SOFTWAREPROBLEMEN
Het probleem (met alle toestellen van de S24-series) is dat de Vivid-modus niet adequaat werkt. Deze zou het kleurprofiel naar DCI-P3 moeten zetten, maar dit gamut wordt slechts voor 85% gevuld (wat niet veel wijder is dan sRGB) in plaats van het geadverteerde 100% . Natural daarentegen is geklemt naar het sRGB-profiel en krijgt hierdoor een uitgewassen uitstraling. Zo kan deze modus met name rode elementen niet goed weergeven, door het gelijktijdig oplichten van groene subpixels (en vice versa voor groene elementen). Niet iedereen vindt dit even erg, sommigen zijn er zelfs stellig van overtuigd dat Natural een "accurate" kleurweergave is... maargoed, er zijn ook genoeg mensen die wel de meer vibrante modus missen.
Gepaard met dit probleem is ook de zogeheten "gradient banding", het fenomeen dat gradiënten geen zuivere overgangen (of overgangen met consistente bandgroottes) hebben tussen hun twee kleuren maar duidelijke banden van helderheids- en kleurafwijkingen vertonen (vooral duidelijk in zwart-wit-gradiënten). Dit wordt hoogstwaarschijnlijk ook opgelost met de gelekte update. Een breder kleurenprofiel zou, net als bij de S21U, S22U en S23U, moeten leiden tot meer geleidelijke overgangen in de gradiënten zonder duidelijke kleurafwijkingen. Dit is een voorspelling gebaseerd op gelijkaardig gedrag van de voorgangers, als je die van Vivid naar Natural modus schakelt, krijg je ook een duidelijke banding te zien.
HARDWAREPROBLEMEN
Bovengenoemde problemen zijn gelukkig dus op te lossen met een update. Er zijn echter ook gebruikers die dikke pech hebben en een soort gruis in hun scherm hebben, ook wel bekend als "mura". Deze uit zich op twee verschillende manieren. Enerzijds gaat het om een veralgemeende gruis zonder duidelijk patroon maar wel duidelijk afwijkend van een perfect uniforme weergave, anderzijds is er sprake van een spijkerbroek-achtig patroon met diagonale streping. Beide soorten gruis zijn zeer duidelijk te zien in donkere beelden, welke niet alleen in testomstandigheden (donkergrijs uniform beeld op lage helderheid bijvoorbeeld) te zien zijn maar ook tijdens videos, in afbeeldingen, games, etcetera. Dit probleem bevindt zich op het niveau van de subpixels en kunnen niet softwarematig opgelost worden, omdat het besturingssysteem niet kan zien wat de daadwerkelijke output van elke subpixel is. Mocht je dit probleem hebben, is het sterk aangeraden om je toestel te laten vervangen onder garantie.
Een ander probleem, wel universeel maar gelukkig van minimale impact, is een soort segmentatie-effect met 3 donkere lijnen, te zien op zeer lage helderheid in uniforme kleurbeelden (met name in de verschillende grijstinten). Dit effect is net als het gruis consistent, maar over het algemeen niet storend voor normaal gebruik, zelfs niet als je 's avonds voor het slapen gaat nog even een filmpje kijkt op lage helderheid. Het kan zelfs heel moeilijk zijn om dit patroon zelfs in testomstandigheden waar te nemen - het is er wel, maar je moet er naar zoeken. Tenzij je dit kan zijn tijdens dagelijks gebruik, zou ik me hier niet druk om maken.
OVERIG
Op zeer lage helderheid kan je in met name de uniforme delen van een afbeelding een soort dynamisch gruis op pixel-niveau zien, waarbij pixels lichtjes van helderheid veranderen. Dit is een vrijwel uniform patroon en niet consistent, dus het kan ofwel een softwaredingetje zijn, ofwel een hardwaredingetje zoals een effect van pulse-width-modulation wellicht. Ik weet het niet, het viel me op maar je kan dit tijdens normaal gebruik niet waarnemen. Niets van aantrekken dus.
Er zijn ook meldingen over een te lage helderheid, zelfs met maximale instellingen. Mijn eigen toestel is helder zat, zeker in vergelijking met mijn oude OnePlus 6, dus ik kan er moeilijk over oordelen. Wellicht vindt je het ook te laag, misschien vindt je het prima zat. Vermelden waard, maar waarschijnlijk van weinig belang verder.
Het gaat dus met name om het kleurprobleem (software) en het gruis (hardware-defect, vervangen onder garantie).