Bloomberg: Touch Bar verdwijnt dit jaar bij laatste MacBook in line-up

Apple gaat dit jaar de laatste MacBook-laptop die het nog verkoopt met Touch Bar, vervangen door een model zonder de oledstrip boven het toetsenbord. Daarmee zou na zes jaar een einde komen aan de poging om de functietoetsen te vervangen.

De laptop, de goedkopere uitvoering van de MacBook Pro, krijgt reguliere functietoetsen net als de duurste MacBook Pro's vorig jaar, meldt 9to5Mac op basis van een afgesloten deel van de nieuwsbrief van Bloomberg-redacteur Mark Gurman. De huidige uitvoering van de laptop, uit november 2020 en voorzien van een M1-soc, heeft wel een Touch Bar.

Apple wil de goedkopere MacBook Pro onderscheiden van de duurdere versies door downgrades toe te passen op het gebied van scherm, opslag en processor. De processor wordt de M2, die dus vermoedelijk minder krachtig zal zijn dan de M1 Pro en M1 Max uit de MacBook Pro's van vorig jaar. De M2 is vermoedelijk wel krachtiger dan de M1 van twee jaar geleden. De M2-processor komt volgens Gurman niet alleen in de nieuwe goedkopere MacBook Pro, maar ook in een 24"-iMac, de MacBook Air en de Mac mini.

Over de opslag is nog niets bekend, maar het scherm heeft volgens Gurman geen 120Hz-verversingssnelheid. Ook zal het geen miniled zijn, maar een reguliere lcd. Gurman zei eerder dat de laptop in het najaar uit zou komen. Apple heeft niet gereageerd op dit gerucht.

Apple MacBook Pro 2020 met Touch Bar

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-02-2022 • 10:10

64 Linkedin

Reacties (64)

64
62
33
1
0
24
Wijzig sortering
Ben zelf absoluut geen Apple man, maar de touch bar leek mij een goede stap voorwaarts om de vaak statische functie toetsen te vervangen met een bredere set aan opties per programma of context. Dat het nooit is doorgezet en ook niks bij Windows machines is geworden vind ik persoonlijk jammer.
Grootste probleem wat ik met de touchbar had is dat ik de helft van de tijd niet op mijn laptop werk maar gedocked met een los toetsenbord. Zolang dat toetsenbord niet ook een touchbar heeft is het onhandig om allerlei shortcuts aan te leren met een touchbar en handiger om 'gewone' keyboard shortcuts te blijven gebruiken.

Dat en het feit dat ze de touchbar gewoon boven de functie/mediatoetsen hadden moeten doen, ipv ze te vervangen. Ik weet nog altijd blindelings mijn vingers naar de fysieke volumetoetsen te brengen, op een touchbar was dat altijd geklooi.
De versie met touchbar was voor mij het eerste apparaat waar ik jaren op heb gewerkt. Voor mij geld nu dus juist het tegenover gestelde dat ik niet zit te wachten op fysieke knoppen. Nouja, niet zit te wachten is overdreven, doe mij de touchbar maar gewoon.
Inderdaad, je Macbook is gedocked en heeft dus weinig zin - in deze case.

Maar, wat ook erg meetelt, is dat je niet kijkt naar je toetsenbord, zowel met typen als met (wat ik persoonlijk gebruik) Photoshop, Sketch etc. Het duurt te lang om te kijken of die ene optie die je zoekt, ook op je TouchBar verschijnt. Dan moet je ook nog een ongemakkelijke beweging maken om hem te activeren.

Hoe gaaf ik de Touchbar ook vind, het werkt niet zoals je zou willen. Denk daarbij ook dat het niet beter kan.
Ze hadden ook makkelijk een magic keyboard kunnen maken met een touchbar, of bijv. de informatie die hiervoor nodig is beschikbaar kunnen stellen aan fabrikanten als Logitech (voor een speciale versie van de MX Keys).

Apple heeft gewoon vanaf het begin niet echt iets gedaan met een idee dat verder wel prima was
heb dat ding nog nooit aangeraakt [..] ziet er leuk en hip uit, maar doe mij maar een fysieke esc knop (of uberhoubt alles fysiek)
Op de nieuwere macbooks met touchbar zit een fysieke esc toets.......
Je ziet wel steeds meer laptops met 2 schermen toch, een touch scherm tussen je beeld en toetsenbord.
Het werkt gewoon niet in de praktijk, hoe nice het idee ook is. Je hebt nul feedback en (zeker toen de escape ook nog in de touchbar zat) drukt vaak verkeerd.

Ik vind het wel jammer omdat het visueel heel cool er uit ziet, zeker als je een grafische applicatie oid gebruikt. Maar ik gebruik het in de praktijk veel te weinig en je leert net zo snel de juiste hotkey uit je hoofd.
Het werkt gewoon niet in de praktijk, hoe nice het idee ook is. Je hebt nul feedback en (zeker toen de escape ook nog in de touchbar zat) drukt vaak verkeerd.
Misschien ben ik de uitzondering, maar ik heb de F-toetsen nog nooit 'blind' getiept. En ik gebruik al ruim 30 jaar computers?

Ik vind het persoonlijk zonde dat het idee van de touch bar nu volledig en definitief de prullenbak in gaat, en ik heb sterk de indruk dat het vooral een 'vocal minority' was die er principieel op tegen was. De argumenten tegen de touch bar leken me persoonlijk namelijk altijd nogal ver gezocht.

In apps zoals IntelliJ/CLion was de touch bar wel degelijk heel erg handig, vooral tijdens debuggen etc. Die applicatie heeft zo gods gruwelijk veel keyboard shortcuts dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te onthouden, en dan zijn ze ook nog een keer verschillend tussen Linux en mac OS (en ik gebruik beide versies door elkaar). En als ik dan naar VS code switch dan zijn alle shortcuts weer anders. De touch bar icoontjes waren een veel betere manier om dit soort functies makkelijk toegankelijk te maken.

Wellicht was het beter geweest als Apple zowel een touch bar als een rij functie toetsen had gehouden, dan was iedereen tevreden geweest. Echter denk ik dat het schip al gestrand was door de (wat mij betreft) overdreven touchbar haat die je overal tegenkwam, mensen die al een jaar voor de aankondiging van de nieuwe MacBook Pro's overal riepen dat ze hem alleen maar zouden kopen als er geen touch bar op zou zitten, etc.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 7 februari 2022 13:52]

Als applicaties de keuzes van dialoogvensters op de touch bar zetten werkt dat sneller dan met de muis/touchpad knopjes drukken. Ook de volumeregelaar waarmee je gewoon kunt "swipen" vanuit de knop (je zit dan wel naast de schuifregelaar die afgebeeld wordt, maar het werkt gewoon) is best handig te noemen.
Maar het ligt erg aan de applicatie of daar een logische keuze van functionaliteit staat die in de context handig is.
te vervangen met een bredere set aan opties per programma of context
Maar die ruimte heeft elke applicatie al, dat heet je scherm. Steeds meer laptops hebben ook al touchscreens (zelf gebruik ik zakelijk al 5 jaar varianten van XPS 13 UHD's met touchscreen), alleen Apple wil dáár gek genoeg nog niet aan…
Ik heb zo'n macbook met toucbar en ik vind het gewoon niet handig ingedeeld. Het had wat slimmer moeten zijn (bv als ik muziek luister, dan wil ik sommige knoppen constant op de toucbar ipv pijltje te hoeven drukken. Maar nu past het zich aan aan de applicatie die je gebruikt, en niet elke applicatie is het handig.
Agree maar je kan die knoppen wel zelf bepalen per app, moet je maar eens opzoeken. Heb ook een bar maar gebruik hem nooit.
Ik heb twee laptops met TouchBar.

Het had best een goed idee kunnen zijn, maar de uitvoering door Apple was erg slecht.
1) Geen tactile feedback.
2) De toetsen gaan na een minuut "uit", waardoor de de bar eerst "wakker" moet maken.
3) Het idee dat je de bar vrij kunt configureren was erg beperkt, zelfs met 3rd party apps. Ik kon geen F-toets en volume regeling tegelijk op de bar zetten bijvoorbeeld. Dit had juist het grote verkoop argument moeten zijn.
4) De toetsen blijven niet op een vaste plek staan. Deze springen heen en weer, afhankelijk van of je screensaver aan staat bijv. Waarschijnlijk omdat hij dan bepaalde user-specifieke settings wel of niet gebruikt.
5) De grote van de knoppen is ook niet aan te passen. Voor iets dat te customizen zo moeten zijn, is het dat eigenlijk bijna niet, behalve door developers die het in hun applicatie ondersteunen.
6) Veel applicaties ondersteunen het niet en doen er niks mee.
7) Er is geen los toetsenbord met Touch Bar. Als ik mijn laptop dock, dan heb ik een gewoon toetsenbord. (60-70% van mijn tijd). Dus het heeft geen zin om nieuwe shortcuts aan te leren.
8) Geen mogelijkheid om de F13-F19 van een normaal Apple toestenbord te gebruiken. Die vind ik juist wel handig, om bijv. keybinds in programma's aan te hangen. (mute/push to talk, share screen aan/uit, screenshot, stream pauseren, etc.)

Die nr 7 is denk ik nog het belangrijkste probleem en geeft aan dat ze er bij Apple helemaal niet over nagedacht hebben.

Ik ben nog steeds een fan van OSX, hoewel dat met MacOS ook minder aan het worden is, loopt het nog steeds erg voor op Windows en Linux. (die heb ik ook beide).
Maar de hardware keuzes van Apple ben ik al sinds 2013 erg in teleur gesteld, de Mac Pro voorop. Daarom heb ik nu ook voor het eerst sinds 2007 vorig jaar weer een Windows PC (Ryzen 5950X, 64GB RAM, Radeon 6900XT, Thunderbolt, 10G Ethernet, etc.). Ik heb net iets meer dan €3000 betaald, vooral vanwege de GPU prijzen. Een vergelijkbare Mac kost zeker 4x zoveel.

[Reactie gewijzigd door RogerWilco2 op 7 februari 2022 15:19]

je hebt die (nogal dure) Optimus dingen... ik zat zelf nog es te denken om keymap->midi learn iets te proggen zodat je van die supergoedkope midi touchpad controllers kunt gebruiken voor vaak gebruikte key combos bij video editing ofzo, maar tja... moeite en andere hobbies ;)
Ik vind het ergens wel een soort van jammer, niet dat ik de touchbar veel gebruikte. Mijn laptop ligt meer naast me dichtgeklapt aangesloten aan een Thunderbolt dock. Maar de keren dat ik ergens op kantoor zat vond ik het makkelijker, dingen als volume control en media control wat op mijn toetsenbord thuis zit en niet op mijn toetsenbord. Ik vind het dan handig dat het een klein stukje dynamisch toetsenbord is wat zich aanpast aan de context.

Verder gebruik ik ook de functie toetsen zelf eigenlijk amper, dus miste ik ze ook niet echt. Het is niet zo dat ik geen Macbook meer koop nu het er niet meer is, maar als het een (betaalbare optie) is dan zou ik het nog wel overwegen er op te laten zetten.
De touch bar is echt totaal overbodig. Ik werk dagelijks op een macbook en ik heb er een met en een zonder.

Het enige moment waarop ik de touch bar mis, is als ik een screenshot probeer te maken. Met de touch bar kan je dan kiezen of je screenshot op het clipboard moet of naar de desktop.
“De touch bar is echt totaal overbodig voor mij.”

FTFY. ;) Ik vind de TouchBar erg fijn, voornamelijk bij werken met bijvoorbeeld Excel. En met Fn tover je andere relevante controls tevoorschijn.

Zou ik zonder kunnen? Ja, dat denk ik wel. Maar vind het wel erg handig en zou het dus niet als overbodig omschrijven. :P En zo heeft ieder z’n voorkeuren en nut voor bepaalde tech :D
Tja, en dat kan je ook gewoon bepalen door een andere toetscombinatie te kiezen:

CMD-Shift-3 screenshot van het hele scherm wordt meteen bewaard
CMD-CTRL-Shift-3 screenshot van het hele scherm naar clipboard
⌘+shift+5, dan kan je kopiëren met ⌘+c of gewoon een reguliere snapshot doen.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 8 februari 2022 00:05]

Maar volume en media control zaten altijd al op de functietoetsen. Misschien kan je leren die te gebruiken?
Klopt zeer zeker, en heb ik bij mijn vorige altijd gedaan. Alleen als ik in Xcode aan het werk was kwamen er Xcode specifieke toetsen. Zelfde geld voor IntellIJ en Chrome, het is allemaal waarschijnlijk anders te doen. Maar sommige van de functies die te voorschijn kwamen waren altijd wel handig.
Je beschrijft letterlijk functie toetsen die al sinds jaar en dag op ieder normaal toetsenbord zitten.

Maar de meeste programma’s maken er geen, of slecht gebruik van. Als voorbeeld: F1 geeft meestal een nutteloze help pagina. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen internet was.
Klopt, en het valt of staat hier ook met implementaties van de app/ontwikkelaar van de software. En op zich zijn de functie toetsen niet verkeerd, maar past de touch bar zich aan de context aan. Wat soms wel een handiger kan zijn dan een statische rij met toetsen.
Aanpassen aan context kan met functietoetsen toch ook prima? F5 triggert in een browser doorgaans een page refresh waar het bijv in Visual Studio het starten van een project triggert.

Grote verschil lijkt mij juist dat de indeling van knoppen kan veranderen (groter/kleiner) maar functioneel gezien zie ik geen verschil met gewone functie toetsen.

Edit: Sliders is inderdaad een voorbeeld van iets wat niet kan (buiten hoger/lager) met gewone toetsen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 februari 2022 11:04]

Ten delen heb je gelijk, alleen heb je wel degelijk hier en daar inputs die je met functie toetsen nooit gaat krijgen. Zoals die sliders die er op zitten, de vraag is hoever ze echt gebruikt worden. Maar functioneel zijn er wel andere dingen mogelijk. Heb me eigenlijk ooit nooit echt in de SDK verdiept in hoeverre je vast zit aan de Apple set.
Een slider kan natuurlijk ook prima met functie toetsen (volume is meestal een van de standaard functies). Er is wel verschil in dat je visuele feedback kan geven (wat bij een slider dan wel weer handig is), maar ik denk dat dit zo niche is dat het niet gebruikt wordt. Vandaar ook dat ze het weghalen waarschijnlijk.
Mijn laatste toetsenbord heeft iets anders bij zn functie toetsen als een toets, daarvoor was het altijd gewoon fysieke toetsen.

Dat het een niche is was eigenlijk ergens wel duidelijk toen het aangekondigd werd voor mij althans, zeker ook omdat je gewoon met applicatie support zit en Apple die het ergens zelf ook zoals met sommige dingen ook niet helemaal goed aangepakt heeft.
Ja, (aanpassen aan context van de ‘gewone’ functietoetsen kan prima) maar wat een knop doet moet je dan wel uit je hoofd weten / leren, per applicatie.

Het idee achter de touchbar was dat je dit meteen zou kunnen zien aan de ‘opdruk’.

Ook kon het dan veel flexibeler zijn binnen een programma, zoals verschillende functies krijgen, afhankelijk van de situatie. Dat is bij ‘blinde’ toetsen in principe ook mogelijk, maar dan vraag je wel een stuk meer van het inlevingsvermogen van de gebruiker. Ik heb het – waarschijnlijk daarom – nog nooit gezien.
Het eerste is dus sneller, het tweede verlaagt de leercurve even voor een nieuweling.. en daarna moet je altijd blijven kijken of je voert per ongeluk iets anders uit.
Dat laatste is natuurlijk op te lossen door middel van tactile feedback. Maarja dat zal een flinke uitdaging zijn om dat technisch voor elkaar te krijgen binnen de bestaande limieten. Waarschijnlijk ook de reden waarom Apple dat nog niet heeft toegepast. Het zou in één klap alle bezwaren/nadelen van de touchbar van tafel kunnen vegen.

Ik geloof dat er toetsenborden/panelen bestaan waarbij de toetsen voorzien zijn van een klein display waarmee je dus effectief het beste van beide werelden hebt. Maar je zit dan wel weer vast aan een vooraf gedefinieerde vorm en layout.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 februari 2022 11:47]

Mwah ja. Blackberry had ook een toetsenbord waarop je kon vegen. Met diezelfde technologie zou je dus ook een slider over meerdere fysieke toetsen kunnen plaatsen.
cc @Arrigi
Ik vermoed dat maar een klein deel van de mensen significant toetscombinaties, laat staan functietoetsen gebruikt. Veel mensen komen niet verder dan een paar universele toetscombinaties voor kopiëren en plakken en doen verder alles met de muis-cursor. Ik heb de indruk dat vooral 50+ers gemiddeld zelfs nog eerder het contextuele menu via de rechtermuis-knop gebruiken voor knippen/kopiëren/plakken dan CMD-X/C/V.
Dat zeker en niet alleen vijftigplussers ;) Ik zie genoeg jongeren die bijv. de scrollbar gebruiken op een laptop ipv de (ondertussen toch wel universele) scroll gesture op het trackpad, wanneer er geen muis is aangesloten.
Ik pas wel eens een paar dozijn spreadsheets aan. Dan scheelt het soms wel de helft van de tijd als je met toetsenbordcombinaties en een (niet standaard geïnstalleerd) ‘multi-klembord’ kunt werken. Ik zou het alleen al doen vanwege het risico op een muisarm.
Anoniem: 25604
@Caayn8 februari 2022 12:27
Met twee vingers slepen ... twee keer tappen (rammen)... op een trackpad? Dat is toch niet fijn? Eerder lomp, vind ik. Dan is m.b.v. pijltjes toetsen scrollen en met TAB verspringen of met ENTER selecteren gemakkelijker.
Alleen als ik in Xcode aan het werk was kwamen er Xcode specifieke toetsen.
Het probleem met die dingen was dat je eerst specifiek naar je touchbar moest kijken of er toevallig iets verschenen was dat je kon gebruiken. Daarvoor moet je je ogen van je scherm halen. Voor veelgebruikte functies weet je de toetscombinatie toch wel, dus daar voegt het niets toe.
Ben ik niet helemaal met je eens dat het niets toevoegt, in het Xcode voorbeeld kan je makkelijk van schema wisselen met de touchbar. Ja je moet even naar het ding kijken, maar ik vind dit persoonlijker makkelijker om te doen dan van toetsenbord naar trackpad wisselen en met de pointer naar het menutje gaan. Uiteindelijk komt het gewoon neer op persoonlijke voorkeur en wat je fijn vind om te werken.
Wat mij betreft heeft deze entry level MacBook Pro totaal geen bestaansrecht meer.

Hij zal marginaal beter presteren dan een MacBook Air dankzij de ventilatoren dus het enige wat hij dan nog zal hebben is een lange accu duur.

Met een MacBook Air als instapmodel voor o.a. studenten en hobbyisten en de high end Pro voor (semi)professionals heb je een uitstekende line-up.

Wie is nu nog de doelgroep voor dit model?
Ik heb altijd het idee gehad dat dit het milkshake principe is.
Eigenlijk wil Apple dat je de medium of high-end variant koopt. Door een relatief dure entry-level te maken zijn de andere opties aantrekkelijker: "Als ik dan toch al X uitgeef kan ik net zo goed Y extra betalen voor een betere optie".

Net zoals dat je nooit een kleine milkshake koopt, want ja het prijsverschil voor een medium of grote milkshake is maar 75 cent o.i.d.
Ik snap niet dat ze het een "Pro" noemen.
Het is dan toch gewoon de standaard Macbook?
Op zich zonde. Ik heb altijd veel plezier gehad van mijn Touch Bar. Weliswaar met BTT en (een custom versie van) Golden Chaos.
Wat mij betreft heeft Apple hier niet alles uit gehaald. Zeker het gevoel van knoppen (essentieel voor knoppen) ontbrak. Maar het is ook een onnatuurlijke hoek om informatie tot je te nemen. Hoewel ik dat wel fijn vond, an sich.
Heb een Macbook met gehad en nu weer een nieuwe zonder touchbar. De touchbar mis ik totaal niet, fysieke vaste knoppen zijn toch veel handiger omdat je die altijd blindelings weet te vinden. Bij de touchbar zat ik toch elke weer te zoeken welke functie ik hoe kon bedienen via de touchbar dat het eigenlijk nooit tijdswinst of gebruiksgemak opleverde.
Ik ben het er helemaal mee eens dat Apple hier niet uitgehaald heeft wat mogelijk was.

Ik vond het echt een bagger implementatie van het idee, en ik heb twee macbooks met TB.

Probeer maar eens een functie toets en volume control tegelijk op de bar te zetten.
Of F13-F19.
Of een extern/USB toetsenbord met Touchbar te vinden, voor als mijn laptop in de dock zit.

En dat ie na een minuut uit gaat, zodat je twee keer moet tappen voordat hij reageert. Of dat de knoppen van plek veranderen.

Als dit echt een fully customizable bar was geweest, én hij ook beschikbaar was voor in een dock, dan was het veel beter geweest. Nu is het echt een fail van Apple.

Maar ik ben sinds 2013 niet anders van ze gewend. Ik heb vorig jaar voor het eerst sinds 2007 weer een Windows PC gekocht. (Ryzen 5950X, 64GB RAM, Radeon 6900XT, Thunderbolt, 10G Ethernet, lading snelle PCIe4 SSDs, etc.) voor minder dan een kwart dan wat Apple voor iets vergelijkbaars vraagt.
Het zat er natuurlijk aan te komen. De gebruikers een keuze geven is het belangrijkste.
Er was geen optie om te top modellen zonder Touch Bar te bestellen en ik denk dat dat de grootste fout is.
De reacties van gebruikers die ontevreden zijn, zie je het meest, dat geeft ook een indruk dat iedereen het niks vindt. Zelf vind ik de Touch Bar juist erg handig.
Mooi zo, wat een onnodig ding was dat, het idee was wel leuk maar knoppen zoals de esc toets mogen van mij lekker fysiek op een tobo zitten. Oftewel knoppen die ik vind dat sws op een toetsenbord horen moet je er lekker laten zitten en voor extra functies is het best handig (zo heb ik ook een streamdeck staan voor niet standaard functies).

Het verspringen van functies/inhoud in mijn ooghoek bij het wisselen van app, openen van een tabblad in Chrome of soms tijdens het typen vind ik ook een minpunt.

Uiteindelijk enkel gebruikt voor geluid/helderheid.
Apart, laatst was er juist een gerucht dat deze versie zou verdwijnen. Er zou een MacBookPro 14 inch komen met iets mindere specs om verkoopsprijs te drukken. Hier en daar lees je het ook gewoon in de reacties, en ik val ook in deze categorie. Ik zou zo de 14 inch model kopen met een M1 erin als prijskaartje onder de 2000 euro is. Ik heb de kracht niet nodig maar zou wel het scherm waarderen en iets grotere scherm.
Het zou beter hebben gewerkt als het fysieke knoppen waren geweest met oled achtergrond en als ze het overzichtelijk hadden gehouden. Het idee is goed, maar de uitwerking en toepassing kon beter.
Neee tooooch, jammer... ik gebruik het erg vaak.
Ik vind het best als ze touch OLED toetsenbord komen, dan kan ik bijvoorbeeld makkelijk japanse tekens invoeren zonder toestenbord te wisselen.
De vorige grote processor omslag deed Apple het op dezelfde manier. Eerst nieuwe techniek in bestaand design (die witte platte iMacs en Mac Mini’s) en het jaar er op de volledige redesign. Nu zien we hetzelfde met de MacBook Air en Pro. Mijn gevoel zegt dat er een nieuwe air krijgen die meer leent qua design van de nieuwe iMac en iPhone 13 lijn en wie weet de vierde reïncarnatie van de MacBook? Net wat dikker en uitgebreider dat de air, maar niet zo duur, snel en normaal scherm tov de Pro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee