KDE wil desktopomgeving Plasma 6 begin februari 2024 uitbrengen

KDE wil de desktopomgeving Plasma 6 ergens aan het begin van februari 2024 uitbrengen, ongeveer tien jaar na de release van de vorige Plasma-versie. Een precieze releasedatum is nog niet bekend.

Nate Graham, een van de ontwikkelaars van KDE's standaarddesktopomgeving, laat in een statusupdate weten dat Plasma 6 zich momenteel al in een goede staat bevindt en dat hij ervan overtuigd is dat er over vijf maanden een solide definitieve release kan plaatsvinden. Ook schrijft hij dat er in de afgelopen maand veel progressie is geboekt met enkele van de laatste porting-taken, zodat het team zich nu meer kan focussen op nieuwe functies en bugfixes. Enkele recente wijzigingen zijn dat de dubbelklik- en 'tik om te klikken'-functies nu standaard aanstaan en dat bugs in DrKonqi nu automatisch gerapporteerd worden.

De vorige versie van KDE Plasma, versie 5, kwam in 2014 uit. De nieuwe versie laat dus al een tijd op zich wachten en de precieze staat ervan was lange tijd onduidelijk. In juni werd al een relatief stabiele build uitgebracht voor testgebruik. Het is overigens de bedoeling dat ook KDE Frameworks 6 en de op Qt6 gebaseerde KDE Gear-applicaties in februari verschijnen.

KDE Plasma 6

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

08-09-2023 • 08:23

65

Submitter: TheVivaldi

Reacties (65)

65
65
12
1
0
48
Wijzig sortering
Nice, ik gebruik altijd de allerlaatste versie. Momenteel 5.27.7. Het is tegenwoordig een volwassen desktop omgeving, en in tegenstelling tot GNOME, kan je er ook een hoop aan instellen. GNOME is veel te beperkt voor me, als je iets anders wil is het antwoord altijd 'je gebruikt het maar zoals we bedoeld hebben'. Dat werkt voor mij niet. KDE is echter perfect <3 Je kan het helemaal naar je hand zetten als power user. Sommige mensen modden het zo ver dat je het niet eens meer herkent.

Wat ik ook fijn vind is dat de bijbehorende apps dezelfde filosofie volgen. Dus niet zoals Gtk apps steeds minder functionaliteit en hamburger menu's, maar gewone menubalken en veel instellingen. Daardoor blijf ik vanzelf veel in het KDE/Qt ecosysteem hangen.
De vorige versie van KDE Plasma, versie 5, kwam in 2014 uit. De nieuwe versie laat dus al een tijd op zich wachten en de precieze staat ervan was lange tijd onduidelijk.
Het major versienummer zegt niet zo veel. Ze nemen dit mee van Qt dus het staat een beetje los van de functionele updates. Van de eerste versie van Plasma 6 zal ik ook niet zoveel verwachten qua nieuwe functionaliteit omdat de nadruk op de nieuwe Qt ligt.

Qua functies is er juist enorm veel werk verzet de laatste jaren zoals de 5.25 anniversary versie. 5.26 bracht ook veel nieuws zoals widgets. 5.27 bracht de eerste opzet van tiling. Ook is er heel hard gewerkt aan wayland support wat veel werk onder de motorkap vereiste. Helaas is dat op mijn OS nog niet bruikbaar maar dat komt nog wel, en het ligt niet aan KDE.

Bovendien, het is een desktop environment. Die hoeft niet constant te veranderen. Windows en Mac doen dat nu veel te veel wat mij betreft.

Ik steun ze ook maandelijks met een herhalende donatie, en zolang ze mijn belangen blijven behartigen blijf ik dat ook wel doen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:48]

Op welke distro draai je ?
FreeBSD, geen Linux distro.

Een van de fijne dingen van FreeBSD is dat het het OS loskoppelt van de applicaties. Dus je kan een stabiel OS hebben met rolling packages. Bij Linux distro's wordt dat vrijwel altijd gekoppeld.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:48]

Ik heb wel KDE gebruikt maar gebruik nu al weer een half jaar Gnome of zo ben er erg blij mee. Naar mijn mening zijn KDE Plasma en Gnome toch wel de meest moderne DE's die beschikbaar zijn.

Dat klinkt wel interessant, maar ik draai nu al zo lang Linux dat mij overstappen naar BSD lastig lijkt. En ik heb wel gelezen dat de hardware ondersteuning voor BSD toch wel wat minder goed is als met Linux en ik weet niet hoe het zit met gamen op BSD maar ik ben nu wel blijk dat ik bijna alle games kan spelen op Linux die ik wil die geen form van kernel Anti-cheat gebruiken. Hoe zou jij zeggen dat de overstap zou zijn m.b.t minder hardware support en gaming?

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 23 juli 2024 08:48]

Voor gamen heb ik een Windows desktop, want ik game bijna alleen maar in VR. De meeste VR stacks werken helaas niet goed op Linux. Dus daar heb ik geen ervaring mee. Dus daar heb ik een aparte windows bak voor.

En ja de hardware support is wel minder inderdaad. Zodra je bij standaard intel hardware blijft (ik heb een NUC) heb je minder problemen en mijn computer werkt prima, maar ik geloof dat op mijn NUC de WiFi niet werkt. Dat maakt me niet uit want hij zit hier toch bedraad aangesloten. Dus ik heb het nooit geprobeerd en zelfs uit staan in de BIOS. En ik ben niet zo van de laptops. Maar het schijnt vaak wel een probleem te zijn.

Ik heb FreeBSD omdat ik zoveel mogelijk controle wil over het systeem, het niet erg commercieel georienteerd is zoals sommige Linux vendors en omdat enkele functies (zoals jails, ports collection, ZFS) me erg aanstaan. Maar ik zeg niet dat het voor iedereen een aanrader is, ik probeer je ook niet te overtuigen ofzo :) Ik noemde het alleen omdat iemand er naar vroeg.

Zie ook hier: nieuws: Statcounter: Linux had voor het eerst meer dan drie procent desktopma...

Linux heeft meer dan 3% marktaandeel op de desktop, FreeBSD heeft 0,01% :) Dus als je je liever niet buiten de gebaande paden begeeft zit je daarmee niet goed. Zelfs met Linux zit je daar al buiten trouwens.

Wel zou ik het wel mooi vinden als er een Linux distro was die ook dezelfde filosofie hanteerde (stabiel OS met rolling packages)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:48]

Wel zou ik het wel mooi vinden als er een Linux distro was die ook dezelfde filosofie hanteerde (stabiel OS met rolling packages)
Al eens naar Void Linux gekeken? Het schijnt opgetuigd te zijn door een ex-NetBSD ontwikkelaar voor zijn XBPS-pakketsysteem.

Ik zelf gebruik het niet, omdat ik tegenwoordig liever out-of-the-box met "batterijen inbegrepen" distro's gebruik. Maar als ik zo in de documentatie duik word ik blij van wat ik lees.
Ik heb FreeBSD omdat ik zoveel mogelijk controle wil over het systeem,
Dat is de reden dat ik Arch Linux gebruik.
ik probeer je ook niet te overtuigen ofzo :)
Dat snap ik maar ik ken eigenlijk niemand die BSD draait dus als ik er dan toevallig een tegen kom vind ik het wel even interessant om te vragen :) Linux werkt voor mij en heb verder geen reden om over te stappen. Maar bepaalde dingen aan BSD klinkt wel fijn wel bijvoorbeeld dat alles als een geheel ontwikkeld word. Maar ik weet niet of ik er nog andere voordelen uit zou halen. Ik gebruik nu al sinds 2008 Linux en toen ik begon kon je een stuk minder en was alles een stuk moeilijker en beperkter met gamen. Nu kan ik alles wat ik moet kunnen doen en wat ik wil doen met Linux. Maar ik blijf BSD toch wel interessant vinden, sinds kort heb ik zelfs een router die op OPNsense draait :)
Wel zou ik het wel mooi vinden als er een Linux distro was die ook dezelfde filosofie hanteerde (stabiel OS met rolling packages)
Dat zou wel mooi zijn inderdaad. Het engine wat daar een beetje in de buurt zou komen is als je Debian gebruikt i.c.m Flatpaks.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 23 juli 2024 08:48]

Dat is de reden dat ik Arch Linux gebruik.
Oh ja, dat heb ik ook een keer geprobeerd. Wat ik aan arch een beetje lastig vond was dat je voor elk component zelf dingen moet uitzoeken (bijvoorbeeld welke netwerk management stack zoals ConnMan, NetworkManager, netctrl, systemd-networkd, of wat voor bootloader waar je iets van 10 keuzes in krijgt). Ik heb niet zo'n zin in me in de voor en nadelen van elke optie te verdiepen tenzij het iets is waar ik een uitgesproken mening over heb, en ik mis daar een 'recommended' optie voor elke. Maar ondertussen zat je wel vast aan systemd, wat een van de weinige dingen is die ik juist niet wou. Misschien is dat nu niet meer zo maar toen ik het probeerde wel. Ik heb liever iets als OpenRC.

Ook stond me de elitistische sfeer in het support kanaal op IRC me niet aan. Bij FreeBSD is dat helemaal niet aanwezig, als je een vraag hebt word je gewoon beantwoord zonder snorkerig gedoe. Ik heb zelf geen vragen gesteld maar ik zag het gebeuren met anderen. Al met al voelde ik me helemaal niet thuis bij arch.

Ik wil alles kunnen configureren op mijn systeem maar ik vind het wel fijn als er een eenduidige manier is om dingen te doen. Linux is meer versplinterd op dit gebied, bij BSD is er gewoon 1 manier voor de meeste dingen en die is goed gedocumenteerd. Een van de weinige uitzonderingen zijn de 4 firewalls waar je de keuze uit hebt.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij Alpine maar dat was het ook net niet. En via daar bij FreeBSD wat ik lang geleden als een gebruikt had, toen het meer in flux was. Dat was toen niet zo'n success en toen ben ik naar Mac gegaan (2004) toen dat nog een echte unix was waar je alles mee kon. Tegenwoordig wordt er steeds meer ingeperkt en het meer als iOS gemaakt daarom ben ik weer van Mac afgestapt (al gebruik ik het nog wel voor werk, ik gebruik hier alles door elkaar heen).

Flatpaks en snaps vind ik niet zo fijn op het gebied van optimalisatie (elke flatpak gebruikt zijn eigen libraries waardoor de shared loader zijn ding niet kan doen).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:48]

Oh ja, dat heb ik ook een keer geprobeerd. Wat ik aan arch een beetje lastig vond was dat je voor elk component zelf dingen moet uitzoeken (bijvoorbeeld welke netwerk management stack zoals ConnMan, NetworkManager, netctrl, systemd-networkd, of wat voor bootloader waar je iets van 10 keuzes in krijgt).
Ik gebruik gewoon want de meeste andere distributies gebruiken als default, dus bijvoorbeeld Grub en NetworkManager is wat de meeste andere distributies gebruiken, die zijn ook het meest bekend en het meest gebruikt en als ik mijn DE installeer komt het meeste andere wat je nodig hebt wel mee als dependency. Dan kan je nog kiezen of je Wayland of Xorg wil gebruiken. Nu ben ik voor mijn bootloader wel over gegaan naar systemd-boot omdat ik op een aantal forums had gelezen dat de meest recent Grub updates een aantal keren wat problemen hebben veroorzaak en dat systemd-boot simpiler is.
Flatpaks en snaps vind ik niet zo fijn op het gebied van optimalisatie (elke flatpak gebruikt zijn eigen libraries waardoor de shared loader zijn ding niet kan doen).
Ik heb niks tegen Flatpaks, het kan handig zijn als je het kan gebruiken om een package te installeren die niet via de normale repos of third-party repos te verkrijgen is. Ik doelde meer omdat je met Flatpaks(of Snaps) met Debian als base iets meer in de buurt zo kunnen komen hoe jij het beschrijft dat applicaties en os gescheiden worden zoals met FreeBSD, of Fedora Silverblue zoals @BlueArchon noemde maar dan werk je ook al met een heel ander system als je normale Linux distributie.
Maar ondertussen zat je wel vast aan systemd, wat een van de weinige dingen is die ik juist niet wou.
Dat is ook een nadeel aan systemd omdat het een dependency is geworden van heel veel componenten maar ik ben er ondertussen wel gewent aan geraakt.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 23 juli 2024 08:48]

[...]

Dat zou wel mooi zijn inderdaad. Het engine wat daar een beetje in de buurt zou komen is als je Debian gebruikt i.c.m Flatpaks.
Fedora Silverblue misschien ook? Al moet ik toegeven dat ik er zelf geen ervaring mee heb.
Een van de fijne dingen van FreeBSD is dat het het OS loskoppelt van de applicaties. Dus je kan een stabiel OS hebben met rolling packages. Bij Linux distro's wordt dat vrijwel altijd gekoppeld.
Dat ligt er maar net aan, Manjaro heeft doorgaans recente packages voor zo'n beetje alles, maar raadt gebruikers alleen de LTS-kernels aan (5.4, 5.10, 5.15, 6.1, 4.14 en 4.19 zijn vanwege kernelgerelateerde redenen laten vallen). Ook bij Arch en andere Arch-afgeleiden kun je zelf kiezen of je de nieuwste kernel wilt of een van de LTS-kernels. Alpine zit ook op de laatste LTS sinds de release van een nieuwe versie.

Er zijn eigenlijk niet zoveel rolling Linux distros.
Dat is met zaken als Flatpak ook niet helemaal meer waar. Je kunt nu vrolijk een stabiel OS (Debian, bijvoorbeeld) draaien met de laatste software die uitgebracht is door de ontwikkelaar via Flathub/flatpak.
Ik gebruik zelf KDE Neon (https://neon.kde.org/download). Deze is gebaseerd op een Ubuntu distro.
Ik ook sinds mei dit jaar. Lekker minimalistisch wat ik prefereer. Breeze dark thema met Papirus donker icoontjes. KDE taskbar met alles wat ik gebruik er op gepind. Tarballs van Thunderbird en Firefox. Geen snaps en geen flatpaks. Wayland ipv Xorg.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 23 juli 2024 08:48]

Ja kan dit ook in linux mint met xfce ipv in bv Centos?

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 08:48]

Wat ik ook fijn vind is dat de bijbehorende apps dezelfde filosofie volgen. Dus niet zoals Gtk apps steeds minder functionaliteit en hamburger menu's, maar gewone menubalken en veel instellingen. Daardoor blijf ik vanzelf veel in het KDE/Qt ecosysteem hangen.
En het mooie is dat die software dan ook veel makkelijker netjes in te passen is bij andere desktops.

Draai hier xfce met een thema uit de nultige jaren, en kde applicaties zoals okular, krita en kwrite passen qua thema naadloos, terwijl de gnome meuk meteen als een zere duim eruit steekt.
Ik herken het enorm. Ik draai Gnome en KDE-spul ziet er heel gek uit tussen mijn andere applicaties.

't is wat jammer dat de GTK-devs zo... Gnome zijn, want ik denk dat iedereen er beter van zou worden als applicaties native lijken op elkaars platformen. Perfecte integratie is onmogelijk, maar van beide kanten ontbreekt het een beetje.

Maar goed, liever de KDE/Gnome clash dan Electron/Tauri-applicaties die eruit zien alsof ze op het internet thuishoren...
Maar ja, nog steeds geen Undo/Redo in Dolphin en KDE-applicaties als root draaien (use cases zat) gaat nog steeds niet lekker.

Ik vind het onbegrijpelijk dat bruikbaarheid op die vlakken geen prio hebben. Maar GTK/GNOME-developers bewijzen dat je nog arroganter en pesteriger richting je userbase kan zijn.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 08:48]

Ik denk dat undo/redo ook wel lastig is in een filemanager. Zit dat wel in gnome file manager dan? Het lijkt me lastig te implementeren vooral als het gaat over externe files (netwerkdrives enzo).
Undo/redo zit in beide file managers en werkt op beide wel prima, het is vooral de integratie met verhoogde permissies die wat maf loopt. Netwerkschijven en dergelijke gaat wel prima (in elk geval over SMB en SFTP, want daar maak ik zelf gebruik van), maar als iemand anders je bestand verplaatst heeft als je dat wilt control-z'en dan doet dat het natuurlijk niet.

Nautlius (Gnome's bestandsbeheerder) heeft geen permissieprompt, je krijgt gewoon een foutmelding als je root-rechten nodig zou moeten hebben als je een bestand wil verplaatsen. Er zijn geloof ik extensies die in het contextmenu iets toevoegen als "locatie openen als root" maar dat start gewoon een bestandsbeheerder op met rootrechten in plaats van direct te integreren. Dit is aan de ene kant irritant (sudo nautilus, more like sudo stoutilus) maar aan de andere kant maakt het het systeem wel wat meer fool-proof.
Undo/redo zit in beide file managers (...)
Welke "beide"? Als je Thunar, Nautilus (geen Nemo) bedoeld: ja. Of iig in Nautilus zat het erin. Maar het zal me niet verbazen dat GNOME ontwikkelaars weer hadden bewezen dat ze rasechte GNOME ontwikkelaars zijn.
Nautlius (Gnome's bestandsbeheerder) heeft geen permissieprompt, je krijgt gewoon een foutmelding als je root-rechten nodig zou moeten hebben als je een bestand wil verplaatsen. Er zijn geloof ik extensies die in het contextmenu iets toevoegen als "locatie openen als root" maar dat start gewoon een bestandsbeheerder op met rootrechten in plaats van direct te integreren.
Dat gebeurt dus in Dolphin ook, en ook daar heb je per se een extensie nodig.

Bij Thunar en PCManFM-Qt kun je wel een instantie ervan draaien als root omdat daar zo'n "locatie openen als root" in-the-box zit. Zoiets kan gewoon, maar KDE ontwikkelaars hebben weer verkeerde prioriteiten en GNOME ontwikkelaars verkeerde bedoelingen.
Dit is aan de ene kant irritant (sudo nautilus, more like sudo stoutilus) maar aan de andere kant maakt het het systeem wel wat meer fool-proof.
De blokkade is naast dat het bloedirritant is, zorgt er ook voor dat er wordt terug gegrepen naar viezere workarounds. In het geval van KDE / KIO is de blokkade opgeworpen zonder dat de nettere oplossing geïmplementeerd is (en dat is fatsoenlijk PolicyKit support in KIO).

Toen ik nog verplicht met een GNOME systeem moest werken kon je op een gegeven moment gedit admin://pad/naar/bestand/dat/root/rechten/nodig.heeft in je terminal doen om alsnog dat bestand te bewerken zonder bash o.i.d. als root te draaien want sudo gedit werd geblokkeerd. In de meeste KDE applicaties staat er hardcoded een check in op of de appiclatie als root is gestart. Maar specifiek een terminal open hebben om een bestand te bewerken op basis van een protocol dat geen autocomplete geeft op je bestandssysteem, werkt nog steeds omslachtig.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 08:48]

Welke "beide"?
De standaardbestandsbeheerders van KDE en Gnome. Dolphin en Nautilus in dit geval.
Als je Thunar, Nautilus (geen Nemo) bedoeld: ja. Of iig in Nautilus zat het erin. Maar het zal me niet verbazen dat GNOME ontwikkelaars weer hadden bewezen dat ze rasechte GNOME ontwikkelaars zijn.
Voor zover ik weet is dit altijd een afzonderlijk pakket geweest (nautilus-admin) dat zich in als plugin registreerde. Of je distro dit script wel of niet voorinstalleerde met Nautilus durf ik niet te zeggen, bij mij zit het er niet meer in.
Bij Thunar en PCManFM-Qt kun je wel een instantie ervan draaien als root omdat daar zo'n "locatie openen als root" in-the-box zit.
Er is helemaal niks wat je ervan weerhoudt om file managers als root uit te voeren als je dat per se wilt, het is alleen een belabberd slecht idee.

admin:// lijkt nog te werken, apart, die had ik nog niet eerder voorbij zien komen. Daar hoef je geen terminal voor te openen natuurlijk, in de freeform-adresbalk kun je gewoon admin:// voor het pad neerzetten. Net als bij Dolphin werkt authenticatie voor admin:// in nautilus ook gewoon via PolKit, zo te zien.
Ik denk dat undo/redo ook wel lastig is in een filemanager. Zit dat wel in gnome file manager dan?
Toen ik nog GNOME gebruikte, zat het er nog in.
Het lijkt me lastig te implementeren vooral als het gaat over externe files (netwerkdrives enzo).
Gewoon een extra check of het pad nog bestaat en of het bestand niet gelockt is.

Bij Windows kon je vaak ook geen Undo meer doen als je een bestand van een USB-stick of floppy had verwijderd. Dikke pech.
Ik ben afgelopen week nog bestanden kwijtgeraakt omdat ik in Windows10 per vergissing undo deed in de Explorer. Bestanden die van een netwerkdisk kwamen waren ineens wee foetsie.
Dus ik ben niet meteen fan.
In geval van niet-interne opslag vind ik het raar dat je geen dialoogje voor bevestiging kreeg.
Maar ja, nog steeds geen Undo/Redo in Dolphin
Er zijn voldoende argumenten te bedenken tegen zulke functies als je het hebt over bestandsbeheer, meest voor de hand liggend lijkt me dat je te makkelijk wordt data kwijt te raken.
KDE-applicaties als root draaien (use cases zat) gaat nog steeds niet lekker
Ik weet het, N=1, maar ik heb dit zelf echt nog nooit hoeven doen sinds ik naar KDE Plasma ben overgestapt (medio 2014). Lijkt me ook enorme beveiligingsrisico's met zich meedragen (o.a.: hoe zie je welke window als root draait en welke niet?). Welke use cases zou je zo kunnen bedenken waar rooted GUI applicaties nodig zijn? Ik kan het me met bijv. iets als Dolphin misschien nog voorstellen en daarmee kan het ook, alleen is het by default uitgeschakeld (vanwege said beveiligingsrisico's).

Als de twee bovenstaande (niche) issues trouwens je grootste bezwaren tegen KDE Plasma als geheel zijn dan denk ik dat ze het best goed doen :)

[Reactie gewijzigd door pixeled op 23 juli 2024 08:48]

Welke use cases zou je zo kunnen bedenken waar rooted GUI applicaties nodig zijn?
Nou, eentje uit mijn hoofd:

Toen ik nog Manjaro draaide (achteraf slechtste idee ooit, want veel van mijn vrije tijd ging op in überhaupt het systeem werkend te houden na iedere update) vond ik het wel fijn dat ik met KDiff3 pacnew en pacsave configuratie bestanden met de huidige kon vergelijken en mergen. Visueel, overzichtelijk met makkelijke sneltoetsen. En die bestanden werden begrijpelijk geowned door root, en eerst chownen naar mezelf om die bestanden te vergelijken en te bewerken vind ik maar omslachtig.
Als de twee bovenstaande (niche) issues trouwens je grootste bezwaren tegen KDE Plasma als geheel zijn dan denk ik dat ze het best goed doen :)
An sich zijn ze niet verkeerd bezig. Toen ik voor een project iets met C++ en Qt moet doen werkte Qt wel fijn met duidelijke documentatie en snel van start kunnen gaan zonder te klieren met libraries die ergens in je systeem horen te staan. Jammer dat er nu vol wordt ingezet op het eigen bedachte QML :r en de toekomst van C++ ondersteuning maar ongewis blijft.

Het feit dat in tegenstelling tot GTK/GNOME, dat er multi-platform ondersteuning is zonder "first-citizen" is een mooi pluspunt van Qt/KDE.

Maar zoals ik al in mijn eerdere posts benadrukte: er zijn verbeterpuntjes.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 08:48]

Die willen dat je het gebruikt, zoals zij bedoeld hebben en daarom gebruik ik het niet meer. KDE Neon sinds mei dit jaar. Wayland ipv Xorg en geen snaps en flatpaks.
Van oudsher ook een fanatieke KDE-gebruiker, alleen ik vind de native Qt-apps van matige kwaliteit. De standaardbrowser Falkon is oké, maar te vaak had ik problemen met het laden van webpaginas. Gnome en Gtk-apps 'voelen' meer solide, maar ik mis de mogelijkheid om zaken tot in detail aan te passen.
Voor mij is GNOME prima zoals het is, super simpel en idiot proof. Ik zou niet weten wat ik nog aan zou willen passen. Maar ook daar kan je het customizen hoor, ook tot het punt dat je het niet meer herkent.
Ja dat kan maar dan moet het met extensions. En die hebben veel problemen, die moeten steeds bijgewerkt worden voor nieuwe versies en dat gebeurt vaak niet op tijd, of ze hebben conflicten met elkaar.

Wat ik in KDE bijvoorbeeld aanpas is dat ik de virtuele desktops in een 3x3 patroon zet, waarbij ik de numpad gebruik om te switchen. Bij gnome kan je ze alleen in een rij hebben. Ook vind ik de titelbalken bijvoorbeeld veel te groot en wil ik een echt startmenu.
Ik was Xfce fan, maar sinds mei dit jaar KDE fan.
Zelf gebruik ik zo'n beetje alle bekende desktopomgevingen op verschillende distro's. KDE op KDE Neon, GNOME op Fedora, Xfce op Linux Mint, Manjaro en Debian, de Trinity desktop (het oude KDE 3, maar dan doorontwikkeld) op Q4OS, i3 op een andere Manjaro installatie, en IceWM en Fluxbox op AntiX. En o ja... de Moksha desktop nog op Bodhi, en... LXQt op Lubuntu, op mijn 13 jaar oude netbookje. Lekker afwisselend. :)

KDE werkt inderdaad als een zonnetje. Het is één van de meest configurabele desktops die ik ken, en het ziet er ook nog eens strak uit. Ik heb lang met een boog om zowel KDE als GNOME heen gelopen, maar mijn behoeftes zijn veranderd. KDE Neon heb ik gewoon voor de lol geïnstalleerd, en Fedora (met vanilla GNOME) vanwege mijn werk. Daar heb ik al die configuraties niet nodig. Systeem installeren, software erbij installeren die ik nodig heb, en gaan.

Best grappig eigenlijk: Linux heeft zoveel werkomgevingen, en toch is het zo dat ik me nergens zo "ontheemd" voel als ik Windows opstart. Onder Windows werken is heel erg onhandig als je dat niet meer gewend bent. Je moet zowat voor alles een tot twee extra muisklikken geven om iets te doen. Verkenner zonder tabbladen, ook al zo'n draak van een applicatie. Dan is het onder de werkomgevingen binnen het Linux ecosysteem toch stukken beter geregeld.

Ben benieuwd naar KDE 6. Dat zal ook wel weer retestrak zijn. Misschien moeten ze in Redmond nog maar eens gaan afkijken hoe het moet. Ze hadden met Windows 10 qua uiterlijk al een beetje dingetjes afgekeken van KDE 5, alleen "vergaten" ze de functionaliteit die KDE heeft er ook aan toe te voegen. Vergeleken met de werkomgevingen binnen Linux voelt Windows zó outdated aan.

FreeBSD... je brengt me op ideeën. Daar was ik vanaf gestapt. Maar die ga ik binnenkort maar weer eens op één van mijn laptops slingeren. MET KDE deze keer. :)
Onder Windows werken is heel erg onhandig als je dat niet meer gewend bent. Je moet zowat voor alles een tot twee extra muisklikken geven om iets te doen. Verkenner zonder tabbladen, ook al zo'n draak van een applicatie. Dan is het onder de werkomgevingen binnen het Linux ecosysteem toch stukken beter geregeld.
Ja en Windows 11 verbergt tegenwoordig ook het merendeel van het rechts-klik menu onder een 'meer opties' extra klik :( Gelukkig kan je het ergens uitzetten, kwam ik later achter.
Bovendien, het is een desktop environment. Die hoeft niet constant te veranderen. Windows en Mac doen dat nu veel te veel wat mij betreft.
Helemaal mee eens! Ik gebruik kde (en xfce op een oude laptop) en ben blij dat deze GUIs zich aan mij en *mijn* workflow aanpassen (cq laten aanpassen) en niet om de haverklap veranderen. Bij windows verandert de gui regelmatig en moet ik me maar weer aanpassen aan de computer in plaats van andersom.

Wat ik wel een beetje mis is de oude "box"-gui, waar je virtual desktops de zijden waren van een kubus en die je snel kon ronddraaien. Ben vergeten hoe die compositing manager heette... wordt een dagje ouder...
EDIT--
Teruggevonden. Het was de compiz compositing manager, die met wat getweak onder ubuntu/linux mint aan de praat te krijgen is/was:
https://www.youtube.com/watch?v=W8UKuDidNQg

[Reactie gewijzigd door avlt op 23 juli 2024 08:48]

Waar ik met KDE tegenaan loop, en voor mij de reden is om het niet te gebruiken, is dat netwerkschijven niet goed samengaan met veel software. Als je in Gnome een netwerkschijf opent dan wordt deze door gvfs netjes gemount en kunnen vrijwel alle applicaties er bestanden op lezen en schrijven. In KDE loopt dit
via KIO en dat werkt voor geen meter. Iemand tips om dit te fixen (behalve een root mount commando, wat weer niet lekker in multi user werkt, ik wil mijn home schijf niet delen met de andere gebruikers op de pc).

Overigens zijn alle PCs hier al jaren puur Linux (LM). Heerlijk! Zelfs mijn partner gebruikt het al jaren naar volle tevredenheid. Behalve Office dan, want de Linux alternatieven zijn treurig veel slechter, en online is ook maar zozo.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 23 juli 2024 08:48]

Zorg dat je kio-fuse geinstalleerd hebt. KIO is normaal genoeg voor KDE applicaties, maar applicaties die niet directe KIO integratie hebben werken dan niet. kio-fuse fixed dat zodat elke applicatie, KDE of niet, werkt met de drive.
Goede tip, ga ik proberen!
Interessant; hoe zijn de office alternatieven "treurig veel slechter" dan precies?
Werk hier toch al een paar jaar naar volle tevredenheid met LibreOffice en heb serieus nog geen enkel moment het idee gehad dat ik iets aan functionaliteit of kwaliteit ten opzichte van MS Office. Voor mijn dagelijkse werk (papers schrijven, korte presentaties opzetten) voldoet het toch perfect.
De backwards compatibiity met MS Office is niet 100% top notch (wat vooral te maken heeft met MS die hun standaarden gesloten houdt) maar zelfs in samenwerkingen met MS Office gebruikers kom ik er best goed uit.
Paar voorbeeldjes:
- Ik werk veel aan subsidievoorstellen met talloze partners in documenten van 200+ pagina's. Dan is iets anders dan MS Office gewoon no-go.
- Ik gebruik veel VBA voor tooling. Draait niet op open-source, en ombouwen is geen optie.
- Voor college's en cursussen moet ik vaak presentaties geven. Als iemand iets in PPT aanlevert en ik dat in de open alternatieven bewerk, klopt er vaak vanalles niet. En andersom geldt hetzelfde: als ik iets in een open alternatief maak en het wordt terplaatse in PPT getoond gaat er ook veel mis.

Dus voor mij heeft het helaas teveel afwijkingen om echt professioneel inzetbaar te zijn in een samenwerkingscontext. Losstaand en zonder afhankelijkheden van derden is het wel OK, maar ook dan vind ik MS Office een stuk fijner werken (en ik ben zeker geen MS Office fan).
Ahja, nauwe samenwerking met andere partijen is idd een issue. Als enige de outlier zijn en iets andersd gebruiken werkt dan inderdaad niet goed. En VBA is ook een (logisch) probleem wat niet opgelost kan worden.

Zonde dat 1 partij toch zo de markt in zijn greep weet te houden :-(
Het probleem in deze is oude documenten. Microsoft heeft er een sterk handje van om oude Office documenten nét niet compatible te houden met hun eigen standaard en OOXML. Office 2016 en nieuwer (MS365/O365) doen dat véél beter.

Ik gebruik zelf alleen maar Linux sinds zo'n beetje 2005. Wat ik hierboven zeg is mijn eigen ervaring. Open een Office 2003 document met LibreOffice en grote kans dat je inderdaad wat problemen hebt. Open een nieuw Office 2016(+) document en 99% van die issues verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Leuk feitje: open een Office 2003 document met hudige MS Office versie, en ook dáár heb je problemen.
Zou de online office (onderdeel van 365) dan een optie zijn voor je? Of is dat al wat je doet

Dat werkt op zich prima in je browser, ongeacht wat dat is (..) en waar die op draait (..).

In elk geval onder fedora+gnome doet dit het prima - als ik eens Microsoft office moet gebruiken, is dit handig genoeg. Voor mij dan.

[Reactie gewijzigd door pjottum op 23 juli 2024 08:48]

Voor bepaalde functionaliteiten had ik in Star basic (wat bij Star office zat en later bij Open office en Libreoffice) duidelijk meer code nodig dan wat ik nu in VBA nodig had. Het is al wel 10 jaar geleden dat ik met Star basic werkte, misschien is dat sindsdien ook beter geworden
Meer code nodig hebben is niet noodzakelijk kwalijk.
Jemig, is Plasma 5 al weer 10 jaar...ik wordt echt oud...
Lol, als je dat zegt dan ben je oud, en dat durf ik wel te zeggen, want ik ben 13 jaar ouder als 1983 je geboorte jaar is:)..
Ik ben nog ouder, want 1960 8-)
Omg hoop dat ik ooit uw leeftijd bereik. Geweldig en dan nog zo op Tweakers zitten. _/-\o_
Dat zal toch wel? 53 is toch helemaal niet oud?
Wat een broekies.... In 1984 ben ik afgestudeerd op een zelfbouw M68020-systeem waar we Unix system V en X-windows op draaiden. Ja, ik ben nog ouder dan @desalniettemin hieronder...
1966 ....

Op school Pascal leren programmeren met de Sheffield Editor. Kent iemand die nog??

Eerste Dataanalyse baan gewerkt met SAS op een Unix mainframe terminal (en een 300 Baud modem om data mee binnen te halen).
Mooi hoor, ik ben sinds de steam deck KDE gebruiker, en er tot nu toe heel tevreden mee. Lekker vlot in gebruik. Hoop dat ze KDE op steamos ook updaten tot versie 6 als de tijd er is.
Mooi! Goed om te weten dat KDE Plasma 6 ook betere Nvidia wayland support heeft.
Veel mensen hebben waarschijnlijk wel gewerkt dat hun night color bijvoorbeeld niet werkt, een feature waar ik zelf heel erg aan gehecht ben. Daar hebben ze een oplossing voor bedacht: https://invent.kde.org/plasma/kwin/-/merge_requests/4130

Zo te lezen wel een kleine performance hit doordat ze niet afhankelijk zijn van de GAMMA_LUT ondersteuning van Nvidia. Ik vind het overigens schandalig dat Nvidia niet doorpakt met de drivers voor Linux..
Wayland en NVidia is dat tegenwoordig beter, want er waren nogal wat klachten als je het met Wayland gebruikt. Vanaf Plasma 6 bijdeweg is Wayland standaard.
Ik ben benieuwd.

KDE Plasma is voor mij altijd een beetje gemengd. duidelijke ideeen over hoe het moet werken en in veel gevallen werkt het aardig hetzelfde als Windows dus overstappen is vrij makkelijk. Aan de andere kant voelt het wel alsof de Windows die zij als inspiratie hebben genomen Windows 95 was. het voelt soms allemaal erg ouderwets en onhandig.
De desktopomgeving die KDE als inspiratie heeft genomen is CDE en niet Windows, hoewel er later wel meer van Windows is overgenomen. Ik vind de gebruikersinterface van Windows 2000 trouwens veel bruikbaarder dan die van de versies van Windows daarna, die ik juist onhandig vind werken.
Het ziet er inderdaad uit als Windows, maar je kunt zo'n beetje alles aanpassen, wat met Windows toch een stuk moeilijker is.
Cool , ik ben nog op zoek voor een goede Media center pc - UI , hopelijk is HDR ook dan geimplementeerd in Plasma.... Manjaro of Arch Linux zal dan perfect zijn :Y)

Ik kan wel Windows 10 gebruiken , maar dan wordt je elke keer weer geconfronteerd met de Windows Update ... niet zo leuk als je met je maten wilt drinken .. en effe moet wachtten voor een windows 10 update , omdat je maanden niet bent ingelogd op de pc :O
Ik heb een haat-liefde verhouding met KDE/Plasma. Het ziet er erg nice uit, je kan van alles instellen, maar het is en blijft soms buggy, vooral op Wayland:
- Clipboard werkt vaak niet tussen 'X-apps' en Wayland - deze bug is zo te zien nog altijd een issue
- Vergeleken met GNOME, zijn de windows erg groot. In GNOME hebben ze het window title + actions in feite gemerged, iets dat je bij KDE/Qt nog niet zo snel terugziet. Je kunt het wel op compact zetten, maar dat doet voornamelijk de borders kleiner maken.
- Ontwikkeling gaat langzaam (als in fix releases), vooral voor Wayland. Toen ik Wayland draaide, en ik kreeg een crash, dan was ik mijn hele sessie kwijt. Deze bug/missende feature is pas maanden later gefixed. Of ja, gefixed.. het was minder een probleem, de crashes waren er nog altijd.
- Discover (software manager) is erg buggy, al is Gnome Software niet veel beter. Het is erg langzaam, en het voelt aan als de MS Store (geen compliment).

Plasma werkt beter op X, maar ik moest Wayland draaien, aangezien mijn DP-scherm enkel werkte daarmee. Voor mij zijn de voordelen van Wayland ook belangrijk, zoals betere performance, en ook op gebied van security. Het is gewoon jammer om te zien dat Plasma 6 nog altijd tackled met (basic) Wayland issues, aangezien Gnome Shell voor mij al jaren prima draait erop.

Plasma 6 komt ook pas in februari uit, wat wel erg laat is. Ik heb begrip ervoor dat een rewrite erg veel tijd kost, maar soms vraag je af of KDE gewoon niet te groot is in features. In vergelijking, GNOME heeft binnen al die ontwikkeltijd (geen tijdlijn, maar observatie) libadwaita en GTK4 uitgebracht. Beide sloopte wel thema ondersteuning, maar ontwikkelaars kunnen er wel snel mee aan de slag. Het is natuurlijk geen eerlijke vergelijking, maar misschien zit het probleem dat Qt5 te veel verschilt van Qt6?

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 08:48]

Welke distro gebruik je?
Ik gebruik Debian en bugs zijn zelfzaam.
Debian gebruikt altijd een oudere versie of je moet Sid gebruiken.
Dit was op Arch Linux.

Ik gok dat je standaard Xorg gebruikte als sessie-driver, zoals gezegd zat ik min-of-meer vast aan Wayland.
Ik ben ook fan van KDE ondanks de glitches in UI en bugs af en toe. GNOME is voor mij te beperkend. Ja met extensies kan je GNOME ook wel aanpassen maar ik vind het fijn dat KDE customization als uitgangspunt neemt. Verder vind ik KDE apps als Okular, Kate en de widgets ook echt top.

Ik draai ook een script ‘Bismuth’ om mijn windows te tilen. Het werkt niet altijd perfect maar ik vind het beter dan andere opties zoals Krohnkite (waar het op is gebaseerd).
Ik zie het voordeel hier niet van tegenover een xfce bijv.. Hoor zoveel mensen zeggen ja plasma is vele malen mooier, maar blijft een persoonlijk dingetje. En sowieso performance is vele malen beter binnen xfce

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.