Gerucht: volgende PSVR-headset krijgt oledscherm en verschijnt eind 2022

Sony voorziet de volgende PlayStation VR-headset volgens een nieuw gerucht van een oledscherm van Samsung. De vr-bril zou eind 2022 rond de feestdagenperiode moeten verschijnen.

Sony heeft volgens bronnen van Bloomberg de keuze laten vallen op oledschermen van Samsung. De site schrijft dat in een artikel over Japan Display; die fabrikant gaat zich richten op het maken van lcd's voor VR-brillen. Sony en Samsung hebben niet gereageerd op het gerucht.

Ook de eerste PSVR-headset heeft een oledscherm en VR-brillen als de oorspronkelijke HTC Vive en de eerste Oculus Quest hadden dat ook. Die fabrikanten zijn met nieuwe modellen overgestapt naar lcd's met een veel hogere resolutie, waardoor het screendoor-effect veel minder zichtbaar is.

Het is nog niet duidelijk welke resolutie het oledpaneel in de nieuwe PSVR-headset krijgt. Bij de eerste versie van die bril gaat dat om 960x1080 pixels per oog. De Oculus Quest 2 heeft een lcd met een resolutie van 1832x1920 pixels per oog.

Volgens eerdere geruchten krijgt de nieuwe PSVR-headset een totale resolutie van 4000x2040 pixels, ofwel 2000x2040 pixels per oog. Ook zou de bril oogtracking krijgen, dat onder andere gebruikt kan worden voor foveated rendering. Over de gebruikte schermtechniek werd eerder nog niet gerept.

Sony zou de nieuwe PSVR-headset volgend jaar rond de feestdagen willen uitbrengen. Dat zou betekenen dat de VR-headset niet voor november 2022 verschijnt. Sony maakte begin dit jaar bekend dat er een nieuwe PSVR-headset voor de PlayStation 5 in ontwikkeling is, die met een kabel verbonden dient te worden met de console. Sony heeft de nieuwe headset nog niet getoond, maar liet al wel de volledig nieuwe controllers met adaptive triggers zien.

Sony VR-controllers voor komende PS5-VR-headset

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-06-2021 • 16:55

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
14
0
0
24
Wijzig sortering
Dus alle VR headset makers stappen van OLED af/zijn er af gestapt, want de pixels liggen zodanig 'ver' uit elkaar dat het screendoor effect, met welke resolutie dan ook, aanwezig is en Sony stapt er niet vanaf?
Interessant. Wellicht hebben ze met hun beeldschermbroeders een OLED ontwikkeld waarbij de pixels veel dichter op elkaar zitten.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 16 juni 2021 17:03]

Of een lens/techniek die het screendoor effect wegneemt (een filter in de lens bijvoorbeeld die de complete kleur van een oled aanneemt en wél aansluit op de omliggende "pixels")
Waar in de ontwikkeling van camera sensors voor beter licht vangen men gebruik ging maken van microlenzen kan een vergelijkbare techniek gebruikt worden om bij een OLED scherm de ruimte tussen de pixels te compenseren / op te vullen.

Geen idee of dit zo wordt toegepast in het Samsung OLED paneel, maar manieren om OLED van het screen door effect af te helpen zijn er. Alleen de technische uitvoering ervan is de vraag.
Samsung heeft het bij hun eigen HMD Odyssey een iteratie (HMD Odyssey+) uitgebracht met een Anti-SDE technologie. Die zorgde ervoor dat de screendoor effect tot een minimum werd beperkt, zeg maar gerust níet. Het beeld werd daarentegen wel iets meer blurry. Wellicht dat Sony ook gebruik maakt van een dergelijke diffusor laagje bovenop de (AM)OLED displays.
De enige reden dat ik nog een oculus quest 1 gebruik ipv 2 is vanwege Oled. Ik miep niet zo gauw, maar donkere scenes in de Quest 2 waren echt licht grijs. Heel veel details gaan verloren zonder Oled. Het is niet zaligmakend, want Grijs naar grijs response tijden (ofzoeits) zijn erg slecht in Quest 1, dus schaduwen krijgen een smeer effect, maar qua kleuren en contrast is het verschil dusdanig groot tussen Oled en LCD dat ik in zo'n donkere headset geen LCD hoef tot vooral zwartwaarden flink verbeteren. (Ook getest op samsung oddysey, odyssee plus, pimax 5k, hp reverb 1, reverb g2).
Ik ben enorm blij met de Quest2, maar ik kan me niet herinneren recentelijk nog enig device gezien te hebben met zulke ongelooflijk slechte zwartwaarden - alsof je een oude Casio LCD bekijkt waar de batterijen van leeg zijn... griezelspelen vinden plaats in de mist i.p.v. in het duister...
Reverb G2 was wel beter dan de Q2, maar eens. Persoonlijk met de resolutie van die devices, zou ik wat meer screendoor best accepteren als je daardoor veel betere zwart waardes krijgt, betere kleuren, en als je ook nog HDR krijgt zou het helemaal mooi zijn.

De stap naar hogere resoluties is makkelijk en goedkoop, je gooit gewoon een hoog resolutie LCD scherm erin, die zijn er genoeg. En het doet het geweldig in marketing, maar ik hoop dat ze bij volgende generaties ook weer aan andere zaken gaan denken.

Overigens zou een dynamisch backlight al heel veel moeten kunnen helpen.
Ja precies! Zou microled niet perfect zijn voor vr?
Bij hoog genoege resolutie gaat het screendoor effect wel weg hoor.
Nee, probleem ligt eerder dat er denk ik geen betaalbare hoge resolutie, low persistance, 90-120/144hz OLED displays zijn op dit moment.
Ik heb enorm veel last van dat vliegengaas affect. Daarbij kan je de afstand tussen de lenzen ook niet aanpassen. Ik krijg maar 1 oog scherp, links of rechts, beiden niet. En die aanpassing in de software werkt voor geen meter.
Anoniem: 562971
16 juni 2021 16:59
Sony maakte begin dit jaar bekend dat er een nieuwe PSVR-headset voor de PlayStation 5 in ontwikkeling is, die met een kabel verbonden dient te worden met de console.
Dat is dan wel weer jammer :/
Jammer? Dat is een understatement. Ik zou hem alleen daarom al niet kopen. Als je gewoon bent om zonder kabel te spelen, kan je je niet inbeelden dat je je ooit nog zorgen moet maken over zaken die er in de echte wereld zijn, waar je over kunt vallen, of die je helemaal kapot kunt draaien. Bovendien staat mijn apparatuur in een aparte kamer waar de receiver staat, dus een kabel lijkt mij geen mogelijkheid.

Voor zij die -1 geven : lees de moderatie FAQ

[Reactie gewijzigd door Flying Hawkic op 17 juni 2021 07:14]

Volgens mij is de insteek van VR op de Playstation ook dat je blijft staan of zitten op je plek en dat je alleen met je armen beweegt. Er zijn volgens mij geen games waarbij je de complete ruimte gebruikt op Playstation. Ik denk dat dit ook niet de intentie is bij deze nieuwe playstation VR.

Daarnaast denk ik dat het ook een kosten aspect is. De Playstation VR blijft nog steeds de meest verkochte vr headset en dat heeft grotendeels te maken met de prijs. Ik denk dat de headset ook te duur wordt op het moment als die draadloos wordt. Ze willen hiermee een brede doelgroep aanspreken. En aangezien je verplicht bent om een Playstation aan te schaffen om gebruik te maken van de playstation VR dan kan dat nog wel eens erg duur uitvallen. Playstation + camera+ vr headset + speciale controllers.
Dat kan zijn, maar ondanks dat vond ik de hele kabelboom van de originele PSVR best een probleem. Niet alleen qua dragen, maar ook wat betreft het starten van alles. Als zoiets draadloos zou kunnen dan had ik er persoonlijk veel meer gebruik van gemaakt dan dat ik nu heb gedaan.
Daar ben ik het zeker mee eens. Vooral omdat er ook nog een apart kastje nodig was wat tussen de vr en de playstation zit. En de blunder dat het eerste kastje geen hdr kon doorgeven. Het is nog niet de optimale ervaring die je zou verwachten bij VR.
Tjsa, VR gaming is inmiddels een stuk verder dan dat. Met stilstaan of zitten en verder niet bewegen kon je 8 jaar geleden wegkomen en de eerste PSVR voldeed daaraan. Maar tegenwoordig kan een Oculus Quest 2 al veel meer standalone en is een kabel ook al niet meer nodig icm de PC
Ik gok, maar dit is echt een leken-gok, dat Sony tegen bandbreedte issues aanloopt met draadloos, zonder extra input lag, HDR op redelijke resolutie te versturen.

Quest 2 kan wel draadloos met een PC via streaming, maar van wat ik hoor is dat ondanks dat het indrukwekkend goed werkt nog wel redelijk in de kinderschoenen-fase.
Een draadloze optie is niet onmogelijk. Ik zie nog best dat ze daarmee komen. Ook is er maar een enkele kabel nodig dit keer en is deze PSVR2 ook gewoon geschikt om te bewegen door de inside out tracking.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 16 juni 2021 19:55]

Dat denk ik zelf ook en met de Wifi 6 in de PS5 zou een los kastje op de PSVR2 een oplossing kunnen zijn.
Tsja, het is waar je je prioriteiten stelt.
Velen klaagden over een lage resolutie bij de vorige generatie PSVr en er moest een beter resolutie komen in een nieuwe generatie.
Ook een hogere verversingsnelheid zou een welgekomen verbetering zijn.
Sony zal misschien naar de meerderheid geluisterd hebben en dus is een draad nodig voor die zware grafische elementen door te sturen.
Draadloos zal misschien nog niet sterk genoeg zijn voor wat ze in de headset willen steken.
Ook de kostprijs zal hier mee te maken hebben.
Technisch moet het toch mogelijk zijn. De Quest 2 kan het ook en kan mij niet voorstellen dat de volgende Quest terug naar een kabel zou gaan terwijl die waarschijnlijk ook een hogere resolutie zal hebben.
Is WIFI6 daar niet ongeveer een must voor, wil je niet tegen nadelen aanlopen als extra input lag, dropped frames en dergelijken? Ik hoor dat die combinatie echt fantastisch werkt en in de buurt komt van wired, maar alle andere opties ''indrukwekkend, maar nog niet echt een vervanging voor de linkkabel'' zijn.
Ja, dat is inderdaad wel een must en dan kan het zonder kabel. De setup kan soms nog wel eens tricky zijn en ik vermoed dat bij het merendeel van de consolespelers, of de mensen in hetalgemeen, het interne netwerk niet voldoet aan de vereisten om draadloos aan VR gaming te doen. Waarschijnlijk weet Sony dat en houden ze daarom voorlopig nog even vast aan een kabel om het draadloze als een optie met een update uit te brengen (zoals Oculus heeft gedaan). Ik doe toch draadloos aan simracing en dan kan je wel zeggen, de kabel is niet storend als je louter zittend speelt, maar je merkt pas hoe leuk draadloos is als je nadien nog eens met een kabel probeert. Je blijft die voelen.
In theorie zou het niet hoeven aangezien de ps5 ook wifi6 aan boord heeft, waarin juist zaken als lowlatency vr in opgenomen zijn.
Vreemd, volgens jullie zusterpublicatie HLN zou die eind 2022, niet 2021, verschijnen : https://www.hln.be/ihln/n...t-eind-2022-uit~aa6f1ff6/ . Eind 2021 lijkt me ook onwaarschijnlijk, want dan zou er toch wel al een announcement geweest zijn, denk ik.
Foutje, gefikst :)
Ben benieuwd of Xbox deze generatie wel met een antwoord komt.
Zit Microsoft niet nog steeds diep in de ontwikkeling van haar AR/HoloLens brillen? Wellicht dat ze dit eerst op orde willen krijgen voor ze met een console versie komen.
Nouja, in principe zouden developers gewoon zelf specifieke headsets kunnen aansturen.
Toch nog een merk die snapt, dat OLED de enige optie is. :)
Nouja de andere merken begrijpen dat ook wel, maar vergelijkbare OLED schermen (resolutue/low persistence/high framerate) zijn op dit moment waarschijnlijk VELE malen duurder, als ze er uberhaupt al zijn. Je kunt de prijs van een headset niet ongelimiteerd blijven verhogen door betere/duurdere componenten te gebruiken, het moet ook nog betaalbaar blijven..
En nou maar hopen dat dat ding kan concurreren met de Quest3 (of 4) die dan waarschijnlijk ook in de schappen ligt... De controllers zouden weleens goed kunnen worden, en de PS5 draait rondjes om de Quest2 dus een paar randvoorwaarden voor succes zijn er, maar wie weet waar FB in de tussentijd mee komt - b.v. even de fantasie laten werken: een samenwerking met de XBox... en dat dan ook nog eens wireless en eerder dan eind 2022?
De controllers zouden weleens goed kunnen worden
De foto toont mij 1 groot nadeel, kan in de praktijk anders zijn, Maar je moet ze steeds vasthouden, leuk dat je dan je vingerbewegingen kan tracken, maar een gestrekte palm zit er dan niet in.
kan zijn, doe ik nu in de praktijk eigenlijk ook al niet, maar er zitten kennelijk polsbandjes aan en kan natuurlijk nog veranderen tegen eind 2022.
ik heb een paar games waar je handen/vingers volldige kan gebruiken;
Met de vive controllers is dat natuurlijk een nogo.
Met de index controllers is dat super.
Maar idd kan nog veranderen vandaar ik zei "in de praktijk"
Denk niet dat Sony tegen een Facebook kan winnen. Dus de PSVR zal echt niet beter zijn maar wellicht hoeft dat ook niet.
Zolang ik maar geen “randjes” om me heen zie van de bril/lenzen/scherm als ik rondkijk.. wil niet het gevoel hebben om ‘van afstand naar een scherm te kijken’ zeg maar :X
Als ze nu ook de ipd band waarmee het compatible is vergroten kan ik het ook kopen. Mijn ogen staan bijna een halve meter uit elkaar en geen enkele vr bril werkt fatsoenlijk op mijn hoofd. :'(
Ik hoop dat deze ook beter zit voor mensen met een bril, bij de eerste had ik namelijk problemen dat er telkens licht naar binnen bleef komen, zonder bril had ik dat niet, maar dan werrd ik erg misselijk in het gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee