NASA lanceert instrument om luchtvervuiling in Amerika beter te kunnen meten

NASA heeft een instrument de ruimte in gelanceerd dat moet helpen om de luchtkwaliteit boven Noord-Amerika beter te kunnen meten. Dit instrument moet de verspreiding van schadelijke stoffen nauwkeuriger in kaart brengen dan tot dusver mogelijk was.

Het instrument, Tempo genaamd, werd vrijdag de ruimte in gelanceerd aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket. Volgens NASA verliep de lancering geheel volgens plan. Het is de bedoeling dat Tempo rond juni kan beginnen met het meten van de luchtkwaliteit.

Het apparaat bevindt zich op 35.000 kilometer hoogte en hangt aan een geostationaire satelliet. Deze draait mee met de aarde, waardoor Tempo altijd zicht heeft op Noord-Amerika. Elk uur meet Tempo de luchtkwaliteit met een nauwkeurigheid van zo'n tien vierkante kilometer. Dit is daarmee een grote vooruitgang ten opzichte van huidige technologieën, die in de VS een nauwkeurigheid van meer dan honderd vierkante kilometer hebben, aldus NASA.

Hiermee moeten burgers beter gewaarschuwd kunnen worden bij slechte luchtkwaliteit, stelt de ruimtevaartmaatschappij. Ook moeten onder meer de effecten van bliksem op de ozonlaag, de verplaatsing van vervuiling door bosbranden en vulkanen en de effecten van bemesting beter bestudeerd kunnen worden.

Tempo wordt onderdeel van een constellatie van satellieten die samen de luchtkwaliteit van het gehele noordelijk halfrond kunnen meten. Het is de bedoeling dat er in 2024 een instrument wordt gelanceerd dat soortgelijke nauwkeurige metingen voor Europa en Noord-Afrika moet gaan maken, de Sentinel-4 genaamd. Eerder werd er al een satelliet, Gems, de ruimte ingestuurd die dit voor Zuid-Korea moet bewerkstelligen.

NASA's constellatie van satellieten om de luchtvervuiling te meten
De constellatie van satellieten die de luchtkwaliteit van het noordelijk halfrond moeten meten

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

08-04-2023 • 13:07

43

Reacties (43)

43
36
18
2
0
3
Wijzig sortering
Het apparaat bevindt zich op 35.000 kilometer hoogte op een vaste plek boven de evenaar. Tempo draait mee met de aarde, waardoor deze zich altijd boven Noord-Amerika bevindt
Altijd gedacht dat de evenaar door Zuid-Amerika loopt.
Een geo-stationaire baan hoeft niet boven de evenaar te zijn. Deze kan ook prima op andere plekken.
Uhh jawel hoor, het hele idee van een geostationaire baan is dat je ook exact op dezelfde plek blijft hangen relatief tot de aarde. Maar daarvoor moet je wel precies boven de evenaar in dezelfde draairichting als de aarde meedraaien, anders is het niet meer 'stationair'. Zoals @pbruins84 al aangeeft heet een baan die in exact 1 dag rond de aarde gaat maar niet op dezelfde plek blijft hangen een geosynchrone baan, maar dat is niet hetzelfde als geostationair.

Volgens NASA is hij trouwens inderdaad gepositioneerd 'From a fixed geostationary orbit above the equator', en dat is dan vermoedelijk inderdaad boven Zuid-Amerika. Maar vanaf daar kan je prima de Verenigde Staten monitoren, want zo ver ligt dat niet van de evenaar af (relatief natuurlijk).
Bedoel je misschien een geosynchrone baan?
Ik denk dat de auteur met "boven de evenaar" ten noorden van de evenaar bedoelt, of wel letterlijk op de evenaar, maar dan gericht op de VS.

In beide gevallen beetje slechte woordkeuze gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 23 juli 2024 08:12]

Ten Noorden van de evenaar? Nee juist niet dus. Letterlijk 35.000 km loodrecht boven de evenaar is juist niet ten noorden van de evenaar.

De VS ligt ten noorden van de evenaar. De satteliet juist niet. Maar op die afstand van 35KM kan deze prima heel de VS 'zien'.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 08:12]

Dat is inderdaad een rare verwoording. In de hoop dat de auteur hetzelfde doet heb ik de stappen voor feedback gevolgd door een topic in het forum aan te maken. Dat heeft helaas nogal wat voeten in de aarde, dus als je dat nog niet gedaan hebt wil ik je aanmoedigen de redactie aan te sporen snel met een beter systeem te komen. Dat kun je doen door een duimpje te geven bij dit verbetervoorstel:
forumtopic: Feedback op nieuwsberichten moderniseren

Dit alles in de hoop dat we op een dag het reactie-forum zuiver voor reacties kunnen gebruiken.
Ik geef u een duimpje naar beneden, begrijp niet zo goed wat punt is.
Het punt is het volgende: @Kevinkrikhaar schrijft een artikel. @Mijzelf ziet een fout en wil deze rapporteren. De makkelijkste manier om dat te doen is een commentaar onder het artikel te plaatsen. Iedereen die het artikel leest is enthousiast over de correctie van @Mijzelf en geeft deze een +1 of zelfs +2 waardoor de correctie direct onder het artikel blijft staan. Ook de auteur, @Kevinkrikhaar ziet deze correctie en viert hem door. Opeens is het commentaar dat boven alle andere commentaren staat niet meer relevant en iedereen heeft 'm een 0 of zelfs -1. Dat lijkt mij niet wenselijk.
Ze zullen wel schuin-boven bedoelen :)
Ik ook, dus nam ik van op basis van deze reactie aan dat het dan wel mexico of zo zou zijn. Zo vaak kom ik er niet, en ik weet wel dat de VS een stuk zuidelijker ligt dan het meeste van europa, dus klonk plausibel.

Comment thread verder doorgelezen en bij het naar boven scrollen zag ik deze reactie weer en viel het kwartje... https://nl.wikipedia.org/...rafische_co%C3%B6rdinaten Het loopt inderdaad door zuid-amerika, net onder Suriname als ik het op die resolutie goed zie. Artikel klopt dus niet is wat je wilde zeggen, duurde even voor ik ook zover was 8)7

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 23 juli 2024 08:12]

Elk uur meet Tempo de luchtkwaliteit met een nauwkeurigheid van zo'n tien vierkante kilometer.
laat ik nu gedacht hebben datj je de luchtkwaliteit meet in μg/m3 of ppm

https://samenmeten.nl/zelf-meten-0/stoffen
Het gaat over kwaliteit per vierkante kilometer, ze beweren niet dat ze het tot kubieke meter kunnen meten.
Net zo iets als de stikstof modellen, die gaan ook niet over de boer die daar zit.
De resolutie is 10 km². De nauwkeurigheid is volgens mij over de waarde van de luchtkwaliteit, of omgekeerd de lucht vervuiling.

=============vanuit de bron vertaalt ==============
Tempo's waarnemingen zullen de wetenschappelijke gegevens over luchtvervuiling - inclusief ozon, stikstofoxide, zwaveldioxide en formaldehyde - drastisch verbeteren, niet alleen boven de continentale Verenigde Staten, maar ook Canada, Mexico, Cuba, de Bahama's en een deel van het eiland Hispaniola.

Vanuit een vaste geostationaire baan boven de evenaar zal TEMPO het eerste op de ruimte gebaseerde instrument zijn om overdag elk uur de luchtkwaliteit boven Noord-Amerika te meten en op ruimtelijke regio's van enkele vierkante mijlen - veel beter dan de bestaande limieten van ongeveer 100 vierkante mijl in de VS. TEMPO-gegevens zullen een belangrijke rol spelen in de wetenschappelijke analyse van vervuiling, met inbegrip van studies over spitsvervuiling, het potentieel voor verbeterde luchtkwaliteitswaarschuwingen, de effecten van bliksem op ozon, de verplaatsing van vervuiling door bosbranden en vulkanen, en zelfs de effecten van het toedienen van kunstmest.
Weet iemand of de data vrij op te vangen is met een eigen antenne en SDR ontvanger bijvoorbeeld?
NASA data moet altijd vrij beschikbaar zijn omdat het met overheidsgeld is verkregen. Duurt soms wel even maar komt beschikbaar. De ruwe data direct van de sat niet, denk ook niet dat jij dat kan behapstukken.
Als die dat niet versleuteld is kan dat prima. Denk dat je overschat hoe complex dat is.
Het apparaat bevindt zich op 35.000 kilometer hoogte op een vaste plek boven de evenaar. Tempo draait mee met de aarde, waardoor deze zich altijd boven Noord-Amerika bevindt

Het apparaat hangt niet boven Noord-Amerika maar is er wel altijd op gericht.
Wederom een mooie ontwikkeling vanuit NASA en een puike technologische ontwikkeling. Net zoals door een andere Tweaker gesteld was, voldoende informatie winning, maar spijtig dat het vaak lijkt dat er vervolgens weinig mee/aan gedaan wordt.
Anoniem: 532949 8 april 2023 20:12
Welke bands gaat deze stat bekijken, en welke vervuiling / gassen?

Ozon word genoemd wat me doet vermoeden dat er een UV band gemeten word.
Daar heeft platform Windy uit Praag, Tsjechië al een nauwkeurige meet modelering voor uitgevonden.
Windyt maakt dus gebruik van openbare modellen. Welke een lagere resolutie hebben naarmate het model een groter gebied weergeeft.
https://community.windy.c...of-weather-data-windy-use

Edit: weg foute info

[Reactie gewijzigd door jaquesparblue op 23 juli 2024 08:12]

Waarom heb je dat niet eerder gemeld? Dit had NASA een hoop geld kunnen besparen, want die hadden natuurlijk geen idee.
Meten is weten.
Modellen is.. <waar is die kots smiley als je hem nodig hebt?!>
Ze sturen dus een apparaat de ruimte in om luchtvervuiling op aarde te meten. Klinkt hetzelfde als 1000-den die ergens op aarde, voornamelijk met privé-jets, samenkomen om het milieu te redden.
Of een chirurg die je eerst moet opensnijden om een slagader te fixen. Of een tandarts die eerst moet boren om een ontsteking te behandelen. Of een tuinman die eerst je tuin moet omspitten om nieuwe struiken te planten. Of eigenlijk elke idioot die iets investeert in de hoop daar heel veel meer uit te kunnen halen. Domme mensen...
Opnieuw een mooie ontwikkeling!
Okee, waarom lanceren ze dit, als de data van Nederlandse satteliet Tropomi al beschikbaar is voor de VS? Deze heeft soortgelijke specs.

Okee, niet helemaal vergelijkbaar.
- lijkt er op dat wel dezelfde gassen gedetecteerd worden, dank @hans3702
- resolutie van 25 km2 ipv 10 km2, dus iets nauwkeuriger.
- elk uur, ipv eens per dag. Vraag me wel af wat de meerwaarde is van deze hoge meetfrequentie.

Een vermoeden is dat deze plannen al in de maak waren voordat Tropomi gelanceerd werd, of als opvolging voor Tropomi, wanneer deze uit zijn Low Earth orbit valt. Geen idee wanneer dat zal zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.