Bakker logistiek is met 600 vrachtwagens en 10 warehouses een van de grootste transportbedrijven van de Benelux. Als supermarkt heb je echt probleem als zulke partijen zeggen ‘zoek het lekker zelf uit ‘ en morgen je hele voorraad op straat zetten. Aangezien dit soort partijen ook warehousing voor supermarkten doen. Simpel gezegd magazijn spelen voor een supermarkt. De Supermarkten moeten hun jaar voorraad Chileense wijn en kaas van dat van vastgelopen schip volgende week toch ergens opslaan?
Daarnaast heb als supermarkt niet 123 een nieuwe magazijn gevonden. Andere transport bedrijven moeten wel ruimte en vrachtwagens vrij hebben. Want die zijn ook van het transport bedrijf (je verwacht het niet van transport bedrijf ) en meestal niet van de supermarkt die betalen extra om ze in hun eigen logo en kleuren rond te laten rijden.
Daarnaast moeten de supermarkt en het transport bedrijf hun IT systeem voor voorraad beheer en planning aan elkaar gaan aanpassen.
Daarbij komt kijken dat wr haast geboden is. want de hele voorraad word anders door oude partij gewoon op straat gezet iedere dag langer is betekent een dikke boete want willen ruimte maken voor nieuwe klanten. De weet de nieuwe partij ook als hij de krant leest. Maar ook als hij de krant niet leest begrijpt hij dat de supermarkt met een probleem zit. Hij kent zijn concurrenten en weet ook wie Porter, Treacy en Wiersema zijn. Je gaat hoe dan ook als supermarkt de hoofdprijs betalen. Want die nieuwe partij is niet afhankelijk van je want voor hem ben ben nieuwe (extra inkomsten) business.
Als je als supermarkt je voorraad weer ergens droog hebt staan. Is het nog maar afwachten of je nieuwe magazijn de beloftes waar kan maken en all venster tijden haalt. In veel steden mogen supermarkten vanwege het formaat vrachtwagen en overlast alleen een tijd slot bijv tussen bij 7uur smorgens en 11uur smorgens om bevoorraad worden. 5 minuten te laat is paal omhoog en een lege winkel omdat de vrachtwagen niet meer bij de winkels kan komen.
Nee, afhankelijk van de volumes en maten van voorwaartse integratie van het transport bedrijf is bepalend voor wie de macht over de keten bezit. Dat weet een supermarkt ook en zal dat risico’s moeten spreiden over verschillende transportbedrijven waardoor zowel macht van de afnemers als leverancier af neemt.
Juist bij wederzijds afhankelijk door voorwaartse of achterwaarts (ligt er welke van de 2 je bent ) keten interstices wordt er over zulke voorwaarden onderhandelt tot iets waar beide partijen mee kunnen leven en staan er ook boetes in voor de supermarkt. Dat kunnen dingen zijn zoals bezetting graad van het magazijn of het aantal minimale ritten per jaar.
Het enige doel van dit soort contracten is om te zorgen dat beide partijen hun uiterste best doen voor elkaar niet om elkaar te straffen of om er geld aan te verdienen
Wat betreft deze aanscherping zal het mij niets verbazen als deze vanwege de maatschappelijke positie van supermarkten vanuit overheid is opgelegd met bijv. boetes voor lege schappen en dat dit doorwerkt naar de leveranciers.
Het laatste wat je als overheid wil is dat de voedsel voorziening naar je burgers spaak loopt. En dat er tekorten en daardoor onrust ontstaat tijdens een crisis.
Doe overheid riep aan begin van de crisis niet voor niets dat er voedsel en wc papier 😂 genoeg was. Daar zullen vast garanties voor hebben afgedwongen bij verschillende partijen. En dat is maar goed ook. Voedsel is wereldhandel die net alles alle andere handel zoals elektronica last van keten stagnatie heeft. Juist door dit soort contracten is iedereen bereid om net even wat meer te doen of te betalen om op tijd te leveren.
Zonder dit soort contracten was het waarschijnlijk net zoon ramp als in de fietsen en elektronica Markt geweest en zouden er waarschijnlijk meer lege schappen in de supermarkt zijn geweest door vertragende levering.
[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 18:34]