De maatschappelijke weerstand door zorgen over straling zorgen momenteel niet voor grote problemen voor providers bij het vinden van plekken voor nieuwe zendmasten. Dat concludeert toezichthouder ACM. Bovendien zijn er niet zoveel nieuwe plekken voor zendmasten nodig.
De nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2023 ingaat, kan in de toekomst tot gevolg hebben dat bezorgde burgers vaker aanvragen voor zendmastlocaties tegenhouden, zegt ACM. "Dit zou er toe kunnen leiden dat de eisen die gemeenten stellen voor het verkrijgen van een vergunning strenger kunnen worden. Hierdoor kan het lastiger worden om nieuwe locaties te ontwikkelen en te
gebruiken."
Aan de andere kant kan het ook makkelijker worden voor providers om aanvragen voor nieuwe locaties te doen en goedgekeurd te krijgen, zegt ACM. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en Agentschap Telecom werken aan een standaardbeleid voor gemeenten, waardoor gemeenten weten wat ze kunnen vragen van providers en providers weten wat ze kunnen verwachten van gemeenten. "ACM verwacht dat dit er dan ook toe zal leiden dat de communicatie en afstemming in vergunningstrajecten tussen MNO’s en gemeenten op termijn zal verbeteren. Dit kan er juist toe leiden dat het makkelijker wordt om een nieuwe locatie te ontwikkelen."
Terwijl providers in 2019 dachten in de jaren '20 ongeveer 1500 nieuwe plekken voor zendmasten nodig te hebben, denkt ACM op basis van een onafhankelijk onderzoek dat het aantal veel lager zal liggen. Zo hebben providers na de veiling van 2020 acht keer een ontheffing aangevraagd voor de dekkingseisen van die veiling. Zo'n ontheffing is mogelijk als providers geen plek kunnen vinden om zendmasten te plaatsen. Dat wijst erop dat ze goed aan de dekkingseisen konden voldoen. Bovendien zijn er meer mogelijkheden voor providers om plaatsen voor zendmasten te delen.
ACM deed het onderzoek, omdat providers hadden gezegd dat ze bang waren dat er te weinig plekken zouden zijn voor 5G-zendmasten. Daardoor zijn ze bang dat de prijzen voor die plekken stevig omhoog zouden gaan. ACM zegt in reactie daarop dat die zorgen niet terecht zijn en ziet geen reden om in te grijpen.