Roamingkosten in Verenigd Koninkrijk keren voorlopig niet terug

Nederlanders hoeven voorlopig geen extra kosten te betalen als zij roamen in het Verenigd Koninkrijk. Omgekeerd gaan Britse providers wel weer extra rekenen als Britten in Nederland of andere Europese landen gebruikmaken van mobiel internet.

KPN zegt dat 'roam like home' blijft gelden in het VK, net als dat bij sommige andere landen buiten de EU gebeurt als IJsland en Zwitserland. Woordvoerder Gerd De Smyter: "Wij kopen roaming in bij mobiele operators uit het Verenigd Koninkrijk en die afspraken blijven voorlopig gewoon gelden. Wat er in de toekomst gebeurt, weten we nu nog niet en zal mede afhangen van toekomstige onderhandelingen, maar dat is voorlopig niet aan de orde."

Ook Vodafone zegt dat er voorlopig geen roamingkosten aankomen bij bezoek aan het VK. Woordvoerder Gerjan van der Laan: "Het VK valt bij ons onder de EU-tarieven zoals vermeld op onze website. Mocht er in toekomst iets veranderen, brengen wij uiteraard onze klanten hiervan op de hoogte." T-Mobile heeft niet gereageerd op vragen van Tweakers, maar heeft op de website staan dat de regels voor het VK vooralsnog onveranderd zijn.

Omgekeerd zijn de roamingtarieven wel aan het terugkeren voor Britten die naar Nederland of andere EU-landen reizen. Vodafone UK doet dat voor alleen goedkopere abonnementen en alleen voor nieuwe abonnees per januari volgend jaar. EE doet dat voor alle nieuwe abonnees, ook per januari volgend jaar. De andere twee providers in het VK, O2 en Three, hebben roamingtarieven niet teruggebracht. Wel verlaagden zij de limiet hoeveel data hun klanten in Europese landen mogen verstoken zonder extra te betalen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-08-2021 • 09:10

146

Reacties (146)

146
139
82
4
1
48
Wijzig sortering
Aangezien Tweakers de Belgische bezoekers vaak vergeet, heb ik even opgezocht of er roamingkosten aangerekend worden in het VK bij de grootste Belgische providers. Blijkt dat het VK ook voor ons nog steeds als "EU" wordt beschouwd en je dus kan sms'en, bellen en surfen alsof je in België zit.

Proximus, Orange, BASE, Mobile Vikings en Telenet.

[Reactie gewijzigd door RangedNeedles op 22 juli 2024 15:20]

Dit verhaal zal ook voor de rest van europa op gaan neem ik aan.
Maar moet wel hier om lachen:
Ook Vodafone zegt dat er voorlopig geen roamingkosten aankomen bij bezoek aan het VK
Vodafone is nota bene een Engels bedrijf met netwerken in veel Europese landen. Het zou te gek voor woorden zijn als je met je vodofone prepaid of abonnement in ander land waar vodafone actief ik roaming kosten moet gaan betalen.

Maar goed vodafone doet het voor het goedkope abbo's in de UK bij bezoek aan de EU wel.
Tja de inwoners van de UK plukken steeds meer zure vruchten van hun brexit
Het zou te gek voor woorden zijn als je met je vodofone prepaid of abonnement in ander land waar vodafone actief ik roaming kosten moet gaan betalen.
Dit is inderdaad te gek voor woorden. Zeker als je nagaat dat wanneer je Vodafone in het VK hebt, je het slechtste af bent van alle providers. Nou vind ik Vodafone in elk land sowieso altijd een van de duurste, maar in dit geval mag je 2 pond per dag betalen om je abonnement in de EU te gebruiken.

Ik zit zelf bij een klein zusterbedrijfje van Vodafone Voxi, waar het nog niet geldt, maar geef het een jaar maanden en dan heeft niemand in het VK nog gratis roaming.
Kunnen de inwoners van de UK Boris een bedankbriefje sturen. Die heeft ze allemaal bang gemaakt voor de EU en beloofde gouden bergen bij een brexit. die gouden bergen zullen er niet komen maar misschien bedoelde Boris wel dat deze bedrijven over de rug van de Britten nu gouden bergen kunnen verdienen.
Hoewel ik niet denk dat de Brexit een goed idee was, denk ik dat het niet fair is om nu al de balans op te maken van de Brexit. Daar gaat makkelijk goed 20 jaar overheen voor de voor- en nadelen echt duidelijk zijn en het land zich ook enigszins heeft kunnen schikken in de nieuwe situatie.
Die balans hebben de vele bedrijven die de UK verlaten hebben ondertussen al wel opgemaakt.
Uiteindelijk heeft de EU als grote markt gewoon voordelen en ik betwijfel of de UK die ooit zelf zal krijgen.
Schotland dat zich wil afscheiden is nu meer actueel dankzij de brexit.
De vraag is eerder wat er over 20 jaar nog over is van de UK ?
In het hier en nu heeft brexit ook al serieuze gevolgen voor de Britten, dus dat lange termijn verhaal is niet zo erg relevant in het hier en nu. Zeker niet als je weet dat het grootste deel van die lange termijn voorspellingen, pré corona gedaan zijn.
Daar gaat makkelijk goed 20 jaar overheen voor de voor- en nadelen echt duidelijk zijn en het land zich ook enigszins heeft kunnen schikken in de nieuwe situatie.
offtopic:
Ik denk dat je gelijk hebt dat je bij voorkeur over een langere termijn moet kijken. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe de EU en het VK er tegen die tijd uit zien; over tenminste 5 parlementsverkiezingen. Zit Schotland nog in het VK? Is de EU verder leeggelopen of is het VK juist teruggekeerd? Is Noorwegen, na een val van de olieprijs aan het onderhandelen om lid te worden? Al dat soort veranderingen verstoren de vergelijking.
Ik ben bang als de regeringen in de eu in dit tempo door gaan met de uitrol van hun agenda dat we ruim binnen de 10 jaar al een zeer positieve draai kunnen waarnemen voor de UK’ers. 🇬🇧👍🏻
Tja, het volk was niet slim genoeg er doorheen te prikken. Helaas was het pro EU kamp ook te dom om te beseffen dat ze aan het verliezen waren. Ik vermaak me nog prima in Londen, maar begin echt de Brexit flink te merken en prettig is anders.
Er is plenty te verbeteren aan de EU, maar het basisconcept is eentje wat veel mensen onderschrijven, en ons 75 jaar stabiliteit heeft gebracht in Noord Europa. Dan kan je als land 2 dingen doen, of je helpt mee verbeteren wat er verbeterd moet worden, of je gaat je eigen gang. Zij zijn op het 2e uitgekomen.

Maar goed, er zijn volgens mij geen "winnaars" in dit proces aan te wijzen, niet op korte, en niet op lange termijn. Misschien dat over 20 jaar blijkt dat één van de twee partijen iets minder verloren heeft, maar goed, om daar nou trots op te zijn.
Over een tijdje zullen meer mensen inzien dat er niks te verbeteren is aan de unie maar dromen mag altijd :-)
Jij snapt het!
Het Britse volk heeft gekozen voor de brexit, de EU heeft daar geen stem in gehad.
Ik durf niet hardop te zeggen dat ze daar in de UK massaal te achterlijk zijn om een beetje vooruit te denken en ook de nadelen van hun keuze te overdenken, vóórdat ze stemmen. Maar het lijkt er wel op.

[Reactie gewijzigd door hydr0 op 22 juli 2024 15:20]

Het was in 2016 een raadgevend referendum, dat toen door het gros van de bevolking niet echt serieus genomen werd. De opkomst was bijzonder laag en de uitslag kantje boord. Maar die uitslag bood voor de Tory-vriendjes wel een prachtige 'business-opportunity' ten koste van de rest.
Zolang dat achterhaalde districtenstelsel blijft, zullen die traditieminnende Britten verder in hun eigen shit wegzakken.
En zo werden de 'white cliffs of Dover' een waarschuwingslint: "Watch out, England!"
George Soros heeft 440000€ gespendeerd om het tegen te houden. Voor de eilandbewoners gelukkig zonder succes. We zullen vanzelf zien wie er achterlijk zijn…
Ik ben erg benieuwd :)
Even een kleine correctie. Niet 'het' volk heeft gekozen voor de brexit, een deel heeft gekozen voor de brexit. Het andere slimme deel niet
Het hele volk heeft de kans gehad om zich uit te spreken, maar helaas zijn de weldenkenden massaal thuis gebleven. Dan geef je aan onverschillig te staan tegenover de uitslag. Daardoor heeft het volk dus gekozen voor brexit.
Bekijk vrijblijvend het alternatieve nieuws eens om te zien wat er speelt in Nederland en de omringende landen. Met name macron gaat lekker, maar merkel laat zich ook van dr mees duistere kant zien. Vroeger was nieuws uit Rusland niet de meest betrouwbare info. Tegenwoordig is nieuws van spelers als RT News betrouwbaarder dan de nos of rtl4 die zowat zijn samengesmolten tot een gecensureerd overheidskanaal.
Klinkt als dat bij behoefte hebt aan het 3de rijk ?

Landen als Hongarije, Polen zijn het typisch voorbeeld van landen die überhaupt nooit lid hadden moeten worden. Jaren handje ophouden miljarden steun incasseren om een economie op te bouwen en dan de boel uitkotsen. De fout van de EU is geweest dat er te veel landen bij betrokken zijn die hun zaakjes nog land niet op orde hebben.
Zelfs die miljarden moeten we nuanceren. De EU is economisch gewoon een succesverhaal; ook die subsidies aan de Oost-Europese landen zijn geen weggegooid geld geweest. Die landen hebben een enorme inhaalslag gemaakt sinds hun toetreding, veel sneller als de andere Oostbloklanden die niet bij de EU gekomen zijn.

Dat is dus ook precies het probleem van Groot-Brittanië. Ja, ze besparen wat op contributie, maar de prijs die ze op handelsgebied ervoor betalen is veel groter.
Tuurlijk gast. Het is zeker letterlijk de schuld van een enkeling dat Brexit heeft kunnen plaatsvinden.
Ja idd, een charismatisch leider als Johnson heeft voor het extra zetje gezorgd en heeft persoonlijke veel beloftes gemaakt en leugens verspreid.

Natuurlijk zijn er meer voor verantwoordelijk maar Johnson is en was het gezicht van de hele brexit campagne.
Vergeet ook Cambridge Analytica niet. Brexit is het resultaat van een groepje rijke mensen dat graag nog iets rijker wilde worden, over de ruggen van de Britten heen, die daarvoor milgrade psychological warfare tools hebben gebruikt.

Dit: https://www.theguardian.c...cambridge-analytica-files
en specifiek dit: https://www.theguardian.c...ses-leave-group-questions
Dat geldt toch net zo voor T-mobile klanten die naar Amerika gaan en zich blauw betalen aan roaming kosten? T-mobile is een Amerikaans bedrijf, met een eigen netwerk waar je dus die idiote kosten betaald terwijl je daar klant bent.
Alleen is een abonnement in de VS ook een stuk duurder. Daar betaal je al snel $60 per maand waar je bij T-Mobile NL voor € 20 al bijna dezelfde deal kan krijgen.
Dan is het niet zo gek dat je wat extra mag betalen als je toegang tot hun VS netwerk wil.

Ik zie dat ze voor hun netwerk in de VS 5 GB aanbieden per maand voor € 20 extra. Ben je alsnog goedkoper uit dan een abonnement daar
Je krijgt niet dezelfde deal voor 20 euro. Je krijgt hier toegang tot een veel kleiner thuisnetwerk in een land met een veel hogere bevolkingsdichtheid. De VS zijn een enorm land, waar het bereik op het platteland zeker niet zo goed is als hier, maar je alsnog een véél grotere dekking hebt. Dáárom zijn mobiele abonnementen daar fors duurder.
Veel kleiner thuisnetwerk? De EU is niet echt veel kleiner dan Amerika. De bevolkingsdichtheid in sommige Amerikaanse staten zit dicht tegen die in Nederland aan. Voor 20 euro per maand krijg je hier veel meer dan in Amerika. Je bundel is geldig in de hele EU, dat is nu juist het voordeel van die EU. Net als de verschillende staten in Amerika heb je in Europa verschillende landen.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 juli 2024 15:20]

Nederland is veel kleiner dan de VS. Verder is je abonnement wel geldig in de hele EU tegen dezelfde voorwaarden, maar is het netwerk in grote delen van Europa veel slechter dan hier.

Met mijn Vodafone-abonnement heb ik hier niet ver over de grens richting Goch en Kevelaer al op veel plaatsen niet eens 4G. En dat is niet bepaald in de middle of nowhere... sterker nog, het is vlak langs een internationale luchthaven.
de stelling "hoe groter het dekkingsgebied, hoe duurder de telecomtarieven" is helemaal onjuist.
T-Mobile is een Duits bedrijf en T-Mobile USA valt uiteindelijk onder T-Mobile Duitsland.
En toch is dat een oversimplificatie. Vodafone UK is een losse entiteit binnen de grotere Vodafone group. Een entiteit die zowel operationeel als financieel los staat van andere leden van de groep. Daarnaast bestaan er ook samenwerkingsverbanden waarvan NL net een prima voorbeeld is. VodafoneZiggo is een joint venture.

Je kan dus niet zomaar zeggen dat het absurd zou zijn want tussen leden van de groep worden ook gewoon kosten aangerekend.
Klopt en dat is ook meteen het probleem binnen de EU. Vodafone heeft vestigingen in verschillende EU landen die uiteindelijk allemaal binnen de groep vallen.
Ieder land is echter met zichzelf en eigen winst bezig waardoor we vaak nog steeds niet 1 markt hebben.
Als je echt één markt wil hebben zal je eerst heel veel andere wetten en regels binnen de EU moeten uniformeren (belastingregels, telecomwetten, surveillanceregels, etc.), maar dan gaan velen direct met de hakken in het zand. Dan moet je dus tussenoplossingen verzinnen.
Nou ja, ooit was dat wel zo. Dan kon je gewoon extra betalen voor roaming, ook al had je Vodafone in Nederland en zat je op het Vodafone netwerk ergens anders. Vodafone schijnt ook al te hebben gezegd dat de Britten mooi weer roamingkosten mogen betalen.

Ik heb dan ook geen idee waarom ze het niet doen voor EU-inwoners. Ze zijn er gehaaid genoeg voor. Misschien omdat ze geen zin hebben om het voor 1 Europees land te checken, terwijl alle andere Europese landen alsnog gratis roaming houden. Dan gooien ze die check alleen op Britse abonnementen, aangezien het daar voor alle landen geldt?
Vodafone is oorspronkelijk Brits maar bijv. Vodafone Nederland is nog steeds Vodafone Libertel BV, een bedrijf dat los staat van het Britse Vodafone en een geheel eigen beleid heeft.
Volgens vodafone zelf is het Vodafone Libertel BV…
Dan heb je schijnbaar nog maar weinig met je mobile telefoon gedaan in het buitenland of ben je nog erg jong... Want dat is altijd zo geweest je moest eens weten hoeveel mensen in de grensstreek hebben moeten praten al brugman om bijvoorbeeld Vodafone te overtuigen dat ze echt gewoon thuis waren en dat de roaming kosten voor hun bezoek aan duitsland echt alleen was omdat ze in de tuin nu eenmaal een sterker signaal hebben van de Duitse zendmast dan van de Nederlandse.

Het is nu nog zo dat als je T-Mobile hebt in Europa en je komt in Amerika waar ook gewoon een T-Mobile netwerk is je forse roaming kosten moet betalen omdat je van een buitenlands netwerk gebruikmaakt.
De overheden zijn te zwak verdienen te veel geld en hebben totaal geen interesse hier iets aan te doen. Ze kunnen zonder enige moeite een verdrag sluiten dat ze instaat stelt allerhande data over hun inwoners met elkaar te delen maar als het gaat om roaming tarieven afschaven dan kunnen ze geen vuist maken tegen deze bedrijven die op de een of andere magische wijze allemaal een ruw weg gelijk tarief rekenen voor bellen in bepaalde landen, of ze daar nu een eigen netwerk hebben of niet.
Het argument van de telecom boeren is dat de kosten bij de verschillende nationale entiteiten in rekening brengen veel te ingewikkeld is. Maar als het om belasting ontduiking aankomt dan is het op eens helemaal geen probleem om geld de hele wereld over te schuiven om maar niet gewoon te voldoen aan je belasting plicht.

Reken er maar op dat binnen een paar maanden ook in Europa mensen gewoon weer roaming kosten moeten betalen als ze buiten Europa op reis zijn en daar hoort natuurlijk ook de UK bij.
Reken er maar op dat binnen een paar maanden ook in Europa mensen gewoon weer roaming kosten moeten betalen als ze buiten Europa op reis zijn en daar hoort natuurlijk ook de UK bij.
Last van je onderbuik of voel je iets aankomen ?

Genoeg providers die ook roaming inclusief aanbieden in landen buiten de EU. In mijn abbo zit ook gewoon zwitserland, turkije noorwegen, allenmaal geen eu land maar gewoon dezelfde behandeling als binnen de EU.
Ik heb zo'n gevoel dat de EU druk zal uitoefenen om dit voor de UK niet mogelijk te maken ze doen er al tijden alles aan om de UK het leven zo moeilijk mogelijk te maken en de lobby om draaien om de roaming kosten voor dat deel van de wereld juist lekker hoog te krijgen zou me geheel niets verbazen.
Het is heel eenvoudig, eu landen vallen binnen de roaming, niet eU landen is iedere provider vrij in.
Voor de rest ben je puur met speculatie bezig, jou gevoel.
Gaf je al als voorbeeld dat er ook providers nu zijn die niet EU landen in hun roaming vrij pakket hebben. Dat hoeven ze niet maar doen ze om een doelgroep te bereiken.
Suffer! Apparently this system does not like s u f f e r! and changes it to sucker.

[Reactie gewijzigd door witstert op 22 juli 2024 15:20]

Dit heeft niks met de EU te maken, je bundels zijn gewoon geldig in alle landen waar afspraken mee zijn, waaronder Zwitserland en Noorwegen.
In Nederland misschien, maar Zwitserland zit nergens inbegrepen in alle vijf providers die ik opgenoemd heb. Monaco is bijvoorbeeld ook zo eentje die niet overal inbegrepen is (enkel bij Proximus). Het is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend als je zegt.
Ook bij KPN kan je zonder extra kosten gebruik maken van het netwerk in Monaco, maar het klopt dat dit niet bij alle providers het geval is.
Monaco zit ook bij Vodafone gewoon in de EU bundel.
Bij KPN zit roaming in Monaco en Zwitserland gewoon inbegrepen in roam like home!

Voor de niet EU landen kunnen de operators zelf beslissen hoe ze de roaming tarieven afhandelen. Let op dat obscure Engelse gebieden die onder de kroon vallen maar niet bij de UK horen wel eens voor hoge kosten kunnen zorgen!
Je hebt het over België neemt ik aan, daar wordt je sowieso uitgekleed door providers. In Nederland zitten er genoeg niet eu landen in een pakket.
Dat heeft zeker met de EU te maken. Binnen de EU MOGEN de landen geen roamingkosten aan hun consumenten vragen en daar buiten kunnen providers onderling afspraken maken.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 15:20]

How can you type that? Did that exist pre-Brexit when roaming throughout the EU including Britain was free?
Ik was enkele weken terug op vakantie in Normandië, en ik was in de buurt van Jersey. Daar kreeg ik toch de melding (en factuur...) dat 1MB 3€ koste, bij telenet (BE)... Ik heb dus het tegenovergestelde ervaren.
Jersey is geen VK en nooit EU geweest...
indeed ...
Jersey is a British Crown Dependency and is not part of the United Kingdom – it is officially part of the British Islands. As one of the Crown Dependencies
Telenet, je hebt het over België, daar wordt je sowieso uitgekleed door de providers proximus of telenet.
Wat is eigenlijk de verhouding Nederlanders:Belgen op deze website? Hoeveel % van de bezoekers surft vanuit België?
Interessante vraag toch wel, ik had het ook graag gehoord van iemand die er zicht op heeft.
Nu; 17 miljoen Nederlanders tov. 6 miljoen Vlamingen, de ratio zal wel richting 3:1 zijn verwacht ik.
Hoe blij zullen de britten nu zijn met hun Brexit... dit was natuurlijk te voorspellen als je eigen land eerst gaat hanteren.... Ik heb medelijden met diegene die niet voor de Brexit waren, maar voor degene die voor waren.. cuddos dit was te verwachten... net als import heffingen / reductie in het aantal verkrijgbare artikelen, schaarste... en vele hogere prijzen... }>
De angst regeert. Men denkt we bouwen een muur om onszelf heen, isoleren ons volledig. Dan zijn we baas in eigen huis en kunnen we lekker alles zelf bepalen. Banen in overvloed die niet meer worden 'gestolen' door buitenlanders. In de praktijk blijkt het toch niet helemaal zo te werken.

Het is natuurlijk wel triest voor de bedrijven/mensen die volledig afhankelijk waren van de EU, wiens business nu volledig is opgedroogd door de importheffingen, douane tarieven etc.

En ook al die buitenlandse werknemers die daar altijd keihard hebben gewerkt en gewoon zijn weggepest waardoor nu de 'pingdemic' is ontstaan veel schappen in de supermarkt leeg zijn.

Maar volgens Boris Johnson was het echt een 'hell of a deal', right. Nu zitten ze pas echt alleen op een eiland.
De suggestie was een VK dat weer een wereldspeler zou zijn. Global Britain. Thriving. Not held back by the EU, en zo.
De gunstige trade deals zouden makkelijk komen.
Kuch, kuch.
Maar volgens Boris Johnson was het echt een 'hell of a deal', right. Nu zitten ze pas echt alleen op een eiland.
Dezelfde Boris Johnson die 350 miljoen per maand aan de zorg beloofde, maar daar al van terugkrabbelde zelfs nog voordat Brexit een feit was? Verbaast me niets dat die gast "a hell of a deal" en "a deal from hell" door elkaar haalt. Ik ben echt heel benieuwd naar de eerstvolgende verkiezingen in Groot Brittannië...
Maar de vissen zijn in ieder geval 'happy, british fish'. ofzo.
Als of je blij moet zijn met een bepaalde zeer impactvolle actie zoals de EU verlaten, wat over tig onderwerpen voor je land gaat, moet afhangen van of je gratis kunt roamen of niet, dan is het doel van dit soort voor de bühne maatregelen toch wel bereikt. :+ Boeie wat het met je land doet, als je maar goedkoop kan roamen. :’)
Ik zou n megafeest geven als we eindelijk uit de eu stappen. In 2005 heeft 70% van de bevolking tegen gestemd. In 2007 en 2009 heeft olongren via ambtsmisdrijven “ons” land en met name de bevolking verraden.
Na die tijd gaat het alleen maar verder bergaf. Kijk eens naar die incompetente illegale demissionaire corrupte poppenkast in Den Haag. Het volk heeft geen reet meer te zeggen en het zal in rap tempo erger gaan worden.
Beetje non nieuws? Er verandert niets en tegelijkertijd zeggen ze alleen "voorlopig" en zouden ze dus letterlijk morgen een persbericht uit kunnen sturen dat ze er mee stoppen.
Volgens mij zijn dit soort berichten inderdaad de eerste stap op weg naar invoering roamingkosten.
Het volgend bericht is waarschijnlijk dat de kosten snel oplopen. Maar dat die voorlopig niet worden doorberekend.
Het bericht daarna dat het oneerlijk lijkt om iedereen te laten meebetalen aan de gestegen kosten.
Daarna invoering van een heel beperkte FUP. En daarna vergelijkbaar met andere Europese, non EU, landen.

Oh, wacht, dat is precies wat nu al gebeurd :)

[Reactie gewijzigd door blissard op 22 juli 2024 15:20]

Het volgend bericht is waarschijnlijk dat de kosten snel oplopen.
Er staat toch vrij duidelijk dat het gewoon zal afhangen van de eerste onderhandelingen na brexit met de operators in de UK.
Een doomscenario zonder feitelijke basis....

Nog sterker; aangezien de meeste Nederlandse providers roaming kosten voor niet-EU landen die wél in Europa liggen (of zelfs vlak daar buiten zoals Turkije, Egypte, Marokko) ook al op 0 gesteld hebben zie ik niet dat dat op korte, of zelfs middellange termijn voor de UK gaat veranderen.

Sinds er in de EU geen roaming kosten zijn, hebben een aantal providers dat ook al buiten de EU geregeld. Waarom zou dat dan plots voor de UK niet meer gelden?

Nee, ik zie dat doomscenario nog niet gebeuren. Ik zie eerder dat de Nederlandse providers dit aangrijpen om met nóg meer buitenlandse providers goede afspraken te maken.
Omdat de UK economie nogal wat extra geld wil hebben om de schade van de Brexit te herstellen? Als providers daar geld gaan vragen voor roaming, zullen de providers hier dat echt niet gaan dragen voor gebruikers. Ik al die andere landen is er niet zo'n enorme politieke en economische verschuiving geweest. Daarnaast zijn die landen die je noemt gewend aan veel toeristen, dus nationaal geen voordeel bij het lastiger of duurder maken.
Dat verdienen ze snel genoeg terug omdat ze geen mega geldlek meer hebben. Ze sparen jaarlijks miljarden uit die niet meer naar Brussel gaan. Zoek maar eens op wat Rutte, “onze” demissionaire liegende corrupte afgetreden mp jaarlijks (verplicht) weg geeft zijn Brusselse maten.
Zo zeiden de providers in het VK ook allemaal dat er niets zou veranderen, maar ineens kondigen ze bijna allemaal in een tijd van een paar maanden aan dat de kosten toch terug gaan komen. Die beloftes stellen niets voor en zodra deze contracten verlopen betaal je als EU burger gewoon extra in het VK.
Zover ik weet werd er direct na brexit aan aangegeven dat roaming zonder extra kosten voor Britten niet lang meer zou bestaan.
Geen idee waar dat zou hebben gestaan, maar tot 4 maanden terug beweerde Vodafone nog gewoon dat er geen verandering zou komen. Dat hebben ze allemaal jaren geroepen.
Dat artikel is van juni 2021. Oftewel nadat ze jaren hebben geroepen dat er niets gaat veranderen.
Jaren? Begin dit jaar hebben ze allemaal geroepen dat het in 2021 zonder extra kosten zal blijven. Dat strookt gewoon nog met dit nieuwsbericht. Met "voorlopig" hebben de providers 2021 bedoeld en niet een ongedefinieerd lange toekomst.
Het was al lang bekend dat tariefvrij roamen niet was opgenomen in de brexit-deal.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 15:20]

Het gaat niet om wat is opgenomen in de deal. Het gaat er om dat de providers al sinds ten minste 2018 roepen dat ze niets gaan veranderen. Dat begin 2021 nog steeds riepen en dan toch allemaal met roaming kosten aankomen. Ik ben niet achterlijk, ging er nooit van uit dat die kosten niet terug zouden komen, maar ze riepen het wel, vervolgens trekken ze nog een tijd nieuwe klanten binnen met langlopende contracten en implementeren extra kosten.
Ik ben benieuwd naar een link waarin men zegt dat er niets zal veranderen. Ik heb dat nooit gelezen. Ik heb altijd gelezen dat er VOORLOPIG niets zal veranderen en dat dat voorlopige in ieder geval 2021 zal zijn.
Er staat in feite. We hebben nog een contract voor x jaar. (En als dat vervalt krijg je gewoon weer roaming kosten).
Dat weet ik niet. De kosten die providers elkaar betalen voor roamende klanten zitten nu gewoon verdisconteerd in de abonnementprijzen in de EU. het maakt dan voor de provider niets uit of iemand dan roamt in België in het in het VK.
Het verandert natuurlijk als providers in het VK ineens veel hogere tarieven gaan berekenen aan de providers in de EU. Dan gaan de EU-providers dat ook doorberekenen aan de klanten. De vraag is of de providers in het VK dat gaan doen. Waarschijnlijk verdienen ze meer als ze de bestaande tarieven in takt laten. Zodra roaming bij de klant extra geld gaat kosten, gaat roaming bij de meesten gewoon uit, wat hen netto een stuk minder zal opleveren.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 15:20]

Aangezien KPN en Vodafone ook nu bij een aantal andere landen niets extra rekenen lijkt het me stug eigenlijk hoor. Zeker voor Vodafone die heel ruim is met het aantal landen wat ze meerekent.

T-Mobile is een ander verhaal, da's even afwachten.
Het lijkt eerder een aankondiging dat het roaming model in het VK niet zo blijft.
Ze kunnen ook niet meer zeggen. Als de Britse roaming partners van KPN op een gegeven moment idiote roaming fees gaan heffen kan je niet verwachten dat KPN dit niet gaat doorbereken aan hun klanten.
Klopt, alleen is het de vraag of het dan meer zal opleveren. In de praktijk zet het overgrote deel van de mensen roaming uit zodra het niet meer uit de bundel komt. Dat kan ervoor zorgen dat de providers minder geld binnenkrijgen dan wanneer ze de huidige situatie in stand houden waarbij providers onderling nog steeds afrekenen voor roaming.
Er verandert dus wel wat: UK providers beginnen de roaming tarieven op te voeren. Tweakers kiest alleen een aparte invalshoek: wat betekent dat voor NL gebruikers.
Komt dit omdat providers binnen de EU gezamenlijk een betere onderhandelingspositie hebben dan de providers in het VK?
Dat, maar denk ook dat het nog oude afspraken zijn.
Dat lijkt mij ook. In het begin van Roam like at Home mochten providers de kosten van roamen niet doorberekenen naar hun klanten, maar bestaande afspraken waren wel geldig. Dit komt omdat de wet niets zegt over afspraken van providers onderling, en alleen wat de uitkomst voor de consument is. Net zoals de toen hogere roamingkosten voor providers door bleven lopen, blijven (gok ik) de nu lagere roamingkosten nog enige tijd gelden.
De wet bevat wel degelijk maximumtarieven voor wat providers onderling aan elkaar door mogen berekenen. De maximale consumententarieven zijn daar ook op ingesteld zodat providers geen verlies maken op roaming.
Dit komt omdat de wet niets zegt over afspraken van providers onderling, en alleen wat de uitkomst voor de consument is.
Dat is niet helemaal waar, er zijn maximale tarieven vastgesteld binnen de EU voor wat providers in rekening mogen brengen per GB:
reviews: Het einde van roaming
Dat vroeg ik me ook af.

Maar elke keer dat ik er over nadenk, kom ik er op neer dat het raar is dat het niet symmetrisch is.

De vraag is ws. een beetje: wie verdient er het meeste aan de roamers? Is dat de 'thuisprovider' of is dat de 'roaming provider'? Want volgens mij zit het in die zakelijke overwegingen.

Als het de 'roaming provider' is, dan is het waarschijnlijk dat de UK providers wat schappelijker zijn, maar dat er EU providers nu denken te kunnen gaan persen.

Als het de 'thuisprovider' is, dan ligt het eraan dat de UK providers geld willen verdienen en dat de EU providers het VK maar als marginale markt zien.

Het is in ieder geval vreemd dat het zo asymmetrisch is.
wie verdient er het meeste aan de roamers
Natuurlijk zijn dat de thuisproviders. Ze hanteren vanzelfsprekend een flinke opslag op de tarieven die zijzelf betalen. En soms betalen ze waarschijnlijk niets extra, omdat het gaat op basis van wederkerigheid.

Mensen zoeken hun provider meestal niet uit op roamingkosten. Dus daar is ook weinig concurrentiedruk in de tarieven. Dus kunnen ze de stommelingen die toch in andere landen roamen flink laten bloeden.

In dit geval lijkt het mij dat het sowieso de VK providers zijn die binnenlopen. Als de NL providers zeggen dat ze lopende contracten hebben waaraan niets is veranderd, dan geldt dat over een weer.
Natuurlijk zijn dat de thuisproviders. Ze hanteren vanzelfsprekend een flinke opslag op de tarieven die zijzelf betalen. En soms betalen ze waarschijnlijk niets extra, omdat het gaat op basis van wederkerigheid.
Ok, het zijn dus de UK providers die nu lekker willen cashen.

Er is veel terechte en onterechte kritiek op de EU, maar qua consumentenrechten en dan met name 'roam like home' is EU-brede wetgeving echt een verbetering. Bedankt, Neelie!
Ik weet niet of dat de thuisproviders zijn die er het meeste aan verdienen. Niets voor niets zijn er binnen de EU maximumtarieven vastgesteld die providers onderling mogen vragen. Die maximumtarieven zijn er gekomen omdat de hoge tarieven het moeilijk maakten om roamingkosten niet door te berekenen aan de klant.
Ik gok net dat het daar door komt omdat er afspraken zijn gemaakt die langdurig vastliggen. Aan de afspraken tussen de providers van het VK en EU zal weinig veranderen als ik het nieuwsbericht zo lees. Dus daar zal niet de oorzaak van de prijsstijging voor Britten zitten. Ik denk dat de Britse providers het gewoon zien als een makkelijke manier om extra geld te verdienen om toch een hogere prijs aan hun klanten door te berekenen.
Binnen de EU zijn er maximumtarieven voor roaming tussen providers. Buiten de EU zijn die er niet. Het kan dus ook zijn dat EU-providers nu flink meer gaan rekenen voor roamende Britten.
Komt dit omdat providers binnen de EU gezamenlijk een betere onderhandelingspositie hebben dan de providers in het VK?
Ik weet niet of dit gezamenlijk is. We hebben het in dit artikel over de Nederlandse providers, niet over de Europese providers. Ik heb dit een paar jaar geleden al gezien. Toen was ik met een paar Belgen in Zwitserland en zij waarschuwden me de roaming uit te zetten, omdat het anders erg duur was. Ik vond dat raar. Het bleek uiteindelijk, dat Zwitserland voor de Nederlandse providers als Europa werd gezien en voor de Belgische niet. Dat kan hier ook het geval zijn. Voor Nederlandse providers is het natuurlijk heel simpel om dit te laten gelden. Ze hebben de contracten al en ze waren deze kosten voor Brexit toch al kwijt. Bovendien is het momenteel nog behoorlijk "Corona" in Engeland en dus zullen niet zo gek veel mensen naar Engeland gaan. Andersom ligt een en ander wel anders. Voor Engelse providers is nu heel de EU een zone waar ze niet voor hoeven te betalen. Doen ze dat wel, dan kost dat veel en veel meer. Zij hebben dus veel meer belang erbij om wel roaming kosten te betalen.
Bovendien is het momenteel nog behoorlijk "Corona" in Engeland
Ik weet niet hoor, maar we hebben hier in Engeland totaal geen last meer van Corona in het dagelijkse leven. Engeland binnen komen is ook een stuk makkelijker dan het voor mij als Nederlander was om terug te keren voor familiebezoek.
Als niet-ingezetene het VK bezoeken is niet makkelijk. Quarantaine, of je moet een zakenreis maken.
Een vriend van me moest ook nog een extra sneltest doen bij uitreis, ondanks dat hij nogeen geldige PCR-uitslag mee had. Hij is nog de discussie aangegaan, maar met het argument "rules have changed" moest hij die overpriced sneltest doen.
Een groot voordeel van de EU is dat ze korte metten maken met dat soort corruptie.
(In een ver verleden had je dit aan de grens met Frankrijk: als je geen NL-sticker op de auto had "kon" je die kopen aan de grens. 5 gulden, geen keus. Was een hoop geld toen.
Als je volledig gevaccineerd bent hoef je niet in quarantaine en je kunt gewoon inreizen met je EU vaccinatiebewijs.
Een vriend van me moest ook nog een extra sneltest doen bij uitreis
Je bedoelt bij de terugreis naar Nederland? Dit is de schuld van de Nederlandse overheid. Die hebben een aantal weken foutieve informatie op hun website gehad, waar stond dat je vanuit het VK een negatieve PCR EN een antigen test nodig had. Deze informatie is nooit juist geweest en ondertussen aangepast, maar je kunt vervoerders niet kwalijk nemen de regels op te volgen die de overheid ze oplegt.

Het enige nadeel aan het VK bezoeken is dat je een day 2 test MOET boeken en die kost wat geld. Maar dat het VK momenteel nog steeds oranje is op de EDCD kaart, is niets anders dan onzin en politiek spel.

Dat je bij terugkomst in quarantaine moet heeft niets met het VK bezoeken te maken, dat is wederom deze overheid. Al kun je gewoon invullen dat je uitgezonderd bent wegens familiebezoek, want letterlijk niemand controleert die documenten.
Tja, tot 2 augustus moest je bij reizen naar het VK én in quarantaine, én twee PCR-tests ter plaatse én een PCR-test vóór binnenkomst. (68 pond per stuk vind ik ook niet "wat geld".)

Dat is toen versoepeld (de niet-VK inentingen werden eindelijk erkend) naar 1 of 2 tests ter plaatse en 1 vóór binnenkomst.

Afgelopen vrijdag heeft Nederland de status van het VK aangepast naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) en bovenop de hierbovengenoemde zaken een PCR-test vlak vóór terugkeer en verplichte thuisquarantiane toegevoegd aan de eisen.

Ik heb net mijn (vakantie)reis voor begin september afgezegd.
We hebben t niet over hoe moeilijk het was, we hebben het over wat er nu aan de hand is, dus dat het VK voorheen meer testen eiste is gewoon niet relevant.

De test voor binnenkomst is gratis in Nederland (Ja ik weet het, niet meer in September), dus dan blijft er nog 1 test over. Dat moet je voor de halve wereld dus dat is niet echt VK specifiek. De aanpassingen naar Oranje zijn op 8 augustus ingegaan, maar ook een irrelevant detail.

PCR-test is niet nodig om vanuit het VK naar Nederland te reizen, een antigen test is voldoende. Thuisquarantaine is voor velen niet van toepassing. Daar kan theoretisch gezien iedereen onder uit, maar dan moet je "met jezelf kunnen leven" door op een uitgeprint papiertje te liegen die niemand zal lezen.

Ik reis in ieder geval maandelijks op en neer zonder problemen en zonder (zonder te liegen) in quarantaine te hoeven.

Ik zeg niet dat je naar het VK op vakantie moet gaan, maar de stelling van sympa "Als niet-ingezetene het VK bezoeken is niet makkelijk" is gewoon niet correct.
[...]

Het bleek uiteindelijk, dat Zwitserland voor de Nederlandse providers als Europa werd gezien en voor de Belgische niet.
Bij de Nederlandse tak van T-mobile valt Zwitserland samen met Andorra en Monaco in zone 1 waar geen roam like at home geldt. Dat is al jaren zo.
Dit is de reden waarom ik bij Scarlet ( https://www.scarlet.be/nl/gsm-abonnement/ ) ben.
Daar kan je in Zwitserland roaming gebruiken net zoals in de andere EU landen


Stuk uit https://www.scarlet.be/nl...oorwaarden/#legalPostpaid
Normale gebruiksvoorwaarden in het kader van roaming binnen de Europese Unie en Zwitserland
Het gebruik van je abonnement en je 'Extra Mobiel Internet XGB' in roaming binnen de Europese Unie is voorbehouden voor een normaal verbruik. Wordt niet als normaal verbruik beschouwd een afwijkend of abnormale verbruik zoals bepaald in de specifieke voorwaarden met betrekking tot de Scarlet Mobile dienst (art. 7.10).Ook van toepassing op de opties “Extra Mobiel Internet”.

De volgende landen zijn van toepassing: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief: Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Sint-Bartholomeus en Sint-Maarten), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief: Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief: Canarische Eilanden), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief: Gibraltar), Zweden, Zwitserland.
Dat ligt aan je provider. KPN bijvoorbeeld is daar relaxt in en biedt in landen als Zwitserland ook RLH aan, maar bij T-Mobile kan je ‘t vergeten en kan je daar géén roam like home gebruiken.
Denk ook dat de verhouding meespeelt
Voor KPN is het 1 één land welke duurder zou kunnen zijn dan voorheen.
Voor de Engelse zijn het alle EU landen welke duurder zouden kunnen worden. En het feit dat het niet meer hoeft, dus waarom zouden de providers deze kosten dragen?
Die providers zijn 1 en hetzelfde bedrijf/netwerk.

Ze knijpen hun klanten uit waar het kan. Het is niet voor niets dat er wetgeving voor nodig was om die situatie te beëindigen. Als ze konden zouden ze je laten roamen wanneer je je provincie of zelfs stad verlaat. Omdat het kan. €€
Waarom uberhaupt roamen? Waarom maakt het uit of je verbonden bent met T-Mobile NL of T-Mobile UK?
A: er bestaat geen T-MObile UK
B: als dat er wel zou zijn dan zijn het nog altijd 2 totaal gescheiden netwerken met gescheiden organisaties. Er zijn slechts hele dunne lijntjes tussen de verschillende opco's van de multinational providers. Voornamelijk op inkoopgebied. Maar qua technologie is het ieder voor zich. Zo wordt het T-Mobile Nederland netwerk volledig in Nederland ontworpen, gebouwd en beheerd, los van andere T-Mobile opco's. Hetzelfde geldt voor Vodafone. En providers in alle andere landen.
A: er bestaat geen T-MObile UK
Oh yes, it does exist. Sinds de verkoop van EE (samen met Orange) aan BT bezit T-Mobile UK 12% van de BT Group. Ze hebben dus weliswaar geen eigen netwerk meer in de UK, T-Mobile heeft er wel degelijk een vinger in de pap.
Vodafone UK en Vodafone NL dan. Ik denk dat je zelf ook het punt wel snap, en niet hoeft te vallen over specifics.

Het gaat erom dat het hetzelfde bedrijf is, net als dat Microsoft NL en Microsoft UK ook slechts kantoorlocaties zijn van 1 groter bedrijf. Dat dat bij T-Mobile en/of Vodafone niet het geval is, is wmb geen reden om dat als probleem (kosten dus) bij hun klanten neer te leggen.
Sinds wanneer was dat een reden voor een provider om geen excuus te vinden om extra "kosten" in rekening te brengen?
Dat was dé cashcow }:O van de providers.
Net als bellen naar het buitenland dat is. Raar dat ik vanuit Frankrijk naar Duitsland kan bellen binnen de bundel, maar vanuit Nederland naar Duitsland niet.
Dat laatste moet kennelijk worden opgelost door "normale concurrentie" tussen providers. Maar die werkt onvoldoende.
Als je het verkeerde abo hebt dan ben je dus de sjaak bij deze providers. £2 per dag bijbetalen bij EE kost je dus rond de £60 per maand als je in de EU roamt. Da's wel even een prijsverschil :+

Bij Vodafone zit het bij veel abo's straks alsnog inbegrepen. Die hebben trouwens wel een leuk aantal landen waar je mag roamen buiten de EU in hun duurdere abo's.
Ik ga er van uit dat dat allemaal gedekt is in het premium tarief dat je voor een dergelijk abbo betaald. Prijsvechters kunnen dat wellicht niet volhouden bij het opnieuw onderhandelen van contracten.

€60,- voor een maand roamen is niet veel als je jaarlijks €100,- of meer bespaard op je contract.

[Reactie gewijzigd door guapper op 22 juli 2024 15:20]

Maar om het dan even heel eenvoudig te bekijken ....

Het was de wens van het volk, de EU is toch zo'n monster waar je niet bij wilde horen ?
https://www.trouw.nl/nieu...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ik ben geen fan van de EU zoals deze nu is geworden, maar verlaten is eenmaal nog erger ( economisch gezien )
Veel Britten waren er niet voor hoor. Toen het proces eenmaal op gang kwam en Britten meer negatieve kanten hoorden was er uiteindelijk zelfs een meerderheid tegen Brexit. Echter het is gewoon doorgezet toen :)

En ja, roaming is één dingetje dat aangeeft wat de positieve kanten zijn, maar er zijn er veel meer.
“ Echter het is gewoon doorgezet toen :)”

En terecht. Steeds maar opnieuw willen blijven stemmen tot het gewenste resultaat van een bepaalde groep bereikt is, ondermijnt de democratie en het vertrouwen erin. Daarnaast bleek het achteraf helemaal niet zo cut and dry dat bij een nieuw referendum Remain zou winnen en was de kans groot dat de uitkomst hetzelfde was. En dan? Weer stemmen? En dan als Remain opeens een keer de meeste stemmen heeft, dan opeens niet nog eens als Leave weer een overhand krijgt? ;) Dat geintje heeft de EU al vaker geprobeerd onder druk af te dwingen bij individuele soevereine landen en is een van de redenen dat er nog altijd extra wantrouwen heerst over de anti-democratische opstelling en inrichting van de EU.
OT: ik denk dat de wereld veranderd is. De EU is in die wereld een noodzaak.
Overigens kan er veel beter worden gemaakt aan die EU, maar dat krijgen we niet voor elkaar door te zeggen dat het allemaal minder moet.
Eigenlijk zijn roaming kosten toch niet meer van deze tijd. Ik snap dat er wat verdient moet worden maar het is allemaal maar willekeur en gebaseerde prijzen op niks.
De willekeur ligt bij buitenlandse providers die aan je eigen provider een tarief doorberekenen. In sommige gevallen is zo'n tarief zeer hoog zelfs, in bepaalde verre landen bijvoorbeeld.
Juist daarom is het wel van deze tijd. Het is gewoon een markt, wat de gek er voor geeft en er wordt toch wel betaald. Het stokt de Europese integratie en daarom heeft de EU afgedwongen dat er geen roamingkosten berekend mogen worden tussen de lidstaten onderling. En als een land dan die EU verlaat, tja...

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 15:20]

Eigenlijk zijn roaming kosten toch niet meer van deze tijd. Ik snap dat er wat verdient moet worden maar het is allemaal maar willekeur en gebaseerde prijzen op niks.
Er zijn veel prijzen gebaseerd op willekeur:
- Is het prijsverschil verschil tussen 10, 100 en 1000 megabit internet in de kosten relatief gezien even hoog als de prijs van het product?
- Auto's hebben regelmatig allerlei functie die opties zijn gewoon aan boord. Er mist dan alleen een instelling in de boordcomputer om het aan te zetten of simpelweg het knopje. Is het dan redelijk om daar zoveel geld voor te vragen?
- tweemaal zo ver met de trein reizen, kost (vaak) zeker niet tweemaal zo veel.

Bij het bepalen van een prijs kijkt men vaak wat men ervoor kan vragen. Als iets €5 winst oplevert en je verkoopt het 1.000.000 keer, dan heb je €5.000.000 winst. Als je met €500 winst het 100.000 keer kan verkopen, dan heb je €50.000.000 winst. Je kunt hier een grafiek van maken en ergens zul je een top krijgen, tussen de prijs / winst van het product en de totale winst die je kunt maken. En dat is de prijs die je op het product plakt.
Het is hetzelfde als tolwegen. Als bedrijf onderhoud je een netwerk en je klanten betalen daarvoor. Je stemt je abonnementsprijzen af op de kosten die je hebt aan je netwerk. Dan is het niet onredelijk om klanten van anderen te laten betalen als die van je netwerk gebruik willen maken.
Menig merk is dan wel Europebreed of wereldwijd hetzelfde maar feitelijjk zijn het allemaal lokale bedrijven die een eigen netwerk onderhouden.
T-Mobile dan ook maar eens afspraken maken met Zwitserland?
Zwitserland is trouwens de reden dat ik denk dat ze best ook wel eens geld zouden kunnen gaan vragen voor het Verenigd Koninkrijk straks :+

En afspraken zijn er hoor, de vraag is alleen welke tarieven ze intern hebben onderhandeld.
En afspraken zijn er hoor, de vraag is alleen welke tarieven ze intern hebben onderhandeld.
Klopt, eigenlijk bedoelde ik gelijke afspraken als b.v. KPN en Vodafone hebben, dus Zwitserland=EU v.w.b. roaming.
Ik heb dit jaar data in Zwitserland geregeld met een ESIM en dat was niet alleen goedkoper dan de Travel&Surf passen, maar ook goedkoper dan hun GB-aanvullers.

Bij Simpel, wat gebruik maakt van het T-Mobile netwerk, is Zwitserland trouwens wel gewoon EU...

[Reactie gewijzigd door jvanderneut op 22 juli 2024 15:20]

Ik heb dit jaar data in Zwitserland geregeld met een ESIM en dat was niet alleen goedkoper dan de Travel&Surf passen, maar ook goedkoper dan hun GB-aanvullers.
Welke provider heb je daarvoor gebruikt?
Bij Belsimpel, wat gebruik maakt van het T-Mobile netwerk, is Zwitserland trouwens wel gewoon EU...
Ik neem aan dat je Simpel bedoelt, ja inderdaad klopt. Virtuele providers maken natuurlijk zelf hun afspraken v.w.b. roaming, daarbij hoeven ze niet hun NL provider te volgen.
Welke provider heb je daarvoor gebruikt?
Uiteindelijk Ubigi. Bij Truphone wou bij mij het esim-profiel niet downloaden.
Ik neem aan dat je Simpel bedoelt, ja inderdaad klopt.
Thnx, fout aangepast. 8)7
M.a.w.: het roamingcontract met het V.K. loopt nog en totdat het afloopt verandert er niks. Ga er maar vanuit dat van zodra de huidige overeenkomsten vervallen er wel dingen gaan veranderen.
Hoeft niet. Het verhogen van de roamingkosten en de doorberekening daarvan aan de consument kan uiteindelijk minder opleveren dan de bestaande afspraken verlengen. Nu rekenen de providers roaming af tegen tarieven waarop een maximum geldt binnen de EU, zonder dat de consument daar extra voor moet betalen. Als Britse providers de tarieven verhogen en EU-providers dat aan hun klanten gaan doorberekenen, zetten de meeste mensen roaming gewoon uit als ze in het VK zijn. Dan valt er dus helemaal niets meer onderling af te rekenen (behalve de zakelijke gast die roaming gewoon aan laat staan). Dat kan de Britse provider uiteindelijk minder opleveren dan de huidige afspraken voor te zetten.
Dank je om ook de Belgische situatie te bespreken.
Weer heel verhelderend gemeld in klare taal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.