Samsung belooft update na vermeende misleidende kalibratiesoftware

Samsung belooft een update uit te brengen die de helderheid van hdr-content consistenter moet maken. Meerdere testers beweren dat de Zuid-Koreaanse techgigant software gebruikt om veelgebruikte benchmarktechnieken te herkennen en de beeldkwaliteit hierop aan te passen.

Het bedrijf zegt in een statement tegenover FlatpanelsHD: "Om een dynamischere kijkervaring aan onze klanten te bieden, gaat Samsung software-updates uitvoeren om voor een consistente helderheid bij het kijken van hdr-content te zorgen. De update omvat meer blokgroottes buitenom wat gebruikelijk is binnen deze industrie." Het merk lijkt met die laatste zin te erkennen dat er rekening gehouden wordt met een benchmarktechniek waarbij slechts een klein deel van het scherm, een blok of window, gebruikt wordt om metingen uit te voeren.

Uit het statement van Samsung wordt niet helemaal duidelijk of tv's van het merk juist realistischere resultaten gaan vertonen bij benchmarks, of dat de prestaties bij normaal gebruik juist opgevoerd moeten worden. Het 'omvatten van meer blokgroottes' suggereert dat de potentieel misleidende benchmarkdetectie juist in meer gevallen wordt toegepast. Hoe dan ook, vooralsnog zou alleen de QN95B van een update voorzien worden; over specifieke andere al dan niet getroffen tv's wordt niets concreets gezegd.

Vincent Teoh van Hdtvtest ontdekte eind april dat de Samsung S95B QD-oled-tv bij veelgebruikte blokken van vijf, tien of twintig procent van het scherm een te accurate en heldere weergave behaalde. FlatpanelsHD onderstreept dit op basis van eigen tests van de Samsung QN95B; bij een blokgrootte van bijvoorbeeld 9 procent zouden aanzienlijk andere waardes gemeten worden dan bij 10 procent. Wanneer de vermeende sjoemelsoftware aansloeg, zou het blok bijvoorbeeld een tijdelijk verhoogde helderheid van 2300 nits produceren, terwijl bij normaal gebruik slechts 1300 nits gemeten werd. De veel hogere waarde zou bij langdurig gebruik een QD-oled-paneel kunnen beschadigen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-06-2022 • 21:27

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
39
2
0
2
Wijzig sortering
Wat ik mij nou afvraag, de benchmarks impliceren dat de TV het heel accuraat weergeven kan. Maar past Samsung nu de weergave aan bij het herkennen van een testpatroon, of past Samsung buiten herkenbare benchmarks (dus bij normaal gebruik) juist een soort Vivid mode toe, om beter te lijken dan OLED.
Samsung geeft een verhoogde helderheid weer bij bepaalde testen, die helderheid krijgen jij en ik niet als we thuis op de bank TV kijken omdat zo'n hoge helderheid versneld je scherm kan slopen.
Het gaat niet alleen om de helderheid, in de video laat Vincent Teoh ook zien dat kleuren veel verzadigder worden weergeven wanneer er niet op 10% window getest wordt. Dus op de benchmark windows is er wel een correcte kleurwaarde. Het paneel zou dat dus in ieder geval wel goed moeten kunnen, maar het lijkt er op alsof Samsung er in normaal gebruik een extra sausje over heen gooit.

Overigens heeft HDTVtest in de review van de TV al een nieuwe firmware, en die lijkt beter uit de verf te komen.
Kortom ze beloven een mooi helderheid alleen in praktijk is het anders.
Precies dat wat je zegt. Om beter te lijken dan een ander toestel. De perceptie is dan dat de kleuren van een samsung tv meer van het scherm afknallen, omdat het wat oververzadigd is.
Zo ook de race om meer NITS en peak brightness te kunnen weergeven.
Er is zeer zeer zeeeeeer weinig materiaal beschikbaar met scenes waar uberhaupt meer dan 400 NITS opgeslagen is. Maar toch staat op iedere doos van de tv : 1000 NITS.
De regiseur en de camera op de filmset ziet ook geen 1000NITS. Waarom moet het dan wel van je tv af komen.
Marketing en perceptie
Daar komt nog bij dat een hogere helderheid (in nits) door de kijker niet als zodanig ervaren wordt.
Het menselijk oog (en de hersenen) nemen een hogere helderheid in verhouding anders weer.
Ik heb hierover ook al eens gereageerd. Een beeldscherm is geen werkelijkheid.
Een menselijk oog kan zich heel slecht aanpassen aan selectieve helderheid.

Maar goed...marketing is key!

On Topic:
Dit wordt alleen maar gedaan om te voorkomen dat er nader onderzoek wordt verricht, met eventuele negatieve media, rechtszaken, enzovoorts als gevolg.

Nu wil je ook niet dat je paneel de hele tijd op 2300 nits staat. Je kan dan na twee jaar een nieuw toestel kopen (en je energie rekening zal behoorlijk oplopen!). 1300 nits is meeeeeer dan genoeg. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er gesjoemeld is (en wordt, en zal worden)...en dat allemaal omdat ze haantje de voorste willen zijn en de klant zich helemaal gek laat maken door al de marketing praat.
Hoe helderder hoe dichter bij zoals het beeld in het echt is.
Om een kaarsvlam op echte helderheid weer te geven heb je een tv met 10000 nits nodig, dolby vision gaat tot 10000nits met 12 bit kleur.
1 kaars is 1 nits en er passen er ongeveer 10000 van in 1m2 vandaar die waarde
Echte weergave van zonlicht wat tussen wat bomen doorschijnt heeft nog wat meer helderheid nodig lol
Dit is het originele filmpje van HDTVTest, Vincent Teoh
https://www.youtube.com/watch?v=rhto9MmiExE
Hij laat in het filmpje precies zien (gele streep helipad, tafel) dat de originele film een bepaalde kleur 'hoort' te geven, maar de Samsung boost dus specifieke kleuren/helderheid (maar ook donkerder schaduws) om zo meer 'pop' te geven aan de kleuren.

De TV is 1 van de meest accurate televisies nu op de markt, clouding, kleur, zwartwaarde, nits, maar 'standards matter, accuracy matter' zoals hij het zegt. Reviewers gaven de TV veel lof over de extreme 'pop' van kleuren en helderheid, tot zelfs dat de C1 niet in staat was bepaalde scenes weer te geven, maar dit is dus allemaal weg te zetten in de 'cheat mode' die Samsung buiten de 5%-stap lijkt gebruiken om zo dus meer 'feeling' te geven aan de TV, maar gelijktijdig het originele/correcte beeld zoals de filmmakers het hebben bedoelt.. kapot maken.

Vel en helder (wat ik gewoon 'saturated' noem) is altijd de 'flavor' geweest om consumenten te imponeren, daar is in de basis niets mis mee. Maar als een pro dan vervolgens zijn test gaat doen en de software gaat zichzelf aanpassen aan 'perfecte waarden' (die natuurlijk minder 'vivid' zijn, maar simpelweg wel accuraat), is dat gewoon 'not done'.
Bij HDR is er stom genoeg bijna altijd een mapping van de input naar het beeld. Heb ik ook niet bedacht, maar het is dus wel zo.
En je kan best een goede mapping hebben (dat is subjectief namelijk) die het niet goed doet met kleine vlakken. Of dat nou is door blooming, of omdat het algoritme bedenkt dat er geen schaduwpartijen zijn die ook zichtbaar moeten zijn.
Enfin, HDR is dus een kwestie van smaak. Tenzij het paneel zo helder kan dat de meeste inputs volledig kunnen worden weergegeven.
En nee ik snap nog steeds niet dat men niet gewoon 10 bits kleur heeft gedaan, met "scene white" op bijvoorbeeld 50% pixel value wat dan 10% van de maximale schermhelderheid is. Hioe helder je de tv dan zet bepaal je zelf.
Maar nee het is een bioscoopding met absolute helderheden op het kijkscherm. Nou, zit ik dan met 100 nits in een zonnige kamer. Duh.
Het zal een combinatie van factoren zijn, waarom konden diesels met "sjoemel software" hun uitstoot corrigeren als ze doorhadden dat ze op een rollenbank stonden maar lag hun uitstoot veel hoger als ze gewoon rondreden?

De benchmarks gebruiken een statisch beeld want je moet tijd hebben om het met apperatuur te meten. Kan zijn dat de pixels tijd nodig hebben om exact waarde X weer te geven, kan zijn dat de backlight tijd nodig hebben om van heel intens naar heel donker licht te gaan. Mogelijks is de TV gelimiteerd in hoeveel pixels het naar een unieke waarde kan sturen binnen 1 refresh time. Mogelijks zoals reeds vermeld treed er bijkomende slijtage op.

Om het beeld meer te laten lijken op wat de consument denk dat die graag ziet, daar geloof ik niet in. Dan zetten ze de TV gewoon standaard op modus "consument", 95% van hun klanten past die modus toch nooit aan, met een aparte modus "heel accuraat" waar de TV wel doet wat hij in de benchmarks doet. Echter je krijgt geen enkele optie om daadwerkelijk "heel accuraat" te doen.

Het zal een combinatie van redenen zijn maar de bottemline zal het zelfde zijn als bij de "sjoemel diesels", de TV is niet in staat om die accuraatheid aan te houden onder normale omstandigheden.
Oei, geen beste beurt voor Samsung. De boel proberen om de tuin te leiden is niet iets dat consumenten zullen waarderen.
De meeste consumenten zitten niet op tweakers hoor, die hollen gewoon naar MM en kopen zo'n ding
En de meeste mensen geven ook geen reet om nauwkeurige weergave.

Die willen juist de akelige blauwe, felle, over saturated beelden die Samsung ze opdient.
Nou ja, dat blauwe zal met QD-OLED wel meevallen, Samsung probeert juist de rode kleurweergave te benadrukken.
De meeste mensen zullen hem dan ook nooit op de Filmmaker modus zetten, maar lekker op Dynamic houden. Het hele probleem van wat hier gebeurde, was dat het ook bij de Filmmaker modus was. Terwijl die juist correct afgesteld hoort te zijn.
is ook helemaal waar
Precies, de meesten hier denken dat ze representatief zijn als consument maar niks is minder waar.\
Tweakers geeky content bediend een mega klein deel van de samenleving.
Dit is de laatste jaren anders vrij normaal voor Samsung, elke keer weer worden ze betrapt en elke keer weer komen de excuses en word het gefixed.

Blijkbaar zien ze geen negatieve impact op de balans dus gaan ze gewoon door er mee.
Meerdere testers beweren dat de Zuid-Koreaanse techgigant software gebruikt om veelgebruikte benchmarktechnieken te herkennen en de beeldkwaliteit hierop aan te passen.
Niets nieuws toch. Samsung staat onderhand wel bekend als bedrijf die benchmarks cheat. Chips die herkennen of Antutu, GeekBench en soortgelijke draait en zich daardoor overklokken en warmer mogen worden enzo zodat ze hogere scores laten zien.

Edit. Mediatek heeft daar ook een handje van trouwens.

Blijft me verbazen dat hier nooit social outcry over is ontstaan.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 3 juni 2022 21:48]

Intel, AMD, Nvidia... Het lijstje aan fabrikanten die dit soort praktijken toepassen is langer dan het lijstje van (marktaandeelhoudende) fabrikanten die dit niet doen.

Ze doen niks 'illegaals', dus zolang het de Gemiddelde Consument™ niet boeit (die zullen dit verhaal uberhaupt nooit gaan horen tenzij het op het nieuws of zo komt) dan zal het ze aan hun reet roesten dat een paar tweakers en techneuten hierover klagen.
Zolang die fake uitslagen meer gelezen/geloofd worden door potentiële kopers dan de weerleggingen daarvan dan is het gewoon financieel logisch om het te doen. :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 3 juni 2022 22:19]

Misleiding is wel degelijk illegaal. Maar idd, er wordt amper tot niks mee gedaan.
Er zijn oneindig veel rechtzaken geweest, maar met averechts resultaat. Het komt er een beetje op neer hoe een bedrijf een klant informeert en hoe de relatie van de klant en het leverende bedrijf vorm gegeven is. Het belang van de markt van computers is altijd duidelijk geweest, alsmede de rol van de overheid daarin en daarop. Dat bedrijven risico's verleggen, dat is nou net heel het concept van business doen.

@Snowfall
Historisch gezien waren altijd Intel en Nvidia de klassieke cheaters in de flamewars, en niet enkel van benchmarks. Browsers, zoals IE6, koppelverkoop en machtsmisbruik zijn maar enkele van de veroordeelde shady business tactics geweest. Ook softere tactics, zoals infiltratie, quantumkorting, prestatiebonussen, etc. zijn niet vreemd voor de tech branche. Samsung bereikte meer beruchtheid met phone-home features van Smart-TV's.

@apyss
Je hebt wel gelijk maar Consument™, ik denk dat je een influencer of spindokter of zo bedoelt, heeft niet de verantwoordingen en verplichtingen zoals bv. een overheid die heeft. Een consument heeft keuzevrijheid. En wereldwijd met ~200 overheden en een veelvoud aan uitvoerende diensten is het wel verstandig om aan de plichten te voldoen, zonder de vereisten uit het oog te verliezen. Je bent toch wel bekent met de Centric problemen? Een marktaandeel of winstmarge van 80% heeft niks met schijn te maken. Da's gewoon duidelijk. De overheid heeft als belangrijkste taak, ivm continuïteit, daar op te anticiperen, en er wat goeds mee te doen, ivm duurzaamheid.

#IANAL

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 4 juni 2022 03:50]

Is her wel misleiding, je kunt het ook zien als dat het geoptimaliseerd is voor bepaalde content, net zoals GPU drivers voor bv games...
LG doet anders niks vreemds.
Intel, AMD, Nvidia... Het lijstje aan fabrikanten die dit soort praktijken toepassen is langer dan het lijstje van (marktaandeelhoudende) fabrikanten die dit niet doen.
En niet alleen chipfabrikanten: Volkswagen, Mitsubishi, etc. zijn ook betrapt op sjoemelen met benchmarks. Wel andersoortige benchmarks uiteraard (uitstoot), maar het is en blijft sjoemelen met benchmarks.
Qua gunfactor / sympathie naar samsung toe, ben ik altijd al wat terughoudend geweest.
Succes OLED techniek : Samsung maakt de productlijn QLED. Dat gaf af mij toen al gevoel van bewust misleiden door de marketing.
Erg subjectief van mij natuurlijk, dat geef ik gelijk toe. Maar ik heb het ook over alleen mijn gevoel.
Nu dit weer. Duidelijk geen ongelukje of iets dat per ongeluk kan zijn. Ook een duidelijk doel voor ogen m.i.

Daar staat tegenover dat hun nieuwe oled lijn wel een flinke stap mooier is dan de lg oled panelen.
Jammer dat ze zelf niet door hebben dat ze dit soort praktijken eigenlijk niet nodig hebben.
Ik had dat ook, QLED vond ik ook misleidend. Wij kenners snappen dat het geen OLED is, maar de gemiddelde consument weet dat niet. Ben zelf helemaal geen fan van Samsung (al tik ik dit nu wel op een A52S), de rest van de telefoonlijn vind ik ook bagger. Vooral vanwege vertragende software en het exynos vs snapdragon gedoe.
Samsung is echt een in en in verrot bedrijf. Alles wat jij noemt, maar ook: voor witgoed maken ze honderden productversies zodat slechte reviews niet opvallen. Bijvoorbeeld hun wasmachines die na 3 a 4 jaar kapot gaan en zelfs in brand vliegen. Dat zie je niet terug op Coolblue want jouw versie is allang door 5 andere productgeneraties vervangen. En dan zijn er nog 8 types die nagenoeg hetzelfde zijn. Allemaal smoke and mirrors.
En als je een kritische review plaatst op hun website wordt die standaard afgewezen omdat hij “ niet aan de richtlijnen voldoet”. Slim hoor.
In de winkel staan hun producten te glimmen maar zodra je thuis bent kom je er achter dat het allemaal niet zulk best spul is en ze er alles aan gedaan hebben om onder garantie uit te komen en jouw negatieve reviews niet terug te vinden zijn op internet.
Ik blijf op mijlen afstand van hun producten.
test dan héél het scherm ipv maar een stukje, uiteindelijk gaat niemand op 10% van z'n scherm content afspelen, tenzij het enkel een klein PiP-venstertje is oid
HDR is juist om een heldere zon, lamp of explosie te kunnen laten zien in een beeld dat verder veel minder fel is.
In de benchmark versimpeld tot "kan een klein vlak wel helder genoeg".
HDR wel ja, maar peak brightness wil ik ook gewoon over heel m'n scherm kunnen halen
Dan zal dat scherm duurder worden. Vanwege voeding en koeling.
Op de speaker brightness wordt gewoon gemaximaliseerd op wat het scherm over 100% aan kan.
Maar ja dan is het weer niet leuk voor hdr om die ene felle highlight weer te kunnen geven.

[Reactie gewijzigd door sympa op 4 juni 2022 12:05]

Geen fan van samsung , hoewel ik al een hele hele oude magnetron heb van ze uit de zero’s die t nog steeds doet.

Maar die agressieve marketing, die wij zijn beter dan merk x houding. Sjoemel software, Qled term gebruiken en daar de oled prijs voor betalen. Eerst oled afdoen als slecht (wel oled in de telefoons stoppen btw). Nee daar blijf ik bij weg..

Er zijn echt wel goede producten bij samsung te vinden zoals de schermen voor iphones. Maar al met al is er genoeg anders te vinden als het gaat om tv’s koelkasten etc.

[Reactie gewijzigd door timmey83 op 4 juni 2022 13:02]

Er zijn magnetrons van een heleboel merken die het nog steeds doen, inclusief heel goedkope merken dus dat zegt niets. Spul gaat gewoon niet snel stuk, als de elektronica enigszins OK is. Zit ook vooral een draaiende fan in en vaak een ronddraaiende schijf... en dat was het wel. Temperatuursensors / bimetalen gaan nog wel eens stuk, en dat geld ook voor verwarmingselementen - maar die zitten er nou net niet in. Er zullen heel wat prima werkende magnetrons bij het oud vuil belanden :|
Het is goed dat deze problemen met sjoemelsoftware bekend wordt gemaakt.
De gemiddelde consument zal het niet opvallen maar professionele reviewers als Vincent Teoh kun je echt niet misleiden.
De YouTube video’s van Vincent worden veel bekeken en ook gewaardeerd.
Samsung is dus wel verplicht het boetekleed aan te trekken en nieuwe software uit te gaan brengen.
Voorlopig vormt de QD-OLED nog niet echt een bedreiging voor marktleider op TV OLED gebied, LG.
LTT had dit ook al opgebracht in een recente video: https://www.youtube.com/watch?v=v9nd4tAbz4E
Ik vraag me af of ze niet bij meer producten misleiden. Ik heb een samsung koelkast en die was de eerste weken vrij stil (evaluatie periode), maar na een paar maanden maakt die een stuk meer lawaai en lijkt vaker aan te staan dan niet.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 4 juni 2022 00:56]

De nieuwe firmware is al gereleased en getest door HDTV test, het is een bijzonder goed presterende tv.. highly recommended nu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee