Rusland en Iran herbergen volgens Facebook de meeste organisaties die op gecoördineerde wijze het publieke debat willen manipuleren of corrumperen. Dat blijkt uit een rapport van het socialemediabedrijf. De Verenigde Staten werd het meeste getroffen door de beïnvloedingscampagnes.
Volgens de beveiligingsexperten van Facebook haalde het bedrijf sinds 2017 meer dan honderdvijftig beïnvloedingspogingen offline die in strijd waren met het beleid tegen Coordinated Inauthentic Behavior, zogenaamd gecoördineerd en niet-authentiek gedrag. Het bedrijf heeft sinds 2017 ook honderdvijftig netwerken opgespoord en verwijderd die volgens de auteurs van het beveiligingsrapport het doel hadden om gebruikers van sociale media te misleiden.
Uit het rapport blijkt dat 27 van deze netwerken gelinkt konden worden aan Rusland en 23 netwerken aan Iran. In de Verenigde Staten en Myanmar waren volgens Facebook 9 netwerken actief. De Verenigde Staten waren het voornamelijkste doelwit. Facebook zou naar eigen zeggen 26 gecoördineerde netwerken hebben verwijderd van haar platformen die werkzaam waren in dat land. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Myanmar kregen elk elf beïnvloedingscampagnes te verwerken.