ECS K7S5A2 SiS 735 moederbord review

JAMF stuurde ons naar een artikel van PC Hardware.ro waarin ze het EliteGroup K7S5A2 moederbord bespreken. Dit plankje is het tweede van het bedrijf gebaseerd op de SiS 735 chipset. De layout van het ding verschilt op bepaalde punten duidelijk met zijn voorganger, maar de 'basis' (twee keer SDR, twee keer DDR, Socket A, AGP en 5x PCI) is hetzelfde gebleven. Wel nieuw in deze uitvoering is het CNR slot. De reviewer tests ten eerste de compatibiliteit van het plankje, waarbij blijkt alle geteste hardware goed werkt met de K7S5A2, maar als vier USB apparaten tegelijk gebruikt worden blijft het systeem hangen .

Zodra men het BIOS induikt vind men wel een aantal FSB en geheugenopties, maar geen mogelijkheden om voltages of de multiplier aan te passen. Ook was het niet erg stabiel als er een poging gedaan werd om over te klokken. Dit 'probleem' was ook al aanwezig in de vorige versie, dus het is jammer dat er niets aan gedaan is. Bij normaal gebruik doen zich echter geen problemen voor en presteert het bord ondanks zijn hele lage prijs erg dicht tegen het niveau van de Abit KG7 aan:

ECS K7S5A2 is the second incarnation of the SiS735. Compared to the first motherboard based on SiS735 from ECS (K7S5A) I can not tell that the new revision brings many new things or a spectacular performance increase. I have some experience with the older board and I can say that the layout is a little bit improved although for example the ATX connector was better placed on K7S5A. The BIOS is improved because the older K7S5A used AMI while the new K7S5A2 uses Award. The board is stable for its market target and the features can not be neglected. My only hope regarding this product is that it will be supported in the future. I also look for better drivers and BIOS updates.

But the most important features of K7S5A2 are the price/performance ratio and the possibility to make a choice between two memory types based on budget and availability. I recommend this board if you have a limited budget and you want to use DDR. If you want to go for SDR I still recommend you K7S5A2.
ECS K7S5A2

Door Wouter Tinus

14-09-2001 • 14:09

37

Bron: PC Hardware

Reacties (37)

37
36
28
2
0
1
Wijzig sortering
ik vind die 1e versie dus toch wel ff mooier, zwart is toch leuker. Ik heb die 1e versie ook, 150MHz bus lukt me stabiel, maar dan moeten de memory timings wel op het laagst.
als je hem in je kast hebt zitten zie je er toch niets meer van??
Of zit jij meer in als voor je kast??

Ik vind een mooi kleurtje wel leuk, maar ga liever voor de stabiliteit en oc baarheid.

die heeft deze niet zo veel, dus valt voor mij al af
maar ga liever voor de stabiliteit
Ze zeggen juist dat dit bordje ook weer heel stabiel is. Dus met de stabiliteit zit het dus wel goed. Alleen het oc-en is zwaar slecht op dit bord.
Het blijkt dus wel een USB issue te hebben. Waarschijnlijk iets dat een BIOS fix kan verhelpen, maar evengoed best een groot probleem.

Ook heb ik nog geen enkele review gezien die ingaat op de kwaliteit van de chipset drivers.
Er zijn tweakers met een window in de zijkant van hun kast (of hebben plannen daartoe). Dan is een leuk kleurtje altijd wel stoer om te zien.
Die floppy connector zit dus ECHT te laag he ! Ik heb een AopenHx08 kast en als je je drive helemaal bovenin hebt dan past dit nooit !

Edit:

Hebben ze op deze plank die 'resistor mod' gedaan waardoor je zomaar 3% snelheids winst pakt ?
Jij wilt zeggen dat jij nog een floppydrive nodig hebt? Redelijk stone-aged ben je dan bezig...
Ook wel makkelijk als je een nieuwe BIOS wilt installeren. Of als je vanaf scratch Win 9.x wilt installeren. Verder zijn er nogal wat programma's die de optie bieden om een rescue-disk of een boot-disk te maken. Het ergens mee naar toe nemen van thuis vervaardigde tekstbestanden bijvoorbeeld. En inderdaad, de capaciteit van een flop is beperkt, de snelheid lokt homerisch gelach uit, maar we kunnen nog steeds niet zonder.
Handig zo'n floppy! Om wat te backuppen of zo :P
Die floppy connector zit dus ECHT te laag he ! Ik heb een AopenHx08 kast en als je je drive helemaal bovenin hebt dan past dit nooit !
OK, die fdd-connector zit niet handig maar de oplossing is kinderlijk eenvoudig: koop voor een paar gulden een langere fdd-kabel!
Inderdaad. Ik had vroeger een PC Cips M571 bord (o.b. sound en vga; AT/ATX; simm/dimm) en die had de IDE helemaal onderin zitten. Aangezien ik toen nog een cdwisselaar, cdrom en hd en hd wisselframe had was dat knap lastig omdat je met normale kabels niet een fatsoenlijk systeem kan bouwen.
ik heb een kg7 en daar zit ie ook helemaal onder.
in m'n hq08 haalt ie het makkelijk.
dion_b Moderator Harde Waren 14 september 2001 22:01
Wel nieuw in deze uitvoering is het AMR slot.
Oh ja? Nieuw in deze uitvoering lijk mij eerder de CNR slot. AMR heb ik al in m'n 'ouwe' K7S5A. Tip om te identificeren: AMR zit altijd 'bovenin' de mobo, meestal net boven (soms: onder) de AGP, CNR zit juist helemaal onderin, 'geshared' met de laatste PCI slot (niet qua IRQ ofzo, wel qua externe slot)
Surprisingly the board layout is a good one for its price. The board comes with five PCI slots, one AGP, one AMR slot, two DDR and two SDR memory slots.
Het stond dus ook fout in het artikel, maar je hebt gelijk. Het zou eventueel nog een ACR kunnen zijn, maar tegenwoordig gebruikt men alleen nog maar de opvolger ervan; AMR, het welbekende "omgedraaide PCI slot"
Het zou eventueel nog een ACR kunnen zijn, maar tegenwoordig gebruikt men alleen nog maar de opvolger ervan; AMR, het welbekende "omgedraaide PCI slot"
ACR is juist dat 'omgekeerde PCI-slot'. Deze zit o.a. op de ASUS A7V266 ->
http://www.asus.com.tw/Products/Motherboard/ddr266/a 7v266/spec.html
Tip om te identificeren: AMR zit altijd 'bovenin' de mobo, meestal net boven (soms: onder) de AGP, CNR zit juist helemaal onderin, 'geshared' met de laatste PCI slot (niet qua IRQ ofzo, wel qua externe slot)
Dat is dus niet waar. Het is nameijk per moederbordfabrikant juist verschillend. Een mooi voorbeeld:
De ASUS A7V133 heeft AMR (onderin) ->
http://www.asus.com.tw/Products/Motherboard/socketa/ a7v133/spec.html
De CUSL2-C heeft CNR (ook onderin) ->
http://www.asus.com.tw/Products/Motherboard/Pentiump ro/Cusl2-c/spec.html
AMR sloten hebben ongeveer de halve lengte van een PCI-slot, zijn bruin en het AMR-kaartje gaat er inderdaad met de componenten de andere kant op in.

CNR-sloten zijn wit en lijken inderdaad op PCI-sloten, maar zijn inderdaad omgedraaid.

AMR staat voor AUDIO MODEM RISER, in de manual van bijvoorbeeld de ASUS A7V wordt ernaar verwezen als een goedkope oplossing voor geluid of modem, dit voor mensen die op dat gebied weinig eisen stellen.

Wat het doel van CNR-sloten is weet ik niet, feit is dat ik nog nergens kaarten met deze interface ben tegengekomen.
CNR-sloten zijn wit en lijken inderdaad op PCI-sloten, maar zijn inderdaad omgedraaid.
Nogmaals......dat omgekeerde PCI-slot is ACR (Advanced Communication Riser) en geen CNR of AMR....De ACR-sloten zijn wel backwardscompatible met AMR.
Wat een verwarring he, maar inderdaad CNR en AMR zijn bruin en ongeveer half zo lang als PCI, en ACR lijkt op het omgekeerde PCI slot.
CNR staat voor COMMUNICATION NETWORK RISER, en heeft dus kennelijk wel een andere functie dan AMR.

Ik vraag me dus wel af hoe in het veel langere ACR-slot een AMR-kaartje zou moeten passen

De ACR-sloten zijn wel backwardscompatible met AMR.

Ik denk dat juist in CNR-sloten juist AMR-kaarten zouden kunnen passen.
Is echt een bordtje idd voor mensen die voor weinig geld een beetje bij willen blijven (zoals ik) ik heb dan ook wel inspiratie om deze aan te schaffen.
Weet iemand de prijs in fl al? Het zou ong. tussen de 160 en de 190 moeten komen, ligt eraan wat de dollar nu gaat doen (zit nu geloof ik op 2,-!!!!)

Er zijn nog wel twee dingen in de review die mij niet helemaal duidelijk zijn:
I was able to work with four devices but only for several minutes and without bursting the USB bandwidth. I tried to make the same test under Windows ME and no problems encountered. I guess that's a problem of drivers.
Betekend dit dat onder ME wel meer dan drie USB's gebruikt kunnen worden?
En zo ja, hoe zit dat dan met XP?
I recommend this board if you have a limited budget and you want to use DDR. If you want to go for SDR I still recommend you K7S5A2.
Uit de zinsbouw en 'toon' van deze twee regels zou ik zeggen dat er een type-o is: dus voor SDR de K7S5A ivp. de K7S5A2.
Vanwege het woord 'still': voor SDR adverseer ik nogsteeds de K7S5A
Nope, hij adviseert in beide gevallen voor de 2e. Beide bordjes liggen dicht bij elkaar, maar het is vooral de prijs/performance verhouding die dit bordje enorm geschikt maakt voor mensen met een beperkt budget. Er zijn bij gebruik van SDR SDRAM bordjes die beter presteren. Alleen de prijzen van die bordjes presteren niet zo goed als van deze :(.
De Euro doet 90 dollarcent, dat is nog altijd NLG 2,45 voor een US$
Ik ben persoonlijk heel tevreden over de werking van mijn K7S5A (eerste versie dus). Behoorlijk stabiel i.c.m. m'n TB 1400 (266 FSB) en dat voor een prijsje van ƒ189,- !! Veel verschil zit er toch niet tussen deze en die van mij, dus raad ik hem dus bij deze aan!
Overclocken heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het ook niet echt veel uit haalt. Ik zou hooguit een schamele 100 Mhz meer er uit kunnen trekken, wat je toch niet merkt en alleen maar voor extra warmte zorgt.

Echter had ik graag m'n onboard AC97 sound en het AMR slot ingewissled voor een onboard LAN (wat ook nog optioneel op dit bord is trouwens), maar je kan niet alles hebben ;)
Damn, ik had verwacht dat on-board LAN erop zou zitten. Nu moet ik waarschijnlijk alsnog een extra NIC kopen.
:) :)
Laat ik nou ook zo'n k7s5a hebben gekocht.
A 179 piek, en het is stabiel.
Enige nadeel is het aantal BIOS upgrades, daartegenover staat een hele goeie helpdesk hier in NL.
Overklokken ,naaah hoeft toch niet.voor dit geld koop ik over 6 maanden wel weer een nieuw board en proc.
Vrees wel dat met Win XP er een probleempjes is met de IDE besturing, een nieuwe A-Open 52x cd rom draait maar op 8 speed ????
Ook SIS verbeterd nog de drivers...
Nee mijn Abit bx6 rev 2.0 is prima,( celly2 533@800) maar deze ook hoor !!(amd 1,4)
Ik snap niet waarom mensen voltage tweaking willen. Net zoals je L1 bruggen kleur je de L7 bruggen en heb je 1,85V. Heb ik gedaan met mijn Duron, en mijn MSI K7TTurbo-R met 155MHz FSB vindt het wel best op default voltage :)
mooi bordje alleen ook hier weer zit de fdd-controller op een rot plek.
in mijn kast zou het niet kunne passen.
De ECS K7S5A heeft dat juist niet. Deze al overigens een dezer dagen in mijn brienbus moeten gaan donderen ;)

Voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten, icm een Duron zou het een perfect budget systeem moeten zijn. Hopenlijk hebben de bios vernieuwingen er voor gezorgd dat het een heel erg betrouwbaar bord gaat zijn, aangezien met de performance niets/weinig mis is voor deze prijs.

Het niet biosmatig kunnen overklokken is ook niet de grootste ramp. Met een potloodje kun je de multiplier en het voltage zelf naar wens wijzigen. En FSB overklokken zou tamelijk stabiel moeten zijn. Zoals Da_Bink ook al zei. Waar ook nog eens bij komt dat de geheugen instellingen zoals de Engelsen het mooi noemen "agressive" zijn.
gebruik je die dan nog???
4 gaten hadden me toch lekker geleken rondom de socket.
ook een extra PCI slot had me wel lekker geleken

wat wel lekker is zijn de dubbele uitvoering van de rambanks
Er zitten 4 gaten rondom de socket....
en de ide zit weer op een rot plek

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.