Europees Parlement wil stevig vastgelijmde accu's in smartphones verbieden

Het Europees Parlement wil het stevig vastlijmen van accu's in smartphones de komende jaren gaan verbieden. Het Parlement heeft een voorstel daarover aangenomen met grote meerderheid. Nu volgt overleg met lidstaten.

Onder de nieuwe regels moeten consumenten vanaf 2024 accu's in nieuwe smartphones gemakkelijk en veilig zelf kunnen vervangen, zo stelt het Parlement. Het stevig vastlijmen van accu's, zoals onder meer marktleider Samsung doet, zou daarmee niet meer mogen. Het is onbekend of de manier waarop onder meer Apple het doet, het afsluiten van de behuizing en onderdelen met niet-standaard schroefjes, onder de definitie van 'makkelijk en veilig' valt.

Het doel van de maatregelen is om recycling van accu's beter mogelijk te maken en daardoor Europa minder afhankelijk te maken van andere landen voor grondstoffen. Bovendien spelen accu's een belangrijke rol in de energietransitie en is het belangrijk om Right to Repair te ondersteunen, zo menen leden van het Parlement.

De regels gaan niet alleen gelden voor smartphones, maar ook voor bijvoorbeeld e-bikes en elektrische scooters. Daarnaast moeten fabrikanten de toeleveringsketen en daarbij behorende risico's in kaart gaan brengen. Veel accu's hebben grondstoffen die vaak uit een of enkele landen komen en dat kunnen conflictgebieden zijn.

Het voorstel kreeg 567 stemmen voor, terwijl 67 leden tegen stemden en 40 parlementsleden niet hebben gestemd. Het voorstel is daarmee het uitgangspunt voor de onderhandelingen met lidstaten om van de regels wetgeving te maken. Daardoor is het nog onbekend hoe de uiteindelijke regels eruit zullen komen te zien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-03-2022 • 07:25

276

Reacties (276)

276
261
125
11
0
118
Wijzig sortering
Anoniem: 323221 15 maart 2022 07:31
Meer dan twee jaar verder, toen wilde de EU ook vervangbare accu's afdwingen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 323221 op 22 juli 2024 15:53]

Een kleine, niet onbelangrijke opmerking hierbij: 2 jaar terug was het de Europese Comissie. Zij hebben toen een voorstel gelanceerd richting het Europees Parlement. In dat EP is nu dus een voorstel hieromtrent aangenomen en moet het nog langs de Europese Raad waarin de overheden van alle landen vertegenwoordigd zijn.

Zo werkt de besluitvorming in Europa nu eenmaal en dat heeft als doel te waarborgen dat er voldoende democratische controle is op het geheel. De EC stippelt het beleid uit, het EP en de ER stemmen hierover en uiteindelijk moeten alle 3 het eens zijn over 1 en dezelfde tekst om deze in een Europese wet te kunnen omzetten.

En technisch spreek je niet van wetten, maar dat wordt hier dan weer gebruikt als een samenvattende noemer voor alle soorten besluitvorming die vanuit de EU kunnen komen. En ja, die processen kosten allemaal tijd. Er zijn dan ook enorm veel stakeholders die hun zeg moeten kunnen doen.
Mee eens dat zaken tijd kosten maar dit is natuurlijk behoorlijk exorbitant. Dit is niet een beslissing waarbij een bedrijven of personen negatief effect ondervinden. 'Right to repair' bestond ook al een tijdje (in ieder geval als concept).
Zo wordt de ambtelijke molen altijd goed gepraat en komen ze ook nog eens mee weg. Terwijl het dus niet eens een wet betreft... |:(
Als ze dit er even in een achternamiddag doorgejast hadden was er op dit besluit misschien van jou geen protest gekomen, maar als ze even een extra heffinkje hadden opgelegd om de visserij te sponsoren dan was het internet te klein geweest. Politiek is altijd 'omslachtig', juist omdat de mening van iedereen meegenomen moet worden. En dan alsnog zie je dat mensen de belangrijke discussies missen tot de deadline verstreken is :X

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 22 juli 2024 15:53]

Er kan heus wel een negatief effect van uit gaan, als fabrikant wil je natuurlijk liever dat men iets nieuws koopt. Vaak is er inspraak mogelijk, of wordt er geconsulteerd, er zijn natuurlijk genoeg standpunten in dit soort kwesties. Als we alleen bij gelegenheid democratisch willen doen, kunnen we er net zo goed mee stoppen.
Even afgezien van het besluitvormingsproces. Het is m.i. een goede zaak om de gebruiksduur van dure spullen niet te laten afhangen van het onderdeel met de kortste levensduur. Het vervangen van slijtende onderdelen is in het algemeen een goede praktijk. Je laat de gebruiksduur van een auto toch ook niet afhangen van de tankinhoud, de slijtage van de banden, de accu, enz.
Dit is niet een beslissing waarbij een bedrijven of personen negatief effect ondervinden.
Dat is niet noodzakelijkerwijs waar. Jaren geleden waren er problemen met Nokia's die ploften. Dat is in (bijna) alle gevallen terug te leiden geweest naar goedkope imitatie accu's die dus niet van Nokia zelf kwamen. Maar Nokia werd er wel op aangekeken, want het waren Nokia toestellen die het probleem hadden.
Een ander ding is dat toen men accu's nog gewoon zelf kon wisselen, zaten die in een hard plastic omhulsel. We weten dat Lithium accu's problemen kunnen geven als ze doorboord worden. Is het een goed idee om de gebruikers zelf de huidige typen accu's te laten vervangen of is dat vragen om ellende? Dat er mensen zijn die denken dat ze het kunnen en meer schade aanrichten dan ze oplossen. Sommige mensen moet je tegen zichzelf in bescherming nemen. Of gaan we terug naar de situatie van een harde accu. Dat gaat dan wel betekenen dat telefoons twee of driemaal zo dik worden als nu. Willen de kopers dat?
Persoonlijk zou ik het fijn vinden als ik een accu kan wisselen. Ik heb geen Surface laptop meer gekocht, omdat dat bij die niet kan. In ieder geval niet zonder de vastgelijmde buitenkant los te halen en daar ben ik niet handig genoeg voor. Ik zou zelf ook wat verder willen gaan en het vastlijmen of solderen van zaken als RAM, CPU en SSD willen verbieden. Dat zal voorlopig wel een brug te ver zijn, vrees ik.
Het is bij repareren altijd mogelijk om het 'kapot te repareren'. Dus als je de 'gebruikers tegen zichzelf beschermen' dogma aanhoudt dan mag je nooit iets repareren.
Het is wel fijn als de fabrikant meedenkt over veiliger repareren. Maar het is bijv. bij auto's prima mogelijk om de remmen foutief te monteren. Heel onveilig. Zou het daarom verboden moeten worden cq. onmogelijk moeten worden gemaakt? Nee toch.

[Reactie gewijzigd door Tintel op 22 juli 2024 15:53]

Daar zijn wel wat verschillen. Niemand die geen verstand van auto's heeft zal aan de remmen gaan klooien. Maar "iets simpels" als een batterijtje verwisselen, dan kan toch iedereen? En het gaat ook niet om het kapot repareren, maar de consequenties ervan. Een accu die kan gaan branden of zelfs exploderen. En daar moet je mensen voor beschermen. En ik zeg niet dat je dan maar alles dicht moet lijmen. Ik zeg dat fabrikanten daar consequenties aan gaan verbinden en de accu's weer in een hard plastic omhulsel zullen gaan verpakken. Net zoals een voeding van een apparaat dat je zelf kunt open maken ook altijd in een eigen omhulsel zit. Om de kans te verkleinen dat iemand per ongeluk onder spanning komt te staan. Wellicht worden ze daar zelfs vanuit deze zelfde overheid toe gedwongen. En dat zal automatisch betekenen dat telefoons (maar ook laptops) ineens een stuk dikker gaan worden. Ik voorspel je dat dat de keerzijde van deze wet gaat worden. Dat een hoop mensen daar niet blij mee zijn, omdat ze een mooi slank toestel willen is dan het volgende discussiepunt.
Maar in een auto vervangen mensen toch ook zelf de batterij, ruitenwisservloeistof, olie, brandstof, lekke banden, etc. En dat kunnen ze ook verkeerd doen, en daar komen ook ongelukken van. Toch gaan we dat niet verbieden of moeilijk maken.
Zelfs reguliere batterijen vervangen is voor sommige mensen nog te complex en anderen kunnen zelfs SMD onderdelen vervangen. Dat iets soms te moeilijk is voor sommige mensen wil niet zeggen dat het dan maar meteen weer super-safe / super-easy moet worden geregeld zodat iedereen het kan.
Het omgekeerde moet worden vermeden; dat het onmogelijk is om een onderdeel te vervangen waarvan bekend is dat het slijt. En met onmogelijk: als je kan het onderdeel niet los krijgen zonder schade aan te brengen.
Vele bedrijven doen toch wel hun best om herstellen zo moeilijk mogelijk te maken.
Onlangs nog een Apple laptop, om de connector van het scherm los te kunnen maken, heb je 5 verschillende schroevendraaiers nodig, waaronder een paar met niet standaard afmetingen.
En als je dan de torenhoge prijs van een wisselstuk ziet, is het ook dikwijls niet de moeite om een herstelling te doen.
Zo heb ik een tijd geleden helaas moeten vaststellen dat een accu voor een lamp het dubbele kostte van een nieuwe lamp, resultaat, volledige lamp en behuizing en accu weggooien ipv enkel de accu vervangen.
Zelf zie ik als tussenweg dat bedrijven spul gebruikt dat een gemiddelde persoon niet gewoon heeft liggen maar wel dat mensen die het zelf willen doen makkelijk en goedkoop aan zou kunnen komen. Speciale schroeven bijvoorbeeld. De schroevendraaier moet je dan wel bij elke (web)telefoonwinkel kunnen kopen. Ook zou de schroef een bepaalde standaard moeten zijn zodat je niet voor elke telefoon een aparte schroevendraaier hoeft te kopen en dat die dus na een kapotte telefoon dus nutteloos is. In dat geval bescherm je de normale gebruiker tegen hunzelf maar ook de kans geeft voor de mensen dit gewoon zelf te doen. Daarnaast bijvoorbeeld een zichtbare waarschuwing dat een verkeerde of imitatie batterij problemen kan veroorzaken. En ja er zullen best nog wel mensen zijn die dan hun apparaat gaan openbreken ik verwacht dat een groot deel wel zal stoppen bij een speciale schroef aangezien je de nieuwe batterij toch weer zal vast moet maken. Ook voor grotere apparaten zou een speciale standaard schroef kunnen helpen. Ja de kans van openbreken is wel iets groter maar elke brand of verwonding die men kan voorkomen door domme acties is er toch weer 1.
Nee, dat is een weg naar meer ellende - al dat speciale gereedschap kent dan ook weer onderverdelingen. Juist standardisatie is wat voor de hele maatschappij leidt tot kosten-reductie (en daarmee ook afval reductie).
Ik zeg niet dat specialistisch gereedschap verboden moet zijn - ik zeg enkel dat je het beter kan vermijden.
Niemand die geen verstand van auto's heeft zal aan de remmen gaan klooien.
Mwoah...
I beg to differ...
Check het YT kanaal 'Customer States' maar eens... staat vól van de gevolgen van mensen zonder verstand (van auto's) die aan hun, of anderen hun auto geklooid hebben.

Maar goed essentie is dat het idd. een iets hogere drempel is dan bvb. eens even je smartphone open te pulken.
Al is het waar dat je sommige gebruikers tegen zichzelf in bescherming moet nemen, vooral de mensen die gewoon niet handig zijn met handelingen omtrent een smart phone, zoals zelfs bijvoorbeeld het niet eens kunnen vervangen/verwijderen van een SIM kaart (ik zit zelf bij een sales & marketing afdeling van een grote telecom provider, en spreek dit soort mensen nagenoeg dagelijks), moeten we nu ook niet gaan doen alsof de meeste mensen die wel gewoon prima met een smart phone om kunnen gaan, na een x aantal jaren opeens niet meer zouden weten hoe een accu/batterij te vervangen.

Ik deed dat altijd al, sinds ik een mobiele telefoon gebruik, en uiteraard kocht ik enkel officiële vervangingen. Ik vond het ook super irritant dat op een bepaald moment fabrikanten besloten om telefoons te gaan verkopen waarbij je dat niet meer zelf kon vervangen. Nu zou je kunnen zeggen dat de fabrikanten dat doen vanuit het oogpunt van kwaliteitsbewaking en/of garantie, maar als marketing man weet ik gewoon dat dit onzin is; het gaat ze simpelweg om het ieder jaar of iedere twee jaar kunnen verkopen van nieuwe toestellen, terwijl je zoals vroeger bleek, makkelijk 4 of 5 jaar met een toestel kunt doen.

Die onnatuurlijke dwang uit zich ook in het niet meer kunnen updaten van apps op oudere modellen telefoons; ook zogenaamd vanwege de veiligheid enz. En uiteraard is ook dat totale onzin. Het is gewoon luiheid en winstbejag vanuit de fabrikanten. Simpel voorbeeld: als een computerbesturingssysteem makkelijk 7 tot 8 jaar mee kan, dan zou datzelfde tot op zekere hoogte ook moeten gelden voor een mobiele OS.
Dit is niet een beslissing waarbij een bedrijven ... negatief effect ondervinden.
Het feit dat bedrijven tegenstribbelen en sterke 'lijmlobby' hebben opgzet, lijkt het tegendeel te bewijzen
Right to repair' bestond ook al een tijdje
Dat bedoel ik dus.
Toch steeds meer lijm.
Toch steeds meer getrol met id-chips zodat vervangen nog lastiger is.

Uiteraard vanwege veiligheid. Een veilige winstmaximalisatie waarschijnlijk.
Je hebt gelijk - ik bedoelde negatief effect qua kwaliteit. Ik vergat het negatieve effect op de winst als je niet een terugkerende koper kan garanderen omdat je produkt eigenlijk te lang meegaat.

Planned obsolescence is wel erg gemakkelijk als de accu noodzakelijk is maar een duidelijk eindige levensduur heeft.
Het is ook niet dat het makkelijk vervangen van een accu in een smartphone de nummer 1 prioriteit is van de EU. Ik kan me voorstellen dat dit zelfs redelijk achteraan staat, en ja, dan neemt dat tijd in beslag...
Met 450 miljoen EU burgers zijn alle denkbare meningen op elk punt wel vertegenwoordigd. Het politiek proces behoudt alleen z'n draagvlak zolang iedereen de ruimte krijgt om input te geven op de voorstellen besluiten die genomen worden. Hier gaat nu eenmaal tijd overheen.

In dit geval is dit helaas, maar als jij ergens een sterke mening over hebt ben je hier juist blij om.
Eh? Dankzij de vertegenwoordigers heb je toch juist geen 450 miljoen meningen....?

En nog iets cynischer: ik denk dat de mening van grote bedrijven / bedrijfstakken vaak beter wordt gehoord (vanwege de lobby...).
Het feit dat iemand mij vertegenwoordigt betekent toch niet dat ik geen mening meer heb?
(geen 450 miljoen meningen die worden ingebracht tijdens de discussie / het debat)
Dat zei ik toch ook helemaal niet. Ik zei alleen dat "Met 450 miljoen EU burgers zijn alle denkbare meningen op elk punt wel vertegenwoordigd"
Dan begreep ik je verkeerd. Jij bedoelt dat er dus dat er heel veel verschillende meningen zijn?
Maar bij het politieke proces krijgt toch niet iedereen de ruimte om input te geven? Sterker nog - veel mensen geloven helemaal niet meer in de politiek. En boven dat; bij het Europese Parlement is de invloed van burgers/kiezers nog veel minder.
Helaas zijn de bedrijfslobby's veel doorslaggevender bij het bepalen van een draagvlak, bij onze "volks"vertegenwoordigers
De Europese totstandkoming van nieuwe richtlijnen kosten veel tijd. Dit komt omdat de regels eerst voorbereid moeten worden, waarbij al veel inspraak van allerlei kanten (waaronder het bedrijfsleven). Als er een voorstel is wordt dat in het Europees parlement, of een speciale commissie, besproken en weer aangepast. In de volgende stap gaat het naar alle lidstaten. Daar waar men het over delen niet eens is moet het voorstel weer aangepast worden. Dat kan meermalen gebeuren.
In de laatste plaats moeten de Europese richtlijnen weer omgezet worden in nationale wetten. De wetten moeten dan in elk geval aan de richtlijnen voldoen, maar mogen toevoegingen (geen uitsluitingen) bevatten. Uiteindelijk krijgen alle lidstaten dus min of meer dezelfde wet. Omdat Europa een grote markt is, heeft dit wel een grote impact op de hele wereld. Dat gaat niet lukken als alle landen zelf een wet in elkaar knutselen.

Dit soort vertragingen is gewoon de prijs die betaald wordt voor een verregaand democratische procedure.
Dit soort vertragingen is gewoon de prijs die betaald wordt voor een verregaand democratische procedure.
Maar die prijs is dus te hoog... en je noemt het zelf ook al: het bedrijfsleven heeft een flinke vinger in de pap. Wel nu dat is niet juist. Een bedrijf heeft altijd een vooral financiele drijfveer en geen andere. Mensen hebben een ook financiele drijfveer (zal wel moeten in een kapitalistische wereld) maar ook principiele drijfveren en daarnaast emotionele drijfveren (wat idd onhandig kan zijn want die staan vaak in schril contrast met rationele drijfveren).

Ik begrijp dat het moeilijk is - maar het ik vind dat toch te makkelijk om het af te doen "het kost nu eenmaal tijd omdat we tijd nodig hebben". Wat mij betreft heeft het EP nu niet bepaald een reputatie van efficiente en goede werkethiek. Ook hier weer speelt het financieel belang van de betrokkenen te sterk.
Ik zeg niet dat het bedrijfsleven een vinger in de pap heeft, ze mogen wel reageren, maar of daar naar geluisterd wordt is een tweede. De auto-industrie lobbyt heel succesvol, maar de electronica leveranciers hebben dat niet zo goed gedaan.

Democratie kent meerdere vormen. Of je hebt meerdere lagen met mogelijkheden tot inspraak, of je kiest (vak)mensen waar je de beslissingen aan overlaat.
Maar zodra die vakmensen waar jij het over hebt enkel financiele belangen hebben dan houdt het op. Dan regeert niet de democratie maar het kapitalisme.
Op andere vlakken bestaan ook vakmensen. Ons kabinet heeft nu bijvoorbeeld een viroloog en een voormalig directeur van een aantal verpleeghuizen op gezondheidszorg, een top wetenschapper op wetenschap enz. Alle drie ook bewezen goede bestuurders.
Anderen moeten het van gezond verstand hebben. Als je goed bent in het lezen van stukken en adviezen kom je daar een heel eind mee. De Jonge is bijvoorbeeld een minister die heel goed het voorbereidend werk van zijn ambtenaren kan beoordelen en aan de hand daarvan besluiten nemen. (Met de corona crisis zat hij er wel eens naast, maar dat is probleem waar beslissingen genomen moesten worden aan de hand van korte termijn voorspellingen.)
Als je de "vak"-mensen niet vertrouwt moet je de democratie verder naar beneden brengen. Europa is daar een voorbeeld van, maar het kan ook met referenda. Een referendum heeft als nadeel dat je heel veel mensen om een mening vraagt en misschien maar 5% werkelijk verstand heeft van het onderwerp (en dat is een hoge schatting). Of een beslissing op basis van het "onderbuikgevoel" van het volk nu zo'n goed idee is betwijfel ik.
Yes, inderdaad. Maar een kleine correctie:
en uiteindelijk moeten alle 3 het eens zijn over 1 en dezelfde tekst om deze in een Europese wet te kunnen omzetten.
De Europese Commissie presenteert dan wel de onderwerpteksten en neemt ook deel aan de (zogenoemde trilogue) onderhandelingen, maar uiteindelijk zijn het enkel het EP en de ER die overeenstemming moeten zien te vinden over de uiteindelijke tekst.
En technisch spreek je niet van wetten,
Het artikel spreekt niet over 'wetten' maar over 'wetgeving', en dat klopt technisch gezien wel degelijk voor een verordening.
Het nadeel is dat het lang duurt het voordeel is echter erg groot: 27 landen die na een lang zorgvuldig proces eensgezind maatregelen aannemen heeft veel meer waarde dan zeg, een Nederland of een België die zo’n besluit voor zichzelf neemt.
wow, iemand heeft even niet begrepen hoe representatieve democratie werkt... de EU is een paar ordegroottes groter dan een willekeurige kanton in zwitserland.
Dus er is een mechanisme (stemmen bij verkiezingen) dat volgens jou niet gedaan wordt door een groot gedeelte van de bevolking en dan vervolgens gaan diezelfde mensen klagen dat ze geen stem hebben over wie hun volksvertegenwoordiger is? Dat klopt, dan had je maar moeten gaan stemmen!
Hoi, ok, deels informatief, ik wist niet dat de Europese raad en de Europese commissie vooral zo klein waren. Je laat voor het gemak wel even het Europees parlement buiten beschouwing, die uiteindelijk ook ontzettend veel macht heeft en direct gekozen is. In Nederland is de 1e kamer ook niet direct gekozen hé. Is dat zo erg?

Maar dat de invloed van kiezers in de EU op het beleid van de EU nagenoeg nul is, is simpelweg niet waar. Het is hooguit indirect. Maar als ik alle stemmers in alle Europese lidstaten een eenduidige visie over Europa zouden hebben en ook daadwerkelijk zo stemmen, is over 4 jaar Europa hoe ze het willen (met de assumptie dat nationale partijen graag stemmen willen krijgen, wat zo is m.i.). Je beschrijft hoe de bestuurders van de landen kiezen wie er in de Europese raad/commissie komen. Dat is indirect, maar als het volk van een land massaal iets stemt als zeg, Brexit, dan heeft dat zeker wel consequenties.
Er is niks enger in de wereld dan directe democratie. Een recept voor de waan van de dag, populisme en korte termijn politiek.
En indirecte democratie houdt dat tegen? Want als ik de geschiedenisboeken open zie ik toch wat anders.
Rutte is niet gekozen? Waarom staat z'n naam dan al tig jaar op het formulier in de VVD-kolom?
Volgens mij staat het een ieder vrij om lid te worden van een politieke partij. Het zou mij zelfs niet verbazen wanneer je lid kunt worden van meerdere partijen, zodat je zeker bent dat je een vinger in de pap hebt. Eigen keuze.
Het gaat er niet om wat kan. Het gaat om de praktijk. Het gros van de mensen is niet geïnteresseerd in dagelijkse politiek. In tijden van acute crisis wordt er over ons beslist en is er een groot gebrek aan directe invloed.
Ik vrees dat je gelijk hebt, maar dit is natuurlijk wel wat tegenstrijdig. Eerst interesseert het de mensen niet, maar zodra er beslissingen worden genomen, gaan ze klagen dat ze geen invloed hebben. Die invloed hebben ze wel, maar dan moet je daar wel op het juiste moment gebruik van maken. Stemmen zul je zelf moeten doen, het gaat om je eigen samenleving. Doe je dat niet, moet je niet gaan zeuren dat je geen invloed hebt op de besluiten, want die invloed hád je wel.
[...]

Jazeker, het probleem is dat op het juiste moment, het moment dat een crisis zich voordoet, men niet over de besluitvorming mag stemmen. "Dat had je een jaar geleden maar moeten doen"
Crisis... Dit artikel gaat over het vastlijmen van accu's. Als dat al in de categorie "crisis" valt, dan zouden we 5x per week moeten stemmen. Minstens.

Ik heb altijd geleerd dat je stemt op een partij/persoon zodat deze partij/persoon jou en jouw mening kan vertegenwoordigen in de politiek. En dat wanneer ze A beloven maar vervolgens B gaan doen, het aan jou is om hen er op te wijzen dat ze jou bij de verkiezingen A hebben beloofd. En dat kun je doen door hen een email te sturen, door naar een partijvergadering te gaan, maar ook heel simpel door bij de volgende verkiezingen op een andere partij/persoon te stemmen. Maar het is aan jou om te controleren of "jouw" partij een beetje doet wat ze hebben beloofd en of dat aansluit bij wat jij wil. Democratie is een recht, maar vervolgens krijg je er wel de (morele?) plicht voor terug om jouw vertegenwoordiging te controleren.

Je hebt de mogelijkheden, maak er dan ook gebruik van. Maar er geen gebruik van maken en er vervolgens wel over klagen, dat is zeuren om niks.
Dit artikel gaat over vervangbare batterijen in smartphones. Dit lijkt me typisch een gevalletje 'dagelijkse politiek' waarvan je beweert dat het gros het niet interesseert om zich er druk om te maken en dus door de gekozen politiek beslist zou moeten worden toch? Of bestempel je dit als een crisis?
Maar tijdens een partijcongres kan men toch voor of tegen stemmen wie lijsttrekker wordt. Denk aan de strijd bij het CDA. Dat maar een gedeelte van de leden dat doet, en dat niet iedereen die op een partij stemt lid is van de partij is toch aan de mensen zelf?

Als je meer wil bereiken politiek gezien dan eens in de zoveel jaren een stem uitbrengen, zal je dat zelf moeten doen. De mogelijkheden zijn er. Dat je niet altijd je zin krijgt is onderdeel van het democratisch geheel.
En dan vinden mensen dat de EU "ons als Nederland altijd maar weer wat oplegt" :+ gekkigheid

Nee, de EU is een zorgvuldig gestructureerd en ook enorm bureaucratisch model dat juist, gedoseerd en genuanceerd, heel veel goeds brengt.
En ook heel erg veel slechts, wat gewoon benoemd moet worden. Of het meer goed dan slecht oplevert is met zaken als de pas geïntroduceerde EU Firewall en de steeds grotere hoeveelheid macht steeds dubieuzer en discutabeler.
Maar ook dat is maar een mening tussen honderden miljoenen. Ik ben van mening dat we alleen goed samen kunnen werken als we allemaal dezelfde regels hebben. Dat betekent dus dat wij ons soms in Nederland moeten houden aan regels die wij onzinnig vinden, en andersom ze soms in Italië hetzelfde denken over andere regels.

Maar omdat de regels overal het zelfde zijn maak je wel enorm veel dingen makkelijker wat onderaan de streep ons allen meer welvaart, veiligheid en vrijheid oplevert.
Heb jij gestemd voor of tegen goedkope olie en gas (met of zonder kanttekeningen)? En weet je zeker dat de meerderheid dat ook doet? Je kan niet zomaar ongefundeerd 'democratie me hoela' roepen omdat iets je niet zint hè ;)
Nee, inderdaad, niet voor of tegen gestemd. Dat is dan ook waar Pieter Omtzigt op wijst: onze democratie wordt veel meer door belangengroeperingen vormgegeven dan door kiezers (en dat is een onjuiste zaak). Bekijk zijn François Vrancken-lezing van deze week (Vrancken bracht ooit democratie in Nederland), met voorbeelden als de gasheffing (36ct/kuub voor consumenten, 1,1ct/kuub voor de industrie) waar echt niet in het parlement over gestemd is...
Ik vind de stap van "grootverbruikers betalen minder belasting" naar "belangengroeperingen zijn belangrijker dan de kiezer" wel een beetje een 'leap'. Niet dat de conclusie niet waar kan zijn, maar de stap er naartoe vind ik wat kort door de bocht.

"De kiezer" wil immers ook ergens kunnen werken en als bijvoorbeeld de hoogovens 36ct/kuub aan heffingen zouden moeten betalen, dan zaten ze nu in China en waren wij tienduizenden banen kwijt. Is deze keuze dan "voor de belangengroep" of "voor de kiezers"?

Uiteindelijk heeft elke beslissing enorm veel aspecten en ligt het ook erg aan 'de bril' waar je door kijkt. Ben je een enorme fan van de partijen in het kabinet, dan zie je wellicht alles door een roze bril en kan het niet mis. Ben je een fervent tegenstander, dan zie je juist wellicht overal een complot in.
Het gaat erom dat dit in het verborgene gebeurt, niet transparant. Natuurlijk heeft het meer effecten, en dat kun je ook op een andere manier oplossen. Belastingen bijvoorbeeld zijn bij uitstek de manier om inkomsten en uitgaven te herverdelen. Dan houd je wel het speelveld veel zuiverder. Nu is het verschil -in dit geval bij gastoeslag- niet direct zichtbaar en is het in feite verborgen subsidie.
Accijnzen zijn toch ook gewoon belastingen? Bovendien zijn ze volgens mij ook gewoon openbaar bekend. Niet bepaald 'in het verborgene' naar mijn mening
Ik ben daar bekend mee, en vind ook niet dat alles goed gaat. Ik volg o.a. nauwlettend Omtzigt, en één van de sterke dingen aan hem vind ik dat hij geen oneliners de leegte in jaagt voor een 'jaaa' of 'neeee' geluid zonder uitwerking. Daarom reageerde ik ook op de in mijn ogen iets te sentimentele en kort door de bochte reactie die uitliep in 'democratie me hoela'.
Deed ik al, toen ik vroeg 'voor of tegen'.
Dit kost gewoon tijd. EU is behoorlijk groot dus ook veel bureaucratische processen en hoe meer mensen hoe meer meningen
Ik denk/vind dat je als bestuurder de verantwoordelijkheid hebt af te wegen of je eerst alle meningen moet hebben gehoord, voordat beslissingen genomen moeten worden.
Kijk naar de roamingkosten. Sinds juni 2017 zijn die (grotendeels) afgeschaft. De 15~20 jaar ervoor hebben we in het buitenland veel te veel betaald, omdat er zogenaamd kosten aan verbonden zouden zijn.
Nu is het op Europees niveau geregeld en is er een provider die er last van heeft? Misschien (ik hoop het) minder winst, maar van faillissementen was nooit sprake.

Het nadeel van een (beter) vervangbare accu, is dat het minder vrijheid geeft in het design van een smartphone en daardoor waarschijnlijk dikker wordt. Is dat erg? Ik vind van niet, voordat de huidige dunne trend er was hebben we meer dan tien jaar met "dikke" smartphones rondgelopen en dat was nooit een issue. Daarbij moet wel gezegd worden dat de broekenmode nu strakker is dan destijds, waardoor een dunne smartphone wenselijker is.

Maar als je het mij vraagt: geef me een paar millimeter dikkere smartphone, maar laat de accu vervangbaar zijn. Dan is het ook geen issue voor degenen die de hele dag hun telefoon "moeten" gebruiken (scheelt een hoop discussie online :) ) en die ruimte wil ik graag benutten voor een uitschuifbaar fysiek toetsenbord.
Het nadeel van een (beter) vervangbare accu, is dat het minder vrijheid geeft in het design van een smartphone en daardoor waarschijnlijk dikker wordt.
Ik denk dat ze meer doelen op die “pull tabs” die apple gebruikt waardoor het relatief eenvoudig is om de accu los te halen i.t.t andere fabrikanten die helemaal los gaan met seconde lijm
Kijk naar de roamingkosten. Sinds juni 2017 zijn die (grotendeels) afgeschaft. De 15~20 jaar ervoor hebben we in het buitenland veel te veel betaald, omdat er zogenaamd kosten aan verbonden zouden zijn.
Dat klopt niet helemaal. In die jaren waren de kosten voor international roaming domweg een stuk hoger dan tegenwoordig doordat er bij het ontwerp van GSM eigenlijk niet van uit was gegaan. Toen er behoefte kwam aan international roaming zijn heel veel operators en netwerkleveranciers allerlei oplossingen gaan bouwen binnen de standaard om het toch te laten werken. Pas de laatste jaren is de technologie standaard om dat te doen (voor 4G zijn de S6a en S8 interfaces gestandardiseerd die international roaming heel makkelijk maken). Niet zo gek dus dat wetgeving en technologie op elkaar worden afgestemd.
Ik snap niet wat er zo lang moet duren maar er zal wel heel veel onderzoek naar gedaan zijn en mogelijk beïnvloed en vertraagd door de vele lobbyisten die bij de EU rondlopen. Met nieuwe wetten moet er ook vooral een juridische steun te vinden zijn en zullen vele juristen (voor veel geld) er naar gekeken hebben. Normaal zou dit niet zo'n uitgebreid plan moeten zijn waarin de gaten van een concept-wet opgezocht en gedicht moeten worden en zou je het in 1 week afgehandeld kunnen hebben.
We hebben in eigen land kunnen zien wat er gebeurt als wetgeving er doorheen gejaagd wordt. Denk aan de toeslagaffaire. Die wetgeving is veel te snel gemaakt nadat het bekend werd dat o.a. Bulgaren gebruik/misbruik maakte van de mogelijkheden. Als daar meer tijd voor was genomen was de wet veel beter geweest en hadden de problemen die er nu zijn niet geweest.
hoe meer meningen hoe dichterbij een echte democratie. Dus ik snap niet waarom je dat in een negatieve zin wil drukken.
Doe ik niet. Ik zeg alleen dat het proces tijd kost.
Als je huis in de fik staat kan jij ook snel gaan. Als de boodschappen gedaan moeten worden kan dat vaak wel een weekje wachten als het echt moet.
privacy schendende
Ooh komop, het is hier al zo vaak aangegeven dat op dat vlak het Nederlandse systeem goed in elkaar stak.
In NL wel ja, maar de Europese pas laat echt veel meer informatie zien.
Tja, ik ben heel benieuwd naar de drijfveer van de 107 leden die niet voor stemden...
Vermoedelijk is er zeer veel lobbywerk gaande.
Anoniem: 454358 @catfish15 maart 2022 08:22
Of die vinden het gewoon onzin. Bijv. uit veiligheidsoverwegingen, extra kosten, nog meer regeltjes etc etc. Hier in de commenta zijn er ook mensen die het maar niets vinden. En zo werkt dus de democratie, de meerderheid "wint".
En die argumenten zijn net ... onzin
Ja dan heb je het over een goedkope plastic afstandsbediening
Hoe kan het dat tot zowat 2015 bijna alle telefoons met vervangbare achterkanten en losse batterijen kwamen en toen niemand ooit tegen problemen aanliep?
Precies
Omdat een losse batterij geen technisch probleem is
Het is alleen een probleem voor de portemonnee van de fabrikant die klanten nu niet meer kan dwingen naar een certified reparatie centrum te gaan die weer exorbitante prijzen moeten betalen voor certified onderdelen
Waren tot 2015 de meeste telefoons ook waterdicht, m.b.t. de verwijderbare achterkant? (serieuze vraag, geen sarcasme)

Dat een accu stevig vast zit is prima, maar dat was voorheen ook geen probleem.
Deze hele zogenaamde afweging is fictie.
Toestellen zijn jarenlang zowel dichtgeplakt als niet waterdicht geweest.
IP Certificering vind ik één van de grootste non-features van de afgelopen ~7 jaar, dat dat nu zeg maar de reden is voor in toenemde mate onrepareerbare toestellen bekruipt mij vooral als opportunisme.

Je moet je telefoon gewoon niet in de plomp kieperen. :)
En zelfs op gecertificeerde toestellen krijg je puntje bij paaltje bij waterschade geen garantie ook.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:53]

Inderdaad, als ze willen dat je het zelf kunt repareren of vervangen, zullen ze ook moeten afdwingen dat de telefoon opengemaakt kan worden. Mijn vorige was een P8light 2017, die zat compleet dichtgelijmd. Nu heb ik en oppo, idem, kun je niks aan openmaken als het sim/de vakje....
Ik heb jarenlang verschillende telefoons gehad waarbij de accu's niet vastgelijmd zaten, vervangbaar waren, en dat werkte prima zonder rammelen.
Maar heb je ooit een laptop gehad of een mobiel waarbij de batterij gewoon zelfs vervangbaar was (zonder lijm )

Na tientallen mobiele apparatuur in mijn bezit gehad te hebben heb ik er maar 2 gehad waarbij de batterij niet meer goed zat en dat was twee keren door dat de achterklep kapot was. (device laten vallen) en zelfs dat achterklep was gewoon vervangbaar en het probleem was opgelost.
ga je nu een mobiele telefoon vergelijken met een afstandsbediening? 8)7
Mijn telefoon functioneert als afstandsbediening voor mijn televisie.
Misschien heb ik wat gemist maar vanaf de Nokia 3210 heb ik nooit een rammelende telefoon gehad of geluiden uit de omgeving gehoord hier over.
Wat doe jij met je afstandsbediening dat deze na een jaar begint te rammelen? Wellicht iets minder mee gooien. Ik heb mijn afstandsbedieningen al een best tijdje en die rammelt echt niet.
Nu stel je dat de eis "niet rammelen" alleen kan worden opgelost met lijm. Gelukkig niet en gezien de levensduur cq. gebruiksduur van een telefoon is het heel waarschijnlijk dat juist de accu het eerder opgeeft dan dat deze los komt te zitten.
En daarbij komt: wat telt zwaarder: repareerbaarheid of nooit meer los komen?
Misschien omdat iedereen het leuk vind om aan dat klepje te frullen?
Ik denk dat niemand een afstandsbediening van ouder dan een jaar heeft met een niet rammelend
Ik heb er zelf 2 die dat niet hebben. voor mijn Speakersetje en mijn mooie 350 euro kostende Phillips domme TV. Sterkernog die afstandsbediening ziet er nog als nieuw uit en heb em al eens laten vliegen door mijn slaapkamer door mijn deken goed te wapperen en de afstandbediening te lanceren. en dat ding ziet er nog uit als of ie net uit de doos komt. Dus wat jij daar zegt is wel onzin hoor. Is maar net hoe je met je spullen omgaat.

Daar bij hebben de meeste laptops ook geen vastgekitte accu... die zitten vaak vast met 1 tot 3 schoefjes. Vaak maar 1 eigenlijk. enkel in tablets en smartphones worden ze vast gekit. Dus dat het zou gaan rammelen is grote onzin. Sterker nog, Volgens mij heeft de Pine64 een uitneembare accu zoals je van ouds had. die klik je zo in de telefoon, achterklepje er op en klaar. niks dat rammeld...

Hier is een linkje daarvoor: https://nl.ifixit.com/Gui...attery+Replacement/146110
Goh.. wat fijn dat we al oplossingen hebben voor dat rammel probleem! :)

Je kan prima dingen solide bevestigen zonder ze vast te kitten
Spot de lobyist. Wat een onzin zeg. Die oude nokia 3310's rammelen nog steeds niet hoor. En er zijn een keur aan voorbeelden 'mobiele devices' die verwisselbare accu's hebben. Gek genoeg zelfs in apparatuur die absoluut geen storing mag geven (door bijvoorbeeld gerammel).
Ik weet niet wat jij doet met je afstandsbediening, maar ik heb dat niet. En als die kwaliteit in de breedte zo belabberd is, moet je er juist voor zijn dat producenten duurzamere producten moeten fabriceren, desnoods via regelgeving.
Ik denk dat niemand een afstandsbediening van ouder dan een jaar heeft met een niet rammelend (of afgebroken) batterijklepje.
Minimaal 1 persoon heeft daar geen last van kan ik je garanderen.
Iedere telefoon heeft ook een waardebon voor een tube lijm waarmee jij je foon kunt volspuiten :)
Bij mij zijn alle klepjes ok en ik heb een jaren oude smartphone (2016 schat ik) en ik gebruik geen hoesje en geen scherm protectors. 0 krassen. 1 pitje ergens dacht ik maar kan het niet vinden zo klein is het.
En ook mIjn afbestandsdieningklepjes zijn allemaal tip-top.

Gewoon niets laten vallen. ez pz.

O-)
Ben je bekend met de Fairphone, die een losse accu heeft en voor een flink deel modulair en demontabel is? Daar hoor je nooit klachten over rammelende accu's of een telefoon die uit elkaar valt. Het kan dus blijkbaar wel. ik heb mijn Fairphone nog geen jaar (driekwart jaar), maar vraag het me nog eens over een paar maanden of mijn Fairphone rammelt. Ik verwacht het namelijk niet ;)
Raar... Heb -even tellen- minstens 6 verschillende GSM's gehad (nog voor de tijd van smarphones) met vervangbare accu... van de goeie ouwe Nokia 3310 en 1101, over naar Bosch 909 dual s, Ericsson T39, Samsung SGH-X450 en Sony-Ericsson T68 (eerste GSM met kleurendisplay btw.)... ik herinner me van geen enkel toestel dat het rammelde na verloop van tijd... (ttz: fysiek, softwarematig, da's een ander verhaal voor sommige bovengenoemden. :D )

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:53]

extra kosten
Telefoons worden al jarenlang steeds maar duurder zonder dat de "kosten" voor het produceren significant toenemen. 10 jaar geleden kostte een iphone 5 $199 voor het basismodel en het topmodel kostte $399.

De huidige prijzen kun je in de pricewatch vinden. Maar de verschillende iphone 13 modellen gingen van $600 voor de mini tot $1600 voor de Pro Max bij launch. Dat is dus inclusief de "kosten besparende" methode van het vastlijmen van de accu.

Als iemand "kosten" aandraagt als argument dan kun je dat gewoon van tafel vegen. Het is een fluitje om mensen de oren te doen spitsen en de aandacht van het grotere probleem af te wenden, namelijk dat de prijzen blijven stijgen zonder dat de kosten significant toenemen. Ofwel, de winstmarges blijven maar stijgen en dat is een groot probleem. Kijk maar naar de huidige benzine prijzen. De prijs van ruwe olie is niet zoveel gestegen als de prijs van benzine. Toch moeten we ook daar meer voor betalen. Rara hoe kan dat?
10 jaar geleden kostte een iphone 5 $199 voor het basismodel en het topmodel kostte $399.
10 jaar geleden was het in de Apple presentaties standaard om de "subsidized" price van een iPhone (met abbonement) te benoemen ipv de volledige prijs.

De iPhone 5 was rond zijn lancering in de VS $649 voor de 16 GB versie, wat met inflatie in 2022 $801 zou zijn. De iPhone 13 128 GB is op dit moment in de VS $799.

Ik ben wel voor een makkelijkere toegankelijkheid van de accu, met (betere) pull tabs of een andere manier van vastmaken.

[Reactie gewijzigd door 30carbonclocks op 22 juli 2024 15:53]

[...]

Telefoons worden al jarenlang steeds maar duurder zonder dat de "kosten" voor het produceren significant toenemen. 10 jaar geleden kostte een iphone 5 $199 voor het basismodel en het topmodel kostte $399.
'Alles' (uiteraard op een paar uitzonderingen na van de vele miljarden grondstoffen, onderdelen en eindproducten...) is weldegelijk (soms veel) duurder geworden over de jaren, ook de kosten voor het maken van een iPhone:

"TechInsights' teardown analysis; a brand new 256GB storage iPhone 13 Pro costs exactly $570 to build.

This is a 4% increase over the bill of materials for the 256GB iPhone 12 Pro, estimated to be $548."

Of deze schattingen nu juist zijn of niet helemaal (en waarschijnlijk is het dat laatste) doet erg weinig af aan het totale plaatje; dat er ontegenzeggelijk sprake is van kostenstijging over de jaren.
Wat de prijzen betreft; jarenlang zijn smartphones met amper winst verkocht (mede gesubsidieerd door telecom bedrijven), om hiermee een zo groot mogelijk marktaandeel te krijgen. Dit was toentertijd door diverse marktanalisten ook voorspeld & nu betalen wij de hoofdprijs aangezien de smartphone-markt volwassen is geworden & de markt verzadigd is. Itt een paar jaar geleden is er ook geen noodzaak meer om zowat ieder jaar, of om de 2 jaar je smartphone te vervangen. Pas bij een jaar of 3/4 vervangen veel consumenten hun smartphone, omdat de accu niet meer voldoende capaciteit heeft. De smartphone zelf voldoet zelfs na een jaar of 4 nog prima & als je nog steeds security-updates krijgt, dan is het eigenlijk financieel veel aantrekkelijker om alleen de accu te vervangen, ipv. de gehele smartphone. Fabrikanten beseffen dit maar al te goed & maken het de consument heel erg lastig om zelf de accu te vervangen. Prima dat de EU deze wanpraktijken wil aanpakken, al zal het net zoals het lader-debacle nog wel jaren duren, voordat wij hier als consument zijnde profijt van zullen hebben, vrees ik...
Dan wordt het tijd dat ze dat ook maar gaan opleggen. Waterdichtheid om met mijn smartphone onder water of onder de douche te kunnen boeit mij niet. Ik wil gewoon een telefoon waarvan ik zelf de accu kan vervangen wanneer ik dit nodig acht. :)
Precies, en een accu vervangen is niet alleen nuttig als de accu oud is.
Het kan zelfs dagelijks. Ipv een lader of powerbank meenemen, even snel de accu omwisselen.
Zeer goede zaak de phones kunnen veel langer mee helemaal voor de prijs van een topmodel.
Echter gaat Jan met de Pet nou echt thuis een batterij vervangen? Ik heb dit en paar keer laten doen, zowel een batterij maar ook vooral veel schermpjes. En de lokale GSM sleutelaar heeft totaal geen moeite om dit te doen. Ja dat het lastig is om een batterij los te werken is helemaal waar, maar het is zeker niet onmogelijk, sterker nog het is niet eens moeilijk. Ja een klepje zou leuk zijn maar voor die 1 keer per 3 jaar dat ik een batterij vervang geloof ik niet echt dat het boeit.

Ik mag dan geen industrieel ontwerper zijn, maar ik heb liever een batterij die zeer goed vast verlijmd is dan wat misschien los springt en in de brand vliegt. Het afdwingen van makkelijk los maken is een leuke gedachte, maar ik maak me zelf meer zorgen hoe de verbinding met de rest dan in elkaar steekt, iets waar de EU zich uiteraard niet over uitlaat.
In het verleden was dat echt heel simpel: klepje open, batterij er uitschuiven, nieuwe er in en klepje weer dicht. Daar hoefde je echt geen Tweaker voor te zijn. Alleen de telefoonproducenten willen nu gewoon dat als de batterij minder begint te worden, je maar een nieuwe telefoon gaat kopen en nu gelooft het gros van de mensen dat dat echt niet anders kan. Die marketingtruc heeft zijn werk gedaan.
Ik vind dit toch te simplistisch, ja het kan makkelijker, maar hoe makkelijk moet het zijn? Daarnaast zoals ik ook aangaf, hoe vaak is dit uberhaubt van toepassing en daarnaast hoe veilig is dit? De mobieltjes en batterijen van vroeger zijn niets vergeleken met wat we heden ten dagen in onze broekzak hebben.

Daarnaast the right to repair ontspoort geheel met dit soort naar mijn inziens nodeloze regels. Wederom wat boeit is niet hoe een batterij verlijmd is, maar of je deze onderdelen zomaar kunt krijgen en daarnaast kunt vervangen. Wederom voor mij, en iedereen is het uiterst makkelijk om iemand te vinden die voor een paar tientjes een batterij kan swappen. Echter probeer nu iemand te vinden die een gekromd scherm kan vervangen of een Apple camera module. Dit zijn nou juist specifiek de elementen waar de EU zich druk over moet maken, en niet nodeloze regeltjes omtrend batterijen waar vervolgens de leverancier jaren over gaat procederen. Focus on what matters.

Terugkomend op de batterij zelf, leuk dat die anderhalve tweaker hier zich over kan opwinden, de realiteit is 95% van de gebruikers gooit zijn mobieltje weg voordat de batterij dood is, gewoon omdat het kan. En dit heeft niets met de levensduur van het apparaat van doen, en alles met consumerism.
Een batterij is het enige onderdeel van een mobiele telefoon dat aan (significante) slijtage onderhevig is. Ze zijn goedkoop, elke wat oudere telefoon heeft een nieuwe batterij nodig.

Dit soort wetten zijn laaghangend fruit. Makkelijk door te voeren, minimale impact op de fabrikant van een toestel. Ik ben het met je eens dat right to repair veel waard is maar dit soort wetten voegen ook echt iets toe. En het maakt het normaal om elementen van repareerbaarheid wettelijk vast te leggen waardoor meer wetgeving makkelijker kan worden toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door m.w. op 22 juli 2024 15:53]

hoe vaak is dit uberhaubt van toepassing en daarnaast hoe veilig is dit?
Ik heb geen exact percentage voor je, maar het lijkt me behoorlijk vaak van toepassing. Ik zie niet in waarom het onveilig zou zijn.
De mobieltjes en batterijen van vroeger zijn niets vergeleken met wat we heden ten dagen in onze broekzak hebben.
Ik snap dat er een groot verschil is tussen mobieltjes van toen en nu (bij batterijen lijkt dat verschil me veel minder groot). Maar welk van die verschillen is relevant voor de vraag of batterijen vervangbaar zouden moeten zijn?
Wederom wat boeit is niet hoe een batterij verlijmd is, maar of je deze onderdelen zomaar kunt krijgen en daarnaast kunt vervangen.
Als de eis is dat het makkelijk te vervangen moet zijn, dan zal een fabrikant er ofwel voor moeten zorgen dat vervangende batterijen verkrijgbaar (en betaalbaar) zijn, ofwel concurrenten geen strobreed in de weg leggen bij het aanbieden van compatible batterijen. Als ze een DRM-chip in elke accu stoppen en zelf geen accu's verkopen, dan overtreden ze deze nieuwe wet.
Wederom voor mij, en iedereen is het uiterst makkelijk om iemand te vinden die voor een paar tientjes een batterij kan swappen. Echter probeer nu iemand te vinden die een gekromd scherm kan vervangen of een Apple camera module. [..] Focus on what matters.
Ik heb geen getallen voor hoe vaak mensen hun camera module vervangen, net zo min als voor batterijen, maar onderbuik gevoel: batterijen worden vele malen vaker vervangen dan camera's. Want ja, camera's slijten niet echt, dus hoe vaak komt het voor dat dat nodig is? Bovendien, zonder camera kun je je telefoon op zich nog wel gebruiken (al zal niet iedereen dat met me eens zijn), zonder batterij is het hoe dan ook einde verhaal.
de realiteit is 95% van de gebruikers gooit zijn mobieltje weg voordat de batterij dood is
Heb je daar een bron van? Liefst een recente; dat dit tien jaar geleden zo was wil ik nog wel geloven, maar vandaag de dag is het verschil in functionaliteit tussen een paar jaar oude telefoon en een gloednieuwe lang zo groot niet meer.
De trend is toch juist de laatste jaren dat de gemiddelde consument langer doet met zijn/haar smartphone en daarom is het extra van belang dat een batterij vervangen, wat simpel kan ook simpel moet zijn. Dat is de realiteit.
Terugkomend op de batterij zelf, leuk dat die anderhalve tweaker hier zich over kan opwinden, de realiteit is 95% van de gebruikers gooit zijn mobieltje weg voordat de batterij dood is, gewoon omdat het kan.
Vroeger zal dat wel, maar nu? Tegenwoordig is de batterij juist 1 van de grootste slijtpunten aan een mobiel. Voor het aantal nieuwe features moet je ook al niet meer vervangen.
Met een klepje ben je je hele ip68 rating kwijt iedereen wil tegenwoordig wel een waterdichte telefoon.
Onzin. Pakkingen bestaan al heel lang. Een horloge is ook waterdicht, maar daar kun je ook gewoon de batterij vervangen als je dat wil - of het laten doen, kost je meestal maar een paar euro.

Daarnaast hebben telefoons ook nog altijd gewoon een schuifje voor de simkaart (aka een klepje) dat ook gewoon waterdicht afsluit. Een oplaadpoort, soms nog een headphone jack. Dat er openingen in zitten wil niet zeggen dat het niet waterdicht kan.
Tegelijk is het merendeel van de modellen toch echt geen IP68.
Ik ben het helemaal met je eens. Goed dat er kritisch wordt gekeken naar repareerbaarheid, maar dat hoeft niet te betekenen dat we weer terug gaan naar de tijd van de lelijke telefoons met klepjes en vakjes. De norm zou moeten zijn dat het makkelijk genoeg is dat de gemiddelde telefoonwinkel het voor jou kan doen. Ook al heeft ie daar speciaal gereedschap voor nodig.
Ik kan zelf ook niet alles fixen aan mijn fiets, gelukkig hebben we daar de fietsenmaker voor, dat hebben we ook breed geaccepteerd. Mijn fiets hoeft niet voor elke reparatie naar het moederbedrijf van Gazelle voor een gigantisch bedrag, maar kan gewoon redelijk eenvoudig bij de lokale fietsenmaker gerepareerd worden. Ik heb niet zo vaak een kapotte fiets. Ik heb ook niet zo vaak een dode accu in mijn telefoon.
Lelijke telefoons met klepjes en vakjes? Jij hebt je telefoon voor de mooi, niet voor de functionaliteit?

Buiten dat: als er wat aandacht aan zo'n klepje wordt besteedt, is hij helemaal niet lelijk. Sterker nog, heb vroeger genoeg telefoons gehad waar je helemaal niet zag dat er een klepje zat, maar waar de achterzijde gewoon los klikte.

Voor elke lekke band dan ook maar naar de fietsenmaker? En dat jij dat wil, betekent niet dat dat de norm moet zijn. Door het zo te maken dat je het zelf niet kunt repareren, neem de keuze weg. Als je het zelf wel kun repareren betekent dat niet dat je het zelf moet doen.
Lelijke telefoons met klepjes en vakjes? Jij hebt je telefoon voor de mooi, niet voor de functionaliteit?
Het "Fiat Multipla" argument.

Dat iets primair functioneel dient te zijn zegt niet dat ieder esthetisch punt overboord kan.
Slecht gekozen metafoor. De Fiat Multipla heeft juist vanwege z'n uiterlijk een flinke schare fans. De eerste versie is verreweg het populairst, want you love it or you hate it. En juist daardoor is ie ook qua ontwerp prima gelukt.

Je kan je afvragen of auto's überhaupt een goed voorbeeld zijn. De BMW 2-serie Active Tourer is per slot van rekening ook behoorlijk verkocht. En wat een lelijk ding is dat zeg...

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 15:53]

Even mijn tweede paragraaf lezen? Dat iets primair functioneel is, hoeft echt niet te betekenen dat het niet mooi of lelijk moet zijn.
Exact, een klepje hoeft niet perse lelijk te zijn, de Fiat en de Ferrari hebben ook allebei deuren.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 15:53]

Lelijke telefoons met klepjes en vakjes? Jij hebt je telefoon voor de mooi, niet voor de functionaliteit?
Ik vind het belangrijk dat mijn telefoon ook mooi is. Als ethetiek er niet meer toe doet dan hadden telefoons er heel anders uitgezien. Ik pleit voor repareerbaarheid op een niveau dat de gemiddelde tweaker het zelf kan doen en de gewone man het goedkoop bij een winkeltje kan laten doen. Goedkoop, omdat het niet te ingewikkeld is, maar wel met goede (originele) onderdelen. Dat je een iPhone open moet maken met een pentalobe schroevendraaier moet niet een mega probleem zijn: terug naar mijn fiets; daar zitten ook verschillende maten schroeven, bouten en moertjes op. Daarnaast is Apple vrij constant met dit type schroefje; ze gebruiken dit al vanaf de iPhone 4, dus zo'n schroevendraaier in huis hebben is net te gek.
Dus bij een telefoon niet alles dichtlijmen of het onmogelijk maken om aan originele onderdelen te komen. Het is goed dat het Europees Parlement hier mee bezig is.

Dat betekent niet dat telefoons lelijk hoeven te zijn of dat elke malloot een moederbord moet kunnen vervangen. Ik kan prima zelf een bandje plakken, maar ik ga wel naar de fietsenmaker als mijn versnellingskabel gebroken is. Ik zou het wel kunnen leren zelf te doen, maar dat is een keuze die ik dan heb.

Een ja schoonheid is subjectief, maar persoonlijk vind ik de telefoons van tegenwoordig een stuk mooier dan de eerste smartphones.
Verreweg de meeste mensen hebben hun telefoon in een hoesje. Probleem met je klepje is gelijk opgelost.

Dat gezegd hebbende, als we nou eens focussen op hoe je een batterij efficiënt kan laden in plaats van zo snel mogelijk, gaan ze in veel langer mee. Mn huidige Sony Xperia van 3.5 jaar laad ik met een ouwe 1A lader op 's nachts. En ik kan er nog steeds twee dagen mee doen, nauwelijks ingeleverd op capaciteit. Maar tegenwoordig willen we schijnbaar laden met 120W oid, tja dat kan niet goed zijn...
En altijd tot 100% laden helpt ook niet. Heb op kantoor een 5A lader met een tussenstekker. Als Home Assistant merkt dat m'n telefoon 80% geladen is gaat de lader uit en bij 60% weer aan.
Steeds meer telefoons doen daar zelf wat slims mee. Als ik mijn xperia 's nachts aan de lader hang, laadt 'ie tot 90%, en dan een halfuur ofzo voordat de wekker gaat (als die staat ingesteld) laadt 'ie de laatste 10% ook nog. Dat laatste hoeft voor mij al niet omdat ik meer dan lang genoeg kan doen ook met 90%. Maar dit soort dingen verlengt de accu levensduur, en ik denk dat dat alleen maar goed is. Ikzelf heb zelden of nooit noodzaak aan heel snel even bij willen laden, maar ik gebruik mn telefoon ook alleen voor mail, signal / whatsapp, wat browsen en soms youtube. Daar trek je de accu ook niet hard mee leeg natuurlijk.
Hier hetzelfde,
Mijn Cat S62 Pro kun je zo instellen dat wanneer je wakker wordt de telefoon net tot 100% geladen is.
De telefoon zorgt er zelf voor dat hij de laatste 10% op het allerlaatste moment laadt.
Zelf heb ik ingesteld dat ik om 13:00 wakker wordt zodat hij tot maximaal 90% geladen wordt wanneer ik om 07:30 uit bed stap. Daar doe ik 1.5 dag mee, dus meer dan voldoende.

Dit zou verplicht op elke telefoon moeten werken.
Ik heb ook niet zo vaak een dode accu in mijn telefoon.
Ik ook niet, gemiddeld 1x per telefoon. Helemaal als je een jaar of 3 à 4 met je telefoon vooruit wilt.
Voor de lagere inkomens is het wel degelijk van belang dat consumenten apparaten zelf te repareren zijn. Dus het bewust niet toegankelijk maken door one of a kind schroefjes te gebruiken zou in mijn optiek verboden moeten zijn. Eigenlijk alles wat een fabrikant doet om het repareren van zijn product tegen te gaan.
Als die 'lagere inkomens' zulke fantastische reparateurs waren hadden ze geen laag inkomen.
Die schroefjes zijn het probleem niet. Ik heb al jaren een setje pentalobes liggen wat geen klap kost.

Een echt probleem is dat veel 'goedkope' batterijvervangingen die je kan kopen het een jaartje doen waarna je weer een vervanging nodig hebt. Nodeloos verspillend en uiteindelijk zorgt dat er voor dat mensen met een laag inkomen dat onder de streep nog meer betalen dan dat ze kwaliteit kopen.
"Als die 'lagere inkomens' zulke fantastische reparateurs waren hadden ze geen laag inkomen."
8)7 8)7
Dus een batterij klepje is lelijk maar vervolgens worden 90% van alle telefoons van een hoesje voorzien waardoor je de achterkant niet meer ziet? Of heeft zo'n lelijk vergelend hoesje (wat senior Sjon al noemde) wel esthetische waarde?

En gezien de huidige technologie weet ik wel zeker is dat het mogelijk is een batterij klepje te ontwikkelen wat vrijwel onzichtbaar is, zelfs van glas.

En nog even afgezien van de esthetische waarde. Bijna elke fabrikant heeft absurd veel lopende modellen telefoons die vrijwel allemaal hetzelfde uiterlijk hebben. Wat is er zo verkeerd aan om 1 model te hebben voor mensen die functionaliteit boven vorm kiezen?

Ik zie letterlijk geen enkele reden waarom telefoons met een batterij klepje (en eventueel nog wat meer modulariteit) en zonder niet naast elkaar kunnen bestaan.

Telefoons zijn wegwerpartikelen geworden. Na twee jaar worden de meeste afgevoerd terwijl ze nog prima voor een tweede ronde mee hadden gekund als een en ander iets eenvoudiger te repareren was.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 22 juli 2024 15:53]

Die met het klepje vereist dat zonder het klepje de rest van de telefoon niet makkelijk vervormt; dat zal dan verstevigd moeten worden aan de binnenkant door dikker materieel of ribbels. En om de zak gel waaruit de accu bestaat moet dan een stevige behuizing komen, en, als de fabrikant niet wil dat er stof en andere rommel bij de electronica komt, moet de binnenkant van de batterijhouder ook afesloten worden met een laag materiaal. m.a.w. die telefoons gaan een paar mm dikker worden dan de foons zonder deze poespas.
m.a.w. die telefoons gaan een paar mm dikker worden dan de foons zonder deze poespas.
Ik zie het probleem niet. We leven in een treurige wereld als mensen niet bereid zijn een telefoon te gebruiken die misschien 1mm dikker is om zo afvalbergen met e-waste terug te dringen.

En zoals ik al zei kan dit concept gewoon naast de huidige milieu onvriendelijke telefoons blijven bestaan .
ik denk dat de extra dikte meer zal zijn dan 1 mm--mij maakt het niet zoveel uit, het hoesje voegt ook wat dikte toe iig.
Het voorstel is niet dat er klepjes of lelijkheid moet komen. Dat kun je dus ook niet als argumenten gaan gebruiken dat het slechts door een winkel makkelijk te openen moet zijn.
Dat is leuk voor die winkels, maar de consument koopt nu eenmaal het product en heeft dus het eerste en enige recht om zelf te bepalen of ze het zelf wil repareren. Dat willekeurige personen graag makkelijk geld verdienen aan verkoop van het vastplakken en verder belemmeren van kopers is bijzaak. Als je huiverig bent voor klepjes of lelijk ontwerp, dan spreek je de verkoper daarop aan of koopt het niet. Maar rechten gaan beperken is geen oplossing.
Ik kan zelf ook niet alles fixen aan mijn fiets, gelukkig hebben we daar de fietsenmaker voor, dat hebben we ook breed geaccepteerd. Mijn fiets hoeft niet voor elke reparatie naar het moederbedrijf van Gazelle voor een gigantisch bedrag, maar kan gewoon redelijk eenvoudig bij de lokale fietsenmaker gerepareerd worden. Ik heb niet zo vaak een kapotte fiets. Ik heb ook niet zo vaak een dode accu in mijn telefoon.
Dat ligt vermoedelijk aan jouw kennis en kunde, niet aan merkspecifieke eigenschappen van die fiets of dat model. Zelfs (of eigenlijk zéker) mijn velomobiel kan je met standaard fietskennis en gereedschap gewoon repareren. 2x11 speed SRAM versnellingen, trommelremmen, passieve luchtvering/oliedempers, McPherson ophanging met kogelkopjes... Je zal een eerste keer misschien een beetje onderuit gaan omdat de wielophanging en uitlijning meer lijkt op die van een auto, maar het is allemaal bekende en beproefde techniek: als je een beetje handig bent kom je daar uit.

Ik ben een beetje handig en heb net m'n iPhone 12 Mini eens uit z'n hoesje gehaald. Volgens mij krijg ik 'm niet eens open zonder wat te beschadigen. Je hebt echt merk of zelfs modelspecifiek gereedschap nodig, en kennis over de opbouw die je eigenlijk alleen kan opdoen op een officiële opleiding of door er een paar te slopen.
En dan is er volgens mij nog dat akkefietje dat FaceID/TouchID op dit soort toestellen niet meer werkt als ie uit elkaar is geweest.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 15:53]

Dat ligt vermoedelijk aan jouw kennis en kunde, niet aan merkspecifieke eigenschappen van die fiets of dat model. Zelfs (of eigenlijk zéker) mijn velomobiel kan je met standaard fietskennis en gereedschap gewoon repareren. 2x11 speed SRAM versnellingen, trommelremmen, passieve luchtvering/oliedempers, McPherson ophanging met kogelkopjes... Je zal een eerste keer misschien een beetje onderuit gaan omdat de wielophanging en uitlijning meer lijkt op die van een auto, maar het is allemaal bekende en beproefde techniek: als je een beetje handig bent kom je daar uit.
Ach wat dom van mij, je hebt mij helemaal overtuigd. Ik zal mijn fietsenmaker vertellen dat zijn beroep onzin is omdat iedereen dat wel kan! De dingen die jij noemt dat is toch basiskunde die iedereen heeft naast een bandje plakken en ketting erop leggen. 8)7
Volgens mij krijg ik 'm niet eens open zonder wat te beschadigen. Je hebt echt merk of zelfs modelspecifiek gereedschap nodig, en kennis over de opbouw die je eigenlijk alleen kan opdoen op een officiële opleiding of door er een paar te slopen.
Een pentalobe schroevendraaier en een youtube filmpje... Maar dat ligt vermoedelijk aan jouw kennis en kunde _/-\o_
Ach wat dom van mij, je hebt mij helemaal overtuigd. Ik zal mijn fietsenmaker vertellen dat zijn beroep onzin is omdat iedereen dat wel kan! De dingen die jij noemt dat is toch basiskunde die iedereen heeft naast een bandje plakken en ketting erop leggen. 8)7
Het is kennis die je probleemloos kan vergaren door te kijken en te proberen. Het gaat niet stuk als je het losschroeft en weer vastzet. Van de wat obscuurdere modellen (zoals de mijne) zijn vanaf de release uitgebreide handleidingen van de fabrikant, waarmee je als je wil alle reparaties zelf kan doen. Ik heb net eens op Apple.com/nl/ gekeken, maar nee, die mis ik toch nog steeds.

Dat jij er voor kíest om het door je fietsenmaker te laten doen, is jouw goed recht. Doe ik ook weleens. Maar het is geen primair doel van de fabrikant om zelf de reparaties te kunnen doen. Blijkt alleen al uit het feit dat een fietsenmaker niets hoeft af te nemen bij de fabrikant om te voorkomen dat de garantie vervalt zodra die fietsenmaker er met z'n vingers aan zit.
Een pentalobe schroevendraaier en een youtube filmpje... Maar dat ligt vermoedelijk aan jouw kennis en kunde _/-\o_
Heb je een link van dat Youtube filmpje? Vermoedelijk is het namelijk gekopieerde kennis, of kennis die in een opleiding vergaard is, of kennis die vergaard is door iemand die een dergelijk toestel al eens open gemaakt heeft met risico op permanente schade. Laten we die laatste nou eens een slachtoffer noemen.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 15:53]

Gaan we bijdehand doen? Oke hier is je link

Ik ga nu weer verder met het lezen van de handleiding van mijn koelkast, mocht ie ooit stukgaan. :+
Ach wat dom van mij, je hebt mij helemaal overtuigd. Ik zal mijn fietsenmaker vertellen dat zijn beroep onzin is omdat iedereen dat wel kan!
Gaan we bijdehand doen?
Blijkbaar :O
Ik ga nu weer verder met het lezen van de handleiding van mijn koelkast, mocht ie ooit stukgaan. :+
Daar heb je heeft een beetje handig persoon de handleiding niet eens voor nodig. Beetje opletten op school bij natuurkunde was waarschijnlijk genoeg.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 15:53]

Nee, nu doen we zo'n vies vergelende TPU case eromheen omdat de achterkant van glas is. Of sommigen maken er een pocketboek van qua dikte door hem volledig in te pakken.

De Samsung SII had de perfecte cover. Veel grip en je kon hem bijkans dubbelvouwen en nog plooide hij weer de goede kant op.
Bij oudere Android telefoons was de batterij gewoon los vervangbaar.
IDD. en Toen waren Fabrikanten er ook 1000X sneller bij als de batterij begint te uitzetten/op te zwellen

Voorbeeld:
Batterij van mijn Oude Galaxy Xcover [eerste editie] begon op te zwellen. op vrijdag avond buiten kantoor uren gebeld. en de volgende maandag al een nieuwe batterij binnen gekregen.
Oude opgestuurd in het doosje waarin ik de nieuwe kreeg.
Oude opgestuurd in het doosje waarin ik de nieuwe kreeg.
Volgens mij mag dat tegenwoordig helemaal niet meer, ivm het voor de hand liggende brandgevaar.
Het mag wel, maar alleen in een speciaal Brandveilig doosje. net zoals met de Galaxy note 7.
Jan met de pet vervangt al decennia zelf batterijen maar dit is hem de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt.
Vroegah, toen het concept powerbank nog niet bestond, had ik voor mijn telefoon gewoon 2 accu's, als de één op was dan klikte ik die gewoon los en stopte de andere erin. Geen tools nodig.
Ik had een Sony laptop, daar kon je met een schuifje en een knopje de accu er zo uithalen.

Er is geen reden om een accu vast te maken aan een apparaat anders dan het ziet er mooi uit, of het voelt wat degelijker.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 22 juli 2024 15:53]

Accu's hadden vroeger een kortere levensduur waardoor ze ook vaker werden vervangen. Huidige laptop heeft een accuduur van meer dan 16 uur, mijn hele oude HP (2002 of zo) ging hooguit een uur of 2 a 3 mee. Wanneer beide accu's bij het ouder worden een 2 uur verliezen, dan valt dat met de huidige laptop niet of nauwelijks op, met die oude werd het onbruikbaar en moest je wel de accu vervangen. Met extra accu's op stap, dat was vroeger normaal, nu totaal overbodig. Dan heb ik liever een dunne laptop waarmee ik ook fijn kan typen, dan zo'n baksteen waarvan de accu eenvoudig is te wisselen.
Ik heb een Surface Pro, maar die haalt wind mee heuvel af 2 uur los van de walstroom... Gebruik je teams of cast je naar een scherm met een presentatie, dan haal je het uur niet eens. Als je daar de accu van wil vervangen, moet de hele achterkant mee.
Verlengsnoer is dan een beter idee... Wat wat een waardeloos ding!
vast lijmen is niet de enige manier om iets goed vast te zetten. Magic Pull Tabs gebruiken voor de batterij is net zo sterk, en veel gebruiksvriendelijker om weg te halen.
maar ik maak me zelf meer zorgen hoe de verbinding met de rest dan in elkaar steekt, iets waar de EU zich uiteraard niet over uitlaat.
Daar hoef je je echt niet druk over te maken, telefoons zijn zo goed gepackaged dat er geen ruimte is voor de accu om te bewegen, er is echt geen stevige lijm nodig om beweging te voorkomen.
Voor de lokale reparatieboer is het ook makkelijker en veiliger als de batterij met pull tabs of schroeven verwijderd kan worden in plaats van sterke lijm die fabrikanten als Samsung graag gebruiken op hun telefoons. Daarvoor hoeft het ontwerp van de telefoon aan de buitenkant niet zwaar veranderd worden.
Enige wat ik kan bedenken: Zo'n pull tab is dikker dan de lijmlaag... maar doe mij dan maar een 1mm dikkere telefoon :)
Eh, als dat fatsoenlijk zou kunnen, waarom niet?

Ik had bij mijn Galaxy S2 drie accu's. Twee van normale grootte die ik in 5 sec gewisseld had, voor avondjes waar ik na een lange werkdag gelijk door ging naar een evenement of tocht. En één extra grote met een andere backcover voor hikes.

Daarna kwam pas de hype van niet meer vervangbare accu's en die vreselijke glazen achterkanten, die toch niemand ziet, want hoesjes, want kwetsbaar.
Die backcover was volgens mij het originele idee. Want die lag vlak met de rest. Men was toen in een competitie met apple voor de dunste telefoon, dus had men een dunnere accu met dito cover. Zo stak ook de cameramodule uit en was ie bij de kin aan de achterkant ietsje dikker. Ik heb gelijk de dikkere accu gekocht toen en het was voor mij één van de beste telefoons ooit in die tijd.
Inderdaad, van 1650mAh naar 2000mAh. Soms het verschil tussen een dag wel/net niet halen met één lading. Onvoorstelbaar dat we nu op accu's van 4500 - 5000 mAh zitten, en nog steeds verdorie soms max anderhalve dag halen. :|
De screen on time was dan wel 2 uur met iets van een 4" scherm. Nu is dat rustig 6+ uur met een 2x zo groot scherm. Zet hem in flight modus en zie eens hoe lang een telefoon mee kan als hij niet synchroniseert met de wereld.
Wel als ik gewoon een accu op internet kan bestellen en zelf het klepje eraf kan halen en hem kan vervangen. Dan doet iedereen het.
Dat is nog maar de vraag of producten langer meegaan als onderdelen niet vastgekit mogen worden. Ja, je kunt onderdelen vervangen, maar het kan net zo goed zo zijn dat producten mechanisch veel eerder problemen krijgen. Probeer maar eens iets zwaars als een batterij zo te monteren dat het absoluut niet beweegt.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 15:53]

LOL, je bent wellicht te jong om je de tijd ter herinneren dat het volstrekt vanzelfsprekend was dat je batterijen in apparaten zelf kon wisselen. Totaal geen probleem om een batterij zo te monteren dat ie niet beweegt.
Er is geen enkele twijfel dat fabrikanten dit doen om een aparaat moeilijk repareerbaar te maken.
Het feit dat batterijen zonder behuizing lichter zijn en er meer batterij in een telefoon past zal er vast niks mee te maken hebben.
De batterij die je nu los moet weken was nou niet dermate anders dan die in een verwisselbare cover zat.
Die is lang niet zo stevig als de versie in een hard plastic cover. Zo'n niet wisselbare batterij is kwetsbaar en als je hem beschadigt best brandgevaarlijk.
Probeer maar eens iets zwaars als een batterij zo te monteren dat het absoluut niet beweegt.

Wil je me nu vertellen dat smartphonefabrikanten, die onderdelen tot op de millimeter in een behuizing gepast krijgen, en waarbij de toleranties tot op minder dan een millimeter zijn, niets kunnen verzinnen om een batterij fatsoenlijk te monteren zonder beweging? 8)7

Dit was nooit een probleem bij tig toestellen van enkele jaren geleden. Hell, Samsung heeft dit jaar nog de Xcover 5 gelanceerd, met, jawel, een verwijderbare batterij!
* Coffeemonster schudt met zijn Fairphone met losse verwisselbare accu, maar hoort niets rammelen. :?
Nooit een Nokia 3310 gehad zie ik. Dat ding heeft de reputatie onverwoestbaar te zijn en raad eens? De accu zit er gewoon los in! Sterker nog, een deel van de onverwoestbaarheid van dat ding is te wijten aan het feit dat hij in stukken kán vallen - meestal klapte de backcover eraf, de accu eruit, even alles bij elkaar rapen, in elkaar klikken en gaan, geen centje pijn.
Mijn probleem tot nu toe is dat mijn OS uit support loopt. Bij mijn winPhone zo, nu bij mijn android.
Toevallig gisteren een nieuwe besteld puur omdat ik geen moderne android op mijn telefoon kan draaien. Rabobank zegt 'GA WEG!' dus ik moest een nieuwe telefoon.

Er is niets mis met die telefoon hij is oud en langzaam, ja. Maar om te bellen en af en toe een route te plannen is het meer dan toereikend.

Ik zou nog een custom firmware kunnen doen.
Maar da's zo'n gedoe met risico dat ik hem brick en dan heb ik even niets tot het gelukt is. -als het al lukt-

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 15:53]

Precies. Mijn Samsung S9 Plus wordt inmiddels 4 jaar oud en kan nog prima mee alleen de accu wordt wat minder. Zeker als ik hem nu vergelijk met de middenklasse toestellen. Daar doet de telefoon niks voor onder en dat zelfs na 4 jaar. Nu moet ik dus naar een reparateur om de accu te laten vervangen wat dus gewoon idioot is. Een paar jaar geleden kon je dit dus binnen twee tellen zelf doen.
Onder de nieuwe regels moeten consumenten vanaf 2024 zelf accu's in nieuwe smartphones gemakkelijk en veilig zelf kunnen vervangen
Ook zonder een vast gelijmde accu zie ik de gemiddelde consument niet even "gemakkelijk" de accu vervangen van zijn eigen telefoon, laat staan zonder schade.
Waarom niet? Vroeger vervangde we allemaal de batterij van onze toestellen toen die batterij minder capaciteit begon te hebben. Vandaag doen we het niet meer omdat we niet meer tot aan die batterij geraken.
Had je smartphone van “vroeger” ook een IP- classificatie van 68?
Galaxy S5 had een IP67 certificering en een verwijderbare accu.
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s5-6033.php

Deze was tevens niet zo super dik. Het kan dus wel, maar dan blijft het issue bestaan dat mensen hun waterproofing seal slopen, of niet goed aandrukken. NFC coil zat in de accu, wireless charging hing van je back plate af dacht ik.

Alternatief zou je met een 2-compartimenten systeem kunnen werken. Een sterk gesealde kant voor het moederbord, en met contactjes een accu er tegenaan. Opties zat, maar ik weet niets over haalbaarheid.
Nokia 6110 deed het nog gewoon toen ik uit de sloot klom. 8-)
Wat weerhoudt een fabrikant ervan om te zeggen "eens je hem hebt opengemaakt, kunnen we ip68 niet meer garanderen"?
Ik zou niet willen dat mijn telefoon niet meer waterdicht is nadat ik de batterij heb vervangen. Dan betaal ik liever 50€ bij de Apple store voor een degelijke vervanging van mijn batterij en behoud van waterdichtheid.
Dan laat je hem toch gewoon door de fabrikant vervangen als je dat wil? Het punt is: wij willen de keuze. EU wil ons de keuze geven. Waarom vind je dat slecht en probeer je het niet hebben van een keuze te verdedigen?
Dus omdat jij een keuze wil hebben mag ik die niet meer hebben? Jij vind jouw voorkeur dus zo belangrijk dat het in een wet vastgelegd moet worden zodat ik met die keuze mee moet gaan? Da's de wereld op zijn kop of niet?
Voor sommige mensen betekent democratie dat vooral hun mening gehoord moet worden en alle andere voorkeuren met regelgeving geweerd moeten worden. Ik ben helemaal geen tegenstander van Right to repair en ik vind dat de EU in het verleden een aantal zaken goed heeft aangepakt hoor. Maar democratie is ook dat er veel mensen niet per se zitten te wachten op de in het artikel genoemde voorstellen, of er gewoon tegen zijn. Voor mij is het voldoende als ik mijn telefoon naar een winkel kan brengen en mijn batterij daar laten vervangen, en ik hoef niet meer terug naar de tijd dat ik alle onderdelen van mijn telefoon bij elkaar kon zoeken als hij op de grond viel. En waterdichtheid dus helemaal geen optie was. Mijn auto gaat naar de garage als de accu kapot is, en mijn telefoon naar de winkel als de accu slecht wordt. Prima voor mij.
Ik denk dat je een beetje over-reageert, want feitelijk wordt er hier niemand in een ongewenste situatie gedwongen. Welk verschil is er voor je als je telefoon een batterij heeft met pull-tabs of met superlijm? Voor jou verandert er niets, want het is goed genoeg bewezen dat pulltabs een batterij prima op zijn plaats houden. Voor de fabrikant verandert het feit dat ze niet meer met superlijm mogen werken. Het voorstel gaat niet over je telefoon openklikken of makkelijk swapbare batterijen. Het gaat over hoe ze worden vastgelijmd: over-the-top kei hard om het moeilijk te maken, of gewoon genoeg met makkelijk verwijderbare pull tabs.

Voordelen:
- Moest je het willen, kan je makkelijker je accu vervangen zonder een onveilige situatie te creeren
- Een verbetering voor het milieu want hoe meer accu's er vervangen worden, hoe minder telefoons worden weggegooid terwijl ze nog prima dienst doen

Nadelen:
- Voor jou: geen!
- Voor de fabrikant: ... mogelijks wat minder inkomsten?

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 22 juli 2024 15:53]

ik reageerde op jouw opmerking dat de fabrikant geen waterdichtheid meer garandeert na openen. Daarop zeg ik dat ik dan liever mijn telefoon laat servicen en mijn waterdichtheid behoud, waarop jij plots de sprong maakt naar "het niet hebben van een keuze verdedigen". Ik weet niet wie er nu over-reageert.
Ik heb geen problemen met regelgeving die zegt dat er pulltabs gebruikt moeten worden ipv secondelijm, en dat is volgens mij geheel in lijn met de Right to Repair gedachte. Dus waar je vandaan haalt dat ik daar tegen ben is me een raadsel.
Ik vind het sowieso idioot dat mensen een toestel kopen waarvan de batterij niet of nauwelijks te vervangen is. Ik heb veel geld voor mijn iPhone betaald en dat betekent ook dat ik er lang mee wil doen en dat het alleszins rendabel is om die te repareren. Dus ja, goeie regelgeving lijkt het me zeker. Als het maar niet uitmondt in het de facto verplichten van een batterijklepje, dat is de enige kanttekening die ik erbij heb.
Dan wordt die fabrikant op fora zoals deze meteen afgebrand.
Je hebt nu ook al geen garantie tegen waterschade, ook al is je telefoon "waterdicht".

Ik heb overigens nooit om een waterdichte telefoon gevraagd, dat is een idee van de fabrikant en niet van mij.

De accu's in mijn telefoons waren tot 2014 (?) prima zelf vervangbaar, nooit een telefoon met waterschade gehad sinds 1997.
Dat is precies wat zo'n beetje iedere horlogefabrikant al jaren roept. Waterbestendigheid is alleen te garanderen als je die dingen inlevert voor service en de sealing ook wordt vervangen.
Voor een Breitling mag je hem daarvoor ook alleen inleveren bij een geautoriseerde dealer. Wanneer je periodiek onderhoud laat uitvoeren door een vakman die niet het stempeltje van Breitling heeft, vervalt je garantie. Sterker nog: die krijgen niet eens originele onderdelen van de fabrikant.
Mijn ervaring met een veel goedkopere Seiko was niet anders.
Eigenlijk ook wel logisch want de fabrikant is waarschijnlijk de enige die de tools en expertise heeft om die dingen fatsoenlijk te servicen.
Ze garanderen sowieso niks als het aankomt op waterschade dus dat zou een redundante aankondiging zijn.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:53]

Nee. En ik hoef ook geen onderwaterselfie te kunnen maken.
Mooi, dan is het Samsung/Android deel van de Europese bevolking klaar.
Vroeger waren de telefoons ook 3x zo dik.
Technologie zijn geen beauty producten. Ik weet niet wat er aan de moderne mens scheelt. Op het einde gooi je m ook weg hoe mooi of lelijk dun of dik dan ook. Mensen waren vroeger tevreden nu met niets niet meer dat is het verschil met al hun luxe. Die 286 tandy van mijn jeugd ga ik ook haten omdat je nu een foto kader op een voet als m1 iMac kunt kopen voor dezelfde prijs ? Nee ik heb de mooiste tijd van mijn leven gehad met MS-DOS deskmate in de rom en het spelen van games op een floppy. Dat ding was een bak van een computer met een zware joekel van een scherm. Dankzij die computer heb ik de mooiste games gespeeld. In CGA Graphics zoals commander keen en lemmings. Geen seconde spijt van.
Ach, nostalgie. Dat wordt sterker met de leeftijd. Ik ben toch maar blij dat we niet op het niveau van die 286 zijn blijven steken en suggereren dat er iets mis is met mensen die esthetiek ook belangrijk vinden, tot op het punt dat vorm deels over functie gaat, is misschien een beetje kortzichtig.
Ja ik ben het helemaal met je eens, maar je geef antwoord op je eigen vraag. Namelijk, de gemiddelde consument komt niet eens bij de vast gelijmde batterij.

Misschien heb ik het artikel verkeerd begrepen, maar ik zie nergens dat de Europese unie wil verbieden dat de huidige telefoons praktisch niet te openen zijn voor de gemiddelde consument. Vandaar dat ik het een beetje vreemd vind dat ze het stevig vastlijmen van de batterij willen verbieden.

De "consument" die het al tot de batterij heeft weten te brengen, verwijdert die batterij ook wel. Maar dat is geen gemiddelde consument maar een (hobby) techneut.
Valt mee toch: Schroefje los, achterkantje losklikken, accu er uit, nieuwe accu er in, dekseltje weer terug, schroefje aandraaien.

Die accu moet ook er uit om bij het slotje van de SIM-kaart te kunnen, dus dat moet nou eenmaal af en toe gebeuren.
[quote
Die accu moet ook er uit om bij het slotje van de SIM-kaart te kunnen, dus dat moet nou eenmaal af en toe gebeuren.
[/quote]

Uit welke eeuw is je smartphone?
Ik heb een lumia en een note 3 in de kast. Gewoon achterkant verwijderen en je kan aan de batterij. Geen schroeven nodig. Ik hoop dat er nog meer sancties gaan volgen tegen geplande veroudering.

Het vast solderen van accu s in smartphones en laptops.
Het vast solderen van geheugen en opslag in laptops en desktops.
Het achterhouden van updates om de levensduur van je apparaat in te korten.
Het doorduwen van verschillende standaarden in laad adapters terwijl we usb c hebben.
Het onmogelijk maken van het herstellen van technologie.
Het saboteren van hardware door software updates in het os.

De EU kan niet meer dan genoeg een vuist maken tegen deze verspillingsmaatschappij. Het wordt hoog tijd dat dit verandert. Als we zo begaan zijn met het milieu dan lopen wij niet iedere keer naar de winkel voor dezelfde prul ieder jaar opnieuw omdat tech bedrijven onze hersenen zitten te manipuleren dat wij altijd maar het nieuwste moeten. Een smartphone blijft een smartphone, een tablet een tablet als een computer een computer blijft. Alles wordt omzeep geholpen door de software. Vooruitgang een dikke 0. Ze kunnen in mijn ogen niet ver genoeg gaan. Ik weet niet of jullie de Atari commodore 64 nog herinneren. Alles was te repareren en te vervangen. Nu is alles voor de vuilbak en dat betalen wij ieder jaar opnieuw. Hopen geld de plee in zonder enige toekomst visie.
Ook zonder een vast gelijmde accu zie ik de gemiddelde consument niet even "gemakkelijk" de accu vervangen van zijn eigen telefoon, laat staan zonder schade.
Van mijn laatste zoveel smartphones kon ik gewoon de accu vervangen. De achterkant was niet vastgelijmd, en de accu ook niet.
Oke daar had ik geen weet van, welke telefoons heb je gehad?
Omdat?
De enige reden is omdat fabrikanten het tegenwerken.
Waarom niet, ik heb vroeger regelmatig batterijen vervangen van smartphones.
Achterzijde losklikken, oude batterij eruit, nieuwe batterij erin, niet moeilijker dan batterijen van een zaklamp vervangen.
Alleen willen fabrikanten nu dat we een nieuwe telefoon aanschaffen als de batterijcapaciteit wat minder wordt, dat brengt zoveel meer geld in hun laatje.
Daar heb je helemaal gelijk in, maar het artikel gaat voornamelijk over het vast lijmen van een batterij. Met de huidige telefoons en dat al een jaar of 10 gok ik, is het verwijderen van de vast gelijmde batterij toch wel het simpelste van het totale proces. Vandaar dat ik een gemiddelde consument niet zo snel een batterij zie vervangen.

Ik denk dat wat betreft een batterij vervangen, de gemiddelde consument er gebaat bij is de telefoon überhaupt al open te krijgen zonder specifieke tools.
AA batterijen zijn algemeen aanvaard maar verspillen plaats door hun vorm. Ik vraag me af waarom ook geen andere vormen en types batterijen een standaard wordt (rechthoek, dun, bepaalde buiging, etc).

Voor een telefoon misschien niet, maar er zijn toch veel andere elektronica waar ruimte geen premium is (of toch niet echt). Draagbare koptelefoon?
Zolang we een zo compact mogelijke telefoon willen wordt dit heel lastig. Als we dit gaan standaardiseren, wat is dan de volgende stap? Smartphones zijn al heel erg gelijkend en bovendien lijkt het vastleggen van specificaties me niet heel erg innovatie bevorderend. Voor alles wat zo compact mogelijk of draagbaar moet zijn geldt ongeveer hetzelfde, of het nu koptelefoons of laptops zijn.
Dat is het standaard antwoord, maar misschien ook een beetje te gemakkelijk?

Camera's hebben vaak een batterypack die heel gelijkaardig zijn, maar toch verschillend genoeg. En ze zitten vaak op dezelfde plaats in de camera.

De ps5 controller kan gemakkelijk een vervangbare batterij hebben die op te laden blijft in de controller zelf. De AA batterijen. In de Xbox controller nemen meer plaats in dan nodig. Een standaard voor een rechthoekige batterij met juiste Voltage kan meer mAh kwijt in dezelfde ruimte (+ vervangbaar, mss zelfs uitwisselbaar met ps5 controller).
Zoals de 9v en 4,5v batterij?
als je dit aangeeft als zijnde vierkante batterijen, dan moet ik je te leur stellen.
De 4.5 volt batterijen zijn 3 ronden cellen samen met dus redelijk wat lucht er tussen in.
En de 9 volt batterij heeft 6 ronde cellen en heeft nog meer lucht in de batterij.
Batterijen zijn altijd rond, het ging om de vorm (buitenkant).
Loodaccu's bestaan uit platen, maar zijn te zwaar voor je telefoon (hallo 80's?)
Het gaat natuurlijk niet om de vorm .
Litium accu's kunnen gewoon plat zijn ( batterijen ook ), of denk jij dat er allemaal kleine ronde cellen in je telefoon zitten
https://youtu.be/M5bR1kogE94?t=473
Het is net wat off-topic, maar in dit geval is het zo dat niet het gebruik in het eindproduct maar de roductie de form factor bepaalt van de batterij. De cellen die gestapeld staan in een batterijtje zijn nou eenmaal efficiënt in zijn ronde vorm. Het vierkant maken voegt dus weinig toe behalve loze ruimte.
Uitstekend idee, dit zal vast worden uitgevoerd nadat het vorige besluit van iedere smartphone exact dezelfde aansluiting eindelijk compleet is uitgevoerd.
Het doel en het streven is duidelijk en ik vind het absoluut een goede beslissing. Maar ik vrees dat het nog jaren en jaren gaat duren, vooral toestellen die gecertificeerd zijn om onder water te kunnen zullen volgens de fabrikant niet open te maken zijn.
Zou er een tussenstap komen waar een leverancier na twee jaar gratis de batterij gaat vervangen bij toestellen die niet zelf open te maken zijn ?
Dat "gratis" wordt dan echter doodleuk aan de consument doorberekend in de aanschafprijs...
Waardoor die telefoons dus minder interessant zijn dan een telefoon die wel open kan.

Want een consument gaat echt geen tientallen euro’s meer betalen omdat de fabrikant een gesloten telefoon maakt.
"Gratis"? Niets is gratis. Als een fabrikant weet dat ze over 2 jaar 100 euro kwijt zijn aan het vervangen van een batterij (nieuwe batterij, de uren van de medewerker die hem vervangt en het transport) dan maken ze de telefoons gewoon 200 euro duurder.
Het is onbekend of de manier waarop onder meer Apple het doet, het afsluiten van de behuizing en onderdelen met niet-standaard schroefjes, onder de definitie van 'makkelijk en veilig' valt.
Zolang er maar partijen zijn die schroevendraaiers/bitjes maken, valt dat nog wel mee. Denk aan de Nintendo schroeven.

Een vastgelijmde accu is een stuk lastiger en gevaarlijker. Graag zie ik deze regel ook voor andere apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan Bose QC oortjes.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:53]

Wanneer het niet kan met vlot verkrijgbaar materiaal, maar je speciaal voor 1 toestel speciale schroevendraaiers in huis moet halen dan valt dat voor mij niet meer onder de term makkelijk.

Een vastgelijmde accu is vaak net een stuk eenvoudiger los te krijgen met dingen die je wel in huis hebt.
Wanneer het niet kan met vlot verkrijgbaar materiaal, maar je speciaal voor 1 toestel speciale schroevendraaiers in huis moet halen dan valt dat voor mij niet meer onder de term makkelijk.
Eens.
Een vastgelijmde accu is vaak net een stuk eenvoudiger los te krijgen met dingen die je wel in huis hebt.
Met het verkeerd verwijderen van een schroef heb je geen kans op een chemische brand. Sommige lijm is zo hardnekkig dat je die moet verwarmen naar een hoge temperatuur om het ietwat vloeibaar te maken. Wat je juist niet wil bij een accu is verwarmen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:53]

Dat is ook echt voor niemand handig om ze vast te lijmen.
Was is het idee erachter? Dat ze niet rammelen ofzo?
polthemol Moderator General Chat @hooibergje15 maart 2022 08:04
scheelt wat schroeven, dus schroefgaten, dus een dunner design. Bij de assemblage kan ik me voorstellen dat lijmen ook wat makkelijker is om te doen. Ik denk niet dat er technisch voordelen zijn aan het lijmen (of geen die noemenswaardig zijn).
Wat ook werkt: pulltabs, Apple bv doet dat al een tijdje. Verder worden de devices zo ontworpen dat het vervangen van de accu expres heel moeilijk gaat. Bijvoorbeeld in de Steam Deck. (Zie deze video van ifixit https://youtu.be/4T0RZ6ustKQ?t=366)

Daar mag, wat mij betreft, gewoon een boete op komen.
polthemol Moderator General Chat @ShadLink15 maart 2022 08:19
zonder meer, ik denk dat het goed zou zijn dat elke fabrikant verplicht wordt alles zo repareerbaar mogelijk te maken. Fairphone laat zien dat het prima kan, het eeuwige argument dat design belangrijker zou zijn dan dat we iets zuinig kunnen gebruiken lijkt me niet meer van deze tijd.

Tov. pulltabs: ik denk dat schroeven een dermate universeel stukje gereedschap is, dat dat wel handig is ivm verkrijgbaarheid en vervangbaarheid. Maar goed, er zijn meerdere wegen naar Rome, als het maar vervangbaar is lijkt het me prima (en dat mogen ze ook meteen doen voor de rest van de onderdelen in een telefoon, zodat je niet meer een halve telefoon moet vervangen omdat je scherm een barst heeft).
De Steam Deck is een heel slecht voorbeeld. Er zijn juist onderdelen heel goed vervangbaar gemaakt maar bij de accu is niet goed nagedacht over het design. Als ze het expres deden hadden ze het veel moeilijker kunnen maken.
De accu van de Steam Deck is absoluut niet makkelijk te vervangen, en dit artikel gaat over vastgelijmde accu's. Dus waar de handheld het goed doet op andere onderdelen, schiet het te kort op de plaats van de (vastgelijmde) accu.
Ik zeg niet dat de accu in de Steam Deck makkelijk te vervangen is. Ik reageer op jouw reactie waarin je stelt dat het een goed voorbeeld is van het expres moeilijk maken van accuvervanging. Dat het tekortschiet op de plaats van de accu zegt niet dat dit expres is gedaan om vervanging tegen te gaan.

Uit het design van de rest van de onderdelen blijkt dat ze niet expres vervanging van (slijtage) onderdelen moeilijk hebben gemaakt. Daarom vind ik het geen goed voorbeeld.
Dus het is "per ongeluk" dat de accu zo vastgeplakt zit? Sorry, maar die vlieger gaat bij mij echt niet op. Valve weet dondersgoed dat die accu slecht te vervangen is. Gezien dit al eerder in teardowns van pre-release modellen werd aangegeven. (Incl. die van hunzelf) Maw. ze hadden tijd en mogelijkheid zat om het te verbeteren.
Samsung is hier een hele kwade in. Die lijmen de accu muurvast. Gebruik gewoon pull-tabs zoals Apple dat doet, werkt perfect.

Overigens is, op de accu na, de iphone ook een nachtmerrie. Glas achterkant gebroken? Volledig nieuw frame nodig. Lekker milieubewust hoor Apple. #nocharger.
Die pull-tabs zijn inderdaad een goede oplossing maar dat is ook het enige wat Appple biedt aan reparatie gemak. Ze solderen nog altijd vrolijk RAM en opslag op je bord vast en/of laten je helemaal geen onderdelen kopen voor zelf-reparatie. 1 component op je MOBO kapot? koop de hele unit maar!
Verschuift dit niet het probleem?

Wat men nu niet meeneemt is het stellen van een minimale ondersteuning (aantal jaar) van smartphones upgrades en updates. En wat doe je bij een elektrische scooters waar de accu van is te vervangen, maar net dat type accu na vijf jaar niet meer word geleverd.
Het doel van de maatregelen is om recycling van accu's beter mogelijk te maken en daardoor Europa minder afhankelijk te maken van andere landen voor grondstoffen.
Door een ontembare behoefte aan al mijn apparaten op den duur open te schroeven heb ik inmiddels een dozijn aan Li-Ion batterijen liggen, maar geloof toch niet dat ik deze in de lokale batterijenbak moet gooien wil daar niet een mooi chemisch brandje uit opstijgen. Is er in consumentenland überhaupt al een vorm van een inzameling van Li-Ion cellen? En wordt daar ook al daadwerkelijk gericht lithium mee gerecycled?

[Reactie gewijzigd door yellow_feet op 22 juli 2024 15:53]

Je kan je accu's afgeven bij inzamelpunten zoals een (tech)winkel als de Expert. Ik had mijn laptop accu's daar ook ingeleverd, dat ging goed en ze worden correct gerecycled. Zij zorgen er wel voor dat het goed wordt afgehandeld.

[Reactie gewijzigd door Metalfist op 22 juli 2024 15:53]

Li-Ion batterijen liggen, maar geloof toch niet dat ik deze in de lokale batterijenbak moet gooien wil daar niet een mooi chemisch brandje uit opstijgen.
Lege batterijen inleveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.