Amazon presenteert eerste Kindle-tablet met pen om op te schrijven

Amazon heeft zijn eerste Kindle met meegeleverde stylus gepresenteerd. De fabrikant prijst de Kindle Scribe aan als een e-reader, waarop gebruikers ook kunnen schrijven. Daarmee gaat Amazon de concurrentie aan met onder meer ReMarkable en Huawei.

Amazon presenteerde het apparaat tijdens een eigen evenement woensdagavond en heeft de productpagina inmiddels live gezet. De Scribe heeft net als de Oasis een asymmetrisch ontwerp met grotere bezel aan de linkerkant dan aan de rechterkant. In tegenstelling tot de Oasis ontbreken de knoppen om van pagina te wisselen.

Het scherm heeft een diagonaal van 10,2" en een formaat van ongeveer 20x15cm. De resolutie ligt rond 2400x1800 pixels, hoewel Amazon geen exacte resolutie opgeeft. De pixeldichtheid is rond 300ppi, zo zegt de fabrikant. Het apparaat zelf is 19,6x23cm groot en 5,8mm dik. Het weegt 433g.

Bij de tablet zit een Wacom-pen die magnetisch aan de behuizing te klikken is. De pen heeft geen accu en opladen is dus niet nodig. Er zijn twee versies van de pen: een Basic-versie en een Premium-variant met extra knop en gumfunctie. De Premium-versie kost 30 dollar extra.

De tablet draait Amazons eigen Kindle-software en niet de Android-variant zoals die op Fire-tablets staat. Amazon brengt de Scribe uit op 30 november. De Kindle Scribe gaat 370 euro kosten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-09-2022 • 06:57

77

Submitter: justanotherone

Reacties (76)

76
75
35
0
0
36
Wijzig sortering
Hopelijk werkt dit allemaal een beetje goed en reageert Remarkable hier op want momenteel vragen ze niet alleen een serieus bedrag maar hebben ze de klant ook een subscription door zijn/haar strot geduwd. Ik was al lang in de markt voor een Remarkable maar met die subscriptie is het een no-go.
Is ondertussen alweer aangepast:

Het is weer teruggedraait
Our new approach is simple: Everything that happens on the paper tablet, comes with the paper tablet. Integrating with Google Drive, Dropbox, and OneDrive, converting handwritten notes into text, sending your notes by email, and presenting your ideas on the big screen — it’s all included when you buy a reMarkable.
en de prijs is aangepast:
Connect is now just $2.99/mo (See other currencies here) — or about as much as a cup of coffee. Subscribing gives you access to these benefits:

Unlimited cloud storage
reMarkable 2 Protection Plan
Exclusive offers and discounts
Mobile and desktop note-taking (coming soon)
Bron: https://remarkable.com/bl...-the-remarkable-ecosystem

[Reactie gewijzigd door shmp op 23 juli 2024 10:50]

Dus het is eigenlijk enkel de onbeperkte cloud opslag die momenteel echt een verschil maakt? Dan zie ik niet echt een issue met het abo model. Nogal logisch dat je voor cloud opslag een abonnement hebt lijkt mij.

Ik kende de hele concept niet eens voor dit artikel, maar het ziet er mooi uit.

Wat mij niet duidelijk wordt op de site, is zo'n ding ook in het donker te gebruiken, oftewel, is er verlichting in welke vorm dan ook? Dan zou het een prima alternatief zijn voor een ebook met wat extra functies.

Ik zie ook niet expliciet support voor Word files. Lijkt mij nogal gek als dat inderdaad zo is.

[Reactie gewijzigd door i7x op 23 juli 2024 10:50]

Maar €2,99 per maand? Het is in principe allemaal text toch?

Tenminste. Ik neem aan dat ze het niet als full image opslaan? Maar gewoon in de vorm van vectoren oid?
Ik zou het ook niet gebruiken waarschijnlijk, veel te overkill. En er is ook gewoon Drive integratie ed.
Ik vind het wel interessant om te weten hoe ze dat spul dan opslaan.

Want ik kan me niet voorstellen dat je met 5gig niet nog de komende 20 jaar uit de voeten kan.
Die had ik gemist, bedankt!

Ik moet zeggen dat de kwaliteit van de inking tegenvalt. Prive heb ik een Boox Note en voor mijn werk een reMarkeable, maar qua gedrag met selecteren en gummen vind ik de Remarkeable echt tegenvallen.
Remarkable heeft afgelopen week de prijs van hun subscription stevig verlaagd( 2,99) verlaagd en meer functionaliteit is inbegrepen zonder dat er een subscription nodig is.

Ook wordt er maandelijks nieuwe functionaliteit toegevoegd.

( fangirl hier, dat wel , maar ik was niet blij met hun nieuwe strategie, gelukkig hebben ze het vrij snel ingezien en bijgestuurd )
Fanboy hier, wereldding! gebruik 'm dagelijks! (En early adopter, dus betaal 0,- voor de subscription :) )
Het abonnement is voor mij reden geweest om voor de Supernote te kiezen. Qua prijs zelfde "uitdaging". Om de prijs te drukken is denk ik vooral een grotere afzetmarkt nodig (volumes of scale), wellicht dat Amazon daar met dit product iets in betekent.

Het valt of staat wat mij betreft wel bij de user experience, geen "lack" bij het schrijven, intuïtief, etc.
Remarkable heeft zichzelf omzeep geholpen. Nr 1 speler in de markt is op dit moment Onyx Boox. Bigme gaat ook hard en zal mij niet verbazen dat die binnenkort op de tweede plek staat. Kobo is een mislukking wat ewriters betreft
Het maakt niet uit wat Remarkable gaat doen.... Het heeft lang geduurd voordat Amazon hier eindelijk op insprong, maar Amazon heeft één ding dat RMKBLE niet heeft: verreweg de meest populaire (wat ook genoeg zegt over te verwachten ondersteuning/updates/etc) en een van de (zo niet) grootste libraries aan leesmateriaal ever.

Als ik 300+ piek uitgeef aan deze functionaliteit, dan wil ik vooral wat in dit geval Amazon in handen heeft.
Lijkt me een mooi device voor mijn dochter op school, helaas is de prijs dermate hoog dat je er bijna een iPad voor kunt kopen die veel meer kan. Oke, daar moet nog een pen van 100,- bij, maar dan heb je er een stuk meer aan!
Het voordeel van dit product tov een iPad is dat het minder kan. Het leidt niet af, en zorgt dat je dochter zich op haar school kan concentreren.
En accuduur. Heel belangrijk imo bij e-readers.
Voor school wil je ook studieboeken met kleur kunnen lezen, video's kijken, dus dan kom je toch al snel uit bij een tablet die veelzijdiger is.
Ik zou hooguit bij bijvoorbeeld een rechtenstudie kiezen voor deze optie omdat je dan zo veel en zo lang moet lezen, dat het rustigere e-Inkt scherm doorslaggevend is voor de ogen en hoofdpijn.
Voor nu, ja. Maar als je studieboeken op een tablet gaat lezen de hele dag dan ga je echt serieuze accuduur problemen ondervinden. Dat is juist de kracht van e-Ink. Ik snap dat je bij sommige studieboeken kleur nodig hebt, gelukkig maakt men stappen met kleuren e-Ink schermen.
Er zijn ook wel goedkopere third party pennen voor ipads, vanaf ongeveer 30 euro. Zeker als handpalmdetectie je niet uitmaakt zijn er veel opties, maar ook met die functie kan het betaalbaar blijven. Al blijft de officiële pen toch net wat lekkerder werken.
iPad vs eink met pen is totaal niet te vergelijken. Je moet het geprobeerd hebben om het te begrijpen.
Ik ben al geruime tijd aan het overwegen om een digitaal notebook te halen voor notities en verslagen van mijn werk.

Hierbij is het voor nu nog de beste keuze om te kiezen tussen een Remarkable 2 (die iedereen ondertussen kent en een potlood-op-papier schrijfgevoel geeft) of een Ratta Supernote A6 x of A5 x (een minder bekend merk, die een pen-op-papier schrijfgevoel geeft, qua latency net zo snel is als de Remarkable en qua organiseren van je notities en development roadmap superieur is tov de Remarkable 2).
Voor de software roadmap van de Supernote, zie https://trello.com/b/l0CO...a6x-software-roadmap-2022

Beide merken kosten echter aanzienlijk meer dan de $370 die de Kindle Scribe gaat kosten (denk aan de $500-800).

Als Amazon het weet te presteren om de zelfde software functionaliteit aan te bieden (denk dat dit wel een jaar of twee aan software releases kost) voor de aangekondigde prijs (welke denk ik zo laag is omdat Amazon hoopt dat je natuurlijk ook meer ebooks gaat kopen/je zit al in hun ‘ecosysteem’ met een Kindle), dan heb ik mijn digitale notebook gevonden!

De grote hamvraag is dus: zet Amazon vol in op de schrijf/notitie functie (e-notebook waar je ook mee kunt lezen), of is het een e-reader waarmee je ook notities kan maken?

Zie ook My Deep Guide op YouTube voor veel informatie en vergelijkingen op het gebied van E-Notebooks: https://youtube.com/c/MyDeepGuide

[Reactie gewijzigd door Thrace Grumble op 23 juli 2024 10:50]

Amazon verkoopt hun eigen hardware praktisch tegen kostprijs. Een paar jaar geleden maakten ze iets van 2 dollar winst per verkochte Kindle. Het geld wordt verdiend aan boeken en de abonnementen.

Dat is tactiek die weinig leveranciers kunnen volgen en mogelijk gevolgen heeft voor de markt. Amazon heeft bakken met geld te spenderen aan het doorontwikkelen van software en heeft de complete AWS infrastructuur inclusief ai diensten tot zijn beschikking.
Ik heb beide. Qua functies is de boox echt superieur en, niet onbelangrijk, backlight! Qua gebruikersgemak en pen-op-papiergevoel is de remarkable beter. Persoonlijk ook veel mooier/degelijker.

Ik teken veel en daar is de boox beter in, mijn vrouw zweert bij de RM
Je kan ook de verschillende Onyx Boox modellen overwegen. Die hebben Android en ze doen ook steeds meer met kleuren eink. Verschillende modellen hebben ook Wacom. Qua prijs ligt het er een beetje aan welke je neemt, sommige wat oudere modellen kunnen iets goedkoper dan de Kindle Scribe, maar dan gaat het om tientjes. Als je een best grote wil gaat het wel weer naar 800-900 dollar.
Ik heb een Ratta Supernote 5x en ben er erg blij mee. Geen abonnement gewoon er mee werken. Nadeel is momenteel hun embryonale cloud koppelingen. Maar hun roadmap staat wel online en daar komen er dus meer bij.
De tablet draait Amazons eigen Kindle-software en niet de Android-variant zoals die op Fire-tablets staat. Amazon brengt de Scribe uit op 30 november.
Voor 'pure' e-readers is het geen probleem dat software proprietary is, zolang er maar iets van een open(-achtig) formaat ondersteund wordt om te consumeren. Zie bijvoorbeeld de allereerste Kindle e-readers. Met name gericht op het gebruik met Amazon's diensten, maar ook prima stand-alone te gebruiken met bijvoorbeeld Calibre.

Proprietary, service-oriented software wordt een probleem zodra je als gebruiker content gaat produceren. Vaak wordt dit gedaan in gesloten formaten waar geen andere software goed mee om kan gaan. Importeren, exporteren, backups, etc. werken nooit lekker, tenzij gebruik gemaakt wordt van het (gesloten) platform van een ander. Dat platform bepaalt dus wat je wel en niet mag doen met je eigen content, en wanneer het apparaat e-waste wordt.

Eigenlijk zou je de content gemaakt op een Kindle zo mee moeten kunnen nemen naar een Remarkable of andere (wellicht self-hosted, open-source) partij, zonder functionaliteit te verliezen. Denk aan het kunnen overzetten en bewerken van pure notities.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:50]

Daarom heb ik een Onyx Boox. Die draait Android, dus je hebt gewoon toegang tot Amazon. Wacom zit er ook in.
Alleen hoe zit het dan met Android support? Moet je dan verplicht over 3 jaar een nieuwe kopen omdat je geen updates meer krijgt?
Ik gebruik nog steeds een kindle 4 als ereader en hoop dat de vervanger/upgrade ervan ook gewoon 10 jaar mee gaat.
Dat is een goede vraag die ik zo gauw niet terug zie. Je krijgt wel wat aan updates, en ik heb er ook hele nuttige tusse gezien, maar een complete update naar een andere Android versie lijkt er niet bij te zitten. Reken dus op niet al te lange updates. Ik wil wel verwachten dat het soort apps die je erop draait toch even mee zullen gaan. Dat zijn toch vooral boeken apps, en niet echt hele spannende apps verder. Maar ja, update support kon wel beter.
Ik ben benieuwd hoe goed deze werkt en of je zonder abonnement
* handschrift kan worden in tekst
* makkelijk je documenten kunt uploaden en downloaden naar Google Drive en Microsoft OneDrive
* je gekochte Kindle boeken hier op kunt lezen en voorzien van aantekeningen
* pdf, docx, en epub bestanden kunt lezen en bewerken.
* website pagina's kunt bekijken en voorzien van opmerkingen en opslaan


En hoe natuurlijk het schrijven aanvoelt..
En of je er ook op kunt tekenen, dat zou een uitkomst zijn voor m'n kinderen, onbeperkt papier voor honderden tekeningen per week.
En zit er ook Draw.io op? Zodat we AWS architectuur platen kunnen maken?

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 10:50]

een aantal van deze vragen staan al beantwoord op de product page https://www.amazon.com/dp/B09BSRTHL7/?th=1
Valt mij op dat in de specificatie staat dat ie EPUB ondersteunt.
Ja, Amazon ondersteunt dat tegenwoordig ook zolang het zonder DRM is, hier een uitleg bij de aankondiging:
https://goodereader.com/b...on-kindle-supporting-epub
Oh, ik dacht dat het apparaat zelf ePUB bestanden ging ondersteunen maar dat is niet het geval. Jammer
Het zou interessant een vergelijking te zien met de échte concurrent, de Kobo Elipsa. Net als de Kindle een ereader met stylus voor notities. Tegen ongeveer dezelfde prijs.
Had gehoopt op een echte opvolger voor de Oasis. Benieuwd of die ook nog gaat komen. Prijs is redelijk hoog dus geen idee hoe groot de markt daarvoor is.
Een Kindle met knoppen is voor mij toch zoveel fijner dan alleen touch/swipe.
Dit is een andere produkt als je schrijft op een apparaat met een hand en vasthoud met de andere, zitten de knoppen in de weg onder je vinger.
Een nieuwe Oasis zal volgend jaar ergens komen schat ik, om het jaar doen ze en update in die serie.
Volledig eens. Ik ben me momenteel aan het oriënteren op een nieuwe e-reader. Gebruik nu nog een Kindle 4th gen. uit 2011. Doet het op zich nog prima, maar merk steeds vaker dat ik iets van een backlight wil hebben, liefst eentje met instelbare kleurwarmte. Alleen het idee dat ik geen knoppen meer heb maar alles swipend moet doen, zoals bij de Kindle Paperwhite, dat staat me enorm tegen...

Je kunt het volgens mij ook nauwelijks fatsoenlijk vasthouden met die smalle bezels. Het ontwerp van de Oasis spreekt me dus heel erg aan, maar het meest recente model is nu ruim 3 jaar oud en ik hoop dus op een opvolger. Nu nog de 2019 versie kopen, zonder alle voordelen die de geüpdatete Paperwhite heeft voelt dan toch zonde. De meerprijs wordt in elk geval wel héél moeilijk te verantwoorden.
de rechter bezel is expres breder gemaakt, toegegeven als je links wil vasthouden een ding maar je hebt maar 1 nodig
Op de Paperwhite? Daar lijken de bezels links en rechts toch echt even groot...
nee op deze en ook op een paar andere, je kunt boven zien dat de rechter bezel groot is de andere kleiner
bij de oudere modellen waren alle bezels groot, geef toe dat bied je meer opties met vasthouden maar dit is wel wat compacter.
Check. Ik reageerde op een reactie over een opvolger van de Oasis, als 'reader met knoppen' alternatief voor de Paperwhite, die dan weer wel dunne bezels heeft aan beide kanten...
knoppen zijn een persoonlijke voorkeur.

De grootste vraag (koop wel amazon producten maar heb geen kindle) is of amazon in nederland de producten bied die je wil hebben, je kan met epub ed wel wat doen, de laatste keer dat ik de kindle app geïnstalleerd had kwam dat met de nodige formattering issues.

Je kan een mening hebben over amazon maar hun kindle/audible en comixology zijn top, ze hebben er ook absoluut geen probleem mee dat ik gezegd heb op 1600 pensylvania avenue te wonen om de laaste vs uitgaves te krijgen, al is dat met de huidige koers wel wat duurder geworden, dus mischien moet ik maar eens naar hyde park verhuizen
Hier nog zo iemand met een kindle 4th gen.
Ik wil m'n volgende ook graag met fysieke knoppen hebben en bij voorkeur met kleuren e-ink. Backlight heb ik tot nu toe niet gemist en ben ergens ook bang op de accuduur impact.

Fingers crossed dat die het nog even volhoudt totdat er een nieuw model uit komt wat voldoet aan m'n eisen.
Lijkt me een mooi apparaat voor kinderen
Ik werk voor de overheid en daar wordt enorm veel gebruik gemaakt van ibabs. Alle stukken die ik dagelijks moet lezen (veel) staan er in. Een product als dit brengt iig mijn droom een stukje dichterbij dat ik ooit een snelle ereader heb waar ibabs op kan.
Als er een Android app is voor ibabs dan zou je een Onyx Boox kunnen gebruiken.
In mijn bestuur gebruikte we ook ibabs, werkt naadloos op android, maar dan zit je wel aan de boox vast. Zo blij dat ik geen papier meer had en commentaar/markeringen/handtekeningen etc, gewoon op de tablet kon doen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.