Belgische koffieproducent Beyers is getroffen door ransomware

De Belgische koffieproducent Beyers is getroffen door ransomware. Het is niet bekend om welke ransomware het gaat en of er een link is met de eerdere ransomwareaanval die brouwerij Duvel trof. De bedrijven liggen vlak naast elkaar.

Koffie Beyers, de grootste koffieproducent van België, is is volgens Belgische media getroffen door ransomware. Het bedrijf zegt op zijn website zelf nog niks over het incident, maar de politie bevestigt wel dat er een groot bedrijf in Breendonk slachtoffer is van een cyberaanval.

Details over het incident ontbreken nog. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk door welke ransomware Beyers is getroffen. De link met bierbrouwer Duvel Moortgat is snel gelegd; dat bedrijf werd eerder deze week ook slachtoffer van ransomware en moest daarbij de productie tijdelijk staken. Duvel ligt hemelsbreed slechts een kilometer van Koffie Beyers vandaan, maar de geografische ligging is waarschijnlijk slechts een toevalligheid. Duvel werd slachtoffer van de Stormous-ransomwaregroep, maar die heeft op zijn website geen melding staan van een aanval op Beyers. Ook dat hoeft echter niets te betekenen. In veel gevallen publiceren ransomwarebendes niets als er onderhandelingen lopen.

Stormous ransomware

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-03-2024 • 17:44

44

Submitter: yauncle

Reacties (44)

44
43
7
0
0
16
Wijzig sortering
De link met bierbrouwer Duvel Moortgat is snel gelegd; dat bedrijf werd eerder deze week ook slachtoffer van ransomware en moest daarbij de productie tijdelijk staken. Duvel ligt hemelsbreed slechts een kilometer van Koffie Beyers vandaan, maar de geografische ligging is waarschijnlijk slechts een toevalligheid.
Dat lijkt puur toeval idd. Beide bedrijven horen niet bij hetzelfde concern volgens mij, en staan qua eigendom volledig los van elkaar zover ik het kan zien?

Dus realistisch gezien zie ik daar niet zo 1-2-3 een direct verband tussen.

Daarnaast komen er elke dag wel ransomware-aanvallen voor in diverse landen, waaronder ongetwijfeld ook in België, waarvan verreweg de meesten niet aan elkaar gerelateerd zijn. Dat het nu bij beide om bedrijven gaan die in elkaars achtertuin zitten zegt dus niet zoveel, zonder dat er meer bekend is over de daders/groepen achter de aanvallen.

Ik hoop verder toch wel dat ze (en ook die brouwer van eerder deze week) niet zullen toegeven aan de eisen van de daders, om te laten zien dat ze niet meewerken aan dit soort praktijken.
Lijkt mij zeker toeval, het is ook niet dat ze beide zo dichtbij elkaar liggen dat je even wat USB stickjes kan rondstrooien op hetzelfde bedrijventerrein. Ja het kan wel, maar dan kan ik mij beteren doelwitten voorstellen die dichter bij elkaar liggen en dus mogelijk een hogere slagingskans dat er iemand hapt op zo'n bedrijventerrein.

Zonder enige aanwezig is deze 'benadering' pure speculatie.

Zie kaartje:
https://tweakers.net/foto...DaoksytWAMZq9BDQktPeF.jpg

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 15:01]

Speculatief: wat nu als ze een zelfde IT/OT toeleverancier hebben?
Mind you IEC 62443-2-4 bestaat niet voor niets.
NEN-EN-IEC 62443-2-4 specifies requirements for security capabilities for IACS service providers that they can offer to the asset owner during integration and maintenance activities of an Automation Solution.
https://www.nen.nl/nen-en-iec-62443-2-4-2019-en-258485
Precies mijn gedachten. Bij ons in de buurt zijn veel bedrijven met een verschilldend business model opgericht door dezelfde IT partij. Ons kent ons.
De afstand doet mij speculeren dat ze wellicht dat ze allebei klant zijn van een kleiner lokaal bedrijf, en dat via die weg de malware is verspreid. Bijvoorbeeld allebei klant van een broodjeszaak voor zakelijke lunches, of ze gebruiken allebei dezelfde schoonmaakdienst of glazenwasser. Vanuit daar even een linkje via de mail versturen en je bent binnen.
Dus dat twee productiebedrijven op een speldenprik van elkaar vrijwel tegelijk tegelijk getroffen worden door ransomware is gewoon toeval?

Haha sorry, realistisch gezien is er roxh een een verband. Of zou je als Speurder zeggen: Nee laat maar, toeval :)
Kan inderdaad gewoon puur toeval zijn, maar het zou ook zomaar kunnen dat ze beiden dezelfde (regionale) IT/OT leverancier gebruiken. In zulks geval is het waarschijnlijk minder toevallig dat ze beiden getroffen zijn.
In de meeste gevallen wordt ransomware veroorzaakt door een medewerker die op een linkje in een e-mail klikt. Ook nu de bedrijven toevallig zowat in de zelfde straat gehuisvest zijn.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 15:01]

Het kan natuurlijk ook dat ze dezelfde toeleverancier gebruiken voor IT management oid, en de boeven zo hun weg naar binnen vonden. Is al eerder gebeurd.

Edit: had even verder moeten lezen, al twee anderen maakten dezelfde suggestie.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 23 juli 2024 15:01]

Hoewel veruit de meeste organisaties al zero trust netwerkonafhankelijk werken, kan het zijn dat beide organisaties nog volgens het klassieke model werken, waarbij de netwerkbeveiliging nog in het netwerk zit en niet op de endpoints. Dat is een oude methode van vroeger. Dat gecombineerd met een Wi-Fi netwerk dat misschien wel deels toegang heeft tot de infrastructuur, wat helaas nodig is in klassieke netwerken, kan verklaren dat er twee bedrijven in elkaars nabijheid zijn betrokken. Maar twee organisaties die nog niet op zero trust zitten is wel een toevalligheid, dat komt niet zo veel meer voor. Doorgaans hebben gebruikers in dit soort organisaties veel te veel toegang tot veel te veel data. Gewoon een scriptkiddie die van het ene Wi-Fi netwerk naar het andere Wi-Fi netwerk is gefietst kan een verklaring zijn. Het is behoorlijk makkelijk om met een gewoon gebruikersaccount een groot deel van een klassiek netwerk te versleutelen.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 23 juli 2024 15:01]

Tenzij je letterlijk bedoelt dat de hacker op de fiets gestapt is (war-pedaling?) zie ik niet in hoe je met een kilometer afstand iets te maken hebt met het wifi-netwerk van iemand anders, of er nu "infrastructuur" gedeeld wordt of niet. Dat in korte tijd twee bedrijven getroffen zijn die toevallig geografisch enigszins in de buurt liggen lijkt echt alleen dat: toeval. Ransomware-aanvallen zijn schering en inslag tegenwoordig, het zou bijna een wonder zijn als deze situatie nooit voorkwam.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 23 juli 2024 15:01]

Het "kan" een mogelijkheid zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een scriptkiddie met de fiets naar z'n slachtoffer gaat. Inbreken in klassieke netwerken is echt heel makkelijk en tegelijk behoorlijk leerzaam. Als je dan even naar je volgende slachtoffer kunt fietsen, dan doe je dat ook, zeker op die leeftijd. Vandaar dat het een verklaring kan zijn dat de twee bedrijven dicht bij elkaar zitten en beiden getroffen zijn.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 23 juli 2024 15:01]

Ah, je bedoelde het inderdaad letterlijk. :P Ik denk dat we de fase van scriptkiddies die het doen om dingen te leren echt wel voorbij zijn. Ransomware is tegenwoordig gewoon keiharde criminele business met groepen die het professioneel aanpakken. Zelfs als het iemand was die jong en onervaren is zou ik de term "scriptkiddie'" niet meer willen gebruiken; als je het doet om ransomware te installeren en een bedrijf plat te leggen ben je gewoon een crimineel in opleiding.
Klopt. Een groot deel van de ransomware is door criminele organisaties. Maar als je je omgeving niet in orde hebt (zero trust, device compliance, conditional access, etc. etc.) dan ben je ook potentieel slachtoffer voor jongeren die graag willen leren. Hoe crimineel het ook is, je daagt wel een veel grotere groep uit om in je netwerk te komen.
Ik heb in mijn jongere jaren ook computervredebreuk gepleegd, zoals het zo mooi heet, maar ik ben er nooit financieel beter van geworden. Hacken kan heel leuk zijn, maar als je het doet om te leren ga je hopelijk toch echt niet verder dan de beheerders pesten met wallpapers of automatisch Rick Astley openen in de browsers of zo, waarna je de boel op je stream gooit -- bragging rights dus. Als je een ransomwarepakket gaat installeren valt het echt niet meer onder jeugdige baldadigheid, al gebruikten ze daar WEP met autologin en blanco ww's.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 23 juli 2024 15:01]

Als je dan even naar je volgende slachtoffer kunt fietsen, dan doe je dat ook
LOL, Cybercrime komt veel voor omdat het makkelijk van afstand en "anoniem" uitvoerbaar is. Tenzij het echt een high pay-off target is is er geen persoon die fysiek op een locatie in actie komt. En al helemaal geen scriptkiddie op een fiets.

Een scriptkiddie kan een ransomware as a service huren op het darkweb, maar ook dan garandeer ik je dat er een mailtje met een linkje aan te pas komt. Er komen hier de meest wilde verhalen bovendrijven, usb sticks op parkeerplaatsen, scriptkiddies op fietsen. Allemaal veel te veel moeite en veel te inefficiënt voor een cybercrimineel.

Ransomware wordt nog steeds het meest verspreid door medewerkers die op linkjes klikken in pfishing mailtjes. Die kans is vele malen groter dan een scriptkiddie op een fiets. Ook als de bedrijven op het zelfde industrietrein gehuisvest zijn.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 15:01]

Ik ken weinig bedrijven die echt zero-trust toepassen. Hier gisteren nog discussie over gehad met mensen die semi-airgap (aka nooit het intern netwerk updaten en dan vertrouwen dat iedereen je regeltjes volgt voor de volgende 10 jaar) en andere ouderwetse oplossingen.

Volgens PacketLabs heeft maar 1% van bedrijven een echte zero trust netwerk.
Waar ik woon klopt dat wel. In Duitsland zal het zelfs minder dan 1% zijn. Maar in Nederland en Belgie zal toch minstens driekwart volgens het zerotrust principe werken? Ik ben juist uit Nederland vertrokken omdat ik de gospel van Intune voor mijn gevoel wel overal had gebracht. Ik verkondig nu elders de Book of Intune.
Intune is niet de enige optie daarvoor natuurlijk. Maar Nederland is wel een echt Microsoft land :)
75% zerotrust, ik geloof er niks van. Waarop baseer je dit ?
Waarop baseer je dit ?
Waarschijnlijk op "trust me bro"
Intune is maar een klein deel van zerotrust. Genoeg bedrijven gebruiken Intune zonder zerotrust toe te passen.
Je moet als organisatie wel. Zeker als kleine organisatie is zero trust een vereiste om enigszins betaalbaar te voldoen aan diverse wetgeving. Een klassiek netwerk dat voldoet aan wetgeving is simpelweg onbetaalbaar voor veel organisaties.
Zero-trust is evengoed onbetaalbaar. Zoals ik eerder zeg, ongeveer 1% voldoet aan de vereisten.
Saillant detail: beide hoofdvestigingen zijn op minder dan 1,9km van elkaar gevestigd: Google maps

Er zijn meerdere aanvallen mogelijk, maar nu begin ik wel de "fysieke" aanval plausibel te vinden: willekeurig USB sticks met ransomware achterlaten.
het moeten niet per sé usb-sticks zijn. Het kunnen even goed gsm's zijn die tijdens de middag in dezelfde broodjeszaak zijn geïnfecteerd.
Zouden mensen daar anno 2024 nog steeds intrappen?

Nu weet ik uiteraard niet hoe goed Duvel en Beyers' security-awareness trainingen voor het personeel zijn, maar ik mag toch hopen dat de gemiddelde persoon niet willekeurige USB opslagmedia in de computer van de baas steken.
Zouden mensen daar anno 2024 nog steeds intrappen?
Dat is bijna een inkoppertje. Er zijn bijna geen tactieken die gewoon helemaal niet meer gebruikt worden omdat niemand erin trapt. Zelfs het oude vertrouwde "stuur overduidelijke bullshitmail met executable malware attachment" is onverminderd populair. Er komen wel steeds meer geraffineerdere aanvallen (spear phishing en whatnot) maar de "gouwe ouwe" technieken blijven ook gewoon bruikbaar. Want ja, er zijn en blijven gewoon echt bedrijven zonder fatsoenlijke trainingen of personeel dat weinig om de fijne details van IT geeft.

Helaas kun je er voor beveiliging nou eenmaal niet op vertrouwen dat je alleen te maken hebt met de gemiddelde persoon, je moet ook vooral waken voor de mensen die daar onder zitten.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 23 juli 2024 15:01]

Absoluut !!!
Laat gewoon in een random meetingroom een “fake-usb” kabel achter en nagenoeg iedereen zal’m zomaar gebruiken.
"Dat is een oude methode van vroeger. " ai, dat zijn de nasty ones. :)
Eerst het bier en nu de koffie? Hoe moet onze samenleving nu nog functioneren?! :'(
Op vrijdag middag zijn issues met bier eerder een probleem dan issues met koffie. Dat is maandag ochtend pas weer nodig. :+
Al maar goed dat onze frituristen allemaal zelfstandigen zijn en we hier niet afhangen van grote fastfoodreuzen,
Anders hebben we echt een vet probleem :Y)
Zonder bier is de koffie minder hard nodig :+
Anoniem: 2080528 8 maart 2024 19:55
Cookie er bij? O-)
Moet je die wel accepteren natuurlijk :+
Je gaat je bijna afvragen of die bedrijven wel goed genoeg beveiligd zijn of dat er wel goed opgeleide ICT'ers rond lopen. Of dat misschien toch systemen verouderd zijn en men niet graag wil gaan investeren hierin. Althans ik lees hierboven wel verschillende reacties die vermoeden dat het om ouderre sytemen gaat.
Ransomware is overal tegenwoordig, deze keer maakt het het nieuws omdat het grote bedrijven zijn maar er zijn honderden bedrijven jaarlijks. In Belgie alleen waren vorig jaar rapportages van ransomware op 120 en meer dan 200 waarschuwingen werden verzonden door de overheid, maar rapportage is niet nodig, als mensen het al weten/merken wat ze moeten doen. Voor kleine eenmansbedrijven of restaurants etc in veel gevallen betalen ze of gaan ze een nieuwe PC kopen.
Ik hoop dat je je bericht ironisch hebt bedoeld (het “meedogenloze professionals” wekt die indruk). Ironie, zeker in geschreven tekst, werkt echter vaak alleen goed als je de ander een beetje kent.

Maar wanneer dat niet het geval is, heb ik een huiswerkopdrachten voor je… Onderzoek vandaag eens het verschil tussen causaal verband en een correlatie.

Er gebeuren soms gelijktijdig dingen in het leven die hoewel ze de schijn wekken met elkaar in verband te staan, objectief gezien van elkaar gescheiden moeten worden. Soms blijkt op een later moment dat dat wel het geval is geweest. Maar zonder bewijs is het niet meer dan je eigen onderbuikgevoel die op zichzelf staande gebeurtenissen aan elkaar verbindt.

[Reactie gewijzigd door JKP op 23 juli 2024 15:01]

Klopt, dus? Trek je daarmee de conclusie dat alleen Belgische organisaties doelwit zijn van ransomware aanvallen?
Dat wisten we, maar meer dus ook niet, we weten dus niet of het om de zelfde ransomware etc gaat.
Niet alleen dat, ze produceren ook beide dranken. Frisdranken komen hierna aan bod; dit is duidelijk een complot om België compleet droog te leggen en de arme bevolking te dwingen tot het drinken van... hou me ten goede... WATER. You heard it here first.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.