Mijn Belastingdienst heeft storing - update

Nederlanders die hun belastingaangifte willen invullen, kunnen maandagochtend te maken krijgen met een storing. Volgens de Belastingdienst is er een technische storing waardoor inloggen niet mogelijk is. Rond 11.00 uur zou de storing moeten zijn opgelost.

Vanaf 's ochtends 7.00 uur is er een 'technische storing', schrijft de Belastingdienst. In de storingsmelding staat ook dat de problemen naar verwachting om 11.00 uur zijn opgelost. Door de storing is het niet mogelijk om in te loggen bij Mijn Belastingdienst.

Volgens een tweaker die de storing opmerkte, was daarbij soms een melding te zien waarin stond dat het maximumaantal mensen was ingelogd. Dat wijst erop dat de storing te maken heeft met een grote toestroom van mensen die de aangifte voor de inkomstenbelasting willen doen. De Belastingdienst zelf geeft geen details over de oorzaak.

Per 1 maart kunnen Nederlanders hun jaarlijkse belastingaangifte invullen. Gebruikers die al zijn begonnen en nu met de storing te maken hebben, kunnen later verdergaan. De al ingevulde gegevens blijven bewaard, zegt de Belastingdienst.

Update, 18:00: De Belastingdienst schrijft om 17:30 uur nog druk bezig te zijn met het verhelpen van de storing. Volgens de instantie heeft niet iedereen problemen met het doen van belastingaangifte op Mijn Belastingdienst.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-03-2021 • 10:05

319 Linkedin

Submitter: Tompouce

Reacties (319)

-13190310+1126+217+30Ongemodereerd126
Wijzig sortering
in sommige gevallen zou je bijna zeggen dat het handiger is om bepaalde tijdslots toe te wijzen voor je aangifte... wil je een ander tijdslot dan kan dat maar is er een kans dat je later wordt ingeloot.

Voor 1 april aangifte is in juli antwoord. De maand maart kent grofweg 4 weken. Dus zou je enigszins kunnen spreiden.. (of het in de praktijk ook zo zal werken... geen idee maar nu probeert massaal iedereen 1 maart zijn aangifte te doen.)
Je zou net als vroeger je aangife voor 1 maart moeten kunnen doen. Dat de belastingdienst het niet eerder wil hebben betekent niet dat het niet voor velen eerder bekend is wat het gaat worden. Nu krijg je elk jaar op 1 maart een nog grotere piek dan anders het geval en zijn "storingen" schering en inslag. Ook een standalone app herinvoeren zou helpen om de drukte op de infrastructuur te beperken.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 1 maart 2021 13:51]

Je zou net als vroeger je aangife voor 1 maart moeten kunnen doen.
Volgens mij kan dat ook. Ik moest eind januari/begin februari even door alle aangiftes van de voorgaande jaren (in ieder geval 2016 t/m 2019) en moest er eentje opnieuw doen. Toen kreeg ik ook de keuze om voor 2020 aangifte te doen. Heb ik niet gedaan want ik had mijn jaaropgave nog niet (pas in de laatste week van februari), maar het lijkt dus wel mogelijk te zijn. :D
Als ik het mij goed herinner maak je voor 1 maart een VA aan (voorlopige Aanslag). Na 1 maart krijg je de AVA (automatisch vooringegevulde aangifte) voorgeschoteld, omdat de dienst dan meer info van je tot zijn beschikking heeft. Beide monden uiteindelijk uit in (het doen van) een DA (definitieve aanslag). Maar mijn detailkennis van het systeem is wat verouderd, dus ik kan er inmiddels naast zitten.

[Reactie gewijzigd door -W0kk3L- op 1 maart 2021 17:15]

Ah, dus je hebt wel de mogelijkheid om 2020 in te vullen maar er wordt pas écht iets mee gedaan vanaf maart? Ik snap die logica niet helemaal, als jij zelf "te vroeg" de aangifte invult dan hebben ze die "meer info" toch niet nodig? Ook met die vooringevulde aangiftes moet je alsnog alles zelf controleren namelijk.
Met een voorlopige aangifte doe je een aangifte op basis van schattingen. Uiteindelijk verreken je die met je definitieve aangifte. Als je het héél goed gedaan hebt, kom je op een nihil-aanslag uit.
En vergeet niet dat je nooit meer van een voorlopige aanslag afkomt. Elk jaar moet je weer de hoepels door om je maanden correct te krijgen en op te letten dat je niet teveel betaalt of terugkrijgt. Dat is voor mij de reden dat ik 'spaar' bij de Belastingdienst.
Ik heb al 2 klanten via commerciële software kunnen indienen. Het programma was voor 1 maart al gereed voor de definitieve aangifte. Zelfs voor ondernemers kreeg ik al een update van de leverancier.
Dat kan ook, maar dan is nog niet alles vooraf ingevuld. Maar als je van jezelf weet dat je een vrij rechttoe-rechtaan aangifte hebt (loon uit dienstverband, 1 hypotheek, beetje spaargeld, hier en daar een gift) en je hebt dat allemaal op papier, dan kun je het prima al vanaf 1 februari als voorlopige aangifte indienen.
Dat de aangifte voorlopig is zegt het toch al. Dan moet je toch alsnog vanaf 1 maart opnieuw aangifte doen? In het verleden kon je meen ik vanaf januari al aangifte doen en was je klaar.

Ik denk trouwens dat juist wanneer je geen rechttoe-rechtaan aangifte hebt dat de belastingdienst je op 1 maart helemaal niets kan vertellen wat je zelf niet als eerste wist.
Je zou net als vroeger je aangife voor 1 maart moeten kunnen doen.
Kan ook... mijn moeder heeft haar papieren formulier al op de bus gedaan... :)
Je zou toch zeggen dat je dit soort problemen vandaag de dag gewoon oplost door je infrastructuur schaalbaar op te bouwen, ipv wachtrijen in te stellen.
Maar waarom zou je voor die ene dag opschalen en 10x zoveel geld uit gaan geven als Belastingdienst.
Ik zou liever zien dat ze gewoon aangeven: er zijn op dit moment 99.999 van de maximaal 100.000 mensen ingelogd (voordat je het probeert). Eventueel met een wachtrij waar je in kan blijven staan, net als bij ticketverkoop.

Nu lijkt het alsof ze niet voorbereid zijn op een grote toestroom, maar dat zijn ze wel degelijk. Het is alleen onzinnig om een capaciteit te nemen voor 1 miljoen mensen als je de rest van het jaar uitkomt met 100.000 mensen tegelijk.
Dat hoeft toch allang niet meer met moderne cloudhosting? Het is heel goed mogelijk en zelfs gangbaar (voor grote sites) om die ene dag dat je een piek gaat verwachten je capaciteit flink op te schalen, en vervolgens geleidelijk af te schalen naarmate de drukte afneemt. Bij AWS bijvoorbeeld betaal je gewoon per request of minuut, dat zit prijstechnisch heel anders in elkaar dan een traditioneel hostingpakket. Ik vrees alleen dat de Belastingdienst nog met dermate oude software werkt dat zo'n platform voor hen geen optie is.
De ouderdom van het platform speelt niet eens mee. Het gaat om de gegevens en eisen van gegevensbeveiliging. Wil jij al je data van je belastingaangifte bij Amazon in de cloud? Ik denk dat de belastingdienst volgens de avg die data daar niet mag hosten. En hetzelfde zal waarschijnlijk ook gelden voor de technische en security eisen van digid.


Ik denk dat de belastingdienst die piek ook al incalculeert en opschaalt, maar zoals ik al zei, dat wil je maar doen tot een bepaald niveau en dan wordt het gewoon te duur.
Hoezo zou dat niet mogen? Je kan gewoon contracten opstellen met Microsoft (Azure), Amazon (AWS) etc., dat je een private cloud afneemt en een locatie kiest waar je data staat. Volgensmij gebruikt de Belastingdienst IBM als hosting partij en nemen zij ook o.a. Websphere af. Echter is Websphere nog gebasseerd op cluster computing en afhankelijk van je architectuur niet altijd makkelijk snel op te schalen zoals bij cloud computing. De Belastingdienst zou dan eerst nog een cloud migratie moeten voltooien voordat we eindelijk met zijn allen op 1 maart aangifte kunnen doen. :P

[Reactie gewijzigd door g.ceulen op 2 maart 2021 11:50]

Amazon heeft geen meerdere datacenters in NL. Dus dat gaat niet.
Microsoft is volgens mij het 2de datacenter nog aan het opbouwen in NL.
Dan zou je kunnen overwegen zowel in Amazon als Azure te draaien, maar dat is vaak ook geen optie omdat dan de architectuur te lastig wordt.

En private cloud in Azure is alsnog best prijzig, omdat je dan dus niet meer op shared datacenter terecht kan komen en ze alsnog zaken voor je moeten reserveren.
Dit klopt niet helemaal (of helemaal niet, whichever comes first).

Microsoft heeft een scala aan datacenters en capaciteit beschikbaar in Nederland. Een datacenter is geen aan/uit omgeving. Dat er gebouwd wordt betekent niet dat er geen capaciteit draait.
En hybrid cloud wordt daadwerkelijk als product aangeboden binnen Azure. Ja, het zal iets meer kosten.
Maar het kost niet de wereld, dat naast het feit dat als je voor zoiets kiest dat er een specifieke business case voor is waarbij de extra kosten waarde hebben.
Er is tegenwoordig iets wat ze hybrid cloud noemen. Een mix waarbij het, bijvoorbeeld, mogelijk is om je volledige omgeving cloud based te hosten, en gevoelige data toch on-site te houden.
Voor alles is een oplossing, mits je bereid bent om flexibel te denken.

Het dynamisch opschalen van benodigde resources is niet zo duur als je zou denken. Vooral als het zorgt dat je niet dit soort "storingen" voor je kiezen krijgt waar je manuren aan kwijt bent om te verhelpen, die overigens ten alle tijden duurder zijn dan die extra resources.
Het gaat natuurlijk niet alleen om de website. De backoffice applicatie moet het ook aankunnen. En die draait niet op AWS.
Je kunt je ook afvragen of het (kostentechnisch) zinvol is om op te schalen met dure infrastructuur voor 1 periode in het jaar. De spreiding komt vanzelf, want mensen gaan het later opnieuw proberen.
Over het algemeen is het júíst zinvol en kostenbesparend om je infrastructuur schaalbaar te maken, want dan hoef je juist NIET het hele jaar te betalen voor capaciteit die je maar 1 dag (of 1 maand) nodig hebt. Je schaalt dan op als het nodig is, en af als de drukte weer voorbij is.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 1 maart 2021 17:18]

Ik vraag me daadwerkelijk af of ze kunnen schalen bij de Belastingdienst. Zou me niets verbazen als ze alles nog on prem hebben met beperkte capaciteit...
Gelukkig hebben ze alles on premises, althans dat hoop ik dan maar. Iets met privacy, spionage, nationaal belang, afhankelijkheid van derden, en ga zo maar door.
Dat is een onzinstatement. misschien, héél misschien zou dit een voordeel kunnen zijn voor een database-server maar er is echt geen enkele reden om een webserver persé on-premise te willen draaien.

Privacy en spionage kun je prima afdekken met encryptie. Afhankelijkheid van derden is alleen maar lager als je een goed schaalbare setup hebt.
Leuke theorie, maar hoe dan ook heb ik als burger liever niet dat 'wij' als Nederlanders 'live' afhankelijk zijn van een Amerikaanse cloudprovider waar je echt geen idee hebt wie er aan de knoppen kan zitten(ja, daar is allemaal wel mouw aan te passen), waar de data blijft, puur en alleen omdat we allemaal tegelijk op 1 Maart aangifte willen doen.
Wil hier geen anti-cloud flame van maken, maar ik zie in dit geval maar een klein voordeel, en een heleboel nadelen.
Alhoewel ik belastingaangifte een buitengewone suffe en irritante aangelegenheid vind, gaat dit bij mij al jaren technisch vlekkeloos. In weet van kennissen en vrienden dat het er in het buitenland echt heel anders aan toe gaat.
Zoals al gezegd, er is een groot verschil tussen data- en webservers. Zeker voor die laatste zie ik echt geen bezwaar om dat bij een cloudprovider onder te brengen. Ook niet bij een Amerikaanse. Maar voor je gemoedsrust: er bestaan ook gewoon Nederlandse- en Europese cloudproviders. Je zou zelfs een mix van verschillende providers kunnen gebruiken.
Ik hoop het niet... Althans, dat hoop ik maar. Iets met gaslek, waterschade, bom, "spionage", nationaal belang, afhankelijkheid van 1 locatie en ga zo maar door! ;)

Nee even zonder gekkigheid. De cloud biedt vele veiligheidsvoordelen boven on premise wanneer het gaat om onder andere ook security. Het is allemaal natuurlijk heel erg afhankelijk van de specifieke invulling, maar de cloud is niet pertinent minder secure dan jouw DC in je kelder.
Ik denk dat de security bij de grote cloud providers beter is geregeld dan bij veel organisaties, zeker publieke dienstverlening.
Zie onder andere https://www.politico.eu/a...k-amazon-security-threat/ (helaas wel vaag) maar denk ook aan het opzeggen van de hosting onder politieke druk.
Of het opvragen van de data, onder de "patriot act" bijvoorbeeld.
Ik zeg ook niet dat cloudproviders zonder security risks is, maar de security bij onpremise hosting is bij veel bedrijven en instanties veel slechter en met veel meer breaches.
Een van de vier overheidsdatacentra is gevestigd bij de Belastingdienst in Apeldoorn. De Rijksoverheid is over het algemeen voorstander van on-premise.
Volgens mij is het ook bij de Belastingdienst "First come first serve" voor "standaard" aangiftes, zoals bijvoorbeeld via de app. Dus wil je vrijwel zeker weten dat je definitieve aangifte in mei komt dan moet je wel zo vroeg mogelijk aangfite doen. Ik heb altijd in mei mijn definitieve aangifte gekregen en voor eind mei het geld op m'n rekening gehad (altijd teruggekregen).
dat begrijp ik en zou een logische oplossing kunnen zijn maar jaar in jaar uit zie je dat de belastingdienst problemen heeft de eerste dagen omdat te veel mensen gebruik willen maken van het moment om aangifte te doen.. Het meer spreiden en aangeven voor 1 april je aangifte te doen dat je dan op datum x reactie/geld terug krijgt helpt om de belasting van de systemen wat meer te spreiden. Dat is beter schaalbaar dan dit soort momenten.
Jouw oplossing zou een oplossing zijn als ze ipv voor 1 juli voor 1 juni maken. Dan maakt het niet veel uit wanneer je aangifte doet, als het maar voor 1 april is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 maart 2021 13:35]

@sampoo jouw voorstel zou dan nog beter passen. maar is ook meer de manier waarop men het communiceert.
Geef bijv aan vanaf 1 april gaan wij de aangiftes verwerken. U heeft tot uiterlijk 1 mei de tijd om aangifte te doen. Let op: na 1 april indienen betekent ook pas na 1 juni/juli reactie.

Stel de optie om aangifte te doen open vanaf datum x. Dan zal niet iedereen stipt op 1 maart zijn aangifte gaan doen maar weet dat ze het pas per 1 april gaan verwerken. Desnoods geef je dan nog steeds tijdframes weg om er voor te zorgen dat je wat gestuurde spreiding krijgt..

Kortom oplossingen zijn er wel te bedenken. Maar of ze ook tot uitvoering worden gebracht is een tweede..
"Zo vroeg mogelijk" komt niet op een paar uur of een paar dagen aan.
Bij mijn weten vindt er nog steeds bulk(batch)verwerking plaats.
Dat weet ik, en complexere aangiftes (aangiftes via de website) worden als het goed is apart verwerkt. Als je de app kan gebruiken, zou ik dat dus ook gewoon doen.
Ik ben te lang weg bij ABS om het huidige proces nog in detail te kennen. Dus of dat nu zo is, kan ik niet zeggen. Destijds waren er enkel automatisch verwerkingen en aangiften die om een of andere reden uitvielen. Mijn aangifte viel bijvoorbeeld standaard uit omdat ik ambtenaar was. Deze werden vervolgens door Belastingdienstmedewerkers handmatig nagerekend.
Als je voor 1 april aangifte doet heb je voor 1 juli een voorlopige of definitieve aanslag (afhankelijk van de complexiteit van je aangifte).

Niemand garandeert dat je een definitieve aanslag krijgt in mei, ook niet als je op 1 maart om 00:01 je aangifte erdoor probeert te rammen.

Ik snap dan ook niet de blinde haast waarmee al die mensen zich op de aangifte storten. Krijgen die allemaal zoveel geld terug???
Ik krijg inderdaad een aardig groot bedrag terug dit jaar. Wordt door mijn bedrijf altijd veel te veel loonheffing ingehouden.
Waarom vraag je dan niet om een voorlopige aanslag. Dat kun je al in januari van 2020 (!) doen.

Dan had je vanaf februari 2020 (!) al geld teruggekregen en hoef je nu alleen nog maar op je dooie gemak de definitieve getallen door te geven.

Als je voorlopige aanslag goed was, dan krijg je in mei/juni dit jaar een nul aanslag. Zo niet dan wordt het verschil verrekend. Maar dat gaat dan meestal om een heel klein bedrag.
Ik zie het als een spaarpotje :+
Maar dan is het toch ook niet erg om nog een paar weken langer te sparen? ;)
Iedereen die is uitgenodigd heeft ook nu 2 maanden de tijd. Doe je het voor 1 april dan krijg je voor 1 juli bericht. Er is helemaal geen noodzaak, behalve om er vanaf te zijn, om alles direct op 1 maart te doen.

Aan de andere kant heeft de Belastingdienst wel die tijd nodig, bijv. voor het vullen van de VIA gegevens en het testen van de systemen.
Dit dus. Ik wacht gewoon een weekje en ben dan nog steeds ruim voor 1 april klaar.
Zou echt niet weten waarom dat nodig is. Net zo onnodig om meteen op 1 maart je aangifte te willen doen. Zoals je al aan geeft heb je voldoende tijd om voor 1 april de aangifte te doen. Ik zorg altijd dat de gegevens bij elkaar zijn gezocht en wacht eerst een weekje. Kopje koffie erbij en dan op zondagochtend rustig de aangifte doen. Niks aan het handje :)

Het is de laatste jaren wel vaker problematisch om meteen op 1 maart de aangifte te willen doen. Ik kan echt wel een weekje langer wachten op eventuele teruggave.
Dit inderdaad, er is tijd zat gewoon spreiden
Er is allerhande queueing software out of the box beschikbaar om "flooding" van je website te voorkomen. Daarmee parkeer je gebruikers keurig op volgorde van binnenkomst in een wachtruimte terwijl je productiesysteem het maximaal aantal gebruikers verwerkt. Dan kan je zelf kiezen of je wilt wachten of een ander tijdstip gaat proberen ...
Wat een gezeur weer. Niet alles is perfect schaalbaar op de manier waarop je het eigenlijk zou willen. Ik heb geen inhoudelijke kennis van hoe de systemen voor de belastaangifte in elkaar steken, maar weet genoeg van ICT om te snappen dat het een conplex verhaal moet zijn.
Heb zelf veel te maken met grote clouddiensten, en als ik bij wijze van nu een vinkje zet in de Azure of Office365 admin portal, dan moet ik best geluk hebben als het morgenochtend daadwerkelijk actief is binnen mijn tenant. De schaalbaarheid is prima, maar niet zonder haken en ogen.
Als je volgende week aangifte doet, dan gaat het gewoon werken, en daarmee is het allemaal zo slecht nog niet.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 1 maart 2021 21:13]

Helemaal mee eens. Wij hebben ook wel eens moeten opschalen, maar het is niet altijd maar zo makkelijk als even een vinkje aanklikken. En al helemaal niet als je ook nog afhankelijk bent van andere systemen, wat me niks zou verbazen als dat het geval is bij de belastingdienst.
Ach, ik las vanmorgen een nieuwsbericht over de aangifte en bedacht mij toen dat het weer zover was. Dan meteen die app maar even openen en invullen, anders vergeet ik het weer. Paar minuten later was het gepiept. Kan mij zo voorstellen dat het voor de meeste mensen met (relatief) eenvoudige aangiftes zo gaat en dan heb je de capaciteit zo vol zitten natuurlijk.

Idealiter zou je een schaalbare infrastructuur hebben als belastingdienst zijnde die de eerste dag wat meer aankan dan de overige maanden, want dit blijft een jaarlijks terugkerend fenomeen.
Economische keuze. Ik denk niet dat ze even wat cloud servers opstarten ivm de gegevens. Dus om voor 2-3 dagen voor 500k aan hardware/software even aan te zetten is misschien wat te duur. En "even" opschalen is niet alleen de webservers maar ook de backend. Authenticatie/authorisate (DigiD) die moeten ook even de piek aankunnen.
Dit soort problemen van piek zie je bij verschillende ministeries die met inschrijf tijden te maken hebben. EZ met subsidies en tenders. Minfin zie belastingdienst.
Eigenlijk is het tijd voor een "overheids" cloud centrum voor dit soort opschalingen. Zolang het maar niet door ATOS en consorten wordt gebouwt want dan kost het 10x zoveel geld. Maar goed bij groot geld komen de grootste strijkstokken. En daarnaast het grootste probleem verandering van eisen tijdens het project.
Er zijn al meerdere rijkscloud leveranciers binnen het rijk gevormd SSC-ICT, DICTU om er 2 te noemen.
Deze leveren diensten aan rijksoverheid alsof het een cloudplatform is. Maar ook deze "rijks cloud" providers hebben limieten wat ze aankunnen.
De belastingdienst heeft een dusdanige grote IT infra dat ze zelf ook diensten aanbieden aan andere takken van onze ministeries.

Het grootste probleem bij deze private cloud leveranciers is dat ze zelf de grootste afnemer zijn en zeker nooit de schaalgrote kunnen hebben als de public leveranciers. Tevens worden ze gehindert door legacy software en oplossingen die vaak moeten blijven draaien.

Public cloud leveranciers hebben niet als doel om eindklanten te bedienen, maar leveren een infra platform voor klanten. Die moeten zelf maar zien hoe ze compatilbe worden en de enige doel is om geld te verdienen. Security en continuity zijn voor een groot gedeelte dan ook belegd bij de klant wat nooit bij een rijksoverheid zou kunnen omdat ze dit door de hele chain moeten waarborgen.

edit -typo-

[Reactie gewijzigd door COW_Koetje op 1 maart 2021 10:43]

De IT leveranciers van de overheid kunnen prima samengevoegd worden. Zal wat jaartjes duren en veel moeite. Maar er zijn al 3+ aanbieders voor de ministeries. De meeste provincies hebben hun eigen aanbieders. Veel gemeenten hun eigen "SSC".

Dan kan de belastingdienst of DigiD veel makkelijker zo'n piek aan en het scheelt ons bakken aan belastinggeld omdat nu alles nutteloos tigdubbel is uitgevoerd, vooral personeel. Buiten dat uitbesteden veel duurder is dan het als overheid zelf in handen te nemen.

Tijd voor een ministerie van ICT waar dit allemaal onder komt te vallen.
Ik zou zeggen start een politieke partij en zet het op je programma.

Dit soort "De regering moet even dit doen" opmerkingen zijn niet productief en als je niet intern weet hoe die wereld werkt ook niet relevant.

Als voorbeeld heb je het totaal mis want DigiD is niet een overheidsonderdeel maar een door de overheid ingehuurd bedrijf. Deze hangen in een commerciele oplossing buiten de ODC keten.

Als je dit soort oplossingen wil bieden verdiep je dan eerst in de onderliggende elementen en dan zal je zeker niet de conclussie trekken dat je alle diensten in 2 datacenters wil hebben.
Partij voor de Informatie Communicatie en Veiligheid. Misschien haal ik net als die 1000 andere partijen een hele zetel.

https://nl.wikipedia.org/wiki/DigiD
DigiD is een afkorting van Digitale Identiteit. Het is door stichting ICTU opgezet, die in 2001 is opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. DigiD werd ontwikkeld door het BKWI.[5][6] DigiD is nu in beheer bij de gemeenschappelijke beheerorganisatie van de overheid: Logius. DigiD is gekoppeld aan het burgerservicenummer.
ICTU is overheid, BKWI is overheid, Logius is overheid. Waar haal je uit dat DigiD niet van de overheid is? Misschien zelf eens wat verdiepen in basis elementen.

De overheids ICT diensten zijn de laatste jaren juist steeds meer zelf gaan doen en zelf in beheer gaan nemen. Momenteel zie je vooral gemeenten die samen gaan werken met hun IT en steeds meer onder 1 paraplu hangen. We gaan uiteindelijk die kant toch op.
Er zijn al landen met een ministerie van informatie techniek. We lopen achter. Het is niet slechts roeptoeteren.

[Reactie gewijzigd door batjes op 1 maart 2021 14:15]

Misschien niet bij iedereen bekend maar er is al een "cloud" voor de overheid, het ODC (overheidsdatacentrum): https://www.ssc-ict.nl/pr...nsten/overheidsdatacenter

Misschien tijd dat de belastingdienst daar wat (meer?) gaat onderbrengen, dit feestje met technische storingen komt ieder jaar weer terug begin maart...
Daar zijn er 3 van en (nog) niet geschikt voor dit soort opschalingen. En hebben ieder hun eigen doelgroep binnen de overheid. Ze azen allen op dezelfde klanten, dit geeft niet echt een concurentie, maar eerder het e-peen probleem. Omdat ze teveel op status sturen dan op echte bruikbare oplossingen. Samenwerken willen ze ook niet want dan heeft de andere een voordeel. Dus 3 keer het wiel uitvinden.
Probleem is ook dat ze onder 3 verschillende ministeries vallen en die willen hun status hebben binnen de overheid.
En het zijn allemaal historisch gebouwde netwerken. Dus er zit zoveel historie van mensen, locaties en verbindingen. Dus ga maar eens denken wat dat voor uitwerking kan hebben.
Zoals hieronder/boven al genoemd is zijn er 4 ( zie https://www.computable.nl...is-open-maar-niet-af.html ). 4 ODC's ipv 64 (volgens het artikel). 1 van die 4 is specifiek voor de belastingdienst (die in Apeldoorn). De andere 3 hebben andere "hoofdhuurder" met daaronder dus "onderhuurders". Bv ODC-noord is de hoofdhuurder DUO en een onderhuurder is I&W. Bij ODC rijswijk (zuid gok ik) is BZK/SSC-ICT de hoofdhuurder. Bij west is Rijkswaterstaat de hoofdhuurder. Echter in de opbouw van deze ODC's hebben ze allemaal verschillende SLA's voor de beschikbaarheid. Wil je 24/7 HA (over 2 datacenters heen binnen 1 ODC), moet je bv op dit moment niet bij ODC-noord zijn. Ook rijswijk bied dat volgens mij op dit moment niet. Dus hoewel Digid (onder BZK) op ODC-rijswijk zou kunnen, staat de hardware in Amsterdam. Want daar kan wel 24/7 HA geboden worden. De contracten zijn afgesloten in 2010 met totale looptijd van 15 jaar. Dus voor de lokatie gaat weer een aanbesteding komen verwacht ik. (dat is dus anders dan de hardware IN het gebouw, en weer anders dan de software OP de hardware.).
Het is niet altijd zo dat de mensen bij de overheid dit willen, maar ze worden ook vaak gedwongen in zulke regeltjes (zoals o.a. aanbestedingen) die door anderen (soms Europees) bedacht zijn.
Dat is de dans rondom aanbestedingen, wet en regelgeving met daarnaast de mogelijkheden om gebruik te kunnen maken van "nieuwe" technieken en kansen kunnen pakken om te vernieuwen.
"Wil je 24/7 HA (over 2 datacenters heen binnen 1 ODC), moet je bv op dit moment niet bij ODC-noord zijn. "
Even een kleine nuance aanbrengen hoor. 2 datacenters ? check V, identieke omgevingen ? Check V, Leg mij eens uit op welk vlak hier geen 24/7 HA omgeving kan draaien ?
Omdat de SLA op alle niveaus dat dan moet zijn. En dat is nu nog niet zo. Het AKN natuurlijk wel, maar dan moet diegene die het gebouw levert, de stroom levert, etc etc tot op alle niveau's dat wel doen..
Waar je op doelt is de uptime garantie binnen de sla’s. Die is inderdaad nooit 100% maar dat is ook in de markt niet anders. Als je je applicatie in beide dc’s draait kom je wel erg dicht in de buurt van een 100% uptime. In sla’s word altijd een slag om de arm gehouden ivm maintenance windows etc. Dus per component haal je geen 100, verspreid over meerdere dc’s kan je dat in de praktijk wel halen.
Precies. Een goede reden om daar niets aan te doen imho. Het is net als met de 'ellende' als het een keer per zoveel jaar een beetje sneeuwt. We kunnen onmogelijk alle OV diensten 'sneeuwproof' gaan maken voor die paar dagen, eens per zoveel jaar. Dan maar gewoon het ongemak slikken.
Ik wéét dat het elk jaar ellende is, dus doe ik bewust niet in de eerste week aangifte. Ik begrijp ook niet dat iedereen zo snel wil zijn. Op 6 maart kun je ook prima aangifte doen. Wie bang is dat ie het vergeet zet een herhalende afspraak in zijn agenda voor de tweede week van maart. Geen probleem toch?

Volgens mij zitten er mensen om 00:00 al klaar met hun browser om de eerste te zijn. Maar er zijn toch geen prijzen te verdienen met als eerste aangifte doen? Zou leuk zijn als ze zeggen dat de eerste 1000 €25 extra terug krijgen... :+ Maar dan moet je dat weer bij je inkomsten optellen 8)7
Ik snap jullie gewoon niet

Ik doe altijd in januari al een voorlopige aangifte ik weet dan namelijk, aan de hand van 12 loonstrookjes al precies wat ik aan salaris heb ontvangen én welke aftrekbare kosten ik heb gemaakt

Meestal krijg ik dan ook rond 1 maart al mijn geld terug dat het niet om een definitieve beschikking gaat boeit niet zo veel want daar kun je een reserve voor aanhouden

Oops dit had geen reactie op phillip moeten zijn

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 maart 2021 13:53]

Hoe eerder je aangifte doet, hoe eerder je je geld terugkrijgt.
Veel mensen kunnen structureel jaarlijks rekenen op enkele honderden euro's teruggaaf. Als je altijd krap bij kas zit, kan je dat geld wel 2 weken eerder gebruiken.
Ja, dat snap ik, maar het maakt niet uit of jij op 1 maart aangifte doet, of op 10 maart. Ze behandelen het in batches en die paar dagen maakt echt geen reet uit. En anders niet klagen over het niet beschikbaar zijn van de dienst.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 1 maart 2021 12:16]

Ik klaag ook niet, ik geef antwoord op de vraag waarom mensen zo snel willen zijn ;)
Er zijn maar weinig situaties waarbij je tegenwoordig een som geld terug krijgt. De meest bekende is de hypotheekrente, maar als je van salaris tot salaris moet werken om je hypotheek te kunnen betalen dan is je huis simpelweg te duur.

Idem als je afhankelijk bent van je maandelijkse (voorlopige) teruggaaf. Het is mij nu al twee keer overkomen dat ik minder terug kreeg dan oorspronkelijk berekend dankzij veranderd beleid. Dat is ook de reden dat ik alles op nul heb staan. Dan is die paar duizend euro een stuk leuker als spaarpotje en kan je gelijk een extra stuk hypotheek mee aflossen.

Moraal van het verhaal: Leef niet op het randje, dan gaat je kosten.
Leuke moraal, maar lastig voor mensen die leven van een uitkering.

Ik werk al 6 jaar fulltime, heb tot op heden elk jaar gewoon een teruggave gehad van ~1k.

De mensen die ik ken met een laag inkomen, krijgen ook altijd structureel een dergelijke teruggave.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de huidige belasting structuren voor "laag inkomen" niet ken, maar ergens moeten er dan toch fouten worden gemaakt. Met een enkele baan of uitkering wordt de inkomstenbelasting altijd gelijk verwerkt en zou niet kunnen lijden tot een teruggaaf.

Toen ik een fulltime baan had met een huurhuis, was mijn aangifte altijd nihil. Pas na het kopen van een huis kreeg ik geld terug. MIjn moeder heeft een aantal jaar van een uitkering moeten leven, maar ook zij heeft nog nooit dergelijke bedragen gekregen van de belastingdienst.

Ik zou niet weten wat een uitkeringsrechtige moet doen om dergelijke bedragen extra terug te krijgen. Vertel eens?
Structureel geld terugkrijgen van de belastingdienst kan eigenlijk alleen maar als je werkgever heffingskorting niet verrekent of als je aftrekposten hebt die de belastingdienst niet vooraf kan verrekenen zoals schenkingen aan een goed doel, studiekosten of hypotheekrente.
Studeren, kinderen hebben, flexibele uren hebben, veel van baan wisselen. Allemaal dingen die leiden tot meer dan nodig inkomstenbelasting betalen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 1 maart 2021 16:33]

Als je daar van afhankelijk moet zijn, kun je beter even je financien op orde maken (ik weet dat is lastig als je onder de armoede grens zit). Maar van je aangifte zou je niet afhankelijk moeten zijn. Aangifte moet je meer zien als mooi meegenomen. Beleg dat geld anders gewoon ofzo zodat je er in de toekomst beter voor staat.
Als je zeker weet dat je geld terugkrijgt ben je dom als je geen voorlopige aangifte doet, want dan had je al vanaf februari 2020 geld teruggekregen.
Ik weet helemaal niks zeker, ik zeg alleen dat het al 6 jaar zo is voor mij - en ook bij vele minima uit mijn omgeving met onregelmatig werk, om daarmee het beeld te ontkrachten dat niemand stelselmatig geld terugkrijgt.

Ik heb zelf de "luxe" dat ik mijn aangifte op de spaarrekening kan zetten als het positief is, dus vind het zo wel best.
Je spreekt jezelf tegen. Eerst is het structureel en nu weet je niks zeker maar is het toch stelselmatig.

Anyway: ook als je *redelijk* zeker weet dat je geld terugkrijgt, dan kun je om een voorlopige aanslag vragen en dan krijg je dat geld eerder dan wanneer je nu op 1 maart geforceerd een aangifte wilt doen.
Helaas is het bij ODC niet zo schaalbaar als je zou willen. Omdat er soms specifiek voor jouw schaalbaarheid moet worden bijgeplust/bijgekocht en je dan ook de volle rekening daarvoor betaald. Ook heel logisch overigens. En denk ook prima, want het is volgens mij helemaal niet zo'n probleem als het er een keertje per jaar uitknalt omdat zoveel mensen tegelijk aangifte willen doen.
Schaalbaarheid is het probleem niet. Draaien genoeg kubernetes clusters die juist ontzettend schaalbaar zijn. Probleem met de belastingdienst is voornamelijk de toegang. Om zoveel mensen te bedienen is er een inmense internet pijplijn nodig. Voor applicaties die gecached kunnen worden zijn er genoeg partijen die dit oplossen dmv caching bij een grote partij. Helaas zal dit voor deze use case niet werken..
Probleem is dan de fysieke kabel naar het datacentrum?
Ja voornamelijk. Een partij als akamai, cloudflare etc hebben verspreid door europe meerdere datacenters waar ze verkeer heen routeren, in elk data center staan dan caching servers, en zo verspreid je de belasting en kan je iedereen tegelijkertijd serveren.

Binnen de NL overheid zijn ook prima data center verbindingen, maar een toestroom van die hoeveelheid bezoekers trekken ze niet. Je kan dit aanpassen zodat dit wel door de overheid zelf afgevangen kan worden maar aangezien het voor een paar piekjes is per jaar wegen die kosten waarschijnlijk niet op tegen over het afnemen ervan bij derden.
In principe is dit niets anders dan bij concertkaarten. De data moet realtime door de backend verwerkt worden. Opschalen voor piekmomenten kan, maar kost ontzettend veel geld. Daarom is de oplossing aan de andere kant bedacht, een queue die in veel gevallen realtime info geeft (x wachtenden voor u), waar je zelfs een gemiddelde wachttijd per persoon aan kunt hangen.
Dat zou de belastingdienst natuurlijk ook kunnen doen. Met een extra mededeling: wist u dat u nog 4 weken de tijd heeft en dan nog steeds voor 1 juli uw geld terug heeft?

Dat geeft net ff een beter gevoel dan ‘door een technische storing zijn er problemen. Het maximum aantal mensen is ingelogd’. Dan zeg je juist dat je de boel niet voor elkaar hebt. Dan gaan mensen zeggen: je weet dat dit eraan komt, waarom los je dat technisch probleem niet op.
Helemaal mee eens inderdaad. Ik heb het idee dat het nu een free for all is. Een qeue ervoor plaatsen is dan de oplossing. In mijn vroegere jaren deden we dat ook op die manier voor de kaart verkoop van het oosterpoort in groningen. Batch gewijs mensen naar binnen laten en ze in eerste instantie op een landing page laten binnen komen.
u weet hier ook dat medewerkers van de belastingdienst mee kijken.
Dat neem ik aan van wel 😜 maar u zegt dit want ? Mijn comment gaat over dat odc niet schaalbaar zou zijn. Verder de toelichting over waar het struikelblok zit in een applicatie waarbinnen persoonsgegevens zitten (en veel ook). Is dat caching vaak weinig nut heeft aangezien elke bezoeker zijn eigen gegevens geserveerd krijgt.

[Reactie gewijzigd door spiree op 1 maart 2021 19:08]

Hoe meer caching hoe beter het is bij de belasting dienst web site.
Succes met persoonlijke data cachen. Dat gaat helaas niet. De layout en wat generieke data kan je cachen de rest niet helaas.
Nee dat ziet u verkeerd persoonlijke data kunt u gewoon cachen want die data is niet real time.
En waar zou je al die gegevens van alle nederlanders dan heen willen “cachen” zoals je aangeeft ? Caching gebeurt vaak bij partijen als een akamai e.d. Zodat de die de grote internet load afvangen. Aangezien die de infrastructuur hebben om het aan miljoenen te serveren. Zou je dan alle financiele gegevens van de belasting dienst overhandigen naar een akamai bijv. ? Dan is het geen caching meer maar dan draait de gehele applicatie + data daar gewoon.

Ik zal je aanraden eens te verdiepen in caching.
U gewoon alles cache ook al financiele gegevens van mensen heb me ook verdiep in caching van hoe het niet moet.
Jij moet je volgens mij eens verdiepen in wat cache is.
Daarnaast, wil je de terug opgeslagen gegevens(een aangifte, waar je een afschrift van krijgt) ook cachen ergens? We hebben het hier niet over een forumpje, maar over belangrijke gegevens die kosten wat het kost NIET ergens in een cache mag komen maar juist direct betrouwbaar moet zijn opgeslagen.
Ik geef het op. Iemand die het stokje wil overnemen ?
Wel verdiept in caching maar zo te zien niet in Nederlandse spelling en grammatica...
De belastingdienst is zelf onderdeel van de ODC keten (ODC Oost)
Met ODC noord in Groningen, SSC-ICT in Zuid en DICTU als West.

Totaal zou het aantal datacenters moeten worden teruggebracht naar 3-4 locaties. Het enige probleem is nu dat de belastingdienst in 2 onderdelen wordt geherstructureert wat waarschijnlijk de hele consolidatie tegen zal gaan werken.

Al deze datacenters zijn redudant uitgevoerd maar hebben niet de schaalgrote die AWS, Azure of andere partijen hebben omdat de dienstverlening niet te vergelijken is. Tevens is er een constante moeizame samenwerking tussen de ministeries omdat ze allemaal vinden dat zij degene zijn die de scepter moeten zwaaien.
persoonlijk heb ik te maken gehad met SSC-ICT bouw een paar jaar geleden en zelden zo'n toxische omgeving meegemaakt. De verhalen die ik kan vertellen wat daar gebeurt is zou niet misstaan in een Steven King boek.
Maar NDA dus what happens in the datacenter, stays in the datacenter.
Zodra politiek (Macht,status, en Geld) in combinatie komt met commercie (Geld) worden er spelletjes gespeeld waarbij meestal de commercie meer ervaring heeft om het zo te specificieren dat ze er altijd het meeste geld er uit halen zonder enige echte oplevering of verantwoording. Vandaar ook ooit het BIT. Ik vraag me nog steeds af waarom die opeens moest stoppen.
De verhalen die ik kan vertellen wat daar gebeurt is zou niet misstaan in een Steven King boek.
Maar NDA dus what happens in the datacenter, stays in the datacenter.
Klinkt bekend :+

Als overheidsorganisatie hebben wij nu de drastische stap genomen om al onze producten dan maar weg te halen uit deze datacentra en ze onder te brengen bij een commerciële partij. Daar zijn we veel vrijer (gewoon kunnen deployen vanuit een geautomatiseerd proces i.p.v. alles handwerk :X ) en het is stukken goedkoper :).
Nou dan zat je er op hetzelfde moment als ik, want toen werd het datacentrum van SSC-ICT net in gebruik genomen.

Daarnaast ook bij Dictu gezeten een paar jaar en die hebben alles in beide Groningse datacenters staan.
Dus je gaat voor 1 of 2 dagen per jaar vreselijk investeren in hardware en software licenties? Om dan over een tijdje een spoeddebat in de 2e kamer te krijgen over waarom er zoveel hardware niets staat te doen. Schaalbaar is leuk als je die resources op andere tijdens ergens anders voor kunt inzetten.Een oplossing zou kunnen zijn om het in een public cloud te zetten. Je hebt dan follow-the-sun principes gebruiken waarbij hardware resources op voor ons rustige tijden in andere delen van de wereld gebruikt kunnen worden.
Het hele probleem met de 'public cloud' is natuurlijk niet dat het technisch niet zou kunnen, maar dat onze overheid de belastingaangiftes - terecht- niet in andere delen van de wereld op computers wil hebben staan.

Dus je zit vast aan een overheids datacenter met beperkte opschaalmogelijkheden.
Dus je gaat voor 1 of 2 dagen per jaar vreselijk investeren in hardware en software licenties? Om dan over een tijdje een spoeddebat in de 2e kamer te krijgen over waarom er zoveel hardware niets staat te doen.
Of je zorgt er gewoon voor dat je infra op en afschaalt op basis van gebruik. Kom op we zitten in 2021.
Ik denk niet dat je snapt wat je zegt. Alles draait uiteindelijk op een fysieke machine. Je gaat niet voor die 3 dagen per jaar een zooi fysieke machines aansluiten, om ze vervolgens weer te ontkoppelen als de piek voorbij is

Ja, bij cloud providers kan je op/afschalen omdat het jouw zorg niet is, maar de belastingaangfites van Nederlanders ga je niet op de Amerikaanse cloud draaien. Die draai je op eigen hardware, waar het wel jouw zorg is.
Frontend kun je vaak heel makkelijk schalen, de vraag is of dat met de backend (denk aan de van te voren gevulde aangifte) ook zo makkelijk kan.

Als het eenrichtingsverkeer was van data, dan was het niet zo’n issue, maar in dit geval haal je ook de hele tijd informatie op.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 maart 2021 13:28]

Mocht je het echt vergeten dan krijg je een herinnering thuisgestuurd.
Niet als je niet "uitgenodigd" bent om je aangifte te doen.
Uitgenodigd? Er staat gewoon dat het moet hoor ;)
U krijgt deze brief omdat u aangifte inkomstenbelasting over 2020 moet doen.
Niet iedereen krijgt zo'n brief, en dus ook niet een eventuele herinnering.
Dat snap ik, mijn punt ging over zijn suggestie dat je "uitgenodigd" zou zijn.
Dan zet je het in je agenda, of waar dan ook . Kom op, vergeten is écht geen excuus!
Inderdaad...als je niet weet dat er zoiets is als inkomstenbelasting, heb je wel ergens onder een steen geleefd. Zo heb je ook elk jaar weer het gedoe over de jongeren met bijbaantjes en tijdelijke, dan wel parttime baantjes die teveel betaalde IB terug kunnen krijgen. Elk jaar dezelfde artikelen in de kranten over jongeren die niet weten dat ze daar recht op hebben. Het is gewoon een kwestie van een beetje beter opletten wat er in de wereld om je heen gebeurd ipv de ganse dag vastgeplakt zitten aan TikTok oid. Het is niet alsof ze tijd tekort komen... :+
Helemaal mee eens. Ik krijg ook nog mailtjes van de bank er over (en ik zal vast niet de enige zijn) en er is altijd best veel nieuwsgeving rondom de belastingaangifte, dus als je het echt vergeet, dan ben je of heel vergeetachtig of je let totaal niet op de wereld om je heen.
Een uitnodiging die je niet kan weigeren ;)

[Reactie gewijzigd door Jago2 op 1 maart 2021 11:00]

Ja, maar er zijn ook mensen die zo'n brief niet krijgen, omdat ze geen aangifte hoeven te doen.

https://www.belastingdien...ent/moet_ik_aangifte_doen

In mijn persoonlijke situatie komt mijn terugbetaal bedrag altijd op 0 uit, ik huur, ik ben alleenstaand, heb geen kinderen, geen uitzonderlijk vermogen, etc. Ik hoef dus eigenlijk geen aangifte te doen. Ik doe dat slechts voor eigen administratie.
Je volgt kennelijk ook geen opleiding of cursus die niet door de baas wordt betaald, je hebt ook geen medische kosten die boven de eigen bijdrage uitkomen

Wat een saai leven heb jij🤪
Ooit van drempels gehoord?
Daarom staat het tussen aanhalingstekens ;)
Ik kan uit eigen ervaring melden dat dat heel lang kan duren, en dat er pas na een jaar of twee een "in naam der koning" op de deurmat valt.
Ik kan uit eigen ervaring melden dat dat heel lang kan duren, en dat er pas na een jaar of twee een "in naam der koning" op de deurmat valt.
Het is al een tijdje "In naam van de koning".
Tsja, is de investering de moeite waard om die ene dag slechte publiciteit te voorkomen?

Het is niet alsof mensen dan maar naar een concurrerende belastingdienst overstappen...
Ik vind het al bijzonder dat er 's morgens om 7 uur al zoveel mensen zijn die hun belastingaangifte willen doen. Ik wacht meestal een weekje en dan is er niks aan de hand. Je hebt tenslotte de hele maand de tijd. Dus waarom wil iedereen dit op 1 maart doen?
Dan is het maar uit de weg.
Ze zouden op de uitnodiging voor het doen van aangifte ook best een suggestie kunnen geven voor een geschikte datum waarop er zeker capaciteit is. Die over een paar weekjes spreiden en klaar.
Ik ga altijd naar belastingdienst.be...
Nog eenvoudiger: verander de regels zodat niet iedereen in dezelfde maand aangifte kan/moet doen.

Het is nu al zo dat je (eventueel via accountant) uitstel kunt vragen, dus het lijkt me dat de systemen daar best mee overweg kunnen.
Het is al gespreid tot 1 mei. Maar de vooraf ingevulde data is er pas vanaf 1 maart (schijnt het), dus dat werkt dan weer tegen,
Enfin, gewoon nog een keer proberen.
Belastingaangifte moet je toch wel doen XD. Het boeit ze niet zo veel.
Je zegt het wat spottent, maar je hebt wel gewoon gelijk: Het is de verantwoordelijkheid van de burger om zijn aangifte te doen. Als de website er van nu tot september uit ligt, dan is dat juridisch gezien jouw probleem en niet hun probleem.
Nee dat is gelukkig niet waar
Daar heb je het begrip ‘schuldeisersverzuim’ voor

Ik dacht daar er zelfs in de AWB nog een vergelijkbare bepaling staat maar zoniet dan is schuldeisersverzuim zeker ook van toepassing op het bestuursrecht

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 maart 2021 14:02]

Mijn ervaring is inderdaad dat digitale diensten als DigiD, DUO of Belastingdienst er altijd uit liggen vlak nadat er een massale mailing uit is gegaan. Frustrerend, maar begrijpelijk. Je hebt meestal tijd zat je aangifte te doen.
Idealiter zou je een schaalbare infrastructuur hebben als belastingdienst zijnde die de eerste dag wat meer aankan dan de overige maanden, want dit blijft een jaarlijks terugkerend fenomeen.
Briljant! Stuur het naar ideeenbus@belastingdienst.nl! Hebben ze vást niet aan gedacht! :P
Ja, laten we inderdaad de huidige infrastructuur uitbreiden met 33% opdat het rest van het jaar stof kan zitten happen. :P

De Belastingdienst heeft btw een schaalbare infrastructuur, maar het houdt (fysiek en qua kosten) ergens op.
@spaceboy geeft duidelijk aan dat hij een schaalbaar systeem ideaal voorstelt.
Het hele punt van schaalbaarheid is dat het geen stof hoeft te happen en dat je de services weer afschaalt.

Moderne software is vaak zo opgezet, ik verwacht echter dat de belastingdienst 80% legacy is, en dat daar ook de bottleneck zit.
Ik weet heel goed wat schaalbaarheid betekent (ik zeg toch ook dat de Belastingdienst een schaalbare infrastructuur heeft). Het betekent ook dat je extra moet investeren in hardware om die extra schaalbaarheid en de drukte van vandaag aan te kunnen. Dat is een onzinnige investering. Uiteraard kunnen ze de spullen ergens anders voor gebruiken, maar dat is niet ideaal - zeker niet in een organisatie als de Belastingdienst.

Of de Belastingdienst moet een overstap maken naar AWS of Azure, maar dat gaat zeker niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Safaci op 1 maart 2021 11:15]

Of de Belastingdienst moet een overstap maken naar AWS of Azure, maar dat gaat zeker niet gebeuren.
Het kan ook allebei - draait op je normale hardware en alleen bij detectie van pieken, schaal je op via een andere commerciele cloudaanbieder (Azure of AWS).
En dan zit je op het hellende vlak, belastingdienst data van alle NL'ers in de cloud diensten van Microsoft e/o Amazon?
Het is maar welke afspraken daarover worden gemaakt. Er zijn ministeries die wel gebruik maken van Amazon en of Microsoft (Defensie bijvoorbeeld). Dus het kan wel.
Ah ok snapte al niet hoe je bij die 33% kwam. Als je zelf je hardware beheert word dat uiteraard lastig.
Hahaha, maakt niet uit waar het om gaat, legio tweakers weten het altijd beter.
In plaats van de infrastructuur op te schalen om een piekmoment aan te kunnen, ligt het meer voor de hand om het piekmoment te voorkomen. Bijvoorbeeld door met aangiftevensters te werken: 20% van de belastingplichtigen doet aangifte in april, 20% doet aangifte in mei, nog eens 20% doet aangifte in juni, enz.
Digid op dezelfde Ipad geinstalleerd... willen ze dat ik een QR code scan met de DigiD app...???
Hoe dan ;)

Overheid en IT.. het blijft een drama.
Zou dat een onhebbelijkheid kunnen zijn van de iOS app? Op Android wordt er altijd netjes gevraagd of de app op het device zelf gebruikt moet worden.
Nee, in iOS werkt het zoals je beschrijft voor Android. Ik weet niet of het in iPad OS anders is, dat zou kunnen. Ik denk dat tablets vaker zonder beveiliging worden gebruikt, dus dan wil je niet de 2e factor op het apparaat zelf hebben. Telefoons worden vaak wel met een beveiliging (pincode, fingerprint, face-id) gebruikt, dus dat risico is wat kleiner.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 1 maart 2021 12:16]

Commerciele bedrijven kunnen er ook wat van. Probeer maar es meerdere zakelijke Microsoft accounts te moeten gebruiken, icm 2FA en Teams en Outlook. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn (kijk maar hoe Google het doet) maar dat is het blijkbaar wel.

Maar over je probleem: andere apps hebben dit op een bepaalde manier ook, alleen minder erg. Inloggen op m'n telefoon op bijv reddit, en dan moet ik de authenticator-code van de auth-app van *diezelfde telefoon* overtypen in de app. Ehhh, ja, dan is het dus niet veiliger dan 1FA.
Ik neem aan dat die auth app ook nog achter een code of biometrische authenticatie zit.

Op zich zou ik dat nog wel als 2FA accepteren. Gebruikersnaam en wachtwoord plus de code van de app. Dat lijken mij twee factoren.
Zo wordt je gedwongen twee apparaten te gebruiken om in te loggen. Als je de tweede factor gewoon op hetzelfde ontgrendelde apparaat kan doen heeft die tweede factor feitelijk geen zin...
Als je je belastingen op je iPad wil doen moet je de digiD app van je telefoon gebruiken.
Dat het een drama lijkt komt vooral omdat het onder een vergrootglas ligt. Je wilt niet weten hoeveel IT projecten bij bedrijven problemen hebben. Maar die hoeven dat niet te publiceren.
front camera en een spiegel. :Y)
Kun je niet via de Digid app inloggen zoals bijvoorbeeld de berichtenbox app? Bij mij wordt (op mijn iPhone, misschien is dit anders op een iPad) de Digid app geopend als ik daar in wil loggen. Zojuist ook geprobeerd met de aangifte app, maar die werkt nu natuurlijk niet.
Gezien afgelopen jaren met de "echte" storing waarbij de website niet eens te bereiken was hebben ze gewoon het maximaal ingelogd mensen afgekapt. Lijkt mij prima oplossing voor die ene dag in het jaar waarin iedereen tegelijk wil inloggen.

Er is trouwens geen enkel verschil als je op 2 maart of 20 maart of 29 maart je aangifte doet.

p.s. Het storingsbericht werkt hier alleen als ik naar https://www.belastingdien...l/berichten/verstoringen/ ga en dan aanklik.
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat hoe eerder je hem invult, hoe eerder je het geld op de rekening hebt staan (áls je terugkrijgt). In de praktijk maakt het allemaal niet zo uit geloof ik. In maart ingevuld is in juni de uitslag.
Dus je bedoelt dat de aangifte niet perse op 1 maart gedaan moet worden om in juni bericht te krijgen, maar wel in de maand maart. Dus het klopt wel hoe eerder je de aangifte invult, des te eerder je geld hebt, mits je de aangifte maar voor 31 maart gedaan hebt.

Veel mensen die vandaag de aangifte invullen weten dat ze of geld terugkrijgen of moeten betalen en checken hoe hoog dat bedrag is.
Is de termijn tegenwoordig niet opgerekt tot eind april?
Er zijn twee data. Voor 1 mei moet je aangifte gedaan hebben, maar als je dat voor 1 april doet garanderen ze dat je voor 1 juli bericht terug krijgt (over eventuele voorlopige teruggave).
De voorlopige heb je afgelopen jaar al gehad voor de huidige aangifte, dit gaat juist over de definitieve :)
Nou nee, ze garanderen niet dat je de definitieve krijgt. Dat veel mensen een (definitieve) krijgen voor 1 juli, wil niet zeggen dat ze dat garanderen. Je krijgt gegarandeerd een aanslag. Dat kan een (tweede) voorlopige of een definitieve zijn. De Belastingdienst heeft 3 jaar om een aanslag op te leggen, daar maken ze geregeld maximaal gebruik van. Ligt een beetje aan hoe je aangifte afwijkt van de gegevens die ze van je hebben.
De Belastingdienst is er op zich heel helder over: Voor 1 april aangifte is voor 1 juli de uitslag. Maar uiterlijk voor 1 mei indienen.
En hoe later ik invul, hoe later ik hoef te betalen? Dat klinkt wel aantrekkelijk.
tuurlijk, met rente natuurlijk 😉
wat @Yucko zegt. Met (woeker)rente mag je best later betalen als jij graag na 1 mei de aangifte doet.
De woeker(invorderings)rente was 4%, maar is inmiddels 0,01% wegens corona.
Ik stel betaling nu zolang mogelijk uit i.g.g.
ah oké, mooi nieuws! De rente is voor de VPB zelfs 8% geweest.....
Oh, zeker daarom dat je nauwelijks nog korting krijgt als je de voorlopige aanslag in 1 keer betaalt. Ach, anderen hebben er voordeel aan denk ik dan maar.
Als je pas op op 30 april je aangifte doet is er inderdaad de kans dat je later moet betalen. Maar doe je dit na 1 Mei dan zit er een best hoge rente op het bedrag wat je moet betalen. Wil je je betaling zo lang mogelijk uit stellen dan zou ik op 30 april je aangifte indienen. Wel even hopen dat er niet te veel mensen zo denken en dat dan ook de website niet werkt.
mwa, ik heb al vaker pas in mei zelfs gedaan en kreeg alsnog in juni/juli mijn voorlopige aanslag obv die aangifte. Tegenwoordig krijg ik een voorlopige aanslag over het komende jaar al in januari ipv dus gewoon pas na doen van de aangifte achteraf. Belachelijk dat ze dat zomaar doen zonder enige melding vooraf.
Ik vul mijn aangifte altijd in de eerste week in. De afgelopen jaren stond het geld medio mei op mijn rekening. Wel fjin zo voor de vakantie :)
Er zijn ongetwijfeld meerdere factoren die bepalen wanneer jij je geld terug krijgt, maar voor mij werkt dit dus blijkbaar...
"het geld", dat is toch niet meer dan het verschil tussen de voorlopige teruggave en de uiteindelijke aangifte?
Hoeft niet perse. Er zijn ook mensen die de teruggave, bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek, eens per jaar laten uitbetalen. Dat gebeurt dan middels de definitieve aangifte.
Ik liet dat altijd direct iedere maand uitbetalen, kon ik het direct gebruiken voor extra aflossing waardoor iedere maand de hypotheeklasten extra daalden. Ik zag er het nut niet van in om de Belastingdienst dit geld wat langer in de zak te laten houden, wanneer ik er recht op had en daarmee mijn woonlasten kon verlagen.

Maar dat was mijn keuze.

Overigens zorgde dit er wel voor dat ik vaak iets moest terugbetalen omdat ik minder rente over dat jaar betaalde dan voorzien. Extra aflossing = lagere rente lasten.
Niet iedereen vult die voorlopig in. Dat is veel meer moeite. Ik heb dat dit jaar voor het eerst gedaan en vond dat vrij ruk. Ik moet nog wel m'n afkoopsom van lease nog aftrekken van bijtelling dus ik verwacht ook nog 5k ofzo extra.
Ik kan me niet herinneren dat dit veel werk was, hooguit een paar minuten werk.

Eenmalige teruggaves kun je ook al opgeven in de voorlopige teruggave, mits het niet aan het einde van het jaar is. Koop je een huis in maart, kun je de kosten daarvoor direct al terugvragen en hoef je niet te wachten tot het jaar daarop.
Ik ben het land ontvlucht dus dat is allemaal wat anders voor mij!
Ik heb wel januari m'n huis verkocht.
De definitieve aanslag krijg je pas ergens aan het einde van het jaar, die in juni is dus de voorlopige en dat krijg je dan eventueel al op je rekening (of mag je afstorten op hun rekening), maar het kan dus zijn dat uiteindelijk je toch nog moet terugbetalen (of terug krijgt).
Ik denk dat veel mensen een indicatie willen of ze geld terug krijgen of moeten betalen.
Toch lijkt er ook nog wel een soort volgordelijkheid in te zitten (of het is gewoon mazzel hebben).

Ik vul de aangifte ieder jaar ergens in de 2e week van maart in. Vorig jaar had ik het geld nog vóór het vakantiegeld (namelijk op 12 mei) binnen. En de meeste jaren daarvoor had ik de aanslag dan ook al in mei binnen ;).
Was dat maar zo. Ik was al ingelogd en al halverwege de aangifte toen hij er plots uit klapte en ik er niet meer in kwam.
Ja, de site klapte er uit en toen ze nat gingen liep het spaak
Gezien afgelopen jaren met de "echte" storing waarbij de website niet eens te bereiken was hebben ze gewoon het maximaal ingelogd mensen afgekapt. Lijkt mij prima oplossing voor die ene dag in het jaar waarin iedereen tegelijk wil inloggen.
Prima oplossing wat mij betreft. Maar wees dan ook zo eerlijk om gewoon een melding te geven dat je nummertje zoveel bent in de rij. Hoort de regering en aansluitende organisaties hier niet transparant in te zijn richting het volk?

Een storing komt bij mij slechter over dan "hey het is druk dus je moet wat langer wachten".
LOL het volk, de regering... nekharen overeind! Lekker speculeren of het idd het maximum aantal was... Daarbij je moet wel capacitieit hebben om die queue dan bij te houden. Technisch wordt dat best een uitdaging. En dat voor een paar dagen in maar? Ze zijn nu ook transparant, het doet het niet, wat wil je nog meer? Misschien ergens een de keten wel iets dat over het maximum ging, maar tja en dan?
Morgen nog verder ermee makker, dan komt het helemaal goed.
Gezien afgelopen jaren met de "echte" storing waarbij de website niet eens te bereiken was hebben ze gewoon het maximaal ingelogd mensen afgekapt. Lijkt mij prima oplossing voor die ene dag in het jaar waarin iedereen tegelijk wil inloggen.
Het is niet juist dat ze "gewoon" het maximaal aantal ingelogde mensen hebben afgekapt. Soms is dat inderdaad het geval, en krijg je die melding. Maar ook als je wel ingelogd bent trekken de servers het niet. Je wordt er halverwege de aangifte steeds uitgegooid, zonder melding (anders dan "door een technische storing").

[Reactie gewijzigd door Tompouce op 1 maart 2021 12:30]

Het is ook elk jaar hetzelfde.
Ik snap niet waarom hier een -1 voor wordt gegeven. Het is zo. Elk jaar loggen we weer met veel in op de eerste dag dat het kan en dan kan het systeem het weer niet aan.
Er is ook weinig reden om voor die ene dag hele zware infrastructuur op te zetten die dan de overige 364 dagen slechts 2% van de totale capaciteit gebruikt. Qua business case lijkt het me dan prima om te besluiten die ene dag dan voor lief te nemen en het geld niet te steken in een overbodige infrastructuur.
Daar heb je cloud providers voor. Die kunnen gewoon meeschalen op het moment dat het nodig is en afschalen op het moment dat er bijna niemand de website bezoekt.
De belastingdienst werkt vooralsnog niet met cloudproviders voor hun kritische systemen vanwege onderandere de AVG en dat ze niet willen dat er een datalek ontstaat op een punt waar zij geen directe controle over hebben.
Iets zegt mij dat Microsoft (om maar een zijstraat te noemen) hun infra zaakjes iets beter op orde heeft dan de Belastingdienst.
Overigens is Ministerie van Justitie en Veiligheid, juist om die reden, sinds vorig jaar om naar Azure. En daar gaan toch ook genoeg persoonsgegevens rond.
Weet je ook welke applicaties en diensten ze onder hebben gebracht bij Azure?

Als ze nu al hun zaken niet optimaal hebben geregeld dan gaat op applicatie niveau ook echt niet beter zijn omdat het op de Azure omgeving draait. Overigens is de infra van de belastingdienst en Ministerie van Justitie en Veiligheid ook niet echt te vergelijken. Je kan het eerder vergelijken met de banken. (Die overigens al wel druk aan het migreren zijn naar de cloud)
Afgezien de kosten om dat voor een paar dagen in het jaar te regelen (wat de belastingbetaler vervolgens mag betalen) lijkt het me niet verstandig om de meest gevoelige financiële gegevens van miljoenen belastingplichtigen via cloud providers te laten verwerken. De cloud is geen infrastructuur waar je makkelijk controle over hebt dat die gegevens veilig zijn.
Ik vind de combinatie van m’n salaris en hypotheek nou niet de meest gevoelige financiële gegevens.
Jij misschien niet, maar dat soort inzicht is niet voor niets vertrouwelijk. Het is voor criminelen veel geld waard inzicht te hebben in de financiele status van personen en bedrijven.
Ik denk dat ze dat inzicht makkelijker kunnen krijgen door gewoon op de fiets te stappen en wat rond te rijden. Dan zie je sneller wie een hoog salaris met bijpassende hypotheek heeft dan de cloud provider van de belastingdienst te hacken.
Dit begint redelijk offtopic te worden. Zo simpel werkt dat niet. Je kringt niet spontaan inzicht in iemands exacte salaris, hypotheek, vermogen en andere inkomsten door maar wat rond te rijden en te kijken. Daarbij heb je ook niet zomaar iemands persoonsgegevens zoals geboortedatum, bsn, inzicht in gezinssamenstelling en gegevens van die personen enz. Hooguit een ruwe inschatting en het kost daarbij per persoon en bedrijf veel tijd. En zelfs als dat kan, dat is nog geen reden om de gegevens maar ergens in de cloud te laten verwerken terwijl controle op veiligheid nauwelijks mogelijk is.
Klopt, maar ook dan is het niet zinnig om zo'n schaalbaar contract af te sluiten voor één of twee dagen in het jaar. Dat doe je als er in een jaar periodes zijn waarin je meer of minder capaciteit nodig hebt. Bijv. gedurende de zomervakantie, einde van een boekjaar, feestdagen.
Klopt, maar ook dan is het niet zinnig om zo'n schaalbaar contract af te sluiten voor één of twee dagen in het jaar. Dat doe je als er in een jaar periodes zijn waarin je meer of minder capaciteit nodig hebt. Bijv. gedurende de zomervakantie, einde van een boekjaar, feestdagen.
Nee daarom sluit je zo'n contract af voor heel de belastingdienst en ministeries. Er zijn genoeg gebeurtenissen, waarbij er pieken zijn.
Die andere pieken blijken nooit een probleem. Dan zou je dat alsnog alleen voor deze piek moeten doen.
Ach, die overige dagen heeft de Belastingdienst (Logius) ook vaak problemen met hun servers.
het kan misschien zo zijn... maar de opmerking voegt niets toe aan de discussie, vandaar misschien de -1
my2cts
Het valt allemaal ook wel mee, het is 1, misschien een paar dagen dat je er niet bij kunt. Kan het niet vandaag, dan probeer je morgen nog eens. Om nou veel te investeren in hardware die je verder niet gebruikt, of "de wolken" in te gaan is het ook niet waard. In het eerste geval kost het gewoon teveel, en in het 2e geval zit je met dat de data niet volledig in eigen controle is.
Inmiddels ligt het systeem nog steeds plat, dus echt niet alleen de eerste dag...
Een storing of overbelast? ik denk het tweede..
Een storing door overbelasting :)
Maar overbelasting veroorzaakt een storing.

En moest wel even lachten bij het idee van een overbelasting bij de belastingdienst.
Ja, ook ik dacht er vanochtend lekker op tijd bij te zijn. En ook ik kreeg de melding dat er teveel mensen ingelogd waren..... nu maar even voor vanavond een reminder in de agenda gezet. (al een stuk of 3x een boete gehad omdat ik te laat was met de BTW aangifte dus zit er tegenwoordig redelijk op om het zo snel mogelijk te doen).
Btw aangifte ed zou ik me als zzp'er of klein bedrijf echt niet mee bezig houden, gewoon een boekhouder nemen waar je al je facturen direct naar toe doorstuurt en die zaken als belastingaangiftes voor je doet.
Als je e-boekhouden o.i.d. gebruikt kunnen ze gewoon de facturen die je maakt optellen en alles automatisch voor je invullen. Kost je niks, scheelt je weer 200 p.j. voor een administratiekantoor en waarschijnlijk 1k+ voor een echte boekhouder.

Ik ben voor het inhuren van mensen voor specialistische zaken, maar een accountant heb je als MKB bedrijf echt alleen nodig voor de jaaraangifte en hier en daar wat exotischere boekhoudkundige vragen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 1 maart 2021 12:14]

Zelfs voor een jaaraangifte is een account niet nodig. Gewoon eenmalig goed je boekhouding inrichten (in GnuCash) zodat je alle rubrieken die de Belastingdienst vraagt kunt invullen.
Dat raad ik dan wel weer af. Bij het doen van een VPB aangifte / balans opstellen komen toch een heleboel regels kijken die jaarlijks weer (kunnen) veranderen.

Al is het alleen een 'controle', laat je aangifte nakijken.
Zeker mee eens... daarnaast ben ik part-time zzp-er, en laat ik mijn jaar aangifte altijd nakijken door een accountant van het bedrijf waar ik mijn andere tijd opvul... BTW aangifte is echt te simpel.
Nadat ik gedurende mijn Valheim verslaving er achter kwam dat het al 02:28 was, dacht ik, goh, ik ga maar eens stoppen. De aanlegsteiger was af, en het nabije bos reeds weggekapt.

Toen zag ik hey, het is 1 maart. Midden in de nacht, laat ik even aangifte doen: overbelast.

Had niet verwacht dat er zoveel mensen om 02:28 de aangifte zouden gaan doen.

In plaats van mensen met aangiften, zouden dit niet allemaal de geautomatiseerde systemen van accountants zijn die de data massaal gaan ophalen bij de belastingdienst?
Nee accountants en belastingconsulenten maken gebruik van de uitstelregeling voor belastingconsulenten, die mogen al hun aangiften spreiden over een heel jaar. De laatste aangifte over 2020 moet dan vóór 1 mei 2022 ingediend zijn.
Ik heb afgeleerd om op dag 1 te proberen aangifte te doen. De kans dat je er doorheen komt is veel te klein. Je kunt het beter 1 of 2 dagen later proberen; je hebt uiteindelijk 2 maanden de tijd (en 1 maand om voor de zomer bericht te krijgen), het is echt niet nodig om het al op dag 1 te doen.
Dit inderdaad. Ik doe het komend weekend wel.
Die drang om dat gelijk op 1 maart allemaal te willen doen...
Maar goed, ik snap de mensen die bij launch een videokaart kopen ook niet.
Bij zo'n videokaart is het nog wat logischer als hierbij; als je hem toch al gaat kopen, wil je hem het liefst zo snel mogelijk hebben. Bij een videokaart heb je direct betere prestaties in je PC, maar bij een aangifte op 1 maart of 13 maart heb je niet direct betere prestaties of eerder je geld op de rekening/het verzoek tot bijbetaling. Dat is het vreemde hieraan ;)

[Reactie gewijzigd door MacorgaZ op 1 maart 2021 11:24]

Bij launch is het altijd maar afwachten of er voorraad is, en je speelde al op een minder snelle kaart, dan kan je prima een week of maandje wachten, denk ik dan.
Al helemaal wanneer je om budgettechnische reden niet voor de 3090XTi 640kb super elite kan gaan.
Dit is toch wel een algemeen fenomeen.... de nieuwe versie downloaden van MacOS of IphoneOS was ook soms lastig op dag 1. Daarnaast heb je nog met software dat ik niet zo nodig de eerste wil zijn die tegen bugs aanloopt. Een dagje wachten kan geen kwaad.
Ik heb om 0:13 gekeken want ik was nieuwsgierig wat ik terug kreeg. Toen al lukte het niet. Daarna nog eens geprobeerd om 2:24. Toen kwam ik er met heel veel moeite in (3x door de digid gemoeten). Uiteindelijk kreeg ik wel een slot maar was het alles behalve stabiel. Tot wel 3 a 4x toe per pagina de melding dat de gegevens niet konden worden opgeslagen. Toen ik bijna bij het einde was bleef de pagina hangen. Uiteindelijk maar afgesloten. Ik vind het goed dat ze nu gewoon een aantal personen toe laten maar mijn ervaring is dus dat het zelfs dan niet goed werkt. Wie weet werkt het volgend jaar weer iets beter:)
Wel hardcore goed-burgerschap, op beide tijdstippen dat jij aan het F5'en was sliep ik nog. Voor een Playstation 5 pre-order zou ik nog wel 's nachts dit soort fratsen uit gaan halen, maar om aangifte te doen...? :+
Sommige mensen werken niet van 09:00 tot 17:00, en zijn die tijden gewoon onderdeel van het "wakkere" deel van de dag. ;)
Och, je kunt vaak genoeg terug krijgen. Zeker de combinatiekorting voor fiscale partners tikt lekker aan :)
Ja in dit geval had het te maken dat ik nog geld van ze krijg. Vind het al erg genoeg dat ik moet wachten tot juni of juli voordat ik dat geld weer terug zie :+
Je zou bijna naar een systeem willen dat je pas op X maart aangifte kan doen, waarbij X dan het laatste cijfer van je BSN is, of iets dergelijks.
Technisch ja, maar leg dat maar eens uit. Zo goed als onmogelijk. Een tijdje terug hadden ze op Schiphol een experiment met een extra letter op je boarding pass, en een groot display boven de gate om zo mensen op volgorde in te laten snappen. Als de letter op je boarding pass werd aangegeven mocht je boarden. De meeste mensen snapte het niet en het werd een zooitje.
Dat voorbeeld van Schiphol is nog wel te doen als je dat goed aanpakt en duidelijk maakt.
Voor de belastingaangifte is dat ook nog wel te doen, maar dan moet je gaan werken op basis van uitnodigingen. Dan krijg je vanzelf te horen wanneer je de aangifte kunt doen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee