Storing Belastingdienst is na een dag nog niet over en oorzaak is onbekend

De storing bij Mijn Belastingdienst, waardoor mensen die belastingaangifte willen doen problemen kunnen ondervinden met inloggen, duurt voort. Volgens de Belastingdienst is de oorzaak nog niet bekend, maar komt het niet door overbelasting.

Op een statuspagina spreekt de Belastingdienst inmiddels van een 'ernstige technische storing'. De storing begon op maandag 1 maart, de dag waarop Nederlanders kunnen beginnen met het invullen van hun jaarlijkse belastingaangifte. Ook dinsdag staat op de statuspagina nog dat de Belastingdienst druk bezig is om de storing te verhelpen, maar de dienst weet niet wat de oorzaak is. Woordvoerder Jacco Neleman bevestigt dat tegenover Tweakers en zegt dat er nog gezocht wordt naar de oorzaak.

Volgens de woordvoerder is de formulering op de statuspagina kort door de bocht en had daar ook kunnen staan dat er gezocht wordt naar de oorzaak en dus ook de oplossing. De Belastingdienst sluit uit dat de problemen te maken hebben met overbelasting van de servers en er is ook geen sprake van een ddos-aanval.

Hoewel de storing voortduurt, kunnen mensen wel belastingaangifte doen. De capaciteit van Mijn Belastingdienst is door de technische problemen echter beperkt. Neleman zegt dat de organisatie 'toeritdosering' toepast sinds het ontstaan van de storing, daardoor krijgen mensen soms te zien dat het maximumaantal toegestane gebruikers is ingelogd.

Door de toevoer van het aantal ingelogde mensen te beperken, probeert de Belastingdienst de online omgeving stabiel te houden. Als voorbeeld noemt Neleman dat er dinsdagochtend 140.000 mensen ingelogd waren en dat het maximumaantal toen is afgeknepen naar 40.000 om de stabiliteit te verbeteren. Deze cijfers zijn volgens de woordvoerder variabel.

Volgens Neleman was er dit jaar geen grote toestroom van mensen die belastingaangifte doen op 1 maart, mede doordat het dit jaar om een maandag ging. Vorig jaar viel de datum op een zondag en dan hebben meer mensen tijd om belastingaangifte te doen. Bij tests zijn de nu nog onbekende problemen niet naar boven gekomen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-03-2021 • 15:57

225

Reacties (225)

225
207
114
6
0
52
Wijzig sortering
Anoniem: 767041 2 maart 2021 16:00
Ik vraag me nou af hoezo het zo lastig te schalen is.. ze weten dat het altijd druk is wanneer je weer aangifte kan doen. Zo kunnen ze toch tijdelijk meer servers inschakelen en wanneer de druk weer minder wordt weer afschalen?
Het huidige probleem helemaal niets met de capaciteit te maken, zo verteld het artikel ons.

Maar stel, het is de capaciteit. De belastingdienst beheert alle servers zelf voor zover ik weet. Dat is wel zo veilig omdat je dan geen willekeurige cloud-boer onze belastinggegevens overhandigt. Even opschalen zou dus betekenen dat ze letterlijk voor die paar dagen in het jaar voor duizenden euro's extra hardware klaar moeten hebben staan. Nogal onnodig aangezien je 2 maanden lang aangifte mag doen.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 23 juli 2024 16:04]

In dit geval niet slechts duizenden euro's. Hier heb je het over tienduizenden. zo niet honderdduizenden euro's. Dit staat op z'n minst in 2, zo niet vier datacenters te draaien, en je moet dan voor alles de rackspace, powerusage en dataverbindingen inrichten. En dan is ODC-Noord al wel lekker modern, volgens mij is nog niet alles zo ver.

https://www.odc-noord.nl/

https://www.destentor.nl/...lastingaangifte~ad60565e/

https://www.agconnect.nl/...atie-rijk-nu-op-tweederde
Dan moeten ze niet iedereen op 1 maart laten komen, heel simpel.
Technisch is dat natuurlijk de beste oplossing. Het spreid ook de druk op de belastingtelefoon en andere hulplijnen. Enige probleem dat ik kan bedenken is dat de peildatum/financieel jaar voor iedereen hetzelfde is, dus een verschuiving naar het najaar kan voor sommigen nadelig zijn.
De peildatum ook veranderen leidt dan weer tot onmogelijke adminstratieproblemen bij zo'n beetje iedere andere instantie, van banken/verzekeringen tot werkgevers.
Ze sturen iedereen een blauwe envelop met wanneer je aangifte kunt doen. Daar staat nu in 1 maart maar ze zouden best voor personen een derde 1 maart kunnen geven een derde 1april en de laatste op 1 mei. Laten starten
En dan volgend jaar rouleren we net zo als we met de grote school vakanties doen.
Pijl datum blijft het zelfde want het is aangifte over 2020.
Bij bedrijven misschien iets lastiger. Maar dan is voor de Nederlandse bevolking het vrij duidelijk.
Ik vermoed dat als je verschillende groepen een week uit elkaar die brief stuurt, het al een hoop helpt. Dan is het wel zo netjes dat wel iedereen gewoon kan en mag inloggen vanaf 1 maart, maar dat je de brieven in een aantal batches verstuurt. Een deel van de bevolking gebruikt de blauwe envelop als signaal dat er weer aangifte gedaan kan worden.

Of als dat niet wenselijk is, dat je in de brief oproept om hun aangifte vanaf een bepaalde datum (in batches) te doen. Een deel zal daar natuurlijk niet aan meewerken en dat is niet erg. Het doel is die piek spreiden zodat alles het blijft doen.
Hier zou natuurlijk best wat meer mee gedaan kunnen worden. Het fiscale jaar is sowieso van 1 januari tot 1 januari, dus wat jaaroverzichten van banken en dergelijke betreft; die lopen al niet precies synchroon met 1 maart. Waarom zou het voor de bank, werkgever etc uit uitmaken wanneer je later aangifte doet? De aangifte loopt toch al minimaal 3 maanden achter op de werkelijkheid, laat staan de beoordeling ervan door de Belastingdienst.

Bedrijven vragen en krijgen sinds jaar en dag massaal maandenlang uitstel voor de aangifte, om praktische redenen. Een jaar uitstel is geen enkel probleem als mijn boekhouder dat aanvraagt. Hooguit betaal je wat rente.

Tot voor kort was er overigens een ‘landbouwregeling’ waarbij agrarische bedrijven een fiscaal jaar van 1 maart tot 1 maart hadden.
Peildatum op basis van start contract bij nieuwe of je eerste werkgever? Noem maar iets.
Dat doen ze ook niet toch? Je hebt 2 maanden de tijd om de aangifte te doen. Stel je prijs op spoedige verwerking dan heb je alsnog 1 maand de tijd.
Maar hoe kan het dan dat het elk jaar misgaat op 1 maart ? :P
Vraag het de mensen die per se op 1 maart aangifte willen doen.
Ja daarom moeten ze (zoals hieronder ook vaker benoemd) een ticketsysteem maken of whatever. In ieder geval de drukte spreiden.
Welk probleem wordt hier dan opgelost? Het is 1 maart druk, maar wat dan nog? Je kan toch een week of twee weken later aangifte doen? Dat is hetzelfde als je een ticket van 14 maart krijgt.
Het probleem dat (wat nu dus blijkbaar niet het geval was) veel mensen op 1 maart meteen hun belastingaangifte doen.
Dat is een feit of constatering. Mijn vraag is waarom dit een probleem is. Ik zou snappen als een (klein) deel uberhaupt geen aangifte kan doen, maar dat is niet het geval. Iedereen heeft ruim voldoende tijd om aangifte te doen. Okay het kan niet allemaal op 1 maart, maar met een ticket systeem ook niet.
Het is nu dus geen probleem omdat het nu wordt gethrotteled. Maar wat als dat een keer niet lukt ? Dan ligt dadelijk de hele infra plat. Dat het nu dus nog "goed" is gegaan wilt niet zeggen dat het dat de volgende keer ook gaat werken.

[Reactie gewijzigd door orvintax op 23 juli 2024 16:04]

Ik zie niet in waarom een throttle niet zou werken. Behalve dat een ticket systeem ook gewoon een throttle is maar dan een andere implementatie. Dit is volgens mij echt een oplossing op zoek naar een probleem.
Op 1 maart loggen er normale gebruikers in. Voor die tijd alleen duur betaalde quality assurance officers of iets in die richting.
1 maart is de eerste datum dat veel van de nieuw geschreven software van het afgelopen jaar echte gebruikers ziet.
Het is bij wet geregeld wanneer je aangifte moet doen. Dan kan de belastingdienst niet zomaar zelf stellen wie wanneer mag of moet en ook de gelegenheid niet zomaar beperken. Ze is dus de wetgever die we als kiezers zelf kiezen om namens ons te bepalen wat wanneer moet of mag. Dus eigelijk hoor je er zelf dus iets aan te doen, in plaats van ze moeten maar iets anders doen.
De Belastingdienst zou natuurlijk wel kunnen sturen, door in de communicatie op te roepen om juist bepaalde (piek)momenten geen aangifte te doen. Een beetje zoals NS mensen aanmoedigt om buiten de spits te reizen. Zo lang het iedereen vrij staat om op elk gewenst moment die aangifte te doen, denk ik dat een stukje sturing geen probleem hoeft te zijn.
Dat bepaald de belastingdienst niet. De belastingdienst is maar een uitvoerend orgaan.
Maar ze kunnen mensen wel sturen naar bepaalde data.
Hoe wil je dat spreidden als je ergens toch een startdatum zal moeten geven? Toch minder simpel?
Belastingdienst draait vooral in het ODC te Apeldoorn, niet in ODC Noord; dat is Groningen.

Omdat de investeringen voor die paar maanden niet rendabel zijn, knijpen ze al enkele jaren de toegang zodat aangiftes over de tijd worden verspreid
Toen ik, vele jaren geleden, voor het automatiseringscentrum van de Belastingdienst werkte, stonden de belangrijkste servers in het oude Apple gebouw in Apeldoorn-Zuid; daarnaast was er een geheime backup-locatie, die ik hier dan ook niet zal noemen.

Dat centrum werd gezien als cruciaal voor de Nederlandse overheid; we printten daar bijvoorbeeld ook de vellen met accijns-zegels voor de tabaksindustrie. Een zo'n vel vertegenwoordigde al een klein kapitaal aan accijns, een dag stilstand van de printstraat werd dan ook ervaren als een behoorlijk kapitaalsverlies, alleen al qua rente. (ik heb het over een tijdperk waarin de rente nog 6-8% was!).

En er werd met allerlei zaken zuinig om gegaan, maar NIET met machine-capaciteit. Als er honderden miljoenen per dag door je systemen gaan, kijk je niet op een mijoen meer of minder om de continuïteit te garanderen...

EDIT: ik zie dat iedereen hier e.e.a. wijt aan een capaciteitsprobleem; het artikel geeft al aan dat dat niet het geval is. Met het invoeren van de vooringevulde aangifte zijn er verschillende afhankelijkheden tussen systemen ontstaan, meer dan er al waren. Vermoedelijk ontstaan er "deadlock" achtige situaties wanneer grote aantallen gebruikers inloggen en niet elk systeem op gebruikers/record niveau kan locken, maar dat op een hoger niveau (moeten) doen. Dat soort situaties is ook zeer moellijk na te bootsen en de vele testomgevingen die de BD heeft.

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 23 juli 2024 16:04]

E.e.a. is ingericht om terroristische aanslagen te voorkomen: als je de rekencentra van de Nederlandse overheid plat weet te leggen, dan is de chaos in NL niet te overzien.... Een overheid die haar ambtenaren niet kan betalen, en ook anderszins niet aan haar verplichtingen kan voldoen, dat willen we niet.

Bovendien is mijn kennis verouderd, geen idee hoe het op dit moment georganiseerd is....
Het is toch gewoon nuttig dat zoiets geheim is, niet? Niet alles hoeft bij iedereen bekend te zijn.

De info is interessant voor medewerkers en terroristen. Waarom wil jij het zo graag weten?

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 23 juli 2024 16:04]

Nogal onnodig aangezien je 2 maanden lang aangifte mag doen.
Je kan het hele jaar lang belastingaangifte doen. Je kan alleen vanaf 1 maart belastingaangifte doen van het jaar daarvoor met de garantie die je je teruggave (indien aanwezig) of bijbetaling wil hebben voor juni datzelfde jaar. Ik heb afgelopen december gewoon in 2-3 minuten aangifte gedaan over 2019, ik was met mijn boekhouding bezig en zag dat ik die totaal het afgeslagen. Je moet dan iets langer wachten op je teruggave, maar het is echt niet zo dat je alleen tussen 1 maart en 31 april je belastingaangifte kan doen.
Moet je toch op z'n minst eerst uitstel aanvragen volgens mij.
Over 2019 hoefde je geen uitstel aan te vragen, was automatisch 1 jaar verlengd ivm Corona.

Normaalgesproken moet je idd uitstel aanvragen als je niet voor 1 mei kan invullen.
Dat overigens ook niet heel moeilijk is. De reden waarom het gros van de mensen de aangifte gelijk op 1 maart doet, is zodat het tegelijk binnen komt met het vakantiegeld.
Tja, ik snap ook wel dat mensen die lekker veel HRA terugkrijgen graag dat geld in handen hebben ipv dat het bij de belastingdienst gestald staat.
Nee hoor. Er is alleen uitstel van betaling mogelijk, niet van aangifte.
Maar dat is niet het hele jaar door. 4 maanden kan het niet.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 23 juli 2024 16:04]

Dat kan niet omdat het programma pas in januari beschikbaar is en voor 1 mei aangifte gedaan moet worden.
Maak dan een wachtrij systeem, of nodig niet iedereen op 1 Maart uit om zijn aangifte te doen. Ik vind het nogal bizar dat er elk jaar op 1 Maart toch weer storing is.
Ik kan je vrijwel garanderen dat kosten geen issue zullen zijn, zeker als het om duizenden of tienduizenden euro's gaat. Dat soort bedragen zijn echt peanuts.

De vraag is maar hoe schaalbaar alles is. Iedereen doet hier die aanname maar voor hetzelfde geld zijn het legacy applicaties die helemaal niet zo flexibel op en af te schalen zijn. Of het is een rare mix van legacy applicaties die gesandwiched zijn tussen api managers, esb's en andere meuk. Nog los van het feit dat de belastingdienst aangeeft dat er andere issues spelen.
De machines die ze gebruiken zijn schaalbaar, ze kunnen voor 3 maanden gewoon meer processor kernen laten activeren, die zitten er standaard al in.
Het is meestal niet de capaciteit die het probleem veroorzaakt maar de toegangs verificatie
Je leest ook dat die ook nu weer is terug geschaald van 140k naar 40k.....

[Reactie gewijzigd door jumjum op 23 juli 2024 16:04]

De Amerikaanse IRS had ook jarenlange capaciteitsproblemen rondom de datum dat de aangifte's konden beginnen.
Dit is opgehouden te bestaan toen ze het overgeheveld hadden naar een cloud dienst die de piekvraag makkelijk aankon. En daar hebben ze veel meer wetgeving dan hier om fuck-ups te bestraffen, dus daar wordt minder makkelijk mee omgegaan dan hier is mijn mening.
Maar de US data staat dus ook letterlijk in de US. Dan maakt het dus niet uit. Hier zet je EU gegevens op de US Servers
Dat is onzin. Eu data blijft op Eu servers staan. Prima gescheiden
Het huidige probleem helemaal niets met de capaciteit te maken, zo verteld het artikel ons.

Maar stel, het is de capaciteit. De belastingdienst beheert alle servers zelf voor zover ik weet. Dat is wel zo veilig omdat je dan geen willekeurige cloud-boer onze belastinggegevens overhandigt. Even opschalen zou dus betekenen dat ze letterlijk voor die paar dagen in het jaar voor duizenden euro's extra hardware klaar moeten hebben staan. Nogal onnodig aangezien je 2 maanden lang aangifte mag doen.
Of ze verdelen de aangiftes over het hele jaar ?
op basis van het alfabet, BSNnummer of geboortedatum ?

Dan hoeven ze niet elk jaar voor 2 maanden de hele boel met angstzweet te bekijken, maar kan met loadbalancing toepassen op basis van het aanbod.

Nu moeten er 9 miljoen ( ? ) aangiftes behandeld worden in 60 dagen, alleen maar omdat ergens in de middeleeuwen de landsheren op pad gingen om hun bijdrages te incasseren.
Anoniem: 306567 @3raser2 maart 2021 16:24
In dat geval hebben partij die concert tickets verkopen al een tijdje een soort wachtrij of timer. Hiermee kan je volgens mij een hoop oplossen. Als je een timer ziet dat je een uur moet wachten, dan probeer je het later nog een keer. Wat professioneler dan dat de hele site plat gaat.
Nou, die timer bij online ticketboeren is ook vaak ruk.
Paar jaar geleden probeerde ik, op verzoek van een nichtje tickets te kopen bij ticketmaster.
Eerst voor een concert van Adele. kwam in de wachtrij die toch rap 2,5 lang was..
Prima, ik had geduld en tijd. Maar na die wachttijd doodleuk de melding dat alle tickets inmiddels verkocht waren.
Dat zelfde geintje later nog eens gehad ivm met een concert van Ed Sheeran.
Daarna was ik echt klaar met ticketmaster.
Het is zelfs nog een onderwerp geweest in de 2e kamer.
Maak je maar niet druk. Bij de belastingdienst is het nooit uitverkocht ;).
Voordat je digitaal kaartjes kon kopen moest je gewoon op een straat in de rij staan.
Zo heb ik eens de laatste kaartjes voor een extra concert van de Dire Straits kunnen kopen.
En er stonden nog best een hoop mensen op de Coolsingel...
Ik blij, degene die naast en achter me stonden niet echt.
Yeah, Dire Straits..... 1991/92 of zo, in Keulen.....Superconcert.
Voor mij in Rotterdam.
Nee ik werd binnen gelaten zij mochten niet mee door de deur.
Het is ook niet helemaal waar dat je 2 maanden lang aangifte mag doen, er is namelijk een aantal jaar geleden iets bedacht dat als je vóór 1 april je aangifte doet je dan voor 1 juli bericht krijgt van de Belastingdienst (vind ik alsnog lang 3 maanden, maar goed..) en daardoor wilt juist heel Nederland op 1 maart aangifte doen, want anders kan je helemaal 6 maanden wachten op bericht van de Belastingdienst.
Dus heb je nog steeds een maand om aangifte te doen met de garantie dat je in juli bericht hebt.
1 maart is dus nergens voor nodig!
Vaak genoeg aangifte gedaan in april en gewoon voor 1 juli bericht gekregen.
Tsja, ik denk dat de grote drie het beter voor elkaar hebben dan de overheid, defensie en KPN bij elkaar. Dat is ook niet zo gek, want die grote bedrijven opereren zo'n beetje overal waardoor nagenoeg alle scenario's aan bod zijn gekomen en aangepakt zijn. Dat is ook terug te zien in de betrouwbaarheid en levensvatbaarheid van de diensten, iets wat je van de 'native' spullen hier in NL niet kan zeggen.
Maar de servers staan nu toch ook in datacenters bij een cloud boer? Of is de staat eigenaar hiervan?
Punt 1: Heb je het bericht wel gelezen? Daar staat duidelijk dat het volgens de BD niet door overbelasting komt. Opschalen lost dan helemaal niks op.
Punt 2: Al ging het wel om overbelasting: Dat "eenvoudig" op- en afschalen werkt natuurlijk alleen wanneer je een heel scala aan server tot je beschikking hebt. Feitelijk komt dat er op neer dat dit alleen werkt bij een cloud-hosted infrastructuur. Ik heb verder geen inhoudelijke kennis van de infra van de BD (jij wel?) maar wellicht hebben die helemaal geen voet in de cloud voor het aangiftesysteem.
Afhankelijk van de kosten is het het vaak helemaal niet waard, zeker wanneer men ruim voldoende tijd heeft om aangifte te doen.
En als bij een cloud infrastructuur alle klanten gelijktijdig opschalen hebben ook die een uitdaging. op enig moment is ongebruikt ijzer op en/of zijn alle bitpijpen vol.
Hopelijk gaan klanten niet met z'n allen tegelijk voor het maximale.
Het issue zoals ik het hier lees is niet server capaciteit, maar instabiliteit bij grote gebruikersaantallen, wat een veel groter issue is omdat het zoeken naar een speld in een hooiberg is. Als ze alleen rond deze periode deze belastingsaantallen hebben, dan zit je met bijna een jaar aan changes aan verschillende systemen/hardware. Zeker bij complexe (financiële) systemen, die koppelen met verschillende andere systemen is het een hel om dat te achterhalen, helemaal als verschillende afdeling/mensen dit doen over een langere periode.
goed punt. maar het zijn wel elk jaar dezelfde systemen.
hebben ze dan nog nooit een performance test gedaan?
Misschien volg je de politiek niet, maar ieder jaar opnieuw (liefst zo laat mogelijk) verzint de politiek weer wat complexe reparatieregelingen die langs de inkomstenbelasting verrekend mogen worden. Er is dus vrijwel geen jaar waarin de achterkant niet aangepast hoeft worden om OOK (want oudere aangiftes mogen ook laat ingediend/gecorrigeerd worden) die nieuwste regels voor het nieuwe belastingjaar correct toe te kunnen passen.

De systemen zijn dus geen jaar hetzelfde omdat de politiek de compensatieregeling in de belastingwetgeving schuift en ze dus in de aangifte-rekenmodules ingebakken moeten worden (anders zie je niet de juiste 'voorlopige aangifte einduitkomst' aan het eind van het proces).
Want die zouden ze dan pas in een post-processing van jouw aangifte in een wat meer batchgewijze en/of gespreid over de tijd opzet berekenen vanuit de door jou in je aangifte opgenomen ruwe feiten (zoveel inkomen, een huis met zus en zo woz-waarde en hypotheek, zoveel box3 vermogen, zoveel giften aan ANBI doelen met cq zonder een meerjarige schenkingsovereenkomst) en je uiterlijk 1 juli de uitkomst meedelen middels de voorlopige aanslag (een beetje zoals het 'vroeger' ging in de papieren aangifte volgens mij.. alleen ruwe dataverzameling en dan wachten op de uitslag nadat je die op de post had gedaan)

Uit eigen ervaring bij de 'inloggen via je bank' pilot van nog niet zo lang geleden weet ik dat voor mijn gevoel de systemen van de belastingdienst 'belachelijk vroeg' de volledige freeze in gaan om alle voorbereidingen te doen om klaar te zijn voor 'Tax return day' (voor die tijd zijn in ieder geval ook de meeste performancetesten al gedaan; de tijd wordt besteed aan het correct inrichten van de aangiftestraat die op 1 maart bestormd wordt door de burgers). Zelfs meest futiele wijzigingen krijg je er dan niet meer doorheen, want alles is er op gericht om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op al die Nederlanders die niet kunnen wachten tot 15 maart om de aangifte in te vullen. Terwijl 15 maart ook nog ruim voor 1 april ligt.

Als de politiek nou eens een 'belastingregelwijzigingspauze' zou inlassen, dan kan de belastingdienst een jaartje interne systeemoptimalisatie gaan doen ipv rennen en hollen om de nieuwste politieke vinding weer ergens in de systemen te verwerken.
Ik begreep juist dat creativiteit / haalbaarheid bij het aanpassen van de belastingen ernstig beperkt werd door het feit dat de onderliggende software decennia oud is en niet aangepast kon worden (buiten de toen bepaalde scope).

Er zijn, simpel gezegd, een aantal parameters waarmee gerekend kan worden, maar verder niet. Even een nieuwe parameter invoeren is er niet bij.

Dat is erg onhandig. Updaten van de software moest o.a. dit verhelpen, maar dat is al twee keer mislukt, waardoor we er nog steeds mee zitten.

Maar je zou daardoor juist wel verwachten dat dit gedeelte van het proces overzichtelijk blijft en bijvoorbeeld geen nieuwe bugs oploopt / na decennia van draaien aan dezelfde knoppen, daar de bugs wel uit zijn.

Wat @Cergorach zegt, dat het een specifiek probleem is op een ander terrein klinkt daarom plaisibeler.
Er zit wel een verschil tussen: aanpassen wat MOET om nieuwe wetgeving te ondersteunen (wat dus jaarlijks terugkerende ellende is) en aanpassen wat zou moeten om de systemen zelf te moderniseren (waar dus een erstig gebrek aan tijd / gelegenheid voor is door eerder genoemde aanpassingen)

Een probleem van de politiek is juist dat het niet enkel om een paar parameters gaat, maar om uitzondering op uitzondering op special case want uitzondering 2 pakte te nadelig uit voor groep x en dat moet dus weer goed toegesneden gecompenseerd worden. Doe dat voor een aantal jaren in een verouderde software architectuur en je hebt een maintenance nachtmerrie omdat de politiek nooit de rust geeft in de regelgeving om de hacks er uit te halen en de architectuur op te schonen en te moderniseren.

Het probleem van nu zelf licht ongetwijfeld in een of andere bizarre samenloop van omstandigheden, maar de door de jaren opgebouwde complexiteitsschuld in de systemen zal niet meehelpen om die oorzaak te determineren/isoleren vanuit de geobserveerde symptomen.

en hoe hard de belastingdienst ook terugduwd om vooral even te pauzeren.... de politiek repareert wel lekker door, want binnenkort weer verkiezingen of net weer verkiezingen geweest en nu moeten wij toch even onze financiele belastingpunten scoren.

[Reactie gewijzigd door aikebah op 23 juli 2024 16:04]

Het gaat niet om performance, het gaat om afhankelijkheden van systemen, waarbij deadlock-achtige situaties kunnen ontstaan bij grote aantallen gebruikers. Zoals @cergorach terecht aangeeft, dat is zoeken naar een speld in een hooiberg... en geloof me, die hooiberg is _heel_ groot... zowel qua aantallen records, aantallen systemen, aantallen interfaces, aantal mensen die daar in het afgelopen jaar aan gewerkt hebben....

EDIT: En de systemen zijn ook niet jaar in, jaar uit hetzelfde. Als je een simpele aangifte doet merk je het verschil misschien niet, maar bijvoorbeeld: jarenlang moesten ondernemers met een eenmanszaak los van hun fiscaal partner aangifte doen; die fiscaal partner moest dan alle gezamelijke info dubbel invoeren (alles in box3, eigen woning, etc.). Dat is sinds een paar jaar keurig opgelost, en kunnen deze fiscaal partners in één omgeving aangifte doen. Ook wordt er steeds meer info vooringevuld (bijv. eerst alleen bankrekeningen, later ook aandelen, ik zag opeens een oude ongebruikte buitenlandse rekening verschijnen), het systeem wordt steeds verbeterd en verfijnd....

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 23 juli 2024 16:04]

Daarom zeg ik, changes in het afgelopen jaar, als ze deze pieken alleen halen in deze periode.
Het kan prima zo zijn dat men A, B, C individueel zijn getest, maar dat A+B+C toch rare effecten geven. Hell, ik ben in het verleden dingen tegengekomen waarbij er plugins op VMs draaide voor software inventarisatie die spontaan zorgde voor extra belasting op niet handige momenten, een bijkomstig dingetje daarbij was ook nog eens dat het niet consistent was en ook nog eens deployed zonder traceerbare change (in het IT proces), waardoor de oorzaak achterhalen heel erg lastig was. Achteraf natuurlijk super stupide en zijn er fouten in processen geweest, maar op dat moment helpt die realisatie niet...
We hebben de wereld misschien wel wat te ingewikkeld gemaakt. Ik herken heel goed wat je zegt....

Terwijl de Belastingdienst zelf toch een andere slogan had...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 16:04]

Het schalen van systemen aan de 'voorkant' (lees: webservers) is simpel. Het schalen van bijvoorbeeld verwerkingssystemen, en databases is een stuk complexer. Je kan niet zomaar je core-database van 1 naar 200 masters opschalen. Dat gaat gegarandeerd problemen opleveren.

Je moet dus ergens in het midden zitten met een software design wat zich slim laat schalen (architectuur), en een systeem wat dat ook daadwerkelijk goed doet op piek momenten (infrastructuur).
je zou al het werk van een bepaalde reeks (iets van bsn nummer % 10) kunnen afsplitsen naar andere clusters? lijkt me niet heel lastig om parallelle straten op te zetten als je een beetje out of the box wilt denken
Wat nu als je als getrouwd stel samen aangifte moet doen? 90% kans dat je niet op het zelfde cluster zit.
Dat is geen probleem, aan de voorkant zie je er verder niets van.
Maar dan is er een kans dat ik in een ander cluster zit dan mijn vrouw, waar haar info niet in staat.
Hoe gaan ze dan onze gezamenlijke aangifte berekenen?
Dat maakt toch niet uit? Zolang die databases in die verschillende clusters maar continue met elkaar synchroniseren.
Ja en daar hoeven we niet op te wachten, op die synchronisatie, of ?
Dus dan krijg je een Active-Active database cluster. D'r zijn bij mijn weten niet zo heel veel platformen die dat geweldig kunnen.
Dat is de kern van het probleem. Die databases syncen niet realtime. Dat is het initiële backend scaling probleem waar we mee begonnen.
Lijkt me vrij eenvoudig op te lossen. Mensen die een ‘geregistreerd partner’ hebben, zet je op dezelfde cluster als hun partner(s). Neem je bijvoorbeeld het laagste bsn-nummer van elk setje als uitgangspunt voor de set wat clusterkeuze betreft.
Dat is pas bekend op het moment dat je aangifte gaat doen. De belastingdienst heeft geen database met ‘geregistreerde partners’.
Nou ja, in zekere zin wel, alleen heten ze geen partners maar staan ze op bsn. Als ik me goed herinner vul je ook het bsn van je partner in op je aangifte.

Of partners nou op hetzelfde cluster staan of niet, er moet altijd een naberekening / tweede ronde gedaan moeten worden. Immers, als de eerste aangifte berekend wordt, kan de tweede nog niet binnen / berekend zijn.
Wie zegt dat ze dat al niet doen?
Om een paar suggesties te doen:
  • Je kan je (relationele) DB sharden.
  • Je kan de session data van aangifte wegschrijven naar een NoSQL DB.
  • Je kan de session data wegschrijven naar een in Mem cluster (Redis ofzo).
Pas bij het definitief maken van je aangifte doe je een transactie naar je Master DB. Read replica's kan je gewoon schalen.

Ik ken de systemen van de belastingdienst niet, ze zullen ongetwijfeld complex zijn.
Ik verwacht echter niet dat belastingdienst (enkel) afhankelijk is van een MySQL bakje. Sharden klinkt leuk maar als alles 5 externe services doormoet wordt het een stuk lastiger. NoSQL lijkt me dan weer niet "integer" genoeg als je het over de financiële integriteit van een land hebt en Redis bied weer te weinig uptime garanties (naast het vorige).

Ik denk zoals je zegt dat dit allemaal inderdaad best complex is en niet even tussen neus en lippen op te lossen is op tweakers ;).
Ik begrijp dat "een bank" altijd het voorbeeld is van een RDBMS, maar dat banken dus geen relationele database gebruiken maar batchverwerking.
Dat lijkt me bij de belastingdienst ook: de aangifte is 1 op zichzelf staand geheel, en er is geen verband tussen aangiftes onderling. En consistency binnen de aangifte hoeft ook niet real time te worden gegarandeerd. Bovendien is elke aangifte 'single user' (ik was ooit eens 'locked out' door het een of ander.
Met alle respect, ik doe aangifte samen met mijn vrouw dus die "single user" aanname slaat nergens op. Uit je opmerking m.b.t. RDBMS begrijp ik dat je geen idee hebt wat RDBMS is en dat je het ook kan gebruiken in batchverwerking.
Ben het met je eens, met als kleine kanttekening dat systemen van deze omgeving in veel gevallen wel al redelijk schaalbaar zijn. Het is niet dat ze van een SQL Express naar een 200TB Oracle DB gaan natuurlijk, je weet al lang dat een bepaalde infrastructuur idealiter schaalbaar moet zijn, dat komt niet uit de lucht vallen.
Moet je software wel kunnen schalen. Meer webservers neerzetten die uiteindelijk allemaal naar 1 database gaan heeft 0,0 zin natuurlijk (ik zeg maar wat).

[Reactie gewijzigd door JustFogMaxi op 23 juli 2024 16:04]

Ligt er aan waar je bottleneck zit. Als je webapplicaties zwaar zijn, maar relatief weinig database belasting genereren kan het best helpen.
Maar heeft dus geen nut om opmerkingen over makkelijk te schalen maken, als wij niet weten hoe een en ander in elkaar zit.

Als je hier soms de commentaren leest, zouden wij als wij hier 10 willekeurige tweakers bijelkaar steken, in een week, alle IT problemen wereldwijd hebben opgelost, en dan nog foutloos :)
Vraag mij altijd af of dat dan "jeugdige onbevreesdheid" is van de posters, of juist het onbekende met de boze echte wereld.
De beste stuurlui.. zitten op tweakers :)
blijkbaar zit het dar niet in als je het artikel leest
Heb je het artikel gelezen? Het zit 'm niet in de capaciteit, maar ze hebben last van een onbekende storing.
MIsschien zat er nog een memo van de toeslagaffaire op de lijn. Dat geeft aardig wat mensen rode vlekken inmiddels.

Leuker maken ze het in elk geval niet, en makkelijk gaat het ze ook niet af :D

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 16:04]

De capaciteit van Mijn Belastingdienst is door de technische problemen echter beperkt.
Dus niet de oorzaak, maar er is ondertussen wel zeker een capaciteit probleem (zoals elk jaar)
Daar hoef je alleen maar de titel voor gelezen te hebben zelfs
Een van de problemen is juist dat die rot (oude rot) vertrokken is bij de vrijwillig vertrek regeling, dus nu moeten de relatieve juniors zien uit te zoeken waar in het complexe systeemlandschap het probleem nu ligt.
Zo zonde dat alle experts online commentaar geven over hoe kut het allemaal is. En al die sukkels die er niets van snappen maar werken. Wat zou de wereld mooi zijn als alle online expert hun superieure competenties zouden gaan inzetten voor bijvoorbeeld de IT bij de overheid. Daar wordt het land toch een stuk mooier van. Nooit meer problemen.
Dit merk je bij elk bericht op Tweakers over IT problemen, of gehackte websites. Dan is elke reageerder een super elite ontwikkelaar die alles even in een week had kunnen opmerken en fixen, of nooit die fout zouden hebben gemaakt als zij er zouden werken. Vrij kansloos.

[Reactie gewijzigd door Bas.Bas.Bas op 23 juli 2024 16:04]

Een week? Er wordt hier steen en been geklaagd dat dit onverwachte probleem, dat dus bijna per definitie lastig te vinden is, niet binnen één dag is opgelost.
En ik weet 100% zeker dat er nu een clubje ontwikkelaars van de belastingdienst overuren aan het draaien is om het probleem te fixen, terwijl de klagende Tweakers lekker op de bank hun gal spuwen ondanks dat ze er zelf 0 schade van ondervinden als ze morgen of volgende week pas hun aangifte kunnen doen.
hahah - helaas kan de uitvoerende IT-afdeling van alles adviseren en wensen; uiteindelijk zijn het de managers en inkoop die kiezen voor de goedkoopste aanbestedingen ...
Een aanbesteding moet aan de eisen en wensen voldoen. Toch logisch dat je dan de goedkoopste kiest? Als het product dan niet voldoet heb je de verkeerde eisen uitgevraagd.
Probleem en dat zou je moeten weten is dat eisen vaak lopende het project veranderen. Dan is het kassa voor het extra meerwerk. De vraag is dan nog steeds over de goedkoopste of kwaliteit kan leveren.
bij programmeren zijn er vele wegen die naar rome gaan, maar de ene zal complexer in elkaar zitten dan de ander. Misschien werken ze allemaal maar moet je dan weer iets gaan veranderen kan het bij de duurdere aanbieder misschien weer stukken sneller gaan dan bij de goedkopere.
Ook over meerwerk kan je afspraken maken in je programma van eisen en wensen.
Goedkoop is (vrijwel altijd) duurkoop.
Tja probleem bij die overheid is dan weer dat je als it'er meer kan verdienen in het bedrijfsleven.
Door de plafond die de overheid hanteert kan men niet markt conform betalen.
Dat kan dan wel weer als men inhuurt en het 3 voudige betaald. Krom maar waar.
Natuurlijk mout er wel een duidelijk systeem en kennis achter zitten en op de ene of andere manier is overheid en ict vaak geen succes.
Maar ook bij de overheid worden computermensen nog steeds prima betaald. Je kunt je afvragen of je als overheid mensen in dienst zou willen hebben die per se heel veel geld willen verdienen, die geld belangrijker vinden dan wat dan ook, en die het blijkbaar ook okee vinden dat er zo veel belastinggeld naar een zeer hoog salaris voor hen gaat.
Ik neem aan dat jij ook voor de overheid werkt en dat doet uit overtuiging en je het geld dat je verdiend niet belangrijk vindt ?

Probleem is eerder dat de overheid bij veel projecten nu vermogens aan externe bedrijven uitgeeft. Hetgeen wel mag.
Zou men meer eigen mensen in dienst nemen die men meer zou betalen dan zou met minder externen nodig hebben en is men onder de streep goedkoper uit. Dat verhaaltje belastinggeld naar een hoog salaris is een typisch bekrompen denken. Nu gaat dat belastinggeld x3 naar een extern bedrijf, dat is gewoon de realiteit.

Als mens heb je talenten en moet de daar gebruik van maken. Daar hoort ook een beloning bij. Daar is niets verkeerds aan. Dat is gewoon marktconform. Door de structuur, plafonds en maxima bij de overheid betalen zie niet altijd marktconform.
Eens, en vooral al die mensen die gaan reageren dat het in het bedrijfsleven allemaal zoveel beter is, want meer geld. Vergis je niet, ook bij de Belastingdienst worden heel veel dure externe IT consultants ingehuurd waarmee het commentaar 'de overheid kan het niet' pertinent niet klopt.
Modder gooien hoort erbij denk ik. Das het nadeel van IT je hoort pas wat als het niet werkt. Als de aangifte dit jaar feilloos was verlopen hadden we ook geen nieuws artikel gezien met aangifte had dit jaar een beschikbaarheids-percentage van 99,9.

Mochten de gasten die met de oplossing bezig zijn ook op Tweakers zitten sterkte ermee! :)
Het voelt een beetje persoonlijk zo lijkt het. Maar het is toch logisch dat er geklaagd wordt en dat is niet gericht op de 'sukkels' maar op de organisatie die dit soort zaken maar niet op orde krijgt. Als overheid moet je de burger faciliteren en daar betalen wij ook belasting voor. De jaarlijkse aangifte is een onderwerp dat (de zin verklapt het al) jaarlijks terugkomt. Ik weet nu al dat er volgend jaar een aangifte komt over 2021 en het jaar erop voor 2022, kun je gewoon alvast naartoe gaan werken.

Vergelijk het met de NS die niet rijdt door storingen. Kan de machinist daar iets aan doen? Meestal niet lijkt mij en ik vermoed dat de mensen die klagen dat de trein te laat is niet persoonlijk denken zelf een trein beter te kunnen besturen.
Het voelt een beetje persoonlijk zo lijkt het. Maar het is toch logisch dat er geklaagd wordt en dat is niet gericht op de 'sukkels' maar op de organisatie die dit soort zaken maar niet op orde krijgt. Als overheid moet je de burger faciliteren en daar betalen wij ook belasting voor. De jaarlijkse aangifte is een onderwerp dat (de zin verklapt het al) jaarlijks terugkomt. Ik weet nu al dat er volgend jaar een aangifte komt over 2021 en het jaar erop voor 2022, kun je gewoon alvast naartoe gaan werken.
Niet helemaal waar, want belastingregels veranderen regelmatig, wat ook weer voor aanpassingen in het systeem zorgt. Als de belastingregels 10 jaar lang onveranderd zouden blijven zou dat een hoop schelen, maar dat gebeurt niet en dat ligt niet aan de belastingdienst maar aan de regering.
Als je een toeslag of aangifte vergeet herinnert de belastingdienst je hier netjes aan met een brief samen met instructies hoe je dit kunt krijgen.. :|

Zelf nog vorige jaar een brief gekregen dat ik kennelijk zorgtoeslag tegoed had.

Als jij na meerdere herinneringen vergeet dit terug te vragen, tja...
Nou to be fair. Ik heb ze hulp aangeboden met het opzetten CI/CD pipelines en bijbehorende omgeving (jenkins en docker) aangezien een klant van ons dat heel slim had gedaan (andere overheidsorganisatie), maar daar heb ik nooit meer wat op teruggehoord.
Sorry, maar het is wel heel naïef om te denken dat je antwoord krijgt op zo’n e-mail. Er zijn allemaal aanbestedingsregels waar de overheid aan moet voldoen. En ze hebben genoeg dure externe mensen die ook kunnen wat jij kan. Het zijn bedrijfsprocessen en gigantische monolieten, sommige zelfs in Cobol geschreven, die niet in 2 sprints over te zetten zijn die voor problemen zorgen. Het probleem is niet dat niemand daar weet wat een docker container is of hoe je een CI/CD pipeline opzet.

[Reactie gewijzigd door Bas.Bas.Bas op 23 juli 2024 16:04]

Het zijn bedrijfsprocessen en gigantische monolieten, sommige zelfs in Cobol geschreven, die niet in 2 sprints over te zetten zijn die voor problemen zorgen.
Hoe bedoel je dat Cobol programma's niet in 2 sprint over te zetten zijn?
Dat deze code erg moeilijk is om te migreren naar een andere taal/framework. Want COBOL ontwikkelaars zijn oud, super ervaren, zeldzamer naarmate de jaren verstrijken en zeer duur.

[Reactie gewijzigd door Bas.Bas.Bas op 23 juli 2024 16:04]

Ho ho ik ben nog jong slechts 62 hoor, en ja ook ruim 20 jaar in COBOL geprogrammeerd alhoewel ik Oracle met PL/SQL en SQL leuker vind.
Trouwens COBOL programma's in 2 sprints overzetten geloof ook ik niet in, we hadden een aantal programma's voor pensioenuitkeringen die 9-10k regels source hadden. voor je die omgezet en getest heb ben je met pensioen
Precies! Wij hadden een collega die het belasting team zou komen versterken totdat zijn pensioen zou gaan beginnen, maar dat is oa door Corona niet doorgegaan. Ik ben bang dat dit over 10 jaar een behoorlijk probleem gaat worden als er nagenoeg geen COBOL ontwikkelaars meer zullen zijn.
Er zijn duale leertrajecten gestart, waar je een traineeship COBOL kunt kiezen.
Was ook niet per mail maar face to face op een conferentie waar ze spraken. Vond het interessant om te zien hoe zij het hadden aangepakt, maar kwam er toen dus achter dat ze dik twee jaar achterliepen op die andere organisatie en ze letterlijk bezig waren om datgene te maken wat de andere partij al had geprobeerd, maar niet oke genoeg was (even gechargeerd).

Het was dan ook helemaal niet bedoeld als een “hallo beter huur je mij in, want ik fiks je shit wel”, maar meer als een hee, misschien kun je onze lessons learned gebruiken om sneller verder te komen. Aangezien “we” ook overheid zijn en letterlijk een pand verderop zitten. Beetje zonde om daar dan twee keer belastinggeld aan uit te geven nietwaar?

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 16:04]

Er is geen overbelasting van de systemen, maar om de boel stabiel te houden wordt er wél de 'toeritstroming' gelimiteerd. Volgt u het nog? :?
Het wordt indien alles goed blijft werken, met stappen verhoogd. Ook regelt de "toeritdosering" het aantal users tussen de online aangifte en de aangifte app.
Maar dat zijn maatregelen die dus genomen zijn om de drukte in te perken en overbelasting te voorkomen. Dus nogmaals, hoe is "toeritdosering" niet ter voorkoming van overbelasting?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 16:04]

Nee, dat snap ik ook niet. Nu met mijn IPad in bed lukt het inloggen wel. Allemaal in de nacht aangifte doen!
Huidige stand van zaken:

Mijn Belastingdienst en de aangifte-app tijdelijk niet beschikbaar
De afgelopen dagen werden problemen ondervonden met het doen van aangifte via Mijn Belastingdienst. Vanavond (2 maart) wordt tussen 19.00 uur en 20.30 uur geprobeerd de storing op te lossen. Dit betekent dat het tijdelijk niet mogelijk is om in te loggen via Mijn Belastingdienst en de aangifte-app en aangifte te doen. De werkzaamheden duren tot 20.30 uur en we hopen dat daarmee de problemen zijn opgelost.

Excuses voor het ongemak.
inmiddels 20:45 uur. nog geen mogelijkheid om in te loggen. Zal mij benieuwen wanneer wel.
ook om 21:46 uur exact hetzelfde liedje als voor 19:00 uur. Wel een inlogknop maar daarna of een technische fout melding of het is te druk melding.
Ze hebben het lek nog niet boven.

[Reactie gewijzigd door JohnBr op 23 juli 2024 16:04]

Ik heb zojuist mijn aangifte kunnen doen. Ik zag ook geen melding meer, dus het lijkt voorbij te zijn.
Helaas. Logde op het ongeveer hetzelfde moment in maar bij stap 11 was het voorbij met de pret. 'Technische storing, gegevens niet opgeslagen, u word uitgelogd.'
Zijn er totaal ook al 340K gelukt (vandaag 75K) dus druk zal wel gaan afnemen
Vertel?

400-500.000 lijkt me een realistischer getal (per dag voor de eerste dagen) volgens dit bericht uit 2020:
"De verwachting is dat zo'n 500.000 mensen vandaag meteen hun aangifte insturen, zo'n 99 procent digitaal, via de app of website"

Of dit artikel:
"410.000 mensen deden gisteren op de eerste dag aangifte van de inkomstenbelasting. ".

O ja, mijn aangifte faalt nog steeds nadat ik wel kan inloggen.
Bedoelde te zeggen dat er ook aangiften goed gaan dus het wel langzaam af zal nemen die druk. (wel te langzaam). Nu gelukkig voor ze zo'n 300K per dag
Ik heb het deze ochtend een paar keer geprobeerd, ook rond het tijdstip dat jij aangifte hebt gedaan, en ik kom er nog steeds niet in. Nu wel af en toe zover dat ik op het inlogscherm van digid kom maar na inloggen weer de melding dat het te druk is.
misschien ligt het aan mij, maar als men zegt dat het niet aan overbelasting/DDOS ligt en ondertussen de capaciteit terug schroeft om het systeem stabiel te houden, dan heb je toch juist last van overbelasting?
welk ander probleem lost capaciteit terugschroeven of "toeritdosering" volgens artikel dan op?

ik gok dat de webservice niet overbelast is en die dus geen last heeft van DDOS, maar één of meerdere systemen daarachter die bijvoorbeeld alle vooringevulde data inladen.

laten we voorop stellen dat er geen man overboord is,
toch blijf ik het bijzonder vinden dat op een standaard "release" dag wat jaarlijks terugkomt, dit zoveel moeite kost.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door antonvdijk op 23 juli 2024 16:04]

Hoeft geen overbelasting te zijn. Het kan ook zijn dat de bug niet in alle data center clusters voorkomt. Je zou hierbij kunnen denken aan bijvoorbeeld een bug in de storage devices die in de ene cluster wel zit en in een andere niet. Zomaar een voorbeeld, maar zoiets kan overal zitten.
Als de toerrit nu eens het probleem is... controleren wie je bent
Denk aan een popconcert, binnen passen er genoeg maar bij de voordeur moeten ze je eerst controleren en staat er een lekkere rij..

[Reactie gewijzigd door jumjum op 23 juli 2024 16:04]

laat daar DigiD nu voor zijn.
Ik heb gisteren meermaals geprobeerd. Sterker nog ik heb mijn aangifte voor 80% al ingevuld, maar dan klapt ie eruit omdat in stap X de data niet meer kan inladen.

Het is me meermaals gelukt om in te loggen met DigiD, want dat draait op een andere server.
Alleen belastingdienst laden na de handshake is waar het dan weer mis ging.
(of een stap later bij inladen van data).

bug in storage device lijkt me ook sterk, omdat het random momenten zijn.
dat zou betekenen dat ik tijdens mijn aangifte voor hetzelfde scherm steeds van data cluster wissel.
Wat dat betreft was de oude te downloaden software nog niet eens zo gek.
Downloaden software --> ophalen eigen gegevens --> offline invullen --> uploaden
Ongeveer zoals het was vlak voordat het volledig online moest.
Waarschijnlijk is dat lastig voor mensen die via een telefoon of tablet de aangifte willen doen. (Wat ik zelf overigens heel lastig vind)

Sinds de aangifte volledig online moet is het elk jaar bal

Mogelijk is een combinatie van mogelijkheden in ontwikkeling misschien eerst duurder maar in uitvoering uiteindelijk efficiënter en goedkoper.
Alleen zit ik daar niet zo meer in, heb na 2,5 jaar omscholing Bedrijfskundige Informatica (dus niet afgemaakt) toch mijn hart gevolgd en ben als begeleider in de gehandicaptenzorg blijven werken.
Maar wel veel duurder. En als er dan nog eens een bug in zit is het helemaal drama, zoals we in het verleden vaak hebben gezien. Een rekenfout in 1 van de formules betekent dat iedereen een nieuwe versie moet downloaden en installeren. Plus dat je dan ook weer zelf al je gegegevens moet invullen.
Nee, gegevens downloade je los van het programma. Niets extra handmatige invoer.
Dowloaden software was ook gegarandeerd gedonder vroeger op die eerste dag hoor... maar wel eenvoudiger verholpen dan de huidige online aangifte problematiek. Zodra de eerste batch de software had weten te downloaden zakte de load snel genoeg om de rest ook hun download spot te geven, want zodra het downloaden wel gelukt is hoef je een aardig tijdje niks meer online totdat de aangifte ingevuld is en opgestuurd gaat worden.
Niet alleen kost het moeite om in te loggen, als ik eenmaal ingelogd ben dan mist er een hoop informatie. De afgelopen jaren zou ik maar 1 brief gehad hebben per jaar, terwijl dit er voor 1 maart meer waren. Dus de informatie is ook niet compleet.

Als ik dan de aangifte open, dan krijg ik wisselende storingen. We wachten maar even af. :+
Op de app lijkt de informatie wel in te laden op de site idd niet.

Maar goed als je data niet klopt in de app.... ben je vervolgens weer aangewezen op de site die niet performt :P
Ik krijg helaas de melding op de app dat ik een buitenlandse rekening zou hebben. Met een beetje mazzel staat er een leuk bedrag op ;)

Vooralsnog heeft het weinig haast en hebben we nog tijd voldoende om hem in te vullen. Ik hoop alleen niet dat dit invloed heeft op ingestuurde documenten.
Belastingdienst heeft 100en gekoppelde programma's. En waar elke politicus zijn eigen beleidsregel wilde toepassen. Het is een nachtmerrie als je dit wilt migreren naar een ander systeem.
Als je nu op de site wilt inloggen lijkt het net alsof je een box probeert te scoren op iBood :o
Blijven proberen, maar het lukt toch niet ;(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.