Sony toont A95L-QD-oled-tv met hoge helderheid en nieuwe woled- en miniled-tv's

Sony presenteert nieuwe Bravia-tv's, waaronder het topmodel, de A95L. Deze heeft een nieuw QD-oledpaneel met hogere helderheid. Verder komt Sony met nieuwe woled- en lcd-tv's met miniledbacklight. Alle tv's draaien op Google TV en hebben voor het eerst een gamemenu.

Het topmodel voor dit jaar is de A95L die de A95K van vorig jaar opvolgt en weer gebruikmaakt van een QD-oledpaneel. Hoewel Sony niet officieel bevestigt dat dit model de nieuwste generatie panelen van Samsung Display aan boord heeft, liet een woordvoerder tijdens een perspresentatie aan Tweakers weten dat de A95L gebruikmaakt van ‘een nieuwere generatie panelen dan de A95K van vorig jaar’.

Sony A95LSony A95LA95L

Sony Bravia XR A95L: QD-oled

Sony claimt bovendien dat de A95L een ‘tot tweemaal zo hoge piekhelderheid’ biedt als zijn voorganger, wat aangeeft dat de A95L Samsungs nieuwste paneel gebruikt. Het uiterlijk van de A95L is conventioneler dan dat van zijn voorganger, met twee compacte voetjes die naar keuze geheel aan de zijkant of meer naar het midden van het scherm geplaatst kunnen worden. De A95L zal verkrijgbaar zijn in 55, 65 en 77 inch.

Sony A80LSony A80LSony A80L

Sony Bravia XR A80L: woled

Sony brengt ook in 2023 één nieuwe televisie uit met woledpanelen afkomstig van LG Display. Opvallend is dat Sony deze lager lijkt te positioneren dan voorheen, namelijk in de 80-serie. De nieuwe A80L zal te koop zijn in 55, 65, 77 en 83 inch; kleinere beelddiagonalen komen niet beschikbaar. Degenen die een kleinere Sony-oled-tv willen, zijn aangewezen op de bestaande A90K die in het programma zal blijven. Sony doet geen claims over de helderheid van de A80L, waardoor het voor de hand ligt dat deze tv's gebruikmaken van de relatief heldere OLED EX-panelen van LG Display en niet van de nieuwste paneeltechnologie met een microlensarray. Woledpanelen met deze mla-technologie moeten een nog hogere helderheid halen, al moet blijken in hoeverre ze wat de piekhelderheid betreft kunnen wedijveren met de nieuwste QD-oledpanelen van de tweede generatie.

(Mini)led

Direct onder de A95L positioneert Sony de X95L, een miniledtelevisie die wat het uiterlijk betreft sterk lijkt op de A95L. Ten opzichte van de X95K van vorig jaar biedt de X95L volgens Sony 35 procent meer helderheid en verbeterde local dimming door de verhoging van het aantal dimbare zones.

Sony X95LSony X95LSony X95L

Sony Bravia XR X95L: miniled

In hoeveel zones het backlight van de X95L precies verdeeld is, hangt volgens Sony af van de beeldmaat, maar ten opzichte van de X95K zou het om een verhoging van ongeveer 20 procent gaan. Een eerste demo die wij van dit toestel zagen, leek veelbelovend; de televisie combineert een hoge helderheid met goede zwartweergave zonder duidelijk zichtbare blooming. De X95L komt bescikbaar in 65, 75 en 85 inch.

Sony X90LSony X90LSony X90L

Sony Bravia XR X90L: fald-led

Het derde model in de 90-serie is de X90L, weer een televisie met local dimming, maar in dit geval met normale leds in plaats van minileds. Ten opzichte van de X90K van vorig jaar claimt Sony weer een verbetering van de helderheid en het aantal dimmingzones, met respectievelijk 60 en 50 procent. De X90L zal te koop zijn met beeldmaten variërend van 55 tot maar liefst 98 inch.

De X85L is ook een lcd-televisie met full array local dimming, maar ten opzichte van de van X90L moet de X80L het doen met mindere specificaties wat het contrast en de helderheid betreft, terwijl ook het audiosysteem simpeler is uitgevoerd. De X80L en X75WL ten slotte zijn lcd-televisies zonder local dimming.

Gamemenu

Alle nieuwe tv’s zijn voorzien van een nieuw gamemenu waarmee Sony in navolging van de concurrentie gamegerelateerde instellingen samenbrengt in één onscreenmenu. Sony's gamemenu biedt de mogelijkheid om vrr in- en uit te schakelen, X85L en hoger, laat motionblur verminderen en heeft een black equalizer waarmee donkere delen van het het beeld helderder weergegeven worden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om een (grote) crosshair centraal in het beeld te tonen en kan de gebruiker het beeld traploos verkleinen van 100 naar 30 procent van de totale schermgrootte. Die laatste functie zou vooral bedoeld zijn voor spelers die van firstpersonshooters houden en alle actie centraal in beeld willen hebben.

Chipsets, prijzen en beschikbaarheid

Alleen de A95L lijkt gebruik te maken van de nieuwe Pentonic 1000-soc van Mediatek. Deze nieuwe chip heeft een iets snellere cpu en een aanzienlijk snellere gpu dan de vorige generatie tv-chips van Mediatek, waardoor de interface van Google TV vloeiender zou moeten werken en apps sneller opstarten. Daarnaast heeft de Pentonic een aantal nieuwe features. Als gevolg daarvan is de A95L de enige Sony-tv met dual-picture mode, waarbij gelijktijdig twee bronnen naast elkaar weergegeven worden. Ook Dolby Vision Gaming op 120Hz is een nieuwe functie van de Pentonic 1000, die op de A95L beschikbaar komt, maar niet op de andere Sony modellen voor 2023. Wel geldt dat ook de A95L slechts twee HDMI 2.1-poorten heeft; deze beperking wordt niet opgelost door de nieuwe soc.

Waarom de andere tv's nog over oudere MediaTek-socs beschikken, is niet geheel duidelijk. Wellicht heeft het te maken met de beschikbaarheid van de nieuwe Pentonic 1000-soc. Wanneer de A95L met de Pentonic-soc in de winkel zal liggen, is nog niet bekend, maar van TP Vision weten we dat de Philips-tv-modellen met de Pentonic 1000 pas in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. Mogelijk laat ook de A95L nog enige maanden op zich wachten. Sony geeft op dit moment nog geen informatie over de prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe tv's.

Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

01-03-2023 • 16:00

59

Reacties (59)

59
59
20
2
0
33
Wijzig sortering
Dus als je ieder jaar de helderheid verhoogd heb je een betere tv? Naar mijn mening gaan we voor het meest neutrale beeld wat realistisch is. Het helderheid wedstrijdje onder de fabrikanten begint irritant te worden. Dat Sony eerst maar eens de bewegings onscherpte oplost bij nieuwsbalken en snelle camera bewegingen. Dit probleem loopt al 5 jaar. Tel daarbij de software issues op en laat Sony daar maar meer aandacht aan geven ipv helderheid opschroeven.
Dat is niet hoe HDR werkt. De content bepaald hoe fel het scherm op welke plek moet zijn. Als je een 1000nits HDR Film hebt zul je tussen de A95L en de A95K geen verschil zien qua highlight brightness. Ga je dan een 4000nits mastered film kijken zullen de highlights op de A95L wel feller en juist realistischer zijn.

OLED's kunnen met full scene brightness nog steeds niet tippen aan de LCD TV's en sommige scenes vragen er wel om maar dan zal het er op een OLED donkeder uit zien dan de bedoeling was. Echter zie je dat niet als je niet beter weet.

Ik kwam zelf van een 75X940E af die 550nits full scene en 1200 highligts kon. Met de A9G was dat heel erg wennen vooral explosies zagen er flets en onrealistisch uit. De A90J doet dat een stukje beter maar heeft nog steeds niet de impact en het WOW effect van de 940E in dat opzicht. Maar op andere momenten doet de A90J het wel veel beter door zijn per pixel light control waar de 940E maar 288 zones had waardoor je regelmatig blooming zag.

Ik zou maar al te graag een TV willen die 2x zo vel kan als mijn A90J. Steker nog ik wil er eigenlijk een die 4x zo vel kan zodat je 4000 nits kan halen voor films die daar voor gemaakt zijn.
Als je buiten rond loopt zijn bepaalde reflecties ook veel feller dan oudere OLED's kunnen. Een beetje bewolkte dag zorgt er al voor dat een bloem buiten rond de 350 nits aan licht reflectie heeft. Dat zijn waardes die OLED's niet halen die kunnen 160-180 watt full scene halen (WRGB zonder MLA) waar een bewolkte dag in de tuin dus al rond de 300+ zit laat staan een zonnige dag op het strand.
Wat een onzin over piekhelderheid.

Alles aan beeld en helderheid went. Je kunt wel heel hoge helderheid willen, maar dan past je zicht zich daar heel snel in aan. Gevalletje 'diminishing returns'... Want wij kijken niet graag recht in fel licht. Je vraagt dus eigenlijk om een TV die piekhelderheid kan halen die vergelijkbaar is met in de zon kijken.

Waar het om gaat is het contrast. Hoog contrast kan ook op lagere helderheid. Als je echter gewend was aan hele hoge helderheid met niet per se een heel hoog contrast, wat het geval is bij LED (want hogere black point en dus lager statisch contrast) dan heb je gewoon nog wat tijd te gaan met het kijken naar lagere helderheid. Zolang er een kleurgradatie is, zal je die kunnen ontdekken. Zo is er ook het bekende verhaal van eskimo's die vele tinten wit onderkennen, veel meer dan wij zouden doen.

Vwb je opmerkingen over hoe fel het licht buiten is - daarbij kijk je A, niet direct naar een lamp, maar naar indirect licht van de zon, en B, als je op een zonnige dag aan het strand zit, dan doe je je zonnebril op. We verlichten ons huis binnen ook niet met zonlicht tenzij die schijnt - en toch kunnen we alles prima zien met veel lagere 'helderheid'. Dat maakt het punt van hierboven opnieuw: hoge piekhelderheid is niet meer realisme, je ontwikkelt gewenning die helemaal niet natuurlijk of prettig is voor je zicht.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:40]

Jij mag het onzin vinden maar TV Reviewers en ik zelf denken daar anders over.
Ik heb door de jaren heen genoeg TV's gezien en zie het verschil overduidelijk. Misschien dat het voor jou geen groot genoeg verschil is of niet belangrijk genoeg is. Dat betekend niet dat het onzin is en dat niemand baat heeft bij extra helderheid.

Het gaat mij er om dat beelden zo natuurgetrouw mogelijk zijn. En daar heb je helderheid voor nodig.
Dat content creators soms stom om gaan met van hele donkere naar hele felle scenes switchen is een ander verhaal.
En met een zonnebril op gaan zitten is natuurlijk niet de bedoeling.

Maar het was voor mij meer als een voorbeeld van hoeveel helderheid je nodig kan hebben om bepaalde scenes natuur getrouw er uit te laten zien.
En ja je kan gradaties met minder helderheid weer geven en zien. Dat is waarvoor ze ToneMapping bedacht hebben. Echter heeft de scene op een TV die maar tot 800 nits gaat bij mij dan niet zo'n levendig beeld als een die de highlights tot 1200 nits kan laten gaan (even uitgaande van een scene waar er highlights gebruikt worden die 1500-2000 nits kunnen halen waar de content tot 4000 mastered is).

In de scene op het strand kijken we ook niet direct in de zon dan is het ook gewoon indirect licht wat reflecteert op het zand en het water. En nee het hoeft niet zo fel te kunnen als op een echte zomerdag. Maar huidige oled TV's kunnen dan nog wel eens te ver gaan dimmen waardoor je je het gevoel hebt of je naar het strand zit te kijken met twee zonnebrillen over elkaar heen. En dat vind ik ook jammer.

Maar zoals gezegd vind niet iedereen dat belangrijk. Die discussie is er al jaren vooral in het begin van OLED. Toen OLED Fan's zeiden dat dat totaal niet belangrijk was en Contrast het enige was wat telde. Persoonlijk kan ik beide erg waarderen. De combinatie van het contrast van OLED en de piekhelderheid van LCD TV's lijkt mij geweldig. Ik ben erg blij met de de ontwikkeling van de huidige QD OLED en WRGB MLA OLED panelen die weer een duidelijke stap voorwaarts zijn tov die van vorig jaar en het jaar daar voor. Maar zoals gezegd voor sommige mensen wat een LG C9 al meer dan fel genoeg. Dat is ook een beetje persoonlijk.
Ik geloof dat ik je redenatie begrijp, maar dat zou dus ook betekenen dat je geen volumeregeling op je stereo wilt omdat je de muziek nu eenmaal zo luid wilt horen als "de maker bedoeld heeft" of het "in werkelijkheid" klinkt? Ik kijk meestal in een donkere ruimte. Als dan in een film de zon opgaat dan wil ik dat echt niet in een realistische hoeveelheid nits beleven.
Als ze iets zouden maken dat je reference level audio krijgt zou ik zeker voor zijn.
Ik heb nu een bepaalde volume stand die ik gebruik waarbij ik het volume van de stemmen vind kloppen met werkelijkheid.
Afhankelijk van of ik streaming diensten kijken of een film via de Xbox zit daar wel iets verschil in omdat de bron een ander volume uit stuurt.

Ik kijk ook in een donkere ruimte. En zoals ik al zei het ligt er heel erg aan hoe content makers daar mee om gaan. De heftige overgangen zijn vervelend van heel donker naar super fel.
Maar als je een zonsopgang hebt waar je in het echt ook gewoon naar zou kunnen kijken zonder zonnebril en dat gelijkmatig gebeurd ben ik helemaal voor. Of in ieder geval iets wat dichtbij de werkelijkheid kan komen. En daar zitten we nu in bepaalde scenes op OLED tv's nog ver van af.

Als je bv een Sony Z9G TV hebt die kan 4000 nits halen. Ik heb er helaas nog nooit een in het echt mogen ervaren. Maar als ik de reacties van de review sites van HDTVTest hoor lijkt het mij geweldig:
https://youtu.be/uTEN813ceeA?t=1023
Hier zie en hoor je zijn mening over hoe hij het vind om een tv te zien die zo fel kan. Net als hem kan ik het heel erg waarderen dus ik zou zo'n tv heel graag een keer ervaren. Ik vond de stap van de A9G naar de A90J al heel welkom ondanks het daar maar over +-150-200 nits peak brightness gaat. Laat staan dat je er dan een hebt die wel sommige highlights met 4000 nits kan doen. Als je dan een Oled hebt die ineens 2000 nits kan maar waar zwart nog steeds zwart is heb je een geweldig contrast en dynamisch en levendig beeld.

Bij dat soort dingen is de content gewoon heel belangrijk. Als content makers er een zooitje van maken ziet het er niet mooi uit en is het onprettig. Maar als dat goed gedaan wordt ziet het er super realistisch uit.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 01:40]

Exact. Maar goed, zo heeft iedereen zijn hobbies, ik vind het verhaal van Astennu weinig overtuigend, het is vooral een persoonlijke behoefte / gewenning. Ik heb ook naar HDR gekeken en vind het maar betrekkelijk, die 'natuurgetrouwe' weergave. Het is vooral een nieuwe route naar beeld dat nog meer aandacht moet trekken, waar het dat eerder deed met oversaturation en meer van die afgrijselijke settings. Hoge helderheid is altijd al een marketingverhaal geweest, dan valt het lekker op in de winkel. Edge sharpening is er ook zo een... ontiegelijk lelijk, negen van de tien keer, maar in de perceptie van sommigen echt een verbetering. Het zal wel. Zo zijn er ook lui die de 'mega bass' optie overal aan hebben staan en dat leuker vinden - doe mij maar een neutrale EQ...

Prima beeld is er al jaren en heet SDR icm goede mastering. HDR is een probleem op zoek naar commerciele oplossingen, zodat men nog langer LCD TV's kon blijven slijten. OLED haalt namelijk de spec van HDR prima zonder extreme piekhelderheid. De wisseltruc is dus bij sommigen gelukt... ik trap er niet in. LCD is en blijft inferieure troep.

Zo ook met resolutie. 1080p was voor de gemiddelde kijkafstand irt TV allang voldoende, 4K zou nog verdedigbaar zijn vanaf 55 inch of zo, maar eigenlijk levert het bar weinig op, zeker als je bedenkt dat de compressie ook nog in het spel is en bij 4K de datastream groter is, dus meer compressie nodig zal zijn. Nu gaan we 8K pushen, en mark my words, over een paar jaar lopen hier weer een paar promotors rond die roepen dat ze niet meer terug kunnen. 8)7 8)7 8)7

Diminishing returns... En ondertussen is de prijs voor die commercie en 'meer meer meer' vrij hoog geworden, al betalen de generaties na ons die pas, tenminste, dat willen we denken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:40]

Helderheid opschroeven is voor impactvolle HDR ervaringen. En het is niet zozeer Sony dat daarmee bezig is, maar de paneel makers (LG en Samsung) . Sony maakt niet zijn eigen panelen.

En als ik Vincent Theoh en wat andere HDTV tech reviewers mag geloven is Sony juist class-leading aan de top m.b.t motion interpolation/smoothness etc.

Heb daar zelf op m`n A90J geen last van, noch op de Bravia die ik sinds 2012 had (modelnaam ff kwijt) die en 9 jaar mee gedaan heb. Software issues? Google TV is sinds 2021 de standaard en dat draait als een tierelier, mischien dat ze daarvoor wat issues hadden. Maar je kan altijd zelf een Chromecast/shieldTV/AppleTV gebruiken, dat was voor Google TV toch wel een beetje een must vind ik wil je veel doen met streamen etc.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 23 juli 2024 01:40]

Sony maakt wel eigen panelen. Niet in the topmodellem though.

Google maar eens j display
Er zit geen enkel Jdisplay paneel in een Sony tv (in geen enkele tv überhaupt afaik, enkel monitoren dus irrelevante opmerking ;) )
Wat je noemt zijn issues die los van elkaar staan, en waar ook aan wordt gewerkt stapsgewijs.
Gaaf dat ze wederom rekening houden met de voet, dat je hem in verschillende standen kan zetten. Waaronder een speciaal voor de soundbar, dit hebben wij nu ook bij onze Sony Bravia AG8 en het is echt een groot plus punt want je ziet hierdoor geen enkele kabel lopen als je tv kijkt.

Ben benieuwd naar de prijzen :P

[Reactie gewijzigd door G_Dragon op 23 juli 2024 01:40]

Ik snap best dat niet iedereen de TV op de muur kan/mag of wil monteren, maar persoonlijk vind ik dat nog altijd de mooiste oplossing. En dan niet halverwege het plafond wat je wel eens ziet (en je een stijve nek krijgt van het schuin omhoog kijken), maar op een goede kijkhoogte die vrijwel overeenkomt met de hoogte op een voet. Dan heb je ook geen gedoe met een voet die lelijk is, niet op je kastje past of je soundbar in de weg zit. kabels wegwerken kan door ze in te frezen, of gewoon met een simpele kabelgoot. Bij mij hangt de tv strak aan de muur, net boven mijn soundbar, waardoor je ook geen kabels ziet. Ik zou geen voet meer willen in ieder geval, en mijn volgende tv wordt daarom waarschijnlijk ook een LG OLED uit de G-serie met superplatte montage.
Te hoge TV's. daar is een speciale reddit voor :-)

Infrezen blijft het mooiste, dan hoeft de soundbar er ook niet helemaal strak tegenaan.
Te hoge TV's. daar is een speciale reddit voor :-)
_/-\o_
Hoewel mij het ook supermooi lijkt om de tv op te hangen, betekent dat dat je niks meer kunt veranderen, tenzij je meerdere gaten in je muur wilt. Stel dat ik bijvoorbeeld een andere subwoofer koop die net even wat breder is, of ik wil toch de bank wat verder van het raam zetten, dan kan ik simpelweg het tv-meubel schuiven om weer netjes uitgelijnd met de bank te staan. Maar met een tv die eenmaal strak hangt gaat dat niet zo makkelijk. Als je je hele woonkamerindeling al vast hebt staan dan is het uiteraard geen probleem.
Daarom zegt @Polydeukes toch ook
Ik snap best dat niet iedereen de TV op de muur kan/mag of wil monteren
Ik heb m'n tv ook opgehangen, in mijn woonkamer is eigenlijk maar 1 indeling mogelijk dus de kans dat het heel erg anders wordt acht ik vrij klein. Daarnaast heb ik ook kasten aan de muur hangen ipv op de vloer staan en een inbouwhaard hangen ipv staan, dus er zitten wel meer gaten in de muur :*)

Maar goed, on topic: mooie line-up van Sony. Ben benieuwd naar de prijzen en de vergelijkende testen, zeker van die nieuwe miniled.
77" QD OLED met eindelijk een fatsoenlijke betere Mediatek soc.
Kan niet wachten tot Vincent Teoh deze in handen krijgt.
En dan een jaar wachten tot de prijs een beetje te doen is :P

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 01:40]

Geen idee wie Vincet Tech is. Mijn go-to voor TV en monitor reviews is HDTVTest op YouTube.
En juist voor hdtv test werkt Vincent Teoh (geen tech maar teoh)
Dat is Vincent Teoh
Ik dacht dat Teoh deze SoC vantevoren al had afgekraakt vanwege de beperking van 2 HDMI 2.1 poorten...
Ja dat klopt ook. Die 2x hdmi 2.1 stelt ook enorm teleur, maar het is iig al een stap beter dan dat graf oude ding.. Fatsoenlijk is ook eigenlijk niet het goede woord.
Vraag me ook af of het ooit echt wat wordt met die Mediatek dingen..

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 01:40]

al moet iemand me nog uitleggen waarom dat een beperking is

wie heeft er een high end game pc en een ps5 en een xbox x ?
Alleen heb je 1 ervan nodig voor (e)arc toch?

Ja persoonlijk maakt het mij ook minder uit vanwege de setup: TV <-> receiver <-> alle apparaten.

Een belangrijke beperking van de vorige was dat je o.a. geen 120fps + DV tegelijk kon hebben, ook op je hdmi 2.1s. En sure ook dat zal voor beperkte doelgroep zijn, maar toch. LG had dit gewoon beter op orde. Mag gezegd worden.
KPN of Ziggo kastje, los kastje voor streamin en een spelconsole en je zit al op drie aansluitingen.
het is niet dat ze maar 2 hdmi hebben, ze hebben maar 2 die 2.1 met de volledige bandbreedte ondersteunen dwz wat je nodig hebt om 4k met 120hz te verwerken, die kpn/ziggo etc kastjes hebben dat niet nodig die zullen maximaal 2.0 met 4k /60hz gebruiken.
Dat begrijp ik maar een televisie gaat best lang mee. Als je over vier jaar wel HDMI 2.1 hebt op Ziggo/KPN kastjes, dan kan je ineens HDMI poorten te kort komen als je ook al andere devices aangesloten hebt met HDMI 2.1
ziggo en kpn hebben een paar 4k kanalen, die niet eens 2.0 vol trekken, er is geen 4k/120 standaard en ik durf wel te stellen dat die ook niet gaat komen.

Enige zou 8k/60 kunnen zijn, maar zoals ik al zei die 2 hebben nog niet eens breed 4k uitgerold dus de kans dat die in 4 jaar 8k gaan sturen... sterker nog ik doe meestal 10 jaar met een tv en ik zou het niet eens een item vinden
Waarom is er eigenlijk zoveel haat op de huidige Mediatek soc's? Ik heb zelf een Panasonic JZT1506 en heb niet zo vaak dat hij echt vastloopt, hij hapert hooguit een beetje soms. Mijn Chromecast met Google TV liep daarentegen dusdanig vast dat ik de stekker eruit moest halen.
Ja haat is overdreven. Het is meer dat LG dit al jaren goed voor elkaar heeft en o.a. Sony (wat toch een game merk is) minder.
Is ook alleen voor gamers echt relevant denk ik. Meerdere apparaten, behoefte om 120fps + DV tegelijk te kunnen draaien, etc.
Sony geeft op dit moment nog geen informatie over de prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe tv's.
Weten we wel wanneer ze dat wel gaan doen? Benieuwd hoe ze zich gaan verhouden tot de LG prijzen die net bekend zijn gemaakt. Mijn keuze, ergens in het najaar, zal in ieder geval tussen een QD-Oled of een G3 in dezelfde grootte zijn.

[Reactie gewijzigd door Giku op 23 juli 2024 01:40]

LG is laatste jaren veel competitiever qua prijs. Sony OLED modellen zijn altijd immens veel duurder. Je ziet dat ook terug in de verkoop laatste jaren, veel markt aandeel verloren.
Dat snap ik, maar QD-OLED heeft pas 1 'generatie' gehad (vorig jaar), dus benieuwd of de tweede generatie al wat goedkoper is geworden.
Klopt Je krijgt er wel wat voor terug maar dat is vooral voor de liefhebbers die dat verschil kunnen zien en waarderen.
Al was de A80J op een gegeven moment niet super veel duurder dan het vergelijkbare LG model. Ik snap opzich ook wel dat mensen voor het prijs verschil de LG kiezen. Ik vond het zelf wel de moeite waard en heb een A90J gekocht waar ik al meer dan een jaar heel erg van geniet.
Kijkend naar de prijzen van de huidige 'K' generatie, kun je er van uitgaan dat ook deze een stukkie hoger zullen liggen dan bij de concurrentie. Voor de A95K durven ze zelfs 2650 euro te vragen, voor een 55 inch.

Ik heb zelf een 55" A84K. Vergeleken met andere 55 inch tv's van LG of Samsung liggen de prijzen voor Sony wat hoger.
Bijna ieder jaar ie dat rond April, Mei dat de eerste beschikbaar komen. Sommige topmodellen komen wel een wat later. In het najaar zijn ze sowieso uit en vaak ook al met iets van korting te krijgen. (November).
Ik snap dat het momenteel een wat niche markt is voor mensen met meer dan 2 HDMI 2.1 apparaten maar zo’n tv gaat voor veel mensen denk ik jaren mee. Tegen die tijd is het mogelijk wel relevant.

Dat je voor deze prijs op een topmodel van Sony slechts 2 HDMI 2.1 poorten krijgt is echt belachelijk.
Anoniem: 499527 @FrankoNL1 maart 2023 16:27
Je hebt er maar 1 nodig, toch?
Bronnen sluit je aan op de receiver of soundbar.
Als je het flagship koopt, ga ik ervan uit dat je ook investeert in geluid...
Als je het flagship koopt, ga ik ervan uit dat je ook investeert in geluid...
Veel reacties spreken van het plaatsen van een soundbar. Dus, nee, de meesten hebben geen idee of interesse. “Het mag niet in het oog springen” is voor bijna iedereen de standaard uitdrukking. Helaas.
Het goede geluid erbij kiezen, is blijkbaar nog steeds een bijzaak en daarom dus alleen voor audiofielen en zo.
Daarbij zijn er weinig zaken, die dit aspect kunnen of willen demonstreren.
De meeste televisieverkopers hebben weinig interesse in (lees kennis van) audio en de audioverkopers vinden surround maar heiligschennis.

[Reactie gewijzigd door Tantrum op 23 juli 2024 01:40]

op zich heeft sony goed geluid het scherm als speaker of als je een soundbar/surround hebt kun je die als center gebruiken dus als er 1 merk dat wel doet is het sony

die pootjes zijn verwarrend, de huidige generatie heeft een optie 3 stand voetjes te gebruiken die smal breed en hoger voor soundbar kunnen ingesteld worden
Anoniem: 306567 @FrankoNL1 maart 2023 16:27
Dat je voor deze prijs op een topmodel van Sony slechts 2 HDMI 2.1 poorten krijgt is echt belachelijk.
Omdat Sony zelf geen chips maakt, dus ze zijn afhankelijk van Mediatek. Die heeft momenteel nog geen chip op de markt die 4x HDMI 2.1 heeft.
Ik snap dat het momenteel een wat niche markt is voor mensen met meer dan 2 HDMI 2.1 apparaten maar zo’n tv gaat voor veel mensen denk ik jaren mee. Tegen die tijd is het mogelijk wel relevant.
Omdat die TV's geen 8K paneel hebben is de enige 'winst' die je pakt een hogere framerate. Dat is op dit moment eigenlijk alleen maar relevant voor games. Hoeveel mensen zouden nu echt meer dan 2 game consoles tegelijkertijd aangesloten houden?
Typisch Sony, veel goed doen en dan met zo'n beperking komen.
Heeft totaal niks met Sony te maken. LG maakt hun eigen propierty SOC's en hebben als enige 4x HDMI 2.1 poorten. Sony, net zoals vele andere fabrikanten maken geen eigen SOC's , dus zijn ze afhankelijk van wat Mediatek doet. Net zoals dat je afhankelijk bent van Mediatek/Snapdragon etc. op telefoon gebied.

Ik heb zelf heb een A90J sinds de introductie in 2021, en 2 HDMI 2.1 poorten zijn meer als prima. GTX 3080 en een PS5 , maar laatstgenoemde haalt in zeer weinig spellen ook echt 120FPS dus die 2.1 poort is kwa bandbreedte onderbenut voor een console.

Er zijn genoeg andere methoden om extra HDMI 2.1 poorten te verkrijgen in je setup, en als je geld genoeg hebt voor 4x HDMI 2.1 apparaten (Xbox series X,PS5, fatsoenlijke GPU etc.) heb je genoeg geld voor zo`n oplossing.
Beetje jammer dat ze toch nog Mediatek cpu's gebruiken waarmee ik zelf nog steeds geen goede ervaringen heb opgedaan. Niet dat ik nu verwacht dat een tv razendsnel moet zijn maar tja, als simpele instellingen al soms een paar seconden duren. Denk dat uiteindelijk toch zo'n Sony tv het dan moet hebben van wat om het panel heen zit. Uiteindelijk is het panel zelf van Samsung of LG dus in die zin hebben ze daar weinig invloed op als alleen de aansturing ervan.

Om die rede dat panels vaak toch van LG of Samsung komen kies ik dan vaak liever gewoon voor dan LG of Samsung zelf. Tenzij dat dan andere merken tv's goedkoper aanbieden onder hun label zoals je vroeger wel had bij een merk als Erres. De ouderen onder ons kennen dat merk nog wel en dit gewoon Philips tv's waren met een tikje ander design.
op zich maar bij lg en samsung heb je weer dat ze hun eigen os hebben plus sony heeft hele goede beeldverwerking en dat scherm als speaker spul

ik geef toe dat het prijsverschil tussen de s95b en de vergelijkbare sony extreem waren, vermoed dat dat met de s95c wel kleiner zal zijn
En ze hebben nu een knopje voor crunchyroll op de remote!!
Jammer dat deze techniek niet te krijgen is in 42 of 43 inch. Dat is een goed formaat in mijn woonkamer. Sommige buren hebben Groter formaat tv in woonkamer maar dan zit je dicht op het scherm. Mijn Samsung tv wordt slecht na 7 jaar. En ik wil graag mooi beeld. Maar wat ik tot nu toe gevonden heb. Valt tegen. Waarbij kijkhoek bv bij de kleinere formaten slechter is als bij de grotere formaten.
Sony, loopt achter de feiten aan. De gehele line-up en prijsstelling is op marketing gebaseerd.

U heeft pakweg 1200 Euro te besteden voor een nieuwe tv van Sony ?. Dan krijgt een FALD led tv.

Bye bye Sony, 1200 Euro betaald voor QD oled van Samsung 55 inch die ongetwijfeld het dubbele gaat kosten bij Sony (inclusief korting)
Na 2 twee jaar geen software updates meer....
Dat is simpelweg niet waar. Sony TV's krijgen langer updates dan dat ik de TV's die ik 4 jaar gehad heb hebben altijd updates gekregen. Na 4 jaar ben ik over gestapt op een andere dus daar na weet ik het niet meer.
De high end modellen van Sony zijn inderdaad duurder maar hebben ook wat andere features. Sony heeft geen midrange QD Oled in dat segment gebruiken ze de LG WRGB Oled's welke je voor onder de 1200 euro kan krijgen ze zijn als ik mij niet vergis ook voor 1100 te koop geweest in de 55" maat.
Panasonic is koning als het om software updates gaat. 8 jaar !
Mijn Sony uit 2017 was klaar in 2019. Niets meer en toen ook maar van het internet afgehaald ivm verouderde Android. Tv is verder goed hoor, maar toch....
Navraag bij Sony gedaan toen en sowieso 2 jaar daarna geen garantie op updates.
Ik kom nog uit het Sony tijdperk en draag het merk een warm hart toe.
Zie het zo, als Sony nou de QD oled had uitgevonden, wat was dan de prijsstelling geweest ? Precies! Sony is géén prijspakker en zijn kwaliteit is bewezen, ook bij Panasonic is dat zo.
Terugkomend op Samsung, ben ik echt onder de indruk wat die flikken. Bij een grote tv retailer kunnen vergelijken met Sony qd Oled.
Ik kom van een woled dus ik zocht de perfecte tv in mijn budget. Ik kon de verschillen niet zien en ben deze keer gegaan voor de fabrikant die al jaren bezig is met de ontwikkeling van beeldschermen. Door hun agressieve prijsstelling was ik om.
Geloof mij, misschien dat ik ook geluk heb met dit ultra dunne paneel maar ik kan geen artefacten vinden en ik ben wat dat betreft echt een zeikerd. Deze tv verslaat woled. Alleen micro led is beter, is mij verteld.
Ook de verpakking is geniaal, je hoeft de tv er niet uit te trekken en je wordt meteen gewezen waar je het paneel niet mag vasthouden. Kortom deze tv heb ik op het " oog" gekalibreerd naast de Panasonic en ik heb alle verbeteringen uitgezet. Niets nodig i.t.t de Panasonic.
4 Jaar is wel erg kort. Ik hoop dat dat dat bij de nieuwere TV's dan wel beter gaan doen. Een TV kan makkelijk 8-10 jaar mee. Panasonic heeft dat goed begrepen. Helaas hebben die geen grote modellen dus daardoor valt dat merk bij mij af. Heb de afgelopen jaren 75 gehad en nu 83" en dan wil je niet terug naar een kleinere. Dat is ook een rede waarom QD Oled afvalt daar hebben ze nu pas dit jaar 77" en dat is ook een stap achteruit wat ik dus niet wil/ga doen.
Maar het is wel een goede om in de gaten te houden of de nieuwere toestellen met Google TV wel meer dan 4 jaar updates hebben anders moet ik voor een volgende TV toch verder gaan zoeken. Als er geen software updates meer uit komen werken zaken op een gegeven moment niet en je zit met security niet goed.

Samsung valt bij mij ook af vanwege het boosten van kleuren en helderheid om meer WOW effect te geven. Men zegt dat je met nieuwe firmware wel natuur getrouw can kalibreren of in ieder geval beter dan eerst. Maar toen de eerste reviews uit kwamen was de TV zelfs na kalibratie de boel nog aan het boosten waardoor creators intent niet haalbaar was op die TV's.Veel mensen boeit dat toch niet. Samsungs doelgroep is ook anders dan die van Sony en Panasonic. Maar dat is wel een rede waarom een Samsung TV voor mij geen ding is. Ook het ontbreken van Dolby Vision is een groot nadeel. Dat doet Panasonic nog het beste die ondersteund volgens mij als enige alle formaten.
Panasonic doet weer geen dts.

Toch doe je jezelf tekort als niet naar de nieuwe line up gaat kijken van Samsung.
Vraag om de afstandsbediening en zet alle beeldverbeteraars uit.

Ik dacht er net zo over als jij, teveel saturatie bij Samsung. QD oled is in een lichte kamer echt een uitkomst.
Ben benieuwd wat Panasonic gaat doen met QD oled.
Wat ik al zeg Samsung heeft geen 83" of groter dus dat valt gewoon af. Ik houd wel altijd alle reviews en nieuwe ontwikkelingen op TV gebied bij. Dus het is niet dat ik niet op de hoogte ben van wat Samsung doet.

QD Oled heeft wat meer helderheid ja maar WRGB met MLA komt ook een heel eind en kan ook super fel.
Meer Saturatie is geen oplossing voor een kamer met veel tegenlicht. Je moet de kleur belans gewoon goed houden maar een feller beeld hebben om dat te compenseren. Dat is waar FALD MiniLED TV's uitblinken. Top modellen pushen makkelijk 500+ NITS Full screen daar kan geen een OLED tegen op. Alleen heb je dan last van Blooming bij het kijken in het donker en donkere scenes met lichte elementen.
Sony QD OLED's kunnen daarnaast ook fel alleen dan zonder de kleuren overstuur te brengen. Je levert altijd wel iets qua helderheid in als je gaat kalibreren maar dat heb ik liever dan kleuren die niet kloppen tov wat je in werkelijkheid zou zien.
Maar goed iedereen zijn of haar voorkeur. Ik houd niet van dat opgeblazen gedoe. En als ik serieus film of serie kijk is dat altijd in een donkere ruimte.

We gaan wel zien wat de toekomst gaat brengen voorlopig zit ik helemaal prima met mijn A90J het is een geweldige TV dus hoef voorlopig niets nieuws.
Over 3 jaar kijk ik wel weer hoe de techniek er dan voor staat en of MicroLED dan al betaalbaar is. Voorlopig zijn die helaas nog te duur maar dat is momenteel wel the holy grail en kan je ook in 200" formaten krijgen moet je alleen wel een gigantische zak geld mee nemen.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 01:40]

Haaha, inderdaad maar dan heb je tenminste een home cinema.

Ik kijk graag live sport in UHD bij Ziggo met ci module in een lichte kamer. Een verademing nu, geen banding of andere artefacten meer. Ik moest zelfs de helderheid verlagen.
De Panasonic oled is naar de slaapkamer.
Was een prettig gesprek Astennu!
Typfout in de zin en een hele rare zin opbouw: De X95L komt bescikbaar in 65, 75 en 85 inch.

Ergens meer naar boven in het artikel staat het immers wel goed geschreven: De A95L zal verkrijgbaar zijn in 55, 65 en 77 inch.

Extra woordje “van” toegepast in de zin waarin staat : maar ten opzichte van de van X90L.

Heb af en toe het gevoel dat artikelen te snel gepost worden op Tweakers, in ieder geval zonder spellingscontrole.

Daarnaast heb ik er zin in om deze schermen te kunnen bewonderen en hoe beter alles nu werkelijk is geworden :).

[Reactie gewijzigd door MrBas op 23 juli 2024 01:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.