LEGO gaat aantal ontwikkelaars in twee jaar tijd verdrievoudigen

LEGO investeert honderden miljoenen euro's in software. Het bedrijf wil dat het aantal softwareontwikkelaars eind 2023 is uitgebreid naar 1800, een verdrievoudiging ten opzichte van eind 2021.

Van de 1800 ontwikkelaars die eind 2023 werkzaam moeten zijn voor LEGO, komen er 400 in Kopenhagen te werken. Daarnaast breidt LEGO de softwaredivisies in Londen en Shanghai uit. Eind 2021 had LEGO 600 softwareontwikkelaars in dienst. De investering van honderdduizenden euro's in software moet volgens de topman van het bedrijf reflecteren dat het speelgoedbedrijf fysieke en digitale producten niet langer als afzonderlijke producten beschouwt.

"We zien deze dingen samenkomen, dus is het makkelijker om de twee te verbinden en het tot een enkele ervaring te maken", zegt LEGO-ceo Niels Christiansen tegen de Financial Times. Een van de opties die het bedrijf overweegt, is om zelf games te ontwikkelen. Tot nu toe liet LEGO dat door derden doen, zoals TT Games.

LEGO heeft verschillende apps en programma's voor onder andere spelen en ontwerpen, en het bedrijf heeft onder andere software voor de Mindstorms-roboticakit. Daarnaast zijn er plannen voor een kindvriendelijke metaverse en zijn er AR-lenzen voor Snap van LEGO ontwikkeld.

Puzzelgame LEGO BrickTales van uitgever Thunderful Games

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-05-2022 • 14:58

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
42
4
0
4
Wijzig sortering
Voor BO/VO scholen is er First Lego League.
Super leuke kennismaking met techniek, logische denken en programmeren. Maar ook samenwerken, plannen en presenteren. En goed hulpmateriaal beschikbaar. De kids zijn er bijna een heel schooljaar mee bezig en ik zou het ieder kind gunnen om daar een keer aan deel te nemen.

De Rijnmond regio editie(gehost door Techniek College Rotterdam) is net geweest. Helaas gaat de Benelux finale niet door. Iets met funding en organisatie. Hmm geeft te denken over de wil van overheid/bedrijfsleven techniek te stimuleren voor kids.
Zelf vanuit TUDelft de FLL begeleid,

Geld speelt altijd een rol, maar het grootste probleem in het openbaar onderwijs is dat onderwijsprogramma's nooit meer dan 50% gefinancierd mag worden door het bedrijfsleven. Iets met onafhankelijkheid... De FLL is bij sommige scholen opgenomen in het onderwijs programma. Ergo alle kinderen doen wat simpele dingen en "de beste" gaan door met de FLL.

Hierdoor loopt de financiering spaak. We hebben jaren gehad dat we met wat creatief boekhouden en schuiven met kosten het voor elkaar kregen maar ook dat het te gortig werd en de scholen/ouders er zelf niet meer geld in wilde steken terwijl we genoeg aan bedrijfssponsoring hadden.

Dat gezegd hebbende het is een super gaaf en leerzaam evenement.
Vroeger wel eens met school wat moeten doen met de mindstorm robots, best gaaf (rond 2010). Ik denk dat dit voor kinderen een goede opzet kan zijn richting programmering. De industrie schreeuwt om programmeurs voor bijvoorbeeld PLC (Programmable logic controller) (siemens, bosch etc etc).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 3 mei 2022 15:19]

Lego heeft tegenwoordig ook nieuwe sets waarmee kinderen kunnen programeren. Deze sets heten Boost. Hierin kun je logica via een visuele editor bouwen voor verschillende sets. Zit best aardig in elkaar en leuk voor kinderen om spelenderwijs logica te ontdekken.
Ook de mindstorms set is vervangen door twee set (series):
LEGO Spike Prime (basisonderwijs)
LEGO Robot Inventor

Daarnaast wordt er voor middelbare scholen elk jaar een First LEGO League set uitgegeven. Daarin moet je met een team klasgenoten een autonome robot bouwen van LEGO en in 2½ minuut zo veel mogelijk opdrachten in de set goed voltooien met de robot. Je krijgt daarnaast punten voor samenwerking, kleinste robot en presentatie/uitleg.
Je mag met je team 3 pogingen doen, de beste telt.

Heel cool.

De sensoren en motoren van Boost, Spike en Inventor en PoweredUp zijn onderling uitwisselbaar. De hub van Prime en Inventor zijn hardware matig gelijk en kunnen elkaars programma's en OS draaien.

Er zijn al hacks om twee hubs via bluetooth of via een kabel met elkaar te laten praten. Uiteraard zijn er ook hacks van sensoren en connecties met RaspberryPi, Arduino en ESP8266. En er zijn 3rd party extension boards.
Onder andere deze Nederlander maakt electronica die samenwerkt met de LEGO hub: https://antonsmindstorms.com/product-category/electronics/

[Reactie gewijzigd door djwice op 3 mei 2022 23:09]

Ik ben in de 40 en ik vind zowel Boost als Mindstorms nog heel erg leuk... O+
Ik kan voor jullie allen en de rest hier op Tweakers dit kanaal aanbevelen:
https://www.youtube.com/c/BrickTechnology

Erg relaxend om te kijken en echt super gaaf hoe hij het af en toe verzind.
@hiostu @dutchnltweaker @Krulsprietje @himlims_
zijn leuke dingen mogelijk, vond deze ook wel gaaf gemaak;t

https://www.youtube.com/watch?v=LHsl9jSOO6M
Thanks voor de tip
Sommige van ons groeien nooit op (en maar goed ook!) O-)
The difference between men and boys, is the price of their toys (geldt uiteraard ook voor dames en personen die zich niet als man of vrouw, of als beide, identificeren)
Haha daar kan ik me wel in vinden :)
Haha, ik dacht altijd dat het 'the size of their toys' was. Daarom gebruikte ik deze expressie maar niet zo vaak :)
Enige wat ze overboord hebben gegooit in Mindstorms en Boost zijn de open API's, waardoor je er niet meer met andere software dan die van Lego tegenaan kan praten.
Boost gaat via Bluetooth en je kunt er commando's naar toe sturen. Er zijn bibliotheken online te vinden, waarmee je met de boost componenten kunt communiceren.

BV: https://github.com/sharpbrick/powered-up
Je kon Boost en/of Mindstorms via Apple's Swift Playgrounds gebruiken?!
Nieuwste controllers kun je ook custom firmware op draaien. Allemaal van die TI CC uC's. Duitser die daar flink druk mee is (https://www.1000steine.de...00steine/profil/?id=10457).
Ook voor de nieuwe mindstorms (51515) bestaat alternatieve Open Source firmware. https://docs.pybricks.com/en/latest/hubs/primehub.html
Is gewoon met python aan te sturen en de python code van alle 'blokken' uit de blok taal zijn gewoon beschikbaar in de help functie van de officiële LEGO app.

Er zijn ook websites die de API en uitbreidingen daarvan bij elke release van de hub gewoon publiceren.
Ik heb in 2000 de eerste versie van Mindstorms gekocht; mijn zoon was toen 4. Beste investering ooit. Mijn zoon is nu 26 en heeft een inkomen als softwareontwikkelaar waar ik steil van achterover sla.
Die oude slimme LEGO is ontwikkeld in samenwerking met Seymour Papert van MIT Media Lab (hij leeft helaas niet meer).
Ik was toen ik nog jong was, aardig "verkocht" toen ik LEGO Set 8094 kocht ( https://brickset.com/sets/8094-1 )
Ik heb momenteel nog een LEGO Mindstorms doos staan in mijn kast met die RCX steen. Werkt nog perfect.
Bovendien heb ik LEGO Chess, LEGO Racers en LEGO Rock Raiders voor de PC.

Dat LEGO meer ontwikkelaars wil, kan ik enkel maar toejuichen. :)
Zal nog een opgave worden om mensen te werven, de markt voor goede developers is echt heel krap.
Ik neem aan dat met zo'n grote investering dat ze niet gaan terughouden op marktoverstijgende salarissen.
Ik denk dat er genoeg mensen te vinden zijn die voor een normaal salaris bij LEGO willen werken, zonder daarvoor extreem te overbieden. LEGO heeft toch voor veel IT'ers de gunfactor. Ik denk dat LEGO meer op zoek is naar mensen met passie voor LEGO, die niet meteen weg zijn als de concurrent 100 euro meer per maand betaald.
niet meteen weg zijn als de concurrent 100 euro meer per maand betaald.
Dat geldt voor vele IT-ers denk ik...
LEGO heeft toch voor veel IT'ers de gunfactor.
Maar dat hebben wel meer bedrijven - omgekeerd ook.

En "honderduizenden euro's" voor zoveel extra IT-ers klinkt toch als een schaalfactor te laag. Al weet ik niet hoe de salarissen in de genoemde landen liggen. Maar zolang je rond de 9 ton blijft, heb je toch niet zo heel veel mensen erbij. :Y)
Ik denk dat 'honderdduizenden' een foutje is. In de opening van het artikel staat 'honderden miljoenen'.
Belangrijke vraag is, hoeveel korting krijgt eigen personeel op lego sets :D
Ik las ergens dat tot 3 maanden werkzaam 30% is en daarna 50%
Dat zijn toch geen verkeerde getallen, we geven nu al veel te veel uit aan Lego, hebben we dan een goed excuus om er nog meer aan uit te geven :D
Zegt ook wel veel over de winstmarge denk ik. Niet dat ik ze ongelijk geef, concurrentie hebben ze toch niet ( zover ik weet).
Het is plastic in combinatie met patenten, een grotere winstmarge ga je denk ik niet snel krijgen :)
Veel patenten op de blokjes zijn al jaren geleden verdwenen en het staat een ieder vrij om dergelijk speelgoed te produceren.
Maar niet de nieuwere blokjes en technische grappen. Verklaart ook deels waarom Lego hier zo zwaar op inzet. Als ze dat niet doen, moeten ze op prijs gaan concurreren.. Zelfs als ze dat overleven, valt er dan niet zo veel meer aan te verdienen:
Maar natuurlijk, ze proberen zoveel als mogelijk nieuwe beschermingen en unieke dingen te maken. Ook hebben ze een aantal geweldige IP's in handen als Starwars, Harry Potter. Maar als jij een nieuw merk op wilt zetten kun je daarbij veel identieke blokjes maken die uitwisselbaar zijn met Lego en er is ook zeker een markt voor.
Op nieuwere blokjes zitten ook geen patenten. Ze hebben enkel een handelsmerk op de Lego minifigures. Bij zaken als Intertoys en Kruitvat wordt ook ''nep-Lego'' verkocht maar deze hebben allemaal andere typen figuurtjes. Als je die figuurtjes al ziet is de keus eigenlijk al gemaakt, dus enkel op prijs hoeven ze niet te concurreren.
Ik zit zelf niet meer in de Lego, dus ik heb geen idee van nieuwe stukken, maar hebben ze dan ook geen nieuwe dingen zoals ooit pneumatische onderdeeltjes?
Er zijn inmiddels genoeg andere merken die goedkoper zijn en qua kwaliteit worden die ook steeds beter maar ze zitten nog niet op hetzelfde niveau als Lego, en aangezien veel mensen Lego toch kopen met het idee dat het decennia lang goed blijft betalen we daar graag wat meer voor. Ook is het de naam en de zeer goede 2e hands waarde waarom ik geen andere merken in mijn ongeveer 100KG lego wil.
Aan de andere kant, er zijn veel meer mensen die in game development willen werken dan dat er banen voor zijn. Vandaar ook de walgelijke cultuur binnen de games-industrie m.b.t. overwerken en arbeidsvoorwaarden.
LEGO BrickTales, wordt dat zoiets als Lego Journey? Die vond ik namelijk erg leuk.
LEGO Journey is fantastisch. Lag onder een steen en kwam er pas deze week achter dat er ook Steam (Windows) en console versies zijn met RT, maar op iPad (Pro) is het prima met touch controls.
Lego Builder's Journey doel je op?
ah, alleen Apple Arcade zie ik. Helaas niet los te koop op iPad OS of IOS.
Goeie Minecraft variant van Lego zou zo goed werken, maar vermoedelijk zie ik ze super moeilijk doen betreft hun fysieke producten in combinatie.
Toch wat anders, je kunt wel een parcours maken maar geen levels met tegenstanders, rewards e.d.

Ik denk dat mijn zoontje een gat in de lucht zou springen als Lego een combinatie van Roblox en Lego zou maken.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 3 mei 2022 18:59]

Is het net niet, je kan wel wat leuke dingen doen maar het mist gewoon wat Minecraft en wat hun fysieke producten doen en of kunnen doen.

Maar ze zullen waarschijnlijk bang zijn als ze wel die stappen maken dat ze dan minder speelgoed verkopen.

[Reactie gewijzigd door Psyonara op 3 mei 2022 16:42]

Goed om te horen dat het zo goed gaat dat dingen die ze vroeger af moesten stoten om niet failliet te gaan weer in eigen beheer kunnen komen.
Misschien niet het beste voorbeeld. Maar ik vond mijn Lego Steven Spielberg set als kind altijd een geweldige combinatie om zowel fysieke als digitale producten samen te brengen op een speelse manier. Je maakt de sets en filmt ze met je stop motion camera om ze vervolgens in software te editten. Een vroege vorm van dit concept.

[Reactie gewijzigd door Rabbitto op 3 mei 2022 16:38]

Podcast Tip voor als je meer wilt weten over softwareontwikkeling bij Lego: https://open.spotify.com/...xssw&utm_source=copy-link
"De investering van honderdduizenden euro's in software moet volgens de topman.." Ik neem aan dat dit miljoenen moet zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee