Wat je nou zegt is gewoon onzin. Je doet alsof het de regel is, maar dat is absoluut niet zo. Als wat jij zegt de regel zo zijn dan zou elk beursgenoteerd bedrijf naar lageloonlanden vertrekken en dat is niet zo.
Ik heb nergens gezegd dat het altijd 100% zo gaat.
Bedrijven zijn zeker gevoelig voor trends en multinationals zelfs voor geopolitiek. Die trends geven wij als consumenten aan. Als wij willen dat een bedrijf groener en eerlijker gaat produceren dan gebeurt dat ook, zie de huidige trend van verschuiving naar duurzaam en eerlijk. Zie de huidige trend bij de grote fastfoodketens om gezonder en duurzamer te zijn.
Pas op voor het frame dat alle verantwoordelijkheid bij de consument ligt. Bedrijven vinden het heel fijn om het beeld te scheppen dat ze niks fout doen want mensen kopen het. Dat het dus eigenlijk allemaal de schuld van de consument is. Waarom nemen die fastfoodketens niet zelf verantwoordelijkheid voor hun product?
Dat heeft vrij weinig met aandeelhouders te maken, maar meer met imago wat weer een zeer bepalend is voor je merk.
Zelfs dan komen we dus terug bij geld verdienen als grootste enige belang.
In geval van geopolitiek kijk maar naar de huidige China/Taiwan situatie en de afhankelijkheid die het met zich meebrengt. TSMC/ESMC bijvoorbeeld en zo ook de verplaatsing naar andere landen zodra het andere problemen met zich meebrengt. In het geval van Apple zelfs deels terug halen naar thuisland. Dat heeft ook helemaal niks met aandeelhouders of winst te maken.
Kiezen die bedrijven daar voor uit sociale, ethische of morele overwegingen? Of doen ze het omdat ze gedwongen worden door de overheid?
Wat jij nou zegt is dat bestuurders en aandeelhouders op korte termijn het merk en zo het bedrijf helemaal naar de klote willen helpen zodat ze op korte termijn wat kunnen cashen, maar op lange termijn hun centen kwijtraken omdat alles naar de klote gaat.
Nee. Dat zeg ik helemaal niet. Ik heb de indruk dat je mijn post niet goed hebt gelezen en onjuiste aannames doet over wat ik schrijf. De korte vs lange termijn winst is een lbekende discussie, maar niet waar ik het nu over heb.
Ik zeg de aandeelhouders <-> bestuurders <-> personeel constructie het makkelijk maakt om alleen maar op geld te focussen en alle andere aspecten te negeren. Ik zeg niks over korte of lange termijn of een bepaalde strategie.
Vergelijk het maar met maaltijdbezorgers. Die veroorzaken allerlei gevaarlijke situaties omdat ze voor weinig geld werken en er op worden afgerekend als het eten niet op tijdbezorgd wordt. Om het rendabel te maken moeten ze grote risico's te nemen. Het gaat vooral om jonge en gezonde mensen die wel een stootje kunnen hebben, in tegenstelling tot de bejaarden en kleine kinderen waar ze tegen aan rijden.
Niemand gaat op z'n vrije dag zo gevaarlijk rijden en niemand zou z'n eigen kind opdracht geven om zo te werk te gaan. Toch rijden er iedere dag hordes door de stad. Fietshelmen en andere vormen van veiligheid wordt bij de meeste bezorgdiensten als "eigen verantwoordelijkheid" gezien.
De pizzeria geeft geen opdracht om gevaarlijk te rijden maar de bezorgers weten dat ze X minuten hebben voor een bestelling en dat kan niet zonder de verkeersregels te breken. Ze vinden dus dat hun opdrachtgever daar voor verantwoordelijk is.
Zo geven ze elkaar de schuld en anders wel de consument "die geen 5 euro wil betalen om een pizza te laten bezorgen".
Ik kan je zelfs een voorbeeld geven van het omgekeerde. In het geval van Philips is het juist het bestuur wat geen lange termijnvisie had en het bedrijf helemaal de grond in heeft gewerkt. De aandeelhouders waren na het feit niet eens met veel keuzes die het bestuur maakte. Voor veel aandeelhouders was het een kwestie van nationale trots over winst.
Volgens mij heb je het hier ook over de stelling "aandeelhouders maken bedrijven kapot" maar dat heb ik nooit gezegd. Het is een beetje moeilijk te beoordelen want ik denk dat er een stuk van je verhaal mist. Welke keuze hebben de aandeelhouders gemaakt? Waaruit blijkt dat ze kiezen voor nationale trots boven winst?
Ik gok dat je het hebt over het aandeelhoudersprotest van vorig jaar. Citaatje van de Vereniging van Effecten Bezitters over bezwaar tegen de bonus van de topman: "De VEB wil op die manier dat de hele top van Philips vervangen wordt. Bestuursvoorzitter Van Houten is over zijn houdbaarheidsdatum heen", vindt de vereniging. Everts verwijt hem "gebrek aan professionaliteit" in het oplossen van de problemen met beademingsapparatuur voor slaapapneu.
"Tot vier keer toe bleken de problemen groter dan eerder gezegd", zegt Everts. "Beleggers zijn het vertrouwen kwijt. Er is 20 miljard aan beurswaarde verdampt, en dan komt er toch een extra beloning. Dat is bizar." (
https://nos.nl/artikel/24...opman-verdient-geen-bonus)
20 miljard verdampt! Dat er doden zijn gevallen hoor je ze echter niet noemen.