StarOffice alternatief OpenOffice bereikt versie 1.0

StarOffice is begonnen als een project van een klein groepje programmeurs dat een goed alternatief wilde maken voor Microsoft Office. Hoewel het pakket nadat het in handen van Sun kwam een tijdje gratis is geweest, hangt er sinds versie 6.0 weer een prijskaartje van $100 aan. Voor de mensen die niet bereid zijn om dat bedrag te betalen is er het zusje van StarOffice: OpenOffice. Deze heeft pas geleden versie 1.0 bereikt. OpenOffice is gebaseerd op dezelfde sourcecode als StarOffice, maar is in tegenstelling tot dat pakket wèl gratis.

OpenOffice is beschikbaar voor Windows, Solaris en Linux. Hoewel op dit moment alleen de Engelse versie te downloaden is komt er ondersteuning voor verschillende talen, waaronder Nederlands. De suite bestaat onder andere uit een tekstverwerker, een spreadsheet programma, een tekenprogramma en een presentatieprogramma. Het pakket kan documenten die gemaakt zijn met Microsoft Office inlezen en wegschrijven. Ook heeft het de mogelijkheid om adressen uit andere applicaties zoals Netscape te importeren:

What's in OpenOffice.org? What does it do? This page seeks to provide a brief synopsis of the features of OpenOffice.org. For more information on updates, you should go to the current Release Notes, or the 'What's New In OpenOffice.org 1.0' document that can be accessed from Download Central.

First, let's clear up some major misunderstandings:

OpenOffice.org 1.0 prints, saves to PDF (*) , has an online help, and does have a working spellchecker with many available dictionaries. Having said that, let's detail some of the major features:
(*) Under UNIX based systems where spadmin, the printers administration program, uses ghostscript, ps2pdf, etc.

The Entire Suite
  • Native XML file format for small, yet powerful documents.
  • The powerful OpenOffice.org API allows you to create external functions to leverage the power of the suite just how you need it.
  • Ability to import many different types of documents and templates from a range of other programs.
  • Ability to export to a huge range of formats from HTML to MS Office XP
  • Functionality to import address book from Mozilla/ Netscape 6.x or LDAP
  • Unicode support, allows more than 15 localisations of OpenOffice.org to be available.
  • Vastly enhanced printing capabilities and options.
  • Autopilot guides you through creating complex document, clearly.

Het hele pakket is hier te downloaden voor zowel Windows als voor Linux. De Windows-versie is 49MB groot en de Linux-versie kost 67MB aan dataverkeer.

Door Bart van den Akker

Nieuwsposter, Meukposter

01-05-2002 • 22:39

64

Bron: InternetNews.com

Reacties (64)

64
64
45
8
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 25021 1 mei 2002 23:25
hier is 't GoT draadje over dit onderwerp: http://gathering.tweakers.net/showtopic.php/483170
Anoniem: 50477 2 mei 2002 10:16
Hier ga ik vanavond mijn avond aan wijden :)
efkes Mandrake erop pleuren, en die nieuwe OOo installen, eens kijken of het allemaal doet wat het beloofd...
En jongens, volgens mij is dit een van de laatste kansen om wat vinger in de monopolie-pap te krijgen...
Dit werkt beter als bij MS, daar kennen ze het woord support amper... (afgezien van wat stumperige FAQ's dan) En hier zijn er mensen die je WILLEN helpen, ipv je MOETEN helpen omdat ome Bill ze betaald...
dion_b Moderator Harde Waren 1 mei 2002 22:48
En de nieuwswaarde van dit bericht is?

Open office is altijd gratis geweest. Ondertussen is het een meer dan volwaardig alternatief voor Star Office of overigens MS Office- vooral dat het op allerlei platforms te gebruiken is, is erg mooi.

Maar tenzij ik me vergis is er niets nieuws ermee gebeurd. Ik draai iig al maanden Open Office, momenteel v6.41- dus dit is werkelijk niets nieuws.

Wel een zeer goed pakket, overigens.
Anoniem: 10196 @dion_b1 mei 2002 22:51
Je draait build 641, nu is versie 1.0 uit. Net zulk groot nieuws als dat Mozilla 1.0 uitkomt, of IE zoveel... En dat wordt hier ook gemeld. Lijkt me wel passend om ook dit product te tonen aan het publiek en niet eenzijdig alleen MS-updates te brengen.
dion_b Moderator Harde Waren @Anoniem: 101961 mei 2002 23:01
V.1.0... zit wat in om het te melden, maar ik zag (en zie nog steeds) enkel een download link, niet de verwijzing naar een persbericht die normaliter bij een Front Page nieuwspost staat.

edit:
ik ben blind, staat er gewoon tussen, alleen niet bovenaan
Dit heeft zeker nieuwswaarde.

Mensen zijn bij het bereiken van versie 1.0 eerder geneigd het product te proberen omdat het dan 'af' lijkt.

Als nu maar veel mensen het gaan gebruiken raken we ook eens af van dat gesloten .doc formaat, dat iedereen maar zonder noodzaak aan elkaar doormaild. En wie weet wordt er dan ook weer eens wat van het marktaandeel MS Office afgeknabeld.

Overigens is het makkelijker om iemand te overtuigen legaal een gratis Office pakket te installeren in het kader van samenwerking, dan een duur MS Office pakket te moeten kopen om een gesloten formaat te kunnen lezen.

Minpuntje: Ik mis iets als Access.
Anoniem: 32081 @-RenE-2 mei 2002 09:57
Minpuntje: Ik mis iets als Access
Aan 1 kant is dat jammer qua volledigheid van de Office Suite, aan de andere kant denk ik dat het ontwikkelen van een kwalitatief goede database zo veel tijd kost dat je beter naar alternatieven kan kijken. En die alternatieven zijn er: MySQL en PostgreSQL bijvoorbeeld. Deze producten hebben ook al jaren ontwikkelingswerk achter de rug, er is waanzinnig veel ervaring opgedaan in praktijksituaties en ik denk niet dat men snel met een ander (lees minstens even goed) product kan komen.
En laten we niet vergeten dat Access ook niet in de standaard versie van MS Office zit, alleen in de uitgebreide versie.
Als nu maar veel mensen het gaan gebruiken raken we ook eens af van dat gesloten .doc formaat, dat iedereen maar zonder noodzaak aan elkaar doormaild. En wie weet wordt er dan ook weer eens wat van het marktaandeel MS Office afgeknabeld.
Ik denk niet dat .doc er snel uit zal vliegen, bijna iedereen gebruikt het nu en daardoor is het niet zo gemakkelijk om dat te veranderen.

Dat zie je ook duidelijk aan de pakketten die geen goede .doc support hebben, zoals bijvoorbeeld AppleWorks, die redden het gewoon niet doordat niemand meer brieven en andere documenten kan openen van vrienden.

Maar aangezien .doc misschien wel gesloten is, maar wel gewoon te implementeren is in concurerende office pakketten zoals OpenOffice, is de noodzaak om een ander formaat te gaan gebruiken ook niet zo groot.

Verder is het ook niet zo belangrijk met het oog op XML, want volgens mij gaat ook MS in de toekomst volledig over op XML, net zoals veel andere bedrijven, waaronder Adobe. En aangezien XML een open standaard is, wordt het staks helemaal gemakkelijk om support voor andere office pakketten in te bouwen.
Dat het XML is wil nog niet zeggen dat het dan ook maar meteen open zou zijn. Het zou het mooiste zijn wanneer alle concurrenten van Microsoft samen dit XML formaat gaan gebruiken van OpenOffice wat overigens wel compleet open is...
Het liefste zou ik hebben dat er een standaard zou komen, maar als het aan Microsoft ligt (en daarligt het natuurlijk weer aan) gebeurt dit nooit.
Anoniem: 14829 @-RenE-3 mei 2002 21:46
Minpuntje: Ik mis iets als Access.
In StarOffice zit wel zoiets: Adabas, een niet free/open/whatever source product van Software AG.
Dat verklaart misschien ook voor een deel waarom StarOffice niet meer gratis te downloaden is?
Anoniem: 13874 @dion_b2 mei 2002 00:19
En de nieuwswaarde van dit bericht is?
De nieuwswaarde lijkt me vrij duidelijk eerlijk gezegd. Dit is de allereerste stable release van OpenOffice.org. Versie 1.0 is een feit geworden.

Alle voorgaande versies waren beta-builds (inclusief de door jou gebruikte 6.41(a/b/c/d).

Vergelijk het met de nieuwswaarde die Mozilla binnenkort zal hebben. Alle huidige Mozilla releases zijn nog altijd beta's en niet de stable release.

Overigens worden er consequent in de nieuwspost alsook in de reacties fouten gemaakt t.a.v. de naam van dit uitstekende Office pakket. Het is toch echt OpenOffce.org (OOo) en niet OpenOffice (legal issues ;) ) wat het tot voor een tijdje geleden was.

* 786562 nelske
[edit]
Typo
Anoniem: 41820 1 mei 2002 23:03
hoe komt het eigenlijk dat die linux versie zoveel groter is?
Ik denk dat OO nog redelijk wat Win32-Native code bevat, die op de andere OSsen onder een emulator moet draaien. Anders zou ik het ook niet weten eigenlijk
emulator
OO gebruikt geen emulator code. Het is een 100% source pakket en alle source kan dus simpelweg geport worden. Een emulator is alleen handig voor binary paketten (omdat je de source dus niet native kunt hercompileren voor het andere platform), maar dat gaat hier dus niet op.

Waarom de linux versie groter is kan ik niet zeggen... Waarschijnlijk omdat er, i.t.t de win32 versie, een eigen GUI mini-API wordt meegeleverd, men wil niet afhankelijk zijn van Gtk+ of Qt. In windows gebruikt men gewoon de win32 GUI API.
De sources mogen voor beide platformen nagenoeg hetzelfde zijn, dat komt slechts omdat men dus een compatibility layer gebruikt. Dat werkt ongeveer zo:

Ik maak een functie "draw_vierkantje()" aan. In de GUI compatibility layer code roept deze voor windows platformen de win32 functie voor draw_vierkantje() aan en voor linux de linux-GUI-toolkit functie voor draw_vierkantje(). Dan kan ik overal in mijn code dus nu draw_vierkantje() aanroepen zonder dat ik me druk hoef te maken over het platform waarop het gecompileerd wordt.

Je kan natuurlijk net zo goed deze functie win32_draw_vierkantje() noemen (de win32 functie) en dan voor linux/solaris builds een functie met die naam aanmaken die de linux/solaris GUI toolkit functie aanroept. Het effect is echter exact hetzelfde. Dat zorgt nauwelijks voor vergroting van de code en het is zeker geen emulator (en de overhead is nagenoeg nul). Dus voor 'waarom is de linux versie zoveel groter' moet je het bij iets anders als emulatoren zoeken.

Overigens, je zegt 'ik denk dat...', waarom zoek je het niet na? Die source is niet voor niks gratis te verkrijgen! ;)
Het mag dan misschien officieel niet een emulator heten omdat een emulator binary-compatibiliteit biedt, maar toch denk ik wel dat in de sources nog genoeg verwijzingen zitten naar Win32-functies. In Win32 zijn die direct aan te roepen, in Linux/Solaris moeten die via een speciale compatibiliteits-layer (dus een soort emulator) aangeroepen worden. Voor zover ik na kan gaan is de GUI-code redelijk gelijk in Linux en Windows. Een heel irritante bug in de themes zat in beide versies en was er bij build 641D ook bij allebei uitgehaald op dezelfde manier, dus de sources daarvoor lijken me hetzelfde te zijn
Je kan natuurlijk net zo goed deze functie win32_draw_vierkantje() noemen (de win32 functie) en dan voor linux/solaris builds een functie met die naam aanmaken die de linux/solaris GUI toolkit functie aanroept
Ik denk dat dat ook gedaan is. Het zou ook het verschil in grootte van tussen de beide versies verklaren.
Die source is niet voor niks gratis te verkrijgen!
...Hoe gratis het ook is, de meeste FTP's waar ze te krijgen zijn liggen nu wel plat. Inmiddels ben ik al een dag bezig om de sources stukje bij beetje binnen te halen. Thuis zal ik ze nog wel eens een keer naspitten als ik tijd heb
Java denk ik
Eeh.. en waar baseer je dat op?
Openoffice is geen Java programma, Java wordt ook niet door open office gebruikt, het wordt geloof ik alleen gebruikt bij het bouwen van het pakket - ik kan OpenOffice gerust uitvoeren zonder een Java VM.
Wat ik me trouwens wel afvraag: waarom is het zoveel trager onder linux.
Ik heb het net geinstalleerd en tijdens het opstarten kan ik rustig even naar de WC ofzo... soms duurt het wel een minuut op mijn toch niet heel trage computer... (P3-700 128MB ram). Zeker het verschil met de windows-versie is nogal groot: zelfs zonder de "snelstarten" functie start die vele malen sneller (een seconde of 5-10 als ik het me goed herinner. Met snelstarten aan nog een stuk sneller)
Ik vind het grote gat tussen linux en windows nogal vreemd, zeker aangezien andere cross-platform software, Mozilla bijvoorbeeld juist onder linux sneller opstart; volgens mij valt er nog een heleboel te tweaken aan die linux versie... ook qua integratie met het systeem trouwens...

edit: het is 1 uur 's nachts ;)
afaik(new) is OpenOffice in java gebouwd en met javavm mee geleverd, en dan zo dat je het niet hoeft te installeren, maar dat kan ook aan mij liggen
OpenOffice heeft helemaal niks met Java te maken. Gewoon C++, vergelijkbaar met Mozilla. Wrappers voor verschillende platformen en daarop eigen platform onafhankelijke libraries waarmee je programma's kunt maken. Hierdoor wordt de traagheid van het laden voor een grootdeel verklaard.

Bovendien als het Java zou zijn, dan had je ook geen verschillende binaries nodig en had je al helemaal geen .exe bestanden voor Windows. Ik gebruik hetal een jaar en ik heb nog nooit Java geïnstalleerd
OpenOffice. Deze is gebaseerd op de sourcecode van StarOffice, maar is in tegenstellig tot dat pakket wèl gratis.
[nitpick]Sterker nog, het is zelfs free[/nitpick]

Feitelijk verhoudt OpenOffice zich aan StarOffice net als Mozilla zich aan Netscape verhoudt...
OpenOffice. Deze is gebaseerd op de sourcecode van StarOffice, maar is in tegenstellig tot dat pakket wèl gratis.

[nitpick]Sterker nog, het is zelfs free[/nitpick]
wat is het verschil nu tussen free en gratis?
welke nitwit stemt dan op inzichtvol? heel inzichtvol :)
Kijk, winamp is gratis, maar winamp is niet free.
Free Software betekent ongeveer hetzelfde als Open Source. Het betekent dat de broncode VRIJ beschikbaar is, niet dat hij GRATIS beschikbaar is. Stel je kan de broncode alleen op cd verspreiden, maar doet dit dan tegen de kosten van de CD, dan is het evengoed nog FREE software, ondanks dat het niet meer gratis is.
Winamp is gratis, maar is niet free, omdat de broncode niet beschikbaar is.
Er is dus een duidelijk verschil tussen free en gratis, wat compleet mis is gegaan in deze newsposting.

Linkje erbij: http://www.fsf.org/philosophy/free-sw.html
En nog iets over Open Source (!= Free software): http://www.opensource.org/docs/definition.html
Anoniem: 34792 @MikeN2 mei 2002 00:50
Je definitie van 'free' of 'vrij' is nog niet helemaal compleet.
Zelfs als de broncode beschikbaar is, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat het meteen om vrije software gaat. Een voorbeeldje:
Een bedrijf A maakt de broncode's van product X openbaar. Je mag aan deze broncode echter niets veranderen en het vervolgens openbaar maken. Je mag alleen naar A bellen en zeggen: hey er zit hier een foutje in je programma. Of: je mag wel een wijziging maken aan de broncode maar die mag je vervolgens niet openbaar maken.

Vrije software is niet alleen vrij beschikbaar, je mag vervolgens ook zelf bepalen wat je er mee gaat doen, meestal zolang het maar vrij blijft: als ik wil kan ik vandaag de broncode's van openoffice of mozilla downloaden, er vrolijk aan gaan zitten programmeren en het daarna uitbrengen onder een andere naam (Antarzilla en Antaroffice ofzo) Ik moet het, in het geval van de General Public License (GPL), de licentie waaronder deze programma's vallen, dus wel weer openbaar maken (het dus vrij houden).
Met een BSD-licentie hoeft zelfs dit niet: ik mag ook besluiten de wijzigingen lekker voor mezelf te houden en vervolgens veel geld te gaan vragen voor die software+wijzigingen. Een goed voorbeeld van een gebruiker van deze nog verdere reikende vrijheid vormt een zeker bedrijf uit Redmond, Verenigde Staten. Die nam de groot deel van de 'networking stack' (als ik het goed heb) uit *BSD en stopte het vervolgens in hun eigen besturingssysteem.

(dit is een reactie op de post van Mike Noordermeer)
True, maar het punt dat ie maakt klopt wel. Er zijn veel mensen die 'hollands' denken (free = gratis)... straks komen we nog met XGratis86 :P
Anoniem: 28557 @MikeN2 mei 2002 09:27
Zoals Richard Stallman van de FSF (Free Software Foundation) het kort zegt: "Free as in free speech, not as in free beer"
jeroenr: Sterker nog, men zegt in de VS e.d. 'Free as in speech, not free as in beer'. Het woord wordt dus niet herhaald (free as in free beer). Maar goed, dit is natuurlijk gezeik van de bovenste plank :P
Anoniem: 35417 @MikeN2 mei 2002 14:06
Dies wel leuk jah :D

Hij staat te d/l en voor Linux :9 Gaat lekker met 55,56 kB/s :)
Gratis: je moet niet betalen voor het aanschaffen/gebruik.
Free: er hangen bepaalde garanties aan vast, zoals dat je er de sourcecode bijkrijgt, die je mag veranderen, je mag de veranderingen verspreiden(eveneeens met sourcecode)
Zie ook www.fsf.org :)
Anoniem: 2072 1 mei 2002 23:12
Uhm.. StarOffice is gewoon een commerciele afsplitsing van OpenOffice. Na StarOffice 5.2 wou sun niet meer gratis het pakket verspreiden, dus is het team onder OpenOffice verder gegaan. Sun leverd hun resources en in ruil daarvoor kan Sun hun commerciele StarOffice 6 uitbrengen. StarOffice 6 heeft een paar dingetjes meer (lees plugins). Ik dacht dat er ook nog een Office pakket was die gebasseerd is op OpenOffice. Maar in principe is OpenOffice het origineel.
Sun heeft vooral aangegeven niet te willen opdraaien voor de kosten van licenties van produkten van derden.
Als ze namelijk StarOffice leveren zitten daar een paar pakketten bij van anderen, en daar moet Sun toch redelijk voor betalen.

Vandaar dat het verschil tussen StarOffice en OpenOffice zo gering is, het is voornamelijk de extra software (ik dacht ook de spellchecker) Als je die niet gebruikt is de enige reden nog de support.
spellchecker zit er wel in maar de language packs niet, maar als het goed is zijn er voor openoffice ook genoeg language packs te krijgen (veel geconverteerd van TeX groups of uit aspell/ispell/..)
Anoniem: 54568 1 mei 2002 22:52
Alleen jammer dat IE gebruikt wordt.
Eudora, OpenOffice.... dan verwacht je toch ook Opera of Mozilla ofzo :)
wel leuk dat Tweakers.net er ook tussen stond :)
Ik gebruik ook OpenOffice build 6xx. Het bevalt me goed. Ik vraag me wel af waarom alle programma's zich moeten aanpassen aan Microsoft, omdat hun nu eenmaal de grootste zijn kunnen ze toch ook wel wat meer bestandsformaten ondersteunen?

Ik vind het ook jammer dat bedrijven en instellingen jaarlijks duizenden euro's aan licensies voor MS office uitgeven zodat er af en toe eens een briefje of presentatietje kan worden gemaakt. Men is gewoon niet op de hoogte van de alternatieven en omdat het gratis is wordt het maar meteen als "slecht" afgedaan.
Anoniem: 28557 @Johnny2 mei 2002 09:33
Als jij al 5 jaar MS-Office gebruikt en je nieuwe tekstverwerker kan al je bestanen niet lezen, stap je niet over. Dus SO/OO moeten de MS formaten wel ondersteunen, willen ze voet aan de grond krijgen.

Aan de andere kant: MS weet: hoe harder ze hun formaten gesloten houden, hoe moeilijker het wordt om over te stappen.

Dus, de "nieuwen" proberen zo goed mogelijk de MS-formaten te ondersteunen, terwijl MS zo hard mogelijk probeert alleen maar hun eigen gesloten formaten te ondersteunen.
Geen problemen bij de installatie onder Windows 2000 hier, Excel sheets openen gaat razend snel, Powerpoint en Word documenten lijken ook goed te gaan.

Maar... Ik opende in de Writer een HTML file (standaard code, niets bijzonders), veranderde 1 character in de tekst (zodat ik het mocht saven), deed 'Save': geen bericht terug, nam aan dat het gelukt was, deed Close en Writer crashte met het bericht dat het niet gesaved kon worden.
Nou melden die BUG. Word OO alleen maar beter van
Ik vind het niet zo erg om voor een goed product geld neer te leggen. Mijn vader heeft vandaag MS Office XP Pro NL gekocht, en was hier 400 euro aan kwijt. Ik vind $100,- voor SO6 niet verkeerd. Ik gebruik de gratis versie al jaren, en 5.2 staat op elke pc hier lekker gebruikt te worden. Een keertje 6.0 aanschaffen vind ik niet echt een punt. We gaan het wel vergelijken met open office alvorens aankoop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.