Japan wil in 2022 robotbal op de maan zetten om het oppervlak te bestuderen

Het Japan Aerospace Exploration Agency is van plan in 2022 met een robotbal ter grootte van een honkbal het oppervlak van de maan te ontdekken. Met de bal zal het foto's maken van de maan en meer informatie verzamelen over bijtend maanstof.

De transformeerbare maanrobot, zoals JAXA de bal noemt, wordt ontwikkeld door JAXA, het bedrijf Tomy, Sony en Doshisha University. Tomy is verantwoordelijk voor de miniatuurtechnologie, Sony voor de besturing en de universiteit zal de data van de robot verwerken. De robot zal in 2022 naar de maan worden gestuurd met de commerciële ruimtevaartorganisatie ispace.

JAXA wil de robot, die voorzien is van een camera en uit kan klappen, inzetten op de maan waar het autonoom kan rondrollen om meer informatie te verzamelen over het regoliet, de losliggende zandachtige toplaag dat op het oppervlak van de maan ligt. De robot zal informatie verzamelen over het gedrag van het regoliet en het zal foto's maken van het oppervlak van de maan en terugsturen naar de aarde via de maanlander van ispace.

De reden dat Japan een robotbal inzet, is dat het regoliet problemen veroorzaakt bij een maanrover, omdat de stof bijtend is en materiaal aantast. De stof is ook schadelijk voor mensen. Voordat Japan een autonome rover naar de maan stuurt, wil het met de robotbal eerst meer leren over het oppervlak van de maan en over het regoliet. De bal is ongeveer 80mm in omtrek voor deze uitgeklapt is en weegt ongeveer 250 gram. Aangekomen op de maan klapt de robot zich uit.

De bal zal meegaan met de eerste maanreis van het bedrijf ispace, in samenwerking met JAXA. Het bedrijf werkt momenteel aan een maanlander, Hakuto-R. De robot is niet de eerste balvorminge robot die de Japanners lanceren. Japan ontwikkelde eerder Int-Ball, een cameradrone die in 2017 aan boord van het ISS was.

robotbal JAXA

Door Stephan Vegelien

Redacteur

28-05-2021 • 13:29

32

Reacties (32)

32
32
23
1
0
8
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe lang ze de robot bal willen inzetten, lijkt me storingsgevoelig met al dat stof..
Stuur ze anders even een mail, misschien dat ze daar niet aan gedacht hebben.
Heb je het artikel wel gelezen? De bal is juist ontwikkeld om de regoliet te bestuderen. Dat is dus de laag losliggend materiaal (waaronder veel stof en brokstukjes) op de oppervlakte van een maan of planeet.
Het is toch niet omdat het ontwikkeld is om het te bestuderen dat het lang mee gaat?
Aangezien het een bijtende stof is lijkt mij dat dit een "wegwerp voorwerp" is. Lage kost in vergelijking met de maanrover. Gaat lang genoeg mee om regoliet te bestuderen om dan snel kapot te gaan van de invloeden erop. Maar dat is natuurlijk maar giswerk he.
Zeker, de vraag blijft staan.
De robotbal is 'klein' en het lijkt mij in deze omstandigheden snel kapot te kunnen gaan of andere storingen te krijgen. Ben benieuwd!
80 mm omtrek? Da's wel een klein honkballetje dan. Is het geen 80 mm diameter?
Als het 80mm omtrek is, is 250 gram best wel weer zwaar. Dat is bijna 2x het gewicht van een smartphone in een heel kleine behuizing.
Ach, op de maan weegt dat ding toch veel minder :+
Een bal met een omtrek van 80 mm heeft een straal van 12,7 mm en een volume van 8650 mm3 = 8,65 x 10-6 m3. Met een gewicht van 250 g geeft dat een dichtheid van 29.000 kg/m3, oftewel 29 keer de dichtheid van water en 2,5 keer de dichtheid van lood. Daaruit blijkt dat ik een rekenfout heb gemaakt óf dat er iets niet klopt in het artikel.
Er staat wel "Size: approx. 80mm in diameter (before transformation)" tussen de afbeeldingen, in de eerste link van dit artikel. De omtrek is dan ongeveer 251 mm.
Is bij zoiets kleins het risico niet heel groot dat ie in een putje terechtkomt en er niet meer uitgeraakt?

En gaan ze het werkelijk met één zo’n balletje doen, is het dan niet voordelig om er ineens een aantal in te zetten. Voor de payload van de raket zal dat het verschil toch niet maken?
Voor de payload van de raket zal dat het verschil toch niet maken?
Als elke gram uitmaakt, dan kan ik mij voorstellen dat een tweede bal wel eens te veel kan zijn.
Ja dat snap ik. Ik redeneerde gewoon: volgens de overlevering hebben ze ooit 3 man naar de maan gebracht en terug, en 250g is min of meer het verschil tussen een volle en een lege mannenblaas, dat moet nog wel lukken dan, denk ik.

En ook wel een beetje omdat ik dacht: hoeveel meer moeite kost het om 2 balletjes (die hetzelfde of iets verschillends kunnen doen) naar de maan te schieten ten opzichte van één balletje. Ergens denk ik niet dat dat "maal twee" is, dus er zit dan ook wel wat efficiëntiewinst te halen. Maar misschien ben ik fout, dit is helemaal mijn specialiteit niet.
Ja dat snap ik. Ik redeneerde gewoon: volgens de overlevering hebben ze ooit 3 man naar de maan gebracht en terug, [...]
Daar hadden ze wel een allejezus grote (en dure) raket voor nodig.
Wanneer je raket net groot genoeg is om 1 kg naar de maan te krijgen, heb je voor 2 kg een raket nodig die meer dan 2 maal zo groot moet zijn.

Side-note: Het verschil van een volle mannenblaas (ik denk dat een man die met 250g urine al een volle blaas heeft serieuze prostaatklachten heeft) is irrelevant. De blaas kan alleen maar gevuld zijn met vloeistof die in andere vorm al is meegenomen. Of je nou een volle drinkfles van 0,25 l en een lege blaas of een lege drinkfles en 0,25 l urine in je blaas, het totale gewicht van je ruimteschip zal niet wijzigen.
Misschien kan je na het legen van je blaas de urine in de ruimte lozen, waardoor je ruimteschip iets lichter wordt. Maar dat maakt voor het initiële te lanceren gewicht van je raket niet uit.
[...]


Daar hadden ze wel een allejezus grote (en dure) raket voor nodig.
Wanneer je raket net groot genoeg is om 1 kg naar de maan te krijgen, heb je voor 2 kg een raket nodig die meer dan 2 maal zo groot moet zijn.
Ok, dat wist ik niet…
Side-note: Het verschil van een volle mannenblaas (ik denk dat een man die met 250g urine al een volle blaas heeft serieuze prostaatklachten heeft) is irrelevant. De blaas kan alleen maar gevuld zijn met vloeistof die in andere vorm al is meegenomen. Of je nou een volle drinkfles van 0,25 l en een lege blaas of een lege drinkfles en 0,25 l urine in je blaas, het totale gewicht van je ruimteschip zal niet wijzigen.
Misschien kan je na het legen van je blaas de urine in de ruimte lozen, waardoor je ruimteschip iets lichter wordt. Maar dat maakt voor het initiële te lanceren gewicht van je raket niet uit.
Idee was meer wel of niet naar het toilet gaan voor vertrek. 250ml is trouwens inderdaad een kleine blaas, maar niet abnormaal bij mannen kan ik je zeggen (daar weet ik dan weer wel iets van).
Gezien de geringe zwaartekracht op de maan lijkt mij dat er ook niet heel veel kracht nodig is voor het balletje om zichzelf uit een putje te duwen, anderzijds kun je denken aan een systeem om hem daaruit te duwen, een uitschuifbaar stukje ijzer is misschien al genoeg om het balletje over een drempeltje te duwen, bijvoorbeeld.
Is bij zoiets kleins het risico niet heel groot dat ie in een putje terechtkomt en er niet meer uitgeraakt?
Dit wordt op aarde natuurlijk eerst getest in een zandbak. De onstandheden zijn natuurlijk niet hetzelfde (zwaartekracht, atmosfeer, samenstelling van het 'zand', (verandering van) temperatuur), maar grove ontwerpfouten komen zo wel aan het licht.
Ik dacht te lezen dat we gingen voetballen op de maan :P
Interessant stukje in het artikel waarnaar in de tweede link wordt verwezen:
The impetus to reach the moon and successfully establish settlements on the lunar surface will involve a greater need for astronauts — and future space tourists — who can withstand the harsh conditions. This will see the development and application of "exposome screening" for use in the selection of moon travelers, Cain suggested. That involves a collection of environmental factors, such as stress and diet, to which an individual is exposed and which can have an effect on health.

Those individuals with the necessary genetic makeup to resist radiation and the long-term impacts of microgravity will be at a major advantage for journeying to the moon, Cain said. "Exposome technology as developed for moon exploration will have many spinoffs terrestrially — for example, in the selection of staff for work in extreme environments."
Ik heb hier verder geen mening over, maar het komt in de buurt van SF-verhalen over "genetisch gemodificeerde astronauten". Ze hebben het hier nog over selectie, maar de stap naar bewuste manipulatie is dan niet ver weg. Op zich helemaal niet zo gek overigens.
Ook enkel selectie heeft enge elementen.
Stel je hebt de perfecte genetische aanleg om beter dan gemiddeld met saai, eentonig werk om te gaan. Misschien leuk om te weten, maar minder leuk wanneer je daarna met meer of minder zachte hand gedwongen wordt naar een 'carrière' achter de productieband en andere carrièremogelijkheden je worden ontzegd. Doordat de genetische aanleg overerfbaar is, krijg je dus onderscheid tussen verschillende klassen mensen. Dan duurt het ook niet lang voordat er onderscheid wordt gemaakt op 'waarde' en extra privileges voor de klasse met de meeste waarde, wat onherroepelijk de heersende elite zal zijn.
heersende elite
Ik heb een ongelooflijke pokke-hekel aan deze term, het is een gemakzuchtig argument dat het goed doet in de voetbalkantine, maar het is inhoudsloos. Het is een huilerige vlucht in de slachtofferrol en het blokkeert elke gezonde discussie. Het probleem is dat er voor iedereen, altijd wel een "heersende elite" is te verzinnen om je tegen af te zetten. Ik verdien twee keer modaal, voor een groot deel van de Nederlandse bevolking ben ik "de elite". Echter, als het mij tegenzit, is iedereen die meer verdiend dan ik, die meer invloed heeft dan ik, die het beter heeft gedaan dan ik, de "elite". Voor een groot deel van de wereldbevolking zijn alle Nederlanders "elite". [zucht]

Daarnaast kan selectie op basis van genetische eigenschappen in veel gevallen onwenselijk zijn, maar om deze discussie nu op te starten bij een onderwerp waar het juist wel heel wenselijk is, is wel een beetje vreemd.
Ik ben het op zich met je eens. In een normale discussie krijg ik ook vlekken in mijn nek van termen als heersende elite.

De quote uit je reactie gaf mij echter meteen flash-backs naar 'The Time Machine' van H.G. Wells, met de Eloi en de Morlocks. In die context is heersende elite denk ik wel toepasselijk.
Ik had graag wat gelezen over hoe lang deze bal zijn werk gaat doen. Moet hij terug naar de maanlander om weer op te laden? Kan hij zonnepanelen uitklappen om tijdelijk op te laden in rust?
Zou dit ergens afgekeken zijn van StarWars en de rond rollende droids? Mooie technologische vooruitgang maar de bal zelf is maar 8cm groot, ik vraag me af hoeveel hij echt kan rond rollen en voor hoelang.
De voorganger van Haro?

Hoe worden deze robotballen dan voorzien van energie om het daar een lange tijd vol te houden? De maan is met zo een kleine bal natuurlijk niet verkend in een week.
Dat is wel heel klein, komt die bal dan niet vast te zitten bij de eerste de beste kuil of krater of als er veel gruis/rotsblokken ligt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.