Minisforum brengt mini-pc uit met Intel Core i5-11320H-processor

Het Chinese bedrijf Minisforum heeft een nieuwe versie van zijn EliteMini-pc uitgebracht, de TH50, die is voorzien van een Intel Core i5-11320H-processor, 16GB ram en optioneel een 256GB- of 512GB-ssd. De pc gaat 599 euro kosten, maar is tijdelijk te koop voor 479 euro.

De nieuwe mini-pc heeft afmetingen van 149,6x149,6x55,5mm, weegt 820g en is intern voorzien van een elfdegeneratie-Intel Core i5-11320H-cpu, een Intel Iris Xe-gpu met een kloksnelheid van 1,35GHz en 16GB Lpddr4-geheugen. Er is ruimte voor een M.2-ssd en voor een meerprijs van 40 of 70 euro wordt er respectievelijk een 256GB- of 512GB-ssd meegeleverd, met Windows 10 voorgeïnstalleerd.

Volgens het Chinese bedrijf is de pc bedoeld voor net iets hogere rekentaken dan zijn voorganger, die in mei werd aangekondigd en die Tweakers in juni in een Nuc-vergelijking meenam, en kan er ook licht mee gegamed worden. De pc is voorzien van een Thunderbolt 4-poort waarmee 8k-video-output op 60Hz mogelijk moet zijn, twee 2,5Gbit-ethernetpoorten, twee USB 2.0- en vier USB 3.1-poorten. Als alternatief op de Thunderbolt 4-poort is het kastje ook voorzien van DisplayPort voor 8k en HDMI voor 4k.

Aan de pc kunnen drie monitors tegelijk aangesloten worden en de pc wordt geleverd met een VESA-muurbracket. Onlangs bracht Minisforum ook een mini-pc uit die is voorzien van een AMD 4700S-cpu en een Radeon RX 500-gpu. De TH50 gaat 599 euro kosten voor de barebonesversie, 639 euro voor de 256GB-versie en 669 euro voor de 512GB-versie. Daar komen nog wel btw en invoerkosten bij, omdat de pc uit China komt. Minisforum geeft een tijdelijke 'earlybird'-korting van 120 euro.

Minisforum TH50

Door Stephan Vegelien

Redacteur

15-12-2021 • 14:09

36 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
Wat ik vaak aan info mis bij dit soort apparaatjes is het stroomverbruik. Dit apparaatje heeft een aansluiting voor 19V/3.42A. Komt dus neer op een max. van zo'n 65W.

Even ter aanvulling: natuurlijk snap ik dat dit niet betekent dat het systeem in idle 65W gebruikt. Vandaar dat ik ook schrijf "een max". Met informatie van de aansluiting heb je in ieder geval een indicatie van in welke orde je moet denken.

[Reactie gewijzigd door TuxDePinguïn op 15 december 2021 15:10]

Deze CPU heeft een idle power verbruik van 7.8 watt, en piek 35 watt.

Ik gok dus dat deze machine, met wat simpel gebruik, gemiddeld 20 watt gebruikt.
Maar wil je er bijvoorbeeld een plex server van maken dan denk ik dat ongeveer 40 watt gemiddeld realistisch is.
Dat ligt er geheel aan wat je er precies insteekt en hoe je het gebruikt. Als zoiets Idle draait, dan hoevt iets dergelijks wellicht 5W te trekken, maar daarna ligt het er heel erg aan wat je ermee doet. Vergeet ook niet dat er verschil in zit met hoeveel stroom de gebruikte M2 SSD verbruikt en dat er nog eens 2 Sata schijven in passen. In dit geval zit er dedicated geheugen in, maar bij veel van die machines kan je het er zelf inprikken. Dan zit er echt wel verschil in verbruik in of je 16GB, 32GB of 64GB er in hebt geprikt.
Dit model lijkt 2x 2,5Gbit ethernet te hebben. https://cdn.shopify.com/s...800x1800.jpg?v=1638416731
Jammer dat het geheugen niet uit de breiden valt. Anders was het een mooie mini server/firewall kunnen zijn in mijn meterkast.
16 GB moet toch meer dan zat zijn voor de meeste server taken? Of wilde je er een complete back-office database of VM hypervisor op gaan draaien of iets dergelijks :+

Ik heb hier een stokoud home-servertje met 8GB waar echt van alles op draait, en die heeft momenteel nog 2.5GB RAM vrij. Denk dat je met 16GB wel goed zit voor veruit de meeste server toepassingen die je uberhaupt op zo'n kastje zou willen draaien, de CPU is ook niet echt een powerhouse namelijk.
In jouw systeem kun je nog geheugen bijprikken, in dit ding niet en je wil wel dat ie toekomstbestendig is als server.

Mijn VM's en containers verbruiken rond de 14GB, die 16 komt dan al aardig dicht in de buurt.
Misschien niet als miniserver geschikt, maar als pfsense/opnsense perfect.
Geheugen voor die firewall is meer dan zat.
Kun je toelichten wat jouw use case is v.w.b. geheugengebruik?
Je hebt helemaal gelijk, ik had beter kunnen tellen.
Ik vind het opmerkelijker dat ze adverteren met "portability", lekker draagbaar...
Het kàn, maar dit soort systeempjes ge je toch niet meezeulen? :\

Zeker met alle hardware die ik hier aan mijn NUC heb hangen. :)
Je kan zo'n mini PC / NUC thuis en op kantoor gebruiken. Alle overige spullen zoals monitoren, keyboard, en desnoods voeding heb je dan op beide locaties. En alleen het kastje neem je mee. Je kan het kastje eventueel ook in een kluis leggen als je een tijdje weg bent.
Ik heb dat veel gedaan op die manier.
Dus.. de stap van 256GB SSD naar 512GB SSD kost je 40 30 euro. Dat zijn gangbare prijzen voor een upgrade. Ze zijn zelfs laag. Als ik het vergelijk met Apple (ja, oneerlijk), betaal je bij een iMac voor de upgrade van 256GB SSD naar 512GB een whopping 230 euro extra.

Qua algemene prijs valt het ook wel enorm mee. Dit lijkt me een leuke vervanger van de AIO's van de kinderen. Zeker als je kijkt naar de nog redelijke gamingperformance (voor laagdrempelige games) kijkt.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 15 december 2021 14:34]

Ja, maar ze hebben minder keuze dan Apple.

Deze kan je ook als barebones kit kopen, en gewoon een andere SSD instoppen als je er één bij een webwinkel koopt en een paar schroefjes weet los te maken. En ik zou het iedereen aanraden, dan kan je zelf een SSD van goede kwaliteit kiezen.

Bij een iMac moet je dan lijm smelten, met zuignappen het scherm loshalen, de bestaande SSD desolderen en een nieuwe die je op een shady Chinese marktplaats gekocht hebt terug solderen (met reballen waarschijnlijk), hopend dat je in het proces je Mac niet gesloopt hebt.

Apple heeft de luxe je veel te veel te kunnen laten betalen voor een upgrade, Minisforum gaat dat niet lukken.

Je ziet het bij andere laptopmakers ook, als de SSD niet user-replacable is dan gaan de prijzen van upgrades ineens stevig omhoog.
Bij een iMac moet je dan lijm smelten...
En dat blijf ik maar niet begrijpen, memory is (in sommige gevallen) te updaten, maar oh wee als je via een klepje de disk toegankelijk kunt maken ... Marketing boven design boven functionaliteit en techniek ?
Sterker nog, waarom is de achterkant niet volledig open te maken, fans/disken/voeding/moederbord te vervangen ??? Jammer, juist in het kader dat apple zich 'groen' in de markt probeert neer te zetten ...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 16 december 2021 10:26]

Apple producten gaan al lang mee. Als je ze ook nog eens makkelijk kunt upgraden en repareren gaan ze nog langer mee en komen de verkoopcijfers in gevaar en dat vinden de aandeelhouders niet leuk.
en voor een meerprijs van 40 of 70 euro wordt er respectievelijk een 256GB- of 512GB-ssd meegeleverd
€30 ,- meerprijs bedoel je natuurlijk.

En tja, Apple upgrade prijzen zijn niet echt gelijk aan standaard prijzen helaas. Blijft belachelijk dat mensen dat vaak klakkeloos betalen.
Niet meer of minder belachelijk dan duizenden euros neertellen voor juwelen of dure kleding. Mensen zijn nu eenmaal competitieve verzamelaars.
Niet meer of minder belachelijk dan duizenden euros [sic] neertellen voor juwelen of dure kleding. Mensen zijn nu eenmaal competitieve verzamelaars.
Ik zou niet stellen dat alle mensen competitieve verzamelaars zijn. Het moet het je waard zijn, en je moet een passend besteedbaar inkomen hebben. Voor voldoende mensen gaan één of beide karakteristieken niet op.

En duizenden euro's besteden aan juwelen of dure kleding kan ook belachelijk zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 december 2021 15:19]

Nee? 639-599 = 40, 669-599 = 70. Dus respectievelijk 40 en 70 euro meer dan de barebones.
Nee je betaalt 40 of 70 euro meer dan wanneer je geen ssd bestelt.
Je hoeft geen Apple-hater te zijn om hun prijzen belachelijk te vinden en je basht Apple gebruikers niet als je het raar vindt dat mensen dat schijnbaar achteloos betalen. Je bent evenmin fanboy als je het er wel voor over hebt.

Het is gewoon ontopic: Minisforum vraagt 30 euro voor een stap die bij Apple 230 euro kost. Dat mag je best uitlichten en over discussiëren, toch?
Deze SSD haalt max 1700MB/s ipv 3.4GB/s
Tsja, de WD Black NVMe SSD SN850 haalt 7.0GB/s en het prijsverschil tussen 500GB en 1TB is 60 euro...

Ik zeg niet dat Apple geen 230 euro mag vragen of dat ik het geheel met Frituurman eens ben, maar je mag dit toch best ter discussie stellen? Het is tussen het extreme upsell-geweld van o.a. Apple (en MS en...) best verfrissend een keer bijna de retail verschil-prijs te betalen i.p.v. het dubbele of 4-voudige.
Mijn 8 (of inmiddels 9?) jaar oude MacBook Air voldoet nog prima, al is de accu wel duidelijk minder aan het worden: vier tot zes uur, dan houdt het wel op.
Een vijf (of inmiddels 6?) jaar oude Alienware laptop krijgt geen software updates meer, het opstarten en inloggen duurt twee koppen koffie en de accu is op sterven na dood. De Alienware kostte minimaal de helft meer dan de 'Air.
Hij reageert er alleen op omdat ik een vergelijking maak met een, qua GB in ieder geval, vergelijkbare upgrade. Ik kan er met de beste wil van de wereld niet bij dat 256GB extra 230 euro moet kosten bij Apple en 30 euro bij *andere fabrikant*. Ja, er zal vast een verschil zijn in kwaliteit. Is dat verschil zo dat het meer dan 6x zoveel moet kosten? Mehh. Daarnaast benoemde ik Apple om te laten zien wat ik (persoonlijk) géén gangbare prijs vind van een upgrade op dit vlak. Niet om te bashen! Dat is wat je er zelf uithaalt, denk ik. Overigens vind ik Apple-producten esthetisch gezien het mooiste op het uiterlijke vlak en technisch ook nog eens top notch. Ik vind de exorbitante prijzen voor mijzelf een onoverkomelijke hobbel.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 15 december 2021 15:34]

Ik vind de exorbitante prijzen voor mijzelf een onoverkomelijke hobbel.
En in vind het exorbitante prijsverschil tussen 256GB en 512GB een reden om voor 256GB te gaan. Daarom vraag ik me af waar de kennis vandaan komt dat Apple-gebruikers klakkeloos extra geld over de balk gooien.
de esthetische eigenschap van Apple worden wel wat overroepen, naar mijn mening. Men klaagt dat Audi hetzelfde (voor sommige saai) design over de hele reeks toepast, Apple juist hetzelfde. Hun phones zijn ook maar rechthoeken schermen met vrij standaard vorm/uiterlijk vandaag de dag.

En het top-notch gevoel? mja niet bij mij. Ik heb nog zitten ontwikkelen op een Mac Mini... Niet zot ervan geworden moet ik zeggen. De iphones staan erom bekend lagere specs te hebben dan evendure androids, en dan komen de fanboys af met "ja maar de software is zoveel beter en dus is dat niet nodig". Minder RAM of storage blijft hoewel je software mogelijks beter is, toch ook echt minder. Je kan niet ineens fotos 2x zo goed/efficient storen zonder kwaliteitsverschil. Apps blijven ongeveer evenveel RAM gebruiken... omdat dat vooral media is in RAM. Gebrek aan connectoren, dure kabeltjes/omzetters/...

Nee sorry, niet voor mij. Dat maakt het niet een slecht product of zo, en ik kan de interesse van sommige wel begrijpen.

En ja uiteraard prijs/kwaliteit... hoeven we niet over te spreken. Zeker als je weet dat je daarna in een Walled Garden loopt, waar veel terug betalend is (tel deze kosten erbij).

[Reactie gewijzigd door ouhaha op 15 december 2021 22:19]

edit: Ai, dat zeg ik verkeerd! Deze heeft ook 96EUs (bron).
Als gaming ook belangrijk is; deze CPUs hebben wel juist een wat mindere GPU met 32EUs.
Dan zou je mss beter af zijn met bijv een Tiger Lake-U (tot 96EUs).
Of natuurlijk iets met AMD APU.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 15 december 2021 14:47]

Hahaha en bedankt. Schaam schaam. Thunderbirds are Go!
Wel vreemd hoor, op die pagina zie ik heel andere specs:
Emergency launch jets: 4 vertical-thrust hover jets and 2 x 25 liquid fuel mini-rockets
Emergency launch speed: 30mph
Forward and reverse drive: 6 electrically driven reversible axial-flow turbine impellers
Length: 30 feet
Main turbo drive: 2 axial-flow turbines providing forward thrust only
Maximum speed (underwater): 160 knots
Maximum operating depth: 30,000 feet
Power source: twin atomic fusion reactors
Surface cruising speed: 40 knots
Underwater speed: 160 knots
Weight: 16 tons
Width: 11 feet
HDMI voor 4k

Is dat HDMI 1.4 met 4K op 30Hz? Of HDMI 2.0 voor echte 4K?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee