Samsung test inzet drones voor inspectie 4g- en 5g-masten

Samsung werkt aan de inzet van drones voor de inspectie van masten voor 4g- en 5g-netwerken. Met behulp van kunstmatige intelligentie analyseert Samsung beelden van de drones om de configuratie van de antennes te controleren.

Samsung beschrijft een demonstratie waarbij de hele procedure voor het inspecteren van de mast met een drone, van opstijgen tot het ontvangen van de meetresultaten, een kwartier duurde. Als een technicus de inspectie handmatig moet doen en de mast moet beklimmen, duurt de procedure uren. Naast tijdwinst noemt Samsung de veiligheid van medewerkers als voordeel van meten met drones.

Bij de methode maakt een medewerker met een drone foto's van de antenneconfiguratie op de 4g- of 5g-mast. Deze beelden worden doorgestuurd naar servers die met behulp van kunstmatige intelligentie bepalen of de positie van de antennes optimaal is voor de netwerkverbinding. Het verkrijgen van het resultaat duurde volgens Samsung minder dan een minuut en de piloot van de drone kan dit direct ontvangen op zijn smartphone om te kijken of onderhoud vereist is.

Samsung werkt eraan om medewerkers de mogelijkheid te geven om op afstand de positie van de antennes aan te passen via een smartphone of pc, zodat ook daarvoor niet geklommen hoeft te worden. Later dit jaar wil Samsung de methode in de praktijk gebruiken en wereldwijd aanbieden.

Samsung drone mast

Samsung drone mast 2

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-06-2020 • 08:54

41

Reacties (41)

41
37
13
2
0
21
Wijzig sortering
Dit gebeurt in andere industrieën al langere tijd, bijv. bij de inspectie van windturbines. www.dutchdronecompany.com
Leuk speelgoed van die gasten. Werken vanuit mijn werkgever regelmatig samen met ze in de petrochemie.

Zijn iig serieuze jongens die goed aan de weg timmeren.
Stond 6 jaar geleden al een nieuws item op Tweakers van T-Mobile die experimenteerde met drones voor inspectie van zendmasten.

geek: T-Mobile leidt drone-piloot op om zendmasten in eigen beheer te control...
Tja en 6 jaar later is het week nieuws 8)7
De opleiding is nu na zes jaar eindelijk voltooid.
Ja inderdaad. Drones worden daar al lang voor gebruikt. Het bekijken of alles goed zit lijkt nu geautomatiseerd. De drones zelf zijn geen nieuws.
Handig kunnen die drone,s alvast de schade van de verbrande zendmasten opnemen, hoeft er eerst niemand in te klimmen.
Bij een verbrande mast kun je er van uitgaan dat bijna alles toch vervangen zal moeten worden. Dat wordt dus klimmen. Maar vooruit dan kunnen ze wel antenne installeren die op afstand te richten zijn.
Is eer geen kans dat door die sterke straling de verbinding wegvalt van de besturing?
Die kans acht ik heel klein; ze hebben daar ongetwijfeld rekening mee gehouden. Zolang de frequentie van de verbinding met de drone genoeg verschilt van de frequentie van de masten voorzie ik weinig problemen. Bovendien moeten beide apparaten aan strikte normen voldoen betreft uitstralen van en immuniteit voor elektromagnetische straling.
De regels kunnen dan volgens jou wel strict zijn. Ik heb zelf over andere dingen (niet gerelateerd aan straling) met de mileudienst te maken gehad. Deze zijn niet heel actief bezig met controleren moet ik je zeggen. Dus ben bang dat dit ook met de zendmasten ook niet actief gemeten word. En hoor dan toch ook genoeg verhalen over dat mensen zelf zijn gaan meten en er dan toch achter komen dat die erg veel straling hebben. Meer dan eigenlijk mag.

Mileudienst is veel te reactief (en dan pas een jaar wat doen) en niet proactief. Verbaast me niks als dit met het meten van straling niet anders is. En omwonende kunnen hier ook niet voor waarschuwen want dat is toch lastig te voelen of er te veel is of niet.
Dat hoeft ook niet actief/naderhand te gebeuren. Al dit soort apparatuur doorloopt een heel traject van certificering (FCC/CE) voor het überhaupt verkocht mag worden. Uiteraard kan er daarna nog mee gesjoemeld worden, maar dat is een ander verhaal mijns inziens.
Is het niet zo dan dat de apparaten door dat er iets mis gaat bijvoorbeeld meer gaan stralen ?
Of door het verkeerd aansluiten of andere elektriciteit waardes ofzo?

Zelf niet zo heel veel verstand van hoe die dingen werken en hoe dat zou kunnen veranderen, maar ben wel benieuwd.
De 5G band die het meest gebruikt gaat worden is 700MHz, de meeste drones gebruiken WIFI in de 2.5GHz of 5GHz range, dus dat zal best meevallen. Voor lokale versterking wordt ook 3.5GHz gebruikt (als die qua spectrum niet te gek wordt ingesteld moet je daar dus ook geen last van hebben) en 26GHz.

[Reactie gewijzigd door pagani op 27 juli 2024 22:03]

5G gaat toch tussen de 23ghz en 92ghz gebruiken?
700mhz is 4g+ dacht ik
oh nice, goeie link
Nuttige use case voor drones met een minimaal risico voor de omgeving (fysiek, privacy). Goede ontwikkeling.

Voordelen die ik zie:
  • Zoals het artikel noemt, goedkoper. Dezelfde monteur kan in minder tijd meer masten onderzoeken.
  • De monteur hoeft niet meer de mast in. Dit is niet enkel veiliger (en comfortabeler) voor de monteur, maar ook voor de antennes. Je hebt minder kans bij het zoeken naar storingen dat je zelf de oorzaak bent van een nieuwe storing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 22:03]

Daarnaast kan de drone zonder problemen binnen de zone van de antenne komen die als "niet veilig" beschouwd wordt, dus kan de inspectie plaatsvinden zonder het vermogen terug te schroeven of de mast volledig uit te schakelen.
Het lijkt me dat de zone nog steeds als niet veilig wordt beschouwd of er nu een persoon in de mast hangt of een drone naast vliegt. Een helm helpt niet genoeg en je kan er niet vanuit gaan dat anderen slim genoeg zijn om niet onder aan de mast te gaan staan als er iemand boven bezig is.
Het gaat om de veiligheidszone voor de straling (niet voor de werkzaamheden met de drone), die is bij een 60W 5G zender zo'n zes meter. Binnen die zes meter mag je niet komen, laat staan werken als de zender aan staat.

[Reactie gewijzigd door pagani op 27 juli 2024 22:03]

Een drone moet nog veel verder uit de buurt van een 60W zender blijven lijkt me. Misschien wel honderden meters.
Dat ligt aan de frequenties waarop de drone opereert en de frequenties van de zender.
Bij zo'n sterke zender niet
Privacy snap ik niet helemaal, dat heb je toch juist minder met een drone dan iemand fysiek?

Als iemand in de zendmast zit en door mijn raam zou kijken, zou mij overgens een rotzorg zijn, het blijft dan bij 1 persoon.

Een drone hangt een camera en vliegt razendsnel rond in de omgeving waar je niet snel op kan reageren als je wat wilde verbergen en komt meer dan alleen de mast in beeld komt, mogelijk worden de beelden opgenomen en steeds opnieuw afgespeeld op een groot scherm ofzo voor onderzoek, je zou maar met je naakte kont door jouw appartement lopen en de drone camera pikt net even wat mee, omdat je dacht niemand ziet mij op deze hoogte, ik noem maar wat.
Komt er iemand fysiek dan zie/hoor je dat en kan je daar nog op reageren.

Een camera kan ver inzoomen en opnemen, een mens moet de verrekijker pakken, ook weer een voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 juli 2024 22:03]

Mooie ontwikkeling! Het ontdekken van problemen is nu bij de mobiele netwerken vaak nog een ding wat erg lastig is in bepaalde gevallen. Als er een paar klachten uit een regio komen is het een hele klus om alle masten langs te gaan om te kijken of ergens een probleem is. Ik heb wel al een aantal keer bepaalde problemen gemeld aan providers in de trend van scheefgewaaide antennes, verwisselde kabels, wat in de meeste gevallen al heel erg lang zo is. Al die zaken zijn met een drone wel te herkennen. Nu is dit nog maar een prototype, dus voordat ze de techniek hier gaan inzetten zullen we jaren verder zijn, maar het is een hele mooie ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door jk-5 op 27 juli 2024 22:03]

Ik snap het wel hoor, ik zie die mannen wel eens hoog in die masten hangen en kan me voorstellen dat ze het liever niet / zo min mogelijk doen.
Nu nog een drone die daadwerkelijk reparaties kan uitvoeren en dan zijn we een heel eind!
Jaah een drone met steeksleutel 17 en een bahco. Nog een drone erbij om de antennes te hijsen. :*) :*) 8)7

Enne er is niks mooier dan werken op hoogte ik hang er graag zie je het land eens van boven af.

[Reactie gewijzigd door 5glexie op 27 juli 2024 22:03]

Het zou gaaf zijn, als je een drone boven op de mast kan zetten die detecteerd wanneer iemand in de buurt is en mocht terwijl die persoons aanwezigheid bv. brand optreden, dat de drone de persoon (tijdelijk) volgt, terwijl 112 wordt gebeld. De beelden zelf kunnen ook meteen in de "cloud" worden opgeslagen.
Van mij mag zo'n bewakingsdrone die persoon dan direct neerschieten met rubberen kogels of via een schok toedienen. Zo'n onzin om zo'n paal neer te halen, zeker nu ze nog op dezelfde frequentie zitten als 4G.
Infrabel doet dit ook al een tijdje voor de controle van de GSM-R-masten.
Zaken die op de beelden afwijken, worden dan door een monteur verder nagekeken.
Nu zijn er studies bezig om ook bovenleiding, sporen en ondergrond te controleren met een drone. Er is een aanvraag vertrokken om een uitzondering aan te vragen dat de monteurs van Infrabel met een drone buiten LOS mogen vliegen.
https://infrabel.be/nl/drones
Misschien handig om ook een blusinstallatie op die drones te zetten. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.