Onderzoek: 4 procent Nederlandse gebruikers muziekstreamingdienst deelt account

Ongeveer 4 procent van de Nederlandse gebruikers van een muziekstreamingdienst deelt een account. Dat is veel minder dan bij videostreamingdiensten, waarbij het delen van het account veel vaker gebeurt.

Jongeren tussen 16 en 19 jaar delen het vaakst een account, meldt Telecompaper. Dat gebeurt in 8 procent van de gevallen. Met 4 procent is het gemiddeld aantal gebruikers dat accounts deelt lager dan bij videostreamingdiensten. Bijvoorbeeld bij Netflix gebeurde dat vorig jaar volgens Telecompaper bij 24 procent van de abonnees buiten het eigen huishouden. Streamingdiensten staan delen binnen het eigen huishouden wel toe, maar daarbuiten niet.

Volgens Telecompaper komt dat lagere percentage bij muziekstreamingdiensten door een aantal factoren. Zo zou meespelen dat muziekdiensten in hoge mate personaliseren met door algoritmes samengestelde afspeellijsten op basis van de eigen smaak. Ook is het gebruiken van meer dan een stream tegelijk niet mogelijk binnen een account, terwijl dat bij videostreamingdiensten vaak wel kan. Bovendien zijn er binnen een account geen gebruikersprofielen aan te maken.

Spotify is marktleider in Nederland, zo heeft Telecompaper becijferd. Ongeveer op 43 procent van de smartphones staat die app. YouTube Music volgt met een bereik tussen 11 en 14 procent. De app staat op alle Android-smartphones, maar lang niet iedereen gebruikt die. Apple Music komt tot 3 tot 5 procent, terwijl Deezer blijft steken op 2 tot 4 procent.

De cijfers komen uit het Dutch Apps Market-rapport. De resultaten komen uit het Consumer Panel, een groep van minimaal tienduizend consumenten die elke zes maanden een vragenlijst invullen over onder meer het gebruik van apps.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-11-2021 • 13:56

97 Linkedin

Reacties (97)

97
96
43
2
0
43
Wijzig sortering
Bij Spotify zie ik veel dat mensen een family-account aanmaken maar dit delen met mensen buiten het huishouden. En dan heb je hetzelfde als bij Netflix e.d.
Wat mij betreft mogen ze dat hard aanpakken. Het houdt de prijs namelijk onterecht hoog. Nu ga ik er niet van uit dat alle mensen welke ten onrechte gebruik maken van een family-account van een ander anders een normale subscription afnemen maar dat zullen er zeker een aantal zijn. Ik verbaas mij ook wel eens over het gemak waarmee mensen voorwaarden negeren.
Spotify kan dit perfect aanpakken maar ze verkiezen om het niet te doen. Hoe moeilijk denk je dat het is voor Spotify om te zien dat 5 personen nooit met dezelfde Wifi verbinden, nooit dezelfde devices (smart-tv, luidsprekers, etc) hebben om naar te casten of altijd verbinden van 5 unieke ip adressen op een doorsnee avond?

Spotify weet intern heel goed hoeveel en welke van die family accounts in overtreding is maar Spotify beslist tot op heden om juist niet in te grijpen behalve in de voorwaarden te zeggen dat het niet mag.

Waarom Spotify niet wenst op te treden weten enkel zij maar ik vermoed omdat het commercieel negatief voor hun zou uitdraaien. Immers kan je redeneren dat iemand die maar sporadisch Spotify gebruikt geen zin heeft om een volledig abbonement te nemen maar wel gaat meebetalen op een gedeeld abbonement. Maar ook dat mensen niet naar de concurentie gaan omdat ze nu goedkoper zijn met een gedeeld Spotify abbonement.

Wees gerust dat Spotify het berekend heeft en dat de huidige situatie simpelweg meer opbrengt voor Spotify. En mocht de muziek industrie die praktijk schandalig vinden dan hadden ze Spotify al lang gedwongen in te grijpen.
Voor mij is 10 euro per maand een koopje, ik luister uren en echt uren naar spotify per dag.

Maar ik snap uberhaupt niet zo goed waarom een familie korting zou moeten krijgen en een alleenstaand persoon niet? Het is niet "iets" goedkoper maar echt een derde van de prijs per persoon (correct me if im wrong). Waar is dat goed voor
De logica erachter is dat een huishouden niet 6x zo veel streamt als iemand die alleen woont.

Overdag is dit misschien wel het geval (iedereen is individueel aan het werk/studeren/reizen), maar wanneer mensen samen in de woonkamer zijn zal er maar naar één stream geluisterd worden. Ik zelf luister denk ik ongeveer de helft van mijn muziek in groepsverband. Daarnaast moet je er natuurlijk rekening mee houden dat een gezin gemiddeld maar uit ongeveer 4 mensen bestaat die muziek luisteren.

Of je het hier allemaal mee eens bent is maar de vraag, maar dit is de reden.
Het is voor de omzet van een bedrijf interessanter om 6 gebruikers-accounts tegelijk te verkopen, zelfs al is dat met een gigantische korting, dan losse één persoons-accounts.

In de praktijk zullen Family-abonnementen de kosten dekken, ondanks de lagere prijs per gebruiker, omdat je niet zo snel meer dan twee of drie regelmatige luisteraars hebt per huishouden.

Tussen 1-persoons-accounts zullen de hoeveelheden data ook enorm verschillen, maar voor Spotify telt uiteindelijk alleen het totaalverbruik en de totale kosten..
uiteindelijk komt het er waarschijnlijk toch wel op neer dat de Family-abonnementen de kosten kunnen dekken. Vrijwel niemand die ik ken gebruikt nog een 'normaal' Spotify account, iedereen maakt gebruik van een combi-abonnement of studenten korting. Het normale abonnement zorgt er voor dat mensen denken dat ze een betere deal krijgen.
De prijs zal bepaald zijn naar aanleiding van een goede marktanalyse vermoed ik. Het zal vat het omschakel punt zijn waarbij mensen een family account nemen in tegenstelling tot een niet legaal alternatief of gratis accounts. De prijsstelling werkt eigenlijk op een wijze dat je een hogere prijs betaald voor het hoofdaccount maar daarbij "gratis" (included in the price) een aantal subaccounts kan aanmaken voor mensen uit hetzelfde huishouden.
Een deel is wellicht vaste kosten ? Met een 4-persoons gezin ga je geen €40 afrekenen. Wij niet tenminste. En jij betaalt toch gewoon die €10 ?
Uiteindelijk moet Spotify moet gewoon afdragen o.b.v. aantal streams. Dus het gemiddeld aantal streams van "gewone" en "familily" accounts zal het prijspunt van beide bepalen.

Denk dat ze bij spotify hele slimme mensen hebben werken die het luistergedrag analyseren. Door de bank genomen zal de family account gebruiker minder streamen. De uitzondering hierop is inderdaad spekkoper. Dit fenomeen is geaccepteerd en ingecalculeerd omdat ze middels dit model bottomline de meeste abonnees vergaren en het meeste euro's binnenharken.
Omdat iedereen ja en amen klikt.. Er staat zoveel informatie in de voorwaarden en policy's met dusdanige verkapte verwoordingen dat de normale gebruiker het gewoon niet wil snappen in de zin van dat ze overladen worden met tekst om alleen maar de content te kunnen zien of luisteren.

En later komen ze op een speelse manier er achter dat je het ook kan delen voor het gemak

Ga jij bij een installatie van Windows de voorwaarde nog lezen? Ik persoonlijk niet.. En durf gerust te stellen dat er zo nog 80% op deze aarde rond loopt.

Vaak als je dan later tegen problemen aan loopt.. Beginnen bedrijven op eens met een policy te zwaaien waar de messen massa gewoon doorgeklikt heeft. En dan komen ze van de koude kermis terug

Die voorwaarde worden vaak ook alleen gezien om je als bedrijf in te dekken als het op onenigheid stuit
Zolang alles goed gaat en het bedrijf heeft zijn inkomsten of er zijn verder geen ongeregeldheden dan zal niemand interesse hebben in deze voorwaarde

Prijs onterecht hoog..? Als of 4% wat uit maakt mocht iedereen braaf ja en amen knikken en niet meer delen. En, mocht al iedereen braaf zijn!! Dan zal die 4% niet naar jouw of mij komen..

[Reactie gewijzigd door trezzy op 25 november 2021 14:35]

Het zou veel gemakkelijker zijn als Spotify en andere soortgelijke diensten gewoon accepteren dat dit soort accounts gedeeld worden. Ze kunnen het beter een 'groeps'-abbo noemen dan een Family. Denk je echt dat de prijs naar onderen gaat als het minder gedeeld gaat worden? Dat vind ik wel hele naïve gedacht. Je koopt een licentie voor gebruik voor een x aantal gebruikers.
Het zou veel gemakkelijker zijn als Spotify en andere soortgelijke diensten gewoon accepteren dat dit soort accounts gedeeld worden.
Zo zou het ook makkelijker zijn wanneer de NS zwartrijden toestaat, er geen controle wordt uitgevoerd op licenties van software etc. Niet relevant.
Je koopt een licentie voor gebruik voor een x aantal gebruikers.
Nee dat klopt niet. Je koopt een licentie voor gebruik voor een x aantal gebruikers onder de gestelde voorwaarden. Dat laatste punt is cruciaal en kan je niet zo maar weglaten.

[Reactie gewijzigd door Bor op 25 november 2021 14:24]

Vind het allemaal nogal krom. Een familielid mag wel meeliften op hetzelfde adres, maar zo gauw ze ergens anders gaan wonen tellen ze voor Spotify niet meer mee. Hoe zit het dan als je gaat samenwonen ? Formeel gezien ben je dan ook geen familie van elkaar.
Je moet family niet als familie vertalen maar als gezin. Wie jouw familie is doet er dus niet toen voor Spotify, maar wie onderdeel van je gezin is juist wel.

Gezin is volgens mij meer een soort samenwonen-verband dan dat je een bloedlijn moet delen.
Zo moeilijk is het toch allemaal niet? Als je gaat samenwonen, ben je dan een gezin?
Gezinsleden die op hetzelfde adres wonen, kunnen gebruikmaken van maximaal zes Premium-accounts.
Bron: Spotify

[Reactie gewijzigd door Bor op 25 november 2021 14:34]

Als je gaat samenwonen, ben je dan een gezin?
Ik denk het? Wanneer ben je volgens jou een gezin?
Het bijzonder is, is dat het wel een 'family' abonnement heet, maar je volgens de voorwaarden wel op hetzelfde adres moet wonen. Dus stel je kind gaat op kamers, zou deze niet meer gebruik mogen maken van jullie family abonnement.
Het is eigenlijk gewoon bedoeld voor huishoudens volgens mij. Persoonlijk zou ik het ook behoorlijk debiel vinden als het daadwerkelijk op basis van familie zou gaan. Als je een huishouden deelt dan luister je ook daadwerkelijk minder vaak tegelijkertijd muziek.
Ik snap dat het voor huishoudens is bedoeld. Echter is de naam van het abonnement dan wel een beetje misleidend. Je weet pas dat het voor een huishouden is als je de voorwaarden doorneemt. Wat veel mensen niet of enkel vluchtig doen.
De eerste zin zegt dat je op hetzelfde adres moet wonen:
https://www.spotify.com/nl/family/
Is voor mij iig duidelijk genoeg.
Dan is dat, misschien al wel langer, aangepast. Ik heb het recentelijk niet opgezocht maar sprak vanuit herinnering. Maar wel goed dat ze dit gedaan hebben.
Microsoft biedt een "family abonnement" op Onedrive. Het is mij bij het bestuderen van de voorwaarden nooit duidelijk geworden of je dat abonnement alleen binnen het gezin mag delen, of ook met vrienden/familie buiten het gezin.
En als alleenwonende kun je ook nog van een family abonnement gebruik maken om persoonlijk 6 maal zo veel cloud opslag te hebben (hoewel dat dan wel via 6 verschillende e-mail adressen moet gebeuren en je de werkstations niet onderling kunt laten synchroniseren.

Volgens mij maakt het Microsoft geen bal uit of je een family abonnement in je eentje gebruikt, deelt met vrouw en kinderen, of met elders wonende familie en kennissen. In de voorwaarden wordt er in ieder geval geen enkel punt van gemaakt, zo lijkt het.
Ja ik begrijp de frustratie. Er zijn ook wel relatief makkelijke oplossingen voor. De vraag is wel: moet je dat willen? Uit je post maak ik vooral op dat het oneerlijk is dat anderen voor een lage prijs toegang krijgen tot bijvoorbeeld de muziek.

Stel ik pak spotify, dan kun je bijvoorbeeld een maximaal aantal uur per dag, per (sub) account instellen. Stel we zetten dat op 4 uur, dan betekent dit dat als iemand 3u op een dag luistert, de persoon waarmee wordt gedeeld, nog maar 1u kan luisteren. Dan hebben de mensen die niet delen, 4 uur tot hun beschikking. Het is geen super maatregel maar het maakt het pakket op zijn minst minder interessant.

Het is zomaar een gooi.
Weet je wat ze ook keihard mogen aanpakken, het dubbel betalen bij Spotify https://reports.exodus-pr.../search/com.spotify.music. Daarnaast ook de zeer matige betaling aan artiesten, als de artiesten zelf al überhaupt iets van centjes zien.

Bovenstaande is zeker wel de normaalste zaak van de wereld, maar een account delen dat moeten we natuurlijk niet willen...
Top reaguursel!
Het mag allemaal niets kosten, maar artiesten moeten meer geld krijgen... 8)7
Denk je echt dat ze de prijs gaan verlagen als mensen stoppen met het onterecht delen van accounts?

Profit maximalisaiton is de nieuwste hype bij zulke bedrijven. Als mensen het al gewoon zijn om veel te betalen, waarom zouden ze dan de prijzen laten zakken?
Bijzonder dat dat zo laag is, ik had zeker meer verwacht.

Ik vind het met Spotify ook wel een behoorlijke toevoeging omdat het zo makkelijk op alle apparaten werkt met streaming.
Denk dat ze doelen op het delen van een individueel account. Dat is gewoon lastig en redelijk onbruikbaar volgens mij. Familie accounts worden veel meer buiten de familie gedeeld.

Spotify ziet familie als mensen in 1 huishouden. Denk dat veel mensen dit iets rekken ;).

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 25 november 2021 14:07]

Ik deel het met mijn familie, ook al wonen we niet meer samen. Mijn zus en mijn moeder / vader.
Voor de rest krijgt niemand toegang, zou het erg raar vinden als we allemaal een ander account hadden moeten afsluiten als we niet meer op hetzelfde adres wonen. In de praktijk blijft het immers hetzelfde: 3 accounts vanuit 1 hoofdaccount.
Spotify laat toe om te "delen" binnen het gezien.

Stel dat je nog bij je ouders inwoont samen met je zus dan ben je dus met 4 personen.
Dan heb je Family nodig aan €16.99 per maand.

Jij en je zus gaan het huis uit en dan bepaald spotify dat jij en je zus een apart account nodig hebben aan €9.99 per maand. Je ouders kunnen op dat moment overstappen naar Duo aan €12.99 per maand.

Volgens Spotify hun regels lopen zij dus €5 per maand mis omdat jij een Family account deelt terwijl dat niet mag van Spotify.
In de praktijk blijft het immers hetzelfde: 3 accounts vanuit 1 hoofdaccount.
Zonder te oordelen over specifiek jouw situatie geldt dit natuurlijk ook voor de mensen die 1 family account hebben en totaal onbekenden tegen betaling toegang geven. Ook daar heb je 1 hoofdaccount met een aantal subaccounts er onder. Dit argument lijkt mij daarom niet relevant.
In de praktijk blijft het immers hetzelfde: 3 accounts vanuit 1 hoofdaccount.
Die stelling wel maar de gevolgen (en de praktijk) helemaal niet...

Gezien Spotify per nummer moet betalen (artiest en bandbreedte) en de kans dat ieder individu eigen muziek opzet in een eigen huis groter is dan dat je samen woont (je zet met 4 mensen in 1 woonkamer niet 4 muziekjes tegelijk aan? Maar met 4 woonkamers met 1 persoon mogelijk weer wel).

Dus per persoon zal je meer nummers streamen als je niet samenwoont dan wel (puur gemiddeld gezien, je zal net zien dat dat bij jullie niet zo is) en daar is de prijsstelling dan ook op afgestemd.

Zo verbruiken we nu met thuiswerken ook minder streams, op het werk was ieder zijn eigen muziek aan het luisteren, en thuis luisteren we dezelfde muziek = halvering van de streams die betaald moeten worden door de muziekdienst.

Samen zijn of niet maakt juist wel uit!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 november 2021 14:30]

IMO maakt het niets uit hoe wij als gebruikers er over denken, Spotify mag zelf bepalen hoe een familiy account wel en niet gebruikt mag worden en daar gaan wij bij het aanmelden mee akkoord.
Wij doen exact hetzelfde hoor ;)
Spotify ziet familie als mensen in 1 huishouden
Dat maakt de dienst wel misleidend qua naam-geving. Uiteraard moet je de voorwaardes lezen en dat doe ik voor dit soort diensten vaak wel (Meer scannen dan lezen eigenlijk...) Ik meen mij te herinneren dat Spotify eerder sprak over een "Huiselijke Kring" wat een stuk breeder is dan enken je huishouden. een huiselijek kring is eigenlijk iedereen waarmee jij een hechte band heb die dicht tegen een familie band aan zit. Ik zie nu dat ze dit hebben aangepast en gedefinieerd hebben dat je op het zelfde adres moet wonen. (Of ik ben in de war met een andere dienst die een "Family" aanbod heeft)

Als ik een Familie-plan zie dan ga ik er van uit dat ik dit met mijn familie kan delen. Mijn huisgenoot, hoewel hij een ontzettende goede en hechte vriend van mij is, is niet mijn broeder van de zelfde moeder. (Hebben een Duo account, dat wel.)
Je hoeft de voorwaarden niet te lezen. Alleen het kleine blokje tekst dat bij het abonnement staat. Ik vind dat Spotify helder uitlegt hoe de abonnementen werken: https://www.spotify.com/nl/premium/#plans

Dat mensen vervolgens hun eigen verhaal gaan maken om goed te praten wat niet klopt is geloof ik heel menselijk.
Ah ja, zo had ik het niet bedacht!
Lijkt mij wel een reden voor dit lage cijfer
Wij hadden 1 Spotify account en als m'n vrouw muziek afspeelde via de sonos dan had ik onderweg opeens geen muziek meer :). Met Spotify family is dit opgelost en 2 andere accounts gebruikt mijn broertje die niet in mijn huis woont :). Met 3 kids is dat straks ook over en heb ik ze allemaal zelf nodig. Ze gaan gelukkig van muziek houden.
Gebruik Spotify, maar heb nog steeds mijn eigen muziek.
Precies. Alles in de cloud, alles in streams. Dadelijk één verkeerde opmerking op website en block van x dagen/weken. En dan hebben we het nog niet eens over komende hyperinflatie.
Worden meest interesante tijden van de afgelopen 80 jaar.
ik snap het wel, ik baal altijd enorm als mijn broertje "ff" een nummer op mijn account (youtube music via android auto) opzet tijdens het rijden - direct mijn hele algoritme/lijst aanraders voor weken verpest (om nog maar te zwijgen over wat als hij kinderliedjes voor m'n nichtje aanzet!)
Ik deel een Spotify account ook met m'n vrouw.
Ik luister meestal Spotify in de auto (op weg en van werk) en m'n vrouw overdag thuis, maar meestal naar de Radio. Alle andere keren luisteren we samen. Dus waarom dan 2 accounts? (Op de legaliteit argumenten na dan)

Maar is dit dan meteen een probleem gezien we 'huisgenoten' zijn?
Voor jouw situatie is er Spotify Duo: https://www.spotify.com/nl/duo/
Twee Premium-accounts voor twee personen die op hetzelfde adres wonen.
Voor jouw situatie is er Spotify Duo: https://www.spotify.com/nl/duo/
Twee Premium-accounts voor twee personen die op hetzelfde adres wonen.
Ik zie zoiets toch een beetje als een melkkoe. Wij ontvangen ook elke dag een ochtendkrant, maar daar hoeven we toch ook niet elke keer per huisgenoot apart voor bij te betalen. De situatie die @LongTimeAgo schetst, komt één op één overeen met onze thuissituatie. En in alle eerlijkheid, de keren dat mijn vrouw en ikzelf tegelijkertijd Spotify willen gebruiken, is echt zeldzaam.

Mijn kinderen (pubers met bijbaantje) hebben overigens wel hun eigen premium account, omdat die toch wel hun eigen playlists willen beheren.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 25 november 2021 15:19]

Ja, maar dat is nou net het probleem. Voor de meesten is dat geen probleem, maar sommige willen perse die krant tegelijkertijd lezen. En dat kan niet want dan moet je 2 kranten hebben. Voor die extra functionaliteit kan je een paar euro extra overhebben.
Kranten hebben volgens mij geen nietjes meer sinds de Metro en de Spits niet meer bestaan? Gewoon niet tegelijkertijd dezelfde pagina/sectie (willen) lezen, zo deed ik dat vroeger ook met m'n pa.

Ik heb nog nooit van iemand gehoord/meegemaakt die 2 dezelfde kranten koopt, jij wel? Dit gaat dan niet eens meer over geld, maar gewoon om de verspilling.
Ik bleef alleen binnen de analogie van jou. Dit gaat natuurlijk over Spotify, en 2 personen die tegelijkertijd willen luisteren komt gewoon vaak voor. In tegenstelling tot mensen die tegelijkertijd de krant willen lezen.
Ben je dan toch niet beter met Spotify Duo? (Of Family, afhankelijk van hoeveel kinderen jullie hebben)
Spotify Premium is 9.99 / account en Duo en Premium zijn 12.99 en 15.99 respectievelijk.

Kom je toch wat goedkoper uit dan 2 (of meer) aparte spotify accounts.
ik ben een half jaar geleden met mijn studentenhuis ook overgestapt op Family. Het mooie is dat we nu minder betalen én een extra account hebben voor de audio systemen in huis, werkt een stuk prettiger dan wanneer je altijd op een persoonlijke account zit.

het is ook nog zo makkelijk dat je in feite allemaal je eigen account bewaard, je betaald alleen samen.
Maar onder family of duo subscriptie blijft iedereen zijn eigen account houden. Dus je hoeft niet los een premium af te sluiten. Ik hoor vaak in mijn omgeving dat mensen dit denken.
Hebben jullie dan een family abonnement? Is dan zeker een aanrader, 15,- per maand voor 6 licenties, kun je de betaling onderling oplossen (wij doen het met z'n 5en, elke maand voor iedereen 3,-)
Toch weer 3 euro per maand extra :+

Geen slechte deal overigens!
Maar is dit dan meteen een probleem gezien we 'huisgenoten' zijn?
Het zal niet zo snel een probleem zijn maar het mag niet van de voorwaarden, wat je daar van aan trekt moet ieder voor zich weten en daar sporadisch de grens over gaan is al minder erg dan dat bewust en continu doen.
Hoezo mag het niet van de voorwaarden? Je kan een Spotify Premium abbo gemakkelijk delen behalve als je het allebei tegelijk op een eigen device wil gebruiken want dat werkt sowieso niet. Als ik Spotify aan het luisteren ben via mijn smartphone en mijn vrouw gaat luisteren via bijvoorbeeld mijn AppleTV dan klapt de stream er bij mij uit. Dus in dat opzicht is er geen enkel probleem.
Er staat zo ver ik weet in de voorwaarden ook echt dat een premium account alleen gebruikt mag worden door een enkele persoon (andere mensen mee laten luisteren in een privé situatie mag wel). Echter is dit natuurlijk voor Spotify niet te handhaven, daarom hebben ze ook de limitatie in de software toegevoegd dat je maar op één apparaat tegelijkertijd kan luisteren.

Dat jij praktisch geen last hebt van de limitatie en de account dus wel kan delen, betekend niet dat de voorwaarden opeens anders zijn.

Het niet mogen delen van een account is eigenlijk zo'n beetje een standaard voorwaarde voor elke dienst, maar het wordt meestal niet gehandhaafd. Het is vooral bedoeld voor wanneer mensen er echt misbruik van maken.
Hoezo mag het niet van de voorwaarden?
Die vraag moet je niet aan mij stellen, ik heb de voorwaarden niet bedacht, maar volgens de voorwaarden mag het dus niet. Zou ook raar zijn gezien daar Spotify Premium Duo/Family voor is...
Je kan een Spotify Premium abbo gemakkelijk delen
Hij vroeg specifiek of er problemen mee waren, en ik leg een gewetensvraag neer (wat je als probleem kan zien of bij gebrek aan fatsoen geen problemen mee hebt).

Kan je zeggen dat het wel kan maar daar hebben we in deze discussie dus niks aan, als je terug leest waar ik op reageer (verder dan het stukje dat ik specifiek quote daar mist natuurlijk wat context) dan zie je dat ie dat al weet want hij deelt zijn account al.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 november 2021 16:16]

Wij hebben een 'family' account, 5 euri per maand extra voor 3 personen (en drie losse profielen). Maar die vragen wel elk lid om hun adres in te vullen als check.
Het lijkt me vooral een factor dat je gratis (met reclame) Spotify kunt gebruiken, en je bij een videodienst altijd moet betalen. Voor veel mensen is het prima om een eigen account met wat reclame te hebben, en is het delen van een account met iemand die daarvoor betaalt veel minder nodig.
"wat reclame" is wel erg overdreven. Toen ik dat jaren geleden nog deed kreeg ik nagenoeg om het nummer dezelfde schreeuwerige reclames. Ik heb support zelfs nog gevraagd of ik ergens targeting kon inschakelen zodat ik het misschien minder irritant zou ervaren, maar nee.

Gratis spotify is echt irritant.
Het gemis aan inkomsten moet ergens worden gecompenseerd. Het niet willen gebruiken van het gratis / sponsored alternatief is geen vrijbrief om een account te delen waar dat volgens de voorwaarden niet mag.
Z'n statement moet je er eens ingooien als het over YouTube en reclames gaat, dan heb je de hypocrieten aan het dansen hier op Tweakers, daar struikelen ze over elkaar om te patsen met de zoveelste manier om gebruik te maken van die dienst zonder er iets voor terug te moeten geven (niet betalen en wel adblocker), en dat wordt volop geplust dus is blijkbaar normaal bevonden :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 november 2021 14:41]

Er is niet iets gratis zoals de free version of spotify voor films/series. Logisch denk ik dat er dan minder mensen delen omdat je de content wel hebt alleen iets minder handig.
Spotify heeft ook geen profielen en je kunt op maar één apparaat tegelijk luisteren. Het is daardoor gewoon onhandig om zo'n account te delen.
Je kan spotify familie gewoon delen met andere spotify accounts hoor. Dan krijgen diegene gewoon hun eigen spotify account, maar wel onder hetzelfde family abonnement.
Ja maar het artikel lijkt dat niet te zien als account sharing maar als individuele accounts (en die worden dus niet geshared).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 november 2021 14:33]

in dat geval kan je niet echt spreken van een gedeelde account. met Family betaal je gewoon voor een pakket van 6 accounts. Het is ook een Family-abonnement, niet een Family-account. Spotify zelf spreekt ook overal over losse accounts.
Het ging ook om een individueel account, wat betreft die beperking. Dat dat in het Family abonnement wel werkt, lijkt me logisch.
Ik denk dat vooral dit de doorslag geeft:
Ook is het gebruiken van meer dan een stream tegelijk niet mogelijk binnen een account, terwijl dat bij videostreamingdiensten vaak wel kan. Bovendien zijn er binnen een account geen gebruikersprofielen aan te maken.
Ik betaal dan wel zelf voor al mijn abo's, maar ik heb de meeste wel gedeeld met bijvoorbeeld mijn ouders (zonder daar iets voor terug te willen overigens). Is ook gewoon handig als mijn kinderen daar logeren oid. Dit zou ik niet doen als je geen aparte profielen aan kan maken, of dat je niet meerdere streams tegelijk actief kan hebben. Voor Spotify zijn we daarentegen juist overgegaan op een familie-abo, zodat iedereen in huis zijn eigen profiel kan hebben.
Hmm dat voordeel van personaliseren houd je wel bij de meeste muziekstreamingdiensten. Dus dat is een bijzondere reden die hier wordt opgegeven.

Ieder heeft alsnog een eigen inlog namelijk bij de meeste diensten.
Muziek heb je veel vaker aanstaan dan een serie, althans ik. Daarnaast laat Spotify zich ook slecht delen.

Maar vooral is het verschil dat Spotify 95% heeft van wat ik wil horen. Het is een veel betere waar voor mijn geld dan een Netflix of Disney+ waar een aantal zaken op staan die aardig zijn, maar je toch wel erg gelimiteerd bent. Ik zou met liefde het dubbele voor Spotify betalen als dat nodig zou zijn, terwijl dat voor de streamingdiensten geen optie is.
Volgens Telecompaper komt dat lagere percentage bij muziekstreamingdiensten door een aantal factoren. Zo zou meespelen dat muziekdiensten in hoge mate personaliseren met door algoritmes samengestelde afspeellijsten op basis van de eigen smaak. Ook is het gebruiken van meer dan een stream tegelijk niet mogelijk binnen een account, terwijl dat bij videostreamingdiensten vaak wel kan. Bovendien zijn er binnen een account geen gebruikersprofielen aan te maken.
Bij de populairste muziek-streamingdienst van Nederland, Spotify, heb je bij het Spotify Family abonnement gewoon 6 aparte gebruikersprofielen met hun eigen afspeellijsten, suggesties etc, net als bijvoorbeeld bij Netflix. Dus dat is het probleem niet, in ieder geval niet bij Spotify en Netflix.
Ik vind dat wel logisch eigenlijk. Bij een muziekservice als Spotify of Apple Music heb je bij beiden vrijwel de hele collectie tot je beschikking. Bij video diensten moet je verschillende diensten combineren om alles te kunnen zien waar je interesse in hebt. Dan is het dus veel aantrekkelijker dat je verschillende diensten met elkaar deelt.
"YouTube Music volgt met een bereik tussen 11 en 14 procent. De app staat op alle Android-smartphones, maar lang niet iedereen gebruikt die."

Sinds wanneer is dat zo? Ik moest de app appart downloaden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee