Ik weet niet hoe oud je bent, maar hoe denk je dat het voor de EU ging? Toen ging het ook prima! Nederland is altijd een handelsland geweest en heeft de eigen handelsverdragen altijd zelf kunnen sluiten. Nederland heeft altijd prima handelgedreven met vele landen op de wereld, dus Nederland kan dat makkelijk zelf af, daar is echt geen EU voor nodig. Sterker nog, lidstaten kunnen eerder dwarsliggen in de belangen voor Nederland, zonder de EU gaat dat alleen maar makkelijker.
En leg eens uit waarom je een wereldmacht moet zijn voor handelsverdragen? Kijk dan nog maar eens goed met welke landen de EU handelsverdragen heeft, echt niet alleen met wereldmachten.
Wij zijn ongeveer even oud (uitgaande van je leeftijd in je profiel). Dus ouder dan de EU in zijn huidige vorm, maar beduidend jonger dan de EGKS. Ruim voor het verdrag van Maastricht was er ook al samenwerking tussen een aantal Europese landen. En Nederland heeft inderdaad altijd prima handel gedreven, maar dat zegt vrij weinig over een onderhandelingspositie als ze nu als enkel land een handelsverdrag willen sluiten. Handelsverdragen die worden afgesloten tussen twee partijen zijn altijd gunstiger voor de partij met meer 'leverage'. Dat is basis politieke economie.
En wat heeft dit met handelsverdragen te maken? Dit is gewoon machtsmisbruik van de grote supermarkten en heeft niets met handelsverdragen te maken.
Het toont in het klein aan wie de meeste eisen kan stellen bij onderhandelingen. Ahold heeft een betere positie en kan dus meer eisen. Zo is het ook als je al land onderhandelt met een partij die jij meer nodig hebt dan andersom. Als EU geef je een andere partij direct toegang tot heel veel landen, waardoor de andere partij dus ook met een goeie voorwaarden moet komen.
Die handel en afhankelijkheid van landen in Europa was er al voor de EU. Bovendien, als het VK en de EU een goed handelsverdrag afsluiten kan dit gewoon doorgaan zonder extra belemmeringen. Zowel het VK als de EU zijn gebaat bij een goede handelsrelatie.
Alleen heeft het VK een slechtere onderhandelingspositie dan de EU, omdat het VK kleiner is. Voor de EU is het VK een vrij kleine speler. Ze zijn dus meer afhankelijk van de EU dan andersom. Sterker nog: als ze geen goed handelsverdrag hebben met de EU, wordt het ook moeilijker te onderhandelen met andere grote partijen. Die zien namelijk een land dat minder mogelijkheden heeft.
Ben je de EU vergeten die maar al te graag een verdrag met de VS wilde afsluiten? TTIP? CETA met Canada er doorheen gedrukt. Hieruit blijkt maar weer dat de EU niet heilig is en ook gewoon slechte handelsverdragen wil afsluiten. Maar hoe dan ook, het VK kan nu zelf beslissen over zo'n handelsverdrag, als het VK dat wilt, prima, dan willen ze dat, wilt het VK dat niet, dat willen ze niet, hoedanook, het VK beslist zelf! Wij als Nederland zijn overgeleverd aan de EU, dus misschien moet je gang van zaken over TTIP en CETA nog maar een goed bekijken voor je de EU ophemelt. Gelukkig is TTIP afgeblazen, CETA is er doorheen gedrukt en of we daar nou blij mee moeten zijn? Ik denk het niet, de weerstand tegen CETA spreekt boekdelen. Bedankt EU, not!
De EU is ook verre van perfect, maar je hoort mij niet zeggen dat de EU alleen maar goed doet. Wat ik wel zeg is dat Nederland prima af is in de EU, omdat we als land te klein zijn en te weinig invloed hebben op het wereldtoneel.
En TTIP en CETA zijn voorbeelden van hoe zelfs de EU geen oneindige macht heeft en dus ook deals sluit waar ze bepaalde dingen moeten uitruilen. Dat betekent dat wij naast voordelen ook nadelen ondervinden aan zo'n verdrag. Maar als wij als Nederland aan de onderhandelingstafel gaan zitten, zullen we nog veel slechter af zijn, want je hebt gewoon een slechtere onderhandelingspositie.
Nederland is een leuk land, ik ben blij dat ik hier geboren ben ipv ergens anders op de wereld en voor zo'n klein land doen we leuk mee. Maar laten we eerlijk zijn: we zijn vrij klein en nietszeggend. We zijn geen grote speler en onze economische impact is beperkt.