Google stopt met Measure-app die werkt op basis van ARCore

Google heeft besloten om de stekker uit de augmented reality-meetlat Measure te trekken. Die werkt op basis van ARCore. Er worden geen nieuwe updates voor de app uitgebracht, de app wordt niet meer ondersteund en nieuwe gebruikers kunnen de app niet langer downloaden.

De app werd in 2016 uitgebracht door Google, als onderdeel van Google's ar-project Tango. De app gebruikt augmented reality en de camera om de afstand te meten tussen twee punten op een object in de ruimte. In 2018 werd de app uitgebracht als ARCore-app, waardoor de app op meer apparaten kon werken.

Android Police merkte dinsdag op dat de app niet meer te vinden is voor gebruikers die de app niet eerder geïnstalleerd hadden. Ook de link naar de app-pagina van Measure is offline gehaald. En degenen die de app wel eerder geïnstalleerd hadden, krijgen nu het bericht dat de app niet langer ondersteund wordt en niet verder ontwikkeld wordt. De app blijft wel werken voor iedereen die de app al geïnstalleerd heeft.

Daarnaast staat in de changelog dat de huidige versie van Measure de laatste versie van de app zal zijn. De laatste grote update van Measure was in 2019. Sindsdien zijn er alleen nog maar bugfixes en kleine updates geweest. De app is nog wel te krijgen via APK Mirror, maar kan dus niet meer gedownload worden via de Play Store.

Measure Google

Door Stephan Vegelien

Redacteur

09-06-2021 • 10:50

55

Reacties (55)

55
54
30
5
0
17
Wijzig sortering
Google stopt met meet-app
meet (nl) en niet meet (en). Dus niet Google Meet, maar Google Measure.

Die verschrikkelijk generieke namen die die grote tech bedrijven vaak gebruiken maken het niet echt makkelijker.
In dit geval is het niet echt handig nee. Wellicht beter om gewoon Measure te gebruiken, gezien google ook een "Google Meet" (engels) platform heeft.
Inderdaad, anders zouden we ook over Google Ontmoeten / Samenkomen / Bijeenkomen / Vergaderen moeten praten en dat doen we ook niet. Gewoon de oorspronkelijke productnaam hanteren, zeker bij dergelijke generieke termen, is wel zo handig.
Die verschrikkelijk generieke namen die die grote tech bedrijven vaak gebruiken maken het niet echt makkelijker.
Aan de ene kant wel, aan de andere kant vind ik het wel fijn als de functie gewoon heet wat hij doet in plaats van merknamen die allemaal een ding moeten worden voordat je weet wat het betekent. Net als een Cisco WebEx, als je het niet gebruikt kan het letterlijk alles zijn, tewijl die generieke namen gewoon meteen duidelijk hebben wat het is.
Ik zie dit niet als een Google issue, maar een artikel issue. Ze hadden makkelijk gewoon Google Measure neer kunnen zetten, dan was het voor mensen meteen duideijk dat het niet om Google Meet ging, ipv het af te laten hangen van een hoofdletter of niet. Lijkt wel clickbait zo :p
De toevoeging van een koppelteken in de titel maak het nog onduidelijker. Indien er meetapp i.p.v. meet-app had gestaan was het iets duidelijker dat het om een Nederlands woord ging.
ik heb deze app in het verleden wel eens geprobeerd, maar nooit serieus gebruikt. ik vraag me ook af of mensen deze app uberhaupt serieus gebruikt hebben.

verder wat is precies het aantal gebruikers en wat is de reden voor het stoppen? Kan me voorstellen dat dit typisch een app is uit de Labs hoek van Google
Het was handig om de functie te hebben op de telefoon, maar ik ben zelf ook meer van een ouderwetse rolmaat. De beslissing om er helemaal mee te stoppen is frappant, want het is nu ook weer niet zo dat de app slecht was of vanuit Google veel capaciteit vroeg om bij te houden.
De beste rolmaat is de rolmaat die je bij je hebt...

Ik vind dit een superhandige functie, die wil ik niet kwijt.

Stel dat Google besluit te stoppen met het gebruik van je telefoon als muziekspeler of fotocamera, dan zou de wereld te klein zijn.

Dit lijkt iets kleins, maar ik vind het een enorme achteruitgang.
Apple levert de "Meten" app standaard mee, en ik gebruik 'm wel eens als ik snel een indicatie nodig heb van afstand of lengte en geen rolmeter bij de hand heb.

Ik was o.a. vorige maand aan het kijken voor een tuinset en wilde snel even weten hoe groot mijn terras was zonder meter bij de hand. Toen kwam die app wel van pas. Tuinset is er inmiddels en past precies.

Voor precisie meten zou ik het ook nooit serieus gebruiken, maar het gebeurt wel eens dat je snel moet weten hoe lang of breed iets is bij benadering (9 meter? 10 meter?) en dan is de Meten app veel handiger dan voetstappen tellen en omrekenen hoe groot je voeten zijn x het aantal stappen gezet 😊
Voor precisie meten zou ik het ook nooit serieus gebruiken, maar het gebeurt wel eens dat je snel moet weten hoe lang of breed iets is bij benadering (9 meter? 10 meter?) en dan is de Meten app veel handiger dan voetstappen tellen en omrekenen hoe groot je voeten zijn x het aantal stappen gezet 😊
Voetstappen of grote stap tellen, reken ongeveer 1 meter, dan zit je bij benadering ook op 9-10 meter.
Die apps zijn leuk maar het is en blijft beetje natte vingerwerk.

Wil je op de mm heb je lasers maar ja dan zit je in een hele andere prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 00:04]

Deze app was wel flink wat accurater dan voetstappen, en ook accurater dan de goedkopere lasermeters. Vervanging voor een rolmaat of een goeie lasermeter was het niet, maar om snel te weten of je bank ongeveer in je woonkamer gaat passen was het meer dan genoeg.
Het is misschien wel eens leuk om te gebruiken als je wilt weten hoe hoog een gebouw of boom is. Maar een rolmaat om iets op te meten tijdens het klussen blijft waarschijnlijk altijd sneller.
Rolmaat, sneller en nauwkeuriger.
Ik heb ook altijd een rolmaat op zak!
Ik altijd een in de tas, kan ik effe makkelijk 3 meter tevoorschijn halen wanneer nodig.

Heb de Measure app weleens gebruikt (ook van andere uitgevers dan Google, welke vaak meer functies gaven), en was bij correct gebruik toch wel verassend accuraat, zolang de oppervlakte niet teveel wit of een gladde grond was, ik kon dan tot de cm (soms precies, soms 2-6cm fout), een object meten, ook in de hoogte, een persoon of stoel.

Muren en veel oppervlaktes met te weinig details of reflectie, werkte het AR gebeuren niet heel goed voor mij, dan heeft het niet genoeg info (witte puntjes zie je te weinig) en werkt het niet, of dan ligt er zo een streep welk ergens over de grond en lucht zweeft.

Maar dat was een jaar ofzo geleden, kon nou verbeterd zijn, maar vond het toen zeker niet een slechte app, alleen mijn fysieke rond rolmaatje was sneller en meer inzetbaar ;)

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 23 juli 2024 00:04]

Sneller, mwah, waarschijnlijk niet. Nauwkeuriger, absoluut. Maar heb jij een rolmaat altijd en overal op zak?
Ik heb er nooit iets bruikbaars mee kunnen doen. En zeker nu je voor een paar tientjes laserafstandmeters kunt kopen (die veel handiger werken en nauwkeuriger zijn) is het overbodig geworden.
Another one bits the dust. Dit blijft het grote nadeel van jezelf vastklampen aan Google software. Een dergelijke app zit 'gewoon' in iOS ingebakken en gebruik ik ook nog redelijk vaak, zeker bij mijn verhuizing vorig jaar.
Alles heeft een life cycle, zelfs services en apps. Naar mijn idee is het mopperen over dingen die niet langer worden ondersteund vooral een symptoom dat diegene niet goed begrijpt hoe innovatie de laatste decennia wordt bewerkstelligd: "Fail often & fail fast!". (Stoppen of 'failure' is dus een goed iets)

Zo'n lange lijst als KilledByGoogle is voor een bedrijf juist iets om trots op te zijn: "Kijk dit hebben we de laatste jaren allemaal ontdekt, getest en geprobeerd. De lessen hiervan nemen we mee in de producten die we wel blijven supporten".
Falen en stoppen zijn twee totaal verschillende dingen.

Fail fast, fail often zie ik als motivator om niet bang te zijn voor fouten of mislukkingen. Daar leer je het meest van. Door dit heel veel en snel te doen, leer je veel en snel.

Het stoppen van iets voegt daar verder niets aan toe. Het frustreert alleen maar je gebruikers.
Maar 'de gebruiker' bestaat dus niet echt, dat is het hele punt. Google doet heel veel aan experimenten, en als ze daar mee stoppen wordt het weer 'gekilled', wat vaak is opgenomen in een andere dienst of inderdaad weggedaan. Dat dat wordt opgevat als iets negatiefs voelt als mensen die heel erg vast zitten in een leven, en daarom alles wat verandert zien als 'slecht nee geef me hetzelfde'

Het frustreert weinig mensen, want het werd niet gebruikt. Dat is het hele punt van Google, veel uitproberen en als het niet wordt gebruikt doe je het weg. Dat dat niet is wat jij leuk vindt, prima, maar dat maakt het nog niet slecht. Ik vind juist dat er leuke dingen uitkomen.
Voor deze app: ja, maar vaak maakt Google & Co. ook platformen. Een kleinere developper stopt er tijd en moeite in op de volgende hype mee te liften en dan plotseling: dag! Dat maakt het ook voor mij als eindgebruiker lastig tijd & geld te investeren in hun producten, b.v. spellen kopen voor Stadia. Uiteindelijk kan het over een paar maanden zo maar gesloten worden, dus je neemt een risico dat bij partijen die iets langer nadenken alvorens het de wereld in te schoppen, Apple is daar een redelijk goed voorbeeld van. Ik zou wat dat betreft met meer vertrouwen in een Apple- ding stappen als een Google-ding. En ja, bij Apple gaat het ook weleens fout, maar wat mij betreft niet zo vaak...
"Het stoppen van iets" voegt juist heel veel toe: Je kan resources ( = een vies corporate woord voor 'mensen' ;) ) vrijmaken voor zaken die er inmiddels meer toe doen.

Daarnaast kreeg ik de indruk dat de Measure app vooral een technology demonstrator was die werd uitgebracht om de mogelijkheden van ARCore aan de man te brengen. In dit doel is de app geslaagd en zijn er legio andere apps die van de API gebruik maken om soortgelijke functionaliteit te bieden.

Het behouden van de app voegt dus verder niks meer toe. Het frustreert alleen maar je developers, product managers, innovatie en portfolio.
Hoezo zou je daar trots op zijn? Genoeg frustraties van gebruikers bij tal van die apps/diensten die het wel gebruikten. Het zorgt er alleen maar voor dat mensen andere dingen gaan gebruiken.

Bovendien, als je iets killt omdat je met iets nieuws komt of dat je de technologie in andere dingen kunt gebruiken is dat prima. Maar helemaal met iets stoppen is gewoon irritant.
Omdat het iets zegt over het bedrijf, dat je niet bang bent dingen te proberen. Dat jij daar niks mee hebt prima, maar tientallen mensen die Measure gebruikten kunnen vast iets anders vinden toch?

En vind je het niks dan kun je kiezen het niet te gebruiken. Maar ik zou juist trots zijn op dingen proberen in plaats van uitontwikkelen totdat er eigenlijk niks tofs meer aan is, maar daarom zijn er voorkeuren.
Maar het is inmiddels wel zo dat we ook bij het kiezen van bijvoorbeeld ontwikkeltools er rekening mee houden waar iets vandaan komt. Ik zou niet snel een langdurig traject starten voor bijvoorbeeld het maken van een app op basis van React Native (Facebook) of Flutter (Google). Het risico dat er wat met zo'n tool gebeurt of dat hij stopgezet wordt is gewoon te groot. Kijk wat er toen gebeurd is met Parse bijvoorbeeld.
Maar dat vind ik dus wel echt een overreactie, en ook totaal niet rekening houden met de context. Iets als Flutter is ingezet als een platform breed iets, dat is iets anders dan een klein projectje er bij natuurlijk.

En uiteindelijk is die context belangrijk bij iedere beslissing, en een bedrijf afschrijven zonder context, zeker zo'n bedrijf als Google, vindt ik wel heel raar. Doet me denken aan van die teams van alleen developers, die apps maken zonder eigenlijk iets te weten van de rest van het bedrijf. Fiasco gegarandeerd, omdat de context buiten de IT echt totaal verloren gaat bij die echte die-hard IT' ers
Ik snap niet waarom je Google zo sterk verdedigt in deze. Als je als bedrijf inderdaad vanwege innovatie zoveel projecten vroegtijdig de nek omdraait, is dit positief in innovatieve zin, maar zal je ook moeten dealen met het imagoverlies dat daarbij komt.

Je hebt het over developers? Neem nu bijvoorbeeld dit bericht op tweakers over Google Cloud. Als ze niet de nummer 1 zijn in 2023, willen ze volgens dit gerucht de clouddienst stoppen. Daar ga je dan toch geen projecten meer op bouwen? Zulk nieuws schaduwt gewoon verschrikkelijk negatief af op zo een bedrijf, dus ik begrijp zeer goed waarom men zeer wantrouwend is naar nieuwe Google projecten.

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 00:04]

De meeste mensen en bedrijven in de wereld willen geld verdienen. Als je bijv. een bedrijf begint en je draait geen winst dan ga je failliet. Dus je moet je wel aanpassen wil je bammetjes willen kopen.
Maar bij grote bedrijven als Google, Microsoft en Amazon gelden de regels plotseling niet, veel mensen willen "gratis" apps hebben en vinden ook dat zij een of andere recht hebben mee te mogen beslissen of bv. Google zijn geld in hun favoriete app moet stoppen.

Als het programma bv. 1 miljoen gebruikers heeft en die zeggen bv. $5/jaar toe per persoon, dan had Google het programma wellicht niet gekilled.
Ik had zelf nog nooit van deze App gehoord, maar ik zie dat er alternatieven zijn met 10.000.000+ downloads, dus wellicht dat het een kwestie van markaandeel is.
Waarom Apple het in iOS "gewoon" laat zitten, kan zijn omdat dit onderdeel van de "beleving" is van iOs, dus als zij er meestoppen, dan wordt de iPhone/iPad beleving minder wat resulteert in minder verkopen, dus minder winst.

Kan ook zijn dat Google dit als proof concept heeft uitgebracht, zodat anderen soortgelijke programma's konden uitbrengen en een "goede" boterham mee konden gaan verdienen.
Mocht dat zo zijn dan is dat juist heel erg mooi dat Google dit zo heeft aangepakt ;)

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 23 juli 2024 00:04]

En dan heb je dus geen dependency op Google-software maar op Apple hard- én software.
True maar die hebben een minder lang track record als het aankomt op het killen van software en projecten. Dus dat zorgt voor meer vertrouwen bij de gebruiker.
Het is ook wat je weet als je het gebruikt, dus het is niet een nadeel het is een overweging.

Google probeert heel veel, waarvan niet alles lukt. Apple overdenkt het een paar jaar en brengt dan iets uit wat ze blijven ondersteunen. Dat is de kracht van Apple, technologie voor mensen die het niet boeit, maar dat betekent niet dat het objectief een voor of nadeel is.

Daarnaast is er nog wel een verschil tussen dit soort apps, die een paar mensen 1x gebruiken, of de grote diensten. Een gmail is natuurlijk iets wat ze niet zomaar stoppen, ook als je kijkt naar die 'killed by google' lijst, die ik overigens al vindt duiden dat veel mensen totaal niet snappen hoe Google werkt, zijn dat allemaal services die weinig gebruikt worden of zijn opgenomen in andere diensten (dus niet killed ,maar dat staat niet zo leuk op het internet natuurlijk, je moet wel negatief blijven)
Het idee vind ik persoonlijk wel leuk.

Alleen vraag ik mij altijd af hoe accuraat zon App is?
Redelijk (ik heb de iPhone-tegenhanger). Je moet wel enorm goed opletten dat je de meetpunten heel nauwkeurig plaatst maar als je wat ruimte om je te meten object heen hebt is dat op zich best te doen.

Lijkt me ook wat overkill voor Google om het helemaal te stoppen/downloads onmogelijk te maken. Het eet geen brood verder, laat het gewoon lekker actief in de Play Store staan, ook zónder updates moet dat vast wel blijven werken.. het is niet alsof we maandelijks nieuwe maten introduceren of zo.
50 euro per jaar, nee dankje :X
Voor de premium versie, zonder advertenties blijkbaar... als je er echt zoveel gebruik van maakt, dat de advertenties vervelend zijn, dan is het je ook wat waard om de ontwikkelaar te ondersteunen. En zoals gezegd, er zijn alternatieven.
Persoonlijk vind ik 1x advertenties krijgen al vervelend. Dat maakt het nog geen veelmatig verbruik. Het is ordinair geld verdienen, en 50 euro per jaar voor een meetapp is niet goed te praten. Dat gaat alle perken te buiten. Maar och, die arme ontwikkelaar.. Die goud geld verdient met de data van zijn gebruikers.
Het zal je verbazen, maar niemand verplicht je dit te kopen! Echt waar! Het hoeft niet! Je mag ook een andere app downloaden. Je mag zelfs helemaal geen app downloaden. Het is een vrij land en een vrije markt!

Je mag zelfs zelf een app ontwikkelen en in de Play Store zetten. En dan mag je ook op Tweakers klagen over gebruikers die alles gratis willen
Ik zal zijn app gerust links laten liggen, maa je je daar maar geen zorgen om! net zoals jij mag zeuren om tweakers die alles gratis willen, mag ik zeuren om ontwikkelaars die gierig zijn en hen die dat verdedigen ;)
Opvallen dat Google eerst stopt met Poly en nu dus ook gaat stoppen met (bepaalde) AR Apps. Benieuwd waar dit naar toe gaat. Het zou natuurlijk kunnen dat Google vindt dat AR niet snel genoeg opgepakt wordt.

nieuws: Google stopt volgend jaar met Poly-database met 3d-objecten voor AR e...
Het is toch jammer dat ze er niet juist eens echt in investeren zodat het eens echt goed wordt. Weer een goed idee halfbakken uitgevoerd en daarom maar weer de nek om gedraaid. Kan ARCore ook door externe ontwikkelaars worden gebruikt? Zijn er alternatieven voor deze app?
Hoezo half bakken en daarom de nek omgedraaid? Ja ARCore kan door iedereen gebruikt worden en ja er zijn genoeg alternatieven, dit was gewoon een proof of concept app geen serieus platform/product voor meerdere jaren zie ook korte daadwerkelijke ontwikkeling.
AR Core is de onderliggende AR technologie die door iedereen gebruikt kan worden. Dat is gewoon een openbare package & API die het maken van AR apps veel toegankelijker maakt.

Bron: Eigen ervaring - Hogeschool project ~1,5 jaar geleden.
Anoniem: 767041 9 juni 2021 10:56
Killedbygoogle
Jup, staat in de lijst van velen: https://killedbygoogle.com/
Measure
Killed 1 day ago, Measure allowed users to take measurements of everyday objects with their device's camera utilizing ARCore technology. It was about 5 years old.
Bron: https://www.androidpolice...d-measurement-taking-app/
De software is al "klaar". Waarom zou je dit ooit weghalen? Was het onveilig oid?
Wellicht waren er weinig mensen die de app nog gebruikten en willen ze niet tientallen apps 'onnodig' blijven beheren. Volgens mij heb ik het een keer gebruikt om wat muren in een nieuw huis op te meten (ik kan heel slecht afmetingen inschatten) maar zodra je exacte maten wil hebben is een rolmaat natuurlijk veel beter. Leuk om 1x te proberen maar verder niet heel nuttig voor de meesten.
Persoonlijk denk ik meer dat het fragmentatie is. Als deze optie makkelijk in de camera app toegankelijk was onder "extra functies" of zoiets dan zouden vast meer mensen het gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.