Sony gaat PlayStation 5-devkits en -testkits uitlenen aan indie-ontwikkelaars

Indie-ontwikkelaars kunnen bij Sony een PlayStation 5-devkit en -testkit in bruikleen nemen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen "de drempel verlagen voor onafhankelijke ontwikkelaars om spellen te maken voor de PlayStation 5".

Sony heeft het programma het Development Hardware Loan Program genoemd. Hierin kunnen indie-ontwikkelaars die in aanmerking komen voor het programma zonder kosten een PlayStation 5-devkit en -testkit ontvangen. Normaliter moeten studio's deze kits aanschaffen.

Momenteel kunnen ontwikkelaars uit Europa, Azië, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië meedoen aan het programma. Indie-ontwikkelaars in de genoemde landen en regio's kunnen contact opnemen met Sony om te kijken of ze in aanmerking komen voor het initiatief.

Door Loïs Franx

Redacteur

27-07-2022 • 18:29

20

Reacties (20)

20
20
13
0
0
5
Wijzig sortering
"Bruikleen" zal helemaal die drempel verlagen, maar is ook een goede kans, bij uitstek, om een indie aan jou te verbinden. Wat ik mij daaropvolgend afvraag is of die mogelijkheden voor bruikleen ook voor scholen zou gelden die games en/of met andere media bezig zijn? Hell, wellicht zijn er zelfs dingen mogelijk voor de demoscene?

Edit: beetje wishful thinking wellicht, maar ik zie niet in waarom een opleidingsinstituur niet een "indie-ontwikkelaar" zou kunnen zijn, louter alleen voor de educatie die erachter kan zitten of een verlenging daarvan.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 04:36]

De devkits hebben aangepaste software en om te voorkomen dat mensen er mee gaan rommelen / jailbreaks gaan ontwikkelen voor de PS5 wordt strikt bijgehouden aan wie wordt uitgeleend, wat er mee gedaan wordt, etc, etc.

De leners zijn ook verplicht NDA te tekenen.
Dat betekend natuurlijk nog steeds niet dat het niet mogelijk is he? :)
Het brengt platform niks. Denk niet bedoeling is om goedkeurings traject om game huiswerk projectjes goed te keuren.
Doel is om indie producties te vergaren voor je platform.
Voor edicatie is console eerder keuze om crossplatform porten te ontwikkelen. En dat heeft zin als indie studio ook daadwerkelijk game produceerd.
Het is stap te ver die je leert sls je groeit binnen bedrijf waar je uiteindelijk op punt komt dat je dev kits gaat gebruiken.
Maar ja dan ben je al dev veteraan voor de open platformen.
Een opleiding hoeft niet te werken met consoles omdat het simpelweg onnodig is. In principe is het maken van de platformen iets wat je aan het eind van de ontwikkeling hebt zitten. Eerst moet het gewoon werken qua gameplay en dat kan prima met een Unreal of Unity engine op een Windows of Linux omgeving. Modelleren, gameplay ontwerpen, levels maken, dat is toch vooral waar scholen mee bezig zijn. Niet met platformafhankelijke zaken.

Bovendien is het voor veel indies amper nodig om zo'n devkit te hebben, daar zijn hun games niet geavanceerd genoeg voor. Dan kun je uit de voeten met een console en developer account (tenminste, dat kon bij de vorige generatie gewoon). Ja het kost meer tijd, maar het is niet onmogelijk. En of je je demo welke je met je project maakt, nou op een pc met controller of een console speelt, is irrelevant.

Kortom: duur, omslachtig, in veel gevallen tijdrovend en lastig te managen. Nee dus.
Net afgestudeerd van BUas. Scholen zijn zeker bezig met performance tijdens het ontwikkelen van games. Als je de programmeer richting volgt dan zijn er ook modules waar je voor specifieke platformen ontwikkeld tijdens het maken van je eigen engine/framework/raytracer. Hier voor worden onder andere de switch en ps4/5 getarget, en dit heeft veel invloed op wat en hoe je dingen ontwikkeld. Vaak zijn er heel andere graphics, memory, storage en processing beperkingen en api's waar je rekening mee moet houden.
Er zijn natuurlijk ook (grote) projecten die je doet in Unreal/Unity/Godot. Maar ook dan zou je rekening moeten houden met de verschillende platformen als je daar op wilt releasen, en zou je het regelmatig moeten testen.
Ja klopt, maar een target is al ruim voldoende om het semester af te maken, daar heb je geen dev-kit voor nodig. Ik heb zelf ook een game-semester gedaan en ben voornamelijk met leveldesign en cinematics bezig geweest. Maar zo'n semester is doorgaans toch al veel te kort om echt de diepte in te duiken. En als je er meer tijd voor krijgt, bv in een echte game-opleiding, dan heb je alsnog niet echt een devkit nodig imo. Dat is echt pas zover aan het eind van een gameontwikkeling, dat je daar op school niet meer aan toe komt.

Daarnaast hebben voor zover ik weet zowel Playstation als Xbox gewoon een developer account waarmee je een console omtovert tot testmachine. Daar betaal je een klein bedrag voor en dan kan het met elke account op elke console. Sure een devkit voegt meer toe dan dat, maar veel meer zul je als student ook niet nodig hebben.

Daarom is het gewoon overkill. Zo simpel is het.
A la cisco methode, geef gratis leermateriaal en afgestudeerden grijpen naar wat ze het beste kennen... dan krijg je heel wat nieuwe developers die voor je platform willen ontwikkelen.
Omdat ik benieuwd was naar de bedragen die een indie ontwikkelaar anders zou moeten ophoesten: devkits voor de PS4 waren 2500 dollar in aanschaf bij Sony, maar kennelijk was Sony sowieso al schappelijk met het lenen van devkits. Dat het nu wat formeler is vormgegeven is dus alleen maar een positieve ontwikkeling, lijkt me.
Check ook LTT op YouTube, die heeft recent verschillende devkits weten te bemachtigen en ze technisch omschreven.
Welke allemaal? Ik zag slechts 1.
Anoniem: 221563 @Kazu27 juli 2022 19:10
Op de ps3 was de devkit bij launch 50.000 dollar.
Wat kun je precies met zo’n devkit?
Kun je unity of unreal eraan koppelen en dan op de ps5 debuggen en profilen?
Dat vraag ik me dus ook af.
Aangezien de PS5 een x86-64 machine is, kunnen ze de hele devkit niet als software pakket beschikbaar maken voor x86-64 workstations die minimaal net zo krachtig zijn.
Je ontwikkeld games gewoon op je PC, sterker nog je zou ze hier zelfs kunnen emuleren. Maar je weet pas hoe een game draait als je het om de daadwerkelijke console doet, of in dit geval een devkit.

De devkit heeft vergelijkbare hardware en OS. Maar bied je de mogelijkheid te kijken of een spel goed draait, bugs bevat, bepaalde knoppen combi’s of die goed werken, snel wisselen van settings in de console enz.

De devkit is eigenlijk dus vooral bedoeld om te zorgen dat je game goed werkt op een PS.

Zie ook de filmpjes van LTT over de devkit van de ps3 bijv.

Xbox: https://youtu.be/33fkmSMgOC8
PS3: https://youtu.be/0Hr8aqGp5mk

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 23 juli 2024 04:36]

Je kunt daarop eigenlijk alles waar je anders een jailbreak voor nodig hebt,.
Je kunt dus nog onofficiële unsigned code draaien. En debuggen zal vast en zeker ook optie zijn.
Ik hou mijn hart al vast voor een nieuwe lading 'games' met snelle platinum |:(
The Bear B 2.0? :+
Sony loopt zo erg achter ten opzichte van de competitie wat betreft features.
Kan mooi nieuws zijn want ik heb veel plezier beleeft van o.a Ori, Tunic, Stardew valley, Oceanhorn, Chasm, Owlboy, Hades, Celeste, Minecraft (Mojang was een Indie) enz. er zijn wel een honderd prachtige spellen voor tussen de 5€ en 30€ te vinden maar aan de andere kant kan er ook veel bagger uit Azie komen en dan bedoel ik niet werk zoals van Yang Bing maar dat copy & paste werk waar chinezen zo dol op zijn.. de mmorpg wereld werdt al verziekt door westerse studio's en uitgevers en de oosterse doen er nog een lading aan vergif en afval bij dus hopelijk komen er wel kwaliteit checks voor de lancering..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.