'TCL gaat voorbij aan LG en was tweede grootste tv-maker in 2022'

De Chinese fabrikant TCL was vorig jaar de op een na grootste televisiemaker. Dat stelt marktonderzoeksbureau Omdia. Het is voor het eerst dat TCL op de tweede plaats eindigde en het stootte daarmee LG van de tweede plaats. Samsung bleef de grootste.

Business Korea schrijft op basis van het rapport van Omdia dat Samsung in 2022 een marktaandeel van 19,6 procent had en daarmee ruimschoots op de eerste plaats eindigde. TCL kwam uit op 11,7 procent en nam de tweede plaats in en LG Electronics had een bijna vergelijkbaar marktaandeel van 11,69 procent en eindigde daarmee op de derde plaats. Tussen de nummer twee en drie zat een verschil van 30.000 geleverde televisies. De vierde en vijfde plaats werden ingenomen door twee andere Chinese fabrikanten: HiSense (10,5 procent) en Xiaomi (6,2 procent). De drie Chinese fabrikanten hadden in 2022 een gezamenlijk marktaandeel van 28,4 procent.

De snelle groei van de Chinese fabrikanten heeft te maken met een neergang van de mondiale tv-markt, schrijft Business Korea op basis van een niet nader genoemde kenner van de tv-industrie. De wereldwijde totale leveringen kwamen in 2022 uit op 203,26 miljoen stuks, terwijl er in 2021 nog 213,54 miljoen televisies werden geleverd. Die vermindering heeft te maken met een verminderde vraag, wat bijvoorbeeld in Noord-Amerika aan de orde was. Daarentegen groeiden de verkopen juist in 'opkomende markten' als China, Zuid-Amerika en Afrika. HiSense, Xiaomi en TCL hebben in China een relatief groot aandeel ten opzichte van Samsung en LG. Op de Chinese tv-markt hebben deze drie fabrikanten een marktaandeel van respectievelijk 21, 20,3 en 15,7 procent. Samsung en LG komen in China niet verder dan respectievelijk 1,1 en 0,3 procent.

TCL C93 en C83
De TCL C93 en C83 uit 2022, lcd-tv's met miniledbacklight

Wat ook meespeelt, is het feit dat in de opkomende markten de goedkopere modellen meer in trek zijn. Dat is een voordeel voor de Chinese fabrikanten; zij hebben een sterkere positie in low-end en midrangemodellen, terwijl Samsung en LG dominanter zijn in het premiumtelevisiesegment. Dat laatste komt ook tot uiting in de rangschikking van 2022 op het vlak van de behaalde omzet uit de verkopen. Samsung is daarin nog altijd heer en meester met een marktaandeel van 29,7 procent, gevolgd door LG met 16,7 procent en TCL met 9,4 procent.

Bij het bovenstaande moet opgemerkt worden dat Omdia zich voor de marktaandeelpercentages baseert op het aantal leveringen van fabrikanten aan winkels en niet aan consumenten. Althans, Business Korea citeert een andere expert die dat aangeeft. Als de cijfers waren gebaseerd op de verkopen aan eindgebruikers had het plaatje er wellicht iets anders en iets minder gunstig voor de Chinese fabrikanten uitgezien. In 2022 zouden Samsung en LG namelijk een aanpassing hebben doorgevoerd in het aantal exemplaren dat ze naar winkels zonden om hun tv-inventaris te normaliseren. De Chinese fabrikanten hadden op dat vlak een voordeel: ze hebben een enorm marktaandeel in China en kozen er juist voor om televisies zo veel mogelijk naar winkels te brengen. Dat heeft wellicht de ranglijst voor het marktaandeel beïnvloed.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-02-2023 • 16:22

48

Reacties (48)

48
45
16
0
0
17
Wijzig sortering
Het zou ook verplicht moeten zijn om aan te geven in hoeverre de fabrikanten van deze apparaten in handen zijn van China/Xi/CCP.

Soort milieu keurmerk, met zoveel geld steunt u de verachtelijke regime in Peking.
Want het is niet altijd duidelijk wie de UBO is.

Chinezen doen aan "west"-washing. Philips tv's bv zijn 100% Chinese, niets Nederlands aan.

[Reactie gewijzigd door mrbullet op 22 juli 2024 14:45]

Nou nou, gaan we nu alles wat door China is gemaakt bashen?

In alle eerlijkheid vind ik dit allemaal politieke onzin. We geven onze data vrij weg aan de VS en zo'n 95% van alle producten gemaakt period zijn geïmporteerd uit China inclusief onze iPhones, laptops, kleding of een simpele pennenhouder. Bijna alles komt uit China, dus waar houdt de boycot op?

Dat we bang zijn dat de Chinese overheid zich in zaken mengt is een beetje dweilen met de kraan open. Daar hoef je gerust niet bang voor te zijn, ze hebben al lang de data die ze wilden hebben en anders vinden ze genoeg om wegen. Maar wat deze boycots doen is wel consumenten de goedkoopste opties weg nemen.

Ik was hartstikke tevreden met een Huawei telefoon. Goeie specs, goeie display en rete snel laden. Maar dit moest perse verbannen worden terwijl Oppo en Xiaomi gerust kunnen blijven verkopen. Ik snap dat niet zo goed. Gaan we nu alles van China boycotten omdat Donald Trump dit toen met Huawei deed?

Dan moeten we Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Amazon en veel andere merken ook aanpakken voor hun privacy schending. Ik vind het een beetje te ver gaan.

TCL heeft prachtige televisies voor een hele goedkope prijs, maar deze zijn vrijwel niet beschikbaar in NL en dat is dood sonde. In de VS is het één van de meest verkochte TV merken als niet de meest verkochte.
Beetje kortzichtig. Niet alles dat in China gemaakt is is een probleem. Maar als je beetje kijkt naar hoe bedrijven daar opgebouwd zijn en nauwe banden hebben met de CCP kan je dat ergens een issue vinden. Ja, je geeft ook data aan de Amerikanen, en vast ook meer dan nodig. Maar als dat heftig misbruikt word kan de vrije pers dat naar buiten brengen en kunnen de betrokken voor de rechter gesleept worden. Veel geluk in totalitair China zonder persvrijheid, vrijheid van meningsuiting. Plus je spekt indirect toch de ongure praktijken zoals de oeigoerskampen.

Zoals je zegt, we nemen inderdaad de consument de goedkoopste optie weg. Maar zoals vaak wil je dat helemaal niet. Waarom moet alles een bodemprijs zijn? Met die mentaliteit zijn we op sommige gebieden te afhankelijk geworden. Zowel van de Chinezen, als ook een beetje de Amerikanen
Persoonlijk vindt ik dat een keuze aan de consument. Ik heb liever kwalitatief goeie producten voor een scherpe prijs. Dat zijn gewoon vrijwel altijd de chineze merken ipv de LG's, Samsungs of zelfs Philips onze eigen hollandse trots welke hier voor zeer dure tarieven verkocht wordt.

Dan is een OLED TCL TV van 65 inch vaak de helft van de prijs dan van de concurrent. In Amerika kon je op Amazon voor slechts 400 dollar vaak al een hele goeie 65 inch OLED TV vinden. Ga je bij een A merk kijken ben je er vaak al 1400 euro voor kwijt.

Niet iedereen in NL heeft de luxe om maar de duurdere producten uit te kiezen. Dat is simpelweg een keuze waar we als consumenten vrij in moeten blijven. Ik kom uit een gezin van armoede, en zelfs een Nintendo was duur voor mij als kind. Dus ik weet als geen ander dat Chineze producten bijna noodzakelijk zijn voor consumenten die het lastiger hebben om toch een beetje luxe te mogen proeven voor 1/5e van de prijs.

Politieke keuzes zijn vaak vergaand maar grotendeels draaien die om geld en niet om privacy of security. Ik geloof werkelijk niet dat deze boycot aan China draait om onze data aan de Chineze overheid. Het draait hier immers enkel om macht tussen het westen en oosten. China groeit te snel en dat vindt het westen eng. Dictatuur in dat land hebben we namelijk 200 jaar geaccepteerd en dat doen we op politiek niveau nog steeds. Maar waarom ineens wel een grens trekken bij het consumeren van producten? Zometeen mogen we hier ook alleen nog maar Tesla's en Duitste auto merken terwijl China straks de beste EV's voor de laagste prijs ontwikkeld.

China maakt kwalitatief goeie producten maar prijst deze simpelweg scherp met lage marge winst en zet zich heel sterk tegen concurrenten in het westen. Als we nog altijd TikTok mogen gebruiken in NL waarom mag ik geen Huawei telefoon?
Over een dictatuur hebben wij weinig te zeggen(interne gelegenheid), maar tegen mensenrechtenschendingen is er genoeg op aan te merken. Tevens speelt privacy of security wel degelijk een rol, aangezien onze bedrijven hier schade van ondervinden, ASML bijvoorbeeld.

Het is nogal hypocriet om dan dit te zeggen:
Politieke keuzes zijn vaak vergaand maar grotendeels draaien die om geld en niet om privacy of security
Waarbij je eerder aangeeft dat je producten liever goedkoper hebt (geld) dan dat je wat geeft om de veiligheid van Taiwan en de opvang(concentratie?)kampen in china (security). Wat betreft privacy; waarschijnlijk is dat al een verloren zaak vanwege het grootschalig verzamelen en verkopen van diezelfde data door grote techbedrijven. Alhoewel dit de laatste paar jaren qua regelgeving is beperkt, is er door het toenemende gebruik van smart producten meer in het prive leven gekomen, waardoor er juist meer persoonlijke data van wordt opgeslagen.
Waarbij je eerder aangeeft dat je producten liever goedkoper hebt (geld) dan dat je wat geeft om de veiligheid van Taiwan en de opvang(concentratie?)kampen in china (security). Wat betreft privacy;
Nou nou, dat zeg jij. Dat heb ik niet gezegd. Maar het is en blijft een situatie waar wij als Europa of zelfs de VS nooit iets aan gaan doen. Realistische gezien wilt de EU en VS de situatie daar niet verder laten escaleren tot een oorlog. Ukraine is daarin al een uitzondering gezien voorheen Rusland gewoon de krim kon binnenvallen tijdens de olympische spelen in Rusland nog wel!

Hoe denk je dat het wel of niet verbannen van een TCL of Huawei ook maar enigzins verschil gaat maken met Taiwan, Oeigoeren of de dictatuurschap daar?

Gaan we nu doen alsof we niet net een WK hebben gehad in Qatar en daar in het westen niet van hebben zitten genieten met z'n allen onder het leed van velen doden?

Ik ben simpelweg niet naïef. Op politiek niveau wordt er absoluut niks gedaan met humanitaire gebeurtenissen in het buitenland gezien de relatie tussen die landen belangrijker is dan wat in onze ogen "het juiste" is. Hong Kong bewijst dit genoeg. Een geweldig democratische land waar we in het westen niks aan hebben gedaan. Dus laten we niet roepen dat het feit dat ik producten uit China prima vindt dat in enige zin betekent dat ik het ook prima vindt wat op politiek niveau gebeurd.

Als ik morgen een Philips TV koop betekent dat niet dat ik het ook eens ben met Rutte en alle schandalen daaromheen.

Nee ik ben gewoon een consument die graag vrije handel wilt en vrije keus. Kan mij mijn privacy schelen als ik liever iets goedkopers wil.

En ASML ondervindt geen schade. China ondervindt schade omdat deze geen gebruik mag maken van ASML chips. Sterker nog, ASML loopt eerder schade doordat ze minder mogen maken en verkopen. China is hun grootste markt!

Ik snap dat mensen zich druk maken om hun data, maar bepaal jij niet voor mij wat ik wel of niet mag doen. Daar komt het op neer. Dat we onze chips in 5G antennes liever bij Qualcomm halen dan Huawei is volledig prima. Maar vertel mij niet wat ik wel of niet uit China mag kopen hier in Nederland. Is de volgende stap dat ik het straks ook niet meer mag importeren?

Het hebben van vrije markt is een belangrijkere prioriteit dan een politiek conflict waar van alle kanten hypocritische naar gekeken wordt. Het draait om geld en macht, niet onze security/data. Dat komt simpelweg in deze context gewoon nu goed uit.
En ASML ondervindt geen schade. China ondervindt schade omdat deze geen gebruik mag maken van ASML chips. Sterker nog, ASML loopt eerder schade doordat ze minder mogen maken en verkopen. China is hun grootste markt!
ASML produceert geen chips maar is een leverancier van machines om chips mee te maken. Ze leveren machines aan chipproducenten in Azië, Europa en Amerika.

China is niet hun grootste markt. In ASML’s orderportefeuille zit momenteel voor 40,4 miljard euro aan bestellingen, waarvan bestellingen met een waarde van ongeveer 6 miljard bestemd zijn voor China.
In 2021 leverde China’s chip productie ASML een omzet van 2,7 miljard op, dat komt neer op 15 procent van de totale omzet.

Chipproductie verschuift langzaam naar Europa en de VS. Voor ASML maakt het niet uit waar chips geproduceerd worden, de vraag naar chips blijft bestaan. Andere markten zullen de vraag naar machines opvangen.
ASML zal weinig merken van het wegvallen van hun Chinese klanten. (Voor een deel van hun producten.)
Andere klanten staan in de rij en zullen gretig de opengevallen plekken op de wachtlijst innemen.
TCL heeft niet eens OLED's en het is zeer zelden dan een Chineze fabrikant in de buurt komt van kwaliteit die je krijgt bij de Japanners of Koreanen. En diezelfde fabrikanten maken ook vaak producten in een lagere prijsklasse. Als geld een issue shop je zelden OLED of FALD. En het is zeker niet alleen politiek, privacy en security speelt zeker mee. Kijk naar het recente Xiaomi, Oppo verhaal
Even los van het feit dat ik best met je eens ben... Heb zelf ook een Huawei (zeer tevreden over), en een tcl tv (iets minder tevreden mee) in huis.
Je geeft aan dat Chinese goederen bijna essentieel zijn voor de mensen die minder geld hebben te besteden. Maar dan heb je het daarvoor ook over een 65" OLED tv.
China speelt slim in op die wens van iedereen om spullen in huis te hebben die ze normaal gesproken niet kunnen betalen.

Iedereen is vrij om die optie te gebruiken. Maar het doet mij heel erg denken aan de Mallwarkt praktijken die je in de US hebt gezien.
Veel goedkoper shoppen bij de Wallmarkt, maar daarna klagen dat de rest van de winkels in die regio allemaal failliet gegaan zijn. Die waren duurder, maar zorgden er wel voor dat het geld dat daar uitgegeven werd ook in de lokale economie terug kwam.
De andere tvs zijn Koreaans tjokvol oa Chinese onderdelen.
Wat is je punt?
Een oude "Nederlandse" Philips tv zat ook bomvol Chinese onderdelen.
De software die erop draait speelt mee
En LG met hun 'targeted advertisement' in WebOS is prima? Android met Google? Allemaal prima.. maar china... ooooh nee, dat zeker niet.
Het maakt nogal wat uit of informatie naar een buitenlandse overheid gaat of dat het wordt gebruikt om advertenties te verkopen. Snap je zelf ook wel.
Ik weet niet wat nu schadelijker is voor de gemiddelde consument.
Een buitenlandse overheid heeft weinig aan mijn kijkgedrag. Hooguit kunnen ze besluiten om me geen visum te verlenen wanneer ik iets te veel programma's kijk waarin het land in kwestie negatief wordt belicht. (Terwijl ze ook juist het visum kunnen verlenen om me te laten zien dat dat negatieve beeld niet klopt. Niets zo effectief als een bekeerling met een boodschap.)
Die adverteerders proberen mij actief te beïnvloeden met hun reclames om me te verleiden hun producten en diensten te kopen. Nu probeer ik daar zo immuun mogelijk voor te zijn, maar je weet nooit hoe diep en subliminaal die beïnvloeding gaat. (Ook mijn type consument, die probeert advertenties te negeren, is een specifiek target voor een specifieke aanpak.)

Het plaatje wordt natuurlijk anders wanneer de TV terecht komt in de werkkamer van een minister of CEO (of iemand anders die vaak gevoelige materie bespreekt) en een buitenlandse overheid kan met de ingebouwde webcam meekijken en -luisteren.
Dat ligt er aan hoe oud die tv was.
Wat krijg je dan? dan gaan mensen het importeren uit het buitenland wat nu ook al gebeurt met telefoons en dat is een groter securety probleem.
Ondertussen is Shell vertrokken uit Nederland, KLM is al verkocht aan de fransen, bestaat Fokker/DAF nog steeds? Bijna alles draait op Amerikaanse software en wij zijn allemaal onderschikten aan de Amerikanen.

Ken je oud Hollands gezegde, de beste stuurman staan aan wal? Als jij het beter weet, dan moet je niet hier zijn, dan moet je in "s Gravenhage / Binnenhof.
Dat is toch wel algemeen bekend dat Philips geen consumentenelectronica meer maakt maar alles aan derde partijen toebedeeld heeft in naam van...
Hier wel, maar een gemiddeld persoon weet dat allemaal niet.
Vandaar ook zo'n keurmerk.
Dat is al 10 jaar geleden. In het buitenland wisten de meeste mensen überhaupt niet dat Philips ooit Nederlands was en inmiddels zijn er ook in Nederland al genoeg mensen die niet eens weten dat dit ooit zo is geweest.
En ook als er ontzettend overduidelijk op staat dat het in China gemaakt is kopen mensen het gewoon hoor, daar is geen west-washing voor nodig.
En bedankt, dan hoor ik gelukkig niet bij het gemiddelde :)
wat heeft dat met leeftijd te maken. ?
Uw reactie zegt gelukkig meer over u,dan de kennis van de gemiddelde 50 plusser.
In tegenstelling tot de gemiddelde 50-minner?
Het is mij opgevallen dat de tv-modellen van TCL die in Europa worden verkocht sterk afwijken van die in Amerika. De tv's die je hier kan kopen zijn redelijk, maar niet de bang-for-buck modellen die op het internet worden aangeprezen. Er zijn ook veel minder reviews van te vinden.
Editie: nvm merk vergissing

[Reactie gewijzigd door Meessen op 22 juli 2024 14:45]

TP Vision maakt Philips TV's, niet TCL.
Oops je hebt gelijk, mijn fout.
Moet je dan eens voor de lol proberen ondersteuning te krijgen. Vroeger was ik behoorlijk Philips fan, maar sinds het alleen maar een stickertje is met de naam erop is het echt droevig gesteld met het merk.
Editie: nvm merk vergissing

[Reactie gewijzigd door Meessen op 22 juli 2024 14:45]

Die "andere" 44% zijn dan Sony, Panasonic, Vestel e.a ?
Budgetvriendelijk merk TCL gebruik ik zelf ook. Ik ben tevreden,maar ik kan bv bij aansluiten van en toslink kabel de speakers van de tv zelf niet sluiten, er is gewoon geen optie…en als ik geluid op 0 zet verdwijnt de mute logo niet zo van die vreemde onbegrijpelijk toestanden…
Als je tv een 3,5m jack heeft(de meest hebben dit wel)

Wat je dan kan proberen is naar de action gaan(ja die Chinese troep winkel) een een setje oordopjes halen de goedkoopste die er zij. Kost iets van 1 euro. En dan je geluid op 1 zetten. Dan komt er geen geluid uit je tv speaker en maar 1 volume uit de oordopjes en die hoor je niet.
Of een Jack plug afknippen en er in doen.
Dat zou ook nog kunnen ja.
bedankt voor het advies maar zo doe ik het al sinds mijn aankoop.
Zit er geen pass through optie op? Bij LG heb ik een keuze optie om tv speakers + optical out of optical only functie
Eerst kwamen de japaners met goedkopere TVs en werden de grootste, daarna de koreanen en nu zijn de chinezen al dan niet met staatsteun in opmars om de grootste TV maker te zijn.
Het is simpelweg 1 grote hypocriete boel.

Alles wat in China gemaakt wordt daar is controle van de overheid. Ook de iPhone. Als we China echt willen bannen, moeten we dus ook de productie uit dat land weghalen. Maar dan komt er iets om de hoek kijken, wat grenzen doet vervagen: Maar dan wordt het leven wel heel duur........ Dus gaan we Rechtsom voor de buhne China het lastig maken en Linksom, blijven we zakendoen.

Het is een beetje kiezen tussen 2 kwaden. En schijnbaar werkt het om een zakenpartner als China te tergen, zolang de geldstroom maar op gang blijft.

Wij hebben ons afhankelijk gemaakt van China en andersom. Dat is de harde realiteit. Wil je een land als China bij je houden, zul je ook in gesprek moeten blijven.

Overigens zijn de TV's van Samsung en LG technisch meer dan prima en op technisch niveau doen ze niet onder voor Chinese merken. Ik denk dat de Koreaanse merken beter zijn op vlak van bouwkwaliteit. De kwaliteitscontrole is denk ik nog net iets beter als de keus voor materialen. Hoewel dat de laatste paar jaar wellicht veranderd is. Uiteindelijk blijft consumentenelecrtronica iets dat steeds goedkoper moet en een kortere levensverwachting krijgt.
Goede waarschuwing in verband met die reclame.
Samsung is dus te mijden als je geen hoop extra reclame door de strot geduwd wil krijgen.
Volgende maand maakt mijn TV provider het ook al onmogelijk om nog reclameblokken door te spoelen van opgenomen programma's, op dat moment gaat mijn TV abonnement de deur uit en ga ik terug dingen beginnen downloaden, daar zit tenminste niet een hoop ergerlijke reclame tussenin.
Ik weet niet wat de Chinezen willen met informatie over mijn tv kijk gedrag, maar ze mogen het met alle liefde van me weten. Vanavond weer wie is de Mol!
En volgend jaar wordt je visum geweigerd voor een vakantietrip door China, omdat je een aantal documentaires hebt gekeken waar China negatief wordt belicht. [/ Paranoia-mode]
Prima, dan kunnen ze 40% van hun tourisme afschrijven, als dat is wat ze willen moeten ze dat maar doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.