Decentraal sociaal netwerk Mastodon brengt eigen Android-app uit

Mastodon heeft een eigen app uitgebracht waarmee het opensourcesocialmediaplatform te gebruiken is op Android. Er bestonden al apps van derden en er was al een officiële iOS-app. De makers willen met hun eigen apps een 'soepele ervaring' bieden en makkelijk vindbaar zijn.

Met de komst van de Android-app is ook de interface van de iOS-app vernieuwd. De makers hebben naar eigen zeggen veel zorg en middelen in de ontwikkeling van de apps gestoken, 'om het stigma dat opensourceprojecten geen prioriteit geven aan gebruiksgemak en visueel ontwerp tegen te gaan'. Mastodon zegt samengewerkt te hebben met interfaceontwerpers die eerder aan grote commerciële sociale netwerken hebben gewerkt.

De officiële apps van Mastodon laten niet de federated timeline zien. Dat is een chronologische tijdlijn waarop alle nieuwe berichten op het sociale netwerk worden weergegeven. Volgens de makers levert het tonen daarvan aan iedereen te veel risico op spam en misbruik op. Ook de local timeline, met alle nieuwe berichten van een bepaalde server, ontbreekt. In plaats daarvan hebben de apps een Explore-tab, waarin populaire posts getoond worden.

Mastodon

Er is onder andere extra aandacht besteed aan het proces van het aanmelden van nieuwe gebruikers. Dat verloopt anders dan bij andere sociale netwerken, omdat gebruikers een specifieke server moeten kiezen. Bij het registeren krijgen gebruikers een lijst van openbare servers te zien om uit te kiezen. Servers die alleen toegankelijk zijn na goedkeuring van een moderator worden verborgen, omdat dit er volgens Mastodon voor zorgt dat nieuwe gebruikers niet terugkomen, als zij niet direct aan de slag kunnen. Na het kiezen van een server krijgen gebruikers eerst de huisregels te zien. Daarna volgt het proces van registreren middels een e-mailadres en gebruikersnaam.

Mastodon is een opensource en decentraal sociaal netwerk dat sinds 2016 bestaat. De broncode van de officiële apps voor Android en iOS staat op Github.

Onboarding in Mastodon

Update, 11.18 uur: De officiële iOS-app bestond al langer. Het artikel is daarop aangepast.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-04-2022 • 07:47

60

Submitter: UPPERKEES

Reacties (60)

60
60
49
7
0
1
Wijzig sortering
Open source, en dus ook zonder reclame? Zonder analyze van gebruikers en data?
Wat is het verdienmodel dan? En indien er geen is... hoe kan zo iets blijven bestaan...
Geen geld is ook geen budget voor controle, dus dit zit al snel vol illegale zaken en spam?
Misschien moet ik het eens proberen om te weten te komen zeker :-)
Combinatie van Patreon, sponsoren en soms een fonds voor Europese ontwikkeling (het is een Duits bedrijf):

https://www.patreon.com/mastodon
https://joinmastodon.org/sponsors
https://blog.joinmastodon.org/2022/03/mastodon-3.5/
redenen waarom het dus nooit zal werken als sociaal netwerk...
Niemand wil er voor betalen als er gratis alternatieven zijn.
Sponsors wil zeggen: wij bepalen wat er op mag en wat niet
En een link met de overheid? dat wil zeker al niemand...

Nu, ik bekeek het snel eens. Even een NSFW servertje zoeken. 3 van de 4 werkten als niet meer.
Locals wordt b.v aardig populair vanwege de censorship op YT, Patreon en andere bedrijven die helaas de verkeerde kant opgaan.
Het werkt al. Dwz, enkele miljoenen mensen gebruiken het.

Dat lijkt wellicht weinig, maar omdat mastodon servers zich veelal richten op specifieke niches of groepen is de kwaliteit van de content relatief hoog.

De eindgebruiker betaald overigens niets. Alleen de server beheerder maakt kosten. Hoe die dat betaald mag deze zelf weten.

De kosten zijn ook niet zo hoog. Op een VPS'je van 5 euro host je probleemloos enkele honderden mensen.

Als elke hobbyist met een VPS or een Pi in de meterkast meedoet is de wereld voorzien.
Je moet het kostenmodel ook anders zien. In tegenstelling tot Twitter waarbij er maar één infrastructuur is die door één bedrijf moet worden betaald zitten de miljoenen Mastodon gebruikers verdeeld over honderden (duizenden?) onafhankelijke servers die alleen hun eigen kosten hebben.

Vergelijk het met email. Er is ook niet één bedrijf dat de wereldwijde email infrastructuur moet betalen. Iedereen die een mailserver beheert betaalt zijn of haar eigen kosten terwijl de rest van de wereld wel met hen kan mailen.

Zelfs de allergrootste Mastodon server heeft maar een fractie van het totale aantal Mastodon gebruikers dus de kosten zijn voor veel prima te doen met donaties.

Als je zelf geen zin hebt om een VPS te huren om je eigen server te draaien dan kun je ook een kant en klare Mastodon instance huren bij clubs als Masto.Host, of Spacebear. Zelfs die kosten vallen wel mee.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 22:22]

Open source, en dus ook zonder reclame? Zonder analyze van gebruikers en data?
Wat is het verdienmodel dan? En indien er geen is... hoe kan zo iets blijven bestaan...
Bijdragen aan FOSS projecten is goed voor je portfolio, een linkje naar je github profiel op je CV kan waardevol zijn.

Edit: en voor wat betreft controle, daar hebben we pull/merge requests voor.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 22:22]

Het gaat niet om controle van pull requests. Het gaat om bijvoorbeeld phishing of aanzetten tot haat. Het kost ontzettend veel tijd om alle berichten goed te modereren, zelfs als je een semi-automatisch systeem hebt als Facebook en Twitter. Ik vind dat oprecht een goede vraag. Misschien met behulp van sponsoren en moderators per server dat het wel kan werken.

Mastadon geeft hier zelf eigelijk al aan dat het een probleem is of kan worden:
"De officiële apps van Mastodon laten niet de federated timeline zien. Volgens de makers levert het tonen daarvan aan iedereen teveel risico op spam en misbruik op."
Matrix.org heeft op dat potentieel probleem al geantwoord: stel gewoon de admin van een bepaalde server verantwoordelijk voor wat er op die server gebeurt. Als de software tools aanreikt aan admins om op een verantwoorde manier een dienst aan te bieden, dan moet de admin misschien maar gebruik maken van de tools.

Decentralisatie is een hoger goed waar we allemaal wel zouden bij varen, maar niemand mag verwachten dat de overstap zonder enige slag of stoot zal gaan. Hoe lang heeft het geduurd eer Facebook, Twitter, Whatsapp etc. moderatie-controls hebben geinstalleerd?
En waarom zouden mensen zichzelf niet kunnen modden?

Discord is een in ideaal voorbeeld, Irc, dedicated servers etc.

Twitter en YT zijn door aan het slaan
Er zijn kant en klare blocklists die je kunt gebruiken wanneer je je mastodon server een beetje schoon wilt houden.

Bovendien komt rommel van andere servers niet zomaar op jouw mastodon server. Dat gebeurt alleen als een van jouw gebruikers iemand volgt die rommel verspreid.
Wat is het verdienmodel van irc? Niet alles heeft een verdienmodel nodig.

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 22:22]

zeker niet... maar ICR staat ook vol illegaal materiaal :-)
De kinderlokkers zal je er niet meer vinden, want er zitten geen kinderen op... maar je begrijpt het probleem wel veronderstel ik?
Beetje kort de bocht: omdat het gratis is en niet van een bedrijf en daarom niet vol met reclame bevat het veel illegaal spul en wordt het gebruikt door criminelen. Maar dat is niet voorbehouden aan die omstandigheden.
Nee, wat is het probleem?
Er zijn talloze open source projecten die volledig draaien op vrijwilligers en donateurs. Puur omdat ze het leuk vinden en/of het doel ondersteunen.
Vrijwilligers. De server waar ik op zit wordt gerund door een relatief rijke Amerikaan die dol is op tech en ook daadwerkelijk veel verstand van heeft. Donaties zijn natuurlijk altijd welkom maar in zijn geval is dat niet nodig.

Daarnaast zijn er servers die regelmatig om een donatie vragen, compleet vrijwillig.

Elke server heeft hun eigen groepje moderators (omdat elke server ook hun eigen huisregels hebben). Is er een andere server dat hun regels zou breken, dan wordt die server geblockt en federeer het niet meer met hen. Extreem-rechtste servers zijn vaak (schier)eilandjes in de Federatie-zee.

Opensource is wat groter dan je denkt. ;)
Ik zit ook in de ‘fediverse’ bij wege van Pixelfed, een soort instagram alternatief. Ik geef de developer af en toe een paar knaken en heb ook de admin van de server waar ik op zit gemaild of hij donaties ontvangt. Hij vertelde dat hij het zelf nog kon bolwerken dus wellicht doe ik dat in de toekomst als de serverkosten groeien.

Als je kiest voor dit soort platforms dan doe je dat grotendeels uit principe en mede uit besef dat niks gratis is. Doneren gebruikers dan structureel vrijwillig? Ik denk nog onvoldoende. Maar ik denk dat die support de moeite waard is omdat je er ook wat voor terug krijgt.
Net even een kijkje genomen, voor iedere community dient een nieuwe account gemaakt te worden.
Ik zie nog niet veel categorieën momenteel, sommige zijn gewoon leeg overigens zie ik wel waar ze gelijk aan denken tijdens het maken van categorieën Furry, Activism, LGBT

Ik denk niet echt dat deze app een succes gaat worden, het is gewoon allemaal omslachtig
Als je niet weet waar je moet beginnen dan zou ik beginnen bij https://mastodon.social/. Dat is de grootste (niet Japans-sprekende) algemene server en een goed begin. Daarna kun je je account altijd verhuizen naar een specifiekere community.
Waarom maak je een nieuwe account voor iedere community? Je kan anderen op andere communities volgen via slechts een account, daarvoor hoef je niet bij die andere community te registreren. Dat zou helemaal haaks slaan op 'decentraal'.
Zelf geen account aangemaakt hoor maar als ik een community selecteer staat er bij username @voorbeeld.lol en indien ik een andere community selecteer staat er weer een andere username @voorbeeld2.lol

Het lijkt er daarom dan ook op dat je iedere keer een andere account nodig heb voor iedere community,
Ik kan het ook fout hebben maar dit is niet bepaald duidelijk.
Het hele idee van Mastodon is juist dat dit niet nodig is. Je @majorlol@tweakers.net-account kan accounts volgen van hardware.info en vice versa.

Het enige lokale gedoe per server is de lokale tijdlijn, een feed van die specifieke server. Dat is iets waar men het in de Mastodon-community niet bepaald mee eens is, omdat het eigenlijk tegen het idee van het gedecentraliseerde netwerk in gaat.

"Community" is niet zoals een chatroom of website, het is eigenlijk vooral de server waar je account staat. Bij die server horen regels (zoals "houd je aan de Nederlandse wet" ipv "houd je aan de Duitse wet") en daarom maakt het nog wel uit waar je je account registreert, maar het volgen van accounts in het netwerk kan prima met een enkel account.
Denk email. Als je een ziggo-emailadres hebt, heb je dan nog een gmail-emailadres nodig om iemand op gmail te emailen? ;)
Kan ik mijn eigen gegevens in een Docker container op mijn NAS bewaren en toegankelijk maken?
Je kan zelf een server opzetten (linkje) als je een domein hebt en een PostgreSQL-server hebt draaien. Hoe goed dat werkt hangt af van je NAS, natuurlijk.

Wil je alle functionaliteit (accounts met mailadressen, wachtwoord vergeten, etc.), dan zul je ook voor SMTP iets moeten regelen. Als je zelf de database in kunt, hoef je je eigen account natuurlijk niet op die manier te verifiëren.

Als je SINGLE_USER_MODE=true instelt, wordt registratie standaard uitgezet en wordt je homepage doorgestuurd naar je persoonlijke profiel.
2e plaatje, 3e afdruk, één na laatste zin:
° No illegal content in Germany.
...
Geef dat aan dat de maker uit Duitsland komt?
of is dit in de eerste instantie bedoeld is voor Duitsland..?

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 22 juli 2024 22:22]

Ik denk dat dit de huisregels van de gekozen server zijn. Dus ik denk dat het mogelijk moet zijn servers op te zetten met radicaal andere voorwaarden. Bij voorbeeld een extreem rechtse server in de VS of een extreem islamitische ergens in het Midden Oosten. Zolang je je maar aan de locale wetgeving houdt.
Dat klopt. Bijvoorbeeld Gab en TruthSocial van Trump zijn ook gewoon Mastodon servers (die laatste op een beetje schimmige manier) alleen hebben die het federatie element uitgeschakeld dus hebben ze geen verbinding met de rest van het Mastodon netwerk en zelfs niet met elkaar.
Het betekent waarschijnlijk dat die specifieke server in Duitsland zit.
Het netwerk is decentraal, dus de servers zitten overal op de wereld, gehost door meestal vrijwilligers.
Ik vind zelf mastodon echt een geflopt project. Tijd lang op gezeten maar dergelijke federatie werkt gewoon niet. Zie het Gab debakel bijvoorbeeld. Gab stapte toen over op hun eigen mastodon fork. Ik enorm blij want de gebruikers van Mastodon waren overweldigend links en die van Gab iverweldigend rechts dus het had de nieuwe plaats van het open debat kunnen worden.

Maar nee hoor, de developers van prominente apps en servers wilde er niets van weten. Nu heeft Mastodon een functie die andere instanties uit de tijdlijn kan weren. Maar dat gebruikte ze niet. Zij moesten en zouden op firewall en DNS niveau de instantie van Gab verbannen waardoor ik een aantal commentatoren (die voor het volledig beeld niet extreem rechts zijn maar gewoon vanuit een klassiek liberaal of libertarisch perspectief commentaar gaven) niet mocht volgen. En de app Toothy werdt meteen aangepast zodat je als je de gab website intypte direct een rick roll kreeg.

Ik heb mij toen uitgesproken dat ik begrip had voor hun wensen om de globale tijdlijn te filteren maar dat ze niet hun protocol moesten slopen en iedereen moesten toelaten om te volgen wie ze willen op hun eigen tijdlijn. Binnen 5 minuten werdt ik uitgescholden door de toothy ontwikkelaar en van het platform verbannen. Sinds dien hebben ze alle instanties die niet mee gingen met hun beleid ook op die firewall gegooit.

Had ook een account op gab gemaakt en daar was iedereen wel heel aardig en open voor debat. Dus het feit dat ze het protocol slopen en ik daarmee niet naar de hoofdzakelijk redelijke mensen van Gab kon luisteren en in debat kon gaan met de gebruikers die wel een stapje verder gingen was enorm jammer. Want dat debat tussen alle kanten van het politieke spectrum maakt twitter voor mij juist leuk.

Inmiddels heeft gab dan weer aan hun zeide federatie gesloopt en laat dat opnieuw zien dat ook daar dit hele concept niet werkt. En op de globale tijdlijn van de mastodon instanties wordt je dan weer overdonderd met spam en onzin bij veel instanties.

Dus voor mij hoeft het niet meer. Ik ga niet terug naar een platform die maar al te graag hun apps en protocol sloopt om maar een kant van het publieke spectrum buiten de deur te houden met de extremistische minderheid als excuus. Ik wacht wel op het volgende decentrale alternatief of op z'n minst een fediverse client die wel goede filters heeft en waardoor de hoofdinstanties niet zomaar andere servers hoeven uit te sluiten. Ik heb dergelijke zaken niet op Matrix meegemaakt bijvoorbeeld dus het probleem lijkt specifiek aan het fediverse te zijn.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 22 juli 2024 22:22]

Hoe is het netwerk decentraal als er nog steeds centraal besloten kan worden wat wel en niet mag?!

Ik ben het dus met je eens. Onzin concept: decentrale tech waarvan de data centraal gemanaged wordt.

De problemen op internet zijn nu:
1. Geen vrijheid van meningsuiting,
2. Geen anonimiteit.


Ooit was dat anders en ooit was het internet veel interessanter dan het nu is. Nu moet je voor originele en interessante informatie op het Darknet zijn. Helaas.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 22:22]

Er wordt niks essentieels centraal beheerd waar het de Fediverse aangaat.

Er waren inderdaad wat apps die eigenhandig besloten Gab te blokkeren. Voor zover die apps open source zijn kun je dan ook forks vinden die de Gab filter er uit slopen. Sowieso waren het maar enkele apps, lang niet alle.

Mocht je een hekel hebben aan alles en iedereen die aan mastodon werkt, dan installeer je Pleroma, of MissKey, of een van de andere systemen die dezelfde protocollen spreken als mastodon.

Dit is jou juist het mooi van een decentraal systeem met inmiddels gestandaardiseerde protocollen. Zoals iemand elders al opmerkt: het is net als email. Voor elke component in de keten kun je je eigen "leverancier" kiezen.
Er is bij Mastodon niet één centrale plek waar dat soort zaken besloten worden, afgezien van wat technische implementatie en development.

Iedere server heeft zijn eigen regels en dat moet ook wel. Een server in Duitsland heeft zich aan andere wetten te houden dan een server in de VS. Een server die zich richt op furries heeft andere regels dan eentje die zich richt op gaming etc. En iedere server admin kan dan ook zelf bepalen met wie ze wel en niet verbindingen onderhouden. Zo hebben de beheerders van bijvoorbeeld TruthSocial besloten er een walled garden van te maken. Dat mogen ze zelf weten. Er is bij Mastodon geen centrale plek die dat kan opleggen of verbieden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 22:22]

De werking van de app wordt bepaald? Ik vermoed dat hier een deal met Google achter zit. Het is denk ik nog geen open platform waar elke amateur-appbouwer een interface mee kan krijgen.
Leg ons eens uitgebreid uit hoe de overheid u bestraft als je een bepaalde mening uit op het internet?
Als je het zo leest klinkt het wel alsof er heel veel “maar” en “compromis” aan de apps vastzitten die dan niet te rijmen zijn met de mogelijkheden en ervaringen buiten de app. Is dat het dan toch op veel vlakken “net niet”? Is een uitdaging natuurlijk. Maar deels toegang voor de massa is ook toegang I guess, maar het *klinkt* niet heel gebruiksvriendelijk.
Hoezo? Dat ze niet de Federated Timeline standaard laten zien is A Good Thing. Ik zet hem wel eens aan maar je krijgt een soort firehose van meerdere berichten per seconde die voorbijschieten, de helft in het Japans, waar geen zinnig mens iets mee kan. Dat schrikt alleen maar af voor de gewone gebruiker.

Er is een stortvloed aan nieuwe Mastodon gebruikers sinds de aankondiging dat Musk een aandeel in Twitter heeft genomen. Dat zijn dus veelal Twitter gebruikers die een alternatief zoeken voor Twitter. Met zinnige defaults verhoog je de kans dat die ook blijven hangen. Mensen die geen Japans spreken een halve Japanse tijdlijn voorschotelen is een snelle manier om de helft weer kwijt te raken. Twitter doet dat ook en dat is logisch, daar krijg ik als nieuwe gebruiker ook geen profielen van influencers uit Ecuador of nieuws sites uit Thailand voorgeschoteld.

Alleen al dat er nu eindelijk een officiële app bestaat is ook zo’n keuze. Het is al een paar jaar zo dat als je de gemiddelde persoon verteld dat ze dat nieuwe netwerk eens moeten checken ze dat niet in Google intypen maar in een app store zoeken. Als het niet in een app store staat bestaat het niet. Voor die golf gebruikers staat er nu dus meteen een Mastodon bovenaan in de app stores.

Ik ben zelf een paar weken geleden overgestapt van Tootie naar de officiële Mastodon for iOS en ben in ieder geval tevreden.
Mastodon vind ik een fijn platform en ik snap dat ze een officiële app willen hebben om makkelijk vindbaar te zijn, maar zelf ben ik heel blij met Tusky voor Android. Behalve de naam zou je zo iemand kunnen overtuigen dat het een officiële app is, de stijl van de interface past compleet bij de web interface, erg fijn.
De reden voor ‘officiële’ apps is dan ook niet omdat de bestaande apps niet goed zouden zijn. Ik heb zelf geen Android maar hoor inderdaad goede verhalen over Tusky. De 'officiële' app is vooral omdat veel mensen uit het ‘mobile first’ tijdperk verwachten dat alles in de app store te vinden is en als het daar niet staat dan bestaat het niet.

Verder kunnen de developers achter de Mastodon server code ook dingen op maat maken voor nieuwe gebruikers. Juist de mensen die de officiële app downloaden zullen relatief vaak nieuw op het netwerk zijn. Zo nemen ze nu dus nieuwe mensen aan het handje mee om een server te kiezen die bij ze past, een lijst als dit heeft de gemiddelde nieuwe gebruiker niets aan.

Daarna is één van de grote problemen met sociale netwerken dat ze geen waarde hebben als je met niets of niemand in verbinding staat. Je moet gebruikers dus meteen suggesties geven wie of wat ze kunnen volgen. Dat kan op basis van locatie of trend bijvoorbeeld. Verder bieden ze nu uitgebreidere opties om snel talen te kunnen filteren zodat je niet direct platgebombardeerd wordt met talen waar je de karakters niet eens van herkent.

Er zullen altijd alternatieve apps blijven. Al is het maar voor power users die andere of extra functionaliteit willen.
De makers hebben naar eigen zeggen veel zorg en middelen in de ontwikkeling van de apps gestoken, 'om het stigma dat opensourceprojecten geen prioriteit geven aan gebruiksgemak en visueel ontwerp tegen te gaan'.
Dat is op zich geen verkeerde insteek. Vergelijk bijvoorbeeld Element (populaire Matrix client) met SchildiChat (fork van Element), waarbij laatstgenoemde een stuk gebruiksvriendelijker is voor alledaagse chatters omdat het wat minder op een IRC client lijkt. Voor technici is het leuk om op een klassieke manier zaken te presenteren, maar niet voor alledaagse (eind)gebruikers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:22]

Goeie tip, dank je.

Ik heb toevallig net Matrix geintegreerd in een privacyvriendelijk smart home systeem. Ik was verrast hoe eenvoudig het is om nieuwe gebruikers te onboarden. In mijn interface kiezen gebruikers een server, username en paswoord, en dan zijn ze er al. Tot mijn verbazing kan ik daarmee al aan een server vragen om een account voor ze aan te maken. Het wachtwoord sla ik dan uiteraard niet op.

Ook goed voor de privacy:
- De Matrix server is open source, en heeft toffe features. Eentje die (helaas nu pas) in beta is, is dat je kan aangeven hoe lang de server data van de account moet bewaren. In mijn geval heb ik dat op 1 week gezet.
- Je kunt kiezen welke server je gebruikt. Draai een eigen server, en dan weet je zeker dat die bovenstaande 'data retention' feature ook wordt nageleeft.
- Gebruikers hoeven niet eens een emailadres op te geven, wat het geheel weer privacyvriendelijker maakt.
- Normaliter wisselen de servers onderlink de berichten uit, een beetje zoals email. Maar dat kun je ook uitzetten, zodat de data echt alleen op 1 server blijft. Dan moeten alle gebruikers van een groepsgesprek uiteraard wel op diezelfde server een account hebben.
- Clients zijn open source, en er zijn er meerdere, dus je kunt kiezen welke je vertrouwt.
- Om notificaties op een telefoon te krijgen moet je normaliter je bericht aanleveren bij een Google (Firebase) of Apple server, die dan de rest regelt. Maar met sommige Matrix client kun je er ook voor kiezen om dat systeem te omzeilen. Je moet de app dan bijvoorbeeld toestemming geven om continu actief te blijven op de achtergrond, en dat kost dan meer batterij. Maar.. het kan.
- Gebruikt dezelfde encryptie als Signal.

Kortom:
Whatsapp < Signal < Matrix

Mastodon is naar mijn weten meer een soort reactie op Twitter, en Matrix meer een reactie op Whatsapp.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 22:22]

Mastodon is naar mijn weten meer een soort reactie op Twitter, en Matrix meer een reactie op Whatsapp.
Matrix is een reactie op XMPP/Jabber.
Ik probeerde voorbeelden te gebruiken die iedereen kent.
Dat wat je betrekt in een voorbeeld populair is maakt het nog geen goed voorbeeld.

Matrix ligt als federatief chatprotocol veel dichterbij XMPP/Jabber dan silogebaseerde netwerken zoals Signal en WhatsApp. Het probeert dan ook niet te concurreren met Signal of WhatsApp, want het zit op een totaal ander speelveld.

Gebruik van Signal of WhatsApp (en zelfs XMPP) binnen Matrix is overigens geweldig. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:22]

Kun je dat een beetje uitleggen? Vanuit mijn gelimiteerde ervaring met Matrix - vanuit het perspectief van een eindgebruiker - voelt het heel erg als een messenger applicatie. Voor zover ik het kan zien zou is het als Whatsapp alternatief kunnen aanbieden aan vrienden, en dan zouden we gewoon groepen kunnen maken en plaatjes en videos kunnen uitwisselen zoals we gewend zijn. Zelfs videobellen en emoticons in de chat gooien. Zie ik dat verkeerd?

Federatie is absoluut een belangrijik verschil (en pluspunt), maar dat maakt het toch niet onvergelijkbaar?
Iedereen is vrij om een Matrix account te openen, zonder iets aan te leveren. Je hebt zelfs (naargelang de situatie) geen mailadres of telefoonnummer nodig.

Signal en WhatsApp zijn silo's. Die hebben karakteristieken die de werking volledig anders maken. Zo hebben dit soort applicaties bijvoorbeeld geen eigen adresboek. Ze liften mee op het adresboek van bestaande telefoonnummers. Je hebt dan ook een telefoonnummer nodig om ze te kunnen gebruiken. Dit brengt als voordeel dat de drempel tot gebruik bijzonder laag is, iets dat Matrix bijvoorbeeld niet heeft. Matrix heeft wel third-party identifiers, maar niemand is verplicht om die te gebruiken of aan te leveren. Daarom heb je met Matrix altijd een apart adresboek van Matrix-contacten. Met mensen in contact komen kan dus wat meer moeite zijn in Matrix. Een telefoonnummer is iets dat dagelijks gedeeld wordt en Signaal/WhatsApp liften daarop mee. Een Matrix ID moet veelal expliciet gedeeld worden.

Matrix gebruiken is niet zo simpel als installeren en gebruiken, zoals wat WhatsApp heeft. Qua dat is Signal een directere vervanger voor WhatsApp, en is het makkelijker on gebruikers daarnaar over te laten stappen. Het is niet ideaal, maar nog steeds beter dan WhatsApp.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:22]

Goed punt, daarin is het inderdaad minder gebruiksvriendelijk.
Niet mee eens, het is een reactie op alle gesloten chat silo's. Dus WhatsApp, Telegram, Signal, Facebook Messenger, noem het maar op. Element als app richt zich voornamelijk op de Slack crowd al probeert het wel voor iedereen bruikbaar te zijn.
Dank je voor de link naar Candle - ik had er nog nooit van gehoord.

On topic: wat bedoel je met 'integratie' van Matrix in je smart home? Ik lees dat jouw huisgneoten er gebruik van maken (om te communiceren vermoed ik), maar gebruik je het ook om notificaties van je smart home te ontvangen of zelfs instructies te geven aan je smart home? :9~
Ja precies.

Je kunt ermee chatten met je smarthome. Het is een uitbreiding van het stembedieningssysteem. In plaats van spreken kun je nu ook chatten. En waar de stembediening 100% lokaal werkte, heb je nu dus de optie om toch van buitenuit je huis je bedienen. Dat kun je ook eenvoudig aan en uitzetten.

Candle is ook vrij nieuw, en binnenkort lanceert versie 2.0 officieel.

// update: hier een screenshotje uit de Candle "app store": https://www.candlesmartho...mages/voco/screenshot.png

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 22:22]

Ik had nog niet van Candle gehoord... Hoe vergelijkt dat met Home Assistant?
Ik ben de maker achter Candle, dus niet objectief. Maar:
- Focus op cutting-edge privacy features implementeren, zoals bijvoorbeeld het kunnen detecteren van stalking met Apple Airtags, 100% lokale flexibele stembediening met deep learning, en het kunnen opzetten van een gastnetwerk voor Wi-Fi apparaten zodat je hun verbindingen kunt inzien en zelfs blokkeren.
- Focus op gebruiksvriendelijkheid. Mijn moeder moet dit alles kunnen gebruiken.
- Ondersteunt veel technologie en protocollen (want borduurt voort op de Webthings Gateway, het IoT project dat Mozilla ontwikkelde), maar probeert echt een selectie aan producten aan te raden om te kopen zodat de privacy gegarandeerd is. Optimalisaties voor IKEA producten bijvoorbeeld.
- Heel tof en krachtig plugin systeem.

Veel is hetzelfde:
- Open source
- Draait op Raspberry Pi

Sommige dingen zijn ongetwijfeld minder ontwikkeld:
- Ondersteunt nu nog minder technologie
- Nieuw project met nog relatief kleine community
Anoniem: 767041 22 april 2022 08:03
Hoe runt dit dan? Moet je alsnog servers vinden ergens online en die in de app plakken het adress of staan die al in de app
Ik citeer uit het artikel wat je zojuist gelezen hebt:
Er is onder andere extra aandacht besteed aan het proces van het aanmelden van nieuwe gebruikers. Dat verloopt anders dan bij andere sociale netwerken, omdat gebruikers een specifieke server moeten kiezen. Bij het registeren krijgen gebruikers een lijst van openbare servers te zien om uit te kiezen.
" opensourcesocialmediaplatform"
Tweakers redacteuren worden duidelijk niet per woord betaald. 8)7
Gelukkig niet. Je ziet nu al dat veel woorden niet meer aan elkaar geschreven worden door gebruik van de auto-aanvuloptie op “smart”phones.
Je wil toch niet beweren dat dit onbestaanbare bastaardgedrocht van vijf aan elkaar geplakte Engelse en Nederlandse woorden in een tekst thuishoort?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.