Gerucht: opvolger Nokia 8.3-telefoon heeft 108-megapixelcamera en 6000mAh-accu

Het Finse HMD Global zou werken aan een opvolger voor de Nokia 8.3-smartphone. De telefoon, die wellicht Nokia X50 zou heten, krijgt volgens de geruchten vijf camera's aan de achterkant, waaronder een primaire 108-megapixelcamera.

De telefoon is voorzien van een nog niet aangekondigde Snapdragon SM7350, meldt Nokiapoweruser. Daarbij gaat het wellicht om de Snapdragon 780, de opvolger van de Snapdragon 765 van vorig jaar die dat SM7350 als typenummer heeft.

De telefoon heeft volgens Nokiapoweruser vijf lenzen aan de achterkant. De primaire camera heeft een 108-megapixelsensor, terwijl er daarnaast een camera met ultragroothoeklens, telelens, macrolens en een dieptesensor aanwezig zijn. De Nokia 8.3 heeft vier lenzen. De camera met telelens heeft de huidige duurste Nokia-telefoon niet.

Het toestel beschikt volgens het gerucht over een 6,5"-scherm met 1440p-resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Ook zou het toestel een 6000mAh-accu hebben, wat een bovengemiddelde capaciteit is voor een smartphone anno 2021. De telefoon komt volgens de site in de tweede helft van het jaar uit. HMD kondigde eerder deze maand zijn nieuwe X-serie aan, met daarin de X10 en X20.

Nokia 8.3 5G

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-04-2021 • 10:11

111 Linkedin

Reacties (111)

111
108
31
6
0
72
Wijzig sortering
Kopt dat wel van de SOC? De SD780 ondersteunt geen 108MP sensor volgens nieuws: Qualcomm Snapdragon 780G 5G-soc wordt gemaakt op 5nm-procedé van Samsung

De SD780 gaat tot maximaal 84MP sensoren.
De sensor downsampled waarschijnlijk zelf al naar 27MP of 12MP. Misschien zit er nog een 108MP mode op die dan gewoon heel traag werkt. Niemand wil dat toch serieus in 108MP mode gebruiken, want het is een soort upsampling, geeft je enorm bestanden met nauwelijks voordeel.
Niemand wil dat toch serieus in 108MP mode gebruiken, want het is een soort upsampling
Upsampling is technieken gebruiken om van een lagere resolutie naar een hogere resolutie te gaan. 108MP mode is dus geen soort upsampling, het is de pixels uitlezen zoals ze zijn gecapteerd.

Het is omgekeerd, de (doorgaans) resulterende 27MP shots zijn gedownsampled, zoals je zelf al zegt.

Overigens kan dat wel een voordeel geven hoor. Bij goede lichtomstandigheden capteer je wel degelijk meer detail. Heb het zojuist even met mijn OP8T geprobeerd, foto buiten in het zonnetje, dan merk je in 48MP mode wel een duidelijk verschil in scherpte van details.
Maar dat betekent inderdaad ook een verschil in bestandsgrootte van 21MB vs 7MB.

Algemeen gezien zou ik dus ook gewoon meestal de downsampled (en standaard) modus kiezen :)
Het is wel degelijk upsampling. Bayer is op zich al een soort upsampling, je hebt immers maar 1/4 R en 1/4 B informatie. Op een 12MP sensor heb je dus 3MP rood, 3MP blauw, 6MP groen. Dat wordt dan omgerekend naar volledige RGB-waarden per pixel.

In dit geval spreek je waarschijnlijk van quad-bayer. Deze sensoren zijn niet ontworpen om fullres output te geven. Vier pixels per bovenstaande R/G/B met enkel luminantie-informatie. Wil je dus 108MP aan kleur? Je hebt het volgende:

RRGG
RRGG
GGBB
GGBB

en je moet naar
RGB RGB RGB RGB
RGB RGB RGB RGB
RGB RGB RGB RGB
RGB RGB RGB RGB

En jij noemt dat NIET upsampling?
Hier een Mi11 in 108MP: https://images.anandtech....1_IMG_20210210_140513.jpg
Of een S21 Ultra: https://images.anandtech....21U-S_20210210_140123.jpg

Kijk naar die takken en vertel me nog eens dat dit geen upsampling is. Dat is géén normale output.
Ik zie vooral compressie, niet upsampling per-sé.
Je denkt dit te kunnen beoordelen op basis van een stevige gecomprimeerde jpg file? 21mb voor 108mpix, daar zit flinke compressie op. Ik zou de raw output van de sensor willen zien; ik kan je sowieso vertellen dat het resultaat heel anders zal zijn. De achilleshiel bij de meeste smartphones is nou net die akelige compressie waar je vaak niet omheen kunt (niet veel toestellen supporten raw output). En een jpg uit bijv photoshop, al dan niet met een lagere compressiegraad, kijkt toch een stuk beter dan de "on-the-fly" jpg's die uit een smartphone komen rollen.
Dat is geen compressie en. Verdiep je gerust in wat deze sensoren zijn.
De S21U poept zelfs enkel 12MP DNGs uit, de Xiaomi een 27MP DNG, jij mag gokken waarom.

Om je compressie-claim verder te ontkrachten: een sample gallery van een 150MP middenformaat camera. Er is een studioportret te vinden met de out-of-cam JPG die 21,7MB is (ja, cherrypicked, de rest is 30-35MB). Uitstekend detailniveau, niks op te merken aan de compressie. En dat is met 42MP méér. Van een sensor die daadwerkelijk 150MP regular old bayer is ipv 108MP nona-bayer (dus 12MP aan kleur).

Dus: 12MP DNG voor de 3x3-bayer-Samsung en 27MP DNG voor de 2x2-bayer-Xiaomi, beide met onderliggend 108MP fotocellen. Een middenformaat camera met 38% meer pixels kan kleinere JPGs met uitstekend detailniveau en zonder compressie-artifacten produceren. Je hebt een DNG van de S21 Ultra, vertel me nu maar dat het resultaat sowieso heel anders is.
Da's een beetje appels met peren vergelijken wat je nu doet. Jpg's uit een middenformaat camera of zelfs een out-of-cam jpg vergelijken met die van een smartphone, maw: grote sensor vs piepkleine sensor. Je zegt hetzelfde als ik, met iets andere woorden, en gebruikt het als argument tegen mij??

Ik gaf zelf aan: "En een jpg uit bijv photoshop, al dan niet met een lagere compressiegraad, kijkt toch een stuk beter dan de "on-the-fly" jpg's die uit een smartphone komen rollen. " Waarop jij als tegenargument gebruikt: "Er is een studioportret te vinden met de out-of-cam JPG die 21,7MB is (ja, cherrypicked, de rest is 30-35MB). Uitstekend detailniveau, niks op te merken aan de compressie."

Je gaat geheel voorbij aan het aspect sensorgrootte. Je vergelijkt een piepkleine smartphone sensor met een grote middenformaat sensor. Al zou de smartphone een zelfde soort sensor met meer pixels huisvesten, door het formaat vd sensor en daarmee de piepkleine pixels is er met geen mogelijkheid eenzelfde resultaat te bereiken als die van een middenformaat (of fullframe) camera.

En dan is het nog het aspect "jpg kwaliteit". Een jpg file is niet een statisch ding, heeft diverse kenmerken en vooral de encoding en processing van de jpg is erg bepalend vh resultaat. Natuurlijk komt er uit een smartphone met een piepkleine sensor niet eenzelfde kwaliteit jpg als uit photoshop met als bron een raw foto uit een middenformaat camera.

Jij focust je vooral op het soort sensor en effectief aantal pixels, er zijn veel meer factoren die het uiteindelijke resultaat bepalen. Nogmaals: appels met peren vergelijken, dat is wat je doet.
Waar die JPG engine op draait maakt niet uit. Sterker nog, de SoC/ISP in een smartphone evolueert veel sneller. Je vergelijkt foto's met genoeg licht dus ruis doet er niet zoveel toe hier.

Jij maakt het argument dat het compressie is, ik lever tegenbewijs en plots gaat het niet meer om compressie? Nu is het sensorgrootte?

Ik focus helemaal niet op het soort sensor noch het aantal pixels. Ik lever enkel iets aan dat je argument onderuit haalt: 38% meer pixels in evenveel megabytes, en toch is compressie plots niet het probleem? Je meende toch dat je onmogelijk zoveel pixels in 20MB kon krijgen? Tóch?

Ik heb je een DNG aangeleverd van de S21U. Een - voor smartphones - gigantische sensor. Toon dan dat het de JPG-compressie is. Tover er eens 108MP uit dan.

Tot dusver heb je veel klachten gebracht en nul bewijs. Hier is nog een 50MP DNG van een P40 Pro die er in bvb Rawtherapee niet uit ziet. Quad-bayer. Doe er wat mee.
Waarmee een jpeg gecreëerd wordt maakt weldegelijk uit. Dat een soc in een telefoon sneller evolueert zegt helemaal niets over de kwaliteit van de uiteindelijke gecreëerde jpg, of heb je soms direct contact met de devopers vd soc en inzage in de toegepaste routines??

Het aantal pixels in een jpeg zegt helemaal niets over de uiteindelijke kwaliteit. "Je meende toch dat je onmogelijk zoveel pixels in 20MB kon krijgen? Tóch?" Nee, en dit soort guerrilla stijl van argumenteren bevalt me niets. Jij leest wat je wil lezen en probeert vervolgens de ander onder te schoffelen. De uiteindelijke "perceptual quality" van een jpg komt tot stand door een variëteit aan factoren, het aantal pixels is daar niet doorslaggevend in.

Die dng uit de p40 pro ziet er overigens indrukwekkend goed uit, meegenomen dat het hier om een kleine sensor gaat (1/1.28") en beperkte optics. Het blijft een telefoon ;-) Als het nou bijv om een foto uit een Nikon D5 was gegaan dan inderdaad had het beter gekunnen...
Jij vindt mijn manier van aan de overkant z'n argument vasthouden maar niks, ik vind elk rondje van onderwerp veranderen maar niks. Succes ermee.
Precies. Liever een superscherp 27MP afbeelding, dan eentje van 108MP die ik waarschijnlijk een factor 4 ga verkleinen om er nog mooi uit te laten zien. En ik zou persoonlijk liever hebben dat ik verder kan inzoomen met minder pixels ipv niet zoomen maar meer pixels.
Meer pixels betekent wel meer ruimte voor digitaal inzoomen.
Misschien zit er een extra processor in voor de camera?
Xiaomi gebruikte al een 108Mp sensor op een SD730G: reviews: De Xiaomi Mi Note 10 met 108-megapixelcamera

Dus het kan wel, het is alleen niet zo snel.

Beetje jammer dus als HMD deze keuze ook maakt, er zijn quadbayer camera's die wel ondersteund zijn door de 780G, die dan geen slechter resultaat zouden geven en wel goed presteren in combinatie met die SoC.

Jammer ook dat HMD geen model met topmodel Snapdragon meer gemaakt heeft na de Nokia 8. Er waren nog de Sirocco en 9 Pureview met een 800 serie, maar die liepen een generatie achter. Aan de andere kant is een 700 serie nu ook wel helemaal prima maar kennelijk is het dan te moeilijk camera en SoC op elkaar af te stemmen. 8)7 Weet je ook meteen hoeveel er bij HMD wordt nagedacht bij het ontwerpen van een telefoon.
108 megapixel lijkt wel enorm veel, hoe zal het in de praktijk vallen?
Als amateurfotograaf kan ik alleen maar 'tegenvallend' denken.
Ik geef nog steeds de voorkeur aan foto's gemaakt met mijn 12 jaar oude Canon spiegelreflex tov die ik uit een recente iPhone haal. Hoewel telefoons steeds betere sensoren hebben gekregen en ook veel meer processing trucs uit kunnen halen om foto's op te lappen zie ik gewoon de 'trucjes' af en toe misgaan en is het overduidelijk dat er beperkingen zitten aan zo'n kleine sensor.
Ik geloof niet dat de pixels van zo'n 108 megapixel camera identiek zijn aan die van een hogere klasse camera qua scherpte en ruis; dat is natuurkundig niet mogelijk, maar ook economisch niet omdat de meeste telefoonklanten daar helemaal niet op letten.
Wat een telefoon dan wel weer voor elkaar krijgt is het 'meestal' met minder moeite automatisch een ok foto te schieten, ik kan me prima voorstellen dat dat voor de meeste mensen de beslissende factor is ;)
Het is een quad bayer sensor, dat bestaat al een paar jaar, zoals deze:
reviews: De Xiaomi Mi Note 10 met 108-megapixelcamera

Het kleurfilter is gerangschikt in blokken van 2x2 die dezelfde kleur filteren, die 4 pixels worden (normaal gezien) bij de beeldverwerking teruggebracht tot één pixel. Eigenlijk neemt deze 108Mp camera dus 27Mp foto's. Soms heb je wel een modus die je toelaat elke pixel individueel op te slaan (mijn Oneplus 8 Pro kan wisselen tussen 48Mp en 12Mp), maar dat is alleen voor wie gelukkig wordt van grote cijfertjes want met goede processing zou de foto met "lagere" resolutie, de betere moeten zijn.
Nokia is altijd een grote speler in de megapixelwars geweest. Ja, nu is het HMD, maar blijkbaar vinden ze het nog steeds mooi (en consumenten ook). Je hebt niks aan zoveel megapixels als image processing gewoon niet goed is op de telefoon. Maar wie weet, dat zijn natuurlijk alles veronderstellingen.

Ik ben benieuwd. Volgens mij hebben de Nokia toestellen wel een goede reputatie. Ook mooi om zo'n grote accu tegen te komen.
Dat is niet waar. Nokia heeft vaak zat telefoons uitgebracht met lagere mp maar grotere pixels, vooral in de Lumia 720 en 735. Ze hebben wel als eerste een telefoon uitgebracht met 48mp met supersampling, maar dat was niet om de megapixelrace te winnen. Die bestond toen nog niet echt. De meeste Nokia telefoons voor HMD hadden een beschaafd aantal mp. Met wat uitschieters hier en daar, maar daarbij waren de megapixels er niet voor de lol, die hadden echt een functie. We zien nu pas mainstream dezelfde technieken verschijnen die Nokia al bijna 10 jaar geleden gebruikte.

Nokia had juist samen met Microsoft onder de pureview branding heel veel softwareinnovaties gedaan. De camerasoftware stak met kop en schouder boven die van de concurrentie uit en ze waren de eerste die de Qualcomm Hexagon DSP goed in konden zetten voor image processing en kwamen als eerst met zaken als OIS. Veel trucjes die je nu ziet (zoals Google met Pixel, die ook de qualcomm hardware gebruikte voor het goede image processing) zijn gebaseerd op wat Nokia ooit begonnen is. Ook Apple is dat veel later gaan toepassen in hun SoCs en software, dat kwam bij hun pas goed van de grond bij de iphone 11 serie.

De Nokia toestellen onder HMD hebben op een of andere manier geen aandacht of mogelijkheid voor fatsoenlijke software, want juist die laten het finaal afweten op image processing. Waarbij de hardware wel oké is, maar de software gewoonweg dramatisch. Dat maakt de boel dus nogal waardeloos. De Nokia toestellen zijn dus échte budgetapparaten onder HMD met weinig tot geen zinvolle features.
Met de software van Nokia is niets mee. Het is Android One van Google.

Geen overbodige troep en iedere maand krijg je de nieuwste security update. Geen kwaad woord over de software van Nokia :)
Lijkt me dat ze wel de drivers nog maken. Die kunnen ook slecht zijn (of goed uiteraard).
Ook Android One apparaten krijgen gewoon custom software meegeleverd hoor. Dit zijn namelijk gewoon een stel Android One apparaten geweest.

Android One is niet 100% stock Android van Google. Android One is een generieke basis, maar daar kunnen leveranciers packages meeleveren. Veel Android One apparaten komen met wat extra software mee. Waaronder een custom camera app. Ook de softwareupdates gaan nog gewoon via Nokia, die hoeft minder aan te passen, in theorie, waardoor het sneller gaat. Nokia had bijvoorbeeld ook packages om zelf het batterijmanagement te doen. Logisch, want dat was bij Android 9 en eerder niet zo heel goed. Een van de redenen dat Huawei telefoons bijvoorbeeld ook veel langer met hun accu kunnen doen, afhankelijk van het gebruik.

Nokia levert op hun Android One apparaten ook een Support app mee. Dus de mogelijkheden zijn er zeker.

De Nokia 8.3 krijgt Android 11 5 maanden na release. Zo snel zijn ze dus niet. Er zijn ook Nokia's die updates om de maand krijgen. Ook terwijl ze Android One hebben. Wat Android One ook voor telefoonbakkers is geworden, is een excuus om na 2 jaar upgrades en 3 jaar security patches de boel hard te laten vallen. Dan levert Samsung op de meeste apparaten en leverde Huawei op de higher end apparaten toch beduidend langer support.
Samsung ging pas het leven verbeteren na de nodige rechtszaken en levert verschrikkelijke veel bloatware troep mee. Huawei is alleen voor communisten.

Met Android One heb je tenminste duidelijkheid over de minimale support. En met alleen de meest essentiële apps erop. Clean en simpel.

[Reactie gewijzigd door Corrigan op 29 april 2021 15:59]

Hoge resolutie foto kan best voordeel hebben voor nabewerking. Bijvoorbeeld digitale zoom met beperkt kwaliteitsverlies of wisselen tussen aspect ratio. Ook automatische nabewerking (bijv. ruisreductie) kan met minder kwaliteitsverlies. Voor 108 MP moet je echter wel een bizar grote sensor hebben om de pixels voldoende lichtgevoelig te houden... Bovendien mag ik hopen dat de foto's alleen bij het nemen tijdelijk 108 MP zijn en niet als zodanig worden opgeslagen.
Zo krijg nog meer onzin op internet. Blijkbaar heb je geen enkele ervaring met Nokia en loop je maar wat te toeteren.

[Reactie gewijzigd door Corrigan op 26 april 2021 15:52]

De voordelen zijn oa weinig to geen bloatware (/Android One) en goed update beleid van 3 jaar wat ook daadwerkelijk consistent blijft ook richting het einde. Bovendien zijn ze ook niet zo duur omdat ze vaak snel in prijs zakken net als Samsung telefoons, en vanwege het goed updatebeleid maakt het niet zoveel uit om even te wachten tot de prijs wat verder zakt.
De hardware voelt verder degelijk aan (bij mijn Nokia 6.2 in ieder geval).
Nope. HMD Global is een Fins elektronicabedrijf dat zetelt in de Nokia Campus in Espoo. Taiwanees zakenman en eigenaar van Foxconn Terry Gou is de belangrijkste eigenaar. Producent Foxconn die ook Apple als klant heeft.

Er is niets mis met de kwaliteit van Nokia. Ik ben erg tevreden met mijn 8.1, een volgende telefoon zou zo weer een Nokia kunnen worden.
Ik dacht dat de megapixel race op GSMs stilaan wel voorbij was... heeft dit nog een concreet nut? Beetje gelijkaardig aan de hele 4K/8K/16K race lijkt me.
Lijkt mij meer een marketing verhaal. Denk ook aan de enorme grootte van foto's qua opslag.
Dat is dan wel op het randje van misleiding. Supersampling werkt in de praktijk zeker voor stillevens, maar je zou in principe op deze manier elke telefoon wel als 100 megapixel kunnen verkopen als je er maar een app op zet. Bovendien is in mijn ervaring super sampling in de praktijk niet heel nuttig bij low light condities: door de lange sluitertijden krijg je vaak artifacts op zaken die bewegen.
Ik denk dat jij "temporal supersampling" bedoelt (is dat zelfs een correcte term?), i.e. meerdere snelle foto's waarover dan alle overeenkomstige pixels worden uitgemiddeld. Dat heeft een gelijkaardig effect als een langere sluitertijd, maar heeft andere kenmerken die ik je niet kan uitleggen (omdat ik de verschillen niet 100% zeker ken).

Wat je met meer fysieke pixels kan doen is bijvoorbeeld elke vier pixels (in een vierkantje natuurlijk) uitmiddelen om zo van een 4k sensor naar een 1080p beeld te komen. Hetzelfde gebeurt al jaren in de gaming industrie: de GPU rendert 4x het aantal pixels uit, maar middelt ze uit naar de echte resolutie van je scherm, die dan idealiter 4x of 16x minder pixels bevat dan het oorspronkelijk gerenderd beeld.
Dit laat toe om (bij games) een minder kunstmatig (en dus scherper) anti-aliasing effect te bekomen, omdat je gewoon meer pixels ter beschikking hebt op het weergegeven beeld te berekenen.

[Reactie gewijzigd door rubenvb op 26 april 2021 11:00]

Games zijn geen beeldsensor. Kleinere pixels vangen nu éénmaal minder licht op. Waarschijnlijk zijn er wel allerlei trucjes toe te passen en de sensoren worden uiteraard ook wel beter. Maar de fysieke eigenschappen kan je weinig aan veranderen. Dus ik kan mij wel inbeelden dat er bij iets minder licht onscherpe beelden zijn.
De fysica en realiteit toont nochtans aan dat shot noise uitgemiddeld kan worden over die meerdere kleinere pixels. Zo krijg je betere virtuele pixels.

Om die claim nog wat kracht bij te zetten, hier een vergelijking op ISO51200 tussen:
 • Sony A7s III (12MP, 36x24mm, 2020) met 117 px/mm
 • Sony A7R III (42MP, 36x24mm, 2017) met 220px/mm
 • Sony A7R IV (61MP, 36x24mm, 2019) met 264px/mm
 • Fujifilm GFX 50S (51MP, 44x33mm, 2016) met 187px/mm
Gebaseerd op de bovenstaande nummers zou je verwachten dat de A7S als nieuwste en laagste pixeldichtheid de beste kwaliteit heeft. Niet dus. De A7R III en GFX hebben wel degelijk veel meer detail en nauwelijks meer ruis op pixelniveau. De A7R IV is dan weer wel duidelijk slechter in het donker.

Klik dan op COMP rechtsboven waarbij alles naar 12MP teruggeschaald wordt. De A7R III doet het plots het best met gelijkaardige ruis maar meer behouden detail, ondanks dat die DRIE jaar ouder is en kleinere pixels heeft.

Ik ben ook geen pixelfetisjist, maar er is wel degelijk een voordeel aan downsampling en er is meer aan sensoren dan pure pixelgrootte.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 26 april 2021 11:53]

Ik weet ook wel dat er meer is dan megapixels en de ene sensor de andere niet is. Om nog maar te zwijgen over de lenzen, software, ... Maar je zet argumenten kracht bij met dslr sensoren uit camera's van een paar duizend euro en met een pixelgrootte die minstens 4 keer groter is. Nofi ;)
Doet er toch niet toe? Je ziet dat een sensor van gelijke grootte die letterlijk 4x minder pixels heeft én 3 jaar nieuwer toch maar gelijkaardig presteert in het donker, maar minder detail overhoudt.

Dus bij gelijke sensorgrootte valt er met een 64MP quad-bayer zeker meer uit te halen dan met een 12MP sensor. Die kleinere subpixels werken niet tegen.
Enige nut is digitaal zoomen om zo nog een beetje een scherpe foto over te houden. Verder is het pure overkill.
Hoe zit het met ruisonderdrukking? Een 108MP sensor gebruiken om een 20MP foto mee te maken zorgt dat je per pixel 5 pixels aan data hebt om de juiste kleur te bepalen. Ik denk dat daarnaast een foto met weinig licht ook veel beter uit de verf gaat komen. Ik heb er de ballen verstand van hoor, maar dat lijken me twee goede redenen om toch meer pixels toe te voegen.
Kleurinformatie is mogelijk, maar voor lichtgevoeligheid zijn (volgens mij) grotere pixels beter, je hebt dan meer oppervlak om licht op te vangen.
Meer pixels betekent natuurlijk niet direct dat de pixels kleiner zijn. De sensor kan ook groter worden. Ik denk inderdaad wel dat grotere pixels (of sensoren) beter zijn, de natuurwetten per slot van rekening van kracht.
Maar dan kun je voor de grotere sensor dus ook kiezen voor (nog) grotere pixels.

Uiteindelijk is meer pixels altijd kleinere pixels.
Ik dacht dat een ander voordeel kan zijn dat je hiermee effectief ruis kan voorkomen.
Als je met 100MP's uiteindelijk een 12MP foto maakt kan je pixels groeperen.

Stel dat je de gemiddelde van clusters van 9 pixels pakt (3x3) en daar 1 foto pixel uit berekend, is de kans iets groter dat je uiteindelijk effectief wat ruis kan verminderen.
Ze gebruiken al die pixels voor supersampling dus je uiteindelijke foto is echt een stuk kleiner dan 108Mp.
Nieuwe technieken zoals deze, steeds grotere sensoren en computational photography zorgen voor steeds betere foto's.
8K en 16K op TV's is overkill en ook geen behoefte aan maar vanwege marketingtechnische redenen gaat die race nog wel even door.
Als je omlaag schaalt, minder ruis dan bij een camera met datzelfde kleinere aantal pixels. Was ook al zo met de Nokia 808, is natuurlijk nog steeds zo.

Ook kan je beter truukjes doen om een hoge framerate te krijgen. Door bijvoorbeeld groepjes van 4 of 9 pixels kort na elkaar uit te lezen.
Natuurlijk heeft het nut: dan kan je lekker opscheppen tegen de buurman dat z'n 107 megapixel camera helemaal achterhaald is omdat jij er een meer hebt.
En terecht, 107 megapixels is zo 2020!
ja ik kan me nog nog de eerste 1 megapixel gsm herrineren. sharp gx30 als ik me goed herriner
Inderdaad, altijd maar meer en meer MP terwijl dat gewoon echt marketing is!
Om even te vergelijken. iPhone 12 Pro heeft 'maar' 12MP en die is briljant. Vergelijk dat dan maar eens met een telefoon met 108MP. Je valt achterover ;)

Mocht deze Nokia dezelfde camera als de iPhone 12 Pro hebben, dan wil ik die wel!
Ik dacht dat de megapixel race op GSMs stilaan wel voorbij was... heeft dit nog een concreet nut? Beetje gelijkaardig aan de hele 4K/8K/16K race lijkt me.
Volgens mij zijn er meerdere smartphones met 108MP camera's. De megapixel-race gaat gewoon door.

Zelfs de professionele mft, aps-c en fullframe camera's hebben dat niet. Fuji's GFX-lijn heeft inmiddels 100MP (naast 50mp) De Hasselblad 907X is uit te rusten met een 50mp achterwand, X1D en X1D II zitten op 51MP, al bied dat merk met de H6-400c wel een model met 100mp (de 400mp wordt gehaald via sensor-shift, net als de Pentax 645Z uit 2014, al blijft die laatste 50mp output geven). Mamiya-PhaseOne, zit op 80mp. De Sony A7R4 zit op 64mp. Om die resoluties aan te kunnen worden echter ook de lenzen steeds groter en zwaarder.

De enige manier waarop het zinvol zou kunnen zijn als er, net zoals in de Nokia 808 steeds gedownsampelt wordt, en je dus met inzoomen geen resolutie verliest, maar in de ultra-wide stand door de downsampling de ruis wordt verwijderd.
Tis echt de megapixel race van 2007. Maar ipv compact camera's nu de smartphones.

Liever zie ik verbeteringen op het computational gedeelte dan maar zo veel mogelijk pixels.

Voor de rest kan het een aardige phone worden, maar heb het gevoel dat Nokia te veel concurrentie heeft uit China om echt een aanrader te worden. Tenzij je merktrouw bent.
Meer pixels = meer beter, toch? :+
Nee, liever 48MP maar goed dan die 108MP marketingzooi die 9/10 niet goed is.
iPhone 12 Pro heeft 'maar' 12MP, bekijk die foto's maar eens ;). Behoort tot de topklasse!
Die iphone pro kost 50 miljoen, die nokie 50.000 verschil moet er zijn :-P
Processor: Snapdragon 780G (Prima SOC) weet efficiënt om te gaan met de batterij
Capaciteit batterij: 6000mAh (bovengemiddeld)
Scherm: 6,5" (prima formaat)

Bovenstaande is op zich al zeer positief te noemen en Nokia heeft niet de naam om zeer duur te zijn. Ik schat deze specs op een prijs van 350 à 370 euro.


Carl Zeiss maakt goeie lenzen ;)
Ze mogen zich gewoon niet baseren op het marketinghippe 108MP. 48MP is soms beter ;)
Als die camera goed is, ben ik geneigd om deze Nokia te kopen. Mede ook daar het feit dat je een cleane versie van Android krijgt maakt deze zeer interessant (staat in mijn agenda om op te volgen).
clean android is wel een dingetje.
ik heb 48 mp op een 9T van red mi. super phone. maar die android......... holy fucking shit not an toe zeg.....
Hoe bedoel je met die Android? Het is natuurlijk Xiaomi, die staan bekend voor hun MIUI-schil dat vol bloatware zit.

Of heb je het nog over iets anders?


Bij deze Nokia krijg je een nette -zuivere- Android. Dat maakt hem anders dan Xiaomi. Over de batterij maak ik me hier weinig zorgen.

[Reactie gewijzigd door KevinVan op 26 april 2021 14:46]

ja, ik bedoel DIE android versie die die chinezen er over heen jassen. Met android zelf is niets mis.
Bedoel je het beter verwerken van de rauwe pixeldata of algemene rekenkracht?

Van mij hoeft mijn telefoon niet sneller, gebruik al jaren een Nokia 8 en die is nog steeds rap zat. Ik hoef nooit te wachten. Wat extra pixels kan geen kwaad als de ruisonderdrukking er beter van wordt.
HMD Global is in de handen van Foxconn eigenaar Terry Gou, ik zou het geen Fins bedrijf noemen.
Ik wel. Grootste deel van hun team zit namelijk nog steeds op exact dezelfde locatie als waar Nokia zit. In Finland. ;)
HMD Global is in charge of designing, selling and promoting all Nokia-branded devices. However, it’s partner FIH Mobile (a part of Foxconn) that’s actually in charge of manufacturing and R&D for HMD.

Lees: ze doen vooral marketing. In Europa staat Fins beter dan Foxconn (een grote speler die onder sterke Chinese invloed staat).

[Reactie gewijzigd door NoTechSupport op 26 april 2021 10:57]

Precies m'n kunt dus.. Apple noemen we ook niet Chinees omdat Foxconn hun productie doet.
Waar Apple de software zelf doet, doet HMD dat uitbesteden aan de clubs in China. Dat maakt dat de Nokia toestellen de nodige issues hebben gehad en op het gebied van camerakwaliteit juist de software het hopeloos laat afweten. Ondanks dat HMD gewoon PureView incl. de patenten mag gebruiken. Ondanks dat de hardware, op wat rare dingetjes na, best oké is. Is de software echt niet lekker bij ze.

Ik zie dus zeker wel verschil tussen die twee.
Je linkje doet het niet bij mij. :)

Verschil is er natuurlijk ook, dat zal ik niet ontkennen.
Foxconn is een Taiwanees bedrijf.
En Taiwan is toch Chinees. Zeggen de chinezen :-)
En Nederland is Duits.
Zingen de Nederlanders zelf (….ben ik van Duitsen bloed) en zegt Engels-sprekend deel van de wereld (Dutch). Is ook niet voor niets.
Los van het feit dat ik de humor er wel van indie moet je topografie, historisch landeigendom en persoonlijke afstamming niet met elkaar verwarren. Kunnen sommige mensen heel boos van worden ;-)
Leuk voorbeeld van sustaining innovation.
In het vorige bericht was het top model de X20, nu komt er weer een nieuw topmodel. Wanneer is de berichtgeving een keer juist? Misschien wachten op echte press releases ipv geruchten als echt nieuws weer te geven?
De X20 was van de toen gepresenteerde modellen ook de top. En nu is dit de top. Misschien komt er over een paar weken wel een nog hoger geplaatst topmodel boven met wireless charging en oled erbij, of een curved versie ofzo.

Het bericht over de x20 was een officiële persaankondiging overigens, geen gerucht. En dat dit model er aan stond te komen zat er ook dik in, de 8.3 moet nu eenmaal opgevolgd worden door iets.
De megapixel race blijft interessant voor digitale zoom, beeldstabilisatie, video en wellicht ook in combinatie met AI. Het enige wat me zorgen baart is Privacy als iedereen met een 'telelens' rond loopt.
Dat zei iedereen ook toen er cameras op smartphone kwamen.
Privacy heb je sowieso buiten al niet meer buiten, er hangen ook overal camera's in winkels aan lantaarnpalen etc.
En zelfs de politie maakt gebruik van prive beveiligingscamera's die niks van de openbare ruimte mogen laten zien.
Niks is niet juist, bijvangst mag als het onoverkomelijk is. Het is normaal om je eigendommen te bewaken ook als die niet op je eigen terrein staan. Bij het filmen van een parkeerplaats bijvoorbeeld is het logisch dat er andere mensen gefilmd worden die voorbij lopen. Het plaatsen van camerabewaking mag in en rondom de woning of een bedrijfspand.
Dus de rijdende rechter heeft het mis als hij naar opritten en tuinen van de buren kan kijken via de camera. En als ik naar opsporings programma's kijk zie ik hele rotondes op 100 meter afstand.
Blijft een zeer onduidelijk iets.
Ik weet niet welke uitzending van de rijdende rechter je exact bedoelt, maar echte rechters hebben vaak genoeg geoordeeld dat een camera mag blijven hangen zolang er een gerechtvaardigd belang is. Het is een afweging tussen de privacy schending en bijvoorbeeld het grote aantal inbraken in een wijk. Het kan dat in de rijdende rechter uitzending die afweging naar de ene kant door slaat, en in een andere zaak naar de andere kant.

Voorbeeldje waar hij niet weg hoefde:
https://jure.nl/ECLI:NL:RBOVE:2018:1513
Als het deze keer maar een oled scherm heeft, dan ben ik wel geïnteresseerd!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee