Belastingdienst zegt dat dagenlang aanhoudende storing voorbij is

De Nederlandse Belastingdienst geeft aan dat de storing bij Mijn Belastingdienst is opgelost. Door de storing konden mensen in de afgelopen dagen problemen ondervinden bij het inloggen om aangifte te kunnen doen. De inlogproblemen kunnen echter nog steeds optreden.

Op zijn eigen storingspagina maakt de Belastingdienst er nog geen melding van, maar een woordvoerder laat aan de NOS weten dat de storing is opgelost. Nog niet alle problemen zijn echter verdwenen; de woordvoerder zegt dat het aantal mensen dat tegelijk aangifte kan doen, nog altijd beperkt is. Volgens de dienst zal deze situatie met de beperkte capaciteit nog wel een aantal dagen aanhouden, al zei de dienst donderdag dat steeds meer mensen tegelijkertijd aangifte kunnen doen.

Op dit moment zijn er nog steeds mensen die aanlopen tegen de melding dat het maximale aantal ingelogde personen is bereikt. Vanaf maandag wordt de capaciteit vergroot. Vrijdag hadden rond het middaguur 800.000 mensen aangifte gedaan en dat zat afgelopen woensdag nog op 474.000.

Eerder sprak de Belastingdienst over een 'ernstige technische storing'. Deze begon op 1 maart, de dag waarop Nederlanders kunnen beginnen met het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte. Toen zei een woordvoerder van de dienst tegen Tweakers dat de oorzaak onbekend is en dat er onderzoek wordt gedaan om die te achterhalen. De precieze oorzaak van de storing is nog altijd onbekend.

Door de problemen en de obstakels voor mensen om hun aangifte te kunnen doen, heeft de Belastingdienst de deadline met een week verlengd. Die ligt nu op 8 mei in plaats van 1 mei.

Door Joris Jansen

Redacteur

05-03-2021 • 14:57

184 Linkedin

Reacties (184)

Wijzig sortering
Eerder had je twee prachtig applicaties voor Windows en Mac, waarmee je lokaal de aangifte kon controleren en afhandelen. Vervolgens werd de data verstuurd op het moment dat je op de knop drukte. Volgens mij de ideale manier om dit capaciteitsprobleem te voorkomen, dus ik begrijp niet waarom ze daar van af gestapt zijn.
Omdat het nogal kostbaar is om die applicatie te onderhouden. En het is een paar keer gebeurd dat er een fout in zat, zie dan al je gebruikers maar eens aan de nieuwste versie te krijgen, anders zit je dus weer met aangiftes die met de bugged versie gedaan zijn die weer gecorrigeerd moet worden.

Daarnaast heeft die applicatie niet de mogelijkheid voor vooringevulde velden, terwijl er tegenwoordig nou juist zoveel mogelijk al vooraf ingevuld wordt. Voor 98+ procent van de mensen is de aangifte binnen 5-10 minuten af te ronden, want staat bijna alles al wel ingevuld.
De afgelopen jaren heeft de online aangifte zich bewezen. Het downloadprogramma was voor het eerst beschikbaar in 1996, toen nog op de aangiftediskette. In de afgelopen jaren is de aangifte technisch steeds complexer geworden en ook staan steeds meer gegevens vooraf ingevuld. Het downloadprogramma moest ieder jaar opnieuw worden gebouwd voor verschillende besturingssystemen en versies van Windows, Linux, OSX en andere voorbeelden. Bij elke nieuwe update van één van die besturingssystemen was het noodzakelijk het programma steeds weer aan te passen. Het gebruiksgemak van Easytax was daarom steeds lastiger te waarborgen. Dat is niet het geval bij de online aangifte. Bij de online aangifte hebben mensen bovendien ook altijd de beschikking over de meest actuele versie. En ingevoerde gegevens worden tussentijds altijd opgeslagen en blijven ook bewaard als mensen op een later moment door willen gaan met hun aangifte. Ook als er een verstoring in de online aangifte zou zijn.
Zje de Belastingdienst zelf: https://over-ons.belastin...-tot-mijnbelastingdienst/

(EasyTax was dus de naam van dat verouderde aangifteprogramma)
Zoals anderen reeds gezegd hebben: laatste versieprobleem is zeer eenvoudig op te lossen met een simpele versiecheck bij opstarten en auto update.

Ondersteuning op meerdere OS-en is ook niet zo moeilijk als je het bij design netjes aanpakt en een goed framework gebruikt. Het is een data invoer programma, geen fancy graphics of onderste uit de kant van de hardware. Als heel wat open source programma's met klein team of 1 persoon dat kunnen, waarom dan niet de belastingdienst?

Maar ja de keuze voor online is nu gemaakt, zal ook niet meer veranderen...
Anno 2021 ga je simpelweg geen software meer distribueren voor dit soort zaken. Het is veel meer werk, foutgevoeliger en je moet meer support leveren omdat geen systeem bij wijze van spreken hetzelfde is. Via een browser lever je de meest homogene ervaring.
Als 800.000 mensen binnen 1 week hun aangifte willen indienen hoef je geen extra support te leveren wil je zeggen? Ik denk dat de kracht van old-skool lokale applicaties niet onderschat moet worden.
Online invullen is leuk, maar kent ook zijn beperkingen. En of het zoveel veiliger is waag ik te betwijfelen.

De meest homogene ervaring? Gebruik je Edge, IE, Firefox of toch Chrome? Welke versie en met welke plugins? Lekker veilig he al die verschillende browsers en PKI certificaten die bijgehouden moeten worden.
Tldr: laat de belastingdienst zich tot doel stellen de jaarlijkse aangifte overbodig te maken met doorgiftes van alleen incrementele veranderingen.

Misschien moet de belastingdienst toe naar een soort continue aangifte systeem. Hebben mensen een aanpassing dan is het reden om die aanpassing kenbaar te maken aan de belastingdienst. Dan valt dat belachelijke vraag aanbod probleem weg dat een heel systeem moet worden uitgelegd om een jaarlijkse toestroom te kunnen verwerken, terwijl het de rest van het jaar duimen draait.

Dit proces zou dan moeten worden teruggebracht tot soort tussentijdse aangifte light. Ik heb wel eens een tussentijdse aangifte moeten doen en dat is eigenlijk een verkapte complete aangifte, dat zou makkelijker moeten, met meer accent op de eigenlijke aanpassing.

Zolang jij maar de veranderingen in je levenssituatie doorgeeft zou de belastingdienst van jou een up to date status moeten hebben, en is die formele aangifte helemaal niet meer nodig.

Een faal die ik nog wel zie is dat mensen veranderingen in hun leven hebben waarvan ze niet onderkennen dat het relevant is voor hun belastingafdracht. Nu krijgt die belastingdienst veel veranderingen ook zelf door. Zij zou dan een suggestie naar de cliënt in de trant van "Wij hebben de volgende verandering binnengekregen, wij raden U aan om uw aangiftestatus bij te werken." kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 6 maart 2021 11:49]

Een faal die ik nog wel zie is dat mensen veranderingen in hun leven hebben waarvan ze niet onderkennen dat het relevant is voor hun belastingafdracht. Nu krijgt die belastingdienst veel veranderingen ook zelf door. Zij zou dan een suggestie naar de cliënt in de trant van "Wij hebben de volgende verandering binnengekregen, wij raden U aan om uw aangiftestatus bij te werken." kunnen doen.
Als je doelt op veranderingen qua inkomen die impact hebben op bijvoorbeeld de zorgtoeslag, dan heb ik nieuws voor je. Die systemen zijn niet aan elkaar gekoppeld, dus de belastingdienst weet simpelweg niet dat jouw inkomen is gestegen of gedaald tenzij jij het zelf aan de toeslagen afdeling door gaat geven.

Veel studenten die hun eerste baan krijgen en hun zorgtoeslag laten doorlopen gaan hierdoor duizenden euros moeten terugbetalen.
Aan jouw voorbeeld dacht ik zelf nog niet eens. Ik dacht meer aan de voor de hand liggende gegevens als hypotheek en salaris.

Betrekken we de toeslagenmaterie ook in deze discussie dan wordt wat ik voorstel een uitdaging. Niet alle mensen kunnen op alle regelingen anticiperen zonder dat de belastingdienst hen hierin kan meenemen zonder met de privacyrichtlijnen in de knoei te komen.

Een continue aangiftesysteem zou ook nooit een doel op zich moeten zijn. Wel kan het beogen van een dergelijk systeem katalyserend werken om ons belastingregiem te vereenvoudigen waarbij minder belastingen aan de voorkant en minder toeslagen aan de achterkant een doel kan zijn.
"dus de belastingdienst weet simpelweg niet dat jouw inkomen is gestegen of gedaald"
Ik draag netjes elke maand ZVW Bijdrage & Loonheffing af, die zijn beide gerelateerd aan het salaris. De belastingdienst weet heus wel of mijn salaris stijgt of daalt, maandelijks indien nodig. Ze vullen ook de salarisgegevens vooraf in, dus 2e bewijs dat de belastingdienst het gewoon weet. Toeslagen lopen ook via de belastingdienst.
Als je zoveel verschillende regels en toeslagen maakt, moet je ook zorgen dat je die kunt volgen/handhaven.
Anno 2021 ga je simpelweg geen software meer distribueren voor dit soort zaken. Het is veel meer werk, foutgevoeliger en je moet meer support leveren omdat geen systeem bij wijze van spreken hetzelfde is. Via een browser lever je de meest homogene ervaring.
Ja, mooi verhaal, maar het feit blijft: offline aangifte werkte wel gewoon ten alle tijde, deze online aangifte werkt niet op het cruciale moment dat mensen aangifte willen doen.

Software die werkt is superieur aan software die niet werkt. Simpel.

Dat de ervaring homogeen is, daar heb je dan wel weer gelijk in: op alle browser werkte immers de aangifte software NIET. :+ Dat is idd homogeen.

PS: ik heb een diepe haat voor cloud spyware, dus ik zal toegeven dat ik misschien wat partijdig ben.
Dat zou je wel zeggen... Maar niet alle computer zijn gelijk qua software, updates, instellingen etc. Ik heb een tijdje bij de belastingtelefoon gewerkt en tijdens de aangifteperiode bij het ODA-team gezeten (ondersteuning digitale aangifte). Een team met computerexperts met ervaring met Windows, Macs en Linux.

Een van de meest voorkomende problemen was antivirusprogramma's die om SSL verkeer te kunnen scannen hun eigen certificaten gebruikten. Aangezien het aangifte programma het servercertificaat controleerde gaf die een foutmelding omdat het lokale certificaat van de virusscanner natuurlijk niet wordt geaccepteerd. Volgens mij ging het om ESET als ik het mij goed herinner. We hebben heel veel mensen kunnen helpen zodat ze alsnog hun aangifte konden indienen.
Precies, je kunt wel lokaal je aangifte maken, maar op enig moment moet je het uploaden, met alle controles die erbij horen.
Het probleem was niet de 'app'. De website is gewoon in angular geschreven, dus eigenlijk download je de app als je hem 1x in de webbrowser opent.

Dit is puur de data ophalen of wegschrijven, wat een app ook zou doen.

Ik heb constant de dev tools van de browser er bij open gehad dus ik zag constant het weer mis gaan. Dat was puur in de API calls naar de server toe.

En ik denk dat een app ook dat zelfde zou doen want anders moet je constant ook alle regels en business code helemaal in de app gooien.

Maar het meeste zit in de de app was meer eerste ophaal en het opslaan tussen schermen.

Maar ook de berekening op het laatst da's een service call naar de server die voor mij soms heel traag was, of zelfs mij weer opnieuw naar het login scherm stuurde.
En da's het vreemde waarom dat is bij dat soort service calls.
Waarschijnlijk onhandige implementatie van microservices. Dit lijkt op een ‘klassiek’ probleem hier: verschillende microservices gebouwd door verschillende teams en te weinig aandacht voor de communicatie tussen de microservices (die via proxy lopen).
Beter had een service mesh geweest denk ik.
Beter had een service mesh geweest denk ik.
Beter was het een Desktop app, waarbij de enige communicatie met Belastingdienst servers het uploaden van 1 klein tekst bestand is met de aangifte erin.

Zoals vroeger dus. Werkte ALTIJD. Veel simpeler, veel stabieler, veel goedkoper qua hosting.

Ik snap de obsessie met half brakke "alles moet continu online" meuk niet.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 6 maart 2021 09:38]

Nog een keer als je de app hebt geladen in je browser en je gegevens zijn ingevuld (opgeslagen of vooringevuld) dan is er bijna geen communicatie meer met de server. Behalve een opsla actie als jij 1 sectie heb ingevuld en op akkoord heb gedrukt..

En de verdeel module die zit ook niet in de app da's een serverside iets.

Dev kans is het groot dat als ze een desktop app hadden gemaakt, wat vast dan gaat via electron want anders hoe maak je een app voor Windows, OSX(x86 en arm), Android, iOS en Linux?
Ohh en dan heb je ook nog bv mijn vriendin die alles met een Chromebook doet, maar ok dat kan dan via Android.
Zodat iedereen het in kan vullen?

Via de browser is gewoon het makkelijkste om iedereen te bereiken, maar goed dan kun je nog steeds een progressieve webapp maken die je maar 1x download , dan 1x je gegevens ophaald die vrij lokaal opslaat (naast backup in de cloud). Wie die nog minder communicatie met de cloud hoeft te doen.

Het zit hem dus niet in desktop app of niet, maar meer hoeveel doe je server side
App of website, er moet aan de kant van de belastingdienst uit een heleboel data een selectie worden gemaakt om jouw data in te vullen. Daarnaast moeten er berekeningen worden uitgevoerd die ook handiger zijn om uit te voeren aan de kant van de server.
Dit wordt vaak gedaan met microservices omdat dan alle losse taken afzonderlijk kunnen worden gedaan met een specifiek ‘stukje’ server dat vrijwel op zichzelf deze taak uitvoert. Dit is makkelijker bouwen en beheren en is goed schaalbaar. Nadeel is dat data tussen deze microservices moet worden uitgewisseld en dit is dan vaak de bottleneck.
Vroeger had je vaak 1 grote database server en meerdere applicatie servers. Hier was de database server lastig schaalbaar vanwege dat ‘redundantie’.
Beide zaken, database of microservices zijn nodig ongeacht de ui. Echter met een applicatie heb je een extra bottleneck in de distributie van de applicatie l.
Alles moet online in de toekomst, lokaal zal compleet van de aardkloot komen te verdwijnen. Het is goedkoper en straks kunnen álle data ter wereld gemigreerd worden.
Ik denk dat de belastingdienst genoeg inkomsten krijgt van de burger om een goed werkende app maken. Genoeg in-house mensen die daar werken. Dat is geen excuus. Je kan gewoon de nieuwste versies laten installeren voor de persoon. En je kan checkups maken die deels offline-online draaien. Waarom moet alles zo cloud, web-based zijn voor wat? Sommige dingen zou gewoon via simpele software wat het is.
Ook de belastingdienst heeft een tekort aan goede IT medewerkers, ze hebben momenteel 111 IT vacatures open staan op hun website https://werken.belastingdienst.nl/vacatures/vacature/ict

Een flink deel van de reacties hier die het beter weten kunnen dus reageren :)
Tja, ze willen alleen maar HBO/Universitaire school verlaters ... geen mensen met 30 jaar ervaring ...
Iemand met 30 jaar werkervaring heeft in de meeste gevallen ook HBO werk en denkniveau..
Aan enkel schoolverlaters heeft de belastingdienst niets, wel is als IT-er belangrijk dat je bij bent blijven leren en je papieren op orde hebt en op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.
Ik werk al 30 jaar in de IT, heb ongeveer 24 certificeringen op HBO niveau, en werk op dat niveau ook jarenlang gedaan...
Sinds Corona afgelopen april werkloos geraakt, wordt nu overal afgewezen, omdat mijn vooropleidingen geen HBO zijn...
Heb zelfs bij DUO en gasunie gewerkt...
Stellen het nu overal als harde eis in... Ervaring interesseert ze totaal niet ...
Tja vervelend, ik denk dat in jouw leeftijdscategorie (rond de 50 jaar?) er anders wordt gekeken.
Werkervaring alleen is niet voldoende, het zal ook aantoonbaar moeten zijn dat je gedurende je carriere niet te lang op 1 plek hebt gezeten en ook in functie bent doorgegroeid.
*kuch* wij bepalen, dmv onze volksvertegenwoordiging, hoeveel operationeel budget er naar de Belastingdienst gaat. Niet de Belastingdienst zelf op basis van wat ze namens en voor ons ‘binnen halen’
Zouden veel van deze problemen niet kunnen worden opgelost met een Electron-applicatie?
Dat is toch nog steeds web based dan?
Niet per se. Het is dan gebouwd op webtechnologie, maar kan prima offline draaien. Dan kan je lokaal alle data opslaan en als je klaar bent op verzenden drukken.
Dat offline draaien kan dan ook gewoon met een normale webapp. Je kunt met electron niets dat je niet ook gewoon uit een normale browser kunt, sterker nog; electron is niet veel meer dan een gebundelde Chrome browser.
Heeft het niet ook meerwaarde dat node.js meegebundeld is?
Ik weet het niet hoor, heb niet genoeg kennis van web(-gerelateerd) development.
Wat is volgens jou de meerwaarde dat node.js erbij zit?
Voor zover ik begrepen heb is node.js bedoeld voor server-side javascript (waarbij server-side in dit geval op je eigen desktop is). Dat doel klinkt alsof het faciliteiten / mogelijkheden biedt die browser-based javascript execution niet biedt. Als dat niet zo is dan snap ik niet waarom node.js überhaupt meegebundeld wordt, aangezien je dan gebruik kan maken van het ook gebundelde chromium voor javascript-executie.
Node is weer gewoon chrome natuurlijk
Het enige wat electron echt brengt is meer desktop integratie.
Wat je totaal niet nodig hebt.
Lokaal opslaan kan prima met HTML5. Zoveel data is het niet.

Probleem is niet de app, die download je al op het moment dat je hem voor het eerst laad (het is een angular app)
Het waren de services (laden van data of het opslaan van data en ook de verdeel berekening) wat constant er uit lag of je op 1 of andere manier weer liet inloggen (je was weer uitgelogd om 1 of andere manier)
En dat is een beetje raar want je inlog info zou gewoon in de app moeten zitten en als jij weer een service call doet zou je dat gewoon weer mee moeten sturen (bv een jwt token)
Daarnaast heeft die applicatie niet de mogelijkheid voor vooringevulde velden, terwijl er tegenwoordig nou juist zoveel mogelijk al vooraf ingevuld wordt.
Dat had 'ie wel, maar dat was vergeleken met de huidige oplossing geloof ik een enorm gezeur.
Voor het voorinvullen moest je inloggen met digid en een bestandje downloaden welke automatisch opgepakt werd. In mijn herinnering waren dat (met de windows applicatie) meer handelingen, maar nu is het inloggen juist verplicht (immers het is een webapplicatie) en denk ik dat het aantal (extra) handelingen wel mee viel.
Onzin, versie fout dan automatisch nieuwe versie downloaden. Vooraf ingevulde gegevens ook simpel download vanuit je account. Onderhoudskosten? Nee dit is goedkoop met de hele online infra load balancing etc. Kortom die 'oude' methode had met wat aanpassingen prima voldaan en dit soort problemen voorkomen... }>
De enige vraag is dan wel, of dat desktop-programma daadwerkelijk de servers minder had belast? Je moet toch nog steeds veel gegevens ophalen en versturen.

Verder is het misschien veel moeilijker om zo'n programma 100% veilig en betrouwbaar via Digi-D te laten inloggen.
Er zijn wel meer oplossingen denkbaar. Ik ga er vanuit dat ze in Duitsland en Belgie ook belanstingaangifte moeten doen.

Samen capaciteit inkopen en bv afstemmen welke landen wanneer beginnen. Bv in Nederland al in Februari en Belgie pas in April

(ik weet niet hoe het in die landen zit maar het zal toch ongeveer gelijk zijn). Zal in ieder geval zorgen dat je extra capaciteit tot je beschikking hebt.
In Duitsland kan het sinds een paar jaar digitaal, maar zonder vooraf ingevulde gegevens.
Je kunt ook gegevens automatisch in laten vullen, maar daar moet je je wel extra voor aanmelden. Verder kun je nog de gegevens van vorig jaar kopiëren zodat het tenminste iets minder werk is.
Ik heb het voor mijn vriendin gedaan en alleen de gegevens van vorig jaar kwamen mee, wellicht heb ik wat verkeerd gedaan. Buiten het feit dat het in een andere taal is, vind ik het systeem in Duitsland veel complexer :)
Het is oneindig complex. Außergewöhnliche Belastungen en Sonderausgaben zijn verschillende dingen... Hoe kom je erop? En dan vragen ze altijd of ik een huis in België heb, etc etc. Ik heb nooit in NL belastingen betaald maar het Duitse systeem is ècht moeilijk.
Ik ga er vanuit dat de Belastingdienst gebonden is aan bepaalde regels over waar de data over de financiele situatie van zo ongeveer alle Nederlanders geparkeerd mag worden, en dat dat niet bij een derde partij zoals een buurland mag zijn. Vandaag zijn het onze vrienden, maar wie weet morgen niet meer, en wie weet wat er dan met de data gebeurt? En al zouden we ze vertrouwen, wie is aansprakelijk als ze gehacked worden en alle gegevens van Nederlanders op straat zou komen?

Anders hadden ze ook wel voor cloud computing bij AWS of Azure kunnen gaan shoppen. Dit is wel dé usecase voor elastic.

Maar de BD heeft eigen datacenters, en die hebben ze met een reden.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 5 maart 2021 18:48]

Ondanks de terechte bezwaren die je noemt vond ik de insteek van @Kevinp eigenlijk best een originele. Waarom zouden naast gemeentes en provincies ook niet nationale overheden eens kunnen kijken waarin hun belangen overeenkomstig zijn en een gemeenschappelijke aanpak rechtvaardigen.

Laten we wel wezen, dat met die natiestaten begint toch een beetje tot het verleden te behoren? De natiestaat is een concept uit de 18e en 19e eeuwe dat nu hardlopend inadequaat aan het worden is. Kijk eens hoe onze Nationale overheid een remmende factor betekend in veel veranderingen die hoogst noodzakelijk zijn en door een meerderheid van de burgers wordt gesteund.

Ook als gedachte experiment: vergelijk ons BNP eens met de omzet van grote ondernemingen. Hoe effectief kan een gemiddelde natiestaat nog zijn met een zo beperkte slagkracht? Het merendeel van de Europese natiestaten trekt een veel te grote broek aan en heeft pretenties die ze niet kan waarmaken. De afwezige richting in de uitvoering van ons belastingregiem kan daarvan als een symptoom worden gezien. Nederland is niet eens in staat de benodigde recourses te mobiliseren om met die verandering nu eindelijk eens goed door te pakken.
De bezwaren zijn terecht, maar ook wat kortzichtig.

Je hebt dus als land je eigen servers (zoals nu) daarop sla je alle data op.

Wanneer je belastingaangifte doet heb je tijdelijk een extra serverpark tot je beschikking. Deze kan je helemaal zelf inregelen. Na ca 3 weken of een maand haal je alle data eraf, en "geef" je het geheel aan het volgende land.

Ze kunnen de data vaak wel aan, maar één of twee weken niet het aantal mensen. Dat is hiermee opgelost zonder dat het op enige manier de veiligheid van je data in gedrang brengt.

Eigenlijk heb je dus "gewoon" een stel kale servers die je gezamelijk gebruikt, maar wel één voor één.
En zelfs jouw insteek is denk ik maar een van de mogelijke voorbeelden waarin een gezamenlijke aanpak tot wederzijds voordeel kan leiden. Laten we jou insteek internationale load balancing noemen.

Getriggerd door jouw opmerking kwamen nog wat andere ideeën bij mij op. Zo is het gebruik van gemeenschappelijke resources om die onderhuidse technologie up to date te houden een kans om betere kwaliteit voor je geld te krijgen. Bijvangst is dat de kennis over het automatiseren van belastingen internationaal gebundeld raakt. Dit kan uiteindelijk tot het voordeel leiden dat de kruisbestuiving van belastingkennis tussen landen onderling wordt bevorderd. En dit kan dan op zijn beurt weer helpen (Europa ding) om de belastingen van de lidstaten stapje voor stapje te harmoniseren. Als collectief kunnen lidstaten namelijk meemaken welke belastinginstrumenten succesvol werken, en welke niet.

Dat aan die harmonisatie een grens zit heeft natuurlijk met de voorkeuren van die lidstaten te maken. Dit moet ook blijven kunnen. Het is alleen zo ontzettend profijtelijk om over dit soort gemeenschappelijke kwesties de koppen bij elkaar te steken en de krachten te bundelen dat het mij verbijsterd dat het maar niet lijkt te gebeuren. De verkrampte hang naar pseudo-autonomie van natiestaat overheden houdt vele noodzakelijke ontwikkelingen tegen.
Mijn vriendin heeft een tijdje in België belastingaangifte moeten doen, en daar gaat het inderdaad op een andere manier: met pen en papier. Het is ook een aardig complex boekwerk wat ze van je willen hebben.
Ik doe mijn belastingdienst in Luxembourg alsnog via pen/papier hier komt niks digitaal aan te pas. In Duitsland doet me vrouw Belastingdienst en die doet ook via de groene brieven met pen en papier. Alleen in Nederland proberen ze alles te controleren beheren door BSN hier en daar dit en dat. Nergens voor nodig. Maar ook echt nergens voor nodig.
En dan verstuur je via het windows programma zowel de aangifte van je vrouw als van jezelf, om daarna van de blauwe maffia te horen te krijgen dat jij je aangifte nooit gedaan hebt. En die van mijn vrouw dan? Die aangifte hebben we ontvangen meneer.........
We weten na jaren van hetzelfde probleem nog steeds niet dat de capaciteit van het aangifte systeem nog steeds niet voldoende is. Zolang men dat probleem niet (h)erkend zal het ook elk jaar blijven herhalen :) 8)7
Men heeft enkele dagen terug laten weten dat het probleem niet aan de capaciteit ligt maar dat dus een softwarematig probleem is. Hoe kom je er trouwens bij dat men het probleem niet zou erkennen? Ik verwacht dat er elk jaar analyses worden gemaakt van wat er mis ging en dat het volgende jaar datzelfde probleem niet meer voorkomt.

En hoewel je perfect kunt testen op capaciteit, blijven het testen waarbij op voorhand alle parameters vastliggen. Maar mensen zijn geen machines en iedereen doet het weer net iets anders.
Perfect testen op capaciteit is een sprookje, zeker in deze tijd dat iedereen toch z.s.m. de aangifte gaat doen gezien veel mensen al thuis zijn. Volgend jaar is waarschijnlijk weer totaal anders.

Hoe kan het dan dat wanneer er capaciteit nodig is de "software" het laat afweten? Dat heeft dan toch juist wel met capaciteit te maken (ook als software daar onderdeel van is).
Het aantal mensen dat op dag 1 aangifte (probeerde) te doen was lager dan de afgelopen jaren. Dus 'in deze tijd dat iedereen toch z.s.m de aangifte gaat doen' klopt niet.

Daarnaast is 'belastingaangifte doen' geen continue proces maar een met een hele korte cyclus. Je kunt wel voortbouwen op voorgaande jaren maar uiteindelijk moet je rekening houden met een ontwikkel- en testcyclus van misschien maar een paar weken. De laatste amendementen en wetswijzigingen die je mee moet nemen zitten heel dicht op de datum van 1 maart. Maakt het allemaal best complex.
Ik hoor juist van allerlei kanten verschillende berichten, zo zegt m'n boekhouder dat hij ook niets kan doen. Juist omdat de belastingdienst tegen hem heeft gezegd dat er te veel mensen tegelijk aangifte proberen te doen, dus zal hij het op een later moment moeten doen. Onderste steen komt zo nooit boven gok ik.

Afijn, ik wacht zijn telefoontje wel weer af dat het alsnog is gelukt ;)
Het probleem zit aan de aanbodkant, niet de vraagkant. Belastingdienst knijpt de lijn dicht.

En de bovenste steen is wel boven te krijgen. Je kunt gewoon gebruik maken van de Wet Openbaarheid van Bestuur om informatie over deze storing op te vragen. Gaat een half jaar duren maar dan komt het wel boven water.
Ja, die WOB doc's komen geregeld op TV voorbij, helemaal zwart met alleen de lidwoorden leesbaar :')
Nee hoor tegenwoordig worden ze wit gelakt, dat valt minder op ;)
Normaal gesproken doe ik elk jaar aangifte via de website van de belastingdienst. Omdat ik die steeds niet kon bereiken, heb ik voor het eerst aangifte gedaan via de Aangifte app en ik moet zeggen dat ik het nog nooit zo vlot heb kunnen invullen en versturen :) ... Leuker kunnen ze het niet maken, maar in het geval van de app wel gemakkelijker.

Wij hadden gelukkig geen heel bijzondere zaken te vermelden, anders had het wel via de website gemoeten, maar zijn er geen bijzonderheden, maak dan vooral gebruik van de app. Het kostte mij voor de aangifte van mijn vrouw en mij ongeveer 10 minuten om alles te doorlopen en even te controleren.
Vreemd is wel dat de digid app en belastingaangifte niet gekoppeld zijn.
Je boekhouder kan gewoon zijn aangiftes versturen via digipoort. Dat heeft geen storing gehad.
Men heeft enkele dagen terug laten weten dat het probleem niet aan de capaciteit ligt maar dat dus een softwarematig probleem is.
Of men heeft dat laten weten om geen grotere flater te slaan. Dat zou mij intussen ook niet verbazen, na de toeslagenaffaire en wat er vandaag bijvoorbeeld daarover naar buiten kwam. De Belastingdienst ligt intussen (door deze opeenstapeling) gigantisch onder een vergrootglas, imagoschade imperken zal men nu ook zeker weten wel doen.
Hoe kom je er trouwens bij dat men het probleem niet zou erkennen? Ik verwacht dat er elk jaar analyses worden gemaakt van wat er mis ging en dat het volgende jaar datzelfde probleem niet meer voorkomt.
Gezien dit een jaarlijks terugkerend feit is, is het in elk geval niet voldoende voorbereid danwel getest. Either way; nu weten ze waar men ook op dient te testen. Ik hoop dat men dat doet, maar ben er wel bang voor dat het niet gebeurd.
En hoewel je perfect kunt testen op capaciteit, blijven het testen waarbij op voorhand alle parameters vastliggen. Maar mensen zijn geen machines en iedereen doet het weer net iets anders.
Dus de Belastingdienst doet niet afdoende testen. Ze zullen vast veel testen al doen, dus veel items op de lijst worden afgevinkt, maar schijnbaar treed er jaarlijks dan toch weer wat nieuws op. Aan de andere kant, zal nu vast ook de drukte minder geworden zijn. Zoals ik bij een eerder bericht al vroeg: waarom zou je de toerist restricties opleggen als overbelasting geen oorzaak (of gevolg) is van het probleem? :?
Ja dat klopt maar we zijn nu een paar dagen verder, en ze lossen het op door de belasting toegangscapaciteit te verlagen, om dat oude spul de kans te geven.


Even verduidelijking, ze verhogen de capaciteit(toegang) van het netwerk niet na de vorige keer!! en of dat nou door de trage backbone is, of iets anders, maar dan hebben ze het toch niet verhoogt? , en schakelen nu pas op, dus hebben ze het NU eerst verlaagt die toegang, toen dit probleem kwam, en das nieuw voor de belasting want ze verhogen toch altijd alleen maar? :+

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 5 maart 2021 15:21]

Wat is er zo verschillend dan, dat je dat niet van te voren aan zou kunnen zien komen? Het aantal inwoners dat belasting moet doen verschilt nauwelijks, het gedrag van mensen verandert ook niet en je kunt prima analyseren hoeveel performance je applicatie vergt per user.

Dit is gewoon slecht beheer.
Anders kopen ze maar het belastingsysteem van Noorwegen, want dat werkt wel gewoon prima.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 5 maart 2021 17:34]

Het is overheid, dus moet het goedkoop. Ze hebben x aantal aangiftes te verwerken per jaar. Uitgesmeerd over een maand is dat dus X aangiften per uur. De capaciteit is vast voldoende voor alle aangiften, alleen willen mensen het of op dag 1 doen, of op de deadline. Moet de belastingdienst dan maar 10x zoveel capaciteit inkopen om daaraan te kunnen voldoen? Het heeft toch geen haast? Morgen kan het ook nog, en overmorgen en daarna en daarna en daarna.
Tja, maar niet iedereen heeft de tijd / zin / motivatie / whatever om het iedere dag maar te gaan proberen totdat het gelukt is..... :')
Een wachtrij is toch ook prima. Zonder om voor die ene week enorm te investeren in capaciteit. Je hebt 2 maanden de tijd dus hoeft echt niet allemaal op de eerste dag.
Als die wachtrij dan ook werkt. Nu loopt de boel gewoon vast. Een beveiliging die je doorloodst naar een pagina die simpelweg vermeld dat de maximale capaciteit bereikt is en dat je het later opnieuw moet proberen is teveel gevraagd?
Dat gebeurd nu toch?
We weten niet waar het door komt en de capaciteit is nog beperkt maar we hebben t opgelost hoor 8)7

Alle respect voor de belastingdienst en de mensen die daar keihard hun best doen voor ons allemaal, maar dit slaat toch nergens op?

Als ik bij een klant op die manier problemen op zou lossen zou ik me kapot schamen.

Edit: hoezo is dit nou weer ongewenst? Je kan toch niet roepen dat je iets hebt opgelost als je niet eens weet waardoor je problemen had en je niet op volle capaciteit verder kan werken?

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 5 maart 2021 15:05]

Bij de NOS staat er nog een interessante alinea bij:
Oude IT-systemen
De Algemene Rekenkamer zei gisteren niet op te kijken van de storingen bij de Belastingdienst. Bijna de helft van de 400 IT-systemen bij de Belastingdienst is verouderd en moet de komende jaren vervangen worden.
Beetje een dooddoener.. de Belastingdienst beschikt over moderne DC's met daarin een prima bak aan moderne hardware. Wat betreft de software wil ik zeker geloven dat er legacy programatuur is. Maar das misschien meer een categorie "if it aint broken don't fix it" Als dat dan vervolgens vervangen moet worden kost dat mogelijk ook miljoenen.
Je ziet dit overal gebeuren, bij allerlei grote bedrijven/instanties waarbij er ineens een enorme hoeveelheid mensen iets gaat ondernemen bij hun online dienst. Je kunt daar wel deels op voorbereid zijn, echter is inschatten hoe druk het precies gaat worden (nu nog) onmogelijk.

Daarentegen denk ik gezien het budget van de Belastingdienst dat de 'storing' erg lang heeft aangehouden.
Hoelang kunnen we onze belasting al online invullen? Meer dan 10 jaar.

Dit is gewoon diep, diep en dieptriest. Ga mee met de tijd, vernieuw je infrastructuur, investeer in goede technieken en mensen.

Ik werk ook een bedrijf dat zich vooral richt op grootschalige online applicaties. Het is zo'n onzin dat dat je niet kan voorbereiden. En niet kan inschatten hoe druk het wordt. We weten allemaal dat je vanaf 1 maart je belasting invullen, zij weten ook hoeveel mensen in NL dit moeten invullen én hoeveel procent dit online doet. Elk jaar stijgt dit percentage ook.
De belastingdienst heeft echter een uniek probleem en dat is dat ze alles zelf moeten hosten. Ze mogen niet even bijschalen bij AWS, Azure, ... Alles moet vanuit de eigen datacentra en dat maakt de uitdaging wel net even groter. Ik vind het knap wat de belastingdienst doet. Geloof maar dat die ook behoorlijk wat DDOS om de oren krijgen en toch draait het over het algemeen erg stabiel. Dat je een paar dagen geen aangifte kan doen maakt echt helemaal niets uit. Niemand die daardoor in de problemen raakt. Ook zijn de budgetten bij de belastingdienst niet eindeloos.
Zelf hosten is toch geen uniek probleem. Het is misschien minder de norm dan toen er nog geen Public Cloud bestond, maar zeer veel bedrijven draaien nog gedeeltelijk of (bijna) volledig op zelf beheerde infrastructuren. (Ik zeg bewust geen Data Center omdat je niet noodzakelijk je eigen Data Center hoeft te runnen om wel je eigen infrastructuur te runnen)
Als je snel wilt opschalen, dan is dat vrij lastig als je op eigen hardware draait. Vaak zijn cloud-providers veel duurder, maar als je af en toe moet opschalen, dan kan je uiteindelijk toch goedkoper uit zijn in AWS of Azure.
Mijn punt ging niet over de voor- of nadelen van Public Cloud, maar over het feit dat je dit probleem uniek noemt, wat het naar mijn mening niet is. Uiteraard is het makkelijker op- en afschalen als je gebruik maakt van de Public Cloud. De vraag is natuurlijk of de piek belasting die optreed in de periode dat mensen belasting aangifte kunnen doen ook echt een significante piek is op de totale hoeveelheid infra. Het is een zeer grote organisatie met zeer veel infrastructuur, dus je kan ook pieken opvangen binnen je eigen infrastructuur zolang niet alles op het zelfde moment piekt.
Ik heb begrepen van een kennis die werkt bij de belastingdienst (hele andere afdeling) dat die een aantal servers moeten inleveren die hun gebruiken als acceptatie omgeving om extra load i.v.m. belastingaangifte te verwerken. Die piek vangen ze dus blijkbaar op deze manier op, maar ik kan me voorstellen dat aan het begin en einde van de periode de piek het hoogste is. Er is helemaal geen nevenschade dat dit even niet werkt. Het is meer dat het PR-schade oplevert.
Je hebt bv ook azure stack. Voordelen van azure op je eigen hardware. Enige nadeel is dat je een groot deel van het jaar de hardware uit de neus zit te peuteren.
Misschien verhuren aan andere diensten van de overheid op het moment dat er geen aangiften ingevuld moeten worden
Je kan ook openstack op je eigen hardware laten opzetten b.v. door Ubuntu. Na overdracht ben je er zelf de.baas over.
Zelf hosten is toch geen uniek probleem. Het is misschien minder de norm dan toen er nog geen Public Cloud bestond, maar zeer veel bedrijven draaien nog gedeeltelijk of (bijna) volledig op zelf beheerde infrastructuren. (Ik zeg bewust geen Data Center omdat je niet noodzakelijk je eigen Data Center hoeft te runnen om wel je eigen infrastructuur te runnen)
Nou ja, als je beetje kennis hebt van complexe infrastructuur (zoals bij de meeste ministeries het geval is);
Grootste deel draait bij de overheid in de private cloud in eigen (virtuele) datacenters, slechts een klein deel komt in aanmerking om in de public cloud (Azure) te draaien. Hett zal nooit volledig public cloud worden.
De belastingdienst is niet simpelweg te vergelijken met een commercieel bedrijf.
Ik dacht dat de overheid in Nederland haar eigen cloud dienst had?
Nee hoor. Ze zijn wel bezig met een cloudvisie geloof ik, hoe ze met clouddiensten willen omgaan. Maar dat loopt al sinds 2019 ofzo, en is zover mij bekend niets van terecht gekomen nog op dit moment.

Wij beheren namelijk voor een aantal overheidsdiensten (gemeentelijk/regionaal niveau, niet de Belastingdienst) de IT-omgeving, en die draaien deels in de private cloud van mijn werkgever, en deels bij Microsoft op hun Azure-platform.

En deels ook nog in eigen beheer bij de klant zelf, in hun eigen datacener (of een datacenter dat met meerdere diensten tegelijk gedeeld wordt). Net wat de betreffende klant zelf wil.
Klopt, de (rijks)overheid heeft een eigen cloud. Al enkele jaren.
Daar mag de belastingdienst gebruik van maken als ze dat wil.
Eigenlijk stel je voor dat je een dag of wat vóór 1 maart de 'capaciteit' vergroot aan de hand van data van voorgaande jaren? Juist nu veel meer mensen thuis zijn (waarvan de belastingdienst echt onmogelijk kan inschatten hoeveel dat er zijn) en dus nog eerder en met meer tegelijk online aangifte (gaan) doen?
Maar dat maakt nog niet dat er ook bij zo'n grote overheid's instantie als de belastingdienst ook wel eens wat mis kan gaan, wees blij dat het nu in elk geval voor een hoop mensen is opgelost, en zij nu hun aangifte kunnen doen.
En zoals altijd met digitale apparaten, in dit geval dus PC's/computers, dat zijn hartstikke leuke apparaten als het allemaal vlekkeloos werkt, maar zoals iedereen wel weet denk ik, maakt dat nog niet dat als het een keer plots niet allemaal vlekkeloos werkt, dat het dan soms nog wel eens knap lastig wil zijn om erachter te komen waar dat dan aan ligt, en datzelfde heeft hier waarschijnlijk ook gespeelt, anders hadden ze het waarschijnlijk al wel eerder opgelost ;)
Want je hebt voor elke storing altijd al de kernoorzaak gevonden? Soms is dat simpelweg niet haalbaar. Probeer je eens een reboot en is het probleem verdwenen om nooit meer terug te zien. Spoken in de machien. Of soms heb je problemen die wel wederkerend zijn maar waarvoor een eenvoudige mitigatie bestaat waardoor dat ook weer eenvoudiger, sneller en goedkoper is dan de kernoorzaak op te sporen en te verhelpen.

Je zit hier met een combinatie van factoren, sommige die zich slechts 1x per jaar voor doen. Hoe wil je daarbij een RCA uitvoeren? Gewoon even iedereen zijn aangifte wissen zodat de bevolking opnieuw voor zo een overbelasting kan gaan zorgen? Of misschien toch maar een zo grondig mogelijke analyse maken in de post mortem, de vermoedelijke oorzaken identificeren, wegwerken tegen volgend jaar en hopen dat het probleem dan verdwenen is?
"Spoken in de machien" Kom op zeg. Dat kan gebeuren als je "handige neefje" een eigen app in php bouwt. Bij een grote instelling als de Belastingdienst mag dat helemaal nooit gebeuren. De Belastingdienst is gebonden aan wetten en voorschriften, ze kunnen het zich absoluut niet veroorloven om de oorzaak van een storing niet te vinden.

Het is nu blijkbaar opgelost, maar ze weten niet wat het veroorzaakt heeft? Dan is het niet opgelost en kan het probleem zich dus zomaar weer kan voordoen. En dan maar heel hard hopen dat de storing alleen betekent dat mensen soms niet kunnen inloggen en geen datacorruptie veroorzaakt zeker...
"Spoken in de machien" Kom op zeg. Dat kan gebeuren als je "handige neefje" een eigen app in php bouwt. Bij een grote instelling als de Belastingdienst mag dat helemaal nooit gebeuren.
De Belastingdienst is gebonden aan wetten en voorschriften, ze kunnen het zich absoluut niet veroorloven om de oorzaak van een storing niet te vinden.
De overeenkomst tussen die twee is wel dat ze one-off software bouwen. De Belastingdienst heeft daarbij als nadeel dat niet alleen de software complex is, maar ook de wetgeving waaraan de rekenregels in de software moeten voldoen en waaraan de opgeslagen data moet voldoen.

Bij het testen van de data acht ik de kans klein dat de ontwikkelaars toegang krijgen tot een backup met aangiftes van afgelopen jaar, dus testen met representatieve, laat staan live data is lastig.
Het is nu blijkbaar opgelost, maar ze weten niet wat het veroorzaakt heeft? Dan is het niet opgelost en kan het probleem zich dus zomaar weer kan voordoen. En dan maar heel hard hopen dat de storing alleen betekent dat mensen soms niet kunnen inloggen en geen datacorruptie veroorzaakt zeker...
Het kán zich opnieuw voordoen. Maar in complexe software, met vluchtige status van allerlei velden, is niet altijd te achterhalen wat in een live omgeving de trigger is voor bepaald gedrag. Ook niet als je de systeem- en gebruikersacties logt.

Wat ze wel zouden kunnen doen natuurlijk: verplichting tot aangifte weghalen. Ik controleer de vooringevulde aangifte nog wel, maar of dat toegevoegde waarde heeft voor het resultaat? Als ze mij alleen het resultaat zouden toesturen, met een uitnodiging een optionele verificatie te doen van de vooringevulde waarden, zou ik weinig meer te zoeken hebben op die overbelaste portal.
wetten en voorschriften, ze kunnen het zich absoluut niet veroorloven om de oorzaak van een storing niet te vinden.
Ah wetten en voorschriften dus het systeem moet feilloos zijn! 8)7

Er zijn best een aantal scenario's te bedenken waarbij de daadwerkelijke oorzaak niet terug gevonden word maar enkel de symptomen bestrijden genoeg kan zijn om het "nooit" meer voor te laten komen. Deadlocks, caching issue, "random" time outs etc. genoeg zaken waar een developer of sys admin zich helemaal niet voor hoeft te schamen om niet exact te kunnen pin pointen.
De Belastingdienst is gebonden aan wetten en voorschriften, ze kunnen het zich absoluut niet veroorloven om de oorzaak van een storing niet te vinden.
De Belastingdienst kon het zich ook niet veroorloven dat deze storing überhaupt optrad en toch is dat wat er is gebeurd. Je kunt vanaf de zijlijn heel hard roepen dat het een schande is, maar dat verandert niets aan de storing. Het feit dat het probleem nu onder controle is zonder dat de oorzaak volledig is achterhaald is misschien onbevredigend, maar uiteindelijk wel wat er op dit moment het meest toe doet. Als burger is de storing het probleem waar ik last van heb en interesseert de oorzaak mij weinig. Als tweaker ben ik wél geïnteresseerd, maar kan ik moeilijk verwachten dat de Belastingdienst mij een technische verhandeling geeft over wat er tot dusverre achter de schermen is gediagnosticeerd.
Soms kan je de oorzaak inderdaad niet vinden en kan je beter aanpakken zoals jij schetst, maar ik vind het niet gepast om te gaan roepen dat je iets opgelost hebt als je niet weet waar het door komt en je nog niet het aantal gelijktijdige gebruikers kunt hebben dat je zou willen hebben.

Opgelost zou zijn als alles weer zou werken zoals de belastingdienst had gewild.

Nu kunnen ze zeggen we hebben het probleem voldoende gemitigeerd zodat iedereen gespreid z’n belastingaangifte kan doen. Wat op zich het belangrijkste is en ook al een prestatie van formaat met dit soort ingewikkelde problemen, maar om nou jeej we hebben het opgelost te gaan roepen...
Bitrot/flips is een ding dat met huidige hoeveelheden opslag en geheugen steeds vaker een issue kan worden. ECC helpt, maar voorkomt het ook niet volledig. Daar doe je uiteindelijk maar bar weinig tegen en reproduceren om de oorzaak te achterhalen is onbegonnen werk.
Ik werk met behoorlijk wat data, maar bitrot ben ik nog niet tegen gekomen.
Natuurlijk kan het dat er rotte hardware in hun platform zit, maar dat is toch wat anders dan bitrot.
Ik werk met behoorlijk wat data, maar bitrot ben ik nog niet tegen gekomen.
...dat je weet.

Bitrot bestaat wel degelijk, maar als je een beetje geluk hebt vangt je ECC geheugen dat (als je het gebruikt) meestal op. De keren dat 't daar aan voorbij glipt verdwijnt een geflipte bit misschien wel ergens in een logfile waar je nevernooit meer in kijkt, verandert een pixel in een JPEG of wordt er een request naar een backend opnieuw uitgevoerd omdat een CRC niet klopte of... Dus met wat geluk zal een geflipte bit geen problemen opleveren. Als dat echter in een register in je CPU gebeurt terwijl er net een belangrijk stukje geheugen gealloceerd wordt of whatever dan kan dat vele ernstigere gevolgen tot aan een crash (of nog erger als 't om bijvoorbeeld hartbewaking of besturing van een marslander gaat of whatever) aan toe.

Dat je 't nog niet bent tegen gekomen wil niet zeggen dat 't niet bestaat ;) Je hebt er (gelukkig) nog nooit hinder van ondervonden (dat je weet) ;) Lucky bastard :P

[Reactie gewijzigd door RobIII op 5 maart 2021 16:12]

Ik ontken ook niet dat het niet bestaat. In de storage oplossing hebben daar juist allemaal maatregelen voor genomen. Om het te corrigeren.
En idd, we maken gebruik veel gebruik van hashes om dit te detecteren en automatisch op te lossen.

En met niet tegen gekomen, is in de zin nooit last van gehad. Dat daardoor bestanden, requests of iets anders digitaals kapot gegaan is.

Maar het lijkt mij zeer stug, dat dat de oorzaak zou kunnen zijn van de problemen van de belastingdienst.
Op schaal is dat inderdaad iets waar je rekening mee moet houden, maar op schaal heb je in je achterhoofd dat elke service, elk systeem en elk datacenter er op elk moment mee op kan houden.

Kleine storingen zullen daardoor in theorie je applicatie niet stuk maken, data zul je niet kwijt raken, en gebruikers worden niet ineens het systeem uitgetrapt.

In een ideale wereld natuurlijk.
Is het niet voordeliger om iedereen gewoon een paar duizend euro te geven i.p.v. deze hele hoempapa? We automatiseren onszelf 46 keer door dezelfde vicieuze cirkel met als eindresultaat een systeem dat het niet doet (of wellicht alleen om 3 uur 's nachts en dan slaap ik) :')
Er zijn ook mensen die moeten betalen ipv ontvangen ;)
Goed punt!! Laten we die dan hun eigen affaire geven, deal?
Er is een groot verschil tussen 'niet bekend bij de woordvoerder' en 'niet bekend bij de mensen die het probleem oplossen'. Soms heb ik ook geen zin om het aan de woordvoerder uit te leggen en hou ik het bij 'tis opgelost'. Genoeg werk te doen wat op dat moment belangrijker is.

En andersom: de woordvoerder kan er ook voor kiezen om de daadwerkelijke oorzaak niet te delen omdat die communicatieboodschap nog niet klaar is. Misschien moet eerst wel de verantwoordelijke minister (en de kamer) geïnformeerd worden voordat je dat naar de pers kunt communiceren.
Zou kunnen maar dan vind ik de communicatie erg ongelukkig.

Als je doorklikt naar het nos artikel staat er expliciet dat ze nog niet weten wat de oorzaak is en dat de capaciteit beperkt is.

Als ze het wel hadden geweten dan lijkt mij dat de communicatie afdeling wel slim genoeg is om te een formulering als “nadere details over de oorzaak worden later bekend gemaakt” te kiezen.
Die belofte kun je op voorhand helemaal niet maken, daar ga je als Belastingdienst misschien helemaal niet over. Die verantwoordelijkheid kan ook heel ergens anders liggen zoals bij de minister of staatsecretaris (of misschien zelfs bij een ander ministerie).

Daarnaast is de kernboodschap die nu belangrijk is: 'het werkt weer.' Wat de oorzaak was, is nu helemaal niet belangrijk en kan mogelijk zelfs afleiden van de kernboodschap die je nu wilt verkondigen. Stel, het komt doordat een schoonmaker de verkeerde stekker losgetrokken heeft en ze zijn daar 4 dagen naar op zoek geweest. Wat denk jij dan wat de headline van dit artikel zou zijn?
Zeg dan ook niet dat de oorzaak onbekend is. Houd er dan gewoon je mond over zou ik zeggen. Waarom zou je expliciet benoemen dat je de oorzaak niet kent? Wat kan je daarmee bereiken?
Dat is iets te naïef gedacht. Niets zeggen over de oorzaak gaat niet gebeuren, de pers zal dat niet toestaan en daar dan vragen over stellen. En mogelijk dat dat nu ook is gebeurd, dat weet ik niet. Een antwoord als 'geen commentaar' is sowieso niet acceptabel, dan kun je beter aangeven dat je het niet weet.
Omdat wanneer men niets zegt over de storing er weer andere groepen beledigd zijn dat de overheid zo weinig informatie geeft en weer anderen allerlei spookverhalen in de rondte gaan gooien omdat de overheid zwijgt over de oorzaak. Men kan het nooit goed doen.
Dat kan zeker. Heb toch ook al regelmatig storingen meegemaakt die zijn opgelost maar waarvan we nooit te weten zijn gekomen waardoor ze veroorzaakt werden. Ik snap dat je op zoek gaat naar de oorzaak, maar soms is die gewoon niet of pas na weken analyse te vinden terwijl een herstart van de hele omgeving de storing oplost.
Ja maar dan ga ik ervan uit dat daarna je omgeving weer op volle capaciteit werkt.

Als daarna nog steeds maar de helft van je werknemers tegelijk kan inloggen ga ik ervan uit dat je niet tevreden naar huis gaat en jezelf een schouderklopje geeft?
Ligt eraan. Je kunt er ook voor kiezen om gedoseerd de capaciteit weer te verhogen en te monitoren wat er met de stabiliteit gebeurt.
Klinkt heel verstandig. Naar mijn mening heb je het dan opgelost als je de capaciteit naar het gewenste niveau hebt gebracht en je omgeving is nog steeds stabiel, maar misschien leg ik de lat dan wat hoog?
Ik vermoed dat het 2 verschillende problemen waren. Want ik kon ook 3 uur in de nacht niet inloggen. Dan ga je niet zeggen dat er een een capaciteit probleem in geweest.
Probeer je eens voor te stellen hoe complex zo'n omgeving is, zet even je MKB pet af en doe je enterprise sneakers aan
We weten niet waar het door komt en de capaciteit is nog beperkt maar we hebben t opgelost hoor 8)7
Dat staat er niet, wat er wel staat is:
De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk.
Laten we het vergelijken met een lekke band, we weten dat de band lek is, we weten hoe we dat fixen, we gaan dat eerst fixen voordat we gaan kijken waarom de band lek is. Vertaal dit naar IT: We weten nu wat er niet correct werkte, we weten hoe we dat kunnen fixen, dat gaan we eerst doen voordat we gaan onderzoeken welke flapdrol hiervoor heeft gezorgd. ;-)

Dit doe je trouwens ook bij IT klanten, je gaat niet een half verhaal vertellen wat de oorzaak was, want dan gaan mensen zelf invullen wat er exact is misgegaan en met allerlei zaken gooien voordat je onderzoek naar de precieze oorzaak is afgerond en daar een conclusie aan is gehangen.

Zo een onderzoek naar de exacte oorzaak kan nog veel complexer zijn dan het issue daadwerkelijk fixen, dus kan nog weken duren voordat je antwoord heb op die vraag.
als je in de auto vergelijkingen wilt gaan:

Je brengt een auto bij de garage die het niet meer doet. Je krijgt m terug met de mededeling dat het opgelost is (de storing is voorbij klinkt voor mij als opgelost) maar dat ze niet weten waar het van kwam en dat je maximaal 50 km/h kan rijden.
Over het voorbeeld van de lekke band: als je met een nieuwe band weer vrolijk over dezelfde weg rijd waar een lading spijkers is terecht gekomen, dan gaat dat niet veel helpen.
 • De oorzaak is bekend maar ze willen het niet noemen
 • De oorzaak is nog niet bekend bij de personen die de communicatie verzorgen, ze zijn nog een goed antwoord aan het formuleren
 • De oorzaak is nog niet bekend bij de techneuten maar ze hebben een vermoeden en willen eerst verder onderzoek doen voor ze een antwoord formuleren
 • De oorzaak is bekend bij de techneuten, maar waarom dit is gebeurd is nog onbekend en daar willen ze verder onderzoek naar doen
Ik denk zelf dat het de laatste is. Bijvoorbeeld: een configuratie bleek verkeerd te staan. Of: een aanname die gemaakt was bleek verkeerd te zijn.
Het is dan te makkelijk om dan te zeggen 'dit was stuk/verkeerd' omdat dit niet een juist beeld geeft van wat er verkeerd is gegaan.
Als ik bij een klant op die manier problemen op zou lossen zou ik me kapot schamen.
Je wordt iets minder betaald maar als je klant de burger is ....
The sky's the limit :X
Gewoon een politiek antwoord,
Ze willen het niet zeggn natuurlijk, maar ik denk dat ze een paar tweakers hebben aangenomen, die hier vd week duidielijk hebben verteld dat dit niet kan, en hun het wel ff oplossen.
Volgende week pakken die tweakers (soort a-team denk ik :) ), het volgende grote IT probleem aan.

Het mooiste is nog van deze tweakers, ze doen het allemaal voor nul vergoeding, want ze hebben een hekel aan betaalde software.

Their names we will never know:)

:) :)

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 6 maart 2021 01:37]

Fijn dat je gelachen hebt. Is gezond.

Er werken daar 30k mensen. De meeste daarvan zijn echt prima lui die hun best doen voor ons. Voor wie denk jij dan dat ze werken? De Belgen?
Ik kon via de app wel aangifte doen, maar daar is alles veel te beknopt naar mijn inzien. Ik wil het op de laptop zien. Maar daar kom ik er al dagen niet in. Ik kan in de app bijvoorbeeld niet vinden hoeveel mijn hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait is. Dat is toch wel info waarvan ik wil zien of het klopt. Eigenlijk is alles wat ik in de app te zien krijg: dit heb je verdiend, dit is je hypotheekschuld, dit krijg je terug, accepteren maar!
Je bent niet de enige, ik heb inkomen uit meerdere bronnen, eigen woning en aftrekbare ziektekosten en dan wordt het al gauw te complex voor de app. Maar ja kan niet inloggen via de site. Ik heb bijna de neiging om maar ouderwets de boel op papier te doen, dan weet ik tenminste zeker dat het goed zit.
Er staat voor het gebruik van de Aangifte2020 app ook een vrij uitgebreide lijst bij met situaties die -als ze van toepassing zijn- deze app dus ongeschikt maken.
Is echt alleen geschikt in een "ideale" wereld en omstandigheden zonder 1 uitzondering.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 5 maart 2021 15:19]

Ze weten nog altijd de oorzaak niet en "De inlogproblemen kunnen nog steeds optreden."
Nou dat klopt in ieder geval want ik kreeg 'm net weer.

Wat hebben ze dan opgelost? :+
Ze hebben de capaciteit verhoogd maar het probleem bestaat nog.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 5 maart 2021 15:03]

De oorzaak is toch overduidelijk? Iedere Nederlander wil halsoverkop meteen de eerste dag zien wat ze terug gaan krijgen.
Uit het artikel:
"...Toen zei een woordvoerder van de dienst tegen Tweakers dat de oorzaak onbekend is en dat er onderzoek wordt gedaan om die te achterhalen. De precieze oorzaak van de storing is nog altijd onbekend."

Misschien dus niet, of je moet ze even bellen en dan mag je ze vertellen dat je de oorzaak hebt gevonden ;)
En dat zou moeten kunnen toch? Dat het niet kan is een kosten kwestie.
Juist en als het dus qua capaciteit zou moeten kunnen heb je een serverpark staan waar je u tegen zegt (belastingdienst heeft eigen ijzer voor zover ik weet) wat 1 week per jaar moet opspinnen en de rest van de tijd niets staat te doen. Terwijl je een hele maand de tijd hebt om er een keer doorheen te lopen.

Ik keur het overigens niet goed verder, maar al dat gezeik erover is dan ook weer wat overdreven.
Daarom is Amazon op een gegeven moment met AWS begonnen. Die hadden een heel serverpark nodig voor Black Friday en de rest van het jaar stond dat spul werkeloos te zijn. Daarom zijn ze computing power gaan verhuren en onderhand de grootste cloudprovider.
Dus jij bent bereid meer te gaan betalen, zodat heel NL op dezelfde dag aangifte kan doen? Dit is hetzelfde geklaag als bij het spoor. Als het winter is rijden de treinen niet, maar in Oostenrijk wel. Dat is gewoon een kosten/baten analyse. Het kost heel veel en je schiet er concreet maar weinig mee op.
Gaat bij de BD niet alleen om capaciteit he? Die hele omgeving hangt van middleware aan elkaar en als er iets een bottleneck kan worden is het dat wel.
Nog steeds niet bereikbaar. App is inderdaad niet zo uitgebreid als op de laptop/pc.
App doet het stukken beter dan via de browser. Alleen dan is er niet veel info te zien.

Wat ook een verbeterpunt zou kunnen zijn voor de app is het inloggen. Waarom nu met de gebruikersnaam en het wachtwoord? Er is een mooie Digid app waarmee je bijvoorbeeld ook in de Berichtenbox van de Rijksoverheid kunt inloggen. Dit zou ook makkelijk zijn voor de Aangifte app. M'n gebruikersnaam en ww zijn random en moet ik dus opzoeken. Geen heel groot issue, maar het kan makkelijker.

En het is ook netjes dat ze termijn met één week hebben verlengd. Er kan niet gezegd worden dat de overheid nu niet meewerkt op dit gebied.
De vraag is ook of de belastingdienst de piekbelasting in de eerste paar dagen voor lief neemt, Na een aantal dagen wordt het wellicht rustiger en is het een gegeven dat het de eerste dagen moeizaam gaat.
We hoeven tenslotte niet allemaal op 5 maar de aangifte de deur uit te hebben
Binnen de eerste week aangifte willen doen is wel het equivalent van bij het allereerste vierkante blokje willen invoegen. Als iedereen nou even rustig aan doet zul je zien dat het allemaal wel meevalt en je gewoon voor 1 april kan aangeven...
Hilarisch.

Ze geven aan dat het geen capaciteitsprobleem is, tegelijkertijd is de capaciteit nog altijd beperkt (dat zou ik een probleem met de capaciteit noemen: 'een capaciteitsprobleem'...).
Daarnaast is het opgelost, maar het kan nog dagen duren voordat alles werkt. Opgelost betekent toch dat het weer werkt?

Overigens krijg ik de melding dat ik het later nogmaals moet proberen nog steeds.

Jammer dat de Belastingdienst weer negatief in het nieuws is. Het is gewoon een belangrijk onderdeel van de overheid, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand met enig talent daar zou willen werken... Zo wordt het nooit wat!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee