Google stopt op 30 september met Google Bookmarks

Google stopt op 30 september met de dienst Google Bookmarks. De bladwijzer-tool is vanaf dat moment niet meer beschikbaar, ook niet via apps van derden, en na die tijd kunnen gebruikers niet langer bladwijzers exporteren. Het gaat hierbij niet om Bookmarks in de Chrome-browser.

Google Bookmarks is een dienst die in 2005 werd uitgebracht door Google, en is ouder dan Chrome. De meeste gebruikers zullen zelden met Google Bookmarks te maken hebben, omdat ze de bladwijzeroptie van Chrome gebruiken. De dienst werd voornamelijk gebruikt door sommige thirdpartyapps voor het synchroniseren van bladwijzers tussen verschillende apparaten, bijvoorbeeld GBookmark. Toch zijn er gebruikers die de dienst nog steeds gebruiken, bijvoorbeeld als zij meer dan één browser op hun Android-telefoon hebben of als startpagina op hun Chromebook.

Gebruikers krijgen nu een melding boven in hun scherm dat de dienst per 30 september niet meer wordt ondersteund. Ze worden opgeroepen om hun bladwijzers voor die tijd te exporteren als ze deze willen bewaren. Meer details geeft Google niet. Google Bookmarks heeft nadrukkelijk niets te maken met de bladwijzers die opgeslagen zijn in Chrome. Chrome gebruikt een eigen bookmarkmanager.

Volgens 9to5Google heeft het sluiten van Bookmarks geen invloed op opgeslagen locaties in Google Maps, hoewel die nu ook in Bookmarks worden opgeslagen. Google zegt dat opgeslagen locaties met een ster gewoon toegankelijk blijven in Google Maps.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

21-07-2021 • 16:13

55

Submitter: TheVivaldi

Reacties (55)

55
52
18
3
0
15
Wijzig sortering
Hadden ze niet een migratie naar Chrome kunnen maken?
Was dan net wat klantvriendelijker geweest.
Google moet zich realiseren dat gebruikers het niet pikken dat men diensten afschaft. Dat bewijst ook een gebrek aan lange-termijnvisie - ook iets wat we bij Microsoft zien, en bij Amazon, en bij zoveel anderen.
Ik kijk tegenwoordig naar de horizon op 10 jaar - is die garantie er niet, dan gebruik ik de zaken omzichtig (m.a.w. ik zorg dat ik alternatieven heb).
Volgens mij is het alleen maar gezond als een bedrijf ondermaats presterende producten en diensten afstoot. Google probeert van alles uit, soms met succes, vaak niet. De energie en investeringen kunnen ze dan weer voor andere dingen gebruiken in plaats van aan een dood paard blijven trekken.
Het kost echt bijzonder weinig energie om zoiets in de lucht te houden.
Anoniem: 454358 @Cerberus_tm21 juli 2021 18:05
Daar vergis je eje echt wel in. Daar zullen toch echt een paar man opzitten. En die kunnen nu ergens anders gaan werken. En site/service is niet iets programmeren, op een hosting zetten en dan er niks meer aan doen voor xx jaar.
Beveiliging, bugs, software updates, server onderhoud, etc etc
Denk dat je het concept van bedrijfsvoering nog niet snapt dan. Zeker bij techbedrijven is het vaak proberen er uit leren en niets nieuws bouwen.....
Dienst draait 16 jaar maar zal wel wat meer kosten dat wat pinda's om in de lucht te houden (denk maar alleen om het constant veilig proberen te houden) en als je zo een bende zaakjes hebt die maar wat pinda's kosten dan het je direct een paar zakken ....
Dit is een diens uit 2005 dus 16 jaar oud. Lijkt me voldoende lang niet?
Microsoft houdt ten opzichte van Google vaak stilletjes alsnog diensten in de lucht en heeft zeker geen trackrecord wat betreft het snel afschaffen van diensten zoals Google die heeft.
Een pagina waar je alle diensten kunt zien die afschaft zijn is Killed by Google.
Da's allemaal leuk, en ik vond het ook heel erg toen Reader werd gesloten. Maar dit is een dienst uit 2005, die maar door weinig mensen gebruikt wordt. Ik snap dat veel mensen met dit sentiment zitten; in dit geval lijkt me dat niet helemaal terecht
Aan de andere kant is dit wel een doodeenvoudige, minimalistische dienst, dus ik kan me niet voorstellen dat het zoveel kost om online te houden, zeker voor een groot bedrijf als Google.
"Weinig" kan in het geval van Google best miljoenen zijn. En dat terwijl het Google weinig geld kost om in de lucht te houden.
Een aanzienlijk kortere lijst dan die van Google (toegegeven, als we de verschillende Windows- en Office-versies erin zouden gooien zou hij langer zijn - maar met dezelfde logica wordt de lijst van Google dan ook langer) en de aankondigingen zijn vrijwel altijd met een veel langere termijn.
Maar Office bestaat nog steeds, en kan de databestanden van de oude Office versies nog steeds openen en bewerken. Ook de oude Office versies kan je nog prima draaien (op eventueel oudere Windows versies).
En de oude Windows versies werken in feite ook nog steeds. Je kan je afvragen hoe bruikbaar (bijv. 16/32bit) of veilig die nog zijn, maar je kan ze nog prima draaien. Gewoon installeren vanuit de gouwe ouwe installatie CD/DVD met bijbehorende genuine serial key sticker en gaan.
Dat is wat anders dan online functionaliteit waar de stekker van uitgetrokken wordt. Daar kan je niets meer mee.
Misschien omdat ik mijn 'echte' dingen nog op een computer doe, maar die van Microsoft lijken me een grotere impact en zichtbaarheid te hebben. Ook omdat ze eerst worden opgedrongen door vaak niet helemaal optioneel in je desktop zitten. Google apps hebben vaak tientallen alternatieven in de appstore en moet je zelf installeren.

Overigens zou Google Keep in februari van dit jaar gestopt zijn, maar werkt deze ook nog. Al schijnen alle Google apps volgend jaar te stoppen en in web-aps te veranderen.
Ik denk niet dat google bang is dat mensen het niet pikken. Want dit is niks nieuws onder de google diensten. En elke keer krijg je wel wat mensen met soortgelijke reacties. We pikken het blijkbaar prima
Cloud bookmarks. Handig ding. Maar bewijst maar weer dat selfhosted beter is ipv op servers van een ander. De enige uitzondering imo is Raindrop.io, omdat dat een freemium dienst is (i.e. een gezond & duidelijk verdienmodel). Maar er zijn verschillende selfhosted opensource alternatieven.
Maar bewijst maar weer dat selfhosted beter is ipv op servers van een ander
Niet echt, een grotere provider heeft vaak betere middelen om een goede beschikbaarheid te garanderen, de vraag is daarentegen wel of ze daartoe bereid zijn. Contractuele verplichtingen helpen daar overigens erg bij.
Als het voor persoonlijk gebruik is (nogal vanzelfsprekend in het kader van dit nieuwsbericht), dan maakt dat beetje uptime garantie geen biet uit. Weegt althans niet op tegen het scenario dat ze op elk moment bedrijfsvoering kunnen opdoeken.
Google weet inmiddels al zoveel van je dat ze 'Bookmarks' niet meer nodig hebben om te weten welke sites je handig vind of graag bezoekt. Sterker nog: ze weten waarschijnlijk wat bij jou in de smaak gaat vallen voordat jij het zelf weet... :+
Dat is stiekem wel wat ze willen - en hoe veel mensen ook al werken. Ik heb wel bookmarks, maar in de praktijk is het vaak sneller / makkelijker om even te googlen. Of ik dan ook vind wat ik zoek is vraag twee natuurlijk.
Het gaat hierbij niet om Bookmarks in de Chrome-browser.
Poeh, ik schrok al.

Zojuist even gekeken op de site van wat wel komt te vervallen (staat ook in het item), maar ik heb heb daar niets staan. 'Je hebt nog geen bookmarks opgeslagen.' :)
Gek, bij mij stonden er twee, waarvan een recente terwijl ik het nooit gebruikt heb. En nee, ook niet per ongeluk via Google Zoeken want ik gebruik al jaren DuckDuckGo.
Ook niet Google Maps "Plaatsen met een ster"?
Die zie ik er hier ook tussen staan. Die verdwijnen ook?

Edit: niet goed gelezen, die blijven gewoon beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 16:09]

Anoniem: 454358 @Settler1121 juli 2021 18:01
Bedankt, grappig bij mij staan er 8, waarvan de laatste in 2010 is toegevoegd. Geen idee hoe dat daar is gekomen.
Storm in een glas water...

Ik heb even gekeken en ben erachter gekomen dat ik sinds mijn overstap naar Google (Gmail, Google Docs en uiteindelijk Google Apps) deze Google Bookmark oplossing (https://www.google.com/bookmarks) welgeteld 1x heb gebruikt. Kortom: zal niet gemist worden.
Eigenlijk best gek dat Google die dienst niet in Chrome had geïntegreerd.

Al was het alleen maar om zo mensen binnen het Google-ecosysteem te houden als ze een apparaat hadden waarop een of andere manier geen Chrome op draaide.
Nummer 232 alweer in het lijstje met services die Google heeft stopgezet: https://killedbygoogle.com/
Jaja, nu weten we het wel...
Iedere keer is er wel iemand die de link onder een artikel plaatst, voegt wat mij betreft weinig toe aan de discussie.
Ik vind het best veel toevoegen. Een groot bedrijf stopt telkens weer met systemen waarvan vermoedelijk nog miljoenen mensen (direct of indirect) gebruikmaken. Als miljoenen mensen hun workflow moeten omgooien en/of onderzoeken wat een alternatief kan vormen, voor een dienst die Google onmogelijk veel geld kan kosten, vind ik dat betreurenswaardig.
Ja, daar is het nieuwsartikel voor :)
Anoniem: 454358 @Cerberus_tm21 juli 2021 18:08
Vrijwel elk bedrijf experimenteert met nieuwe diensten, services of producten. Als een daarvan na xx tijd niet het gewenste resultaat oplevert, en dus meer kost dan oplevert moet je daar als goede ondernemer gewoon de stekker uittrekken.
Als het nauwelijks iets kost, en je aan verantwoord ondernemen doet...
Bij mij staan al mijn opgeslagen locaties in google maps erin. Hoop dat ze dat niet weggooien
Moest het artikel ook twee keer lezen voordat ik begreep dat dit (volgens google) niet het geval is.

Vooral dat 'volgens google' is iets wat altijd spannend is, dus ik snap je zorgen.
Lees de laatste 2 zinnen van het bovenstaande artikel ;)
Weer een dienst erbij!
Erbij? Een dienst minder bedoel je?
offtopic:
Erbij.. op de graveyard

https://killedbygoogle.com/
Hij bedoelt voor de begraafplaats op Killed by Google.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.