Zeer populaire online game Roblox heeft sinds donderdag storing

Roblox, de onder jonge kinderen populaire online game waarin men andere games kan ontwerpen om met andere users te spelen, is al langere tijd offline. De storing begon ergens laat op donderdag en is op het moment van schrijven nog steeds niet opgelost.

Roblox meldt dat de problemen zich sinds donderdag voordoen, maar meldt niet wat erachter zit. het bedrijf zou zelf wel op de hoogte zijn van de oorzaak en zou werken aan de oplossing, maar die is er nog altijd niet. Door de storing is zowel de game als de website van het bedrijf onbereikbaar.

Roblox is beschikbaar op Windows, macOS, iOS, Android en de Xbox One en heeft volgens Statistia meer dan 40 miljoen dagelijks actieve spelers. Twee jaar geleden streefde de game met zijn spelersaantallen zelfs Minecraft voorbij. De game is free-to-play. Roblox stelt spelers in staat om binnen de game andere games te maken, met een dialect van de programmeertaal Lua genaamd Roblox Lua.

De game levert geld op met behulp van de ingame-munteenheid Robux. Daarmee kopen spelers accessoires voor hun personage en dat digitale geld kan gebruikt worden om hun Roblox-games te adverteren bij andere Roblox-spelers. Makers mogen een deel van de Robux-opbrengst van transacties in hun game houden en kunnen, als ze genoeg verdienen, hun verdiende Robux ook weer omzetten in echt geld. Het platform biedt vele miljoenen games, vrijwel allemaal gemaakt door users.

Roblox

Door Mark Hendrikman

Redacteur

31-10-2021 • 14:20

73 Linkedin

Reacties (73)

73
62
34
3
0
14
Wijzig sortering
Roblox heeft ondertussen een nieuwe update gegeven.

October 31, 2021 12:51PM PDT [Monitoring] Traffic is being allowed incrementally. Some, but not all players will have access.

Sommige kunnen er bij, sommige nog niet.
Van de mensen die er al wel bij kunnen, zijn er ook nog mensen met fouten e.d.

Maar is al iets verder als eerst.
De onder jonge kinderen populaire online game waarin men andere games kan ontwerpen ...

De game levert geld op met behulp van de ingame-munteenheid Robux.

Makers mogen een deel van de Robux-opbrengst van transacties in hun game houden en kunnen, als ze genoeg verdienen, hun verdiende Robux ook weer omzetten in echt geld.
Ik dacht dat (profiteren van) kinderarbeid niet was toegestaan. En leuk dat ze hun verdiende robux weer kunnen omzetten in echt geld, maar Roblox houd daar 83% van. En dan klagen dat de apple store hoge marges heeft.
Kinderarbeid ? Volgens mij zitten er achter veel games op Roblox toch echte development teams. Zo kwam er bijna tegelijk met de release van Squid Games op Netflix al de eerste Squid Games spellen op Roblox. Dat vereist m.i. toch wel redelijk wat organisatie en planning.

Anderzijds is het maken van Roblox games ook best laagdrempelig. Mijn zoon van 11 kan toch best al goed overweg met Roblox Studio, maar er is nog een verschil tussen een relatief simpele Obby (obstacle course) maken en sommige van de mass multiplayer games met volledige micro-economics die zeer populair zijn in Roblox. Ik denk niet dat die op kinderkamers ontwikkeld worden.
Interessant artikel en videos over de kinder uitbuiting van Roblox:

https://massivelyop.com/2...we-cant-have-nice-things/
Het begint inderdaad wel redelijk professioneel te worden. Ik ken iemand die dankzij het succes van z'n Roblox games nooit meer hoeft te werken.
Ik heb geprobeerd om samen met mijn dochter een Roblox game te maken. Maar het is niet echt toegankelijk voor kinderen. Er zit gewoon een standaard game engine studio achter vergelijkbaar met unity of unreal. Zodra je wat extra wil naast het plaatsen van objecten, zul je moeten programmeren. Over kinderarbeid hoef je je niet echt druk te maken. :)
Een groot verschil is dat deze daadwerkelijk een platform aanbieden met actieve spelers, tools om
Je games te ontwerpen, etc…

Bij Apple ben je echt op jezelf aangewezen, waarin je hoogwaardige apps moet ontwikkelen om inkomsten te generen.
Een groot verschil is dat deze daadwerkelijk een platform aanbieden met actieve spelers, tools om
Je games te ontwerpen, etc…
… wat denk je dat Apple doet? Die leveren ook tal van tools om je apps (incl games) te ontwerpen. :+ Swift, XCode, iOS zelf met daarin tal van API’s, een zeer uitgebreide documentatie en support. “Actieve spelers”, wat denk je dat de miljoenen gebruikers (en hun portemonnee) van de App Store zijn? :P
Bij Apple ben je echt op jezelf aangewezen, waarin je hoogwaardige apps moet ontwikkelen om inkomsten te generen.
Gezien de criteria van het niet op jezelf aangewezen zijn die jij benoemde, zoals het aanbieden van tools en actieve users, ben je bij Apple volgens die redenering dus evenmin “op jezelf aangewezen”. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 31 oktober 2021 15:31]

Pfff… Ik heb hier een jonge dame zitten die hier echt rouwig om is. Als ze dan thuis komt van het buiten spelen wil ze om te chillen eens robloxen. Ik moet haar al een halve week uitleggen dat het niet aan ons internet oid is maar een storing. Hou mijn hart vast als later eens het web eruit klapt. Dan eet de nieuwe generatie helemaal niet wat te doen :).
Hier ook één, ontroostbaar .
Van mijn kant “ het is maar een spelletje “ gaat er toch echt niet in.
Tja, als mijn favoriete game dagenlang niet speelbaar is vind ik dat ook jammer. Vergeet ook niet dat voor veel kinderen Roblox ook een groot sociaal aspect heeft, vaak op dezelfde server spelen met dezelfde kinderen. Dat valt nu allemaal weg.
Sociaal aspect?? Voor een deel zijn dat ook gewoon vriendjes/vriendinnetje van school/sport. Stel je voor dat ze nu op straat met elkaar zouden moeten spelen. Dan krijgen ze gewoon echt beweging.
Lees het bericht van @soskes nog eens.
Als ze dicht bij elkaar wonen gaat dat prima inderdaad. Maar niet elk kind woont in dezelfde straat :)
Hadden andere games ook, snap nu niet wat er zou special aan is. Sociale aspect was er vroeger ook. Niks nieuws.
Een sociaal aspect is niet nieuw, dat heb ik ook nergens gezegd :? Ik reageerde alleen omdat ik me kan voorstellen dat kinderen teleurgesteld zijn, net zoals volwassenen teleurgesteld zouden zijn als b.v. NEtflix er dagen uit zou liggen, om maar eens iets te noemen.
Hier ook. En ook vooral nu, ze heeft erg uitgekeken naar de Halloween updates, en afgelopen dinsdag was ook nog eens haar premium abo gerenewed dus ze stond te popelen om die extra Robux te spenderen aan Halloween themed items.
Die hier speelt voor het eerst in maanden weer Among Us, omdat de eerste keus eruit ligt.
Naar verluid geen ransomware maar een serieus netwerk probleem:
More confirmation from within Roblox that it’s *not* ransomware but the key system related to networking infra failing with widespread consequences. Engineers are still working on it even now.

Engs are also unsure why Roblox is not communicating more on the status at @Roblox
Ik ben toch benieuwd, maar gezien de nagenoeg totale non-communicatie van Roblox, denk ik ook niet dat ze enig officieel statement gaan geven wat er juist aan de hand was. Er zijn al allerlei speculaties gaande geweest. Begon eerst met overbelasting door wat Halloween events, al werd dat door Roblox wel na een dag ontkend in een van de weinige tweets die ze gelost hebben. In een andere tweet gisteren hadden ze het over 'fixed within the next 2 hours', maar ondertussen zijn we alweer 24u verder.

Ben benieuwd wat dit morgen zal geven op de stock market, zeker als het tegen dan nog niet opgelost is. Roblox is een publiek genoteerd bedrijf (NYSE) met een market cap van 48 miljard dollar, vergelijkbaar met Activision Blizzard, en dubbel zoveel als Epic Games (!). Een downtime die zo lang duurt zal echt niet goed onthaald worden morgen, denk ik.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 31 oktober 2021 16:05]

"Een downtime die zo lang duurt zal echt niet goed onthaald worden morgen, denk ik."

Wel bij de ouders van deze nogal jonge gamers groep vermoed ik ;)

Persoonlijk vind ik het agressieve verdien model van dit spel totaal niet passen bij de gemiddelde leeftijd dat dit spel speelt.
Zie neefjes en nichtjes dit wel eens spelen, alles draait om skins en spulletjes die dan ook maar in 1 van miljard verschillende game types werken.
Als vader van twee kinderen in de doelgroep heb ik er geen enkel probleem mee. Ik leg mijn kinderen uit dat Roblox typisch zo'n spel is waarmee ze kinderen op nogal opzichtige manier geld uit de zakken proberen te kloppen voor iets dat het eigenlijk niet waard is.

Er zijn maar weinig games op het platform echt de moeite waard. De kracht is het sociale element, omdat echt alle 10-jarigen er toegang toe hebben.

'Robucks' (de in-platform currency) zullen mijn kinderen er niet willen uitgeven.

Er zijn heel veel iets oudere spellen die veel mooier zijn die je voor weinig op steam kunt kopen. Waarschijnlijk weinigen hier op Tweakers zullen zich lang kunnen vermaken met Euro trucks 2 of cities skylines, maar voor deze doelgroep is dat toch echt een betere besteding van hun kleine zakcentjes. Als je je kinderen niet teveel geeft, kiezen ze automatisch waar ze de meeste waarde zien. (Gelukkig vond papa dat een degelijke starter game-pc een basisvoorwaarde van elke opvoeding zou moeten zijn. En als die tweedehands videokaart te langzaam is dan zullen ze tegen die tijd zelf wel gaan uitzoeken hoe dat beter kan)
Mwah m'n jongste (11) is héél veel met Roblox bezig. Heeft van een vriendinnetje ook op haar laatste 2 verjaardagen Robux gehad en ze gingen samen uitzoeken wat ze er voor wilde kopen. Ze komt niet dagelijks zeuren om Robux gelukkig (krijgt ze van ons ook niet..) maar als een vriendinnetje het wil geven voor haar verjaardag, prima.

Kwalitatief is het 3x niks natuurlijk. Maar het sociale element is wel erg leuk om te zien: m'n jongste loopt *mijlenver* voor met Engels ondertussen en kan aardig meekomen met discussies en chats in het Engels daar, of ze nou met Engels sprekende Roemeense kinderen praat of Duitsers of whatever, die hou ik niet meer voor de gek in elk geval.
Als vader van twee kinderen in de doelgroep heb ik er geen enkel probleem mee. Ik leg mijn kinderen uit dat Roblox typisch zo'n spel is waarmee ze kinderen op nogal opzichtige manier geld uit de zakken proberen te kloppen voor iets dat het eigenlijk niet waard is.
Dat zal toch sterk van kind tot kind afhangen. Je kan je kind wel zeggen dat het niets waard is, maar dat is een perceptie die je zelf hebt als volwassene. Een kind kijkt net iets anders tegen zo'n game aan. Voor hen is een skin een tof extra om bv. te laten zien aan vriendjes, omdat ze het zelf gewoon mooi vinden of de thrill om bij iets dat je hebt toch iets nieuw te krijgen. Vergeet ook niet dat die gevoelens gecreerd wordt door YT, het is door andere te zien spelen en "ooh woow cool look at my new skin" dat kinderen dit zelf ook meer dan normaal leuk gaan vinden, ze kijken immers veelal op tegen deze YT'ers. Het is één grote cirkel.

Neemt niet weg dat je kan proberen om een les bij te brengen, zoals " je kan niet alles hebben" of hen te laten inzien dat die thrills van korte duur zijn en eigenlijk niet veel bijdragen. Desondanks wordt je als ouder wel verplicht om op zo'n onzin te gaan reageren en er een (gezonde) strategie te gaan rond bedenken.

Lukt dat bij jouw kind, prima, maar kan mij voorstellen waar het ook helemaal anders gaat. Maw, ik ben wel akkoord dat het om een agressief model gaat waarbij je objectief gezien veel geld kan kwijt zijn aan niets. De meeste games zijn zodanig shallow dat je na 10x spelen het al beu bent. Is het een gevaar voor kinderen? Mogelijks niet, want dan houden ze hun wel met andere onzin bezig :) maar het is des te meer wel vervelend en mogelijks een moneytrap voor de ouders als je niet oppast hoe je ermee om gaat of niet beseft wat voor een platform dat is

[Reactie gewijzigd door miitjohn op 31 oktober 2021 17:38]

Precies, maar ik draai dat om door ze hiermee de waarde van geld te laten inzien. Voor verjaardag, sinterklaas etc. Heb ik ze weleens allebei voor 10euro aan robux gegeven. Juist omdat het op =op is moesten ze nadenken wat ze ermee wilden doen.
Klopt. Hier helaas een ouder die op zijn kop kan gaan staan, maar zoonlief heeft al tientallen euro’s gespendeerd aan Robux, ondanks de waarschuwingen, de alternatieven en het limiteren. Het is idd een moneytrap, en blijft maar lastig om hier een goede route in te kiezen (door zoon).

Maar goed, elk kind zal zijn eigen pad hierin lopen, maar ik hoop dat zoonlief snel verstandiger gaat worden.

Anyhow: inderdaad zit letterlijk elke 10-15 jarige op Roblox. Bizar groot platform en verbazingwekkend ook nog maar vrij weinig in het nieuws gekomen.

Het is vooral ook populair geworden omdat het een hele getekende variant (lees: geschikt(er) voor kinderen) van populaire spellen kent. Deze zijn allemaal gemaakt door de community. Denk bijvoorbeeld aan Arsenal als variant op COD. Immens populair, maar je ziet een soort van Lego poppetjes door het scherm heen springen. En wat miitjohn ook al zegt: YT levert ook een heel grote bijdrage aan de populariteit, want al die kinderen kijken streams van anderen, of uploaden zelf hun outfits en die kun je weer vergelijken met elkaar.
Dacht ik ook voor mijn dochter van 8 die daar speelt... Totdat haar beste vriendin op eens een nieuwe outfit ingame gekocht had voor haar avator en mijn dochter ook wel iets anders wou hebben,... Dan ben je gewoon als ouder de klos, en bekijk het van een andere kant de tijd die ze daar online door brengt met gamen, dan is het ook wel nuttig om een keertje hun te supporten.
Je zou ergens verwachten dat dit niet zo goed zou zijn voor de koers van het bedrijf, dat één product heeft en dat is Roblox zelf. Maar tot nu toe geen koerswijzigingen.
In het weekend zijn de beurzen dicht..
Gek dat de koers dan toch voortdurend wijzigt in het weekend. Hoe zit dat dan?
Wellicht dat je naar de waardering in EUR kijkt en dat de wisselkoersen dit veroorzaken?
Dit is wel erg interessant om te weten wat er nu echt aan de hand is. Langere tijd heb ik altijd gedacht dat het beter geregeld zou zijn bij grotere instanties. Maar niets blijkt minder waar zie deze storing en de andere grotere storingen (vodafone, facebook) etc.
Volgens fans was Roblox bezig met een grote update. Wellicht dat daar iets mis gegaan is.
Deze update:
https://progameguides.com...-for-roblox-studio-users/
Beetje opvallende titel "Zeer populaire online game..."
Heeft Roblox echt zo'n aankondiging nodig als het zo populair is? Ik denk dat de meeste hier op Tweakers wel Roblox kent, al is het maar omdat hun kroost er mee speelt...
Het is kennelijk vooral heel populair onder kinderen, dus zonder kinderen kennen velen het wss niet. Ik had de naam weleens horen vallen, maar nooit geweten wat het spel precies inhoudt en hoe populair het precies is. Het kan dus geen kwaad om het te vermelden. ;)
Het is ook al een vrij oud spel onderhand. 15 jaar. Ik besloot meer dan 10 jaar geleden zelf om een account aan te maken omdat het er uit zag als virtuele Lego. In feite was het dat ook maar helaas was geld belangrijker bij de devs dan een simpel spelletje aanbieden. Dus langzaam maar zeker werd het meer een spelletje specifiek gericht op kinderen en dat helemaal vol zit met microtransacties.
Ach ja, ik heb er wel plezier mee gehad toen. :)
volgens Statistia meer dan 40 miljoen dagelijks actieve spelers.
Staat in de tekst dus best wel ja..
Vind het raar dat je daarover struikelt. Niet over het feit dat Roblox niet echt een game is, maar een game platform.
En Roblox zelf is geen game toch? Het is meer een game platform met allerlei games

Je zegt toch ook niet "Het zeer populaire game Unity"
Dat staat los van Roblox zelf en het lijkt me niet de oorzaak te zijn
Ik snap alle upvotes niet. Dit heeft daar totaal niets mee te maken. In jouw artikel gaat het over malicious packages die Roblox functionaliteit nabootsen, dus gewoon een vorm van Phishing maar dan in de vorm van malware. Dat heeft 0 invloed op de Roblox server kant.
Niet echt off-topic, de "Roblox Oof" is (blijkbaar) (volgens Wikipedia) een meme.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Oof_(meme)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee