Eric Schmidt: VS moet van 5G topprioriteit maken of China bepaalt toekomst

Eric Schmidt, de voormalige topman van Google, heeft in een opiniestuk uitgehaald naar de Amerikaanse overheid. Schmidt stelt dat de VS achterloopt in de race naar 5G in vergelijking met China dat volgens Schmidt meer geld investeert en de toekomst van 5G dreigt te bepalen.

"De Verenigde Staten ligt op vrijwel elk aspect van 5G achter en dat terwijl andere landen, inclusief China, de vlucht vooruit nemen", stelt de man in een opiniestuk in The Wall Street Journal samen met Harvard-professor Graham Allison. De Amerikaanse president Joe Biden moet volgens Schmidt en Allison van 5G een nationale prioriteit maken. "Anders zal China de toekomst van 5G bepalen."

Schmidt haalt als voorbeeld voor de achterstand in de Verenigde Staten de 5G-downloadsnelheden aan die in het land worden gehaald. "De gemiddelde downloadsnelheid van 5G in de VS bedraagt 75Mbit/s. In de meest stedelijke gebieden in China kunnen gebruikers met een compatibele telefoon 300Mbit/s halen via 5G", aldus Schmidt. "In Zuid-Korea claimen onderzoekers zelfs dat ze meer dan 400Mbit/s kunnen halen via de nieuwe technologie." Volgens Schmidt en Allison zullen de beoogde 5G-snelheden leiden tot doorbraken in de ontwikkeling van autonome voertuigen, VR-toepassingen zoals de metaverse en andere toepassingen die nog uitgevonden moeten worden. Inlichtingendiensten en militaire eenheden zullen ook gebaat zijn met de nieuwe technologie volgens de twee heren.

De 5G-uploadsnelheid laat volgens Schmidt in heel wat Amerikaanse steden ook de wensen over. "In Boston, Chicago en New York City liggen de 5G-snelheden van provider AT&T minstens 10 procent lager dan hun 4G-netwerk", klinkt het. "In Washington, Los Angeles en Austin liggen de 5G-snelheden van provider Sprint dan weer 20 procent lager dan het 4G-netwerk van het bedrijf."

Schmidt richt zijn pijlen ook op de 5G-infrastructuur en de Chinese dominantie in deze sector. "Ondanks het feit dat de Amerikaanse sancties tegen Huawei het Chinese bedrijf wel degelijk pijn hebben gedaan, bedient Huawei nog steeds 30 procent van de markt", klinkt het. "Strategisch belangrijke landen zoals Rusland, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika en Turkije beschikken immers allemaal over 5G-infrastructuur die afkomstig is van het bedrijf." Huawei is volgens de twee heren nog steeds de wereldleider wat betreft 5G-infrastructuur en ze stellen in het opiniestuk vast dat er geen enkel Amerikaans bedrijf is dat momenteel 5G-infrastructuur aanbiedt in het buitenland.

Door Jay Stout

Redacteur

17-02-2022 • 17:50

111

Reacties (111)

111
104
48
4
0
29
Wijzig sortering
Dat China leider is in 5G technologie zagen ze jaren geleden al aankomen. Vandaar ook de Amerikaanse sancties tegen bedrijven als Huawei en ZTE. Er wordt spionage aangehaald als reden, maar het zal meer een combinatie tussen politieke en economische redenen zijn.
Het frappante is echter dat ze ondanks het uitschakelen van de concurrentie, zelf nog geen vergelijkbare technologie er voor in de plaats hebben gezet. En jaren na de sancties nog steeds een inhaalslag moeten maken met de huidige technologie, terwijl aan de andere kant van de wereld, ze al bezig zijn met nieuwe technologieën.
Niet zo vreemd bij een dun bevolkt land. Alleen landen zoals NL zijn wat dat betreft geschikt voor 5G, aangezien je voor 5G veel meer zenders nodig hebt, binnen korte afstand van elkaar.
Zo dunbevolkt zijn de steden die ze opnoemen niet.
Boston en Chicago hebben een bevolkingsdichtheid vergelijkbaar met Amsterdam of Brussel. New York City heeft zelfs het dubbele.
Dat je in de kleinere en afgelegen stadjes en dorpjes geen super 5G hebt is verstaanbaar, maar in de grootsteden is bevolkingsdichtheid absoluut geen excuus.
Boston en Chicago zijn ook veel armer maar in de steden kun je wel degelijk gigabit 4/5G krijgen. Het ‘gemiddelde’ in een selectie van Chinese steden vergelijken met alle steden in de VS of EU is ook een beetje achterlijk, je kan 4/5G in heel Europa en VS krijgen, er zijn meer kleine steden, terwijl China’s steden sterk geconcentreerd zijn. Je kunt misschien wel 50M voor de ‘boerderij’ krijgen in de VS maar in de Gobi of rijstvelden ga je echt 0,0 ontvangst hebben totdat je in een kuststad met een meerderheid Han komt, Noord China en andere gebieden waar weinig Han Chinezen wonen is het nog steeds vergelijkbaar met de rest van Azië en Afrika in verband infrastructuur.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2024 00:43]

is het nog steeds vergelijkbaar met de rest van Azië en Afrika in verband infrastructuur.
Ik denk dat je een te negatief beeld hebt over grote delen van azie en afrika.
Ben onlangs nog in Somaliland geweest. Als je denkt dat heel Afrika net als Zuid-Afrika of Egypte is vergeet je wel dat het grootste deel van het continent volledig onder de armoedegrens leeft. Zelfde in Azie, niet alles is Bejing en Zuid-Korea.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2024 00:43]

Nog geen ervaring in China met betrekking tot gsm ontvangst en data verbindingen.
Maar in Vietnam heb je zelfs in de afgelegen bergen volle bak 4G verbinding. De 5G uitrol was er net gestart toen ik er was. Deze zal inmiddels ook wel overal te gebruiken zijn.
Thailand overal goede verbinding. Zelfs in Laos, wat straat arm is, heb je op de meeste plekken een goede verbinding.
De regeringen daar hebben ingezien dat een goede data verbinding belangrijk is. De meeste dorpjes hebben dan ook een glas verbinding in de woning. Stromend water is daar een grotere uitdaging.
Hm, geeft dan toch te denken over de prioriteiten die daar gesteld worden..
Ik denk inderdaad dat men andere prioriteiten zou moeten stellen.
Als je naar de staat van de infrastructuur (wegen, bruggen etc.) kijkt dan hebben ze andere uitdagingen.
Het zijn niet enkel de grote steden maar ook de suburbs en de areas erom heen.

"In our 12th annual test, drivers traveled a total of 10,626 miles, surveying 30 major US metro areas and six rural regions to find out the state of 5G from AT&T, T-Mobile, and Verizon"
Neemt niet weg dat veel 'Metro areas' heel dun bevolkt voor Europese standaarden. Kansas City Metro Area is ongeveer zo grond als de randstad, maar heeft slechts 1.5 miljoen inwoners. Infrastructuur zoals 5G masten, maar ook straten, OV of het riool zijn daarom relatief duur om aan te leggen of beheren. Steden als New York of Boston zijn echt uitzonderingen.
Je kan 5G ook op lage frequenties gebruiken en er voordelen uitpakken.
Dat is wel heel kort door de bocht. 5G heeft een heel scala aan frequenties ter beschikking. Zeer hoge frequenties dragen inderdaad niet ver, maar je hebt bijv. ook de 700MHz frequentie die nog lager is dan de 900MHz die voor bijv. 2G gebruikt wordt en in theorie dus ook verder kan rijken. Hoeveel zenders je nodig hebt hangt dus echt af van welke technieken en frequenties je waar wenst te gebruiken.
5G werkt ook "gewoon" over 700 MHz. Nog een beetje lager dan wat meestal voor 4G wordt gebruikt, en dus een fractie beter voor dunbevolkte gebieden.
Het is eerder dat regelgeving niet wordt nageleefd.

Theoretisch zou de VS allang 3G/4G snelheden moeten hebben voor zelfs afgelegen plaatsen alleen bestaat het simpelweg niet.

Recent voorbeeld dat me is aangedragen is NY en zogeheten scaffolding (steigers)
https://patch.com/new-yor...lding-turns-permanent-nyc
Onveilige situaties dat als noodoplossing verplicht steigers laat neerzetten ivm veiligheid, maar de vallende façades worden niet aangepakt.

En dit soort kromme wetgeving met zuid-europese trekjes werkt in zoveel lagen door in de VS dat je heel vaak vast komt te zitten terwijl de intentie goed is.


Sneller internet is opgenomen in “build back better” waardoor het waarschijnlijk een federaal tintje gaat krijgen maar daar is het laatste woord ook niet over gezegd hoe dat verdeeld gaat worden, alleen dat er sneller en goedkoper internet moet komen.

https://www.whitehouse.go...isan-infrastructure-deal/
Ensure every American has access to reliable high-speed internet. Broadband internet is necessary for Americans to do their jobs, to participate equally in school learning, health care, and to stay connected. Yet, by one definition, more than 30 million Americans live in areas where there is no broadband infrastructure that provides minimally acceptable speeds – a particular problem in rural communities throughout the country. And, according to the latest OECD data, among 35 countries studied, the United States has the second highest broadband costs. The Bipartisan Infrastructure Deal will deliver $65 billion to help ensure that every American has access to reliable high-speed internet through a historic investment in broadband infrastructure deployment. The legislation will also help lower prices for internet service and help close the digital divide, so that more Americans can afford internet access.
65 mld om en bepaalde mensen sneller internet aan te bieden…. en dat de gemiddelde kosten omlaag gaan vergeleken met andere landen.
Niet heel China is dichtbevolkt hoor. China heeft woestijnen, steppes en de Himalaya.
@MazDaMan1970
Spijker op z'n kop! Als je auto 2x zo groot is, en alles bij een Amerikaan moet 2x zo groot zijn. Dus ook de afstand tussen zender en ontvanger.
Dan kan je volgens mij met hetzelfde zendvermogen maar 1/4 van de datasnelheid halen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 25 juli 2024 00:43]

China heeft sowieso de toekomst, dit lag vast toen elk welvarend land en zo’n beetje elk bedrijf gretig akkoord ging om productie + slaven in China te plaatsen in ruil voor wat patenten en kennis delen.
Je kan het ook zo zien dat kapitalisme, meer meer meer winst maken er voor gezorgd heeft dat bedrijven massaal in China zijn gaan laten maken. Ondertussen export van kennis en op vele gebieden zijn ze ons al aan het inhalen of wordt er hier zelfs niet meer geproduceerd.
China is en blijft een dictatuur en dat heeft op vele gebieden voordelen, de staat bepaald, dus ook waar en hoe geld geïnvesteerd word.
zie trouwens wel een tendens dat productie door het openen van de ogen tijdens corona, terug komt naar Europa (oost europa) Maar of het nog op tijd is ?
Het kantelpunt was toen Xi beslist heeft dat hij onbeperkt aantal termijnen kan uitzitten en dus de oude wetgeving van maximaal 2 termijnen aan de kant schoof, iets dat de grondlegger van het huidige succes van China, Deng Xiao Ping, invoerde omdat hij letterlijk aan den lijve had ondervonden (Culturele Revolutie) hoe corrumperend langdurige machtsconcentratie tot gevolg kan hebben. Ook het idee van speciale economische zones (o.a. Shenzhen) was zijn idee, dat door de toenmalige havikken uit de partij werd gezien als heiligschennis en Deng counterde met het Chinese spreekwoord: Het maakt niet uit welke kleur de kat heeft, zo lang die maar muizen vangt.

Voor Xi had ik nog de hoop dat China zich ging ontwikkelen naar een verlichte despotie zoals in Singapore, maar na Xi heb ik de hoop al opgegeven. Voor Xi was er zelfs relatief meer persoonlijke vrijheid dan onder Xi. Ontwikkelen naar een democratie zoals het andere China: Taiwan (ROC: Republic of China) of misschien zelfs een constitioneel keizerrijk zoals Japan is slechts een verre droom op dit moment.
De gedachte dat het een democratie zou worden 8)7
Taiwan en Zuid-Korea waren vroeger ook dictaturen. De gedachte is niet zo dom.
Leek een tijdje goed te gaan....
Het Westen doet graag zaken met dictaturen ZOLANG ZE GEEN BEDREIGING VORMEN.
Dat is waar het mis ging.
Zolang ze geen bedreiging vormen voor het westen?

Volgens mij een belangrijke nuance
Zaken doen en een voorkeurs behandeling geven zijn twee verschillende dingen.
Kun je wel gaan zitten minnen.....
Maar het is toch gewoon zo dat bijna alle 5g patenten in China liggen... Een de meeste dan nog bij Huawei....
Volgens mij is dat wat overdreven, ze zijn wel de grootste geloof ik. Geen idee waarom je gemind wordt.

Vraag echt af waarom dit gemind wordt?

[Reactie gewijzigd door Tweaker42a op 25 juli 2024 00:43]

Ze hebben lak aan onze wet en regelgeving, niets op met mensenrechten, volledig in controle over wat mensen mogen doen. Ja, dan kun je inderdaad op veel vlakken een technologische voorsprong nemen.

Zolang productie en arbeid in China inderdaad significant goedkoper blijft, zullen bedrijven blijven kiezen voor besparing boven een moreel.
China geinteresseerd in mensenrechten. Serieus?
Kijk dan eens wat er met de Oeigoeren gebeurd!

VU werd gewoon gebruikt door de Chinese propaganda. Niets meer niets minder.
Wat je zegt is gemeen misleidend.

De CCP financierde dat programma, en de hoogleraren op de loonlijst begonnen vervolgens de Chinese staatspropaganda na te praten. Tot ontkennen van enige vorm van discriminatie tegen Oeigoeren aan toe. Terwijl er minstens een miljoen Oeigoeren in strafkampen zijn opgesloten (en dat weten ze best), en dat er door verschillende organisaties en andere academici gesproken wordt van genocide.

De NOS heeft er een mooi artikel over geschreven: https://nos.nl/artikel/24...naar-mensenrechten-aan-vu.
Prima voorbeeld, echter zijn die camera's niet geplaatst voor de mensenrechten of de veiligheid, maar om je 'sociale score' bij te houden die je voor vrij veel dingen nodig hebt. Is je score te laag? Jammer joh, geen contract voor jou. Dus onderaan de streep gewoon weer controle van de staat.

Als het goed is rekenen we mensen niet af op dingen die vroeger, in de geest van die tijd, normaal waren, maar nu niet meer kunnen. Dat was toen, hebben we van geleerd. Als we als maatschappij (niet alleen Nederland) vinden dat iets niet kan, dan mag je elkaar daar toch op aanspreken?
We rekenen mensen af op hetgeen wat wij goed en fout vinden. Echter kunnen ze in een ander land hele andere normen en waarden hebben. Zo vinden de meeste van ons helemaal niks wat er in het midden oosten gebeurd met de taliban en de vrouwen, maar daar kijken ze juist heel anders naar het westen. Wij worden gezien als de grote boze die hen ons wil wilt opleggen.
Dus is ons ogen fout, in hun ogen is het gewoon de norm. En daar mogen wij wat vinden, maar wat niet van ons is.....hoeveel invloed mag je daarop beoefenen?

Daarnaast betreft vroeger, Afrikaanse landen hebben gelijk dat zij een schadevergoeding willen van het westen. Door daden in het verleden hebben zij nu een achterstand in het huidige. Achterstand he....dus ze lopen achter op de rest. China idem.
Je hebt uiteraard een punt. Echter, maar het fundamenteel verschil ligt, is dat als je er iets van zegt, je "gestimuleerd wordt om hard te werken in een door de overheid opgezette samenleving, waar de staat onderdak en voedsel faciliteert" of geëxecuteerd wordt. En daar gaat het mis. Onze norm dat we moeten kunnen zeggen wat we willen (vrijheid van meningsuiting) is wel van dusdanig niveau dat daar weinig tegenin te brengen is.
Dat is een communistische regime van pakweg 30-50 jaar geleden. De staat faciliteert geen onderdak en voedsel meer. Sterker nog, zolang je binnen de lijnen kleurt (dus geen commentaar op de partij en geen criminele activiteiten), heb je veel zelf in de hand.
Het is geen Noord Korea.
Ik doelde op de strafkampen voor de oeigoren...
Betreft de oeigoeren is het genocide. Moedwillig hen uitroeien.
Precies... En dat heeft niks te maken met mensenrechten (behalve dat ze volledig met de voeten getreden worden), waar een wat andere kijk op is. Je zegt eigenlijk dat mensen best veel vreiheid hebben, zolang ze maar exact doen wat de staat wil. Hoe is dat dan vrijheid?
Omdat de behandeling van de oeigoeren niet overal zo in CN is? In Shanghai en omstreken kom ik regelmatig, ja steden vol camera's maar daar leeft totaal niet het gevoel dat zij onderdrukt worden.
"zolang je binnen de lijnen kleurt"
Zolang je doet wat wij willen ga je een beetje meer vrijheid krijgen. Zolang je een paar joden aangeeft, zolang je genoeg graan afgeeft, zolang je genoeg rijst bijzet...
" patenten en kennis delen."

Interessante formulering van wat ook grootschalige diefstal genoemd mag worden
Als je akkoord gaat met voorwaarden moet je niet zeuren.
Als je in china wil vestigen ga je dus akkoord dat bepaalde (technische) kennis gedeeld word, dit is onderdeel van het contract.

Men noemt het al jaren diefstal, maar het is meer namaken op basis van kennis die verplicht gedeeld moet worden.

Anders geen toegang tot goedkope slaven en grondstoffen, dit kan iedereen je vertellen die ooit een midden tot groot bedrijf heeft opgericht daar in de afgelopen 20 jaar.
Precies. Je kan het namaken noemen, maar ik heb jarenlang bij een horeca bedrijf dingen geleerd en ben het later in mijn eigen zaken gaan implementeren. Doe het precies hetzelfde onder een andere naam. Is dat dan namaken?
Meeste patenten van 5g liggen ook in China
China is zijn piek al voorbij, ze hebben enorme groei gehad (omdat de ccp dat lang heeft tegen gehouden).
Ze zouden net zo ver kunnen zijn als Taiwan maar gaat niet gebeuren, de hele wereld vertrouwt de ccp niet meer.

Het duurde even voordat men door had wat de ccp echt is.
Ik weet wel wat de ccp heeft gedaan: eerst het land naar afgrond gebracht en de grootste massa moord ooit op gang gezet.
Recent hebben ze wat vrijheid aan de bevolking gegeven die ijverig wat probeert op te bouwen en dan claimt de ccp dat dat hun verdienste is, zo ken ik er nog wel een.

Zonder ccp was China nu zo rijk als Taiwan.

"buitengewoon goede politieke partij": Tiananmen/Uygurs/Great leap forward/Hong Kong/Taiwan/censuur

Het is een buitegewoon enge partij, gelukkig zakt het kaartenhuis al in elkaar...

[Reactie gewijzigd door Tweaker42a op 25 juli 2024 00:43]

Je hebt een bijzonder eenzijdige kijk op China lijkt het. Ik ben wel benieuwd waar dat vandaan komt. Ja, in China zijn er mensen op vooruit gegaan maar het verbleekt bij de andere ontwikkelingen van het land. Taiwan, Hong Long, Oeigoeren. Massa surveillance. Etc. Etc.
Ik denk dat de Chinezen in China liever een stabiel leven willen, met voldoende eten, een comfortabele woning en de mogelijkheid samen met / nabij familie te wonen.

Dat er minderheden onderdrukt worden is voor de meeste Chinezen geen onderdeel van het dagelijks leven.

Ik denk dat je enorm onderschat wat de transitie is die China doorgemaakt heeft als land, met betrekking tot (persoonlijke) rijkdom, faciliteiten, opleidingsniveau, etc.

Situatie in Hong Kong is een mooi voorbeeld van westerse repressie. Er zijn duizenden Chinezen gestorven zodat de Britten verslavende opium konden (blijven) verhandelen. Want geld was belangrijker dan Chinese mensenlevens. Tijdens de protesten in Hong Kong zijn er naar schatting 5 mensen omgekomen.
Kolonialisme is al veroordeeld, dat hoeft niet opnieuw aangehaald te worden. Dit is publiekelijk geaccepteerd en de politiek is veranderd.

En dat het verleden de toekomst bouwt is duidelijk. De CCP heeft honderden miljoenen laten verhongeren zodat ze rijst konden exporteren om wapens en macht te kunnen kopen. De eigen bevolking is dus genadeloos geëxploiteerd, en dat gaat vandaag de dag gewoon door.
Nu exploiteren ze de veroverde en gekochte gebieden en exploitatie heeft dan als prettig bij-effect dat je angst voor de staat er goed inhoud. Nog even wat Han-chinees Übermensch-mentaliteit erin, en alles opkopen in andere landen en gebied bevolken met Han-chinezen.

De CCP is bezig met een 100-jaren plan met als doel werelddominantie en een homogene en volledige gecontroleerde Han-chinees bevolking. Jij en ik zijn dus niet welkom, of alleen middelen, niet het doel.

In het westen hebben we zulke doelen inmiddels afgeschaft, maar de CCP doet het gewoon nog steeds.

Ik snap ook niet dat wij het toelaten dat Chinese bedrijven de kinderdijk kopen, dat ze de havens van Griekenland kopen etc. Zijn maken gebruik/misbruik van ons systeem, en lachen zich een bult.
En wat is ons systeem? Kapitalisme. Alles draait om geld. Iets wat de CCP heel goed weet. China heeft geld en kan zich daarom alles permitteren in het rijke westen. Dus zolang niet alles te koop bij ons is, heeft China geen kans van slagen, maarja.....onze zwakke kanten worden open en bloot gesteld, terwijl wij het minst geld nodig zouden moeten hebben van alle andere continenten.
"Kapitalisme. Alles draait om geld. " dat is dus niet wat kapitalisme is. Kapitalisme wil zeggen dat jij een bedrijf kunt beginnen en jij daar de vruchten van kunt plukken niet de staat.

China heeft al een tekort aan dollars, vastgoed loop vast, productie vertrekt, het lijkt allemaal wat minder te worden daar, het idee dat ze oneindig blijven groeien is bizar dat is vooral iets voor de roeptoeters..

[Reactie gewijzigd door Tweaker42a op 25 juli 2024 00:43]

Het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken. Dus draait om geld.
De staat heeft niet als eerste doel om winst te maken.

Vastgoed in China loopt al jaren vast omdat het opgeblazen werd, maar waar het goed gaat....zijn de investeringen in het buitenland. De Silk Road.
Het verschil tussen China en het Westen is dat in het Westen je een eigen bedrijf kunt opzetten zonder dat de overheid het kan afpakken, tenzij ze daar een wettelijke reden voor hebben.

De silk road loopt overal kapot, iedereen ziet wel wat ze proberen...

Er is voor de ccp maar 1 doel: macht, over de rug van de bevolking.

"Het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken. Dus draait om geld." dit is dus onzin, de term wordt gebruikt om het verschil aan te duiden wie de productie en distributie in handen heeft.

[Reactie gewijzigd door Tweaker42a op 25 juli 2024 00:43]

"De CCP is bezig met een 100-jaren plan" dat is een fabel die ze graag gebruiken, als ze ver voouit plannen dan hadden ze kunnen zien dat de 1 kind politiek heeeeel slecht is voor de economy, ze zijn nu te laat om het te corrigeren.

Zoek maar een naar de vergrijzings problemen die ze daar hebben.

Neemt niet weg dat we hier wel wat doortastender zouden kunnen optreden.
Ik denk dat de Chinezen in het echte China willen leven: Taiwan.
De ccp biedt geen beter leven alleen dictatuur.
Die snelheden halen wij al jaren op 4G+ in de randstad. Kan mij de tests van MKBHD nog herinneren in het begin met 5G. Was ook droevig slecht t.o.v wat wij toen hadden met 4G.

Edit: dat was dus in 2019, correct me if I am wrong. In 2017 haalde ik in Amsterdam al 200 mbit/s op het T-Mobile netwerk met een iPhone 7 Plus. Hoewel het toen pak en beet 100 mbit/s gemiddeld was.

https://www.speedtest.net/my-result/i/2142652707
https://www.speedtest.net/my-result/i/2142652996

[Reactie gewijzigd door slijkie op 25 juli 2024 00:43]

5G heeft dan ook helemaal niet als doel om nog sneller internet aan te bieden, maar net meer bandbreedte aan te bieden zodat meer apparaten gelijktijdig snel kunnen communiceren met een lagere latency.
5G en de economische impact wordt naar mijn idee sterk overdreven. Klinkt politiek lekker, maar dat is de toekomst voorspellen op basis van het verleden.
Ook het idee dat autonome auto’s een goede verbinding vereisen vind ik erg raar, dan is het toch geen autonoom systeem meer.
5G en wel of niet autonoom is in mijn ogen redelijk krom. Auto's willen met elkaar communiceren en actuele verkeersinfo ontvangen en delen. De auto kan prima alleen rijden en reageren op wat er gebeurt. Maar weet de auto dat er 10 auto's naar voren ineens een rem actie is dan kunnen ze met een harmonieka actie een spookfile voorkomen. Autonoom kun je prima een file inrijden, weet hij dat de a2 dicht is door een ongeval dan kies bij een andere route. Etc etc
(En dit moet je doen zolang niet alles autonoom is)
Prima mogelijk met mesh netwerken tussen auto's? 5G is één van de mogelijke oplossingen, maar zeker niet de enige.

Stel je eens voor wat voor vernieuwing en innovatie het zou zijn als auto's nu al, onderling / op 4G, met elkaar zouden communiceren. Ik zie geen enkele noodzaak dat daarmee gewacht moeten worden tot er dekkende 5G is overal.
Stiekem wil de overheid ook graag het recht om iedere auto te volgen en eventueel te kunnen stoppen. Gaat wat makkelijker met een gecentraliseerd systeem.
Ik heb dezelfde indruk, de grote sprongen komen altijd onverwachts, dit gaat een incrementele verbetering worden gok ik.
Mijn mening ook. Vanaf 3g was 4g echt een grote merkbare verbetering.
Van 5g kun je dat niet echt zeggen.
Ja, ze hadden het beter 4.5G kunnen noemen.
De impact zullen we achteraf pas echt vast kunnen stellen, maar 5g gaat vooral om lagere latency wat toch echt wel praktische voordelen heeft.

En autonome auto's zijn autonoom omdat ze zelf beslissingen nemen, daarvoor hebben ze natuurlijk wel veel informatie nodig, meer dan wat alleen de eigen sensoren opleveren - juist alle informatie van alle andere auto's/voertuigen on zich heen kijkt me erg belangrijk - en juist dat met een zo laag mogelijke latency.
Die informatie kunnen de auto’s toch onderling doorgeven, niet via internet. Dan zou je een onnodige afhankelijkheid van de internet verbinding creëren.
Je gaat toch ook niet telefoneren met iemand die naast je staat.
Wat er al niet allemaal kan, maar dat wil niet zeggen dat het ook gebeurt om nog maar te zwijgen over de (technische) redenen.

Als ik via Gmail/whatsapp/skype of noem maar wat een berichtje naar mijn collega naast me stuur, of thuis op de bank een linkje/filmpje met m'n vriendin deel gaat dat ook gewoon via het internet - hoewel dat ook anders/directer kan is dat vaak gewoon het makkelijkste/snelste.
Ja klopt 5G laat gewoon meer mensen toe op sneller internet en een groot voordeel is dat het daardoor steeds meer geschikt wordt als alternatief voor vaste internet.

Een bedrijf als KPN heeft al heel lang ervaring met modems die 4G ondersteunen en ook TV kunnen leveren door het huis. Het grote probleem met te veel mensen op de mast zorgt ervoor dat de klant soms met pieken 50 Mbps kan halen, maar met meer mensen tussen de 10 en 20 Mbps uitkomt. Met 5G is er veel meer ruimte en kun je bijvoorbeeld iedereen altijd minimaal van 40-50 Mbps voorzien of zelfs meer.

Ook met storingen van een kabel of stroomvoorziening kan de modem van KPN over gaan naar 4 of 5G en daarom is 5G zo belangrijk door meer mogelijkheden, bandbreedte, sneller respons tijd etc.
Wie zijn “wij”? Ik woon ook in de Randstad, maar ik haal gemiddeld tussen de 10 en 17 mb/s op 4G+. En ik woon in een middelgrote stad met uitstekend bereik, dus niet ergens in een buitengebied of achteraf of zo.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 00:43]

Amsterdam haalde ik al tijden 150+ Mbit/s op 4G+

2017 - iPhone 7 Plus - Amsterdam

[Reactie gewijzigd door slijkie op 25 juli 2024 00:43]

Ben heel erg jaloers op je. :>
Maar dat is erg vreemd? In grote delen van Nederland haal ik al jaren 100+ met hele enkele uitzonderingen, maar 10-17 is wel heel laag. Ligt het aan je toestel of netwerk? (Ik zat op T-Mobile)
Tele2, al verschillende toestellen geprobeerd. Uitstekend bereik, middelgrote stad in de Randstad, dus dat is het probleem ook allemaal niet. Blijft 10-17. Soms wel eens een uitschiete naar 25-30, maar gemiddeld toch echt 10-17.
Tja, ze hebben topbedrijf als Motorola zelf kapot gemaakt. Google is zelf kapitaal krachtig genoeg om zelf netwerk apparatuur te maken. Vroegen had je Bell-labs, Motorola etc.. vergeet Qualcomm niet.
Motorola vaart wel onder Lenovo. Als je dat kapotmaken noemt, ....
Maar Lenovo is chinees dus af volgens de Amerikanen :+
Dus staats-monopolie is beter dan bedrijfs-monopolie?
5G was prioriteit voor China, maar nu allang niet meer. De Chinezen zijn al bezig met de volgende generatie. Er zijn al een aantal 6G-satellieten de ruimte in geschoten voor experimenten. De Amerikanen zijn echt hard bezig om de vorige oorlog te winnen. Nederland moet de deur voor de Chinezen open blijven houden om toegang te krijgen tot 's werelds meest geavanceerde tech.
Wat verwacht je anders van een land waar providers aan Telefoonmakers als apple vragen om het 4G+ icoontje in een 5G icoontje te veranderen om beter over te komen bij de klant...

Amerika kent nauwelijks regulering van de communicatie markt en onder Trump is dat alleen maar verder gesloopt. Providers maken daar nog steeds dikke winst op dailup lijnen voor de outback e.d. Nee die hebben geen zin in investeren. (John oliver, deed er een paar jaar geleden nog een mooi stuk over).

De grote van het land is nauwelijks een excuus. Delen van afrika hebben betere ontvangst tussen de tijgers dan Amerika in de steden.
"geen enkel Amerikaans bedrijf is dat 5G-infrastructuur aanbiedt in het buitenland"

Wie zou dat in vredesnaam af willen nemen?
China? De EU?
De EU, ja. We zijn grote vrienden met de VS, ondanks dat de NSA ons bewezen bespioneerde en bespioneert, maar de China-angst is zó groot dat we liever technologie uit de VS halen.
Ik denk dat hij het belang van 5G voor autonome auto's en vrachtverkeer schromelijk overschat. Kunstmatige intelligentie is hiervoor vele malen belangrijker en juist daar loopt China sterk achter.

Trouwens, na 5G komt 6G (is nu al in ontwikkeling) dus het is niet zo dat China er veel voordeel uit put. De VS kan bijvoorbeeld 5G grotendeels overslaan en er op staan dat 6G geen raakvlakken heeft met 5G om China de wind uit de zeilen te halen.
Het is toch ook wel erg fijn dat autonome auto's een snelle continue verbinding met het net hebben, hoe anders houden al die auto's elkaar op de hoogte van de situatie op elkaars route. Hoe druk het ergens is, vrachtwagen op de weg geparkeerd, ongeluk gebeurd, stoplichten buiten werking etc.. Sterker nog als je alle auto's in beeld hebt en weet wie waarheen gaat dan kun je met de juiste software iedereen langs de beste route sturen en de stoplichten zo op maat aansturen dat het echt optimaal is voor de gehele verkeersstroom.

6G gaat nog wel even duren, 4G is 10 jaar oud, en 3G 20 jaar en 5G zijn we net aan het uitrollen, al zou je 6G willen uitrollen over 5 jaar als je de rest van de wereld niet meekrijgt is dat bagger want veel apparatuur zal gewoonweg niet werken, en als het daar al werkt dan kun je er hier weer niets mee. En als de rest van de wereld met hun 6G komt en geen zin heeft in al die Amerikaanse regels, normen en patenten ben je echt de klos.
En onze ministers hebben het alleen maar over 1G en 2G..
verwarrend allemaal
😂 liever geen G..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.