Lenovo toont Smart Clock 2 met Qi-lader voor 90 euro

Lenovo heeft een opvolger van de Smart Clock geïntroduceerd, de Smart Clock 2. Het gaat om een slimme wekker met Google Assistent-integratie. De nieuwe variant heeft een gewijzigd uiterlijk en een optionele Qi-lader-dock die MagSafe ondersteunt.

De Smart Clock 2 kan op de dock worden geplaatst en voorziet deze dock van energie via pogo-stekkers. Deze dock heeft vanaf de voorkant gezien aan de rechterzijde een draadloze Qi-laadplek. Deze kan met 5W, 7,5W of 10W laden en is 'MagSafe-compatibel'. De dock kan een tweede apparaat van stroom voorzien via de USB-A-poort aan de achterzijde en heeft een nachtlampje met een lichtsterkte van 11 lumen.

De nieuwe slimme wekker heeft daarnaast een gewijzigd uiterlijk, waarbij het 4"-lcd-ips-scherm hoger begint dan bij de eerste Smart Clock. Onder het scherm zitten nu de 3W-speakers die 1,5" groot zijn. Net als de voorganger heeft de Smart Clock 2 een MediaTek MT8167S-processor met 1GB geheugen en 8GB opslag. De wekker ondersteunt Wi-Fi 4, Bluetooth 4.2, heeft een microfoon en knoppen voor het volume en om de microfoon uit te schakelen. De wekker heeft geen camera.

Met de slimme wekker kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun gekoppelde smarthome-producten beheren, muziek afspelen, kalenderafspraken inzien, een Google Foto's-slideshow tonen en Google Assistent gebruiken. De slimme wekker verschijnt in de kleuren blauw, grijs en zwart. Lenovo verkoopt de Smart Clock 2 afhankelijk van de markt met en zonder Qi-dock, het bedrijf zegt nog niet welke markten de dock wel en niet krijgen. Inclusief dock kost de Smart Clock 2 negentig euro, deze bundel is naar verwachting in augustus te koop.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-06-2021 • 08:07

74 Linkedin

Reacties (74)

Wijzig sortering
Dit product zou 3 dingen van m'n nachtkastje vervangen: m'n wekker, lader en m'n google home. Handig.
Maar waar ik enorm bang voor ben is dat het scherm veel te veel licht geeft in een donkere kamer. Ook al is het scherm zwart, lijkt het alsof je veel backlight bleeding hebt.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Een van de redenen waarom ik zoiets ook niet zou kopen.
Ik snap niet dat ze zoiets niet uitbrengen met een OLED scherm. Als je dan een rood lettertype neemt op de laagste helderheid, dan is het net een 'ouderwetse' LCD klok/wekker qua licht intensiteit.

[Reactie gewijzigd door -tom-562 op 28 juni 2021 08:38]

Omdat je dan na een jaar allemaal klanten hebt die klagen over burn in.
Is burn-in-risico niet sterk afhankelijk van de lichtintensiteit? Risico zou dan wel eens mee kunnen vallen.
Ongeacht de helderheid is er bij oplichten altijd sprake van degradatie. Er wordt bij OLED nog steeds gesproken over 'burn-in' terwijl die term eigenlijk onjuist is. Er brandt niks in, in tegenstelling tot bij ouderwetse CRT displays en plasma's. Hier is het simpelweg ongelijke slijtage van pixels. De degradatiecurve is afhankelijk van helderheid, maar het effect is er altijd.
Burn in is wel relatief. Je kunt natuurlijk best wat pixelshiften, dus om de x minuten een paar pixels opschuiven. Tevens kun je de kleur eventueel rouleren of misschien toch voor wit gaan. Mijn aanname is tevens dat wit of grijs minder burn-in veroorzaakt dan rood onder dezelfde lichtsterkte. Immers, bij wit zijn er 3 leds (rood/groen/blauw) die minder hard hoeven te branden om hetzelfde in beeld te brengen als alleen Rood.

Wellicht dat je na jaaaaren iets van een soort darkspot in het midden krijgt, maar dat kost wel wat tijd. En als ze een soort bewegingssensor in zouden bouwen zou je het scherm uit kunnen schakelen na lange tijd geen beweging. Als je dan snachts graag wil weten hoe laat het is steek je 1 keer ff je hand op of je beweegt je hoofd wat omhoog.
Hoeveel burnin heb jij al op je telefoon gehad? Ik heb toch sterk het idee dat het hele burnin verhaal vooral gepusht is door Samsung met hun QLED en dat het in de praktijk zo'n vaart niet loopt. Helemaal als ze met de software enigszins rekening houden met de manier van content laten zien.
Bij mijn Lumia 950XL met OLED had ik ook een always-on klokje op het lockscreen. Omdat deze elke minuut een andere positie aannam is er geen burn-in zichtbaar van de klok.

De burn-in van de Windowsvlag homeknop is na 2,5 jaar wel duidelijk zichtbaar als je heel het scherm een solide kleur laat weergeven. De homeknop werd enkel tijdens gebruik in de UI weergegeven, dus na iets van 2400 branduren. Als je dat terug redeneert dan heeft een statische always-on display dit zelfde effect na 100 dagen al te pakken.
Als je wekker bijv 01:23 laat zien, dan staat die 1e 0 dus uren en uren op dezelfde plek. Tenzij de cijfers af en toe verspringen zoals een screensaver, maar anders is de kans op burn-in wel aanwezig.
Hoe zit het dan bij always-on displays? Je kan toch iets bedenken waarbij de letters steeds een beetje bewegen en de intensiteit lager is?

Ik denk dat het gewoon een simpel kostenverhaal is. Een wat duurder paneel voor een telefoon die meer kost valt te legitimeren. Een wekker kost aanzienlijk minder en dus wil je dat losse elementen ook goedkoper zijn. Zeker als het een product is dat gericht is op een niche afzetmarkt.
Maar er zijn natuurlijk oplossingen voor burn-in. Verplaatst de letters langzaam, of zet ze elke 5 minuten op een willekeurige andere plek oid. Net als een LG OLED tv een "pixel shift" optie in het menu heeft, waardoor het beeld langzaam een aantal pixels heen en weer beweegt.
Mijn LG IPS monitor heeft ook burn in, mijn windows taakbalk staat daar netjes ingebrand.
E-ink lijkt me nog beter. Die kun je dan net als een e-reader heel zacht aanlichten, meer is er niet nodig.
Dit dus. Met een donkerrood lichtje.
De meeste moderne (normale) wekkers zijn ook al veel te fel, met amberkleurige of zelfs groenblauwe verlichting. Niet te doen als je van donker houdt
Mee eens.
Ik heb de essential. Je zou het kunnen dempen, maar op de laagste helderheid is hij nog te fel.
Nu heb ik er rode folie voor geplakt en is het als een ouderwetse wekker.
En tegen inbranden, kunnen ze hem toch laten “zweven”.
Ik heb de voorganger naast mijn bed staan en moet zeggen probeer het eens uit! Ik vind hem echt heel fijn! Prima display voor in het donker.
Ik heb er een (oude versie) licht kan je heel ver terug dimmen
Ik heb gen 1. Er zit natuurlijk een lichtsensor in die de helderheid aanpast. Als ik de lampen uitdoe dan is het echt donker. Display is uiteraard nog wel af te lezen.

Ben er super tevreden mee. En zie mij deze ook nog wel eens kopen als hij een keer in de aanbieding is.
Mee eens :)


Heb de gen 1 en de Essential (komen met regelmaat voor €35) in de aanbieding. Makkelijk ook om even je Hue lampen uit/ aan te zetten of wat muziek te luisteren. Gebruik dan ook de slideshow erop voor foto's en hij is ook ideaal als wekker (kan ook via spraakopdrachten).

De essential is wat minder fel in de nacht in mijn ogen, geeft ook alleen maar zwart/wit weer en vind ik totaal niet storend in mijn pikdonkere kamer. Ik hoop dat die met dock ook deze kant op komt!
Ik heb zelf de eerste generatie, hij heeft een licht sensor die automatisch het scherm aanpast. Als het donker is in de kamer is de wekker ook donker en heb je totaal geen last van het scherm.
Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik vind de Google Nest Hub als wekker wel prima te doen. Beeld is nagenoeg helemaal zwart (helderheid gaat in het donker omlaag), dus je hebt geen fel licht ervan. Je kunt redelijk spelen met de instellingen. Enige nadeel is dat als je kinderen ze ook hebben en ze hebben de 'omroep'-functionaliteit uitgevonden, je er wel naar wakker van kunt worden haha! Maar dat heb je met een gewone Google Home ook. :)
Ik heb de eerste smart clock van Lenovo. Je hebt totaal geen last van een fel scherm want het scherm dimt automatisch. De donkerste stand is zelfs nog donkerder dan je met een gewone digitale wekker zou zien. Alleen super zwak verlichte "witte" cijfers.
Je kan het scherm automatisch laten uitschakelen zodra het donker is (en dan heb je ook geen backlight bleeding meer). Ook kan je het scherm handmatig uitschakelen met een commando (Google, turn screen off). Als je dan toch de tijd af wil lezen kun je erop tikken, of vragen hoe laat het is. Persoonlijk vind ik het juist wel fijn dat het scherm 's nachts uitstaat. Je kan 'm ook heel erg laten dimmen, maar dan komt er natuurlijk altijd wel een beetje licht van af.
Dankje, die automatisch uitschakelen wist ik niet of was ik vergeten.
Ik heb zelf de Smart Clock Essential. Deze heeft een traditioneel LCD scherm zoals ieder ander alarm klok maar beschikt wel over alle Google home functionaliteit (min alles waar een touch screen voor nodig is) en hij is nog goedkoper ook!
Ik heb de huidige versie en deze dimt zo ver 's nachts dat je hem bijna niet kan zien.
Ik heb de essential en aangezien het in mijn kamer echt pikkedonker is, is dimmen van het scherm niet genoeg. Daarom heb ik nu een google home routine om tegelijk met m'n lampen het beeldscherm en geluid uit te zetten.
Valt echt mee, heb de eerste generatie en die heeft een auto modus. Bij een bepaalde donkerheid wordt het scherm zo gedempt dat je daar geen last van zou moeten hebben.
Het scherm wordt automatisch gedimd. Ik wil niet anders meer. En je wekker zetten was nog nooit zo simpel.
ik verwacht inderdaad dat je teveel back light bleeding hebt, zelfde heb je immers ook bij een opladen van een tablet in een donkere kamer, beter zouden ze een kleuren E-ink scherm gebruiken.
Ik heb de eerste generatie. "Hey Google, turn off your screen" en je hebt 0 licht er vanaf komen. Wel heeft mijne de kuur dat ik het 2x moet vragen voor hij het doet. Daarnaast is er een bekend probleem met namen die uit 2 woorden bestaan die hij niet goed aan kan: bv Bedroom Music zou ik als Bedroom space Music moeten addresseren.

Ik hoop dat ze met de nieuwe versie ook de oude een software update geven.
Ik heb de 1e generatie. En ik ben echt iemand die elk soort licht 's nachts irritant vind maar van deze klok heb ik totaal geen last.

Zodra ik m'n lamp uitdoe dimt de Lenovo clock tot een (voor mij) zeer acceptabel niveau.
Waarom gebruik je je google home niet als wekker?
Neem een Amazon Echo Show 5.
Die is echt perfect als wekker en de verlichting is absoluut niet te sterk voor in de slaapkamer.
Ik heb in het verleden bergen geld uitgegeven aan allerlei dure wekkers maar niets was naar mijn zin en het licht vaak veel te fel.
Als ik nu in de huiskamer zeg dat de lichten uit moeten gaat in de slaapkamer een gedimd lampje aan.
Fluister "Alexa Nightlight off" en het licht gaat uit. Alexa fluistert zelfs terug als jij fluistert!
Ik ga nooit meer terug naar een gewone wekker.

[Reactie gewijzigd door ZhuBaJie op 28 juni 2021 13:59]

Ik heb de gen 1, als deze op max dim staat geeft die amper licht, je ziet net de cijfers van de klok dat is alles, geeft dus absoluut geen licht zodat de halve kamer is verlicht of zo.
Wel zit er een motion detector op, beweeg je richting klok wordt die helderder, best handig!

Hoop alleen dat deze nieuwe ook gewoon muziek kan afspelen als wekker, dus speel radio stream X af als wekker etc, dat kan die helaas nu niet.
Ik gebruik een Nest Hub mini en geen probleem qua lichtintensiteit in de nacht.
Hoe dat met dit scherm zit weet ik niet.
Ik heb de smart clock 1. Je kunt de licht intensiteit instellen. Ik vond het snel te fel in de kamer. Hij staat nu op stand 2 van 5. Er is ook nog een nachtstand die na een bepaalde tijd aan gaat als je dat wilt. Verder kun je variëren in type klokken die meer of minder fel zijn.

Al met al de ideale wekker, want makkelijk instellen ook herhaling, zonsopgang functie en als je wilt smart speaker. Io denk dat ik er nog 2 koop voor mijn kinderen. De microfoon staat bij mij trouwens permanent uit.

Oled zou echt geen toevoeging zijn in de wekker en maakt deze alleen maar onnodig duur.

[Reactie gewijzigd door feranderd op 28 juni 2021 22:13]

Ik zie het in het artikel niet staan maar kun je ook kiezen voor een minder "goofy" lettertype? Voor als je een volwassen persoon bent zeg maar?
https://www.lenovo.com/us...Clock-Gen-2/p/WMD00000485

Ja dus. Waarom ze die idiote wijzerplaat in het artikel zetten, ontgaat me. Wellicht stond dat in het persbericht.
Zo te zien op de site zelf wel (imgur)
Ik wilde niet de eerste zijn die het riep maar mán wat is dat een lelijk ding...
haha :D ja ziet er niet uit he. Ik heb zelf de Smart Clock 1, en je kan allerlei soorten lettertypes instellen. Van minimaal tot goofy. Best een grappig ding. Moet zeggen dat ik al m'n Google apparatuur heb verkocht maar ben toch redelijk verslaafd aan m'n wekker. "Hey Google, maak me wakker om half 8" werkt gewoon heel fijn. Of "Hey Google, speel Classical Sleep op Spotify" als ik weer eens voor geen meter slaap ;)

Wel gekocht toen ie in de aanbieding was voor 35 euro. Meer zou ik er niet voor over hebben.
Voor als je een volwassen persoon bent zeg maar?
You're asking for a friend? ;-)
Ik heb er een maar volgens mij is dit al de 3 de versie van Lenovo.

De oude versie die ik heb heeft 2 jaar lang Mac adress problemen gehad iedere 1/2 dagen had me smartclock een nieuwe Mac dit is inmiddels wel opgelost maar was zeker niet handig hier
Ik heb zelf de 1, deze heb ik bij mijn telefoon gekregen. Heel erg tevreden mee en een erg leuk hebbedingetje. Ik gebruik hem als mijn wekker (ja je raad het niet). Nu moet ik dus wel zeggen als ik zo de foto's zie vind ik het design niet heel mooi bij deze versie.
Voor op mijn nachtkastje zou ik liever zien dat het beeldscherm een e-ink scherm zou zijn, dat is met name in de slaapkamer veel rustiger en vooral overdag veel beter leesbaar.

Voor in de nacht ben ik ondertussen verslaafd aan de tijd-projector in mijn huidige wekker. Die projecteert de tijd op het plafond (of op de muur). dat geeft 's nachts verrassend weinig overlast maar wel genoeg zicht.
Maar overdag lig ik niet in bed, dus ik vind het prima als hij overdag slecht leesbaar is, als hij 's nachts maar goed te lezen is. Mijn wekker (projectieklok met buitentemperatuursensor) staat op z'n donkerst ingesteld. Overdag bijna onleesbaar, maar 's avonds en 's nachts prima. Ik kan op de wekker kijken wat de tijd/binnen-/buitentemperatuur is, maar ook op de projectie op het plafond waar tevens de buitentemperatuur weergegeven wordt.

Projectie op het plafond is inderdaad briljant, dat zou een mooie toevoeging zijn aan deze wekker :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 28 juni 2021 10:33]

Als je meer rust wil in je slaapkamer is het introduceren van lichtgevende technologie doorgaans een slecht idee.

een ouderwetse wekker is veel rustiger, is dat niet gewoon wat je zoekt?
Gelukkig zijn er meer mensen met een eigen inzicht en zo. En gelukkig zijn er meer keuzes.

Voor mij zelf zou een oplaad-station naast mijn wekker geen optie zijn. Om misbruik door mijzelf te voorkomen ligt mijn apparatuur 's nachts in de keuken op te laden.
Wat is WiFi 4?
Zit hier effectief Google Home achter? Dus heeft het dezelfde functies als google nest hub?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 28 juni 2021 09:06]

Klinkt interessant voor mij. Ik ben in de markt voor een Google Home met display maar met de oplader erbij zou het best eens een betere optie kunnen zijn.

Ben benieuwd.
Was Android Things niet in 2019 aangekondigd als een platform met een houdbaarheidsdatum? Aangezien ze de zelfde SoC gebruiken als de eerdere modellen van Lenovo vraag ik me af wat het idee precies is. Geen security updates meer en vanaf 5 Januari 2022 zetten ze de Android Things console uit? Ik heb geen idee wat 'the bigger picture' is en of ze dit gaan migreren naar een platform met support maar lichtelijk dubieus is het wel.

Ook de keuze voor WiFi 4 is interessant: de oudere modellen ondersteunen ook WiFi 5 en met 4 heb je dus geen enkele garantie dat 5GHz ook ondersteund wordt... Met name als je aan vier zijden buren hebt met WiFi 4 repeaters is dit wel een beetje vervelend.

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 28 juni 2021 09:25]

Ik kan even niet vinden of deze versie op Android things draait. Heb ik daar overheen gelezen?

De lage specs zou verder geen probleem moeten zijn voor de beperkte functionaliteit die het aan boord heeft al vind ik wifi 4 wel een beetje onder de maat voor €90.
Het staat er niet expliciet bij maar aangezien ze de zelfde SoC gebruiken als in hun eerdere Android Things producten en het hebben over Assistant integratie vrees ik het ergste...
Op mijn nachtkastje staat een wekker, met ingebouwde Qi lader. Daar heb ik bij het Kruidvat € 12 voor betaald. Zo bekeken, is de toevoeging van Google Assistant die meerprijs niet helemaal waard inderdaad. Als je dat überhaupt al op de slaapkamer wilt hebben natuurlijk. Maar dat is een andere discussie.
Interessant......verkoopt Lenovo/ Motorola eigenlijk telefoons de wireless charging ondersteunen?
Zeer tevreden van de 1 gen! In de aanbieding zijn ze zeke reen aanrader!

Het automatisch dimmen is erg handig! Ook het compact design sprak me aan zodat het niet te veel plaats inneemt op ons nachtkastje. Met 2 gen en dock is dat natuurlijk wat minder het geval.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee