Amerikaanse hogeschool moet deuren voorgoed sluiten na ransomwareaanval

Lincoln College in de Amerikaanse staat Illinois sluit eind deze week voorgoed de deuren. De onderwijsinstelling noemt de pandemie en een ransomwareaanval eind 2021 als de hoofdzakelijke redenen voor het moeten sluiten van de school.

De ransomwareaanval vond in december vorig jaar plaats en zou ernstige gevolgen voor de interne systemen van de relatief kleine hogeschool hebben gehad, zo laat de directie weten. "[De cyberaanval] werkte alle handelingen rondom aanmeldingen tegen en blokkeerde alle institutionele data, waardoor er een onduidelijk beeld van de hoeveelheid aanmeldingen voor het najaar van 2022 ontstond. Alle systemen nodig voor de werving en het behoud van studenten, maar ook voor het inzamelen van geld, werden geblokkeerd." Er zouden geen persoonsgegevens bij de aanval zijn buitgemaakt.

Het duurde enkele maanden voordat Lincoln College weer alle data op een rijtje had, maar toen bleek het al te laat te zijn. Er konden niet meer op tijd fondsen geworven worden voor het huidige schooljaar. Hoewel de ransomwareaanval de druppel bleek te zijn, werden de financiële problemen door de covid-19-pandemie veroorzaakt. Ondanks een recordaantal aanmeldingen in het najaar van 2019 bleken alle gezondheidsmaatregelen en technologische vereisten tijdens de pandemie te duur voor de school. Ook stelden veel studenten hun studie uit vanwege de pandemie, wat voor verdere financiële problemen zorgde.

Lincoln College werd in 1865 geopend op wat later de laatste verjaardag van de Amerikaanse president Abraham Lincoln bleek te zijn. De hogeschool heeft naar eigen zeggen sindsdien verschillende crises overleefd, waaronder de Spaanse griep, de Grote Depressie, twee wereldoorlogen en de financiële crisis van 2009.

Door Yannick Spinner

Redacteur

09-05-2022 • 21:15

139

Reacties (139)

139
129
30
1
0
44
Wijzig sortering
Wel een heel triest verhaal dat je al 150+ jaar bestaat en dan binnen een paar jaar helemaal kapot bent/geen recht van bestaan meer hebt als onderwijsinstelling door deze combinatie van factoren.

Vraag me dan toch af hoe dicht op het randje ze financieel gezien ervoor al leefden c.q. waar is het eerdere geld allemaal heen gegaan?

[Reactie gewijzigd door thomasv op 25 juli 2024 20:22]

Of het nu hier of ginder is, er is te weinig geld in het onderwijs. Wanneer je vaak in afgeleefde gebouwen moet lesgeven, wanneer je je onderwijzend personeel onvoldoende kunt betalen, wanneer je klaslokalen in de winter amper kunt verwarmen dan sta je er financieel niet goed voor. En als je dan ineens een pandemie mee maakt, 2 jaar lang extra zwaar moet investeren in afstandsonderwijs en een hoop maatregelen om ter plaatse les te kunnen geven op een veilige manier gevolgd door een ransomware aanval die ervoor zorgt dat toekomstige inschrijvingen niet mogelijk zijn, dat het organiseren van fondsenwerving onmogelijk is en dat mogelijks ook effect heeft op de huidige studenten en hun lessen dan lijkt het mij niet verwonderlijk dat ze in financiele problemen zitten.

Niet elke hogeschool in de VS zit op het financiele niveau van de Ivy League die ondanks het hoge inschrijvingsgeld voldoende kapitaal hebben om al hun studenten gratis te laten studeren. Voor vele scholen is het elk jaar opnieuw een kwestie van het budget te zien balanceren.
Hier in Nederland is het budget wel deels gekoppeld aan het niveau van onderwijs. Het budget van Universiteiten in Nederland is echt bizar hoog in vergelijking tot de rest. Zeker basisscholen hebben een zeer beperkt budget. Dat zie je ook in het verschil in salaris voor dezelfde functie bij de verschillende niveaus van onderwijs.

Ik werk zelf bij een landelijke MBO vakschool. We kunnen vooral innoveren omdat we naast de normale opleidingen ook nog commerciële trainingen geven.
In Nederland is in het hoger onderwijs (hbo en WO) voldoende geld hoor, dus wat jij beschrijft is wellicht van toepassing op sommige basisonderwijsinstellingen, en misschien een enkele voortgezette onderwijsinstelling, maar zeker niet op hbo's en universiteiten.

Daarbij komt dat de NL overheid niet zomaar een onderwijsinstelling failliet zal laten gaan, en er ook behoorlijk strenge regels zijn omtrent de financiering van het onderwijs.
Er is in de VS in het tertiair onderwijs allesbehalve een gebrek aan geld... Waar jij het over hebt zijn bijzondere uitzonderingen óf speelt in het VO & PO.

Dat is niet heel anders dan de situatie hier.
Inderdaad, bovendien kunnen colleges een heel belangrijke rol hebben voor het hoger onderwijs in de regio, in dat geval is het een nog grotere ramp. Verhuizen is duur en niet alle studenten kunnen dat opbrengen, zeker in de VS waar je weinig financiële steun lijkt te krijgen als student.
Verhuizen is duur en niet alle studenten kunnen dat opbrengen, zeker in de VS waar je weinig financiële steun lijkt te krijgen als student.
Dat is erg, maar met alle respect, niet ons probleem. Het is al decennia bekend hoe je een verzorgingsstaat opzet waarbij iedereen (?) zekere mogelijkheden krijgt zich te ontwikkelen, ongeacht je afkomst. Dat de VS er voor kiezen dit pad niet te volgen is jammer, maar een vrije keus. En die keuzevrijheid is precies waar veel Amerikaanse burgers zo trots op zijn.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juli 2024 20:22]

Ik begrijp niet helemaal je reaktie. Dat land heeft een systeem wat afhankelijk is van een bepaalde manier van geld werving voor een school en een misdadige activiteit maakt een slachtoffer. Dat heeft niks met het systeem te maken. Ik ben heel blij dat ik niet in de US woon maar daarom is dit nog wel triest natuurlijk.
Het is ook nogal simpel om de manier waarop een maatschappij is ingericht een keuze te noemen. Het is het product van een lange geschiedenis en een reeks keuzes die je niet zomaar verandert en waar je ook geen zak meer aan kan doen (behalve met een burgeroorlog of iets dergelijks) Zoals wij ook onze inrichting en cultuur niet zomaar kunnen veranderen.
een misdadige activiteit maakt een slachtoffer.
Ja, ze waren slachtoffer van ransomeware. Maar het artikel klinkt alsof ze sowieso al op het punt stonden om om te vallen. Zouden ze het zonder de aanval een jaar langer uitgehouden hebben? Mogelijk, maar niet zeker. Hadden ze over tien jaar nog bestaan? Geen idee, goed mogelijk dat het over een paar jaar alsnog einde verhaal geweest zou zijn.

Als je het triest vindt, dan vermoed ik dat je vooral boos moet zijn op de manier waarop de VS onderwijs financiert ("Er konden niet meer op tijd fondsen geworven worden voor het huidige schooljaar." wtf...!?), de ransomware gaf ze alleen het laatste duwtje.
Dat land heeft een systeem wat (...). Dat heeft niks met het systeem te maken.
Dat niet begrijpen is volslagen wederzijds.

Vier jaar lang hebben we het ergste gevolg van een presidentieel systeem kunnen zien. Heb jij iemand gehoord die he af wil schaffen? Welvaartskloof, gebrekkige infrastructuur, studieschuld, allemaal problemen die ze niet zelf op hoeven te lossen, ze kunnen gewoon kijken hoe andere landen het oplossen. Maar dat doen ze niet, want ze zijn per definitie beter dan de rest van de wereld; ze zijn Amerika!

Die arrogantoe levert ze een hoop problemen op en vreemd genoeg ook een hoop medelijden, maar niet die van mij.
Het is echter wel een keuze geweest. Het Marshall-plan van de Veri=enigde Staten hebben ervoor gezorgd dat we in Nederland een verzorgingsstaat hebben. Want dat was een voorwaarde om hulp uit dat plan te ontvangen.

Dit systeem heeft de V.S. in meerdere Europese en niet-Europese landen ingezet. Zelfs in Japan, hun vijand in de 2e Wereld Oorlog, is het zo geregeld. En de V.S. heeft in al die tijd ook echt kunnen zien, waar het systeem wel werkt en waar punten zitten die extra aandacht verdienen.

Men heeft er echter voor gekozen om zulk soort systemen niet in eigen land toe te passen. Dat het sneu is voor mensen aan de onderkant van de samenleving, dat ben ik wel met je eens. Dat er een boel studenten het slachtoffer zijn van deze samenloop van omstandigheden, ook dat is jammer. En er zullen zelfs genoeg mensen in de V.S. zelf zijn die het met ons eens zijn.

Maar dat doet er niets aan af dat men als bevolkingsgroep er wel degelijk voor gekozen heeft om met zo min mogelijk sociale vangnetten en zo vrij mogellijke markten het land te besturen. En dat gaat op zich ook wel. En als het niet ieders doel is om zo snel mogelijk zo rijk mogelijk te worden, dan is het zelfs een systeem wat werkt. Maar het werkt (veel te) korte termijn-planning en extreem individualisme in de hand en daar heeft de regering zich niet afdoende tegen gewapend (met regelgeving).

Zover ik heb begrepen is het in de V.S. zo dat de top 1% van de bevolking over 90% van alle financiele middelen beschikt. En dat is zo krom, dat valt niet recht te lullen. Uiteindelijk is die hele situatie niet houdbaar op langere termijn. Nou ja, de superrijken, die verlaten de V.S. met gemak en wie achterblijft, komt in een mad max-achtige wereld terecht.

Zelf ben ik een groot voorstander van 'bij vloed drijven alle boten hoger" dan het ultra-kapitalistische gedrag wat in de V.S. word verheerlijkt. Men kent dit ook als "leven en laten leven" en "ikke, ikke, ikke en laat de rest maar stikken".
De motto van de HvA (Hogeschool van Amsterdam), waar ik HBO-ICT Software Engineering studeer, is letterlijk: Wibaut: 'Verandering komt zodra mensen het willen, eerder niet'.

Meneer Wibaut had gelijk, mensen moeten het zelf willen en als je niet wilt veranderen dan gebeurt het ook niet.
Tja toen ik afstudeerde aan de HTS Informatica begonnen de bedrijven net al hun lager administratief personeel te vervangen door IT systemen.
Ik geloof niet dat die mensen er blij mee waren maar doordat het qua techniek kon en er veel geld mee bespaard werd, gebeurde het toch.
Technische mogelijkheden leggen ook veel veranderingen op.
De echte formule die waar is:

Succes = Acceptatie x Kwaliteit

Oftewel, men moet de verandering willen, anders wordt het niks maar het alternatief moet ook werken.
En met 'men moet het willen' kan een kleine club mensen zijn die het voor het zeggen hebben. Dit laatste zien we vaak omdat die groep de financiele winsten zien en dus veranderingen doorvoeren ten koste van bijvoorbeeld personeel.
Een echte formule bestaat uit getallen en eenheden.
Succes = Acceptatie x Kwaliteit
is een marketing-praatje. Het mag best waar zijn op zijn manier, maar noem het alsjeblieft geen echte formule.
Ook als je wil veranderen gebeurt het niet want je hebt iedereen (of een flinke meerderheid) nodig om wezenlijke veranderingen door te voeren. Dat geldt in Nederland ook. We kiezen al decennia lang een centrum rechtse regering die het zorgstelsel heeft afgebroken, het investeringsklimaat van malafide bedrijven belangrijker vindt dan een goed beurzenstelsel voor studenten. En toch zijn ze gekozen en zijn er genoeg dit echt niet willen. En dan is het ook nog zo dat je als democratie een idioot kan kiezen die de democratie zelf afbreekt (Trump) of gewoon een idioot is (Johnson) of een die zichzelf voor het leven president maakt (de Putins van deze wereld). Je denkt dan voor verandering te kiezen en komt bedrogen uit.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat je het motto van Wibeau op een land kunt toepassen, het is echt iets voor je persoonlijke levenssfeer en de veranderingen die in je bereik liggen. Daar is het een sterk motto voor, maar niet voor een land.
het zorgstelsel heeft afgebroken
https://www.cbs.nl/nl-nl/...n-in-2020-met-8-3-procent
In totaal werd via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen in 2020 per persoon gemiddeld 6660 euro uitgegeven aan zorg.
Ik vind het wel genoeg.
Mooie dat je die cijfers aanhaalt. Daarin zie je inderdaad dat afgelopen jaar er veel meer is uitgegeven dan de twee jaar daarvoor. Maar ja, er was iets met een pandemie ofzo...

Waar tw_gotcha (denk ik) op doelt, zijn die jaren daarvoor. Van 2012 tot 2018 zijn de uitgaven in de zorg met 6% gedaald. Zoals je dus in dat artikel van jou kan zien, van 13,9% naar 13,1% van ons bbp.

Maar ik denk dat tw_gotcha niet helemaal correct is mbt dat de stelling van Wibaut niet op een land toegepast kan worden. Je hebt genoeg mensen nodig om een verandering door te voeren. En dat kan dus ook in een land, of dat land nu een democratie of dictatuur is. Als er genoeg mensen zijn die die verandering willen, dan gebeurd het ook.

Mbt overheden, is de volgende ook wel een interessante quote in deze discussie (van Joseph Le Maistre): "Een land krijgt niet de regering die het wilt, een land krijgt de regering die het verdient."
Je vergeet daarbij even dat het BBP sneller steeg dan dat het aandeel van de zorgkosten daalde. Er is al decennia een stijging van de kosten van de zrog. De "bezuinigingen" zijn vooral pogingen om de kostenstijging te beheersen.
dat gaat toch niet alleen maar om geld? hoezo is 6660 pp genoeg? Omdat het als veel klinkt? Jeez.

We willen wel als we kanker krijgen de behandelingen niet zelf hoeven betalen en dat wat mij betreft terecht want zo is onze maatschappij ingericht. We worden allemaal ouder en ik was bijzonder blij dat die zorg er was voor mijn ouders toen ze het nodig hadden.
Het zorg systreem is op de gemeenten gedumpt die daar niet voldoende budget en kennis voor hadden en hebben. Jaren van puinhopen zijn daardoor ontstaan, vooral bij de kleinere gemeentes. Als je acute geestelijke zorg nodig hebt, of je kind heeft een stoornis en hulp nodig kun je minimaal een half jaar of een jaar wachten en een groot deel van de eerste lijns opvang draait op vrijwilligers, die een gat hebben opgevuld dat door de overheid veroorzaakt is, en nu wordt die opvang steeds verder uitgekleed. En zo kan ik nog een A4 volschrijven. Allemaal vanuit het ongeloofelijk simnplistische idee dat marktwerking in de zorg goed is voor ons (en niet voorde aandeelhouders).
Dankzij dat gunstige investeringsklimaat voor wat jij "malafide" bedrijven vindt, is er überhaupt geld om het onderwijs en de zorg mee te financieren. Je hebt een mond vol over waar we geld aan uit moeten geven, maar hoe we het moeten verdienen zie ik niet voorbij komen in je nogal kortzichtige rant.
wel grappig, centrum rechtse regering is hoe ze zichzelf al jarenlang profileren, dat is helemaal geen scheldwoord, gewoon een aanduiding. De oppositie is centrum links. Ook niks verkeerds aan, zo noemen ze zichzelf.
En als je het Engelse nieuws volgt dan is Johnson geen idioot? Hij heeft een staat van dienst om te huilen, van toen hij nog journalist was, tot hij burgemeester van London was en daar een aantal blunders begaan heeft en enorme schulden voor Londoin gecreerd heeft met mislukte projecten, en nu weer. Laten we hem incompetent noemen, dan is ie geen idioot, vooruit.

Ik heb een verschrikkelijke pesimistische kijk op de wereld. Wat ik zeg is simpelweg wat er gebeurd is de afgelopen jaren met de gezondheidszorg in Nederland. En nu na COvid hebben we enorme personeelstekorten in de zorg en onze regering gaat bezuinigen op de gezondheidszorg, volgens hun regeerakkoord. Ik kan hier niet neutraal onder blijven.
Het is niet alleen pessimistisch, het is waarschijnlijk voornamelijk populistisch en deels verkeerd geïnformeerd.

Ondanks alle blunders, staat van dienst om te huilen en weet ik het heeft Boris Johnson het toch tot politiek leider geschopt van de conservatieven en als "prime minister". Maar hey - jij vindt het een idioot, dus ja...

Ik denk niet dat CU zichzelf "profileert" als centrum-rechts. D66? Denk het niet. Afhankelijk van hoe ver je terugwilt gaan PvdA en CDA ook niet. Dus nee, dat ben ik niet met je eens.

Tenslotte over de zorgkosten: Waaruit haal jij dat er op de zorgkosten is bezuinigd? Volgens het CBS zijn de zorg- en welzijnkosten de afgelopen 20 jaar gestegen, zowel in absolute zin als in % van het BBP (zie bv. https://www.cbs.nl/nl-nl/...n-in-2020-met-8-3-procent )
Jij hebt het de hele tijd over zorg uitgaves van de overheid, ik heb het over zorg kosten die je als burger ervaart. Dat zijn twee verschillende dingen.
Dat klopt maar deels. Op het moment dat de overheid een groter deel van de kosten op zich neemt dan moet dat ergens van betaald worden. Dat kan gebeuren door ergens anders te snijden of door belastingverhoging. En linksom of rechtsom moet de burger dat betalen. Het enige wat je daarmee doet is bepalen hoe de verhoudingen liggen, wie brengt het grootste deel op.

Natuurlijk is het zo dat we als burger steeds hogere kosten ervaren. Die kosten worden nl. ook gemaakt, mede door de vergrijzing en de steeds hoger wordende verwachte leeftijd. Natuurlijk valt er het één en ander aan af te dingen, maar feit is dat vergrijzing + toenemende leeftijdsverwachting + steeds meer medische mogelijkheden ervoor zorgt dat zorgkosten stijgen.

Als je wilt debatteren over een her-allocatie van de begroting dan is dat een veel bredere discussie, ik denk dat dat een politieke invulling is en hoewel mensen steen en been klagen, stemmen ze schijnbaar al jaren 'ruwweg' hetzelfde. Dat zou je kunnen interpreteren dat de meerderheid het wel prima vindt ?
Nou eigenlijk wel indirect ons probleem. De VS is toch een bondgenoot van ons die we in deze tijd goed kunnen gebruiken. Dus alles was afbraak doet aan het systeem daar raakt ons indirect wel op de lange termijn.
welke vrij keus, als je geen geld hebt is het bijna onmogelijk om in de VS een goede opleiding te krijgen.
Die keuzevrijheid is meestal in het voordeel voor mensen met geld of als je geluk hebt een beurs te krijgen.
Je kunt een studielening krijgen in de VS, net zoals hier in Nederland.
als je geen geld hebt is het bijna onmogelijk om in de VS een goede opleiding te krijgen.
Ik snap niet helemaal waarom je mij hier parafraseerd.
Een vrije keuze zou het zijn wanneer iedere stemgerechtigde Amerikaan gewoon een stempas thuis zou krijgen en kon gaan stemmen bij een stembureau in de buurt. Op dit moment worden er allerlei drempels opgeworpen om het systeem van het recht van de sterkste in stand te houden. Het zou er in de VS ook heel anders gaan uitzien als iedereen eenvoudig kon gaat stemmen.
Een vrije keuze zou het zijn wanneer iedere stemgerechtigde Amerikaan gewoon een stempas thuis zou krijgen en kon gaan stemmen bij een stembureau in de buurt. Op dit moment worden er allerlei drempels opgeworpen om het systeem van het recht van de sterkste in stand te houden.
Een paar voorbeelden:
  • Gerrymandering (kiesdistricten verdelen naar politieke geaardheid).
  • Het bepaalde groepen lastig maken om te stemmen (weinig stemlokalen, stemlokalen op lastige locaties, lange wachtrijen, stemmen op tijden dat men moet werken in een maatschappij waar vrij vragen onverstandig is wegens een gebrek aan wettelijke bescherming).
  • De meeste stemmen hebben is geen garantie dat je wint.
Dit komt bovenop problemen die in elke democratie voorkomen, zoals de truc om mensen op grote schaal tegen hun eigen belangen te laten stemmen door ze te vertellen wat zij willen horen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 20:22]

Wat is het probleem met stemmen daar dan ?
Anoniem: 420148 @Bomberman719 mei 2022 23:23
Dat een stem waarde/geen waarde heeft liggend aan de staat waar je woonachtig bent. Vergelijk het even met hier en stel dat de stemmen uit Amsterdam en Utrecht 1,2 stem per persoon waard is, en die uit Groningen en Nijmegen 0,5 stem per persoon. Zo krijg je dus dat er een meerderheid kan verliezen van een luidere minderheid (zie Trump). Daarnaast stem je niet direct op een president of partij, maar op kiesmannen, die hun stem voor jou uitbrengen. Enkel mogen deze kiesmannen gewoon lekker doen wat ze willen, zoals jou stem gebruiken voor de Republikeinen, ook al pleitten zij eerder voor de Democratische Partij.

Zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiescollege_(Verenigde_Staten)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 25 juli 2024 20:22]

Klopt, berust allemaal op een heel oud systeem dat zeker in het licht van heden ten dage erg vreemd over komt.
We zien dat ook hier in NL met allerlei wetgeving uit het jaar 0 die helemaal nergens meer op slaan.
Vooral gemeentes willen die weleens hanteren en we zien dan ook nog eens grote verschillen tussen gemeentes onderling.
In de VS zien we die verschillen dan vaak weer per staat, maar goed je moet iedere staat eigenlijk als een eigen landje zien, vaak ook met de oppervlakte van vele malen die van NL.

Maar laten we eens kijken naar onze verkiezingen, wat zeggen die dan ?
We hebben meer als 30 partijen en door de versplintering zie je dat het nooit en te nimmer zal schuiven in wat voor richting dan ook omdat een coalitie steeds lastiger is te vormen en steeds meer uit partijen bestaat.
Hier hebben we mensen die dingen hebben gedaan/of niet gedaan hebben en zijn ontslagen/opgestapt die later doodleuk weer in de regering zitten maar dan op een andere stoel.
Velen kunnen niet meer zonder een kieskompas want het is volstrekt onduidelijk wie waar voor staat tegenwoordig, zeker omdat de nieuwe splinterpartijen afgeleides zijn van oudere partijen en vaak in bepaalde lijnen overeen komen maar niet in alles.

Enne, als jij op wat voor reden dan ook uit je partij stapt blijf je doodleuk zitten in de kamer zonder nog enige effect te hebben, het kan allemaal.
Enne hoe zat het met het democratisch referendum ?? Naast ons neer leggen en uiteindelijk afschaffen ... Hoezo democratie.


Kortom, nergens is het perfect.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 25 juli 2024 20:22]

Even als aanvulling. Niet alles is de schuld van het systeem. Het zijn ook gewoon de achterbakse politica. Zo hebben alle partijen in de regering beloofd de belastingen, met uiteenlopende getallen, van Box 3 te verhogen en is het uiteindelijk op een verlaging van 0,5% gekomen ipv ergens in het midden handjes te schudden zoals dat bij de meeste onderhandelingen gebruikelijk is.

Dan kun je nog zoveel kieswijzers als je wilt jezelf wijs proberen te maken waarop je moet stemmen. Als je op achterbakse mensen gaat stemmen, ga je achterbaks beleid krijgen (zonder actieve herinnering eraan 8)7 ) en dat staat niet in de kieswijzer(s).
De kiesmannen mogen helemaal niet stemmen waarop ze willen. In de meest gevallen is dat zelfs strafbaar.

Het is bedoeld als een manier om ervoor te zorgen dat de belangen van grotere Staten niet altijd die van kleinere overstemmen. En dat was nodig, omdat de VS haar Staten ziet als landen die samenwerken om gedeelde belangen te verdedigen. Ze zijn dus niet te vergelijken met provincies.

Ik verdedig het systeem niet. Maar de achtergrond is wel belangrijk.

In de VS, waar het eigenlijk, winner takes all, is, is de check wel nuttig.

Ze zouden meer hebben aan echte keuze, met meer dan twee partijen en wat meer coalitievorming.
Meer keuze heeft ook nadelen. Kijk maar eens hoelang het in België duurt om een regering te vormen en hoelang het de afgelopen keer in Nederland duurde (hoewel dat nog kort was vergeleken bij België). Stel je voor dat het zo lang zou duren in een van de grootste landen ter wereld (de VS)…
Er is ook binnen de twee gebruikelijke partijen daar voldoende keuze. Bernie Sanders is bijvoorbeeld (bij de landelijke verkiezingen dan) een heel andere democraat dan Biden, om maar wat te noemen. En ook bij de Republikeinen heb je hele conservatieve (Trump en consorte) en minder conservatieve.
Maar het feit dat er geen missionaire regering was heeft geen grote problemen opgeleverd, dus kennelijk kunnen zowel Nederland als België zo’n situatie goed aan.

Liever dat dan een schijndemocratie waar de kans bestaat dat door de indeling van districten de partij waarop 20% van de bevolking stemt de absolute meerderheid aan zetels krijgt.
Maar het feit dat er geen missionaire regering was heeft geen grote problemen opgeleverd
Maar het heeft ook geen goed gedaan, want belangrijke dingen werden uitgesteld omdat een demissionaire regering daar geen besluiten over mocht nemen.
Gelukkig hebben ze in de VS een systeem bedacht waar een tekort aan stemmen op de "gewenste" kandidaat na afloop van de verkiezingen kan worden aangevuld door "poststemmen" (zie ook de documentaire 1000 Mules)

Daarnaast zal een evenredige vertegenwoordiging in de VS uitlopen op het ondersneeuwen van minder bevolkte staten en zal de Volksrepubliek Califirnia de dienst uit gaan maken.
Ja, die kiesmannen zijn zó Amerikaans. :?

Als dat zo Amerikaans zou zijn, leg mij dan eens uit hoe in Nederland de Eerste Kamer gekozen wordt: door ons of door de kiesmannen van de Provinciale Staten die hun stem voor ons uitbrengen?
Dát - en hoe denk je dat de lijsten van politieke partijen samengesteld worden. Om dan vervolgens aangevuld te worden met lijstduwers die dan soms wel, soms niet toch hun zetel krijgen cq. opeisen.

En wat @Anoniem: 420148 even lijkt te vergeten is de historie achter het systeem van kiesmannen en waarom een stem niet overal evenveel waard is. Het is zeldzaam, maar het komt vaker voor dat de winnende president niet de 'popular vote' wonnen.
precies en is er ook nog gerrymandering :
https://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

dus uiteindelijk kan een partij aan de macht zijn met een kwart van de stemmen of iets dergelijks
Op veel plekken in de VS is het lastig om je als stemmer te registreren. Het is eigenlijk al van de gekken dat je je moet registreren als je wil stemmen. Dat registreren wordt vaak lastig gemaakt. mensen in lagere sociale klassen hebben vaak de juiste papieren niet of niet meer. Die moeten dan bijv. eerst terug naar de stad of staat waar ze geboren zijn om geboortebewijzen te regelen. Dat doen velen niet. Ook zie je dat stembureau's in bepaalde wijken zo zijn ingericht dat mensen geen zin hebben om te gaan stemmen: één of twee hokjes voor honderden of duizenden mensen waardoor je uren in de rij moet gaan staan.
De laatste fratsen gaan erover dat in Republikeinse districten Republikeinen benoemd worden om de uitslag te ratificeren. Dat als reactie op de gebeurtenissen van anderhalf jaar geleden. Partijdige mensen gaan bepalen of de uitslag van hun district klopt of niet.
Republikeinen en Democraten hebben in het verleden ook aan Gerrymandering gedaan; districten zodanig verleggen dat je altijd wint.
Allemaal gelul ...
In ieder weldenkend land moet je registreren, ook hier in NL.
In de Usa moet je je zelfs legitimeren als je een biertje koopt met je grijze baard en duidelijk geen 20 meer bent.
ID laten zien om de club binnen te komen en
Je moet je legitimeren als je gaat vliegen en ga zo maar door.
De gewoonste zaak van de wereld daar.

En dan 2x per 4 jaar is het een issue dat je je moet registreren om te stemmen ??????
Het is helemaal geen gelul. In Nederland hoef je je helemaal niet te registreren om te gaan stemmen. Iedere stemgerechtigde krijgt gewoon een stempas thuisgestuurd.
In de VS is het een hot item dat er drempels worden opgeworpen om je democratisch recht uit te oefenen en jij komt hier even vertellen dat het gelul is.
Dus het registreren om eens in de zoveel jaar te stemmen noem jij een barriere ? Dat is direct een ramp ?
Dat noem jij meteen ondemocratisch omdat men graag wilt dat het proces eerlijk verloopt.

In NL moet jij een geldig legitimatiebewijs hebben en in weze moet je dus periodiek ook verlengen (en betalen) om die geldig te houden. Geen geldig bewijs, geen stemmen.
Als dat registreren ook nog eens gefrustreerd wordt voor mensen bepaalde groepen mensen heb ik daar inderdaad problemen mee.
Is totaal onvergelijkbaar met Nederland waar je gewoon naar het gemeentehuis gaat en een nieuw ID-bewijs haalt.
Dus diezelfde mensen hebben ook problemen met een ID perdiodiek te registreren ?
Iets waar je in de USA absoluut niet zonder kan, het is een must.
Ben je ooit weleens in de USA geweest ???
Zelfs vader Abraham moet zich daar legitimeren om een biertje te kopen of om een disco te betreden.
In dat land wordt om alles je ID gevraagd.
Je stap daar net zo makkelijk in een vliegtuig voor familie bezoek in een andere staat als dat wij in de trien stappen, en JA ook daar de ID plicht.

En nu ga je net doen alsof diezelfde groep (waar jij schimmig over blijft doen en schijnbaar niet bij naam durft te noemen) daar vreselijk veel moeite mee heeft en het niet te doen is ????

Je bent blijkbaar net zo Woke als die Amerikanen .. Gefixeerd op discriminatie, Gefixeerd op segregatie en natuurlijk de slachtoffercultuur.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 25 juli 2024 20:22]

Ik ben heel veel in de VS geweest. het is daar een hot item en jij doet alsof het nioet bestaat.
Ik ben helemaal niet "woke". Dit is een punt dat breed erkend wordt.
Als je voor een tienduizenden mensen een handjevol stemhokjes organiseert of dat iemand 300 km moet reizen om te stemmen deugt er gewoon iets niet. Dat heeft helemaal niets met slachtoffercultuur te maken.
Niet de federale regering maar de staten waarin gestemd wordt. Die hebben allemaal hun eigen procedures en regels. Er is daar al 200 jaar zowel bij Republikeinen en Democraten een steekspel aan de gang om de verkiezingsreglementen zodanig te buigen dat het resultaat in het voordeel van de eigen partij uitvalt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat nieuw voor je is. Dat is er al vééél langer dan het woke gedoe.
Heeft helemaal niets met borgen te maken. Iets als gerrymandering is pure manipulatie van resultaten. Ook het inrichten van veel te weinig stemhokjes in wijken met minderheden heeft niets met kwaliteitsborging te maken maar puur met het frustreren van het proces.
Om te stemmen moet je juist niets hoeven te doen of drempels te overwinnen. Stemmen moet laagdrempelig zijn.
Dat is een heel ander verhaal en dat heb ik hier nergens genoemd als iets waar ik achter zou staan.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 25 juli 2024 20:22]

Waar ik het over heb staat meermaals hierboven: frustreren om te kunnen stemmen door enorme rijen te creëren vanwege een tekort aan stemhokjes, geboortebewijzen vragen terwijl je weet dat een bepaalde groep mensen daar moeilijk aan kan komen, veel te ver moeten reizen om bij een stembureau te komen, gerrymandering.
Het record aan stemmers van afgelopen jaar komt doordat door covid die drempel (tijdelijk) is verlaagd. Daardoor hoefden velen geen 100km te reizen om te gaan stemmen en ook geen twee uur in de rij staan om te kunnen stemmen.
Welke groep kan niet aan geboortebewijzen komen ?
Sommige Staten eisten een geboortebewijs voor de omschrijving om te stemmen. Veel minderheden moesten daarvoor terug naar Midden-Amerika of honderden of duizenden kilometers reizen naar de staat waar ze geboren waren. Dat zijn van die regels die ingevoerd zijn omdat men weet dat een bepaald deel van het electoraat van de tegenpartij die reis niet gaat maken omdat ze de tijd en het geld er niet voor hebben.
Gewoon iedere stemgerechtigde een stempas sturen. Vervolgens zorgen dat je binnen een half uur bij een stembureau kunt zijn en dat je daar hooguit een kwartier hoeft te wachten. Dat is democratisch en zo doen we dat in de EU.
Totaal off-topic, maar... de VS heeft geen centraal bevolkingsregister en een persoonlijke identificatie (rijbewijs, ID-kaart) is niet verplicht (een reden waarom het zo populair is voor (illegale) immigranten. Je moet je dus echt registreren om te kunnen stemmen. En dat moet je kunnen aantonen met een persoonlijke identificatie. Anders kunnen er veel te makkelijk stemmen geronseld worden.

Het begint allemaal met een centrale registratie, maar dat is veel overheid en registreren en communisme enzo.
In Nederland is een id-kaart ook niet helemaal verplicht. Je moet er technisch gezien een hebben, maar je hoeft je in vrijwel alle gevallen niet verplicht te identificeren. Natuurlijk betekent dat wel een retourtje politiebureau om uit te zoeken wie je bent, maar het is je goed recht.

Ik zie trouwens de link met immigranten niet zo, want het VK is ook een populaire bestemming voor (illegale) immigranten en daar is wél een centraal bevolkingsregister.

Edit: oké, het VK was een slecht voorbeeld. Zie de rest van de discussie hieronder voor betere voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:22]

Helaas, dat is exact de reden waarom het VK zo populair is, die hebben dat namelijk ook niet.
https://en.wikipedia.org/...gistration#United_Kingdom
Oké, slecht voorbeeld. Wat dacht je dan van Italië? Daar komen ook steeds meer (illegale) immigranten, met name uit Afrika, naartoe om al dan niet illegaal werk te zoeken en daar is registratie wel degelijk verplicht: https://en.wikipedia.org/wiki/Resident_registration#Italy

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:22]

Omdat Italïe de eerste halte is, maar geeneen wil er blijven. Velen blijven vast zitten omdat ze ofwel asiel aanvragen (volgens de internationale afspraken waar ze Europa binnenkomen) ofwel omdat ze zonder geld zitten.
Uiteindelijk willen ze allemaal naar het VK, of naar Duitsland/Nederland/Zweden/Noorwegen omdat daar werk is en de hoogste salarissen.
Wel/geen registratieplicht is maar een deel van de redenen om ergens naar toe te willen gaan, maar het helpt.

Uiteindelijk ging mijn post ook over waarom dat automatisch iedereen een stembiljet sturen en dus stemmen voor iedereen in de VS zo'n probleem is.
Omdat Italïe de eerste halte is, maar geeneen wil er blijven. Velen blijven vast zitten omdat ze ofwel asiel aanvragen (volgens de internationale afspraken waar ze Europa binnenkomen) ofwel omdat ze zonder geld zitten.
Dat is niet helemaal waar. Een behoorlijk deel van de werkzoekenden uit Afrika wil wel degelijk in Italië blijven. In 2019 of 2020 had RTL Nieuws daar zelfs een hele special over.
Uiteindelijk willen ze allemaal […] naar Duitsland/Nederland/Zweden/Noorwegen omdat daar werk is en de hoogste salarissen.
En in Nederland, Noorwegen en Zweden is er een registratieplicht én centraal bevolkingsregister. Je haalt nu dus alsnog je eigen punt onderuit. Alleen w.b.t. Duitsland heb je gelijk.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:22]

Alleen op grond van een redelijke verdenking. Daarom zei ik ook dat het in vrijwel alle gevallen niet verplicht is, niet dat het nooit verplicht is. Je hoeft geen id-kaart te tonen bij preventief fouilleren, staandehouding omdat je fietslamp het niet doet, in winkels, het OV, etc. Alleen als de politie je verdenkt op redelijke gronden ben je het verplicht; anders niet.
Die gronden zijn zo gevonden want als op die fiets rijd neem je deel aan het verkeer en is een verkeerscontrole niks vreemds of strafbaars.
Niet volgens de Nationale Ombudsman, en die is officieel aangesteld om toezicht te houden op de uitvoering van dit soort dingen:

“In een uitgebreid onderzoek door de Nationale Ombudsman in september 2011 over preventief fouilleren, bleek dat de politie vaak routineus om identificatie vraagt (bijvoorbeeld bij het staandehouden voor controle van fietsverlichting). Juist in deze gevallen volgt regelmatig een boete wegens niet kunnen tonen van identificatiebewijs. Volgens de Ombudsman is dit een onterecht gebruik van de Wet op de identificatieplicht.”
Je zult je ook moeten Identificeren om een rekening te openen en je bijstand aan te gaan vragen. En ga zo maar door.
Bij rekeningen is dat inderdaad een vrij nieuw addendum, maar dan nog is dat maar een van de weinige keren dat het moet. Bij bijstand hoeft het niet, weet ik uit eigen ervaring. Je hoeft alleen je BSN kenbaar te maken aan je gemeente en een BAG-inschrijving te hebben in de gemeente waar je woont.
Als je gewoon als een normaal mens in het leven staat dan heb je van tijd tot tijd echt je ID nodig, daar ontkom je niet aan.
Nogmaals: alleen bij redelijke verdenking en misschien een paar andere dingen, maar zeker niet heel regelmatig. Ik heb in heel mijn leven nauwelijks mijn id-kaart hoeven tonen, juist omdat het bijna nergens verplicht is.
Duur pakketje ophalen ? Verzekerd verstuurd en dus identificeren.
Bij mij vragen ze 9 van de 10 keer alleen om een handtekening, óók als het pakket verzekerd verstuurd is.
Het is ook slechts semi-verplicht: je mag het pakket ook laten afleveren bij een buurman of buurvrouw met geldige legitimatie. ;)
Auto of motorfiets kopen ? ID
Goed, daar heb je me: ik heb geen ervaring met het kopen van een nieuwe auto of motorfiets. Maar in dat geval volstaat je rijbewijs; die mag je immers ook als id-kaart gebruiken.
Huis huren of kopen ? ID
Ja en nee. Ja, je moet je identificeren, maar nee, je hebt geen Nederlandse id-kaart nodig; zelfs iets simpels als een EER- of vreemdelingendocument volstaat. Bij huren dan (kopen weet ik niet).
Op vakantie en de grens over ? ID, sowieso als je gaat vliegen
Dan wel ja, maar wat heeft dat te maken met dít punt? Ik had het totnutoe namelijk steeds over de identificatieplicht IN Nederland. De grens over is een heel ander verhaal.
Inchecken hotel ergens ? ID
In de hotels waar ik ooit verbleef - allemaal binnen Europa - hebben ze nog nooit om mijn id gevraagd.
Het is dus echt niet zo dat je jarenlang nergens een ID kaart gebruikt. Ja, die kluizenaar op zolder. Niet normale mensen die een normaal leven leiden.
Ik leef een normaal leven waarbij ik elke dag naar buiten ga, maar tóch hoef ik bijna nooit mijn id te tonen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:22]

Bij het stemmen is het inderdaad ook verplicht en daar vind ik het ook heel normaal. In de VS overigens ook.
scholen draaien daar vaak op donaties en inschrijvingsgeld, niet op subsidies van de overheid. Als die inkomsten opdrogen, dan ga je failliet, net zoals een bedrijf
En hoeverre er support is geweest vanuit de county enzo.
Net even gekeken, en kennelijk heeft die instelling nog geen 1000 studenten. Als je dan ziet hoeveel programma's ze aanbieden, dan moet er wel erg veel geld bij van buitenaf.

Wat dan wel weer jammer is: het was een universiteit met een voornamelijk zwarte (40%) studentenpopulatie met grotendeels laag inkomen.
Goede scholen besteden hun geld aan het onderwijs, niet aan het opbouwen van een financiële buffer. Dat ze er aan onderdoor gaan wil dus helemaal niet zeggen dat ze financieel op het randje stonden.

Het is geen bedrijf.
Goede vraag. De financiële toestand van het hoger onderwijs in de V.S. staat al jaren onder druk, zo valt te lezen in de wiki hierover: https://en.wikipedia.org/...tion_in_the_United_States
Sinds 2017 zijn er toenemende sluitingen, inkrimpingen en fusies bij hoger onderwijs instellingen in de V.S.

Anders dan in Nederland, moeten hoger onderwijs instellingen in de V.S. vechten voor ieder dollar die ze krijgen. Het idee daarachter is dat dit kwaliteitsverhogend werkt, omdat de meest succesvolle instellingen zo het geld krijgen en slechte instellingen niet. Schaar onder "succes" voor hoger onderwijs in de V.S. zeker ook sportprestaties.

Ik kan me voorstellen dat onder Trump de financiële staat van het hoger onderwijs in de V.S. niet is verbeterd. En dan komt de Coronacrisis er overheen met alle gevolgen van dien. De druppel die de emmer doet overlopen.
Helemaal eens.
doet nadenken over hoe het systeem in elkaar zit...
Het doet meer nadenken over het bestuur van de school die blijkbaar toekomstbestendigheid niet hoog in het vaandel had staan.
En de beste stuurlui staan weer aan wal. Een kort nieuwsbericht met weinig informatie maar je weet ineens wel wat er gebeurd is en wiens schuld het is.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 25 juli 2024 20:22]

De (voorzichtige) conclusie kan in elk geval wél zijn dat de school de backups niet voor elkaar had.
Ook backups zijn niet heilig...

Veel bedrijven merken dat ze na een ransomware aanval teveel tijd kwijt zijn met een volledig herstel van het netwerk en kiezen er dan voor om toch maar te betalen (mits er geld voor is).

Denk hier maar eens over na: stel je gaat jouw backup strategie wijzigen en besluit om vanaf nu de backups veilig in de cloud te bewaren. Stel dat je 10 PB aan data hebt die moet worden teruggezet en de internetverbinding is 10 Gb/s. Dan heb je grofweg 90 dagen nodig om alles te downloaden... (als mijn snelle berekening die ik nu gemaakt heb, klopt ;) ).
Welke school heeft 10PB aan data. Archieveren en alleen dat bewaren wat noodzakelijk is helpt dit soort problemen te voorkomen. Het bewaren want je weet maar nooit is hoarders gedrag, kijk eens goed hoeveel bruikbare spullen uit het huis van een hoarder komen en hoeveel moeite het kost. Digitaal is het verschil niet erg groot. De data hebben is een ding maar het juiste kunnen vinden is heel wat anders.
Je hoeft natuurlijk niet direct alle 10 PB te herstellen.

Even simpel geschetst:
Als je eerst de studentgegevens en lesroosters hebt kan je al weer door.
Dan doe je daarna de cijfers/beoordelingen.
Al het reeds gemaakte en beoordeelde huiswerk heb je helemaal niet direct nodig.

En als je het dan ook nog eens doet voor de afgelopen 2 jaar, valt het allemaal wel te overzien. Je data van begin der tijden komt wel een keer (of mooi moment om eens goed op te schonen :+ )

Moet je de backups natuurlijk wel goed ingericht hebben dat je zo kan herstellen, maar dat lijkt me onderdeel van je backup-plan.

[Reactie gewijzigd door Jeldert op 25 juli 2024 20:22]

Als jij je OS opnieuw installeert, ga je dan ook gelijk alles tot in de puntjes herstellen of eerst de dingen die je nodig hebt voor je werk? Ik mag aannemen dat scholen ook eerst de belangrijkste dingen herstellen en dan pas de rest. Dat scheelt dus al een hoop data.
...en kiezen er dan voor om toch maar te betalen (mits er geld voor is).
Daarom moet het ook (grond)wettelijk 100% verboden worden om ransomeware-criminelen te betalen. Zodat het geen zin meer heeft voor criminelen om zulke aanvallen te doen.
10 PB
10 PB? Dat is een rij floppy's die 3x de aarde omcirkelt.
Als je als 'normale' school meer dan 10 TB hebt, doe je al iets niet goed...
Ík had het niet specifiek over scholen.

En het wettelijk verbieden te betalen... dan zullen er veel bedrijven zijn die hun deuren kunnen sluiten. Zoiets is in ieder geval op korte termijn iets dat de situatie alleen maar verergert. Wellicht dat het over de lange termijn zou werken, maar ik denk niet dat een Overheid iets dergelijks zou durven doen. We zullen zien. :)
En het wettelijk verbieden te betalen... dan zullen er veel bedrijven zijn die hun deuren kunnen sluiten. Zoiets is in ieder geval op korte termijn iets dat de situatie alleen maar verergert. Wellicht dat het over de lange termijn zou werken, maar ik denk niet dat een Overheid iets dergelijks zou durven doen. We zullen zien. :)
Korte of lange termijn: maakt niet uit. Als de criminelen er geen geld meer voor krijgen, zal het aantal ransomeware-aanvallen drastisch verminderen.
En als een bedrijf er wel voor betaald, dan is dat bedrijf mede-verantwoordelijk voor toekomstige aanvallen op andere bedrijven.
Beter een paar bedrijven failliet dan zulke schurken blijven stimuleren aanvallen te doen. Daarom ook moet het wettelijk verboden worden; als je het aan de bedrijven zelf over laat, weet je dat er altijd bedrijven zullen zijn die wel betalen. En daarmee het probleem erger maakt. Het loont dan immers om ransomeware-aanvallen te doen.
En wat wanneer het een ziekenhuis betreft, dat door de aanval niet meer goed kan functioneren? Stel dat de backups ook encrypted blijken te zijn en zonder betaling het mensenlevens gaat kosten?

Nee, een algeheel verbod op betalen heeft veel meer voeten in de aarde dan je denkt.
En wat wanneer het een ziekenhuis betreft, dat door de aanval niet meer goed kan functioneren? Stel dat de backups ook encrypted blijken te zijn en zonder betaling het mensenlevens gaat kosten?
Als de gezondheid van je patiënten voor een groot deel afhankelijk zijn van hackbare computers, doe je als ziekenhuis zijnde al sowieso iets niet goed.
En wat wanneer het een ziekenhuis betreft, dat door de aanval niet meer goed kan functioneren? Stel dat de backups ook encrypted blijken te zijn en zonder betaling het mensenlevens gaat kosten?
Juist ook als ziekenhuizen last hebben van ransome-ware, moet je als ziekenhuis zijnde nooit voor zulke moordenaars door de knieën gaan. Immers: dan zullen ziekenhuizen vaker worden aangevallen! Dus wordt het probleem automatisch groter als je zulke moordenaars betaalt!
Ik weet het: het is voor de gemiddelde mens uitermate lastig om op de wat langere termijn te denken. Dat is de enige reden dat er voorstanders zijn voor het betalen aan ransome-ware criminelen. Het is o.a. ook een hoofdreden dat het zo slecht met het milieu en klimaatverandering gaat.
Nee, een algeheel verbod op betalen heeft veel meer voeten in de aarde dan je denkt.
Een algeheel verbod is technisch gezien juist vrij makkelijk in te voeren. Als je 't maar globaal houdt: gewoon compleet verbieden.
Probeer maar eens een nieuwe belastingwet in te voeren: da's vele malen complexer.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 25 juli 2024 20:22]

Het probleem in de VS is dat veel scholen compleet zelfstandig opereren met processen naar eigen inzicht en daardoor bij geringste tegenslag door de mand kunnen vallen.

In casu is worst case scenario dat je een gat hebt van 1 jaar studenten. De andere jaren zouden gewoon moeten doorlopen.


Nu wordt er de claim gemaakt dat van alle processen essentiële onderdelen op een dusdanige manier tekortschieten dat je als instituut niet meer kunt functioneren.


Dat heeft niks te maken met stuurlui aan wal,
je hebt als bestuurder gefaald. En het is geen nieuw fenomeen. ICT zit vaak in het hoekje waar als eerst wordt bezuinigd of “betere efficiëntie” tbv winst, totdat het als een kaartenhuis in mekaar zakt.

Bepaalde processen zouden periodiek rendudant moeten zijn opgeslagen en los van elkaar moeten functioneren zodat als het een keer mis gaat, je meerdere kopieën hebt. Zelfs wanneer bepaalde images ook corrupt blijken te zijn dan kun je een stap verder terug.

Die processen zijn nooit geïnventariseerd en is ook geen case van gemaakt met alle gevolgen van dien.
Lekker kort door de bocht.
Kan natuurlijk net zo zijn dat ze met beperkte middelen onderwijs mogelijk maakten voor een groep die daar niet heel vanzelfsprekend toegang toe hadden. En dat dat kwetsbaar is in een systeem dat sterk afhankelijk is van donaties en inschrijvingen van vermogenden.
Dit is onderwijs in een kapitalistisch land, voorgezet onderwijs is daar geen recht.
deels waar - al kan je je maar op zoveel voorbereiden als je mogelijkheden hebt / krijgt. Het zou ook zo kunnen zijn dat een school niet moet vechten voor z'n eigen laatste centen, maar dat die gezien wordt als maatschappelijk gedragen, wegens daar wordt de maatschappij van de toekomst gevormd.

Dat het geen uitdeelpolitiek mag zijn: 100% eens. Maar een school als een puur commercieel gegeven gaan beschouwen, dat winst moet maken en bij een tegenslag falliet gaat, lijkt me toch ook niet de bedoeling...
Het wordt allemaal wat sensationeler bericht dan wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Alle factoren zijn terug te leiden naar dat de hogeschool de financiën niet op orde heeft (gehad). En dan is faillissement een gevolg van.

Dat wil nog niet zeggen dat -bij wijze van spreken- de schoolgebouwen met de grond gelijk worden gemaakt en de schoolboeken worden verbrand.

Het kan goed zijn dat op de locatie een nieuwe hogeschool wordt gestart. Het kan wel zuur zijn voor voor docenten en studenten die daar niet opnieuw terecht kunnen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 25 juli 2024 20:22]

Lijkt soort kunstacademie te zijn.
It is atrocious that the trash of society are getting away with actions of this nature. Not only are they stripping Educational Institutions of operating for the benefit of Society but they are, even worse, stripping People of the right to an education that can improve the lives of millions.
It is time for Governments to take steps to make the lives of Person(s), who perpetrate such acts, as miserable as possible for as long as they draw breath.

Yes, moderator(s) I will not be surprised if you delete my response. However, I will be surprised and will applaud you if you do recognise my right to express my opinion.
Vliegtuigmaatschappijen worden gered en scholen vliegen eruit, het lijkt mij alsof de prioriteiten verkeerd gesteld worden.
Dat is vaak een kwestie van een rekensom. Een vliegmaatschappij die failliet gaat trekt een heel gevolg aan bedrijven met zich mee de afgrond in. Overeind houden met een lening is dan vaak veel goedkoper dan failliet laten gaan.
Klopt, op de korte termijn.

Het gevolg van het vernietigen van onderwijs merk je pas als je als politicus al lang en breed met pensioen bent.
Een enkele high school die onderuit gaat is geen vernietiging van onderwijs in het geheel.
Anoniem: 420148 @Fluttershy9 mei 2022 23:34
Een enkele high school die onderuit gaat is geen vernietiging van onderwijs in het geheel.
Het gaat hier om een hogeschool (college, uni) waar je Bachelors/Masters kunt halen, niet vervolgonderwijs na de basisschool. En als je onderwijssysteem al gigantisch onder druk staat, is het sluiten van elk instituut een flinke klap.
In een land met ruim 5200 colleges voor 300 miljoen mensen is het omvallen van één school met 1000 leerlingen geen flinke klap. Het is nauwelijks een tikje van een vlindervleugel.

Daarnaast zullen er elk jaar wel een paar colleges omvallen en starten bij deze aantallen, de enige reden dat wij het over deze college hebben is dat één van de redenen dat deze school is omgevallen ransomware is (en waarschijnlijk is dat alleen de aanleiding geweest niet de echte reden).
Met het failliet laten gaan van een school ben je nog niet bezig met het vernietigen van het onderwijs.
Semi-nationale vliegmaatschappijen zijn er natuurlijk niet veel. Scholen daarentegen zijn er duizenden in dat land. Backup genoeg, en landelijk gezien weinig belang. Dat zou er iets mee te maken kunnen hebben...
Dat is de wet van het kapitalisme. Een school geeft natuurlijk wel financieel rendement maar vanuit de exploitatie is dat beperkt. En het indirecte rendement is heel moeilijk becijferbaar.

Treurig maar deze trend is al langer zichtbaar. Dat is waarom zorg en onderwijs het moeilijk hebben terwijl ze noodzakelijk zijn voor een goed functioneerde maatschappij. Hetzelfde geldt ook voor andere dienstbare beroepsgroepen zoals politie en brandweer denk ik. Levert weinig geld op en dus mag het niets kosten.
Perverted! I think.
Het is gewoon een universiteit.

Je kan niet met "college" denken "oow dat staat gelijk aan Hogeschool". En het een "hogeschool" noemen is gewoon raar.
Semantics!! It is an educational institution. How would you have felt had your education been cut off at the "knees" because of such action?
Het zou eens ten goede komen als deze hackers het geld eens spenderen aan de maatschappij in plaats van te ontwrichten, in het verleden hebben de meeste ook genoten van onderwijs en dit lijkt mij niet een doel waarvoor je zou moeten doen. Het is ook voor de toekomst voor kinderen.
Anders moeten we echt weer terug naar de typemachine wat altijd nog blijft doen, kopieerapparaat en faxen weer en staat op schrift. In de dossierkast en de kans dat dit bij een brand overleeft is zelfs ook nog aanwezig.
Je overschat criminelen schromelijk...
Anoniem: 454358 @itsalex9 mei 2022 23:43
Die kopen daar een Audi RS oid van. De lokale garage, banden boer en tankstation leven daar ook weer van 👍🏻
Your expectation/wish of such "generosity" is naive.
Dat heet ondermijning in Nederland. Je kan toch niet pleiten om met criminaliteit verkregen geld terug te laten vloeien in de maatschappij door diezelfde criminelen?

Daarom is men in Nederland er zo op gesteld om met criminaliteit verdiend geld af te pakken. Het mag nooit lonen. Dat is al lastig genoeg omdat criminelen zeer geraffineerd te werk gaan.
Dus ze stonden al op het randje van de afgrond door financieel mismanagement. Iets zegt me dat ze IT als sluitpost beschouwden, waardoor die ransomeware kon plaats vinden.

Mooi leermoment voor andere educatie instellingen.
Hoezo financieel mismanagement? Het is een particuliere instelling welke veel van haar inkomsten haalt uit bijvoorbeeld inzamelingsacties, sportevenementen, activiteiten op de campus welke door COVID allemaal geen doorgang konden vinden.

En de victim-blaiming elke keer dat bedrijven die door ransomware worden getroffen IT als sluitpost zouden hebben begint ook afgezaagd en vermoeiend te worden.
Anoniem: 25604 @Tha_Butcha9 mei 2022 23:48
Er staat: "...werden de financiële problemen door de covid-19-pandemie veroorzaakt... stelden veel studenten hun studie uit vanwege de pandemie...".

Jij leest: "op het randje van de afgrond door financieel mismanagement".

De rest van je reactie haal jij ook uit een glazen bol. En jouw conclusie? Prachtig allemachtig!

Zo... ik heb een profielschets van jou gemaakt. Iets zegt mij...
Anoniem: 454358 9 mei 2022 23:45
Een school die al op het omvallen stond werd ook nog eens gehackt waardoor die helemaal geen toekomst perspectief had.
Het wordt allemaal wat dramatischer gemaakt dan het is.
Precies. Wikipedia is duidelijk: On March 30, 2022, Lincoln College announced that, due to significantly decreased enrollment, the college will not be able to sustain itself.
Het wordt nog een abandoned town in Illinois.
Je zou bijna gaan denken om je administratie weer te gaan doen zoals 50 jaar geleden. Gewoon typen en opslaan in bijbehorende meuk/archiefkast. Heeft altijd zijn ding gedaan en werkte net zo goed lol.
Ik spring er op in met mijn nieuwe businessmodel wat DaaS levert.
Merendeel is alleen niet zo bekend met het gevoerde merk Adler en Remmington dus het loopt nog niet zo lekker... :+
Lol, 50 jaar geleden was de reden dat de archiefkast in de fik vloog. Tegenwoordig is het een ransomwareaanval.
Preventie is de sleutel tot succes.
Preventie is de sleutel tot succes.
En disaster recovery O+
Ja, maar dat de archiefkast in de fik vloog door een noord koreaanse boef is stukken minder voorspelbaar haha. Tegenwoordig hangt alles wat lokaal van toepassing is globaal aan het internet. Echt te dom voor woorden als je er over nadenkt.
Er was kennelijk 50 miljoen dollar nodig om deze college voor langere tijd open te houden. En 20 miljoen dollar voor dit moment. Een administratie in een archiefkast voorkomt dat soort grote probleem niet zomaar.
Kan er niet een campagne/petitie op sociale media worden gestart dat Jeff Bezos Elon Musk deze universiteit met zoveel traditie moet gaan redden.
8-)

De benodigde gelden zullen peanuts zijn voor hun. :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 25 juli 2024 20:22]

Het is altijd wel raar dat Oekraïne de ene na andere miljard krijgt, en ze zo een kleine school niet kunnen redden/helpen.

Tijd voor een nieuw spreekwoord: Hoge bomen, vangen veel geld.
Waar trek je de grens? Er zullen heel wat meer instanties in Amerika zijn die het zouden overleven met een "gulle" daad.

Hadden ze hun administratie beter voor elkaar hebben
Anoniem: 454358 @walkstyle9 mei 2022 23:41
Waarom zou elke school gered moeten worden? In de jaren 80 had je in Nederland ook veel meer scholen, die gingen toen dicht, ehm fuseerden met grotere. En nu heb je alleen in steden nog voortgezet onderwijs.
En het Nederlands onderwijs is zo'n succesnummer tegenwoordig?
Wil je ook voor een schilder die failliet gaat geld geven? Voor de kaasboer?

Uiteindelijk zijn scholen organisaties die hun begroting rond moeten krijgen.
Je hebt gedeeltelijk gelijk. Maar hier leek het dan of de 'verkooporders' er dus al waren (inschrijvingen van nieuwe studenten) maar was het niet meer mogelijk dit tijdig te laten zien.
Dus wel iets van nuance aanwezig. En het effect is groter - meer banenverlies en studenten die geen opleiding kunnen volgen. Normaal gesproken zijn dat dan de redenen dat de overheid ingrijpt zou je denken.
Anoniem: 30722 9 mei 2022 21:51
Lachen hoor, met je kut ransomware.
Wat bezielt die losers toch dat te maken… 😕

Al is het vaak ook (deels) te wijten aan slecht beheer, blijf gewoon met je tengels van andermans systemen af. 🤷🏻‍♂️
Denk je dat het de Noord-Koreaanse hacker’s boeit wat ze hebben aangericht?? O-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 25 juli 2024 20:22]

Mee. Gewetenloze idioten 🤷🏻‍♂️
<alu-hoedje op>op zich niet dom - onderwijs instellingen afbreken - vanuit de ogen van de landen/groeperingen die het niet zo op hebben met de US</>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.