'Sony verlaagt productie PlayStation 5 wegens chiptekort'

Sony verwacht in de komende maanden een miljoen exemplaren minder van de PlayStation 5 te maken dan het bedrijf eerder had ingeschat, meldt financieel persbureau Bloomberg. Dat komt door de wereldwijde chiptekorten.

Sony verwacht minimaal tot begin 2023 problemen bij de productie van de console, schrijft Bloomberg. Intern verwacht Sony volgens het persbureau in de periode van april dit jaar tot eind maart volgend jaar een productie van maximaal 15 miljoen consoles in plaats van 16 miljoen exemplaren. Omdat er sinds april dit jaar 5,6 miljoen PS5's geleverd zijn, zijn er voor de resterende tijd maximaal 9,4 miljoen consoles beschikbaar.

Sony heeft de informatie niet bevestigd. De fabrikant zei eerder te verwachten 14,8 miljoen exemplaren te leveren tot eind maart; de rest zou voorraad zijn voor na die periode. Waarom het dan lastig wordt om het verkoopdoel van 14,8 miljoen te halen, vermeldt Bloomberg niet.

Als de informatie klopt, zou Sony niet de enige consolemaker zijn die minder kan produceren dan eerder gedacht. Nintendo verlaagde de verwachting van 13 miljoen naar 11,5 miljoen exemplaren tot eind maart, terwijl Valve de release van de Steam Deck heeft uitgesteld vanwege de chiptekorten.

Terugkijken: PS5-review van vorig jaar

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-11-2021 • 09:54

91 Linkedin

Reacties (91)

91
88
38
1
0
41
Wijzig sortering
De wereldwijde crisis toont aan hoe uitgebalanceerd 'just in time' was, en hoe gevoelig dat is voor verstoring. De inhaalslag zal nog lang duren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 november 2021 10:01]

Bij chips heb je geen keuze, als je nu chips opslaat zijn die over een paar maanden oud wanneer nieuwe versie uitkomt. Chips in voorraad laten liggen kost klauwen vol geld die verliezen heel snel waarde. Nu toevallig niet met chiptekorten maar normaal gesproken.
Toyota had wel minder last van het chiptekort in het begin, doordat ze veel meer voorraad hadden dan andere fabrikanten.
Dat valt reuze mee: Een 74HC00 is al sinds hij in de jaren '80 werd geïntroduceerd onveranderd en de 74HC00 is op zijn beurt een beperkte upgrade van de 7400 uit de jaren '60. De levensduur van chips is heel erg afhankelijk van het type chip, sommige gaan inderdaad maar 2 jaar mee, maar vooral de "saaie" chips verouderen echt niet zo snel. In deze crisis is juist vaak tekort aan "saaie" chips, juist omdat iedereen het als een vanzelfsprekendheid vond dat je die altijd op iedere straathoek kon kopen.
NXP innoveert nog in de 74 logica. Terwijl de chips in de basis hetzelfde doen, verbruiken ze ordegroottes minder energie. Je kunt tegenwoordig discrete logica krijgen die slechts tientallen nano-ampères verbruiken. Alles behalve saai! :P
Interessant! Waarmee wordt de besparing gerealiseerd? Is het in essentie het kleiner uitvoeren van alle interne circuits? Of is de 'architectuur' van dit soort chips dan ook wezenlijk veranderd sinds de jaren '60? (M.a.w., zou een expert uit de jaren 60 de werking nog steeds snappen of zou hij/zij van z'n stoel vallen van verbazing?) Ik zit totaal niet in deze materie overigens...
De 7400-serie uit de jaren '60 gebruikte gewone transistoren, MOSFET's waren er nog niet. Door een transistor moet permanent stroom lopen, en hoe meer stroom je laat lopen, hoe sneller de chips zijn. Vandaar dat je ook al snel de 74H-serie had (kleinere weerstand, meer stroom, dus sneller) en de 74L-serie (grotere weerstand, lagere stroom, dus trager).

In de jaren '70 begon men gewone transistoren door Schottky-transistoren te vervangen die een stuk sneller waren, waardoor de stroom die je erdoor laat lopen sterk kunt beperken. Dat leidde tot de 74S- en 74LS-series, waarbij de laatste enorm populair werd. Ze waren zuiniger dan de 7400-serie, maar ook nog sneller ook. 74S werd alleen in toepassingen ingezet waar snelheid cruciaal was.

Ook begon men in de jaren '70 met MOSFET's te werken en kon logica met NMOS en CMOS gemaakt worden. CMOS had als voordeel dat er geen stroom liep door de MOSFET's als die niet schakelden en leverde een heel laag verbruik. Je kreeg de 4000-serie die logica bood opgebouwd uit CMOS. Het verbruik was superlaag en de chips konden op hoge spanningen werken (tot 15V) zonder dat je verbruik uit de klauwen liep, maar de 4000-serie was nogal traag.

74HC uit de jaren '80 werd mogelijk doordat MOSFET's beter werden. De 74HC-serie is opgebouwd uit CMOS-logica, maar is net zo snel als 74LS en bood de voordelen van 74LS en 4000 zonder de nadelen. 74HC werd enorm populair en heeft het eveneens populaire 74LS volledig verdrongen. Het is ook anno 2021 vaak de serie waar je mee begint en pas als 74HC niet goed genoeg is dan kijk je verder.

Dan zijn er nog 74F en 74ALS, ook uit de jaren '80 die weer schottkytransistoren gebruiken, maar waarin speciale truuks toegepast worden om het "Millereffect" te compenseren, waardoor de transistoren nog sneller zijn geworden. Ze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

In de jaren '90 is CMOS nog verder verbeterd met de 74AC, 74AHC-series. Wat ze daar precies doen weet ik niet, maar het is min of meer 74HC maar dan sneller.

Sedertdien is men met name bezig geweest met voltages te verlagen en dat werd mogelijk doordat MOSFET's steeds beter werden. Tot nog toe werkte alles op 5V, maar er zijn sinds de jaren '90 de nodige nieuwe series verschenen die op lagere voltages werken, daardoor nog minder gebruiken en sneller zijn.
Vooral door gebruik van een heel ander type transistor. Waar het oude jaren 80 spul draait op 5 volt TTL (BJT transistors) maakt men tegenwoordig gebruik van CMOS (Mosfet transistors), wat ook op een lagere spanning kan werken. (1.8V, 1.2V of lager)
Niet NXP, maar Nexperia. In dit klimaat moet je dat spul evenwel vermijden als kiespijn. Bijvoorbeeld de Nexperia 74AXP8T245 is op zich een hele interessante chip: Een bustransceiver waarbij beide bussen op verschillende voltages kunnen werken. Het aanbod valt evenwel in het niet bij de standaard 74HC245 die alle fabrikanten van 74-logica in het assortiment hebben... Je ontwerpt je apparaat dus beter met een 245 een aparte voltageomzetter, dan met die chip van Nexperia. Als Nexperia dan niet kan leveren zijn er minstens 10 andere fabrikanten.

En ik denk dat deze kwestie eigenlijk best wel een belangrijke factor is in het chiptekort: De industrie is het belang van standaardisatie een beetje over het hoofd gaan zien. Kostenbesparigen, miniaturisatie en dergelijke waren de afgelopen periode de drijfveren en als gevolg daarvan hebben veel fabrikanten uitgebreide reeksen propriëtaire chips in het assortiment. Wellicht dat de industrie aan de hand van de huidige problematiek weer meer naar standaardisatie gaat kijken.
Als ontwerper moet je inderdaad altijd rekening houden met risicospreiding wanneer een fabrikant niet kan leveren. Je wilt het liefst geen onvervangbare chips.
Echter is de realiteit soms weerbastiger, wanneer in het geval van Nexperia (I stand corrected) bepaalde chips op specificaties mijlen ver voorlopen op de concurrentie, en die specificaties (stroomverbruik, bandbreedte) nodig zijn om de productspecificaties te halen.
De chips die in een auto zitten zijn waarschijnlijk niet de nieuwste 5 nanometer Snapdragon's die je in een smartphone ziet zou ik denken als leek.
Lijkt me volledig onzin bij een product als een ps5 die nog jaren in productie blijft.
In welke tijd er waarschijnlijk meerdere product refreshes gaan plaatsvinden.

Daar komt bij dat het niet noodzakelijk de soc is waar het probleem zit. Een hoop andere onderdelen is ook tekort aan
Want die chips kunnen niet verbeterd worden? Het is niet vreemd om ook voor consoles revisies te hebben. Ook in de chips. Hiermee bedoel ik dus geen zaken zoals een 'Slim'- of 'Pro'-variant. Hoewel dat natuurlijk ook andere versies zijn van de PS4 in dit geval.

Een procede om de chip te produceren kan verbeterd worden (wat als gevolg heeft dat de chip iets anders geproduceerd wordt), of de zuinigheid van de chip, om wat voorbeelden te noemen. Je wilt dus inderdaad ook geen al te grote voorraad hebben. En dan komen ook dingen (zoals @The Zep Man aangeeft) als JIT om de hoek kijken.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 11 november 2021 10:41]

Minder onzin dan je denkt. Sony koopt bij AMD -) TSMC of Samsung in.

De prijs die zij vragen voor een chip in een bestaande fab word continue goedkoper (~10 procent per jaar). Dat heeft te maken met yield/proces optimalisatie enz. Een nieuw ontwerp op een nieuwe node is nog een stuk goedkoper per transistor.

Je hebt hierdoor als chip klant zoals Sony een sterke neiging nooit te veel in te kopen. Elke teveel gekochte chip per jaar is eg een 10 procent minder marge voor Sony. Op de lage marges die ze hebben is dat bijna dodelijk voor je bedrijfsvoering. Besef je ook dat een chip nu besteld over wellicht een kwartaal-half jaar gemaakt is. Je moet dus zeer goed plannen.

Dat vermeld hebbende, hebben ze hier gewoon met een lomp tekort te maken. Ze willen wel meer hebben, maar dat lukt niet.
Lijkt me volledig onzin bij een product als een ps5 die nog jaren in productie blijft.
De chipmaker is een ander dan degene die de ps5 maakt. Misschien verkoopt de ps5 volgend jaar wel slecht. Dan zit de chipmaker met al die peperdure chips van model vorig jaar.. Dat risico gaat de chipmaker liever niet nemen. Sterker nog dat risico neemt Sony zelf niet eens.
ligt ook aan wat voor chip natuurlijk. Sommige onderdelen blijven nog jaren in gebruik en zijn er ook gewoon niet, zoals ethernet poorten. Het gaat niet alleen om de cpu's edg.
Ligt wel heel erg aan de chips. Sommigen zijn al jaren in omloop en zullen dat nog jaren blijven. Maar ja, die chips zijn misschien ook nu niet heel moeilijk verkrijgbaar. Dan denk je meer aan Arduino's en ESP's.
Dat is eigenlijk alleen zo voor chips die profijt hebben van meer MHz en GB (=PCs). Maar dezelfde microcontroller kan makkelijk 10+ jaar in een product blijven zitten, tenzij er grote leveringsproblemen zijn zoals nu het geval is. Maar helaas kon je nu ook elke MCU die nog over was als sneeuw voor de zon zien verdwijnen bij de groothandels. Ik heb wel enkele interessante chips gezien die ik wil gebruiken.. maar als ik die nu bestel bij Mouser dan komen ze in 2023 bij mij aan.

ECO's doorvoeren voor een nieuwe (interne) generatie producten zal wel worden gedaan, vooral als de volume daar groot genoeg voor is (PS5). Maar dat is dan uit luxe om kostenbesparingen op te zoeken. Bvb als AMD een iets zuinigere SOC kan (laten) bakken gekoppeld met iets zuiniger geheugen, kan het koelblok iets kleiner, daarmee de VRMs en AC/DC voeding kleiner, en zo zal de BOM stuk goedkoper worden.

Nu is de luxe er niet omdat chips niet te krijgen zijn, of tegen prijzen die met opbod tot stand zijn gekomen. Ook daar zullen grenzen liggen wat fabrikanten willen betalen. ECO's doorvoeren om andere chipsets door te voeren is prijzig en in zekere zin ook niet lean: als ik nu op mijn werk een prototype PCB zou bestellen, dan zou ik eerst mijn pakketje onderdelen op tafel willen hebben dan dat ik de printplaat bestel. Voorheen ging dat nog wel eens andersom of parallel. Je zou nu niet eens een chip willen aanraken tenzij je er al genoeg volume van hebt.

Daar boven op komt ook nog dat industrie takken zoals automotive of medical niet elke chip zomaar kan gebruiken. Een motor ECU zal niet snel een populaire application microcontroller gebruiken zoals een STM32, omdat er te weinig fault tolerant en hard real-time garanties kunnen worden gegeven. Niet dat je een STM32 kan krijgen; die worden nu gemaakt van unobtanium. Het redesignen en hercertificeren van dat soort producten is ook erg duur.

Een miljoen PS5s op slaan is duur, maar engineers ook. Je kan dan beter vragen aan je leveranciers om 1 miljoen chips op te slaan of met weinig latency te kunnen leveren. Echter ik denk dat "Lean manufacturing" de gevaarlijke aanname heeft gemaakt dat de flexibiliteit van de productiechain die van het ontwerpteam kan overstijgen. Nu dat niet kan valt het kaartenhuis in elkaar.
Ik vrees dat je onderschat hoe lang de ontwikkeltijd is van een chip. Dat kan gaan van een half jaar tot meerdere jaren. Sommige designs gaan al meer dan 10 jaar mee. Als het zijn ding goed doet loont het niet om een nieuwere versie van te maken die marginaal beter is en waarvan de ontwikkeling handenvol geld kost terwijl je de oude versie gewoon 'meteen' van het schap kunt halen. Uiteraard hangt dit sterk af van het type chip en waarvoor die gebruikt wordt. Wat automotive betreft kunnen daar nog zeer oude modellen tussen zitten.
Beetje offtopic, maar keek gisteren naar een Zembla aflevering waar soortgelijke gebeurd binnen de EU omtrent medicijnen. Dit is niet volledige vergelijkbaar, maar wel op het gebied van afhankelijkheid.
Ik heb meer het idee dat farmaceuten tekorten aan medicijnen zelf creëren om de prijzen weer omhoog te gooien. Zo zijn voor verschillende merken oogdruppels regelmatig opeens tekorten en later opeens niet meer. De pandemie komt dan goed uit als excuus.
Mocht dat je verbazen dan raad ik je aan je in te lezen over OPEC. Farmaceuten, oliemaatschappijen, noem het maar, 50 jaar geleden zouden ze te boek staan als maffia, maar tegenwoordig mag het allemaal maar gewoon.
Ze zijn domweg te machtig, alles om het kartel op te breken levert direct op dat je geen producten van het kartel meer krijgt. Veel plezier als land zonder olie of medicijnen, kijken hoe snel je bijdraait.
Echter is het uit duurzaam oogpunt wel veel beter, dus de vraag is wat is belangrijker..
Als 't gaat om luxe goederen (zoals spelcomputers) is 't voor de consument niet meer dan vervelend, maar voor producenten is 't natuurlijk wel een probleem.
Als 't gaat om levensmiddelen of medicijnen, dan is verstoring om overduidelijke redenenen voor iedereen een probleem.
Het hele "just in time" is een leuk voor de doorloop, in de praktijk als je een onverwachte douanecontainer hebt echter, kan je wachten tot de club langs is geweest. Op die momenten kan je eigenlijk al dat inzicht krijgen dat het snel "just too late" wordt. Vaker meegemaakt en de klant van jouw kant wacht ook. Nu zitten wij allemaal in hetzelfde schuitje. Het is echter zo dat je met genoeg geld wel voorrang kunt krijgen in bepaalde leveringen. Dat trekt de boel scheef, behoorlijk scheef.
Dat valt wel mee, dit heeft niets te maken met uitgebalanceerd maar meer met het niet kunnen inperken van bepaalde risico's. Bij chipleveranciers is het lastig om meerdere leveranciers te hebben, dit geldt trouwens voor veel hoogwaardige producten.

Het probleem daarnaast is niet het just-in-time principe, want de contracten voor productie gaan gewoon telkens door. Het probleem is dat veel bedrijven verkeerd geanticipeerd hebben en leveringen stop gezet hebben of lopende orders geannuleerd hebben. Ook al gebruiken bedrijven geen just-in-time principe dan werden de orders nog niet gemaakt omdat er geen of weinig productie was. ;)
Naast de tekorten is het horden van producten en materialen wat op dit moment veel gebeurd. Veel bedrijven zijn bang voor tekorten en gaan nu massaal voorraad aanhouden. Hoewel er overal tekorten in zijn maakt het horden de problemen alleen maar groter.

Transport is het volgende probleem, als de tekorten daadwerkelijk het grootste probleem zou zijn dan was er ook niet zoveel transport nodig als op dit moment. Prijzen zijn op dit moment 4 a 5 keer zo hoog als voorheen, en in sommige transportsectoren zelfs nog vele malen hoger.
Ik vraag mij af of dit een 'Just in time' feature is....

Ook al houd je een voorraad aan van zeg 3-6 maanden, dan heb je nog steeds te weinig voorraad bij dit soort chip tekorten.
Waarschijnlijk kon je in het begin langer door produceren maar uiteindelijk haalt het tekort je in.

Bovendien wil JIT ook niet zeggen dat er voldoende voorraad bij jouw leveranciers is...
Drijft de prijzen op Marktplaats vast weer verder omhoog.
Jammer dat Sony geen hand weet te leggen op Scalpers.
Directe verkoop zoals ze al aangekondigd hebben is een manier, maar dat zullen de retailers echt niet fijn vinden.

De enige manier om de scalpers echt te naaien is door genoeg productie te hebben, zodat ze teveel consoles hebben en ze onder de marktwaarde moeten verkopen. Maar ja, dat gaat op het moment gewoon niet.
Als iedereen gewoon stopt te kopen bij scalpers, zal het zo voorbij zijn. Zolang er mensen bereid zijn meer te betalen om niet te hoeven wachten, zullen scalpers een businessmodel hebben. Of dat nu een console, concertkaartje of smartphone is, boeit niet. Gewoon niet kopen bij scalpers, dan blijven ze zitten met het product en is de winst als sneeuw voor de zon verdwenen.
Neem jij het de mensen kwalijk die zo veel geld hebben dat het hen niet uit maakt of ze 500 of 1000 euro moeten betalen voor een PS5? Vraag en aanbod...
Als diezelfde mensen klagen over scalpers wel. Want het zijn die mensen die het hele scalpen simpelweg in stand houden. Als niemand een console bij een scalper koopt, zal die niet meer proberen meer consoles te kopen. Hierdoor wordt het aanbod groter voor de normale mensen.
Ja ik neem mensen met zo weinig principes het wel kwalijk net als ik het Sony kwalijk neem dat het hun niets interesseert waar hun producten naar toe gaan en nee ik ga niet meer betalen dan officiële prijzen en nee ik ga niet regelmatig rondkijken op social media enz. of er ergens een PS5 te bestellen is..
Precies, dat moeten we vooral niet doen, kopen bij asocial media want voor je het weet, ben je zo je geld kwijt.
Die mensen zijn dan hun verstand en zelfbeheersing verloren.
Dat gaat ook niet lukken, de scalperen zenden de consoles onder WKOA gewoon terug als ze hem binnen 14 dagen niet hebben kunnen doorverkopen...
Tja, dat is de vrije markt...

Maar goed, als Sony daadwerkelijk zelf begint te verkopen met een wachtrij, dan heb je tenminste nog een keuze tussen wachten en een normale prijs, of snel maar veel betalen.
Anoniem: 1664360
@Gropah11 november 2021 10:09
Sony begint idd zelf te gaan verkope in NL in duitsland is Sony al bezig
Wel grappig, ook daar heb je gewoon problemen dat er geen beschikbaarheid is hoor.
Sony tovert niet ineens een console uit de lucht, zo van, kom naar onze eigen site daar hebben we wel voorraad.

Op de DE en GB versies is hij beide uitverkocht namelijk.
En ik vraag mij af hoe lang je in zo'n wachtrij dan moet staan (minuten, uren? dagen of langer lijkt me voor veel mensen niet eens mogelijk, tenzij ze een apparaat zo lang aan laten staan). Maar goed, we gaan het zien hoe goed de verkoop zal verlopen via de sony site zelf.
Ik zie dit nu al vaker voorbij komen, dus voor de grap even gecheckt op Marktplaats. Ik zie ze daar voor 650 tot 700 voorbij komen. Sommigen hoger, maar tussen deze bedragen zijn er genoeg te vinden. Op de pricewatch is het 630 euro. Dat verschil valt toch wel mee? Het is in ieder geval niet zoals met sommige concertkaarten die 5 keer zo duur worden (of nog meer).

[Reactie gewijzigd door Kroesss op 11 november 2021 11:59]

Voor 150 € extra zou ik ook geen 2 jaar willen wachten. Gelukkig had ik een Series X op releasedag gewoon op tijd registreren.
Het is dus 20 tot 70 euro extra voor zover ik het kan zien. Geen 150.
De richtprijs voor een PS5 standard is toch 499€. Toch nog altijd 130-150€ verschil volgens mij.
Okee, de officiele richtprijs ken ik niet, daarom had ik ook de pricewatch erbij gepakt.

Om eerlijjk te zijn maakt de richtprijs volgens mij ook niet zo heel veel uit voor dit vergelijk. Het gaat erom hoeveel je boven de reguliere winkelprijs betaald. Je ziet vaak dat de adviesprijs best wel afwijkt van de "normale" prijs die winkels er echt voor vragen.
Heb op release dag gewoon €499,99 betaald voor mijn PS5... Ik vind het eigenlijk niet kunnen als winkels er meer voor vragen dan de adviesprijs of verplichten om er andere producten bij te moeten kopen. Helaas doen winkels dat wel omdat ze zien dat de vraag veel groter is dan het aanbod.
Drijft de prijzen op Marktplaats vast weer verder omhoog.
Jammer dat Sony geen hand weet te leggen op Scalpers.
Ik 'volg' altijd een stuk of 10 advertenties, als ik na een paar dagen kijk valt het tegen hoe vaak een advertentie is bekeken of favoriet is gezet. Het lijkt er op dat de meesten voorzien zijn van een PlayStation en dat we niet meer die 'hype' hebben van november vorig jaar.
Spijtig om te zien dat productieproblemen bij chips- en onderdelenfabrikanten blijven aanhouden. Voorlopig zijn we er duidelijk nog niet van af.
Sony heeft de informatie niet bevestigd. De fabrikant zei eerder te verwachten 14,8 miljoen exemplaren te leveren tot eind maart; de rest zou voorraad zijn voor na die periode. Waarom het dan lastig wordt om het verkoopdoel van 14,8 miljoen te halen, vermeldt Bloomberg niet. Als de informatie klopt, zou Sony niet de enige consolemaker zijn die minder kan produceren dan eerder gedacht. Nintendo verlaagde de verwachting van 13 miljoen naar 11,5 miljoen exemplaren tot eind maart, terwijl Valve de release van de Steam Deck heeft uitgesteld vanwege de chiptekorten.
Let wel dat de cijfers van Sony hier voor het hele fiscale jaar gelden, terwijl de cijfers van Nintendo enkel voor de tweede helft van het FY. De vergelijking hier is dus niet 1:1. Voor het hele fiscale jaar verwacht Nintendo 24 miljoen consoles te leveren.
Vorige week las ik nog dat ze extra transport richting het VK wouden inzetten. Is dat dan een oude batch of gewoon naïef om te zeggen?
Dat is gewoon om de stock die ze hebben op tijd voor de feestdagen in de winkels te krijgen. Met de feestdagen gaat de nu al veel te grote vraag verder omhoog.
Stoppen met de Digital, hoppa we hebben weer chips.
Alweer ? Hoe veel minder gaat sony nu maken ? Tot nu toe zie ik alleen maar meer drops dan minder
15 ipv 16 miljoen, het staat gewoon in de tekst...
Met een beetje moeite doen zijn ze wel te scoren hoor. Ik heb er inmiddels 3 binnen geharkt en nee niet om met winst door te verkopen.

Dit soort berichten zullen wel de waarde voor het doorverkopen verhogen... helaas.
Wel benieuwd, en dit bedoel ik niet rot, waar je 2 van die 3 uiteindelijk hebt gelaten :-) Ik heb er ook 1 in mijn huiskamer staan (na VEEEL CTRL+F5 sessies op de intertoys site die steeds plat ging) maar 1 PS5 in huis is toch zat hahha
1 voor mijn broer en 1 voor een maatje. 2 via Mediamarkt en 1 via bol.com, niets gereserveerd.
Een console per persoon in huis is simpelweg het doel tegenwoordig.
Heb 5 disk en 2 digi, waaronder 2 ver 1 de rest ver 2, voor mijn broertje, neefjes, heb er zelf 2 gehouden, ze zijn niet meoilijk te krijgen hoor, zo lang je maar niet in Nederland besteld
Leuk nieuws voor de scalpers, gaan de prijzen weer omhoog
Blij dat ik 'm al heb gescoord, helaas met bundle maar dat vind ik niet zo'n groot probleem, koptelefoon doorgepassed naar de kids! :D Laat mij maar lekker gamen!
Nog minder aanbod :(
En dat ding is echt al amper te pakken te krijgen... (tenzij je 24/7 paraat bent bij een stookbot ofzo)
Binnen 3 weken via een telegramgroep. En dan ook nog omdat iemand als commentaar gaf dat hij op voorraad was bij een vestiging van Mediamarkt bij mij in de buurt. Je hoeft echt niet 24 uur per dag online te zijn om er 1 te scoren. Beetje geluk moet je inderdaad wel hebben.
Tot op heden elke keer bij een melding achter het net gevist. :+
Je moet denk ik echt binnen 5 a 10 minuten reageren, dat gaat niet altijd als je aan het werk bent.
Nog sneller vrees ik... ik had er een via een twitter-groep gescoord. Melding kwam op mijn telefoon, toevallig nog ingelogd bij MediaMarkt en kunnen kopen. Binnen minuut waren ze weg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee