Hackersgroep eist aanval op Belgische bierbrouwerij Duvel op

De hackersgroep Stormous heeft de aanval op de Belgische bierbrouwer Duvel Moortgat opgeëist, zo meldt VRT News. Het collectief zegt over twee weken de gestolen gegevens vrij te gaan geven. De brouwerij is inmiddels weer gestart met brouwen.

De voorraden van bieren zoals Duvel, De Koninck, La Chouffe, Maredsous en Liefmans zijn nog voldoende en er komen geen tekorten, zo zegt de brouwer tegen VRT. Het Belgische bedrijf staakte zijn activiteiten deze week na een cyberaanval. Inmiddels brouwt het bedrijf weer onder meer Duvel, maar de productie van De Koninck en La Chouffe ligt nog wel stil. Het is onbekend welke data de hackersgroep zou hebben buitgemaakt. Het bedrijf zegt niets over de aanval, naar eigen zeggen vanwege het lopende onderzoek van het parket in Antwerpen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-03-2024 • 17:20

100

Submitter: GraveDigger

Reacties (100)

100
91
16
1
0
21
Wijzig sortering
Zit mij even zo te bedenken wat nou het doel dan geweest is van die hackers, misschien gratis bier. Maar serieus vraag ik mij een beetje af wat er dan nou te halen valt bij een bierbrouwerij. En ja net als anderen schrijven zal daar echt niet ergens een recept op een of andere server staan. Sowieso komt er wel meer bij kijken en is het brouwen van bier niet alleen van een recept afhankelijk.
Hacken deed men om de prestige.

Aanvallen zoals ransomware om zowel prestige, financieel gewin en sadisme
Hacken deed men om de prestige.
Dan zaten ze wel mooi bij de verkeerde brouwerij... :*)
Prestige is een Haïtiaans biermerk. Het bier wordt gebrouwen in Brasserie Nationale d'Haiti (BRANA) te Port-au-Prince (onderdeel van Heineken).

Het is een blonde lager met een alcoholpercentage van 5,6%. Het bier werd in 1976 gelanceerd, twee jaar na de opstart van de brouwerij. Het is het eerste en tot nu toe enige lokale bier van Haïti en haalt een marktaandeel van 98%. Sinds 2005 wordt het bier ook geëxporteerd naar Amerika.
Bron: Prestige (bier) - Wikipedia

Ontopic: Zolang Duvel noch de hackersgroep iets bekendmaken, blijft het gissen naar het exacte doel. Hoewel er @Roel1966 meer komt kijken bij het brouwen dan alleen een recept, kan ik mij voorstellen dat je als brouwerij niet wilt dat je concurrentie iets te weten komt van jouw geheimen.

[Reactie gewijzigd door JKP op 23 juli 2024 05:21]

[...]

Dan zaten ze wel mooi bij de verkeerde brouwerij... :*)
[...]
Bron: Prestige (bier) - Wikipedia
Of het ging ze om de Grand Prestige, maar daarvoor moesten ze dan toch echt naar Arcen. ;)
bij het brouwen dan alleen een recept, kan ik mij voorstellen dat je als brouwerij niet wilt dat je concurrentie iets te weten komt van jouw geheimen
Het zit hem denk ik meer in deels hoe je bepaalde ingredienten combineerd met mekaar en dan deels het vakmanschap. Oftewel je kan dan wel het recept hebben maar als je niet weet hoe je alles moet combineren heb je er nog niets aan. En ja je moet dan ook net aan specifieke ingredienten kunnen komen en weten waar je ze kan krijgen.
Het ligt natuurlijk een beetje aan welke groepering het heeft gedaan, maar het kan ook gewoon ontwrichting van de maatschappij als doel hebben; duidelijk maken dat werkelijk elk doel in de maatschappij geraakt kan en zal worden. Daar worden mensen onzeker van en angstig en daardoor bevattelijker voor bepaalde denkbeelden.
Of gewoon dat het ze bij deze club gelukt is. Alles en iedereen wordt immers volcontinue aangevallen
Dat kan natuurlijk ook. Ik hoop dat ik te zwartgallig was en jij gelijk hebt!

Edit: zie zojuist dat Beyers in België ook getroffen is. Het kan nog steeds toeval zijn.

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 23 juli 2024 05:21]

Ik geloof wel dat met name russische groepen erg gemotiveerd zijn om dit te laten lukken.

Het is in het belang van de russen dat wij onrustig zijn.
Bedrijfsgeheimen, werknemergegevens, prijsafspraken met afnemers.. er is genoeg dat een bedrijf liever voor zichzelf houd en mogelijk bereid is om geld voor te betalen. Hackers zoeken ook niet op 'welke brouwerij gaan we nu eens pakken?' maar komen gewoon ergens binnen door bijvoorbeeld fishing of exploits.
Je insinueert dat Duvel een doelwit was. Daar geloof ik geen reet van. Van de miljoenen malware/phishing emails die verstuurd worden is er toevallig een werknemer van Duvel zo dom geweest om erop te klikken. Zo simpel is het, en dit gebeurt dagelijks bij allerlei bedrijven. Het is nu toevallig een bedrijf met een grote naam, meer niet.

[Reactie gewijzigd door keejoz op 23 juli 2024 05:21]

Nu ja of er dan zoveel geld te halen valt mij een bierbrouwerij vraag ik mij wel af.
Waarom niet? Als de dagelijkse bedrijfsvoering in het gedrang komt kost hen dat gewoon veel geld en is er incentive om te betalen. Een lage winstmarge, weliswaar op een enorme omzet, is nog steeds veel geld.

Zelfs in een VZW zoals het Rode Kruis gaat er veel geld om, moeten er inkomsten gegenereerd en werknemers betaald worden. Een maand geen cashflow betekent voor menig bedrijf en VZW het faillissement.
Hoi @Roel1966,

Ze hoeven geen doelwit te zijn voor het geld, maar het kan wel.
Er is wel wat te halen volgens dit artikel Bron: https://derijkstebelgen.b...or-duvel-familie-moortgat
Ah oke, dat wist ik eerlijk gezegd niet van die familie en dat dan wel verklaard waarom die hackers Duvel als doelwit gekozen hebben.
wat er dan nou te halen valt bij een bierbrouwerij
Eenvoudig: geld. Net al bij alle andere gehackte bedrijven
Eenvoudig: geld. Net al bij alle andere gehackte bedrijven
Dat is wat hij zei: "gratis bier" :P

Overigens komt de term 'gratis bier' van journalist Joost van Kuppeveld:
Financieel journalist Joost van Kuppeveld was de eerste die de term ’gratis bier’ gebruikte voor het kwistig strooien met geld.
(Bron: gratisbierrecessie - Taalbank)

[Reactie gewijzigd door JKP op 23 juli 2024 05:21]

Ok, wist ik niet.
Het lijkt me geen bijzonder nuttig doelwit, een brouwerij. Even er vanuit gaande dat ze het recept wel twee keer geprint hebben ergens in een kluis hebben ze weinig om te publiceren en weinig dat niet hersteld kan worden zelfs zonder backup. De concurrentie weet echt al wel hoe ze hun eigen La Choufe clone kunnen brouwen, en ook wel waar de ingrediënten vandaan komen. Alle ingrediënten zijn houdbaar en in de keten zit zat buffer. Zou het zo'n open doel geweest zijn?
88 GB. mogelijks zit de onderhandelde prijs met verschillende klanten daar in... dat is info die ze liever niet publiek zien.
misschien zijn er computergestuurde processen? Als die plat liggen is er geen bier om te brouwen.
Brouwprocessen zijn (net als alle industriële processen) inderdaad nogal computergestuurd tegenwoordig, dat zal bij Duvel niet anders zijn. Niets speciaals eigenlijk.

Nu vraag ik me wel af wat er effectief “getroffen” is. Ik werk zelf voor een bedrijf dat jaren geleden is getroffen door wat we hier voor de verzekering een “malware incident” moeten noemen (NotPetya), die inderdaad ook onze hele infrastructuur heeft platgelegd.

Vooral offices waren getroffen, maar waar de scheiding niet goed gemaakt was tussen office netwerk en industrieel netwerk, zijn er ook wat lijnen stilgevallen. Uiteindelijk is alles even plat gegaan, omdat de ganse supply chain niet meer kon beheerd worden, dat had niet zo zeer te maken met het feit dat de industriële systemen effectief getroffen waren.

Nu, naar de technische kant van de zaak, zit ik toch met veel vragen in het algemeen, waarom het zo moeilijk lijkt te zijn:
- ook hier zijn weer meerdere vestigingen getroffen: hoe kan het dat het zo moeilijk lijkt te zijn om verschillende vestigingen beter te isoleren? Ze hebben die vestigingen toch niet allemaal tegelijk op dezelfde manier kunnen treffen, dat is toch “doorgelopen” van de ene naar de andere, of zie ik dat verkeerd?
- Als het effectief ook invloed heeft gehad op het industriële netwerk, is het dan zo moeilijk om office en industrieel te scheiden (er even vanuit gaand dat het via office is binnengekomen, via phishing of software, usb-stick, etc.)? Ik weet dat ze hier bij ons ondertussen heel veel werk hebben ingestoken…
- Qua phishing snap ik nog steeds niet dat we van onze IT afdeling om de zoveel tijd mailtjes krijgen “er zijn weer mails aan het rondgaan van zogezegd onze CEO dat we dringend geld moeten overschrijven, die zijn niet echt”. Is het werkelijk zo moeilijk om email zo te “herdenken” dat niemand geloofwaardig kan doen alsof hij onze CEO is? Spam/Phishing/etc. zijn zo’n groot probleem, dat moet toch oplosbaar zijn (zeker binnen bedrijfsomgevingen)? Usb-poorten zijn bij ons al geblokkeerd, zelf kan je niets meer installeren, die deur kan toch ook dicht? 2FA is hier ook verplicht, dus ook gewoon met een paswoord geraak je ook niet ver.

Ik snap dat hackers altijd een stapje voor hebben, maar soms lijkt het alsof we ze het veel te makkelijk maken, niet? (Dat was bij ons ook zo, ondanks dat het al jaren gekend was, stond smb v1 nog gewoon open bij ons, alleen het feit dat ik dat vinkje had uitgezet op mijn werklaptop betekende dat ik vrolijk bleef werken terwijl de rest van mijn collega’s hun schermen op zwart zagen gaan).
Wat ik niet begrijp is dat bedrijven hun kritieke productieproces, daar waar al het geld mee wordt verdiend, aangesloten houden op het internet ipv op een volledig separaat netwerk. Het zal niet overal voor gelden en zeker ook niet altijd kunnen maar een online verbinding is in genoeg gevallen nergens voor nodig. Het is een eenvoudig gegeven, zit het aangesloten op het internet dan is het te hacken, punt. Er is geen veiligheid, er zijn alleen verschillende mates van onveiligheid.
Productieprocessen, zeker als het om volumeproductie gaat, is vaak gekoppeld aan voorraadbeheer aan zowel de ingang als aan de uitvoerzijde, behoeft controle en bijsturing op afstand en noem verder maar op. En dat vaak over meerdere gebouwen, filialen of zelfs fysieke locaties die soms kilometers uit elkaar liggen. Zonder een online verbindingen stap je in dit sort processen dertig jaar terug in de tijd. Of verder.
Onderlinge verbindingen zijn prima in een IPVPN onder te brengen, waarbij geen enkele ontsluiting naar de buitenwereld is.
Ook voor administratieve en voorraad beheer zijn daar prima scheidingen in te realiseren, waardoor toch het nodige verkeer uitgewisseld word op basis van verschillende protocollen, het is maar net hoeveel waarde je er aan toe wilt kennen.

Te vaak is de IT infra de sluitpost van veel bedrijven, want het kost geld.
Ik denk dat een hack als dit voorkomen goedkoper had geweest met de juiste investring.
Anoniem: 138647 @The Ghost8 maart 2024 10:01
Onderlinge verbindingen zijn prima in een IPVPN onder te brengen, waarbij geen enkele ontsluiting naar de buitenwereld is.
Dat klopt. Maar (true story) als je alle netwerken, wereldwijd, helemaal open hebt staan (alle subnets van alle locaties wereldwijd) dan heeft een malware het makkelijk. De firma waar mijn vrouw werkt is dat overkomen. Lekker alles open (want interne firewalls zijn te veel werk). Binnen 3 uur was elke server, pc, laptop etc. etc. wereldwijd versleuteld. Alles. Gewoon alles.
En natuurlijk geen werkende backups (de primäre backups waren mee versleuteld want Veeam Backups hoor je natuuuuurlijk op een SMB share te leggen wat een Malware probleemloos mee-versleuteld) en de secondary backup restoren ging niet.

Ze hebben betaald maar het ontsleutelen werkte niet. En de hackers hebben niets meer van sich laten horen (waarschijnlijk een bug in de malware waardoor de decrypt-key niet werkte). Dus IT dood en het losgeld weg.

Ze hebben bijna 3 maanden nodig gehad om een nieuwe AD te bouwen, en alles weer opnieuw "from scratch" op te bouwen. In de tussentijd gewoon pen en papier. Het is een schoonmaak- en sanitär multinational, dus zo super afhankelijk van IT zijn schoonmakers en "kraan in de keuken lekt" monteurs niet, maar lastig was het wel want ze wisten niet meer wie al hun klanten vragen. Ze moesten letterlijk alle medewerkers vragen een lijst te maken met klanten die zij kenden, om het later in het, nieuw opgezette CRM- en logistiek-system, in te kunnen voeren.

Als je als bedrijf zo'n IT dream-team hebt (het soort dat je tegen de muur zou moeten zetten) dan helpen site2site VPN's en "servers die niet op Internet kunnen" echt niet. Je hebt 1 PC nodig die iets inslikt en als die PC dan lekker overal bij kan, dan ben je het haasje.

Het is schrikbarend hoeveel klanten wij hebben waar we dit soort dingen, in meer of minder extreme mate, tegenkomen. Ik op dit moment bij een Architectenbureau aan het klussen. Ook alles in 1 groot /16 netwerk. Ze hebben high-profile klanten zoals, oa, een wapen- en munitie-fabrikant en tijdens een audit zijn ze dus gruwelijk door de mand gevallen. We zijn nu bezig alles te segmenteren etc. etc. en hun backups te isoleren, immutable te maken etc. etc. etc.

Ontopic: Hackers interesseren zich niet voor bier. Die willen gewoon geld en wie ze aanvallen is meestal völlig Wurst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 23 juli 2024 05:21]

Leuk om IT'ers tegen de muur te zetten.
Met mijn 30+ IT ervaring echter maar bij enkele werkgevers,
heb ik gemerkt dat het bijna nooit de IT'ers zijn die iets niet willen, maar het management.
Grote IT bedrijven willen continue besparen, net als MKB.
En wanneer het mis gaat doordat niet eerder voldoende is geïnvesteerd,
dan is er plotseling wel genoeg geld voor nieuwe hardware, software en overuren.

De enige plek, waar we als IT'er wel alles redelijk voor elkaar kregen,
was een groot niet IT-gerelateerde bedrijf waarbij de IT geen "main business" was.
We kregen gewoon een budget. Wat over was ging terug naar het bedrijf.
Hadden wij te weinig budget ergens voor dan konden we dat aanvragen en beargumenteren,
en dan konden wij bij goedkeuring een extra budget krijgen.
Het fijne was dat we tijd/geld hadden om nieuwe technologieën te testen, waarvan we dachten dat het handig zou zijn om deze te implementeren binnen onze infrastructuur.

Helaas kwam er een einde aan toen de directie de IT afdeling out te sourcen.
Uiteindelijk komt dat toch door IT-ers. Waarom lukt het andere afdelingen wel om aan management uit te leggen waarom een bepaald budget nodig is? Het wordt tijd dat IT-ers eens gaan professionaliseren en op managementniveau uit kunnen gaan leggen wat het belang ergens van is. De gemiddele IT-er komt niet verder dan iets zeggen als "ik heb budget nodig om te upgraden naar product X version 11.32R2" zonder op managementniveau uit te leggen waarom het nodig is, wat de impact is als je het niet doet etc.

Management heeft ook geen detailkennis van wat andere afdelingen doen (hoeft ook niet) maar bij die andere afdelingen werken mensen die het wel goed kunnen uitleggen.
Probleem is dat IT geen corebusiness. Wanneer ze bij Duvel met b.v. een "blonde" Duvel komen, raakt het management wel enthousiast want ze zien WINST potentie.
Bij IT ziet het management altijd KOSTEN, terwijl zonder IT alles vastloop!
Ze merken pas dat het belangrijk is wanneer het een keer eruit ligt.
IT is vaak geen prioriteit ik heb meegemaakt dat €10.000 voor upgrade even niet kon, terwijl de nieuwe BMW 7-serie van €150.000 wel belangrijk was..... **ahum prioriteiten**

Wanneer dan "het voorspelde" gebeurd dan is het de schuld van IT-afdeling. Vandaar dat ik tegenwoordig ook aan dossiervorming doe....voor als het misgaat.

Ik heb ook bij een groot IT bedrijf gewerkt (> 2000 man) en je zou verwachten dat "het management" verstand heeft van IT en de medewerkers steunt, maar kostenbeperking was belangrijker.
Als je je aan het budget hield kreeg je bonus, als je over het budget ging om als afdeling meer winst voor het bedrijf te maken, kregen de verantwoordelijken GEEN bonus.

Als verantwoordelijke zou ik misschien ook hetzelfde doen met bonussen van €10.000+
Probeer jij maar aan je partner uit te leggen dat je je rug recht hebt gehouden en dat ze/hih daarom dit jaar niet bv. een nieuwe auto krijgt, de keuken kan verbouwen, op wintersport kan etc. :)
Een paar aanvullingen waarom e.e.a. complexer is dan je denkt.

Stel men heeft kunnen inbreken in je ERP systeem. Dat systeem wordt door het hele bedrijf gebruikt, dus dan hebben er ook al gelijk meerdere kantoren last van. Je voorraden, batchnummers, labels, inkoop, werkelijk alles staat in dat ERP. Dus als dit plat ligt kun je ook niet meer produceren. Tenzij je natuurlijk zin hebt om naderhand handmatig alle voorraad opnieuw te gaan tellen. Laat staan dat je correcte batchnummers op je etiketten weet te krijgen en die data weet te bewaren.

En als het om voedsel gaat, dan wil je natuurlijk ook even controleren of er niet is gerommeld met de receptuur. Zou nogal verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

En als laatste. Je zou je redenering ook om kunnen draaien. Blijkbaar gaat er namelijk toch iets goed, want als je ziet hoeveel deuren er open staan, dan vindt ik het aantal gelukte aanvallen eigenlijk nog wel meevallen.
Ik denk dat het antwoord altijd geld is. Bij grote bedrijven waarvan korte downtime voor grote verliezen leidt is dit ook wel het geval. Daarnaast is hun complete beveiliging heb ik het idee stukken beter. Ik weet niet hoe groot duvel precies is maar misschien dat ze relatief niet zoveel in de ICT stoppen of specifiek in het beveiligings stuk.
Ik denk dat het bij duvel niet dodelijk is als ze een uur stil liggen, bij dagen zal het wel de verkeerde kant op gaan maar hopelijk hebben ze verder wel goede isolatie qua backups en moet dit in een paar dagen wel te doen zijn. Genoeg aannames echt feiten heb ik niet dus misschien zit ik er totaal naast. Misschien komen ze met info over hoe en wat maar niet over al deze dingen in ieder geval
misschien wat off topic maar het recept is het inderdaad zeker niet want hoe je moet bier brouwen weten alle brouwerijen. Zelfs al zou je de exacte procedure kennen dan nog kan dit nooit 100% hetzelfde zijn (je kan het wel benaderen). Dit komt voornamelijk doordat de gist die gebruikt wordt uniek is voor elk bier. Gaat de gist verloren dan is het gedaan. Net daarom worden deze bewaard in geografisch verspreide "gistbanken" zoals oa bij de KU Leuven.

meer info: https://www.vrt.be/vrtnws...schermt-de-ziel-van-de-b/
Het lukte Hoegaarden niet om Hoegaarden bier buiten Hoegaarden te brouwen. :)
Het echte Hoegaarden wordt inmiddels in Amerika gebrouwen: https://www.demorgen.be/n...-texas-gebrouwen~b8890365
Bier bestaat voornamelijk uit water en bronwater smaakt op elke locatie anders door de bodemsamenstelling.
Het lukte Hoegaarden niet om Hoegaarden bier buiten Hoegaarden te brouwen. :)
Dat kwam grotendeels door de watervoorziening. Gezien bier voor een heel groot deel bestaat uit mineraalwater, maakt het water waarmee je bier brouwt een enorm verschil. Het water in Vlaams-Brabant en Belgisch Limburg (waar de Jupiler brouwerij staat en waar Hoegaarden sinds 2006 werd gebrouwen door InBev) is gewoon anders qua samenstelling.

Daarom zijn Bavaria en Hertog Jan bijvoorbeeld ook echt anders qua smaak terwijl het allebei pilseners zijn. Ik woon in Eindhoven en Bavaria smaakt voor mij als leidingwater, omdat 90% van Bavaria voor mij elke dag uit de kraan komt. ;)
Zie het als een dubbele chantage: eerst chanteren de hackers met de dreiging dat alles versleuteld blijft zolang er niet betaald wordt. Indien dit niet lukt (zoals bij Duvel, ze hadden backups ter beschikking) gaan ze chanteren met het openbaar gooien van alle gegevens
Persooneelsgegevens en Klantgegevens zijn voldoende om een hack nuttig te maken.

Het gaat zelden om of het nuttig genoeg is, maar om de effort die het kost (mogelijk zelfs geautomatiseerd).
Maar ook heel 'simpele' dingen als contactgegevens van klanten en leveranciers, de hele financiële administratie, misschien zelfs de loonadministratie.
Als dat allemaal gegijzeld is en in her ergste geval is ook de backup gecompromitteerd dan zijn de recepten een kleinigheid.
Het bedrijf heeft naast brouwerijen in België ook brouwerijen in Nederland, Italië en Verenigde Staten. Die laatste zou volgens het nieuws ook getroffen zijn. Al is onduidelijk of ze daarmee bedoelen dat uit voorzorg brouwerijen beperkt zijn of werkelijk een aanval hebben.
Ging het om een hack bij AB InBev dan? Of om een hack bij de brouwerij zelf?
Het nieuws gaat over het bedrijf Duvel Moortgat. Het bedrijf AB InBev is hun 'concurrentie'.
Nu gaat het écht te ver met die cyber-aanvallen.
Inderdaad, straks hebben we geen bier meer als dat zo door gaat :(

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 23 juli 2024 05:21]

Heineken in overvloed.

Oh wait :+
Dat is bocht, geen bier
Thatsthejoke.gif
Mocht dat ooit gebeuren dan ga ik zelf weer brouwen. Is wel 20 jaar geleden, maar alle spullen liggen nog op zolder. En het is net fietsen, je verleert het nooit meer. :Y)
wie weet releasen ze wel het geheime recept en kun je het thuis gaan brouwen ;)
open source bierrrr
De bier-brouw technieken en ingredienten zijn veelal bekend onder hobby brouwers, en voor elk bekend bier heb je een heleboel namaak recepten. Om thuis een Duvel te brouwen die voor 99% hetzelfde is vind je op internet zeker en vast iets.
Ik heb heel wat jaartjes thuis gebrouwen en toen ook veel op het hobby brouw forum doorgebracht. Ik kan vrij zeker zeggen dat een Duvel een lastig na te brouwen biertje is.
Mijn punt was dat je het al kan, en niet dat het gemakkelijk is. :P Als het echte recept van Duvel online komt zal het best nog steeds lastig zijn.
Ik meen begrepen te hebben dat het ook veel te maken heeft met het water dat je gebruikt, dat als je niet exact van daar bent, totaal een andere smaak kan geven. Waarschijnlijk ook niet zo eenvoudig als wat emmertjes uit de beek naast de brouwerij gaan scheppen :p.
Waarom niet? Je kookt het toch... ;)
Het smaakverschil zit ongetwijfeld in de hardheid en evt toevoegingen aan het leidingwater (jodium, chloor etc).
Nee, want het water van Duvel komt uit een diepe boorput waarvoor je niet zomaar meer een vergunning krijgt. Een optie kan zijn om producten van Pfizer Belgium te kopen om daar het water voor je Duvel clone uit te halen. Dat komt uit dezelfde aardlagen. Het zal dan wel geen goedkope clone worden.
Het is niet alleen het recept maar ook de omgeving. Waarschijnlijk niet bij Duvel maar veel oude bieren zijn afhankelijk van sporen/bacterie die in de lucht/water/grond zitten waar de hop en alle andere ingredienten maar ook waar. Je moet echt al dichtbij de brouwerij wonen en bij dezelfde boerderijen aankloppen om een evenaardig product te krijgen en net zoals wijn en whisky, sommige gebruiken systemen en procedures je niet zomaar kunt kopen of namaken.

Ik ben vergeten waar, maar er is een brouwerij (of was het kaas?) die jaarlijks het dak een week lang opendoet tijdens het proces om dezelfde smaak te verkrijgen omdat er blijkbaar in die streek een bepaalde schimmel of stuifmeel zit die aan de smaak toevoegt.
Dit gaat om bieren die spontaan gaan vergisten door wild gist, wat inderdaad rond zwerft in de lucht. Niet van toepassing op n Duvelke...
Ik ben vergeten waar, maar er is een brouwerij (of was het kaas?) die jaarlijks het dak een week lang opendoet tijdens het proces om dezelfde smaak te verkrijgen omdat er blijkbaar in die streek een bepaalde schimmel of stuifmeel zit die aan de smaak toevoegt.
Het hele idee is dat die wilde gisteren juist niet iedere keer hetzelfde smaakje opleveren, maar iedere batch anders kan worden. Soms worden dan meerdere 'jaargangen' gemixt (Geuze) om de smaak te tunen.
Dat was lindemans.
Yep, kriek lambic! De brouwers zetten hun lambic op zolder, met het dak open. Het bier vergist door spontane vergisting: de gistdeeltjes zweven door de lucht daar en landen in het bier waar ze zich vermenigvuldigen en het bier laten gisten.
Ik ken betere recepten dan duvel
Nienand zit op een recept van Duvel of ander bier te wachten.
Niet voor niks zet bijv. Brewdog zijn recepten gewoon online zodat thuusbrouwers het zelf kunnen brouwen.

https://www.brewdog.com/uk/diy-dog
Aan de moderatie weer te zien dat de meesten geen humor hebben.
Moderatie gaat ook niet over het feit of een comment leuk is, maar over of een bericht on-topic is en iets toevoegt aan het verhaal.

Nu moet ik wel zeggen dat ik het artikel zo vaag vind, dat ik er ook vrij weinig zinnigs op te zeggen heb. Geen beredenering van de daders en geen duidelijkheid over wat er vrijgegeven gaat worden.
Moderatie gaat ook niet over het feit of een comment leuk is
Toch wel een beetje (nadruk door mij):
Ongewenst
Flamebaits, trolls, misplaatste grappen, onnodig kwetsende reacties en andere reacties die in strijd zijn met onze algemene voorwaarden of huisregels.
Eens,

Zag de moderatie op deze pagina met he-le-maal geen enkele hoger dan nul. Nu weet ik ook dat nul betekend relevant maar met een goede bedoelde bijdrage, maar persoonlijk vind ik alles waar ik een beetje om kan lachen of een beetje blijer en/of beter geïnformeerd van wordt gewoon een één waard. Nul voelt toch als SLECHT . Min een is wat mij betreft voorbehouden aan complete onzin of beledigende teksten.

Nu ben ik met bovenstaande natuurlijk compleet off topic, maar dan wel puur op het artikel zelf, want ik denk dat er zich in dit commentaar iets standaards gebeurd wat zelden zo goed naar voren komt. Namelijk dat veel van ons vaak meegaan in de eerste moderatie. Dus alles wat vanaf het begin een nul heeft blijft een nul, er komt soms een plus een bij, soms een min een, maar het blijft nul.

Zo en om dat toch even on topic te komen (iedereen die dit op een min een of nul zet heeft niet tot hier doorgelezen :-):
De grote vraag is natuurlijk of er alleen gewoon data is buitgemaakt of dat er ook gegevens in het actuele proces encrypted zijn. Want als de actuele aansturing van de PLC opeens onleesbaar is dan kan je natuurlijk niks meer.
Dat men over twee weken wilt gaan publiceren is natuurlijk een drukmiddel. En misschien hebben ze gewoon het personeelssysteem gekraakt, maar wist de brouwer niet zeker of het productie proces niet ook geraakt zou zijn. Een beetje foute temperatuur en je krijgt zomaar te veel methanol ipv ethanol (Kan ook andersom zijn).

Hoop ik ieder geval dat ook zij een goede backup hadden en niet gaan betalen. Beloof ik dat ik een extra biertje van ze drink.
Dat is algemeen bekend over ICTérs toch....
Bier moet je hakken, niet hacken.
Als je zo,n toko hacked, zet dan meteen een pallet duvel in de bestellijst ipv losgeld te eisen. Zeker weer Russen of Chinezen, die drinken geen bier. :P
Toen ik jaren terug langere tijd in China verbleef was nu en dan een duveltje in het Belgisch bier café toch wel een gewoonte hoor.

Op restaurant kon ik dan weer vaststellen dat chinezen behoorlijk wat van hun bier kunnen verzetten.
Dit. En chinezen brouwen zelf ook bier. :)
Ben je jaren terug wel eens naar een zonnige vakantiebestemming binnen Europa geweest? Russen drinken meer bier dan Duitsers en Engelsen bij elkaar.
Russen drinken alles waar alcohol in zit. Of het nu voor consumptie geschikt is of niet.
Inderdaad die Chinezen drinken biel
Deze brouwerij zou men moeten beschouwen als Nationaal Kritieke Infrastructuur zeg ik als Nederlander in België :+
Jij mag een voucher komen ophalen voor een gratis pak friet met stoofvleessaus + bier naar keuze
Het waren 4russen
Ik ken een systeem waar je niet kunt hacken, je kan het centrum nooit bereiken.. ( op papier)
oohhh, als je aan de staart van de duivel zit, krijg je z'n drietand ergens ... maar effe serieus, van het bier blijven ze af!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.