AH heeft minder voorverpakte kaas in de schappen door hack bij transportbedrijf

De Albert Heijn heeft te kampen met leveringsproblemen van voorverpakte kaas naar zijn vestigingen omdat transportbedrijf Bakker Logistiek afgelopen weekend slachtoffer was van een hack. Die trof het automatiseringssysteem van het magazijn.

Klanten van Albert Heijn die van plan waren voorverpakte kaas te kopen lopen de kans lege schappen in de winkels aan te treffen. AH waarschuwt dat er beperkte beschikbaarheid door 'een logistieke storing'. Navraag bij AH levert niet meer informatie op dan wat op de website staat: "De logistiek dienstverlener werkt er met man en macht aan om het probleem te verhelpen."

Die dienstverlener blijkt Bakker Logistiek te zijn. Dit bedrijf uit Zeewolde is afgelopen weekend doelwit van een hack geweest, meldt omroep Flevoland. De hack werd maandag ontdekt en had geen gevolgen voor de leveringen van dinsdag, maar wel voor die van woensdag en donderdag. Omdat het automatiseringssysteem niet meer werkt, moet alles handmatig gebeuren. Bakker Logistiek hoopt de gevolgen van de hack volgende week ongedaan gemaakt te hebben.

Details over de hack zijn niet bekendgemaakt en vragen hierover kon Bakker vrijdag niet beantwoorden. Zo is onduidelijk of het om ransomware gaat, waar bedrijven en andere organisaties de laatste jaren veel aanvallen van te verduren krijgen en die grote gevolgen kunnen hebben op de bedrijfsvoering.

Magazijn Bakker Logistiek in Zeewolde, foto: Bakker Logistiek

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-04-2021 • 17:11

157 Linkedin

Submitter: v42.net

Reacties (157)

Wijzig sortering
En daarom is het helemaal geen slecht idee om het productieproces volledig gescheiden te hebben van internettoegang. Maar tegenwoordig wordt alles maar over het "internet" aangesloten. Geen mens die er blijkbaar over nadenkt dat met een DoS aanval je belverkeer kan worden platgelegd. En dat is dan nog geeneens een "hack" waarbij data verloren gaat. Software zal altijd gaten kennen en het is maar de vraag hoe interessant jij bent als bedrijf voordat er iemand langskomt om de boel te encrypten of alles te wissen.

"Vroeger" waren er vaste verbindingen die van gebouw 1 naar gebouw 2 liepen. De tegenhanger vandaag zijn besloten VPN's die nergens het internet raken. De eerste hit met Google legt het verschil goed uit:

Waar mensen "internet" als een dragerdienst zien blijf ik dat "gek" vinden. "Internet" is iets wat gebruik maakt van IP als transportmiddel. En dat wordt getransporteerd over aansluitingen (glas, VDSL, Docsis) die uiteindelijk een laag 2 - ethernet - signaal vervoeren. IP is ook het transportmiddel in een modern VPN, maar heeft daar hangt geen uitweg naar het Internet.

En SD-WAN dan? Daar geloof ik ook niet in. De apparatuur is tamelijk duur en ik snap niet goed dat er eerst Internet wordt toegevoegd aan een aansluiting (waar het schijnbaar goedkoper van wordt) en dat er vervolgens dure apparatuur wordt aangesloten om de onveiligheid van internet teniet te doen. Je zou ook gewoon dat internet niet kunnen aansluiten. En voila, daar is je VPN.

En wat ik ook vaak tegenkom, een netwerkbeheerder die dat in 2 uur per week moet zien te doen en allang blij is dat hij iets aan de gang gekregen heeft en zich daarna niet meer afvraagt hoe veilig dat dan is. Of dat hier het geval is weet ik niet, gezien de grootte van het bedrijf ga ik er van uit dat ze de zaken regulier op orde hebben.
Ik heb ooit een chemie bedrijf mogen pentesten, de canon printer was enterprise admin. Het hele bedrijf zat in 1 /24 zonder acl/firewalling (responder.py aftrappen vanaf de guest wifi en je was binnen 5 min klaar). en het wachtwoord kon je op een kladpapiertje uitrekenen zonder computer. Ik zal je zeggen dat er heel veel bedrijven zijn waar dit nog realiteit is. Helaas helaas is security niet intuitief. En dat ransomware big business is, daar is de georganiseerde misdaad nu ook achter. Ik durf er vergif op in te nemen dat we meer van dit soort problemen bij het mkb gaan zien. De werkelijke vraag is, wat gaan wij als verstandige, als tweaker, als security expert doen op de beweging van de georganiseerde misdaad. Hoe maken we security makkelijker te bereiken voor de technisch leek.
Intrigerende vraag. Ik vrees dat het antwoord is "niet". Blijkbaar moet een bedrijf eerst gehackt worden of platgegooid met een DDos voordat die bewustwording er komt. Tot dat moment word je altijd wat meewarig aangekeken met de vraag of er echt zoveel geld uitgegeven moet worden. Daarom wijs ik op iets als risico management. Stel dat het WEL gebeurt en je ligt er 5 dagen uit. Het komt in het nieuws, hoe gaaf is dat? Imago naar de knoppen, klanten die wellicht afhaken, een enorm dure nasleep. Dat is het risico wat je neemt als bedrijf. En laat iemand daar dan maar een besluit over nemen. Security is dan niet het onderwerp, maar de nasleep, de verantwoording. Als directeur kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld bij nalatigheid. Dat blijkt wel te helpen. Maar het blijft "gedoe" :)
Intrigerende vraag. Ik vrees dat het antwoord is "niet". Blijkbaar moet een bedrijf eerst gehackt worden of platgegooid met een DDos voordat die bewustwording er komt.
Ja, zo werkt dat helaas altijd. Net zoals kruispunten waar geklaagd wordt over dat er telkens net geen ongelukken gebeuren omdat de inrichting onoverzichtelijk of onhandig is. Maar luisteren? Nee hoor; eerst moeten er wél ongelukken gebeuren.
Nee joh, je verzekert je ervoor, verzekering betaalt de georganiseerde misdaad, en je hobbelt gewoon verder alsof er niets gebeurd is.
Inderdaad veel bedrijven zijn al blij dat het gewoon allemaal werkt, bij ons beginnen ze nu met scanners via Wi-Fi, iedereen is blij tot het weer uitvalt ;) en ik geloof er niks van dat het veilig is maar ja zolang we niet gehackt worden gaat het gewoon zo door :P

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 10 april 2021 17:43]

Een beetje bedrijf gebruikt meerdere Wi-Fi groepen, eentje gereserveerd voor de scanners, een andere voor Wi-Fi telefoons bijv. en de andere voor gasten. Kijk maar eens in de supermarkten.
Een chemie bedrijf klinkt niet als klein, achter 1 /24?
Bij een chemiebedrijf moet je niet direct de mega installaties van de Rotterdamse haven of DSM in Geleen voor de geest halen. Net zoals er (hele) kleine autobouwers zijn, zijn er (hele) kleine chemiebedrijven.
Het is een van de redenen dat ik weg ben gegaan bij een vorige werkgever.
Toen ik dit aankaartte keken ze me aan of ik gek was. Op deze manier werken met een klein bedrijfje met 5 man gaat nog.
Maar vervolgens wilden ze een behoorlijk logistiek bedrijf op deze manier aansluiten. (+/- 150 man) Terwijl alles netjes voorheen met VLAN's en routing en firewalls gescheiden was.
Ik kon het gewoon niet aan om dit te verkopen ;(
Ik kan deze ervaring delen als techneut, het is meestal gemotiveerd met "Maar het werkt toch? Waarom zouden we het moeten veranderen/beter doen?"
Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in de automatisering maar werk ik bij een fintech bedrijf waar het tenminste serieus opgepakt wordt, waar security steeds vaker onderdeel is van elke beslissing.

Toch heb ik het gevoel dat het een gat in de markt kan zijn als je als bedrijf fatsoenlijk (en veilig) automatiseringssoftware op maat kunt maken, want goede ervaren clubs lijken helaas erg zeldzaam.
Klinkt als een goed idee, maar AH gaat qua logistiek heel ver met de "keten-integratie". Zo worden er afspraken gemaakt met leveranciers en logistiek dienstverleners dat zij zelf voorraden moeten houden en zelf moeten forecasten. AH besteld dus geen 50 pakken yoghurt per dag voor een filiaal, maar de yoghurt-leverancier ziet live hoeveel pakken er verkocht worden en past hier de productie en opslag op aan.
Vooral bij versproducten gaat dit heel ver, omdat de derving (producten over THT) een serieuze kostenpost is én AH een bepaalde houdbaarheid van de producten op het schap eist. Als een pak yoghurt 12 dagen houdbaar is, houdt de leverancier bijvoorbeeld 3 dagen "zelf" voor eigen voorraad en de overige 9 dagen zijn voor AH en de consument. Zo moeten ze dus elke 3 dagen een productierun draaien, op basis van de eigen forecast.
Ook worden de producten pas eigendom van AH zodra ze het pand van (bijvoorbeeld) Bakker verlaten, voor die tijd zijn alle kosten van derving etc. voor de leverancier. De logistieke term hiervoor is Vendor Managed Inventory, Bakker is hierbij een Shared Warehouse voor o.a. alle kaasproducten.

Ooit een rondleiding bij Bakker Zeewolde en Arla Nijkerk gehad - fascinerende processen. Maar zonder internet ligt alles plat. :+
Benieuwd of Boltrics, leverancier van het WMS, hier ook een rol in heeft.
Een beetje IT hardening is wel wenselijk. Toch blijft het verdraaid lastig. Je ijsverkoop is afhankelijk van de weersvoorspelling, je aanlevertijden van de drukte op de weg, en zo zijn er legio intersecties in de logistieke keten waarbij je informatie vanaf het internet naar je systemen wilt krijgen en vice versa natuurlijk. Het kan allemaal veilig, maar je moet over een hele serie aan bedrijven veilig werken. Dat vraagt heel goede afspraken en dan nog, kijk maar naar eternal romance / eternal blue.
Kwestie van risico management. "Wat als" we gehackt worden en we liggen 3 dagen plat. Wat is dan je imagoschade, je financiële leed, de kans op verlies van klanten, überhaupt of je over een jaar nog bestaat. En op basis daarvan neem je besluiten hoe de boel aan te pakken.

En ik weet dat het verre, verre van eenvoudig is waarbij je grootste risico op falen tussen de rugleuning en het toetsenbord zit. Mensen zijn geneigd altijd naar de makkelijkste weg te zoeken, onafhankelijk van protocollen, afspraken en dat soort dingen. Maar met die kennis is er wel degelijk een beleid op te zetten.

En nogmaals, ik heb geen idee wat er hier gebeurd is, misschien hadden ze de boel echt goed op orde en is er wat anders misgegaan. Als ze nu al inschatten dat het volgende weer opgelost is, lijken het geen prutsers te zijn.
Maar zelfs met een systeem met al die internetgegevens zou je een backupsystem moeten hebben voor als het internetsysteem plat ligt. Dat zou toch niet overdreven moeilijk zijn toch?
Hoe vervang je exact een online dienst met een offline "backup?" Die kan toch geen connecties leggen met leveranciers en andere online databronnen? Elk bedrijf met een eigen warehouse heeft bijvoorbeeld software die connectie legt met PostNL, UPS en andere bedrijven. Hoe ziet een offline backup er dan uit? Iemand die met een auto vol USB-sticks de digitale orders heen en weer brengt?

Als het allemaal zo makkelijk zou zijn dan waren deze problemen er ook niet. Je zou kunnen stellen dat je tussen al je leveranciers een VPN kunt trekken, maar dat is duur of helemaal niet mogelijk tenzij je echt een hele grote jongen bent.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 10 april 2021 02:35]

Ik bedoel meer in de zin van: Ligt alles eruit voor weken, dat je geen groot economisch probleem krijgt: Een systeem die tijdelijk de taken kan overnemen, wel digitaal, maar niet online. Chauffeurs die het maar even moeten doen met lokale gegevens bijvoorbeeld. Zodra de servers weer online zijn, dat je het online systeem weer in sync brengt door de lokale gegevens te uploaden naar de online servers (via hard copies) Zoiets in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 10 april 2021 03:28]

Volgens mij onderschat je gigantisch hoeveel tijd, moeite en geld zoiets gaat kosten en hoe weinig bedrijven zoiets zouden kunnen betalen. Dat is dan naast je online productiesysteem gewoon een secundair systeem die ook constant moet worden onderhouden en geüpgraded om een werkende offline-versie van je productiesysteem te kunnen zijn. Dat betekent dus een zooi developers/opsers die het gaan bouwen, softwarelicenties, hardware, etc. Aangezien 1 mannetje met degelijke dev skills al gauw noord van de 50K per jaar is sans verzekeringen/werkspullen, reken maar uit je kosten.

Met een systeem waar je live communicatie moet hebben met chauffeurs of je leverancier, zoals met de AH, is er geen offline alternatief. Als een megacorp. als Ahold een van zijn duizenden leveranciers info verstrekt via een API of ander online meldingen, dan dien je die gewoon te consumeren en je leveringen op af te stemmen. Die gaan niet speciaal voor jou je nummers afbellen of via een brief sturen dat ze morgen in Zoetermeer 200 kazen willen.
Een systeem die tijdelijk de taken kan overnemen, wel digitaal, maar niet online
Oftewel, het hele systeem nog een keer nabouwen, maar geen rechtstreekse kopie want het offline systeem moet zich op allerlei plekken anders gedragen dan het online systeem. En dan moet je ook een systeem maken dat bepaalt welk van die twee systemen wel of niet functioneert en welk systeem de taak over moet nemen van het andere systeem, wanneer beide systemen weer werken, en welke gegevens wel correct zijn (en dus gesynchronizeerd moeten worden naar het andere systeem) en welke niet. Afhankelijk van de taak is dit lastiger dan gewoon één veilig systeem maken. Leuk voor een legerbasis of voor een marslander, niet voor een kaasleverancier.

"Backup" is een snapshot van de toestand van je systeem op tijdstip X zodat je, als het systeem weer functioneert, terug kan gaan naar die toestand. Een volledig duplicaat systeem is geen backup.
Klinkt briljant; ontwikkel het en je hebt een gat in de markt gedicht.
Meestal heb je voor internet een aantal aansluitingen (meerdere glas lijnen en nog een extra backup). Generator en UPS voor de stroom voorziening... Dat helpt alleen niet tegen zulke bagger, tegen ransomware kan je je alleen wapenen door je systemen up to date te houden (dan nog heb je een probleem met zero day vulnerabilities), scheiding van systemen/netwerken, secure development process met pen testing, proactieve monitoring die afwijkend gedrag identificeren, smart backup strategies etc etc. Met andere woorden, een serieuze IT investering.
En daarom is het helemaal geen slecht idee om het productieproces volledig gescheiden te hebben van internettoegang
Ik ben een grote voorstander van investeren beveiliging en dat is hier niet geweldig gegaan.

Aan de andere kant. Tsja, dan eet ik een weekje geen tosti's, maar boterham pindakaas.

De maatregelen mogen ook best in verhouding staan met de impact.

We leven in Nederland, maar zelfs hier is voorverpakte kaas geen zaak van nationale veiligheid.
In dit geval lijkt me de impact sowieso klein, want er zijn nog tig andere winkels waar je wél voorverpakte kaas kunt halen. En zelfs al zou het daar op zijn, dan zijn er nog kaaswinkels, weekmarkten, boerenmarkten, etc. waar je alsnog een stuk kaas kunt halen.
Reken maar dat AH in dit soort gevallen bikkelhard een forse schadeclaim neerlegt hoor. Voor een weldenkend mens is de impact in praktische zin waarschijnlijk inderdaad niet heel groot, maar voor Bakker is hij in dit geval waarschijnlijk aanzienlijk. Wat er hier gebeurd is weet ik niet, maar ik schat in dat preventie in dit geval goedkoper geweest had kunnen zijn dan de gevolgen te accepteren.
Zeker, maar de post waar ik op reageer heeft het over preventie door middel van airgappen.

Dat is voor een kaasboer, wiens orders allemaal ongetwijfeld digitaal binnenkomen, gewoon geen realistische werkwijze.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 10 april 2021 17:22]

In dit geval klinkt dat misschien wel aardig maar werkt niet. Bakker Logistiek verzorgt het voorraadbeheer en orderpickproces voor AH. Hoe denk je dan dat alle bestellingen voor de winkels moeten worden doorgegeven? Via de telefoon? Gaat m niet worden gok ik met 900 zaken. Ben je dan kwetsbaar? Ja, denk het wel. Maar een logistiekbedrijf is meer bezig met logistiek dan met internetbeveiliging.
En dat werkt alleen via het internet? Daarom bestaan er besloten VPN's volledig los van het internet. Leesvoer?
De internetverbinding is natuurlijk niet het enige wat kan haperen.

Idealiter zou je een compleet ‘backup bedrijf’ willen hebben, maar dat is waarschijnlijk veel te duur, complex en tijdrovend.

Een landbouwbedrijf staat of valt met een succesvolle oogst. Dat moet in een bepaalde periode gebeuren en dan moet het ook nog mooi weer zijn en droog genoeg etc. Als de aardappelrooier dan kapot gaat en je moet wachten op een onderdeel en/of tot hij gerepareerd is, heb je een groot probleem.

Idealiter zou je een reserve-aardappelrooier willen klaarzetten, maar die kost tonnen. Dat kan financieel gewoon niet uit. Dat is nou eenmaal bedrijfsrisico. Je kan nou eenmaal niet alles voor zijn.
Zoals ik al ergens ander heb gemeld, dat is onderdeel van je "risico mitigatie plan" die je elk jaar weer eens tegen het licht aan houdt.Wat jij ook aangeeft, als het risico op een slechte oogst laag is, de kosten om dat kleine risico af te dekken extreem hoog zijn, dan kan je daar een goed besluit over nemen ...
wij hebben dat gescheiden, het industriele net is niet aangedloten op het internet, alleen gaat productie data via data diodes naar dmz’s en vandaar verder. productie data gaat in batches, tijd daartussen staan de diodes uit (spanningsloos) ip verkeer kan alleen vanuit binnen worden opgezet. verder backup,backup en disaster recovery testen. de backups nog steeds ook op tape, niet online benaderbaar, tot 6 maanden terug.
mfa authenticatie met 4 eyes principle voor admin taken. compartementisaties op verschillende levels. het risico profiel is de business case.

Trouwens sd wan is best wel ok, eigenlijk is alleen de last mile internet maar met tls tunnels erover. heb een site in azie in no time in de lucht met secure en redundant koppeling. (dual isp)
Dat is ook de enige "use-case" voor SD-WAN die ik kan verzinnen als je in een ver buitenland zit met internet als enig medium beschikbaar. Maar binnen NL kan ik me er letterlijk niets bij voorstellen, dan is "goedkoop" blijkbaar belangrijker dan "goed".
binnen nederland ook. kosten en levertijd tav mpls connecties zijn lager.
geen aparte fw meer met slechte configuraties. goede ervaringen mee. net 30 sites in duitsland erop gezet. maar ik geef toe, ook gesloten mpls houden we nog, met name voor data pipelines (lage latency)
Tja, dan neem je een bewust risico. En dat hoeft - als je weet wat je doet - zeker niet slecht te zijn. Maar je bent ineens afhankelijk van apparatuur met wellicht een onbekende achterdeur of gaten in de beveiliging. En dan kan je zomaar ineens de Sjaak zijn. Hoezeer je de zaken op orde hebt, het feit dat je aan een internet connectie hangt maakt je kwetsbaar, al was het maar een DDos aanval. Dat zou in ieder geval in je jaarlijkse risk assessment een terugkerend onderdeel moeten zijn of risico, imagoschade en financiële impact nog in balans zijn.
allemaal kwestie van risico afweging en hoeveel je er voor over hebt om 4 uur,8 uur een week eruit te liggen, als je maar weer kan opstarten. uiteindelijk moet je ergens aan het internet. overal is een mitigatie voor, zelfs ddos (cloudflare bv) als je maar betaald.
Dan vraag ik mij af of het alleen bij kaas blijft. Bakker Logistiek doet gekoeld & geconditioneerd transport maar het lijkt mij stug dat ze met een vrachtwagen vol met kaas alle AH-fillialen af gaan.
De containers met voorverpakte kaas worden door Bakker Logistiek naar de DC's van Albert Heijn gebracht. Daar worden deze containers verzameld met de rest van de vracht voor een winkel. Dus ja, enkel de kaas mist, de overige vracht wordt nog gewoon geleverd en heeft verder geen last van deze hack.

[Reactie gewijzigd door Deatheyee op 9 april 2021 17:49]

Nee, niet correct!
Ook wanneer je zoekt op salades van bijv. Johma dan zie je dat die tijdelijk niet op voorraad zijn
Wat je zegt klopt helemaal en ik was niet volledig in mijn reactie. Het gaat om het volledige kaasassortiment, bepaalde soorten salades, borrelhapjes, en minder gangbare zuivelproducten. Deze komen vanuit Bakker Logistiek en worden dan aan de DC's van AH geleverd. Het gros van de versproducten komt daar niet vandaan en wordt nog wel geleverd.
Niet alle kaas aangezien er ook een deel van Bouter komt.
Bouter snijdt en verpakt de kaas, maar vervolgens gaat het naar Bakker Zeewolde waar het samen met andere producten per filiaal wordt verzameld.
viel mij ook op dat de mozarella schappen leeg waren
Bij dit onderdeel van Bakker Logistiek werken een paar honderd Polen die de kaasproducten, maar ook vleeswaren en dergelijke in kratjes per filiaal op rolley's verzamelen. Bakker doet hier alleen de opslag en logistiek, het transport naar de dc's en vanuit de fabrieken wordt door vervoerders gedaan die voor AH rijden.
Het zou natuurlijk kunnen dat men tijdelijk manueel is gaan werken en door die extra werklast heeft beslist om de voorverpakte kaas te schrappen zodat de rest wel naar de winkels kan.
Op zich best logisch omdat kaas over het algemeen een veel langere houdbaarheidsdatum heeft dan bijvoorbeeld versproducten (vlees/vis/groente)
De Dirk kaas, en soms ook zaanse hoeve schimmelt anders best snel hoor is mijn ervaring.
Nu is Zaanse Hoeve niet het toonbeeld van kwalitatieve producten ;)
Dat zijn gewoon net zoals zoveel zaken de zgn B-Merken.
Op zich prima en voldoen aan alle standaarden, maar het zijn niet de 'bewaar' producten ook
Om te raspen voor gerechten,niet om zo te eten hoor. Daar heb ik Beemster voor. Niet dat dat ook maar "A-kwaliteit" is hoor.
Anders kijk je even naar de afleveringen over kaas van de Keuringsdienst van Waarde.
Dan koop je geen kaas meer in de supermarkt.
tja, ik ben al jaren heel blij met de lokale kaasboerderij om de hoek.
Dat zou ik ook niet doen, het beste is zelf de koe melken en dan kaas maken.
O. A. Natuurgerijpt bedoel je?
En de plastic kaas (pizza), parrano etc?
Old Amsterdam etc?
Gisteren tegen zeven uur waren, in ieder geval in het AH filiaal waar ik was, alle kaas schappen (bijna) leeg maar alle andere schappen gewoon normaal vol.

[Reactie gewijzigd door gws24 op 9 april 2021 17:55]

Ligt er op die locatie niet alleen kaas?
In mijn filiaal had het wel degelijk impact op alle verse producten: er kwam deze week maar ongeveer de helft binnen van wat we normaal horen te hebben.
Ze leveren de kaas dan ook aan de distributie centra van AH, en vanuit daar nemen onder andere bakker transport de voorraad voor de winkels mee (maar dan ook bijvoorbeeld alles gekoeld) en niet alleen kaas
De vraag die niemand zich hier blijkbaar stelt, is: Waarom zou je een transportbedrijf hacken? Ben je een concurrent-kaastransportbedrijf? Ben je een Chinees met lactose intolerantie? Of ben je fel tegen microbieel stremsel?

De vraag hierbij hóe en waarom dit bedrijf is gehackt, is veel relevanter dan de directe gevolgen die men er van ondervindt.
Het hoeft niet noodzakelijkerwijs iemand te zijn die iets tegen dat specifieke bedrijf heeft of kaas niet lekker vindt, het kan ook een willekeurig slachtoffer zijn wat de hacker heeft gevonden door te zoeken naar kwetsbare systemen.

Zolang een hacker een bedrijf kan gijzelen dan kan hij of zij er proberen geld mee af te persen, maakt niet uit wat voor bedrijf het is.
Een kaas liefhebber die alle afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde kent?
Dan verbied je alle kaas in de supermarkt.

Ga ik nu weer verder met mijn kaasfondue van soumaintrain affiné

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 9 april 2021 21:28]

In geval van ransomware: je kan er geld aan verdienen!

Een andere reden: voor de lol.
geld. Garmin had 10 miljoen betaald
Omdat er een (digitale) deur open stond, waarschijnlijk puur toeval. Waarom kiest een inbreker voor dorpstraat 13? Omdat ie daar ongezien binnen kon komen.
Worst kaas scenario dit :{
Zo dit is wel een hele slechte... Cheesus Christ...
Toch wel serieus issue dit. Het is blijkbaar een kwestie van tijd voordat er ergens een land bewust door criminelen wordt gedestabiliseerd door het gelijktijdig platleggen van kritieke voorzieningen en bedrijven.
Een heel land gaat criminelen echt niet lukken. Dat zal zelfs voor veiligheidsdiensten/militaire organizaties een erg grote klus zijn.

En wat bereik je ermee in een land als Nederland? Tegen de tijd dat de bestaande voorraden op zijn kan ons eigen leger een nooddistributie opzetten. (en dingen als stroomvoorziening zijn kwetsbaarder, maar ook beter beveiligd)

Misschien dat een land dat een netto importeur van voedsel zich daar wat meer zorgen over moet maken, maar daar zijn er ook niet veel van.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 9 april 2021 19:58]

... en dingen als stroomvoorziening zijn kwetsbaarder, maar ook beter beveiligd ...
Think again. Veel systemen hangen aan een internet verbinding (Paragraaf 3.3) . Wel met iets van een VPN ertussen mag ik hopen, maar de eerste horde - toegang vanaf een publiek netwerk - is al voor je genomen. Er wordt daar een voorbeeld gegeven van een hack in de Oekraïne met in paragraaf 3.4 de voorzichtige opmerking dat de hele EU qua stroom aan elkaar hangt met nog een voorbeeld hoe dat dan weer mis kan gaan. Kortom, ik ben geen insider, maar dat de boel strak op orde is, is niet wat ik tussen de regels door lees.

Het eerste stukje van paragraag 3.3:
Uitval van de stroomvoorziening kan ook het gevolg zijn van moedwillige verstoring door kwaadwillenden. Het gedigitaliseerde elektriciteitssysteem is kwetsbaar voor dergelijke verstoringen doordat tal van onderdelen in verbinding staan met internet. De windmolens van elektriciteitscentrales bijvoorbeeld, worden op afstand bestuurd via een internetverbinding. En ook het updaten van de software in de digitale systemen van dergelijke apparatuur gebeurt via internetverbindingen.
Toch wel serieus issue dit. Het is blijkbaar een kwestie van tijd voordat er ergens een land bewust door criminelen wordt gedestabiliseerd door het gelijktijdig platleggen van kritieke voorzieningen en bedrijven.
En dat noem je een staatsgreep, of revolutie ...
Wat is daar dan anders aan, dan aan de Franse revolutie, of die in Cuba ?
De hack werd maandag ontdekt en had geen gevolgen voor de leveringen van dinsdag, maar wel voor die van woensdag en donderdag.
Toen ik maandag de boodschappen bestelde, die dinsdag geleverd werden, stond bij een heel groot deel van de voorverpakte kaas al dat het tijdelijk niet leverbaar was...
Dat klopt toch. Als de order pick voor de DC’s van dinsdag al gedaan is en daarna is het ongewis of je kunt picken is je ATP (available to Promose) 0 en is er dus geen beschikbaarheid
Ga je wel orders aannemen op klantniveau dan maak je het nog lastiger om te picken omdat de gemiddelde DC een veel grotere order heeft dan een losse eindgebruiker.
Nu allemaal kaas hamsteren dan kunnen we volgende week praten over een bull whip effect }>
Wat er staat klopt niet. De hack had dus wel gevolgen voor de leveringen van dinsdag.
Hacked by support@localhost
Dus, support je lokale kaasboer, smaakt nog beter ook.
Geeft niks, oude kaas is ook wel lekker.
Die haal ik ook altijd voorverpakt bij Appie!
Mooi plat stuk, lekker snijbaar... :P
Je bedoeld jonge kaas met caroteen toegevoegd voor de kleur?

Kennelijk bevat kaas van de koe van nature caroteen. Weer wat geleerd

[Reactie gewijzigd door st.maartenk op 9 april 2021 17:24]

Caroteen zit in het gras.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Anatto

Is hetgeen wat jonge kaas (en oude) geel maakt/houd.
Je hebt oude kaas en je hebt Old Amsterdam.
Die laatste mogen ze geen oude kaas noemen omdat de kaas niet lang genoeg rijpt, maar ze middels chemische trucjes in een kortere rijptijd de kenmerken kunnen ontwikkelen.
gewoon veel meer zout en de ventilator erop, moet je is kijken hoe snel ie hard, niet te eten en droog is :+
middels chemische trucjes in een kortere rijptijd de kenmerken kunnen ontwikkelen.
Raar dat die 'kaas' verhoudingsgewijs extra duur is, wordt daar de consument extra uitgemolken ?
Helaas PindaKAAS... (Sorry, ik kon het niet laten)
de heleas pindaas is van de aldi, niet van de AH.

https://www.aldi.nl/merken/aldi-merken/helaes.html

Och, als je kaas bij de bakker koopt kun je wat problemen verwachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee