Agentschap Telecom start campagne voor CE-markering bij draadloze apparaten

Agentschap Telecom wil burgers door middel van een publiekscampagne bewust maken van de gevaren van storende en kwetsbare elektrische en draadloze apparatuur. Apparaten zonder CE-markering zouden potentieel storingen kunnen veroorzaken of onveilig zijn.

De campagne richt zich met name op het bewustmaken van consumenten bij de aanschaf van slimme apparatuur, modems en routers. Het Agentschap stelt dat er een risico zit aan het aanschaffen van deze apparatuur van buiten de Europese Unie, omdat slimme apparatuur zonder CE-markering storingen kan veroorzaken of zelfs kwetsbaar kan zijn voor hackers. De markering geeft aan dat apparatuur voldoet aan Europese eisen voor veilig gebruik binnen een thuisnetwerk.

In de campagne legt het Agentschap Telecom uit waar consumenten op moeten letten bij de aanschaf van slimme apparaten, modems en routers. Zo legt de instantie uit dat apparaten als babyfoons, dimmers, afstandsbedieningen, weerstations en draadloze koptelefoons in hetzelfde frequentiebereik opereren. Apparatuur die niet voldoet aan Europese eisen voor storingsgevoeligheid kan de veiligheid van andere apparaten verstoren. Dat is niet alleen irritant voor gebruikers, stelt het Agentschap, maar kan ook schadelijk zijn. In de campagne waarschuwt het Agentschap Telecom dan ook voor het deugdelijk beveiligen van slimme apparaten.

Het Agentschap Telecom geeft met de campagne onder meer tips voor het goed installeren van apparaten, zorgen dat apparaten goed beveiligd zijn en het zorgen voor een goede wifispreiding in een woning. Ook heeft het een pagina online gezet voor het onderscheiden van een echte en een neppe CE-markering. Voor mensen met een technische achtergrond staat de informatiepagina wellicht vol met open deuren, maar de campagne is dan ook gericht op de gemiddelde burger die apparaten goedkoop uit het buitenland haalt zonder zich bewust te zijn van de potentiële gevaren. De komende twee weken hangen er posters in de openbare ruimte in de zes grote steden Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Haag en er wordt een online campagne opgezet.

Sinds februari onderzoekt Agentschap Telecom samen met de Autoriteit Consument en Markt smarthomeapparaten. Toezichthouders kijken of deze apparaten wel veilig genoeg zijn, updates krijgen en of ze na aankoop 'blijven doen wat is afgesproken'. De ACM en de AT willen met het onderzoek toezien op de regels omtrent domotica-apparatuur.

Stoor ik

Door Stephan Vegelien

Redacteur

21-03-2022 • 16:46

87

Reacties (87)

87
86
53
8
0
25
Wijzig sortering
Het grote probleem in Europa is het ontbreken van een instantie die de certificering forceert.
Iedereen kan in Europa producten op de markt brengen en zelf de certificering uitvoeren.
Het is wel mogelijk om een product van de markt te krijgen als blijkt dat deze certificering niet in orde is, maar in de praktijk komt er genoeg troep op de markt waar geen haan naar kraait.
Ondanks dat het strafbaar is om een CE logo te plaatsen zonder fatsoenlijke certificering, wordt dit wel vaak gedaan. Hierdoor heeft het CE logo weinig waarde.

Misschien kunnen wij in Europa meer gaan werken zoals in Amerika. Daar is het strikt verboden om producten te verkopen die niet voldoen aan de FCC eisen. Elk product moet daar ook een duidelijke identificatie van de FCC hebben. Een FCC logo in combinatie met FCC ID heeft dus veel meer waarde t.o.v. een CE logo.
Ik heb me hier (helaas) in moeten verdiepen omdat die idiote Britten tijdens Brexit er voor kozen om ook het hele CE systeem te verlaten en hun eigen UKCA keurmerk ervoor in de plaats te installeren.

Fabrikanten klagen steen en been want, ook al zijn de UKCA en CE eisen op dit moment nog identiek, het betekent wel dat hele product categorieën opnieuw getest en gekeurd moeten worden door geaccrediteerde keuringsbedrijven. En voor sommige producten is er te weinig of nul test capaciteit hier in het VK aanwezig. Vooral bouwmaterialen, een hele strenge categorie, is het een probleem.

Maar goed, CE dus. Uiteraard is het de fabrikant zelf die het CE keurmerk aanbrengt. Sterker nog, het is zelfs verplicht dat de fabrikant het doet en niemand anders. Een importeur of winkelier mag het niet. Daarom moet keurmerk ook onlosmakelijk verbonden zijn (gestanst bijv.), een sticker of later aangebracht label mag niet. Dat heeft een hele simpele reden, zo kan een fabrikant niet beweren dat ze niet zelf die CE markering hebben aangebracht (“oh, dat CE keurmerk? Nooit gezien, die sticker zal de importeur zijn geweest”).

Uiteindelijk draait het namelijk allemaal om een keten van aansprakelijkheid. Daarom zit er in de doos van je router met CE keurmerk ook een inlegvelletje met de naam, adres en handtekening van de verantwoordelijke persoon bij de fabrikant. Bij die persoon moet je tot tien jaar na EOL van een product de bouwtekeningen (en eventueel testrapporten en keuringsuitslagen) kunnen opvragen en die persoon kun je voor de rechter slepen.

Om te voorkomen dat de Action in de problemen komt zullen die dus zorgen dat de importeur de CE administratie op orde heeft. En die importeur (of de Action zelf als ze rechtstreeks van de fabrikant inkopen) zullen weer zorgen dat de fabrikant de CE zaken op orde heeft. Alleen zo kunnen ze wettelijke aansprakelijkheid doorschuiven.

Kortom, de kans dat je in Nederland iets uit het schap haalt dat geen CE merk heeft (of er wel eentje heeft maar waar ermee gesjoemeld is) is heel erg klein omdat het aansprakelijkheidsrisico gewoon erg hoog is. Als jij zelf op eigen houtje van buiten de EU gaat importeren (bijv. bij direct-to-consumer webshops in China) dan ben je zelf aansprakelijk. Als je zelf de eindgebruiker bent is dat te overzien (behalve eventuele boetes als je radiospectrum stoort bijv.). Als jij je neefje een Sinterklaascadeau geeft dat je van AliExpress hebt gehaald en je neefje verliest een vinger of wordt er door geëlektrocuteerd dan heb jij een heel groot probleem. Jij bent namelijk de verantwoordelijke importeur geweest.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 17:59]

Een aantal misvattingen,

Het door jou genoemde briefje met naam en adres is waarschijnlijk de Verklaring van Overeenstemming (DoC). Hiermee geeft de fabrikant aan dat hij, en hij alleen er voor gezorgd heeft dat het product voldoet aan ALLE van toepassing zijnde richtlijnen en daarmee het CE logo heeft aangebracht.
Overigens hoeft de fabrikant onder een aantal richtlijnen de DoC niet mee te leveren, deze is alleen van waarde voor de nationale toezichthoudende autoriteit (in NL, Agentschap Telecom voor radioproducten).
Jij hebt geen rechten als het gaat om het opvragen van bouwtekeningen en dergelijke, ook dat kan en mag alleen de nationale toezichthoudende autoriteit. Sterker nog, de fabrikant, importeur of distributeur is verplicht medewerking te verlenen.

In jou Action voorbeeld is Action importeur en zal moeten voldoen aanalle eisen die de wet/richtlijn stelt aan een importeur. Gaat Action het spul onder zijn eigen (merknaam) verkopen, dan moet Action voldoen aan alle eisen die de wet/richtlijn aan de Fabrikant gesteld heeft.

Jou voorbeeld met het neefje gaat helaas mank omdat het Warenwetbesluit Elekotrotechnisch Materieel niet van toepassing is in de huiselijke kring (algemene wet bestuursrecht). Verder is de aansprakelijkheid van een persoon die een ondeugdelijk product heeft gekocht buiten de EU en daarmee zichzelf verwondt of de omgeving beschadigd (brand), niet geheel duidelijk.
Sorry, je hebt gelijk dat het wat onduidelijk was. De consument kan natuurlijk geen bouwtekening of testrapport opvragen, dat kan alleen een toezichthouder of relevante personen in een juridisch verschil.

Wat dat voorbeeld van dat neefje betreft. Waar het om gaat is dat je geen route hebt naar de fabrikant als je zelf als consument voor importeur bent gaan spelen. 'The buck stops with you' als oom die een ondeugdelijk voorwerp heeft geïmporteerd. Of je familie daar een zaak van kunnen of willen maken is een ander verhaal.

Dit is overigens wel een van de redenen waarom ik vrij kritisch ben over mensen die op eigen houtje, als consument zonder de middelen die een echte importeur heeft, producten van buiten de EU gaan kopen. Het is hier in Londen sinds een paar maanden verboden om e-scooters en dergelijke mee te nemen in de metro omdat het brandgevaar gewoon te groot is dankzij idioten die een prul van Alibaba halen

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 17:59]

Wij hebben eens een product gebouwd uit off the shelf spul. Kwam niet door de CE. Wat bleek? De voedingen die we gekocht hadden met CE keurmerk, kwamen niet door de CE keuring heen.

Mooi man.
CE is geen keurmerk, dit is een hardnekkige fout die maar niet platgeslagen wil worden.

CE is een vrijwillige markering, aangebracht door de fabrikant waarmee hij verklaard dat zijn product aan alle van toepassing zijnde richtlijnen voldoet.
In het geval van een voeding dus minimaal EMC, LVD, ROHS II en evt. Ecodesign.

Hoe hij dit mag/moet bewijzen staat in de diverse richtlijnen.

Wie dan de initiele beoordeling uitvoert, is van belang voor de waarde van een rapport. Je kan nagaan dat een mening/rapport van de buurman wat minder in de schaal legt dan een onafhankelijke instantie. Verder is het zo dat in de meeste gevallen, het testrapport alleen maar geldig is op het geteste product, niet op de productie of op een serie van producten. Daarvoor moet de fabrikant zelf Interne Productie Controle inrichten en uitvoeren. We zien vaak dat het hier fout gaat.
https://www.rijksoverheid...p-mijn-product-aanbrengen

Als u dit leest, staat er:

CE-markering verplicht voor ruim 20 productgroepen

De CE-markering geldt voor meer dan 20 productgroepen. Dat zijn onder meer:

bouwproducten;
gastoestellen;
speelgoed;
meetinstrumenten;
mobiele telefoons;
liften.

Op de site van de Europese Commissie staat een overzicht van soorten producten die een CE-markering moeten dragen.

Let vooral op het woordje moeten. Daar is niets vrijwillig aan.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 22 juli 2024 17:59]

Alleen als de fabrikant voornemens is om het binnen de EU te verkopen. Als hij dat niet doet of wil, hoeft hij geen CE aan te brengen.
Gelukkig hebben we het niet over binnen Europa ofzo. 8)7
Auw. En heb je een melding ervan gedaan bij de toezichthouder? Heb je de schade kunnen verhalen op de verkoper?
De voedingen zijn uit de markt gehaald.

Maar ik was niet betrokken bij het hele project, ik weet dan ook niet of de schade is verhaalt op de verkoper. Ik neem aan van wel.
Een FCC-ID of Grant wordt alleen uitgegeven als het product een intended radiator is, dus als een functie van het apparaat is om te zenden.

Als een broodrooster wordt verkocht, moet deze een document hebben waaruit blijkt dat het product voldoet aan de eisen van een unintentional radiator, een papieren tijgeroplossing omdat je dit eenvoudig kan maken.

In Europa kennen we het recht op vrij handelsverkeer. als we dan fris en vrolijk overal maar gaan verlangen dat iets getest moet worden, zul je snel de prijzen hoger zien worden.

Ik ben het met je eens dat er voldoende troep te krijgen is, maar zoals je zelf aangeeft, er kraait geen haan naar. En juist dat kraaien, ergo melden aan de NVWA, is wat er voor zorgt dat er wel onderzoek door de toezichthouder uitgevoerd gaat worden.

CE is niet zaligmakend, het is zelfs niet verplicht voor het gros van de producten die niet onder een specifieke richtlijn / warenwetbesluit vallen. Alle producten die vallen onder de 2001/95/EC, Algemene productveiligheidsrichtlijn, hoeven niet CE gemarkeerd te worden.

Er is een beweging binnen Europa aan de gang die de teugels wat strakker gaat trekken als het gaat om productveiligheid. Veel richtlijnen worden omgezet naar verordeningen. Het voordeel daarvan is dat deze bij publicatie direct wettelijk geregeld zijn en niet eerst omgezet hoeven te worden.

De NVWA krijgt er een flinke smak geld bij volgens de begroting van de overheid, hopelijk worden deze gelden ingezet om meer mensen aan te nemen om de toezichthoudende taak op productveiligheid beter uite te kunnen voeren.
Maar FCC heeft toch alleen betrekking of EMI standaarden, en niet meer? En schijnbaar mag je iig bij een gedeelte van de producten ook zelf testen om een FCC mark te krijgen.

En onder de streep is volgens mij het grootste probleem het aantal apparaten die wel een CE logo hebben, maar nooit getest zijn. Die apparaten kunnen netuurlijk net zo makkelijk ook een FCC logo krijgen zonder getest te zijn.
FCC is amerikaans en als zodanig ingericht. FCC houdt alleen maar rekening met EMC Emissie, ergo, wat komt er uit het apparaat. Als dat onder de FCC limieten blijft, is de FCC tevreden en krijg je je Grant.

Op je product plak je dan de bekende stikker dat je product niet mag storen en eventuele storing moet accepteren en klaar is kees. Met deze gedachtegang gaat men er van uit dat twee apparaten die aan FCC voldoen, elkaar niet kunnen storen. De praktijk is helaas weerbarstiger.

EMC in Europa kent zowel Emissie als Immuniteit, bij emissie wordt gemeten wat er uit het product komt en daarna wordt het product blootgesteld aan een aantal fenomenen in het EMC bereik zoals EM-straling, Elektro-Statische ontlading (ESD) en snelle transienten op het net.
FCC kun je niet zelf keuren, maar moet door een geaccrediteerd testhuis gedaan worden. Elk apparaat dat verkocht wordt in Amerika moet gekeurd zijn en elk apparaat krijgt ook zijn eigen FCC ID.
Je kunt dus van ieder apparaat wat er te koop is bij de FCC een testrapport opvragen.

En het klopt dat CE meer omvat van alleen EMC / EMI standaarden.
Aangezien het in dit artikel over Agentschap Telecom en 'storen' ging, vond ik het aannemelijk dat vooral over die standaarden ging.
Ondanks dat het strafbaar is om een CE logo te plaatsen zonder fatsoenlijke certificering
Het is niet strafbaar, omdat je zelf de methode mag bepalen hoe je vaststelt dat het apparaat aan de Europese eisen voldoet. Zelfs de eisen liggen niet vast. Wat betreft elektrische veiligheid zegt de wet bijvoorbeeld dat het apparaat geen gevaar mag opleveren voor mens en dier. Er is een Europese standaard waarmee dat vastgesteld kan worden. Daar staan bijvoorbeeld dingen in als hoe dik de isolatie van een draad moet zijn. Je kunt in de Verklaring van Overeenstemming vermelden dat je tegen die Europese Standaard getest hebt of simpelweg dat je er zonder te testen aan voldoet, maar dat hoeft niet. Je kunt net zo goed opschrijven dat je apparaat aan je eigen veiligheidsnormen voldoet. In dat geval mag je rechtmatig CE op je apparaat plakken.

Een orgaan als de VWA kan vervolgens wel jouw eigen veiligheidsnormen op de korrel gaan nemen als ze willen, maar dit is precies de achilleshiel van CE: Het gaat er vanuit dat fabrikanten in beginsel te vertrouwen zijn en alleen een paar deugnieten aangepakt moeten worden. We leven in een wereld waarin de kantjes er vanaf lopen de norm is geworden en dan kun je gewoon rommel in de winkel leggen met CE-logo erop. Zolang mensen niet door jouw apparaat geëlektrocuteerd worden kraait er doorgaans geen haan naar.
Voor de LVD geldt dat als er een geharmoniseerde norm is waaronder je product valt, je deze moet gebruiken om overeenstemming aan te tonen. Als die er niet is, mag je internationale of nationale normen toepassen. Als die er ook niet zijn, mag je zelf wat gaan verzinnen en bewijzen.

Ik heb 14 jaar in het testen, inspecteren en certificeren gezeten en heb in die tijd nog nooit een prototype of product gezien die niet onder een geharmoniseerde standaard viel.
Het kan zijn dat we straks een totaal nieuwe productgroep ontwikkelen maar zelfs daarvan zal een groot stuk bewezen kunnen worden middels een geharmoniseerde norm.

De NVWA zal, bij eigen onderzoek of naar aanleiding van een klacht/melding, de marktdeelnemer vragen de technische documentatie aan te leveren of, bij een daadwerkelijk onveilig product, direct overgaan tot handhaven. Tevens dient de marktdeelnemer aan veel meer te moeten voldoen dan alleen maar het op orde hebben van de technische documentatie, ook daar zal de NVWA op toezien.
Mijn kennis is voornamelijk op het vlak van EMC en de technische normen, ik neem aan dat je gelijk hebt m.b.t. de juristische kant van het verhaal.

Maar ik denk dat de strekking van onze beide verhalen hetzelfde is: er is niet genoeg handhaving op de normen. Controleren op CE-logo is daarom niet de oplossing denk ik, maar juist striktere handhaving van de diverse EMC en/of veiligheidsnormen.
Ik wil de reacties wel eens zien als de EU duizenden mensen gaat aannemen die alle producten gaan testen en certificeren....
Ik denk dat de kosten meevallen, de standaarden en testhuizen zijn er al.
Bovendien kun je het orgaan dat alle producten registreert financieren door de registratie betaald te maken.

Het probleem zit hem dus meer bij de fabrikanten en/of importeurs: die zullen meer kosten moeten gaan maken en zullen ook minder snel/flexibel producten op de markt brengen.
Er is veel verloren gegaan bij het opdoeken van het Kema keurmerk. Zeker omdat zoals je zegt de slager zijn eigen vlees kan keuren. Het keurmerk is daarnaast niet visueel uniek genoeg en heel snel te verwisselen met het "keurmerk" dat China op zijn troep plakt. Maar zoals alles in Europa; het wordt bedacht, belabberd uitgevoerd en dan extreem duur geëvalueerd zonder spijkers met koppen te slaan.
Ik weet het..Google is your friend..maar wat is CE ??

'' omdat slimme apparatuur zonder CE-markering storingen kan veroorzaken of zelfs kwetsbaar kan zijn voor hackers. ''

Ik heb het gevonden op Wikipedia..

The CE mark indicates that the product may be sold freely in any part of the European Economic Area, regardless of its country of origin. It consists of the CE logo and, if applicable, the four digit identification number of the notified body involved in the conformity assessment procedure. "CE" is the abbreviation of "conformité européenne" (French for "European conformity").[3]

[Reactie gewijzigd door Antenne Bayern op 22 juli 2024 17:59]

Blijkbaar is de campagne dus ook voor jouw bedoelt. Als je op de campagne pagina wat door klikt kom je er vanzelf achter

https://www.agentschaptel...n-apparatuur/ce-markering
Een CE-markering betekent dat het product voldoet aan Europese eisen. In het algemeen gaat het dan over brandveiligheid maar de toepassingen kunnen ook uitgebreid worden. In dit geval betekent een CE-markering dan dat het product veilig met jouw data om kan gaan, denk dan aan encrypted data versturen of dat de antenne die de data verstuurd ook daadwerkelijk aan zijn eisen voldoet (afstand en sterkte). Maar ik ben ook eens mens en weet ook niet alles.
Niet helemaal: het CE logo/keurmerk wordt er door de fabrikant zelf opgezet waarbij de fabrikant zelf vindt dat het product voldoet aan de CE regels. Het is dus echt een 'Wij van WC-eend...' verhaal. Fabrikanten kunnen wel producten van andere fabrikanten aangeven als die niet voldoen waarbij het dan im de hidige vorm uit de handel genomen moet worden.
De verklaring moet wel getekend worden door iemand hoog in de boom van het bedrijf, die persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden als het niet klopt. Dat zorgt in de praktijk voor een efficiënt systeem dat ver boven de 99% betrouwbaar is.
"Wij van WC-eend" is misleidend. Het probleem wat je met een CE-keurmerk oplost is dat de importeur en fabrikant naar elkaar gaan wijzen. Het logo moet door de fabrikant geplaatst zijn, en die kan dus niet naar de importeur verwijzen.
Fout: De fabrikant belooft dat het aan Europese eisen voldoet. Dat is een wereld van verschil: Of het daadwerkelijk aan Europese eisen voldoet, daar moet je de fabrikant op zijn blauwe ogen op vertrouwen.
In de praktijk voldoen vrijwel alle producten gewoon aan de eisen die gesteld worden, zeker de producten die je via reguliere kanalen koopt. Als je zelf gaat importeren neem je het risico dat het zooi kan zijn. Normaal is het de importeur die verifieert of het product terecht de CE markering voert.
Beetje stemmingmakerij eromheen gemaakt door Radar, maar zo eenvoudig is het:

https://www.rtlnieuws.nl/...nderspeelgoed-let-niet-op
Wat is btw, wat is eur, wat is de EU, wat is agentschap telecom etc.
Begrijp je punt, maar je kan niet altijd maar alles blijven uitleggen.

Maar om een antwoord te geven op je vraag, sommige product groepen zijn al verplicht om een CE Markering te hebben wat inhoudt dat je voldoet aan de Europese eisen. (veiligheid, stoffen etc)

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 17:59]

Maar om een antwoord te geven op je vraag, sommige product groepen zijn al verplicht om een CE Markering te hebben wat inhoudt dat je voldoet aan de Europese eisen. (veiligheid, stoffen etc)
Bij sommige productgroepen is het zelfs wettelijk verplicht het CE-keurmerk te hebben voor gebruik en mag alleen een Notified Body het CE-keurmerk zetten (zoals bij medical devices). Maar on sommige andere productgroepen volstaat een eigenverklaring.
Bouwmaterialen en gereedschap is er ook eentje. Hoge risico’s dus hoge eisen en grote gevolgen als je er mee sjoemelt.
Die tekst is ook misleidend. Een CE logo ergens op printen maakt niet plots iets minder kwetsbaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:59]

Je moet ook niet verwachten dat de politiek alles regelt. Het CE systeem bestaat al zeker 30 jaar en slechts incidenteel gaat er iets niet goed.
Alsof de CE markering zo heilig zou zijn. Iedereen kan het logo op zijn producten zetten, niemand gaat na of de nodige testen wel zijn uitgevoerd en wat de resultaten zijn. Het gaat om een markering en geen certificering. Er is dus geen centrale instantie die alles netjes onderzoekt en bewaard of alles voldoet.

Leuk, zo een CE marrkering. Maar ook grotendeels waardeloos. Grote merken zullen er zich niet aan verbranden, dat klopt. Maar al die Chinese meuk? Die doen gewoon waar ze zin in hebben,
Net 3 artikelen hier bekeken die ik van Aliexpress heb, waaronder een Sonoff. Allemaal gewoon een CE markering er op.
Oh, en niet het China Export logo, waarover hieronder gesproken wordt.

edit: Toevoeging China Export

[Reactie gewijzigd door Geim op 22 juli 2024 17:59]

Zo vreemd is het niet voor Chinese fabrikanten om gewoon aan de echte CE eisen (zowel de technische als de juridische eisen) te voldoen. Dat is simpelweg het Brussels Effect in werking.

Op verreweg de meeste vlakken zijn de EU eisen de strengste ter wereld en het is voor internationaal opererende bedrijven vaak het makkelijkst of goedkoopst om aan de EU eisen te voldoen voor al je producten. Een aparte EU en non-EU productielijn is vaak veel duurder. En als je producten goed genoeg zijn voor de EU kun je ze vrijwel overal verkopen omdat vrijwel overal de standaarden lager zijn.

In de meeste gevallen zal de CE van Chinese producten die op normale wijze (niet via smokkel, grijze- of eigen import) de EU binnen zijn gekomen dan ook gewoon in orde zijn.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 17:59]

Zelfs dat geeft nog een te positieve indruk van CE, alsof je testen moet uitvoeren. De fabrikant moet verklaren dat zijn apparaat aan bepaalde normen voldoet, maar nergens is een verplichting tot testen dat het aan die normen voldoet. Daar maken fabrikanten dan ook gretig gebruik van, als je keurig een conformiteitsverklaring opstelt en het CE-logo aanbrengt, doe je niets fout. CE betekent niets anders dan "Ik slager, die mijn eigen vlees keur, beloof dat mijn vlees goed is."
De fabrikant moet verklaren dat zijn apparaat aan bepaalde normen voldoet, maar nergens is een verplichting tot testen dat het aan die normen voldoet.
Daarvoor zijn de notified bodies waarbij je je CE moet laten (her)certificeren. En die prikken daar echt wel doorheen.
Ik kan het daar niet mee eens zijn, want deze praktijk is legaal, je hoeft geen tests te doen om te mogen verklaren dat iets aan een standaard voldoet. Als je het helemaal netjes doet zet in je verklaring waarom je denkt dat het aan de standaard voldoet, maar vaak wordt het met een zinnetje afgedaan. Pak er bijvoorbeeld een CE-conformiteitsverklaring van Conrad bij. Op zich is Conrad al heel erg netjes dat ze hun CE-verklaringen openbaar publiceren. Maar er staat in "Wij verklaren onder eigen verantwoordelijkheid dat ons product aan standaard x, y en z voldoet.". Geen tests.

Nederlands is een officiële taal van de EU dus ik gebruik de Nederlandse term: Bevoegde instanties zijn clubs zoals KEMA Keur en TÜV. Die hebben alleen bij specifieke productgroepen een functie, zoals medische apparatuur, daar is het noodzakelijk dat zij hun akkoord geven. Bij normale apparatuur komt een bevoegde instantie niet in het proces voor. Als er staat "wij verklaren onder eigen verantwoordelijkheid", dan de kous daarmee juridisch af en een KEMA of TÜV heeft daarvoor geen enkele taak.

Het balletje gaat pas rollen als de waakhond, VWA, een product verdenkt van gebreken. Dan moet er dus echt iets aan de hand zijn, zonder concrete verdenking kan ook de VWA niets met een zelfverklaring, normaliter bereikt de CE-verklaring de VWA niet eens. De VWA kan bij een gebrek ingrijpen en achteraf iets van de markt halen. Maar... dat is dus de put dempen nadat het kalf verdronken is.
Uit: https://www.rvo.nl/onderw...ktronische-apparatuur/emc

"Conformiteitsbeoordeling
U moet de conformiteit van uw apparaten aantonen. Dit kan door een interne productiecontrole of door een EU-typeonderzoek gevolgd door conformiteit met het type op basis van interne productiecontrole. De procedures vindt u in bijlagen II en III van de richtlijn.

Voor een EU-typegoedkeuring moet u een 'notified body’ inschakelen. Stemmen de apparaten overeen met de richtlijn? Dan verstrekt de notified body een certificaat aan u. In alle gevallen blijft de fabrikant verantwoordelijk dat de apparaten overeenstemmen met de eisen van de richtlijn."
Het venijn zit hem in "conformiteit". Dat is wat betreft elektrische veiligheid algemeen gedefinieerd als in "geen gevaar opleveren voor mens en dier". Conform betekent dus niet noodzakelijk dat je aan de Europese standaarden voor elektrische veiligheid voldoet.
Uit dezelfde link:

"EU-conformiteitsverklaring
Artikel 15 van de richtlijn eist dat u een ondertekende EU-conformiteitsverklaring opstelt. Daarin vermeldt u dat de apparaten aantoonbaar voldoen aan de essentiële eisen. Door het opstellen van deze verklaring, neemt u verantwoordelijkheid voor de conformiteit van het elektrisch materiaal met de vereisten van de richtlijn."


"de essentiële eisen"
Heel goed! Laten we eens kijken naar wat die essentiële eisen zijn. Die staan beschreven in Bijlage 1 van de Laagspanningsrichtlijn:

https://eur-lex.europa.eu...EX:32014L0035#d1e32-368-1

Snap je nu wat ik bedoel?
2c:
"personen, huisdieren en voorwerpen afdoende worden beveiligd tegen gevaren van niet-elektrische aard die, naar de ervaring leert, door het elektrisch materiaal kunnen worden veroorzaakt;"

"..en voorwerpen" Niet alleen mens en dier. Een apparaat met CE er op mag geen ander voorwerp schade berokkenen --> EMC
Het is de bedoeling dat je gaat nadenken wat hieronder verstaan wordt en liefst natuurlijk dat je je apparaat laat testen aan de strenge Europese standaarden. Dus als jij hier EMC-eisen in leest, prima, het is de bedoeling dat je ga nadenken wat er voor elektrische veiligheid nodig is.

Maar... als we kijken naar wat nu strikt nodig is om CE op je apparaat te mogen plaatsen, dan is het voldoende in de conformiteitsverklaring te vermelden dat je product aan het gestelde in Bijlage 1 voldoet (artikel 15 van de richtlijn regelt dat). Hoe je er toe komt dat je aan hetgeen in Bijlage 1 staat voldoet is in beginsel aan jezelf (liefst natuurlijk nog steeds de Europese standaarden gebruiken).

Op het moment dat je de verklaring geschreven hebt, heb je het recht om CE op je apparaat te mogen plakken. Het verklaren enkel en alleen (zonder dat enige test gedaan is of controle is uitgevoerd op je verklaring), geeft je recht CE te plaatsen en je artikel rechtmatig in de EU te mogen verkopen.

Wat dan weer goed is, is dat degene die zijn handtekening onder de verklaring zet, persoonlijk aansprakelijk is voor wat hij verklaart. Dus als je leugens verkondigt, dan kan je daarop gepakt worden.
Dat is de eis voor producten die (uitsluitend) in de productgroep Laag-voltage apparaten vallen. Vanzelfsprekend is dat een relatief laag-risico groep. De productgroep Medische apparaten bijvoorbeeld heeft andere eisen. Producten kunnen uiteraard in meer groepen vallen, dan tellen de eisen op.
Let wel op dat "laag voltage" hier betekent "minder dan 1500 volt", dus alles wat op het lichtnet aangesloten wordt hier onder valt.
Dat is niet helemaal waar. De NVWA handelt zowel actief als reactief maar is de afgelopen jaren dusdanig veel geld kwijt geraakt data ze haar taak steeds moeilijker kan uitvoeren.

De verklaring van overeenstemming wordt opgesteld nadat de conformiteitsprocedure door de fabrikant is uitgevoerd en hij zijn technische documentatie compleet heeft. Dan zal hij de verklaring ondertekenen en het CE logo op de producten aanbrengen.

Stel het gaat mis in de markt, een consument dient een klacht in omdat hij een elektrische schok heeft gehad. De NVWA zal het klacht product en een product uit de markt onderzoeken. Tevens zal de marktdeelnemer worden gevraagd naar de technische documentatie.

Onderdeel van de TD is natuurlijk de verklaring van overeenstemming, die moet er bij zitten. Zo niet, direct overtreding en reden tot handhaven.

De NVWA zit dichtbij de import en er wordt veel aan gedaan om verdachte goederen te laten onderzoeken voordat deze op de markt verschijnen.
Behalve organisaties als Kema en TüV zijn er ook nog een hele reeks commerciële partijen die keuringen uitvoeren voor fabrikanten. Die hebben klimaatkamers, trillingslaboratoria, interferentielaboratoria etc. etc.

En daar ontkom je voor veel producten niet aan omdat ofwel de wet keuringen vereist (niet voor ieder individueel object maar wel voor ieder model, en een kleine wijziging betekent dan opnieuw keuren) ofwel omdat je afnemers pas kopen als je een keuringsrapport kan laten zien. Bijvoorbeeld omdat zij weer verplicht zijn alleen CE gekeurde materialen te gebruiken. Of omdat ze geen zin hebben in de extra aansprakelijkheid. Of omdat de verzekering het vereist.

Ik heb ooit voor een klant een lijst opgesteld omdat zij een certificeringsbedrijf nodig hadden voor een CE keurmerk, ik zal even kijken of ik dat nog kan vinden.

Edit: gevonden hier een paar keuringsbedrijven die in Nederland actief zijn en CE certificering doen:
Certification Experts
BSI Group
CSA Group

Die eerste kan ook als 'authorised representative' optreden. Voor als je een bedrijf buiten de EU bent maar je hebt een vertegenwoordiger in de EU nodig voor je certificering die namens jou het eerste aanspreekpunt voor toezichthouders, handhavers etc.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 17:59]

Al slaat de CE op de Chinese producten op China Export, en niet op het Europese keurmerk.(en lijken ze "toevallig" heel erg op elkaar)
China Export bestaat niet. Dat is een urban legend. De EU heeft dit een paar jaar geleden onderzocht. Geen enkel Chinees bedrijf hanteert die term en ook de Chinese overheid niet. In werkelijkheid is het gewoon slordigheid. Het zijn CE logo’s die niet aan de geometrie voldoen.
Thanks, weer wat geleerd :)
Mooi dat scheelt weer een bak storing. Worden ook zonnepanelen installaties dan verplicht aan de ce norm van het AT te voldoen want die stralen veelal harder dan mn mangnetron :p
Hoop beunen die ze hier in de buurt aanleggen dan. T gonst op 433
Lijkt er op dat het AT wat aandacht nodig heeft voor subsidie?

Een CE apparaat kan gewoon een standaard pin 0000 hebben of 6 updates achterlopen.

Met al die digitale apparaten is een storingsbron lastig te vinden. Als jouw CE wifi deurbel slecht werkt omdat de buurman meuk uit China gebruikt, veel succes om dat te bewijzen. Veel succes om je buurman een ander apparaat te laten kopen. Kans is groter dat de deurbel retour winkel gaat met "hij doet het niet". Geloof niet dat de AT uitrukt in zo'n situatie.

Als de buren gniffelend alle familiegeheimen horen via de brakke babyfoon, dan letten ze wel op.
We hebben hier een mooi fel reclamebord staan langs de weg, als je er langs rijdt valt de radio weg. Ik denk dat die om de een of andere reden niet aan de eisen voldoet.
De enige manier waarop je het echt tegen gaat is dat je alles gaat testen maar dat is geen doen.
Publieks campagne is n.m.m. 'weggegooid' geld - daar op geen enkele website de term (afkorting) CE wordt verteld waar deze afkorting voor staat. Feitelijk ' weg draagvlak' ! Je krijgt soms echt het gevoel: we moeten iets doen - omdat het moet.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 17:59]

Ik kan mij best wel voorstellen dat mensen die het niet al te breed hebben echt niet erop gaan letten of er een legaal CE logo op een product staat. Hetgeen dan telt is vooral de prijs en hetgeen zo'n apparaatje kan en ze dit vergelijken met dan de 'betere' merken met legale keurmerken.

Je kan je dan wel vaak afvragen of je wel zo goedkoop uit bent door van dat Chinees spul te kopen. Vaak zie je dat het meeste spul ook geen lang leven heeft. En vooral met draadloze apparatuur kan het ook voor een boel extra ellende zorgen, storingen etc...

Maar je kan je ook nog eens afvragen van hebben we wel al die slimme dingen nodig en zijn ze daadwerkelijk wel zo slim. Als ik hier bij mij kijk naar b.v. de slimme deurbel, die Google smart speakers etc... Het is dat ik technisch gezien wel handig ben maar iemand met 2 linker technische handen zal al snel met de handen in zijn haar zitten. Hoe vaak dat hier opeens weer een draadloze stekker eruit lag en opeens weer geen ip kon vinden, update nodig had, etc.. etc... tja.....

En o ja, allemaal met officieel CE keurmerk en merk spullen.

[Reactie gewijzigd door Roel1966 op 22 juli 2024 17:59]

Ook wel handig dat het officiële CE logo en het neppe China Export logo zoveel op elkaar lijken
Dat is een foutief gekernd CE-logo, die vind je zelfs op de zakken zand van de Gamma.
Zakken zand storen ook niet gauw andere apparaten tenzij je ze hardhandig erbovenop pleurt… goed logo dus :)
Het was maar een voorbeeld. Er staat ook zo'n foute op mijn Rapoo-bleutoothmuisje, gekocht bij de MM, is die beter?
Ik vond het een perfect voorbeeld mbt de waarde van een logo; tegenwoordig moet alles een of ander logo hebben (vooral op voedsel zitten die domme stikkers met toffe namen maar weinig controleerbare achtergrond) maar als consument heb je geen idee in hoeverre dat te vertrouwen is..
Dat China export logo gedoe was toch maar een urban myth? Waarom ook moeilijk doen? Een ce logo kunnen ze er toch wel opplakken
Mensen kijken altijd eerst naar de prijs, keurmerken wordt vaak niet naar gekeken.
En die het al wel doen worden regelmatig bedrogen doordat op producten met het label gerommeld kan worden.

In mijn ogen staat CE daarom ook voor China Export en niks meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:59]

Er is geen Chinees bedrijf of overheid die ooit van China Export heeft gehoord. Het is een hardnekkige mythe die zelfs door consumentenorganisaties nog steeds nagepraat wordt.
CE= China Export wordt in volksmond gezegd omdat je niet zoveel op dat keurmerk/richtlijn aan kan, daar wordt geregeld mee gesjoemeld, dit is ook geen organisatie of wat dan ook.

Het labeltje wordt ook op spullen gezet welke brandgevaarlijk zijn, mag niet maar gebeurd wel.
Daarom hoor je vaak van mensen CE = China Export.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:59]

In de volksmond wordt geroepen dat China een logo heeft gepubliceerd dat lijkt op het Europese CE logo en dat het bij hen voor China Export staat. Dat klopt dus gewoon niet. Er is onderzoek gedaan door de EU en er lijkt geen sprake te zijn van stelselmatig misbruik van het logo. Het logo zegt niets over kwaliteit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.