Antwerpen zet autonoom 5G-dronenetwerk in voor haveninspectie

Het Antwerpse havengebied is begonnen met het inzetten van een netwerk van zes drones, dat op afstand wordt aangestuurd via een 5G-verbinding. Deze autonome drones moeten helpen bij de haveninspectie door een livefeed te geven van de omgeving.

Het gebied dat deze geautomatiseerde drones moeten inspecteren beslaat in totaal meer dan 120km². De drones maken achttien keer per dag een vluchtronde vanaf hun basisstations, die zich op verschillende plekken rondom de haven bevinden. Ze worden onder meer ingezet voor 'ligplaatsbeheer, monitoring, inspecties van infrastructuur, olievlek- en drijfvuildetectie en voor de ondersteuning van de veiligheidspartners bij incidenten', schrijft Port of Antwerp-Bruges.

Dit zogenoemde D-Hive-netwerk moet hiermee de digitale twin van de haven versterken. Voor het bouwen van die realtime digitale kopie werden al beveiligingscamera's en sensoren gebruikt. De ceo van de Port of Antwerp-Bruges zegt dat het dronenetwerk moet 'helpen bij een efficiënter beheer van onze haven en nog veiliger en vlotter verkeer'.

Volgens de haven is dit netwerk een 'wereldprimeur', omdat het de eerste implementatie is van dronevluchten buiten het visuele zicht van de piloot 'in een complexe industriële omgeving'. De vluchten worden beheerd en aangestuurd vanuit het centrale commandocentrum in de haven. Dat laatste gebeurt via een 5G-verbinding, die wordt geleverd door Proximus. Voor de drones zelf wordt samengewerkt met DroneMatrix en SkeyDrone.

Commandocentrum Antwerps havengebied bij aansturing drones
Het centrale commandocentrum van waaruit de dronevluchten worden beheerd en aangestuurd.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

06-05-2023 • 09:53

94

Submitter: Teun_2

Reacties (94)

94
92
42
0
0
21
Wijzig sortering
Als de 5G wegvalt, keert de drone dan zelf terug naar huis?
Als de 5G wegvalt, keert de drone dan zelf terug naar huis?
Ongetwijfeld. Tegenwoordig kan elke consumentendrone dat, dus zal een professionele drone dat sowieso kunnen.

Maar ik denk dat ze heel goed weten waar de dekking goed is en waar niet, waardoor het wegvallen van verbinding niet zal gebeuren.
5G loopt gewoon via Proximus en ook daar kan een verstoring optreden net als bij iedere mobile provider.
5G loopt gewoon via Proximus en ook daar kan een verstoring optreden net als bij iedere mobile provider.
Daar heb je back-up providers voor. Dat werkt, althans, in Nederland ook zo bij hulpdiensten. Als 1 van de providers storing heeft schakelt de sim automatisch over naar een wel functionerende provider.
Dat is alleen maar wanneer een telefoon geen bereik van een mast krijgt. Er zijn genoeg storingen geweest waarbij de storing elders in het netwerk lag en telefoons dus niet automagisch even switchen naar een andere provider bij een 112 belletje.
Bij hulpdiensten ja, dit is een drone die voor zover bekent gewoon 5G van Proximus gebruikt. Heeft die eens storing dan is die verbinding dus gewoon weg. Tenzij de drone 112 wilt bellen..
Die zullen een strikte regel hebben waarbij duidelijk is wat er gebeurd wanneer ze zonder verbinding zitten. Mogelijk vliegen die terug naar een vooraf gedefinieerd veilige locatie. Als wij bij tweakers aan dergelijke scenario's denken, zullen de beleidsvoerders van de haven dat ook doen. Ik vermoed dat ze hiermee deels ook de drugs smokkel in de haven kunnen controleren.
Als de 5G wegvalt, keert de drone dan zelf terug naar huis?
De positiebepaling gaat meestal via GPS of andere technieken. De 5G verbinding is om met de servers te communiceren. Bijvoorbeeld om beeld of meldingen live door te geven.
Ik had ook zoiets en "die mogen wel over mensen en zo heen vliegen" ? Als ik met me drone over een evenement oid vlieg dan is het oei oei als hij maar niet neerstort en op iets of iemand terecht komt...
Een evenement vol met mensen is wel wat andere koek dan een mega haven waarvan het grootste deel volledig geautomatiseerd is (laden/lossen) en er dus relatief (aan het oppervlak) weinig mensen rondlopen. En de “paar” mensen die er wel zijn zijn dus dun verspreid en lopen waarschijnlijk met een veiligheidshelm op.

Teven kan je de drone grotendeels over het water laten vliegen natuurlijk.
Als jij de nodige brevetten en vergunningen hebt verkregen, mag ook jij best over mensen heen vliegen hoor. Alleen krijg je zo'n vergunning alleen als je en nuttig doel hebt. Denk aan evenementen of handhaving.

Waarom het gewone volk niet over mensen(massa's) mag vliegen is doordat amper te controleren is of die mensen wel degelijke en onderhouden drones hebben zodat de veiligheid van iedereen eronder gewaarborgd blijft.

Hiernaast is een haven nou niet echt een heel druk terrein hé?

En: 'me' drone, echt?
Aangezien iedereen verplicht een hele veiligheidsuitrusting moet dragen in het havengebied, helm incluis, mag er wel al eens iets uit de lucht vallen, dat kan geen kwaad. Er vallen hier metalen staven en stukken van containerkranen uit de lucht, een drone is dan nog best zacht moest ie neervallen.
Waarschijnlijk beter om een drone tegen je aan te krijgen zonder helm dan een metalen staaf met helm :|
Iemand enig idee of dit nog werkt als het slecht weer is? Zijn de drones dan nog veilig te gebruiken en is bij regenval nog wel voldoende te zien?
Hier ben ik ook wel benieuwd naar. Kunnen ze vliegen bij regen en bij welke windkracht staan ze stil? Hoeveel uitval per jaar geeft dat?
Vind ik goede vragen, zeker daar te meer we het over een haven hebben waar toch sneller/vaker meer wind is.
Ik denk niet dat er op het haventerrein meer wind is dan in de directe omgeving. Het staat wel vol met industriële installaties, dus het risico bij neerstorten is hoger.
Bij open water is er altijd meer wind dan verder op het land.
Veel open water is daar niet, is niet aan de zee gelegen.
Maar het is wel een grote haven met veel water, dus er is wel degelijk open water.
Het is wel een gigantisch open water hoor, met zeer veel wind.
Ik werk er namelijk :)
Ik werk in de haven, en ik kan je zeggen : ook al licht ze 60-80 km landinwaarts : als het waait op de zee, geloof me vrij dat je ook in de haven ( en zeker op de noordkant ) ook een stevige wind voelt.
Vooral het stuk westerschelde ter hoogte van Doel, Zandvliet en Lillo en de linkeroever van de haven zijn 1 groot trekgat, daar de hele monding van de Westerschelde 1 open vlakte is, waar niets de wind tegen houdt.

[Reactie gewijzigd door Falcon10 op 22 juli 2024 21:55]

ik werkte amper in de haven noorderlaan/ekeren en het waait daar enorm. op dat scherm zie je de drone ter hoogte van een windmolen dus dat is ook niet niks

[Reactie gewijzigd door analog_ op 22 juli 2024 21:55]

Tot windkracht 7, dus dat is toch al best stevig.
Er zullen ongetwijfeld beperkingen zijn net zoals met alles wat we doen in het leven. Menselijke patrouilles kunnen ook niet altijd even effectief hun werk doen.
Is dit systeem goedkoper dan oa. betere/meer camera’s op palen te monteren. Drones zijn gevoelig aan een reeks omstandigheden en hebben limieten aan draagkracht, ze zijn luid en energievreters in vergelijking.
Camera's zijn alleen aanzienlijk duurder, minder flexibel (want gebonden aan één lokatie op die paal), gevoelig voor vandalisme (door de criminelen of door 'gewone' vandalen) en kunnen dus niet voor alle taken gebruikt worden waar men deze drones voor gaat gebruiken.
Het is combinatie van natuurlijk. De Antwerpse haven staat vol met camera's. Rij maar eens langs een radartoren.
Ik ben vooral geïnteresseerd hoeveel doelmatiger ze daarmee op kunnen treden tegen uithalers. Zowel in Antwerpen als in Rotterdam is dat een steeds grotere strijd aan het worden en hoewel het een illusie is alles tegen te houden, hebben we er vanuit veiligheidsperspectief groot belang bij dat de havens zo onaantrekkelijk mogelijk worden voor dit soort praktijken.

Als je met zo'n 5g inspectienetwerk echt doelmatiger kunt opereren, kan dat een hele efficiënte manier zijn om je haven lager op de lijstjes van smokkelaars te krijgen. Erg benieuwd dus naar de effecten!
Ik zal je eens iets verklappen, in de huidige situatie is er niets, maar dan ook helemaal niets te doen tegen uithalers.

Gemiddeld worden 2 op de 1000 containers gecontroleerd, en het havengebied is een lange streep van zo een 20 kilometer waar je ongestoord binnen en buiten kan wandelen. Daar gaat een drone niets aan doen, en is ook in feite niet de bedoeling.
Is er ook gedacht aan de privacy van omwonenden in appartementen die tegenwoordig meer glas dan steen hebben aan de gevel.
Douaneambtenaren zijn blijkbaar kwetsbaar gebleken voor omkoping door vervoerders van verboden goederen, denkt men nou dat dronebeheerders dat niet kunnen?

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 21:55]

Misschien moet je het Antwerpse havengebied even bekijken zoals hier, dan is het knap als je in die omgeving appartementen weet te vinden.
Ehm, appartmeentencomplexen in de havens? Ik weet niet of je zelf wel eens in in die havens geweest bent, maar dat is pure industriegebieden. Wellicht staat er her en der nog vanuit de historie een woning ofzo, maar het is niet alsof het volgebouwd is met appartementencomplexen daar.

Daarnaast gaat het hier dus om autonome drones, dus ja, de beheerders kunnen nog altijd omgekocht worden, maar de kans is natuurlijk wel een stuk kleiner op deze manier.
In de haven van Antwerpen mag je gerust een woning gaan zoeken (misschien uitgezonderd een conciergewoning en zelfs dan). Ik vrees dat je lang bezig zal zijn.
De havens waar appartementen staan zijn de oude havens. Daar gaat het hier niet om. Sterker nog, daar zijn appartementen ontwikkeld om de niet meer gebruikte buurt weer nieuw leven in te blazen.
Anoniem: 420148 @Mushroomician6 mei 2023 18:32
Iemand omkopen om een paar kilo coke te smokkelen lijkt me waarschijnlijker dan iemand die omgekocht wordt zodat jij videobeelden van een flatgebouw krijgt? Zal denk ik ook redelijk opvallen als zo'n ding de hele dag patrouille doet om een flatgebouw ipv een haven en je constant op alle schermen voorgevels van een gebouw ziet. Ik neem even aan dat er meerdere operators zijn, zoals je in het artikel ook kunt zien. Kun je iemand omkopen, maar vluchtroutes, beelden, e.d. zijn door meerdere partijen in te zien. Je verzint een beetje een probleem dat niet bestaat, ook al zou er een flatgebouw midden in de haven staan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 21:55]

Ik schreef ook: voor omkoping door vervoerders van verboden goederen.
De privacyinbreuk is meer iets voor de douane zelf. En dan heb ik het niet per-sé over continue surveillance. Intermitterende surveillance is nog steeds surveillance.
Er woont niemand in het havengebied dus geen zorgen.
Dan kijk je verkeerd. Of je definieert gebied anders. Wat is dit:
https://maps.app.goo.gl/eWthnApiDDvG8sej7?g_st=ic ?
Jij kijkt verkeerd. Dat is niet het havengebied.

dit ligt namelijk hier: https://www.google.com/ma...4.3212817,13.58z?hl=nl-NL
Waarom heet dit dan antwerpen haven.
https://maps.app.goo.gl/Cx7LnDg2cTCsSv3K9?g_st=ic
En op de fotos zie je ook duidelijk een industrieel gebied grenzen aan woonwijken met niets meer dan een straat ertussen.
Hoe dan ook is “gebied” nogal vaag geformuleerd. En het is een groot gebied. En vanuit de lucht kun je natuurlijk ook behoorlijk ver kijken.

Ik zeg niet dat het meteen een schending is van privacy van omwonenden. Ik zeg alleen dat de mogelijkheid tot schending bestaat. En ik ben benieuwd of daar over is nagedacht en is gecommuniceerd met omwonenden.
Mensenlief, je bent gewoonweg verkeerd. Het effectieve havengebied is wat ik je heb doorgestuurd, en is ook het gebied waar de drones gaan vliegen. Dus er woont effectief niemand hier, dus deze zorgen zijn nergens voor nodig.

Source: ik werk hier.
Dan ben jij of bevooroordeeld of mag jij je werkplaats eens beter verkennen.

Zie hier
https://stadantwerpen.map...60d0448fbb911d3e0d508599e

https://www.antwerpen.be/...verzichtskaart-stadshaven
Wat is dit?

Dit is een kaart met daarin de ligplaatsen en de kaainummers van de stadshaven Antwerpen. Dus tenzij jij een andere Antwerpen haven bedoelt op misschien Mars, is dit toch echt op veel punten erg dichtbij residentie. En al helemaal uit de lucht.

Kan wel zo zijn dat de drones in het andere gedeelte vliegen zoals jij aangaf, het haven-“gebied” is erg groot, maar dat is een hellend vlak.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 21:55]

Makker, de stadshaven is de jachthaven, daar komen geen containerschepen. En daar vliegen ook geen drones.

De HAVEN waar goederen worden gelost en geladen ligt niet in de stad antwerpen maar 25 kilometer verder.

Dus stop met te doen alsof je ergens iets van afweet. Je maakt je compleet belachelijk nu.

[Reactie gewijzigd door BlueHulk op 22 juli 2024 21:55]

Het is nog steeds een havengebied en het artikel maakt daar geen onderscheid in. Maar bedankt voor je verduidelijking.
Ik snap niet goed waarom dat je toch in discussie bleef gaan wanneer ik gewoon wat duidelijkheid wou verschaffen.

De ene haven is de ander niet.. Maar goed, fijn zo ;)
Er staat ook duidelijk "burgers" achter, aka voor de burgers, de jacht havens dus waar jan en alleman mag komen. Dit lijkt er meer op:

https://www.rotterdammari...ysteem/haven-en-logistiek

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 21:55]

Elke actie in de software wordt vast gelogd. Misbruik is zo een stuk makkelijker aan te tonen dan 'ik keek toen net de andere kant op'.

Kans is ook groot dat de beheerders beter betaald krijgen.
Ok. Ik zie de commentaren op facebook al voorbij komen ; Let op allemaal agenda 2030 of hoe dat ook precies heet. En dat omdat er 5G in het bericht staat.

Maar even side-step , het zal me niet verwondenren als dit ook helpt tegen die boodschappers die hun coke uit de containers komen halen
dat valt onder:
de ondersteuning van de veiligheidspartners bij incidenten
Het is dan wel weer waardeloos te noemen om dan 18* per dag aan te geven.

De criminelen gaan nu timen. Immers ze vliegen een vast traject zijn autonoom en vliegen 18* per dag.

Soms moet je bepaalde info gewoon niet naar buiten brengen! :X |:( 8)7
Zes drones, dus 108 keer per dag samen.
Maar ze kunnen toch op wisselende tijdstippen vliegen? De politie maakt ook dagelijks rondjes met de auto door wijken, maar het tijdstip verschilt nogal.
Dat kan. Maar als ze "autonoom zijn" zie ik dat niet snel gebeuren. Die politieauto 's zijn niet autonoom.

Daarnaast zullen ze dan een vaste route hebben. En een vaste interval. Die kun je zo constateren en berekenen. Het zou nu als ze dag en nacht vliegen ongeveer om de 1.5 uur zijn.
Waarom zou dat autonoom niet kunnen? Ze zijn toch geen apparaten met eigen hersenen? Ze moeten nog altijd worden ingeprogrammeerd door mensen en die kunnen gewoon code schrijven om ze op willekeurige momenten te laten vliegen. Ook kunnen ze de route willekeurig laten verlopen, dus de ene keer zus, de andere keer zo. En dan steeds weer een beetje anders om geen patroon te creëren.

En die 1,5 uur hoeft ook niet vast te zijn. Op drukke momenten vliegen ze misschien wat vaker of misschien werken ze met een scheve 1,5-uursfrequentie.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:55]

Ik las het meer als de drones moeten 18 keer per dag opladen / nieuwe accu. Dan kan er prima 24/7 gevlogen worden.
wie zegt dat het vast is en ze zijn echt niet dom om miljoenen aan investeringen nutteloos te maken door in een publieke persmededeling cruciale vertrouwelijke info te verspreiden.
Nouja. Ga met een stoeltje een dag zitten vissen naast de haven je weet ook dat ze 18* per dag vliegen en waarschijnlijk kun je dan ook de routes in kaart brengen.
Vissers zijn niet toegelaten, mede omwille van de reden die je aanhaalt :)
Nouja ik ben niet heel erg bekend met hoe de antwerpse haven in elkaar steekt, maar er zijn juist versoepelingen gemaakt mbt vissen in de antwerpse haven. Zo heb je geen aparte vergunning meer nodig.

https://natuurenbos.vlaan...20aantal%20hengelplaatsen.
De uithalers moeten toch flink wat minuten op het terrein zijn, heen en terug, container zoeken, uithalen en inladen. Dat is niet een kwartiertje "werk". Dus de pakkans dat je tijdens je uur daar gezien gaat worden is aanzienlijk met 6 drones. Vooral als ze elk een kwartier lang kunnen patrouilleren.
Bijzonder dat coke niet genoemd wordt idd, volgens mij is het juist daar ook om te doen.
Die drones gaan heel weinig doen tegen coke. Het is vooral belangrijk om ligplaatsen, gevarengoed, meerpalen, kraanproblemen ea goed in kaart te brengen en adequaat snel te kunnen reageren.
Het lijkt mij inderdaad ook om de cocaïne te doen.

- dit zijn beveiligingscamera's die trajecten afleggen, maar elk moment random inspecties kunnen doen.
- perfect om adequaat politie te sturen (en ook false positives vast te stellen).
- er worden zeker nog drones toegevoegd

Vraag mij wel af of ze niet gewoon te jammen zijn? Kan er cm-precies gevlogen worden adhv ettelijke 5g masten?

Off-topic: dit is geen digital twin volgens mij. DT is realiteit vergelijken met een simulatie, en vaststellen wanneer realiteit afwijkt.
DT en havens en sensoren zijn volop in ontwikkeling.. er moet nog veel werk gebeuren.

Tijdje geleden een presentatie bijgewoond over digital twins waar deze haven ook voorbij kwam. Hier werd ook aangegeven dat ze milieu metingen bij grote schepen ook doen met drones bijvoorbeeld.

Er kwam ook een andere haven voorbij, ik meen Singapore, waar ze met hun DT ook handelde in de energiemarkt. Ze hadden flinke batterijen op de kade staan en konden realtime, op basis van hun DT, terugleveren aan het net als dit gunstig was.
Het argument ‘maar mijn privacy dan’ is in ieder geval een stuk minder geloofwaardig bij dit project.
Wat voor privacy denk jij te hebben in een havengebied?
Nou ja, er wonen vast ook mensen vlak naast het havengebied. Of mensen die even moeten piesen terwijl ze niet dicht bij een WC zijn. Ik ben er niet voor of tegen hoor, maar er zijn altijd wel privacy issues met zoiets.
Er zijn verschillende use cases. Drugs zijn er een grote van maar ook inspecties van infrastructuur, air sampling, algemene patrouille, event beheer, ...

In de test fase was er ergens een brandje uitgebroken. De warmtebeeldcamera heeft de brandweer goed kunnen ondersteunen.
Een beetje futuristische vibes, maar een hele goede toepassing van deze techniek. Drones zijn perfect voor dit soort situaties.
Kunnen ze niet gewoon kijken hoe Rotterdam het opgelost heeft? Want het grote probleem is natuurlijk de drugs en de vele aanslagen hierdoor in Antwerpen (zo veel dat mensen uit Wallonie niet meer naar Antwerpen willen/durven).

Autonoom is goed, maar die beelden moeten nog steeds door iemand bekeken worden die omkoopbaar of chanteerbaar is. Of gaat die drone vervolgens met een laser autonoom schieten, of werpt die een netje over een verdachte? Ik denk het niet. Het moet helemaal geautomatiseerd worden wat er gecontroleerd wordt in de haven. Op deze manier lijken de mensen in het comandocentrum me gewoon het volgende target.
Mensen uit de boeren buiten durven al 50 jaar niet naar Antwerpen komen. Vroeger voor de allochtonen nu de granaten, tja altijd wel iets. Als Antwerpenaar merkt je er gelukkig allemaal niks aan.

Antwerpen/Rotterdam wisselen van plaats in de toppositie op vlak van drugs. Nu is er meer doorvoer in Antwerpen maar er wordt ook genoeg van boord gegooid buiten de kust en met bootjes naar Zeeland gebracht, tja...
Vertel verder..
Welke kant wilt je op dan? Nogal brede vraag
Drones die dagelijks vliegen lijken me moeilijk te onderhouden. Als het tegen een vogel botst, of misschien een plastic zakje verwikkelt raakt, dan moet je de drone zoeken en repareren.
Antwerpen zou beter werk maken om het glasvezelnetwerk zo snel als mogelijk uit te breiden. Het is echt rampzalig op dit moment.
Hoe gaat glasvezel aanleggen in de havengebieden helpen bij de doelen waarvoor deze drones ingezet gaan worden?

Mij lijkt het aanpakken van overtredingen, waar deze drones voor dienen, toch echt wel even een iets hogere prioriteit dan het aanleggen van glasvezel voor bedrijven in de haven. De kans is vrij groot dat al die bedrijven al goede (of minimaal voldoende) netwerkverbindingen hebben, en dat is sowieso een zaak voor die bedrijven zelf, niet iets waar het havenschap over gaat lijkt me.

Inzet van deze drones maakt het opsporen van overtredingen ook weer makkelijker. Hierdoor is er ook minder mankracht nodig, die weer elders voor andere taken ingezet kan worden, terwijl de drones het routine-werk doen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 21:55]

Ja, ik vind het ook nogal een rare claim. Er wordt overal steeds geklaagd over drugs en de haven van Antwerpen is een van de beruchtste drugsdoorvoerplekken. Maar als ze er iets aan willen doen - in dit geval met behulp van drones - dan is zoiets als glasvezel ineens belangrijker. 8)7
Heeft het nog zin om die oorlog tegen drugs zo door te zetten? Drugs heeft allang gewonnen.
Miljarden het criminele circuit in helpen (mensen gebruiken toch wel, zie drooglegging in de VS), miljarden aan kosten door de aanpak.

Sund.

Misschien eens tijd om er maatschappelijk anders naar te kijken. Want dit werkt gewoon niet en de situatie is de laatste decennia er alleen maar slechter op geworden.
Helemaal mee eens hoor. Het probleem is dat het nogal zwart-wit is. Je kan als land of regio niet opeens zeggen: hee, we laten alles toe, want dan worden de buren boos. Zo lang we dit niet wereld- of Europa breed willen wijzigen loop je als politicus altijd tegen muren aan.
Frankrijk heeft best lang ons gedoog en legale zelfgebruik beleid dwars gezeten.

Maar Tsjechië pakt het wat slimmer aan, die heeft gewoon geen boodschap aan wat de rest er van vind.

Portugal heeft een aantal jaar geleden ook drugsgebruik zelf de illegaliteit uitgehaald.

Goed om koppig te zijn en het tegendeel te bewijzen. Gaat miljarden op de begroting schelen en tegelijkertijd, miljarden opleveren.
De haven ligt vol fiber :)
Dat is net zo'n relevante opmerking als "ik ga pas een boterham met pindakaas smeren als de brug open staat". Die beide zaken hebben ook niets met elkaar te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.