Apple lijkt naam realityOS te willen vastleggen voor presentatie volgende week

Apple lijkt de naam realityOS wereldwijd te willen vastleggen. De informatie die nu naar buiten is gekomen, wijst erop dat Apple het nieuwe besturingssysteem voor VR-headsets volgende week voor het eerst wil laten zien.

De aanvraag voor het vastleggen van de naam in de VS dateert van 8 december vorig jaar, waarbij 8 juni de deadline is voor het overleggen van documenten voor het gebruik van de naam. Apple heeft zijn jaarlijkse keynote op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC gepland voor volgende week maandag, 6 juni.

De aanvraag is ingediend door Realityo Systems LLC, een bedrijf dat op hetzelfde adres is ingeschreven als Yosemite Research LLC, een bedrijf dat door Apple wordt gebruikt voor het vastleggen van namen van macOS-versies, meldt 9to5Mac. Bovendien zit op dat adres ook een bedrijf dat door Apple in de arm wordt genomen voor het vastleggen van merknamen.

De naam realityOS verscheen al in onder meer uploadlogs van de App Store, merkte een Nederlandse ontwikkelaar in januari op. Al die informatie lijkt erop te duiden dat de fabrikant zijn besturingssysteem volgende week wil presenteren. Een eerder gerucht van Robert Scoble wees erop dat Apple eerst de software wil laten zien en pas volgend jaar de hardware wil presenteren. De geruchten over Apples vermeende mixedrealityheadset gaan al jaren rond. Het eerste gerucht daarover dateert van 2016.

Tekening van hoe de Apple-headset eruit kan komen te zien op basis van beschrijvingen van anonieme bronnen. Bron: The Information
Tekening van hoe de Apple-headset eruit kan komen te zien op basis van beschrijvingen van anonieme bronnen. Bron: The Information

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-05-2022 • 12:03

116

Reacties (116)

116
114
37
3
0
66
Wijzig sortering
Het lijkt me afschuwelijk om in een wereld te leven waarin mensen met een headset rondlopen, of er een moeten opdoen om bepaalde taken te verrichten.
Maar dat zal wel ouderwets van me zijn.
Aangezien het hier om een VR headset gaat en niet om een AR headset zal de komst van dit apparaat daar weinig aan veranderen.

VR en vooral AR hebben erg veel potentie. Stel je voor dat je als wegenbouwer even snel een brilletje op kan zetten en via AR direct kan zien waar kabels en buizen onder de grond liggen. Er zijn makkelijk tientallen van dit soort toepassingen voor te verzinnen waarbij ik niet zie hoe dat 'afschuwelijk' is.
(Wegen)bouwers werken al lang in 3D. Maar voor kabels en leidingen is het vrijwel onbruikbaar. Simpelweg omdat de data van KLIC niet accuraat is en je alsnog altijd proefsleuven moet graven.

Bijna alle 3D-software waar bouwers mee werken ondersteunen al jaren VR. Maar in de praktijk wordt het alleen gebruikt om te kijken of iets past én het is een leuke gimmick voor toekomstige eigenaren.

AR wordt in de bouwwereld wel meer van verwacht. Dan kunnen we straks de “jonkies” buiten van binnenuit begeleiden door heel ervaren mensen met versleten knieën. Alle grote bouwers hebben wel proeven gedaan met de Microsoft-bril.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 22:32]

dat kan zo zijn maar het zijn vooral de social media achtige bedrijven die de boel lopen te pushen. Die angst lijkt me dus niet geheel ongegrond.
Niemand zal je dwingen een bril op te doen. "Pushen" lijkt me rijkelijk overdreven. Niet meer dan elke gemiddelde ander product.
Probeer maar eens volledig mee te doen in onze maatschappij zonder smartphone. Het gaat nog net maar het wordt al moeilijker zoals bij bijvoorbeeld bankieren.
Het lijkt me afschuwelijk om in een wereld te leven waarin mensen met een headset rondlopen
Dat is nu al - bepaalde mensen hebben een bril of hoorapparaat nodig en die lopen er ook mee rond.
of er een moeten opdoen om bepaalde taken te verrichten.
Dat is an sich niet zo afschuwelijk, er zijn nu ook al beroepen die bepaalde hardware vereisen om taken te verrichten. VR/AR is ook niet van die aard dat je er jezelf mee kan authenticeren of bepaalde taken kan doen die je zonder niet zou kunnen, het is een hulpmiddel.
Probeer maar eens volledig mee te doen in onze maatschappij zonder smartphone. Het gaat nog net maar het wordt al moeilijker zoals bij bijvoorbeeld bankieren.
Dat kan prima, via online bankieren op je laptop of desktop. De smartphone is hierin geen vereiste. voor 2FA soms dan weer wel, maar dat zie ik een VR/AR headset niet overnemen. En 2FA kan ook vaak op andere manieren (hardware key, tablet, maar bvb ook op een smartwatch).
Dat kan prima, via online bankieren op je laptop of desktop. De smartphone is hierin geen vereiste.
Evolutie is wel richting smartphone-only banken. Banken en media zullen die evolutie impliciet legitimeren door smartphoneloze bankdiensten voor te stellen als iets voor armen, bejaarden en anderen die niet capabel zijn. Waarbij de massa dus de boodschap krijgt dat geen smartphone gebruiken een zaak is voor stumperds, dus niet te aanvaarden voor normale middenklassers. Smartphoneloos leven gaat dan iets zijn voor wie absurde bedragen wil betalen voor bankieren (en andere diensten) qua luxe-segment conciërge-diensten, of voor een zeer beperkt aantal eng gedefinieerde categorieën van mensen voor wie het aanvaardbaar is om geen smartphone te gebruiken, en wiens smartphoneloze diensten daarom met geld van de gemeenschap gesubsidieerd worden.
Een smartphone laat toe om dingen zoals authenticate beter te automatiseren en gebruiksvriendelijker te maken, en dan nog enkel via een trusted rom (van de fabrikant). Hoe je het draait of keert zijn dat soort zaken via een laptop moeilijker daar deze te open zijn.

De stap naar een smartphone is er één van convenience. Anders ga je nog klagen dat je die dingen niet meer via papier kan doen en dat banken dan maar personeel moeten bij inhuren in een markt waar er minder mensen dan jobs zijn... De slecht voorbereidde vergrijzing is één van de redenen waardoor we wel meer moeten automatiseren.
Ik ken er genoeg hoor, ik heb een aantal vrienden die geen smartphone hebben of er wel 1 hebben maar hem gewoon alleen maar als telefoon gebruiken. Ik zie het in mijn vriendenkring, mijzelf inbegrepen dat ik steeds minder doe en wil doen met mijn smartphone. Notificaties staan bij mij standaard uit met uitzonderingen voor bv. telefoongesprekken, wat overheidsmeldingen ed.

Het idee dat je mee moet is iets wat je aangepraat wordt.
Mijn telefoon staat al ~10 jaar op stil zonder vibraties. Ook voor telefoongesprekken. Ik zie geen enkele noodzaak telefonisch op commando bereikbaar te zijn. Ik heb ook geen kinderen en wij hebben ook geen kinderwens, dus dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen.
Onlangs heb ik nog een ING account proberen te openen voor mn ouders. Bij iedere (online en kantoor) stap wordt je aangedrongen om een app te installeren op je smartphone.

Het is gelukkig wel (nog?) mogelijk om een ING account te hebben zonder smartphone, middels een ‘scanner’ (soort van edentifier). Het is wel veel lastiger en met veel meer stappen te bereiken.

Zelf vind ik het wel fijn dat je bankzaken en creditcards met een app kan regelen. Ook het werken met Zoom/Teams vanuit verschillende locaties. Ben ook benieuwd naar realityOS, maar kan me voorstellen dat sommige mensen dat (nog) niet willen.
Dat zou dan voor mij een extra reden zijn om geen account bij ING te openen
Maar helaas zijn de andere banken niet veel beter
En als banken smartphones niet gebruiken is het commentaar hier dat ze achterlopen.
Bij iedere generatie technologie hebben mensne bezwaren. Om bij de volgende te zeggen dat de vorige veel beter was (die ze eerst zo waardeloos vonden).
Het ging hier over VR dacht ik...
Ik hoop dat niet te veel mensen dit ding aanschaffen. Dat zou anders geheid leiden tot lange levertijden en hoge prijzen. Dan kan ik er een aanschaffen op het moment dat IK dat wil! :)
Probeer maar eens rond te lopen in de maatschappij zonder WhatsApp...
Ik heb het nu ruim een jaar niet meer en ik loop nog steeds er tegen aan dat zelfs mensen in mijn directe omgeving (mijn zussen) iedere keer weer roepen 'oja, jij hebt geen WhatsApp'...

Dat wordt wat als iedereen inderdaad met zo'n apparaat op z'n hoofd rondloopt...
Mja, wil je nog in Latijn communiceren? Was een perfect werkende taal, tot mensen het beu waren en iets eenvoudiger gevonden hebben.
Communicatie gaat over hetzelfde protocol spreken. Of dat nu een taal of een app is maakt niet uit.

Face to face Spreken werkt nog, brieven sturen werkt nog (latency is er wel op achteruitgegaan), e-mail werkt nog, bellen werkt nog, sms sturen werkt nog. De populariteit van WhatsApp neemt je geen enkel communicatie middle af. er is er gewoon eentje bij gekomen die extra functionaliteit heeft waardoor mensen het te pas en te on pas gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 22 juli 2024 22:32]

Zelfs als een VR/AR-device unieke taken gaat doen zoals een smartphone op dit moment heeft in onze maatschappij (zoals internetbankieren, 2FA, whatever), dan is het toch gewoon mogelijk om de VR/AR-device voor 2 minuten te gebruiken en dan weer weg te leggen? Dat kan je nu ook doen met een smartphone - het hebben van een apparaat om "mee te doen in de maatschappij" betekent niet dat je hem dan ook 10u/dag hoeft te gebruiken of dag en nacht mee te nemen.
Bovendien word ik na 5 minuten kotsmisselijk.
Is dat een mening die is gebaseerd op een ervaring met oudere technologie, waarbij bijvoorbeeld de latency toch nét iets te hoog was? Zeker in de toekomst zal het eerder placebo zijn dan niet. Immers, als een VR-bril goed genoeg is, is het niets anders dan rondkijken zonder bril.
Dat was bij VR Base. En er was redelijk wat lag inderdaad.
Totdat de lokale overheden het gebruiken voor informatievoorziening en u ongevraagd deel dient te nemen voor informatievoorziening over uw directe omgeving.

Maar u heeft gelijk; Zuckerberg gaat geen wapen tegen uw hoofd zetten "Zet op of ik schiet!".
Het is off-topic, maar u gebruikt de term 'informatievoorziening' waar u warschijnlijk ict/IT bedoelt. Informatievoorziening is het geheel van mensen, middelen en maatregelen, gericht op de informatiebehoefte van een persoon of organisatie. Een functionaris bij een balie, een poster in een bushokje, verkeersborden, drukwerk, wegbewijzering in een gebouw, en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn allemaal voorbeelden van informatievoorziening die niks met technologie te maken hebben. Wat we wel zien gebeuren is dat steeds meer van deze analoge informatiedragers gedigitaliseerd worden, maar informatievoorziening an sich is niet altijd digitaal.
Toch mooi hoe het nu vaak dagen bellen, mailen en gissen is omdat niemand meer precies weet waar de laatste versie is. En als ze hem hebben is het in een formaat dat weer 'los' van de fysieke plek is. Maar wel fijn dat dit proces door de komst van de VR/AR brillen allemaal is opgelost en compleet geintegreerd gaat worden! ;)

I know, flauw. Maar als we nu in de fase waren waarin alle tekeningen en kaarten voorhanden waren in een geintegreerd systeem dan zou dit natuurlijk een nice-to-have zijn. Alleen, de gehele basis ontbreekt, terwijl alle demo's hier altijd wel vanuit gaan. Als die complete digital twins bestaan, dan is de toevoeging van het AR/VR gedeelte eigenlijk niet mer dan 'nice to have'... mits je die basis hebt. Alleen die uitgebreide 3D basis, daar zit de grootste meerwaarde imho.

[Reactie gewijzigd door DealExtreme2 op 22 juli 2024 22:32]

De technologie staat in dit geval los van het feit dat de basis informatiehuishouding op orde moet zijn. Dat laatste kun je ondersteunen, mogelijk en makkelijk maken met behulp van technologie, maar in de basis gaat het over werkafspraken, ingerichte processen en de discipline om gemaakte afspraken na te leven. In veel (grote) organisatie wil men steeds meer 'tools' in de hoop dat informatie dan makkelijker vindbaar, betrouwbaarder en van hogere kwaliteit is, maar het is (in mijn ervaring) meestal een gebrek aan duidelijkheid, verantwoordelijkheid en discipline wat eerst opgelost dient te worden.
Het lijkt me aannemelijk dat dit idee vanuit de beste bedoelingen en potentiele meerwaarden geboren wordt, maar na x aantal jaar verzand in een commerciëel gedrocht en platform voor de meest zinloze uitspattingen, waarbij het oorspronkelijke potentieel maar een fractie meer zijn van de totale VR/AR wereld.
Er zal opnieuw naar manieren gezocht worden mensen hiervan afhankelijk te maken en hersenloos in te laten meegaan. Naar analogie van het www.

(m'n pessimistisch hoedje gaat nú af)
Er zijn makkelijk tientallen van dit soort toepassingen voor te verzinnen waarbij ik niet zie hoe dat 'afschuwelijk' is.
We leven in een wereld waarbij twee verschillende zaken worden gepromoot inzake AR en VR.

De eerste set is zoals jij benoemt; AR of VR die waarde toevoegt aan onze bestaande audiovisuele processen.

De tweede is de "metaverse" hel voor "consumenten".
Waar het om gaat, is nog helemaal niet bekend. Het kan gaan om VR, AR of mixed reality.
Afgaande op heel het metaverse gebeuren lijkt me dat zo geen onterechte zorg. Ik wil in een wereld leven waarbij tech het leven ondersteunt, niet waarbij tech een uitvlucht van het leven is.
Dit is zo'n classic idee dat heel leuk op papier klinkt maar in de praktijk van complete naïviteit beticht. Ten eerste is het immens duur om zulke dingen tot in de fijne details te verwerken, dan moet het nog op een bouwplaats werken, en wie is er aanspreekbaar als de versie niet up-to-date is?

Iedereen die denkt dat dit soort AR-meuk gebruikt gaat worden in autogarages, wegenbouwers e.d. zouden eens in een bedrijf moeten werken. Dan leer je heel snel de 80/20-regel toe te passen. 80% Van het werk kan je doen met 20% van de kosten. Die rest is specifiek (mensen)werk en is zeer duur te automatiseren.

Dan komt nog het hele dystopische verhaal erbij: Werknemers 24/7 controleren op wat ze doen, wat ze zeggen, waar ze naar kijken, wat ze drinken, wat ze roken en noem het maar op. Ik ga me voor mijn werk NOOIT 24/7 laten filmen of opnemen.
Aangezien het hier om een VR headset gaat en niet om een AR headset zal de komst van dit apparaat daar weinig aan veranderen.
Waar baseer je dit op? Zover ik weet is er enkel de naam realityOS een feit, maar is eromheen niks daadwerkelijk bekend.
Staat in de kop van het artikel maar later heeft Wokke het inderdaad over mixed realitysets.
Volgens mij, en ik kan het *natuurlijk* mis hebben, doelt @Sjakelien op het feit, dat wij het normaal vinden om met elkaar te kunnen communiceren. Nou is dat tegenwoordig niet zo heel gewoon meer, sterker nog, soms kijken mensen mij raar aan dat ze niks horen, terwijl ik iets aan die persoon vraag of zeg (bijv. in de functie van verkeersregelaar) of dat ik een fietsbel gebruik om die persoon te kunnen passeren/inhalen, terwijl die persoon ook nog eens midden op het fietspad rijdt.

TLDR; ik geloof zeker in de mogelijkheden waarin winst valt te behalen, toch zijn er zorgwekkende ontwikkelingen, nl. de ongewenste zij-effecten.
De grootste potentie zit in het tonen van advertenties. Stel je voor een AR bril die nodig hebt waarbij regelmatig een relevante advertentie wordt getoond. Hoe fijn zou dat zijn.
Ergonomisch gezien merk ik dat een VR/AR bril op een veel natuurlijke houding geeft dan scherm + muis + toetsenbord. Ik denk eerlijk gezegd dat je later op het huidige tijdperk terugkijkt als een afschuwelijke ervaring en dat in de toekomst alles veel natuurlijker wordt.

Vergeet ook niet hoe moeilijk het eigenlijk is om een muis te leren gebruiken. Zet dat tegenover hoe je een HoloLens 2 gebruikt met hand interactions. Ze noemen dat niet voor niets instinctual interaction en mensen leren dat veel sneller dan muis.
Voor complexe taken is een muis en toetsenbord alleen veel efficienter. Ik neem aan dat je dat bericht ook niet in VR getypt hebt met motion controls.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 22:32]

Voor dat soort werk heb je stem herkenning.. Die typt het gewoon uit voor je.
Ja straks lekker programmeren met stemherkenning :+
Omdat het uitspreken van niet-triviale zinnen waarbij ieder symbool betekenis heeft en niet gegokt kan worden alleen maar vertraagd wordt door stemherkenning. Daarnaast programmeert niet iedereen lineair: er zijn maar weinig mensen die een programma helemaal in hun hoofd hebben zitten en het dan uittikken. Mag je zeker met handbewegingen de cursor plaatsen terwijl je code keywords uitroept... zelfs als het net zo effectief werkt als regulier programmeren zullen er nog veel mensen zijn die de voorkeur aan de ouderwetse manier geven.
Programmeren kan al grotendeels alleen op beschrijving van de code. Github Autopilot etc zijn een goed voorbeeld. Vooral voor controle en kleine aanpassingen is de mens nog erg handig, maar over een jaar of 5 zie ik het echt wel voor me dat er veel coole en echt bruikbare mogelijkheden zijn voor programmeren door gewoon zinnen in te spreken.
Wat is er over 5 jaar fundamenteel anders dan? Bedenk wel dat het hele softwareontwikkeling landschap vandaag de dag leunt op concepten die in de jaren 70 bedacht zijn. Dat is 50 jaar geleden. En jij verwacht binnen 5 jaar een revolutie?
Github autopilot is een gadget dat vooral goed werkt met talen met veel 'boiler plate' code en vult hooguit bekende concepten in. Zou jij in een zelfrijdende auto willen zitten waarvan de software op die manier is ontworpen?
Dat is niet te doen, alleen met een ontwikkelmethode die alles al voorgekauwd in libraries heeft zitten. Ik moet kunnen editen, schuiven, copy/paste, allerlei toetsencombinaties. Alles met hoge toetsenbordsnelheid. Dat allemaal uit moeten spreken is totaal kansloos.
Geen stem meer over aan het einde van de dag
Ik zit het niet zo snel gebeuren. Over het algemeen zijn ICT-mensen introvert, die praten zo weinig mogelijk met anderen, laat staan tegen een computer.
Ik zie het al voor me in die kantoortuin hier... 6 teams met developers die elkaars code aan het verpesten zijn dankzij de spraakherkenning.
omdat "agh gvd kut" geen geldige syntax is in de meeste programmeertalen :p
Ja straks lekker programmeren met stemherkenning :+
Ik denk dat we snel komen op het punt dat je zoals die onlangs laten zien dali 2 dat je gewoon zegt wat je wilt hebben en dan het dan geprogrammeerd kan worden. Voor die tijd kan je prima het uitspreken wat je wilt. Is ook sneller dan typen.
Ik denk dat je voor ontwerpen en niet-exacte dingen wel een punt hebt. Maar programmeren is een exacte wetenschap. Een stuk software wat 'ongeveer' klopt maar honderden bugs heeft omdat er geen enkele interne logica in zit en niemand het op een zinnige manier kan aanpassen is veel minder waard dan een logisch opgezet bouwwerk. En dat zie ik dali 2 (of een programmeer-equivalent) niet opbouwen.
Github CoPilot al eens geprobeerd? Daar typ je een comment met een omschrijving van wat je wil, en copilot maakt de code voor je.
Nee, dat gaat AI voor ons doen.
DeepMind 2MinutePapers
Doe mij maar een combinatie van fysieke én slimme bediening. Ik zet in mijn woonkamer met 1 druk op de (fysieke) knop al mijn Sonos-speakers op pauze/stil, terwijl spraakbediening of bediening in de app mij veel te veel moeite/tijd kost om hetzelfde te bereiken.
Kijk bijv. in moderne auto's (bijv. VW) die geen volumeknop meer hebben voor de radio/multimedia. Wat een gedoe om even je geluid wat harder/zachter te zetten. Of de bediening van je airco, veel te veel gedoe via een touch screen. Simpele en veelgebruikte handelingen vereisen gewoon een simpele bediening.
Vishaakje-openen, html, vishaakje sluiten, vishaakje-openen, head, vishaakje-sluiten, vishaakje-openen, title, vishaakje-sluiten...

En dat dan met tien man op kantoor?
En HTML moet je natuurlijk spellen, in het Engels, met je Nederlandse accent. Eiets tie em el cloos skware brakket enzo.
En wat nou als je een Vissport-site wilt maken met simpele HTML. Wel vishaakje is het leesteken en waar gaat het over een daadwerkelijk vishaakje 8)7
Anoniem: 486069 @Fraaank30 mei 2022 21:41
Backslash vishaakje!
AR through VR zals bijvoorbeeld de Lynx R1 (https://www.lynx-r.com/) maken het juist mogelijk om bijvoorbeeld je schermen te vervangen door VR. Je behoudt je eigen keyboard en muis voor kantoortaken. Ja, nu is het allemaal nog wat primitief misschien, maar je moet het in een langere-termijn-context zien. Het feit dat AR je oplevert dat je de reële wereld kan augmenten met virtuele inhoud, levert enorm veel kansen op voor een verbeterde user interface die wellicht ooit beter is dan touch devices en hardware keyboards.
Ik zie daar vooralsnog geen nut in ten opzichte van twee schermen, maar misschien als de headsets wat minder ongemakkelijk worden en de resolutie niet meer zo laag lijkt...
Ja, zoals ik zei is het nu nog wat primitief, maar als experiment heb ik dat met de hololens gedaan en dan merk je wel dat het los komen van schermen best veel toevoegt. Maar je merkt ook dat we er nog niet zijn. Maar als de geruchten kloppen, zal de headset van Apple gebruik maken van oled microdisplays, wat potentieel een erg hoge resolutie op kan leveren. De historie van Apple producten leert ons echter ook dat dat soort dingen meestal pas in V2 komen oid. ;)
Dat komt alleen omdat we er aan gewend zijn geraakt, puur ergonomisch gezien is de traditionele computer-interactie (verticaal beeldscherm, horizontale muis+toetsenbord) eigenlijk waardeloos. Bovendien werkt dit eigenlijk momenteel alleen redelijk voor bepaalde complexe taken, die de invoer van veel tekst vereisen (waar spraak-herkenning toch nadelen heeft qua accuratesse en invloed op de omgeving). Voor andere complexe zaken, zoals bijvoorbeeld 3D-modelleren, is een toetsenbord + muis helemaal niet zo efficient.
ik vind het verschrikkelijk in een wereld te leven waar iedereen op een schermpje kijkt wat ze moeten vast houden. ;)

[Reactie gewijzigd door mare op 22 juli 2024 22:32]

Over een paar jaar wordt dat natuurlijk ofwel rechtstreeks op je oog geprojecteerd of via hersengolven rechtstreeks je hersenen in, geen scherm voor nodig.
Ik zie directe brain-interfaces niet snel gebeuren, dat is nog te inexact en te invasive. Oogprojectie zal hem ook niet worden voor wat nu beeldschermtaken zijn, te laag contrast en/of je zult hoe dan ook tegen een achtergrond gaan werken. Plus, hoe lees je tekst als het bewegen van je ogen niet veel doet? (ik weet niet hoe die projectieschermen werken)

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 22:32]

Ik vind het leuk en spannend om te onderzoeken en te proberen. Wat werkt wel, wat werkt niet. Waar voegt het iets toe, waar niet. Sommige innovaties komen en gaan maar VR/AR heeft wat mij betreft veel potentie.
Het ligt er een beetje aan hoe het zich in de praktijk zal uiten. Een skibril op moeten zetten vind ik niet zo'n probleem als dat betekent dat ik nooit meer een monitor of TV hoef te kopen en op virtuele schermen kan overstappen. In combinatie met een passthrough camera kan zoiets best aardig werken, het ligt er een beetje aan hoe groot de prestatieverbetering van Apple is en hoe de prijs zal eindigen.

Ik verwacht niet dat we binnenkort allemaal de hele dag zo'n ding dragen, dat zal nog wel een paar jaar en een paar herdesigns duren.
Heerlijk voor in het openbaar vervoer. Je hoeft nu al je medepassagiers niet te horen, straks ook niet meer te zien. Blijft alleen de geur nog over, ik wacht met smart op de volgende ontwikkeling. :+
Exact, maar dan graag een discrete uitvoering.
ja best vreemd, ik zou in mijn 'fashion statements' niet willen gaan voor de look van mijn stofzuiger.
Wellicht, stel bij 3D ontwerpen maken op kantoor, als het daar handig is om zo'n VR unit te gebruiken. Ziet d'r waarschijnlijk wat raar uit als je een kantoor vol zeg met mensen die in hun eigen 3D bubbel bezig zijn. En ja, het kan zijn dat je minder snel wat sociale gesprekjes hebt tussendoor.

Andersom, juist omdat er veel thuiswerken, zou je ook een VR vergadering kunnen houden. Momenteel zou dat wat plat zijn omdat je niet goed elkaars emoties kunt aflezen van een 'avatar'. Maar als dat gefixt wordt is het wellicht beter dan zo'n webcam gesprek.

Het lijkt me afschuwelijk om in een wereld te leven waarin mensen met telefoons rondlopen, of er een moeten gebruiken om bepaalde taken te verrichten.

Het lijkt me afschuwelijk om in een wereld te leven waarin mensen met boeken rondlopen, of er een moeten lezen om bepaalde taken te verrichten.
Voordeel: als je er zelf ook eentje op hebt, zie je dat niet. ;)
Tja ik kijk liever tegen mensen aan die mij terug bekijken met een bril dan mensen die als zombies naar hun telefoon kijken..
Alleen die mensen met de bril kijken je glazig aan omdat ze op hun bril zitten te kijken. Met een telefoon is er tenminste nog een visuele indicatie dat ze niet opletten.
Neehoor, dat is niet ouderwets. Dat ís verschrikkelijk.
Ah! Dat brengt me weer mooi terug naar het welbekende filmpje van toen waarin gevraagd werd of ze een mobiele telefoon hebben.
Frans Bromet, held, maakte fantastische portretten van mensen, situaties en tijdsbeeld.
Gevolgd door van blackberry tot iphone je moet connected zijn! ik neem er twee

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 22:32]

Ik kan me nog heel goed herinneren dat begin jaren 80 bejaarden (mensen boven de 40) klaagden over dat iedereen tegenwoordig maar met een koptelefoon op zitten met hun Wolkman. Je kan geen gesprek meer aangaan (gek he, juist daarom had ik hem op ouwe).
Anoniem: 221563 @Sjakelien30 mei 2022 13:39
Tegen de tijd dat het zo ver is zie je geen onderscheid meer tussen een normale bril of een ar bril.
Dat laatste kan natuurlijk: AR/VR kan bij zoveel opgaven serieus helpen, dat me dat niet zou verbazen.
Het eerste ... dat veel mensen bereid zijn om in het openbaar een headset te dragen zou me verrassen, maar goed, dat had ik 10 jaar geleden ook van het gebruik van mobieltjes gezegd. Een film kijken met vaag op de achtergrond je medepassagiers o.i.d.?
Het lijkt me afschuwelijk om in een wereld te leven waarin mensen met een headset rondlopen, of er een moeten opdoen om bepaalde taken te verrichten.
Maar dat zal wel ouderwets van me zijn.
Hoezo? Om bepaalde taken / beroepen te mogen uitvoeren moet je bijvoorbeeld een lasbril opzetten, veiligheidsschoenen dragen, handschoenen dragen of een mondkapje opdoen. Soms is het zelf de bedoeling dat je in een maatpak rondloopt.
Ik kan je legio zaken opnoemen, waarbij VR of AR een heel mooi hulpmiddel zou zijn.
Vroeger zeiden ze hetzelfde over baseballpetjes, keppeltjes, hoofddoekjes, en zonnebrillen.
Het lijkt me afschuwelijk om in een wereld te leven waarin mensen met een headset rondlopen...
Ik vrees dat we eerder naar lege straten zullen gaan en een ongeziene golf diep verslaafde mensen die 24/7 in RealityOS/Metaverse/... zullen rondhangen. Ik zal ze wellicht geen ongelijk kunnen geven gezien de mogelijkheden... :-)
Welcome to the future. You own nothing (, living in a digital world), but you will be happy.
Ik heb me eerlijk gezegd zelden gestoord aan brildragende mensen, of dat nou lassers,lezers,zonaanbidders of wat dan ook zijn. Ik verwacht dat hier ook niet.
Je opmerking doet me denken aan de aflevering "The Game" (1991) uit Star Trek TNG over een augmented reality spel waaraan iedereen verslaafd raakt. Waarin blijkt dat het onschuldig lijkend spel gebruikt wordt als mind control apparaat. 😄

Maar ik neem aan dat het al snel een regel (of soms ongeschreven regel is) om op sommige plekken en situaties niet met een headset rond te lopen, zoals dat met een telefoon ook is. Misschien krijg je wel Pokemon Go spellen die je met zo'n headset kan spelen en dan verwacht ik wel daar mensen mee rond te gaan zien lopen (zodra het portable en betaalbaar genoeg is).

[Reactie gewijzigd door spellcoder op 22 juli 2024 22:32]

Virtualreality, reality noemen.. rare keuze imo.
Het zit al in de naam anders... Virtual reality is nog steeds "reality", maar dan virtual. Het is niet zo ver gezocht als je wellicht denkt.
Virtual Reality, Artificial Reality, Mixed Reality.

Prima keuze, realityOS
De A is toch van Augmented?
Ja, dat moest inderdaad augmented zijn, ik verwarde het met artificial intelligence.
Tja Reality is wel het gemeenschappelijke tussen AR en VR, dus zo raar is die naam ook weer niet als het beide toepassingen zou kunnen gaan bedienen
Wellicht dat Apple dit expres doet met het oog op de toekomst van Augmented Reality, dan hoeven ze het OS niet te hernoemen.
hehe, die Robert Scoble roept al jaren dat Apple "volgend jaar" een gigantische onthulling gaat doen. #Rumours.
Maar hij zal uiteraard ooit een keer gelijk gaan krijgen, want dat er iets van een bril aankomst staat wel redelijk vast.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 22:32]

Tsja, als je het maar vaak genoeg roept komt het vanzelf uit, en geen consequenties als ie geen gelijk heeft.
Ming chi kuo stelt z'n voorspelling ook steeds bij. Uiteindelijk is het gewoon koffiedik kijken, maar het is jammer dat ze sommige uitspraken met zoveel zekerheid communiceren.
Waarom niet FantOSy?
Omdat Apple een normale naam wil?
Een AR ondersteunende bril (op sterkte) met een Apple Watch die een soortemet Holografisch scherm toont op de Apple Watch. 8)

https://i.ytimg.com/vi/DvjVj_XR1Lw/hqdefault.jpg

[Reactie gewijzigd door Falcon op 22 juli 2024 22:32]

Die strap lijkt mij niet zo comfortabel. Is die vervangbaar?
Hopelijk wel. Zowel in sport-uitvoering als in milanees te verkrijgen. Voor de liefhebbers onder ons ook de Pride en Red varianten.
Als het zoals de apple watch gaat, ja, kun je kiezen tussen metalen schakels, echt leer, plastic voor het sportmodel, etc :+
het is nog niet eens bekend hoe het ding werkelijk word dit zijn trol fotos van youtubers die views willen.
met renderd gebaseerd op van karel zei tegen henk dat hij er zo uit zou gaan zien.
of ik ken iemand die hem gezien heeft.

net als de neppe renders van de iphone 14 een jaar voor hij uit kwam.

wacht eerst maar eens op de echte aankondiging
Dit is een artist impression van een gerucht van vriend van een oud werknemer van het restaurant van het bijgebouw van het tweede blok Apple-gebouwen. De kans dat hij er zo uit gaat zien is heel erg klein.
6x het woord van 8)7
Anoniem: 80922 30 mei 2022 17:00
Als ze zoiets ingebouwd krijgen in een normale bril heeft het kans van slagen, maar zo'n mega unit op je toeter zetten wordt helemaal niks.
Zeker zo'n VR bril lijkt me een mooie toepassing bij e-bikers, Speedpedelecs en moto's.
Sinds ik in de ebike wereld gerold ben, weet ik maar al te goed dat je ogen constant op de weg houden vrij belangrijk is. De minste afleiding, een diepe put (ondanks het de laatste jaren fel verbeterd is, kennen ze er in België nog wel wat van) en daar lig je.
Stel de fietsnavigatie gewoon voor jou voor. Zodanig op de bril geprojecteerd dat het een soort van Google Streetview achtig iets is. Moet heerlijk zijn.

Met de Airpods pro krijgen ze het in transparancy modus al klaar dat het lijkt of er twee grote speakers op een zeker afstand van je hoofd staan. Moet met die VR bril ook wel lukken lijkt me :-)

*een beetje dromen kan nooit kwaad*
Een "ski bril headset" zal naar mijn verwachting voorbehouden blijven aan games en heel specifieke toepassingen, wellicht medisch, auto reparatie, dat soort zaken..

Een betere kans voor grote adoptie maakt denk ik een "gewone bril" die de mogelijkheid heeft slimme notificaties te laten zien in een "hoekje" (belletje in beeld als je een call mist, envelopje voor een nieuw mailtje, pijltje van je navigatie). Zo'n ding mag dan niet meer duur zijn.. zeg een paar honderd euro max en na early adoptie onder de EUR 100 ...
Wat kun jij wel?
Wat je met Apple niet kan...
In dit geval... normaal een ander mens aankijken en praten zonder dat "apple" ding op je snuffert :P
Hardcore gamen :9

Zon bril dient ook meer voor een 3D omgeving als het toekomstige Metaverse. Een wereld waar je virtueel in leeft, en spullen koopt en een leven online opbouwt. Ik denk dat deze bril daar ook voor bedoeld gaat zijn dat apple ook zon plek op poten zal zetten voor mac s. Apps die in de appstore gebruik maken van deze bril. Dat zal de toekomst worden dat ieder platform zo n ding heeft. Of we dat nu leuk vinden of niet. Facebook is stap 1, een 3d omgeving is stap 2. Op de PS3 was er Playstation Home, werd nooit een success en was zo al dood verklaard bij Sony. Metaverse en co moet je zien als de sims online met echte spullen en echte mensen. Apple gaat dit ook doen op mac s. Anders zie ik het nut van die bril gewoon niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.