Je hebt gelijk, maar wel in een utopische omgeving.
Huisautomatisering werkt pas goed als het alles van jouw 'weet'. En ben je single met een saai en voorspelbaar leven, geen huisdieren en dergelijke, dan kun je inderdaad bepaalde acties op tijdstippen zetten dat jij meestal iets doet. Dus je staat op werkdagen op om 7 uur en gaat dan meteen douchen. Dus om 7 uur gaat de huisventilatie op max en schakelen de lampen in de badkamer zich in. Werkt perfect. Totdat... je vakantie hebt. Dan wordt je opeens gewekt door de ventilator die op standje straaljager gaat draaien. Dus, dat los je op met een infrarood-sensor in de badkamer. Nu gaat de ventilator pas aan als er tussen 7 en 12 beweging in de badkamer wordt waargenomen.
Allemaal leuk en aardig, maar nu krijg je een vriendin met onregelmatige diensten in de zorg. Jij staat om 7 uur op en besluit niet te douchen om haar niet te wekken. Toch loop je de badkamer binnen om even je tanden te poetsen.... en daar gaat de straaljager weer! En als je regelmatig op een knop moet drukken om die ventilatie weer uit te zetten, dan kun je beter niet automatiseren zodat je op een knop moet drukken om hem aan te zetten. Dat is een stuk logischer.
Zo kan ik nog wel even voort gaan en hier een heel verhaal neerzetten met 1001 voorbeelden waarin je huisautomatisering niet perfect aansluit op wat jij (en vooral je gezin) doet. Maar kort samengevat, huisautomatisering werkt in voorspelbare situaties. Een mens, is echter niet altijd even voorspelbaar. En een heel gezin al helemaal niet.
Dus er is echt niets mis met een dashboard waarin je de werkelijkheid die door je huisautomatisering waargenomen wordt kan bijsturen. Even een vinkje 'Oppas aanwezig' als jij en je vrouw van huis gaan en oma even op de kleintjes past. Wel zo fijn dat ze niet ineens in het donker zit omdat de twee hoofdbewoners beide afwezig zijn. Natuurlijk kun je ook met een infrarood-sensor in de woonkamer detecteren dat er nog altijd beweging is in huis... maar dan hoef je niet gek te kijken als je buren bellen dat er nog licht brand in de woonkamer en je er achter komt dat de kat op de tafel is gesprongen, daarmee is opgemerkt door de infraroodsensor en zo 'aanwezigheid' heeft getriggered.
Huisautomatisering moet voor je werken, niet tegen je. Maar hoe meer je wilt automatiseren, hoe uitgebreider de werkelijkheid voor je automation moet zijn en hoe lastiger dat is. Pas als de automatisering op een punt komt dat het moeiteloos gezichten kan herkennen en weet wie zich wanneer en waar in het huis bevindt EN inzicht heeft in de agenda's van die personen, dan kun je pas zeggen dat die werkelijkheid een beetje begint te lijken op de echte werkelijkheid. Maar dan moet je jezelf de vraag stellen, wil je wel in bijna elke kamer, maar zeker in elke verkeersruimte een camera hebben?
Je huis automatiseren is daarom altijd compromissen sluiten. Je zult altijd hebben dat je de automatisering moet controleren en bijsturen. En dan kun je beter een dashboard hebben waarin je dat gemakkelijk kunt doen dan dat je in de gigantische 'overview' lijst naar de juiste controls moet zoeken. Mijn buitenverlichting werkt bijvoorbeeld op 3 triggers:
- Tijd gestuurd (vanaf zonsondergang tot 23 uur en van 6 uur tot zonsopkomst)
- Weer gestuurd (mist of neerslag, zon boven de horizon EN lichtsterkte onder een bepaald niveau)
- Beweging gestuurd (bij beweging en zon onder de horizon; feitelijk is dat tussen 23 en 6 uur)
Elke trigger kan ik controleren, aanpassen of uitschakelen. Dus als de lamp brandt dan zie ik snel genoeg welke triggers daar verantwoordelijk voor zijn. Alleen daarom al is een goed ontworpen dashboard goud waard.
[Reactie gewijzigd door RiDo78 op 22 juli 2024 13:39]