin het idee door te krijgen.
Dat wordt toch eens een nieuwe run starten.
Veel plezier! Als de puzzelstukjes op hun plaats vallen en je een combo die je voor ogen zag tot uitwerking ziet komen is echt wel een lekker gevoel.
Met het eerste mannetje een block build maken vond ik een van de makkelijkste manieren om te winnen. Met body slam kan je dan alle block die je op jezelf gezet hebt aanvallen. Dan ben je dus zowel defensief zeker en doe je ook heel veel schade.

Als je dan ook nog de power baracade hebt dan verlies je niet iedere ronde je block.

Echter is het leuke aan slay dat je niet altijd kan wat je wellicht van te voren van plan bent. Je zal echt op basis van de kaarten die je in het begin trekt een route moeten kiezen hoe je hem wil bouwen.
Hele goede tips. Ik zou verder aanvullen (heb het spel uitgespeeld op ascension 20), je moet steeds weten wat de bottleneck in je deck is en die lacune proberen aan te vullen. bv als je meer actions krijgt en veel goedkope kaarten in je deck hebt, dan moet je kaarten toevoegen die kaarten trekken want dan is de bottleneck het aantal kaarten dat je per beurt kan uitspelen. Als je echter merkt dat je elke beurt eindigt met redelijk wat kaarten in hand moet je proberen meer acties te verkrijgen.

In act 1 vind ik het belangrijk om meer aanvalskaarten te kiezen dan verdedigings, en vooral proberen 1 aanvalskaart te hebben die meerdere vijanden in een keer kan raken. Je bent nu nog niet echt bezig met synergie, maar je wilt gewoon krachtige kaarten pakken. De engine bouw je meestal pas als je een goede rare (of artifact) hebt kunnen kiezen.
In act 2 moet je snel schakelen, nu zou je moeten bouwen aan je engine (dat wil zeggen kaarten laten gaan die niet aan je engine bijdragen). De fights in act 2 zijn best pittig, probeer een path te kiezen waar je zo weinig mogelijk moet vechten. Vooral de elites hier kunnen heel heftig zijn dus probeer ze te vermijden.

In slay the spire kun je wel tips geven, maar voor elke tip zijn er situaties waarin de tip eigenlijk niet telt, en dat maakt het spel zo geweldig.
Is dit een beetje speelbaar op telefoon? Ik kende het spel niet en zie dat het 10€ kost in de App Store. Zijn geld waard?
Ja, kan prima. Een tablet is fijner, maar op een telefoon gaat het prima, vooral als je de kaarten eenmaal een beetje kent.
De game staat ook op Apple Arcade. Dat zou je ook kunnen proberen voor een maandje.
Zeer hoge herspeelbaarheid iniedergeval. Dus als het je aanspreekt is het zeker het geld waard.
Ik heb er inmiddels 32 uur op de telefoon in zitten, prima te doen!
Prima speelbaar op mijn telefoon.
Bedankt iedereen, ik probeer het uit 👍
Niet ideaal qua grootte, maar prima te doen, zeker wanneer je de kaarten kent. Een tablet speelt prettiger omdat de kaarten in je hand beter zichtbaar zijn, zeker wanneer het er veel zijn. Heel af en toe ondervind je er wat last van op je telefoon en kan er daardoor een foutje gemaakt worden. Het spel zou je dan geforceerd kunnen afsluiten en rebooten, je match begint dan opnieuw. Dat haalt echter wel een groot deel van de spanning en ervaring weg, dus ik zou het enkel gebruiken wanneer een dikke vinger heeft geresulteerd in een ongewenste actie.

Ik heb er 333 uur (en een beetje) in gestoken op mijn mobiel, wat voor mijn doen echt schrikbarend veel is en verreweg mijn meest gespeelde game in de afgelopen 15 jaar. Toen ik die 333 uur zag staan ben ik er mee gestopt, maar deel 2 staat heel hoog op mijn verlanglijstje.
Al had ik graag een upgrade gezien van het visuele aspect, de gameplay was fantastisch. Bijna een gegarandeerde koop.
Kreeg gisteren een melding dat die 75% korting had op steam, meteen opgepikt. Nog niet gespeeld maar ben erg benieuwd.
Als je van strategische spellen houdt ga je deze geweldig vinden. Ik heb er bijna 1000 uur in geklokt denk ik. Enkel de grafische stijl moest ik even over geraken, maar laat dat je vooral niet tegenhouden!
Echt een aanrader deze game, één van de beste in het roguelite genre. Heel benieuwd wat deel 2 gaat brengen.
Ik heb vele uren in deel 1 zitten, nadat ik daar een beetje van afgekickt was kwam vervolgens Balatro uit, daar heb ik inmiddels ook aardig wat uren inzitten. Met Slay the Spire 2 zal dat niet minder zijn gok ik, ik kijk er naar uit!
Heerlijke game! Fantastisch nieuws dit.
Zalig game, honderden uren gespeeld
Hetzelfde hier, misschien ~500 uur in Slay the Spire. Vooral met Silent, lekker blijven drawen, gelijk minder kans op slechte handen. Kan niet wachten op de opvolger.
De eerste versie is voor mij eeuwig legendarisch omdat ik (in totaal) met heel veel flesjes in de hand en controller in de andere hand dit spel heb mogen spelen. Op de meest rare tijden. Dat waren trouwens geen pilsjes maar flesjes babyvoeding voor onze eerste pasgeborene. Heerlijk als je baby dan in slaap valt, en je met een hand op de bank Slay the Spire kon spelen.

Het is een single player spel (met pauzeknopje en save state / resuming). Zeer goede gameplay; easy to learn, difficult to master. Rogue-like, ieder potje is anders en je zult je constant aan moeten passen aan de RNG. Bovendien zijn de verschillende characters ook uniek. En het is geen pay to win, het is buy to play. Het spel is zwaar geïnspireerd door het originele Netrunner.

Een opvolger zal me deze herinnering niet kunnen geven. Kan een opvolger goed zijn? Jazeker. Maar net zo vernieuwend, dat gaat lastig worden. Al zou het met nieuwe characters wel kunnen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 20:24]

Toch heeft Mega Crit afscheid genomen van Unity. Een woordvoerder laat aan IGN weten dat het nu Godot gebruikt
Heel nice. Hadden ze vorig jaar al een beetje verklapt:
Ik kijk er naar uit. Deze koop ik sowieso op pc, misschien ook op iOS.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.