ING Nederland heeft storing met app en internetbankieren - update

Klanten van ING hebben last van een storing bij de bank. Veel gebruikers melden problemen. Inloggen via de app of website is niet mogelijk. De bank erkent dat er een probleem is en zegt te werken aan een oplossing.

Op de loginpagina van mijn.ing.nl staat dat er 'op dit moment problemen zijn'. De bank meldt dat ook op zijn beschikbaarheidspagina. Door de storing geeft de ING Bankieren-app een foutmelding als klanten proberen in te loggen. Bij allestoringen.nl kwamen er rond 10.15 uur bijna 15.000 meldingen binnen van gebruikers.

Het is niet bekend waar de storing door is veroorzaakt en de bank geeft ook geen informatie over wanneer de storing weer is verholpen. In reacties op Twitter schrijft de bank dat er gewerkt wordt aan een zo snel mogelijke oplossing.

Update, 11.46: Volgens ING zijn de problemen opgelost.

ING-storing mei 2022

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-05-2022 • 10:55

106

Submitter: Anoniem: 767041

Reacties (106)

106
90
51
4
0
7
Wijzig sortering
Stond op het punt iets te betalen in een webshop, ok ING iDeal werkt niet dan maar met credit card. Maar met de ING credit card moet je tegenwoordig de betaling ook bevestigen in de ING app en ja daar kan je dus niet inloggen. Is allemaal niet zo handig dat alles aan elkaar hangt.
Dit klopt, vanuit de Europese Unie is dit verplicht (1). Dit systeem heet 3DS (2), en het kan zijn dat de betaling 'frictionless' word uitgevoerd omdat de bank de betaling vertrouwd vindt. Maar bij hogere bedragen, of verdachte IP adressen krijg je een 'Challenge'. Dit is bij meeste banken een notificatie in je app.

Buiten de EU heb je dit niet, en word er heel veel fraude gepleegd met Credit Cards.

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Strong_customer_authentication
2. https://en.wikipedia.org/wiki/3-D_Secure

[Reactie gewijzigd door drdextro op 22 juli 2024 19:02]

Zijn er overigens ook banken/creditcards waarbij je voor andere methodes dan eentje via je telefoon voor die challenge kan kiezen? Ikzelf erger me eraan dat voor 90%+ van de de consumentendiensten waarbij MFA wordt geimplementeerd altijd alleen aan SMS-controle of een app wordt gedacht.

Ik snap het natuurlijk wel, want vrijwel iedereen heeft een telefoon en dan werkt het meteen, maar waar het kan gebruik ik een Yubikey, want:

* Makkelijker redundant te maken. Niemand heeft twee telefoons met twee nummers geregistreerd staan bij een dienst. Twee van die keys kopen en instellen is een eitje.
* Comfortabeler. Want je hoeft niet altijd je telefoon bij je te hebben, gewoon zo'n key aan je sleutelbos en klaar.
* Veiliger, gok ik. Want m'n telefoon wordt sneller gestolen en kan worden gehackt.

Eigenlijk zouden die dingen gewoon gratis door de overheid uitgedeeld moeten worden voor het digitale welzijn van de bevolking.
En waar stop je die key dan in dat ie werkt? Alleen die key doet niks, je hebt dan alsnog een ander apparaat nodig.
Dat klopt, maar ze zijn flexibel genoeg om met elk apparaat te werken:

* Laptops en desktops -> in USB-poort
* Smartphones -> tegen achterkant houden om NFC-chip te activeren.
Misschien is dat de reden dat die keys niet erg populair zijn voor van alles en nog wat? Het is gewoon een extra ding dat je bij je moet hebben.

Ik heb er zelf ook 2, maar ik gebruik ze eigenlijk alleen voor mijn meest beveiligings-gevoelige accounts (en mijn bank-account valt daar niet onder, die vind ik voldoende beveiligd en veel gebruiksvriendelijker met de app).
Tsja, ieder heeft natuurlijk zo zijn voorkeuren. Mij viel het gebruiksgemak in ieder geval enorm mee. Ik had veel meer gedoe verwacht.

Maar ik vroeg ook niet om het afschaffen van de app, maar om het toevoegen van de key-optie. Of in algemenere zin iets als FIDO2/Webauthn.

Naast genoemde redenen kun je ook nog het principeargument aanvoeren dat een app je meteen een vendor lock-in bij Google dan wel Apple insleept. Iets dat je bijvoorbeeld bij een dienst als DigiD zeker moet vermijden. Los daarvan: biedt alsjeblieft zoveel mogelijk opties aan zodat zoveel mensen zo makkelijk mogelijk hun beveiliging op kunnen schroeven.

[Reactie gewijzigd door DJ Henk op 22 juli 2024 19:02]

Maar als ze meer opties aan gaan bieden, krijgen we ook meer van dit soort nieuwsberichten, ben ik bang :)
DJ Henk, ik ben het helemaal met je eens. Ik erger me rot aan die sms/app controle. Ik ben zelfs al overgegaan op een Digipass van ING, alleen omdat ik mijn telefoon niet wil en altijd kan gebruiken voor betalingen.

Die Yubikey is inderdaad erg handig maar het lijkt erop of niemand ervan gehoord heeft.........

Wat ik ook heel slecht vind, is de controle als je naar een bank belt, altijd die standaard vragen.....Laat ze dan een code naar je mobiel sturen ter controle dat lijkt mijn veiliger.
Het is wel veilig. Natuurlijk uiterst irritant als ze downtime hebben, en daar mogen ze wel wat aan doen (99.9% halen ze niet denk ik), maar qua functionaliteit en veiligheid vind ik het erg fijn werken.
Ik vind het wel vaak wat overdreven om die creditcard bevestiging te moeten doen bij het kopen van een app van 2.99 ofzo. Wellicht is het omdat het eens in de zoveel tijd moet gebeuren ofzo, maar het lijkt me dat ze wel wat losser kunnen zijn bij kleine aankopen bij grote aanbieders. De hele grap van een credit card is toch ook dat je dat ding in timboektoe handmatig (met carbonpapier) kan gebruiken en dan mag god weten wanneer ze het afschrijven en hoeveel. En dat werkt nog steeds voor zover ik weet.
Je kan creditcard ook nog koppelen aan PayPal. Dan heb je vaak nog een backup indien de app eruit ligt. Moet de webshop natuurlijk wel paypal ondersteunen. PayPal en bankrekening koppelen kan ook.
Credit-Card en / of bankrekening koppelen aan PayPal raad ik je af.

Ken diverse mensen die daar slechte ervaringen mee hebben.
Wat zijn die slechte ervaringen? Ik heb mijn bankrekening ook gekoppeld aan paypal dus ben wel benieuwd.
Ik vind het wel vaak wat overdreven om die creditcard bevestiging te moeten doen bij het kopen van een app van 2.99 ofzo
Dit is helaas hoe het moet in de EU voor online betalingen. Google maar op PSD2. In enkele gevallen mag hier van afgeweken worden.
De hele grap van een credit card is toch ook dat je dat ding in timboektoe handmatig (met carbonpapier) kan gebruiken en dan mag god weten wanneer ze het afschrijven en hoeveel. En dat werkt nog steeds voor zover ik weet.
Klopt, in Timboektoe werkt dit gewoon nog zoals vroeger, want dat is niet in de EU én in dat geval niet online.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 19:02]

Je kan in je app store volgens mij zaken opslaan, dat je dat niet steeds hoeft te doen. Maar in principe moet je inderdaad iedere credit card transactie goedkeuren. Dat is onderdeel van het proces. Het is namelijk niet zo zeer dat ze de grote aanbieders niet vertrouwen, maar om te zorgen dat misbruik minder eenvoudig mogelijk is. En bij misbruik, dat jij een case kan aanvechten en zeggen dat je de transactie niet hebt goedgekeurd.

De oude imprinter methode is misschien nog valide, maar dat wordt wel als backup toegepast. En dan heb jij als klant een zeer sterke voorsprong wat vertrouwen betreft. Als jij een dispuut aanmaakt, bijvoorbeeld dat je geen autorisatie hebt gegeven, moeten zij dat maar aantonen. Meestal met een handtekening. En dat is hoe er zo makkelijk CC fraude gepleegd kon worden, en waarom je als klant ook zo veel bescherming geniet (waar je overigens voor betaald).
*Ik heb een aantal jaren gewerkt aan de software die de banken gebruik(t)en voor hun dispuut afhandeling en heb ook een certificaat op het proces voor MC.
(99.9% halen ze niet denk ik)
Volgens hun eigen site haalden ze afgelopen maand 99.39% bij mobiel bankieren. 99.69% voor Mijn ING Particulier.

[Reactie gewijzigd door Erdinger op 22 juli 2024 19:02]

Ik zou graag willen dat ik ook mijn eigen rapport vroeger zou mogen opstellen.....
Dat is voor uptimes prima gewoon toch? Dat is hoe iedere provider de uptime beheerd. Je kan altijd zelf een uptime monitor instellen voor ze, maar dat klinkt aannemelijk.
Dat kan anders aardig kloppen, want 99,39% is niet bepaald iets om trots op te zijn.
Dat is namelijk bijna 4.5 uur offline in een maand.
Zitten er minder dan 4.5 uur in een maand? Geen wonder dat de tijd zo snel voorbij vliegt!
Je kunt 4500 toch niet verkorten tot 4.5? Dan is 4. zeker 4000?

De decimale punt geldt bij mijn weten alleen als je 4.500 schrijft. Dat is dan dus wat anders dan 4,500.

[Reactie gewijzigd door comecme op 22 juli 2024 19:02]

Jij gaat nog veel plezier beleven in Excel denk ik :).
Of met software dat met coördinaten werkt.
Ik dacht inderdaad ook gelijk aan Roddelpraat. Die snappen het tenminste, en die Jan zie ik echt geen computer kunnen gebruiken hoor.
Heb ik echt nog nooit gehad met mijn ING creditcard. Zeer onlangs nog gebruikt.
Zoals @drdextro in zijn comment aangaf krijg je de challenge alleen bij hogere bedragen of als je de betaling doet vanaf een onbekend IP adres. Ik betaal online vrijwel nooit met credit card dus dat zal wel de reden zijn dat ik in de app moet verifiëren, helaas.
Dit was alleen een voorbeeldje van gegevens, ze controleren op nog meer:

- Browser user-agent
- Verzend adres
- IP
- Bedrag
- 'Funding type' (debit, credit, pre-paid)
- Winkel 'code' (MCC) (type goederen die verkocht worden)
Het is toch een eigen keuze dat dit aan elkaar hangt. Je kunt ook een Visa of American expresse kaart nemen die helemaal niet gekoppeld is aan je bank rekening. Ik weet het het is veel makkelijker als hij aan je bankrekening gekoppeld is, maar daar zit dus dan ook nadelen aan vast.
precies, mogelijkheid zijn ook debet cards zoals Plutus-card, Binance-card of crypto.com-card dan heb je geen bank nodig 👍
In een geval als dit is het zeker niet handig dat ook je creditcard aan de app gekoppeld is. Aan de andere kant, bij de Rabobank zit mijn creditcard nog aan de Raboscanner gekoppeld en dat is knap irritant als je die niet bij je hebt.

Banken hebben er alleen maar baat bij dat ze een hoge uptime hebben omdat het reputatie schade voorkomt met mogelijke inkomsten die ze mislopen.
Nou ben ik in het algemeen niet zo te spreken over Knab, maar in jouw geval had het bij Knab wel gelukt. De creditcard die zij uitgeven valt onder ICS en heeft een aparte app voor het goedkeuren van betalingen.
Neem een creditcard bij een andere partij. Dan ben je niet afhankelijk van één partij waarbij alles aan elkaar hangt (en die ook nog eens regelmatig storingen heeft). Ik heb zelf een creditcard via de ANWB. Die is niet heel duur en ik gebruik hem voor vrijwel al mijn online aankopen. Nooit storing gehad.
Dit is de reden waarom ik bij verschillende aanbieders van betaaldiensten zit. Creditcard zit bij ICS, gezamenlijke rekening ING en eigen rekening bij Rabobank.

Ik had nog Moneyou en Revolut. Dat vond ik geen toevoegingen.
Je zou maar net de laatste op voorraad zijnde ps5 aan het bestellen zijn haha.
Oei, pijnlijk :(
verspreid je risico met je vermogen, alles op 1 paard wedden is gevaarlijk 😊
Helemaal waar al hoewel je je geld beter tegenwoordig gewoon op degiro kan storten in een zooi ETF’s dan op de bank laten staan.
zeker prima idd, ikzelf ben niet zo van ETF's maar meer van dividend aandelen

alleen met ETF's kun je geen ps5 afrekenen. Je kan wel gaam kijken naar (gratis) debet cards zoals cdc-card, plutus-card, binance-card

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 22 juli 2024 19:02]

Sommige ETF's keren ook gewoon dividend uit! Bij degiro staat er dan (dist) achter de naam van distribute.
yes heb er een paar :)
En dan zoveel per maand ervoor gaan betalen? Een online uptime van? ...
Uptime van 99.39% in april (bron: https://www.ing.nl/partic...eschikbaarheid/index.html). Dus ze lagen er (als ik het goed heb berekend) zo'n 4 uur uit in april.

Verder als ik hier kijk zijn ze een van de goekoopste; https://www.bankenvergelijking.nl/prive-bankrekening/

[Reactie gewijzigd door wouterrutgers op 22 juli 2024 19:02]

Toch grappig dat N26 (aparte naam..) het blijkbaar gratis kan aanbieden...

Als die nu ook iDeal zou ondersteunen.... 8-)
Geen iDeal zal een deel van de reden dat het gratis is... OpenBank trouwens idem. En geen instant payment dus overschrijven duurt een dag.

En, als zzp'er: graag gedaan, ik betaal me blauw aan zakelijke rekeningen. Daarom kunnen die voor particulieren zo goedkoop zijn :P
Tja - ik vermoed eerder dat de banken vooral meer vragen voor zakelijke rekeningen omdat het kan. De kosten zijn nu eenmaal aftrekbaar voor een bedrijf.
Want onder de noemer meer/andere service of hoger volume wordt natuurlijk de prijs opgedreven maar een particulier kan ook relatief veel transacties uitvoeren.

Onder de noemer "nodig om de kosten te denkken" maken banken enorme winsten. |:(

Daarom zijn dit soort banken een goede ontwikkeling. Dat bepaalde kosten moeten worden gemaakt (en betaald) - dat is logisch maar dankzij diezelfde banken is nu zoveel geld in omloop dat de spaarrente praktisch nul is. En juist die spaarrente (al dan niet verlaagd / niet uitbetaald) was de manier om de kosten te betalen. Wat logisch was want je geeft jouw geld aan de bank in bewaring die dan dan vervolgens weer geld mee verdient door het uit te lenen.

(dus op betaalrekening kreeg je geen/lagere rente en met dat verschil werden de kosten voor de bank vergoed).

Maar nu betalen we dus voor het gebruik van ons eigen geld. En dat is dan weer omdat de bank zelf ook geen rente ontvangt. Maar dat heeft natuurlijk ook een positief effect voor de bank aangezien ze ook geld uitlenen en dat is nog steeds niet gratis (maar de 'inkoop' daarvan dus wel). Natuurlijk moet een bepaald risico worden afgedekt (als de schuldenaar onverhoopt niet meer kan betalen).

Blijft een bijzondere constructie...
wat zou je willen betalen voor 0% downtime dan? Een tweede systeem ernaast bouwen en dan twee keer zoveel betalen? Ik zie je reactie al komen dat de ING wel erg duur is. Pfffff
Een tweede systeem ernaast bouwen
Je gaat er vanuit dat er ook maar één betalingssysteem niet minimaal dubbel is uitgevoerd. (( Als ik mij niet vergis zijn financiële instellingen die rapporteren aan de ECB verplicht hun betalingssystemen redundant op te bouwen. Het zou me zelfs niet verbazen als dat ook vanuit het IMF komt ))

Maar goed: Als deze storing komt door hardware/connectiviteitfalen zou komen, dan heb je misschien een punt, maar als er softwarematigs iets mis is gelopen (een bitje omgevallen in een batch, een verlopen certificaat, menselijk falen, een bug in een nieuwe softwarerelease die niet bij het testen naar voren kwam, enz. enz. enz.), dan kan je iets 20x dubbel uitvoeren, maar dat gaat niet per definitie voor meer uptime zorgen :).

0% downtime voor een financiële instelling is natuurlijk ook helemaal niet doodnoodzakelijk. Het enige dat het kost is (potentieel HEEL veel) geld. En daar is plenty van op de wereld. (al is het HEEL rot verdeeld). Het is niet zo dat er mensen dood aan het gaan zijn door deze storing of dat het een één fo ander cascade-effect heeft, dat er ineens satellieten uit de lucht vallen of viaducten instorten. "Het is maar geld"

0% downtime voor stroomvoorziening van een ziekenhuis is veel belangrijker dan 0% downtime van (bijvoorbeeld) iDeal.
Toch nieuwsgierig wat jij dan 'zoveel' vindt. Voor Bunq betaal ik €8,99 en dat is absoluut duur te noemen. Is de ING niet zo'n €2,50? Maar los van de prijs is de hoeveelheid storingen wel belachelijk..
ING heeft de laatste tijd wel erg veel storingen? Als het zo vaak gebeurd, dan ga je toch verder kijken dan de bron?
ING heeft de laatste tijd wel erg veel storingen? Als het zo vaak gebeurd, dan ga je toch verder kijken dan de bron?
Alleen al op Tweakers kan ik 73 artikelen terugvinden over een storing bij ING. Wat ik mis bij dit soort zaken, als belanghebbende, is de transparantie wat de reden is geweest van een storing en welke verbeteringen er zijn getroffen. Het wordt vaak weggedaan als even een probleem met een backup of een ander dienst, maar bij banken mag je wel verwachten dat ze daar transparanter en opener over zijn.
Vervelend als gebruiker om geen idee te hebben wat er speelt idd.

Van de andere kant, ik heb liever dat mijn bank veiligheid voorop stelt, dan transparantie over de veiligheid en beschikbaarheid van online diensten. Immers, openheid geven over dat soort zaken, geeft kwaadwillenden mogelijk info over eventuele zwakheden. Ik heb liever mijn geld veilig - dus als ING maar weet wat er speelt, het oplost, ervan leert, en het structureel beter wordt ;)
Ik wantrouw partijen waarbij de security leunt op 'security through obfuscation'. Niet melden wat het probleem is of wat je er aan gedaan hebt lijkt mij erg daar naar rieken.
Toch is het een belangrijke methode om de veiligheid wel een beetje te verhogen.

Net als dat je bij het inloggen de melding krijgt "Gebruikersnaam en/of wachtwoord onjuist" en niet "Onjuiste gebruikersnaam" c.q. "Onjuist wachtwoord".

Vrij logisch dat ze niet (altijd) in detail gaan over de problemen, want zo kan je de buitenwereld wel heel makkelijk inzage geven van je netwerk/servers/opzet.

Of dat ze bij de beveiliging van online games je niet snel een gedetailleerde reden geven als je gebanned wordt terwijl je met aimbots o.i.d. bezig bent.

Je wilt hackers de informatie natuurlijk ook niet op een dienblad aangeven. Het is beter dat ze er zelf achter moeten komen, want zo kan je behoorlijk veel hackpogingen tegenhouden.
Immers, openheid geven over dat soort zaken, geeft kwaadwillenden mogelijk info over eventuele zwakheden.
Als je alles gedicht hebt en daarna openheid van zaken geeft, dan zijn de zwakheden niet meer aanwezig. Goed, geen enkel systeem is 100% waterdicht, maar ze kunnen dan in ieder geval geen misbruik meer maken van de door de bank genoemde zwakheden, omdat die er niet meer zijn.
Daar ben ik het volledig mee eens, dat zou echter niet alleen bij banken zo moeten zijn maar ook andere instanties zoals bijvoorbeeld de overheid.
Als er een storing bij een bank is lijkt het de helft van de tijd ING te zijn. Ik snap niet hoe zoiets kan. Rapporteren zij storingen nou veel vaker dan andere banken of is hun systeem echt zoveel foutgevoeliger dan andere banken?
Denk vooral dat hun grote klantenbestand daar een factor in speelt. Storing valt eerder op.

https://www.banken.nl/bankensector/marktaandeel
Dat is wel aanzienlijk groter dan de rest inderdaad, interessant. Nooit geweten dat daar zo'n verschil in zat.
banken mag je wel verwachten dat ze daar transparanter en opener over zijn.
Is dat geen contracdictie in terminus ?

Alles gebeurt daar achter de schermen.
Ze zullen echt niet zeggen wat er aan mankeert he, de kwade techneut kan daar dan misschien weer iets mee.
Ik mis de backup, De laatste tijd als er iets down gaat lijkt er maar geen backup ingezet te kunnen worden.
Zonder te weten wat de oorzaak is is dit een onbenullige mededeling.

Denk je dat een back-up van 1 miljoen betalingstransacties over 19 miljoen real-time rekeninghouders even een kwestie is van terug te klikken is?

Storingen duren zelden langer dan een paar uur.
On the upside , als het een impuls aankoop was heb je nu weer geld bespaart 😉
Aha - daarom kon ik dus mijn iDeal betaling niet doen vanochtend. Kreeg alleen vage melding - er is 'iets' mis gegaan....
Hier werkt het weer, kon net ook niet inloggen, toen kreeg ik de melding dat helemaal niet beschikbaar was en 10 min. later.. probleem opgelost lijkt het
Zo te zien is het opgelost ik kan weer inloggen.
Kennelijk al weer opgelost.
Ik kon gewoon inloggen, en de beschikbaarheidspagina meldt ook niets meer.
Ook hier nergens last van.
Kan gewoon met de app aan de slag :)
Echt he... als er 1 bank vaak storing heeft dan is het de ING wel. Echt waardeloos, misschien moeten ze dat maar eens onder de loep gaan nemen en er voor zorgen dat banken compensatie gaan betalen wanneer ze x aantal uren of dagen per jaar storing hebben.
Ik heb zelf meerdere rekeningen bij de ING.
Zo 'waardeloos' is dat echt allemaal niet hoor.
Hier op Tweakers blaast men meteen van de toren maar al die storingen waar over gesproken wordt vallen reuze mee.

Overigens zie je onder elke bericht "Bank x heeft storing"
Dezelfde opmerkingen:
"Alweer? Het is altijd wat met deze bank.. daarom zit ik bij bank Y"
Over het algemeen werkt het wel maar als het niet werkt dan kun je niet bij je eigen geld. Je kunt niet meer fysiek bij een filiaal langs gaan om contact geld op te halen want filialen zijn wegbezuinigd.

Je zou verwachten dat er dus voldoende redundantie in de internetbanken is ingebouwd zodat je als klant uberhaupt geen last hebt van storingen. Ze mogen wel voorkomen maar je mag er als klant geen last van hebben.
Ik heb ook meerdere rekeningen bij de ING. Prive gezien heb ik er weinig last van omdat die storingen vaak op een doordeweekse dag zijn en dan zit ik op mijn werk.

Ook mijn werkgever gebruikt (o.a.) ING Zakelijk. Ik ben verantwoordelijk voor het financiële gedeelte van ons bedrijf. Ik werk voor een bedrijf dat schulden incasseert. Mensen bellen, zeggen dat ze hebben betaald en naar onze ING rekening hebben overgemaakt, maar ja, ik kan het niet zien. Dat heeft gewoon gevolgen voor die mensen. We gebruiken meerdere banken en ING is -met afstand- de bank met de meeste storingen.
Maar dat is even knap lullig zeg. Jullie systeem is zo ingericht dat bij een storing van jullie bank de mensen de gevolgen ervaren? Op zo'n moment spreek je toch af dat er later nogmaals een verificatie plaats vindt?
Uiteraard vindt er een verificatie op een later moment plaats, maar er zijn situaties waarbij dat later moment op het moment problemen zal veroorzaken.
En is dat dan het probleem van de schuldenaar?
Ook op dat latere moment is toch te zien op welk moment het geld is overgemaakt?
Ja, dat is op een later moment ook te zien. Soms is tijd echter toch een factor van belang of iets vandaag al kan worden opgelost, morgen of pas na het weekend. Denk hierbij aan een beslag op je rekening. Die 2 uur durende storing op vrijdag kan er toch echt voor zorgen dat jij pas maandag weer bij je geld kan. Of ik dat om 14.00 al kan verifieren of pas om 16.00 is dan best wel even van belang voor de schuldenaar. Want tja, de bank waar jij je rekening hebt waar het beslag op ligt heeft ook verwerkingstijd nodig om dat beslag op te heffen. Dan is tijd dus eventjes best een factor.

[Reactie gewijzigd door Cyrax0508 op 22 juli 2024 19:02]

Anoniem: 715452 @Pret16 mei 2022 11:38
Liever een veilige bank met storingen dan een bank zonder storingen die op oude rommel draaien.
En wat voegt dat toe anders dan 'terugpakken'/'zieken' enz. Stel dat de ING nou al haar klanten (die er al dan niet wat van gemerkt hebben) een tientje moeten betalen. Dat is de ING 20/30 miljoen (??) armer (geen idee hoeveel klanten ze hebben) De consumenten zijn een tientje rijker. Niks mis met een 'gratis tientje' natuurlijk, maar wat schieten we er mee op?

Alle financiële instellingen moeten verantwoording afleggen bij onder andere de DNB en de ECB. Die organisaties delen forse boetes uit wanneer de boel uit de hand loopt (en ruim daar voor ook al). Geloof maar dat financiële instellingen hun oprechte best doen, om de boel draaiende te houden.
Daarnaast is de ING ook nog is een 'systeembank'. Het is één van de vijf Nederlandse banken (naast de BNG, Rabobank, ABN Amro en (typisch genoeg) SNS bank) die volgens wetgeving nooit failliet mogen/kunnen gaan. De facto: De Staat, staat garant voor die banken. Met die status worden zij nog is een keer extra gecontroleerd op alles en nog wat, omdat de staat er niet op zit te wachten om die banken op te vangen wanneer dat nodig is.
Iets met hoge bomen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.