Gebruikers Backup en Sync voor Google Drive moeten voor 1 oktober overstappen

Google Drive gaat vanaf volgende maand een melding tonen aan gebruikers die hun bestanden synchroniseren via Backup en Sync. Dat kan nog tot 1 oktober, daarna kunnen gebruikers niet meer inloggen en alleen via de nieuwe Drive-app bestanden synchroniseren.

Op dit moment zijn er twee clients waarmee Google Drive-bestanden gesynchroniseerd kunnen worden op desktop. De Drive-app wordt voornamelijk gebruikt door consumenten en Backup en Sync is meer gericht op zakelijke klanten. Google kondigde in februari al aan dat het de twee verschillende Google Drive-clients wilde gaan samenvoegen.

In een blog schrijft Google dat gebruikers van Backup en Sync vanaf 19 juli via Backup en Sync hun bestanden kunnen overzetten naar het nieuwe systeem. Vanaf 18 augustus krijgen gebruikers die op dat moment nog Backup en Sync gebruiken een bericht in de app, waarin ze gevraagd wordt om de overstap naar de Google Drive-app te maken.

Op 1 oktober kunnen gebruikers niet meer inloggen via Backup en Sync en worden bestanden niet langer gesynchroniseerd. Om bestanden weer te kunnen synchroniseren met de clouddienst van Google moet de nieuwe Drive-app eerst worden geïnstalleerd.

De Drive-app voor desktop is meer gericht op de cloudfunctionaliteiten van Google Drive. Backup en Sync is vooral bedoeld om lokale bestanden te uploaden naar Google Drive. Met de Drive-app kunnen mappen wel lokaal worden opgeslagen, zodat ze ook offline beschikbaar zijn.

Door Robert Zomers

Redacteur

13-07-2021 • 17:45

67 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (65)

Wijzig sortering
Dus van Google Drive moesten we overstappen op Backup and Sync, and nu weer naar de nieuwe Google Drive desktop app.

En hoe zit het weer met die indertijd beloofde Linux support?
Daarvoor gebruik ik al jaren InSync
Deze ondersteunt inmiddels ook OneDrive (en niet alleen voor Linux :+ )
Dat gebruik ik ondertussen ook, en werkt best goed, maar ik ben er niet echt over te spreken dat ik Google maandelijks geld afdraag voor hun cloud storage service en ik dan een third-party client moet aankopen omdat zij geen Linux client hebben terwijl die vele jaren geleden al beloofd is.
Third-party is die er wel. Ik gebruikte een tijdje https://github.com/astrada/google-drive-ocamlfuse er zijn ook anderen zoals https://flathub.org/apps/...thub.liberodark.OpenDrive ik gebruik het niet meer omdat ik het niet nodig heb. Niet zo'n zin in allerlei proprietary services met geheime APIs zoals deze.
Geheime API's..? Het staat toch allemaal gewoon gedocumenteerd: https://developers.google.com/drive/api/v3/about-sdk

Ik zou me zelf niet zoveel zorgen maken of zo'n dienst proprietary is, meer wat de met de data doen. Maar je bent natuurlijk vrij om zelf Nextcloud ofo te draaien. Maar dat voegt denk ik niet zoveel toe aan de discussie.
Het werkt in ieder geval voor consumenten een stuk beter, ipv syncen met alle problemen van dien gewoon een programma zoals de mobiele apps, met integratie in windows.
Why bother? Nextcloud past beter bij Linux dan Google. En ja, er zijn ook niet self-hosted oplossingen :)
http://duplicity.nongnu.org/ is een ander alternatief op Linux voor volledig geautomatiseerde backups naar onder andere Google Drive. Ik gebruik het zelf al vele jaren naar volle tevredenheid. Duply (https://duply.net/Duply_(simple_duplicity)) is een handige tool om duplicity nog eenvoudiger te maken. Het is rsync gebaseerd, gebruikt GnuPG voor encryptie en signing zodat Google je data niet kan lezen en/of ongedecteerd kan wijzigen.
Google weet niet zo goed wat ze aan het doen zijn volgens mij... Een aantal jaar geleden werd je van een app die "Google Drive" heette overgezet naar "Backup en Sync" en nu gaan ze het omgekeerde doen?

nieuws: Google brengt vervanger voor desktopapps Drive en Photos Backup uit

Ondanks dat dit alweer 4 jaar geleden is, heb ik het gevoel dat dit nog niet zo lang geleden is...

Even wat meer uitleg over de verschillen tussen beide (huidige) applicaties:
- https://support.google.com/drive/answer/7638428
- https://support.google.com/googleone/answer/10309431
killedbygoogle.com
En om het nog eenvoudiger te maken hebben ze ook nog Google One als cloudopslag dienst
Dat ze maar eens een client maken die de Apple M1 ondersteund. Dit verwacht je toch niet van een bedrijf als Google.
die gebruik ik (in beta). Werkt vlot (49.0.8.0 Apple Silicon)
Ik vermoed dat deze vlug ook publiek toegankelijk wordt.
Anoniem: 702616
13 juli 2021 18:50
Ik vind google, drive toch maar een goedkope dienst, het werkt niet vlot soms lopen me uploads vast! nee geef mij maar OneDrive, deze werkt veel vlotter en stabieler.
Mijn ervaring is precies tegenovergesteld. De Drive applicatie (ik gebruik 'm zakelijk) werkt altijd en klaagt veel minder dan OneDrive.
OneDrive is soms dagenlang aan het synchroniseren en heeft limieten, probeer maar eens een grote map met tientallen gigabytes aan kleine bestanden te hernoemen. En de online OneDrive omgeving is niet erg poweruser friendly en geeft bijvoorbeeld geen bestandsgroottes weer.
Anoniem: 702616
@Ablaze14 juli 2021 09:45
Maar dit moet je ook zelf helemaal instellen, bij de instellingen van OneDrive, zelfde met bestands grote deze worden gewoon weergegeven.

Maar goed ik heb ook geen zakelijk account dus dat zal ook vast anders werken dan de consumenten versie.

Zover mijn ervaring heb ik verder alleen maar vastlopers en heeft de google drive juist moeite met uploaden van 2gigabyte en dan krijg ik ergens bij de 1.2gb een fout dat sommige bestanden niet zijn gelukt met uploaden heel vermoeiend vind ik dat.
OneDrive is een ramp als je files met meerdere personen shared en zelf ook op meerdere toestellen werkt. Dan heb je constant sync-problemen en dubbele files...
Anoniem: 702616
@robindemey14 juli 2021 15:37
Daar ben ik het wel mee eens Robin, sharen is inderdaad een ramp met Onedrive.
Humor. Ik doe freelance klussen en heb een Google Drive account van 2 tb en een zakelijk OneDrive account. Dat OneDrive account komt met Office365, dus ik had eerst bedacht dat ik alleen OneDrive ging gebruiken voor m'n back-ups en dan nog een back-up zou maken naar de NAS thuis in de kelder.

Uiteindelijk heb ik toch een Google Drive account, want de synchronisatie met OneDrive is een ramp en ik wil m'n bestanden toch graag ergens offsite back-uppen. Elke keer synchronisatieconflicten, bijvoorbeeld bestanden die ik weer moet 'samenvoegen'(dat noemen ze zo, maar in de praktijk betekent dat een soort zoek-de-verschillen met ctrl+x en ctrl+v). Ik heb dus regelmatig dat de ene helft van de aanpassingen aan een bestand wel geüpload is, en de andere helft niet, terwijl ik dat bestand in een sessie achterelkaar heb zitten bewerken in de desktop applicatie op m'n werklaptop. Dan heb ik het nog niet eens over de eindeloze stroom meldingen e.d. die OneDrive oplevert. Ronduit irritant.

Inmiddels gebruik ik m'n Office365 abbo dus alleen nog voor de Office applicaties en gebruik ik Drive om te synchroniseren. Nooit meer conflicten, zelden meldingen..

Bij opdrachtgevers waar ik devices van de opdrachtgever gebruik, wordt er meestal ook gebruik gemaakt van Teams/SharePoint/OneDrive/Office365 en loop ik vaak tegen dezelfde problemen aan als ik met m'n eigen Office 365 had. Misschien dat je het op de één of andere manier kan oplossen met de juiste configuratie, maar dit soort oplossingen moeten out-of-the-box werken. Ik vind tweaken aan m'n game pc heerlijk, maar op m'n werklaptop moeten dingen met zo min mogelijk tweaks werken. Dat voorkomt dat als er een onderdeel update dingen stoppen met werken, dat kan ik dan gewoon niet gebruiken.
Anoniem: 702616
@Eef199215 juli 2021 22:45
Je hebt helemaal gelijk als het zakelijk is hoort het gewoon plug en play te zijn zonder poespas en 100 instellingen die nog goed gezet moet worden.
Mooi, goede stok achter de deur voor mezelf om helemaal vaarwel tegen google drive te zeggen. Ik was al voornamelijk overgestapt naar mijn "private cloud" op mijn Synology NAS. Dat werkt echt top met Synology Drive. Ik was nog niet helemaal over, dus dat gaan we nu maar eens mooi doen ipv die nieuwe troep weer installeren :-)
En wat gebruik je naast Synology NAS qua backups?
Ten eerste heb ik google drive nooit als back-up gebruikt.

Vroeger had ik handmatige met een externe HDD. Tegenwoordig automatische naar de NAS.
Van de belangrijkste zaken heb ik dan ook weer een off-site backup naar de cloud back-up van Synology (C2). Voor de foto's gebruik ik overigens de Synology Moments app. (ik draai nog op de oude 6.5 DSM)
Ik wacht even tot hun nieuwste model uitkomt en dan wil ik een upgrade doen inclusief SSD cache want dat ding is niet vooruit te branden met die moments app :-P (in de mist gegaan met shingled HDD's van WD destijds... (nieuws: Hdd-fabrikanten verzwegen gebruik shingled magnetic recording bij som...)
Heb afgelopen weekend DSM 7 geïnstalleerd op een DS218Play: Synology Photos is echt wel een stuk beter dan Moments en Synology Drive heeft me nu ook helemaal kunnen overtuigen! Vooral op iPad is Synology Drive een beter alternatief dan Google Drive of iCloud/Files.
Blij om te horen, ik heb namelijk exact hetzelfde model! Heb je een back-up van je NAS gemaakt voor je upgradde? (dan bedoel ik niet de data, maar de config ervan, zodat je het kon herstellen naar de oude DSM just in case)
Sorry, correctie: mijn huidige NAS is de 218+; back-up NAS is 214Play.

Hyper Backup van meest belangrijke data documenten en foto's naar 214Play en back-up van configuratie voor het updaten van 218+ naar DSM 7, maar update ging opvallend vlot en alle settings werden vlekkeloos overgeplaatst. (Had al RC van DSM 7 draaien op 214Play.)

Enkel een beetje moeten zoeken om shared photos in nieuwe Synology Photos aan de praat te krijgen en heb foto's en documenten van eigen volumes naar respectievelijk /homes/[user]/Photos/ en /homes/[user]/Drive moeten verplaatsen.
Ah check, jij gebruikte de oude photos zeker met alle files onder /photos?
Inderdaad. Is nog altijd mogelijk om foto's in die locatie te bewaren, maar je moet als admin de user rights wel een beetje aanpassen en Synology Photos toont die foto's als Shared Teams.

Mocht je al Moments gebruiken zal de overgang een stuk makkelijker zijn.

De functionaliteit van de map view in DS Photo is jammer genoeg verdwenen in Synology Photos.
Een off-site NAS, natuurlijk.
Is dat goed te vergelijken? En qua kosten al helemaal niet. Denk dat meer dan 90% dit nooit doet. En de 10% de fanatieke zijn.
Ik heb Truenas op een HP microserver G8 en backup naar stack van transip. Dus ja, ook een offsite backup.
Verder blijf ik weg van alles wat naar big-tech ruikt.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 14 juli 2021 11:10]

Jammer, net geïnstalleerd en voelt toch als een stap terug
 • Je kan maar één account tegelijk gebruiken. Bij het switchen van accounts worden je lokale bestanden gewist.
 • Een drive-letter? Serieus! Die wil ik helemaal niet maar geen optie om het uit te zetten
Die drive letter vind ik juist wel oké. Het is makkelijk bij command line gebruik en geeft duidelijk aan dat het een losse drive betreft die je kunt koppelen en ontkoppelen zonder dataverlies.
De manier waarop OneDrive het doet (een fysieke map op een lokaal station) vind ik altijd een beetje een hack, het geeft het idee dat de bestanden op je harde schijf staan terwijl het in feite grotendeels verwijzingen zijn.
Ik had liever de keuze gehad. En in plaats van een driveletter een apart item in de verkenner, zoals Dropbox en OneDrive dat doen. Dan is echt zichtbaar dat het niet zomaar een lokale schijf is. Voor scripten kan ik me voorstellen dat een driveletter wel handig kan zijn.

[Reactie gewijzigd door dixet op 14 juli 2021 08:15]

Slechts één account is ook mijn bezorgdheid. Ik gebruikte drive file stream in combinatie met backup&sync om 2 accounts tegelijk te kunnen gebruiken. Als beiden gemerged worden en je kan maar 1 account gebruiken zit ik met een serieus probleem.
Een oplossing is om de hoofdmap van account 2 te sharen met account 1. Shared mappen worden gewoon gesynchroniseerd en weergegeven.
Klopt, ook hier zit ik met hetzelfde probleem. Die nieuwe sync app ondersteunt maar 1 account, terwijl ik mijn zakelijk en persoonlijk account gebruik. Hopelijk lossen ze dit snel op, want ik ga vast niet de enige zijn.
Met version: 49.0.8.0 (Intel) voor Mac kun je in ieder geval tot 4 accounts tegelijk ingelogd zijn.
Ik vind dit een slechte ontwikkeling, ik heb een nieuwe laptop opgezet recentelijk en kon dus de Backup & Sync applicatie niet meer downloaden. Nu heb ik, volgens DaisyDisk, maar liefst 167GB gedownload terwijl ik maar een paar mappen met een paar pdfjes offline heb gezet. Ik heb geen idee welke bestanden dit zijn want de map waar deze bestanden in zitten hebben allemaal andere namen.

Op een werk-laptop waar ik ook deze Google Drive app op had staan liep de mac steeds vast, want virusscanner (verplicht van werk) wou steeds deze map scannen en temp bestanden neerzetten ofzo, terwijl het niet een echte HD is, en ik kon ook niet die map uitsluiten aangezien ik geen configuratie mocht doen aan de virusscanner.

Je hebt dus geen controle meer over welke bestanden er gedownload worden. Wel welke bestanden er offline moeten zijn, maar niet welke bestanden er ook offline gezet worden. Gelukkig heb ik een 1TB HDD, maar die luxe heeft niet iedereen, en probeer maar eens grip te krijgen op welke bestanden je wil hebben.
Volgens deze pagina kun je toch kiezen welke mappen en bestanden je wilt synchroniseren? Lukt dat niet?
Je kunt inderdaad selecteren welke mappen je offline wil hebben, maar dat betekend helaas niet dat alleen die mappen offline staan.
Ik denk eerder dat Drive File stream gericht is oo de zakelijke klanten.
Ik dacht precies het zelfde paar jaar terug moest iedereen zakelijk naar File Stream over.
Voordat je de Backup en Sync client had, deed de oude drive ook gewoon de Google foto's automatisch, oftewel alle foto's die die vond kwamen in Jaar/maand mappen, ook die ik met mobiel maakte. Dat is toen ook kapotgemaakt. Benieuwd of daar nog wat mee kan met de vernieuwde drive
Daar ben ik ook benieuwd naar. Dan kan je nog wat makkelijker je foto's weer op een nas zetten zodat je drive opslag niet opraakt.
Ik gebruik backup and sync om altijd een backup van‘mijn documenten’ te hebben en om er elders ook bij te kunnen, Klein programmaatje, de ruimte had ik al en groot gemak.

Ik had ooit wel gelezen dat Google er mee wilde stoppen maar erg veel aan communicatie hebben ze niet gedaan. Tijd om dit maar eens op te zetten met een eigen sync service. Ik heb er dus vanaf morgen een hobby bij haha

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee