Netflix brengt shufflefunctie in eerste helft van 2021 uit voor alle gebruikers

Netflix brengt zijn shufflefunctie dit jaar officieel uit. Het bedrijf rolde deze functie eerder al uit naar enkele gebruikers, maar dat betrof een bètatest waarbij nog niet zeker was of de feature daadwerkelijk beschikbaar zou komen.

Netflix stelt dat de shufflefunctie in de eerste helft van 2021 beschikbaar moet komen voor alle gebruikers, zo schrijft ook Variety. Met de functie kunnen gebruikers een willekeurige film of serie starten, waarbij de filmkeuze wordt gebaseerd op de voorkeuren van gebruikers.

De chief operating officer van Netflix, Greg Peters, stelt dat gebruikers soms de dienst opstarten, maar 'niet precies weten wat ze willen kijken'. Daarmee zou de shufflefunctie bedoeld zijn voor gebruikers die 'het browsen willen overslaan en op één knop willen drukken', zo stelt de coo. "Wij zullen dan een titel voor ze uitkiezen om direct af te spelen."

Het bedrijf testte zijn shufflefunctie vorig jaar al. Verschillende Netflix-gebruikers merkten medio 2020 bijvoorbeeld een 'play something'-knop op, die verscheen in tv-apps die onder andere beschikbaar zijn voor settopboxen. Netflix gaf toen aan dat het nog niet duidelijk was of de functie daadwerkelijk uit zou komen; het platform wilde daarvoor eerst feedback van gebruikers raadplegen. Het bedrijf stelde toen al wel dat het doel was 'om uiteindelijk iets te produceren'.

Netflix maakte deze week ook zijn kwartaalcijfers bekend. Daarin meldde de dienst onder andere dat het iets meer dan 203 miljoen abonnees heeft; een recordaantal betalende gebruikers voor de dienst. De kwartaalomzet van het bedrijf bedroeg daarmee 6,64 miljard dollar met een nettowinst van 587 miljoen dollar.

Een Netflix-shufflefunctietest uit 2020. Afbeelding door Twitter-gebruiker @TurnerLevison

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

20-01-2021 • 20:30

117 Linkedin

Reacties (117)

Wijzig sortering
Ik zou graag een optie willen waarbij je series & films kan verwijderen/niet zichtbaar maakt. 90% van de content vind ik niet interessant. Wanneer ik op zoek ben naar iets nieuws is het eerst worstelen door alle niet aantrekkelijke content.
Ik zou liever willen dat we online kunnen zien welke films ze hebben. Het is grappig elke keer weer een ander plaatje voor een film, maar het blijft dezelfde film :). Die hele shuffle 1x gebruikt en kreeg echt een drama film uit Bollywood. Alleen omdat de film historisch was denk ik. Die functie gebruik ik niet en compleet overbodig. Doe dan een lijst van al je film met imdb score en series met imdb score van hoog naar laag ;)
Gewoon inloggen op de website van Netflix?
Of https://flixable.com/
er zijn een aantal sites waar je het netflix aanbod kan vinden en kan sorteren. Te belachelijk voor woorden dat dit niet standaard in de netflix app zit. Zelfs de categorie 'nieuw op netflix' in de app bevat niet alle nieuwe content.
Ik neem aan dat er een idee achter zit maar gebruiksvriendelijk is het niet.
Dit is puur speculatie maar ik denk dat Netflix er bijvoorbeeld belang bij kan hebben om het eigen content meer te promoten dan content van derden. Misschien krijgen ze korting of zelfs betaald om bepaalde films van derden hoger op hun ranglijst te zetten.
Hetzelfde geld denk ik ook voor Spotify en Apple Music. Ik herinner me dat je een aantal jaar geleden van Apple gratis een album ongevraagd automatisch downloadde van een bepaalde artiest. Bij Spotify was er een tijd geleden een zelfde soort geval waarbij ze een beetje exposed waren omdat ze muziek van Kanye overal bovenaan hun 'recommended' lijstjes hadden staan.
Klopt, maar een andere reden is ook dat je als kijker het gevoel moet hebben dat het aanbod "oneindig" groot is. Ze willen je laten grasduinen. Hoe overzichtelijker het aanbod, hoe sneller je als gebruiker doorkrijgt dat het maar beperkt is. Netflix is daar bewust vaag over. Ook wel bekend als het casino floorplan interface.
https://www.reddit.com/r/...e_is_designed_to_make_it/
Hetzelfde geld denk ik ook voor Spotify en Apple Music. Ik herinner me dat je een aantal jaar geleden van Apple gratis een album ongevraagd automatisch downloadde van een bepaalde artiest.
Ja dat was een cadeautje van Apple. Het nieuwe album van U2 gratis voor ieder apple account. Krijg je iets gratis, van Apple nota bene, is het wéér niet goed.

Dat automatische downloaden was alleen als je dat aan had staan, waardoor het wel degelijk gevraagd was. Heb je zelf aangezet.
Akkoord en helaas niet enkel bij Netflix.
Steam, Spotify, .... allen hebben ze een verschrikkelijke zoekfunctie en toch kan het geld blijkbaar niet op voor de meest andere nutteloze features te implementeren.
Te gek voor woorden dat 3th party sites dit dan moeten opvangen.
Precies!
Greg Peters, stelt dat gebruikers soms de dienst opstarten, maar 'niet precies weten wat ze willen kijken'.
Nee; "Door de gebrekkige interface, slechte omschrijving van content en het opzettelijk weglaten van spreektaal in films en series is het voor gebruikers vrijwel onmogelijk om een goed inschatting te maken van de inhoud van een film of serie"

Vooral de functie dat trailers meteen gaan spelen terwijl je de beschrijving probeert te lezen is bloedirritant. Bij het opstarten van Netflix kan je ook het beste als eerste je speakers muten.
Autoplay kan je uitzetten:

- Ga naar netflix.com (desktop)
- Ga naar profielen beheren
- Klik op je profiel
- Deactiveer "Tijdens het browsen op alle apparaten worden automatisch previews weergegeven."
- Opslaan
Held!! :-) Ik gebruik Netflix alleen op Smart-TV's, ik ga vanavond meteen even inloggen.
Vooral de functie dat trailers meteen gaan spelen terwijl je de beschrijving probeert te lezen is bloedirritant.
Maar... dan zet je dat toch gewoon uit als je dat irritant vindt?

Kan in ieder geval op de site als je je profiel aanpast.
Apart vinkje 'Autoplay previews whilst browsing on all devices'
Ik heb denk ik nog nooit de website gebruikt van Netflix. Als je het dus niet uit kunt zetten via de app zou ik ook niet weten dat een dergelijke setting via de site wel aanwezig is.

Sws raar dat bepaalde settings alleen via de website te doen zijn.
Bij werkt downvoten, zie ik meestal niet meer terug
Ja, zou mooi zijn. Gewoon meer invloed op je feed in het algemeen. Al die algoritmes komen me de neus uit.

Ik heb deze shuffle overigens zelf al een flinke tijd, maar nog nooit gebruikt.
het zou al handig zijn dat je series kunt verbergen op bepaalde audio talen. Denk je een leuke serie gevonden te hebben en dan spreken ze Noors ofzo 8)7
Wat ik zelf wel fijn vind werken is zoeken op een film die ik al ken en een andere film/serie over die hits pakken. Er is ook linksboven (bij niet-Windows misschien ergens anders) een knop wat nieuwe content laat zien (als in wat er als laatste is bijgekomen), die kijk ik ook even door.
Duimpje omlaag en omhoog als je film hebt gekeken helpt Netflix te 'leren' wat jij wilt kijken. Werkt hier thuis prima. Ik dacht dat Shuffle standaard was, bij mij staat gewoon 'iets afspelen'.
Ik zou graag een naast een 'hide' functie ook een optie willen hebben om alles wat je al gezien hebt te verbergen. Krijg nu vaak films aangeboden die ik eerder al bekeken ben als ik in de verschillende categorieën op zoek ben naar nieuwe content. Wanneer ik deze start moet ik vervolgens of doorspoelen naar het einde of deze film een negatieve review geven om hem uit de 'verder kijk' lijst te halen. En dat maakt dan weer dat het algoritme niet meer goed werkt en steeds minder films te ziek krijg die ik daadwerkelijk leuk vind.
De aanbevelingen bij Netflix zijn krijs zo slecht, als ik bij een film of serie kijk dan is die altijd boven de 90% aanbeveling.
Zelfs bij genres die ik nooit kijk geeft Netflix 90%+ aanbeveling.
Er moet toch iets fout zijn bij hun rating systeem.
90% moet je zien als een 1, 91% als een 2, etc.
Ze mogen eerst wel eens dat recommendation algoritme fixen. De suggesties die je daarvan krijgt zijn bijna allemaal meh
Dat geld bij mij inderdaad ook, ik heb namelijk best een specifieke smaak. Daarnaast heb ik heel erg veel al gezien. Dus voor mij komt er weinig naar voren uit de algoritmes dat ik graag wil zien.

Bij mijn vriendin daarentegen, werkt het perfect. Het is in feite een constante stroom van "wow, dit lijkt me ook leuk".
Ik wil juist meer controle over het algoritme omdat het mijn smaak zo beperkt.
Shuffle?!

Die maar eens een gewone database met fatsoenlijke genres en sorteerbaar op meerdere criteria waaronder alfabetische volgorde. Dan kun je tenminste nog eens wat vinden

Je kunt bijna alleen maar vinden wat Netflix jou aanraad op basis van wat je al hebt gezien.

Als filmliefhebber vind ik bijna alle genres leuk en juist nieuwe films ontdekken die ik nooit eerder heb gezien is leuk.

Als ik iets zoek gebruik ik juist www.netflix-nederland.nl, daar kun je tenminste op alfabet, releasejaar, toevoegdatum, iMDB cijfer en genre sorteren. Het is eigenlijk van de zotte dat ze dit niet zelf in de app aanbieden.
Linksboven (verborgen in hamburger menu) staan er bij mij notifications die nieuwe content laat zien (/als in voor het laatst op Netflix gezet).
Ik begrijp dit soort dingen niet, maar waarschijnlijk ben ik gewoon oud.
1. De aanbevelingen van Netflix zijn slecht. Het is sowieso de vraag of je ooit goede aanbevelingen kunt krijgen op basis van een complex product als serie of film.
2. Het aanbod van Netflix in de bagger sectie is best heel groot.
3. Waarom kan Netflix niet gewoon een "videotheek" zijn met een goede UI. Al die veranderingen, verleiding om meer te kijken en de vreselijke interface maken het voor mij echt een noodzakelijk kwaad, "hanging on the cliff of piracy".
1: wat ik zelf beter vind werken is zoeken op een film/serie die ik ken en dat iets uit de hits/lijst pakken.
2: al die diensten hebben veel bagger er tussen zitten, bijv bij Prime zie ik ook veel bagger. Komt omdat die goedkoop zijn om te kopen/maken en sommigen vinden ze leuk (toegeven vind ik zelf bijv matige sci fi films ook vermakelijk). Netflix heeft dan nog relatief veel series er tussen zitten met een budget erachter.
3: omdat je dan sneller door de content heen bent vermoed ik.
Is dit niet gewoon een verkapte manier om films te laten betalen hoog in deze "advertentie" selectie te laten komen? Volgens mij is de allergrootste klacht over Netflix dat hun aanbevelingsalgoritme enorm slecht werkt.
Shuffle Play vind ik een leuk concept maar dan alleen voor Films.
Nu gebruik ik het wel eens en dan krijg ik ook series tussendoor die ik totaal niet leuk vind.
Dus voordat ik eindelijk iets heb zijn we een half uur verder. En het zou cool zijn als die onthoudt wat ik de vorige keer geskipped heb. Want op Maandag geskipped hoef ik niet weer op de dinsdag te skippen...
Ik heb Netflix, vind het vreselijk qua content aanbod, aanbod obv mijn voorkeuren en qua interface op m'n LG CX55 . De intelligentie is ver te zoeken cq moet veel beter. En waarom elke keer weer Nederlandse ondertiteling terwijl de 'ai' zo onderhand wel zou moeten weten dat ik het elke keer op Engels zet...

Ik download liever vanachter mijn vpn!
Even Engels instelling als je taal van voorkeur voor ondertiteling, ik heb daar nooit problemen mee.(tenzij ze geen Engelse ondertiteling hebben, wat in Zwitserland helaas geen uitzondering is.
Dat met die ondertitels werkt bij mij wel ok. Misschien is de truuk om de instellingen aan te passen in de web browser versie. Je kan dan ook grootte en helderheid van de karakters aanpassen. Geen overbodige luxe op mijn CX - die overigens stuk is., maar dat terzijde
Dus je zegt binnenkort op?
Nou ik kijk er niet zoveel naar maar staan prachtige dingen op. Afgelopen tijd gezien o.a. The Queens Gambit, aanrader. De docu 'Operation Odessa' is smullen. Diverse docu's over Stones en andere bands en dan ook nog genoeg films en andere zaken. En ik weet niet wat jij doet maar bij mij staat de ondertiteling nooit uit zichzelf aan.
Ah, niet eens in de gaten gehad dat ik betatester was. Niet veel gebruikt, en de paar dat ik hem probeerde niet langer dan vijf minuten gekeken. De kans op rommel is groter dan de kans op kwaliteit 😉

Een functie die de resultaten linkt aan IMDb of iets in die richting zou wel handig zijn. Ook heb ik altijd het idee dat ik Max 2% van de totale catalogus zie.
Probleem met IMDb is dat Amazon hen bezit. En wat heeft Amazon ook? Een concurrent voor Netflix!
Is dat de reden dat je bij amazon prime, zowat bij elke scene kan zien wie welke acteur op dat moment in beeld is? Iets wat ik best wel fijn vind.
Dat is inderdaad echt een top functie! Scheelt weer enorm met de telefoon en pause zetten ;-)
De reden lijkt me gezichtsherkenning o.i.d. IMDB heeft volgens mij frame-by-frame database van welke acteur in welke scene staat. Ook mist ie wel eens wat.
Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Je kunt gewoon betalen om toegang te krijgen tot de IMDB API.
https://developer.imdb.com

Anders heb je nog alternatieven. Open Movie DB, etc.
Is wel een probleem. IMDb mag alleen gebruikt worden voor niet-commerciële doeleinden:
[..] grants you a limited, non-exclusive, non-transferable, non-sublicenseable license to access and make personal and non-commercial use of the IMDb Services [..]
Je bent selectief aan het quoten. Volgende keer het hele document lezen 🙂

https://www.imdb.com/conditions
Licensing IMDb Content; Consent to Use Robots and Crawlers: If you are interested in receiving our express written permission to use IMDb content for your non-personal (including commercial) use, please visit our Content Licensing section or contact our Licensing Department.
Vrij zeker dat voor genoeg poen van alles kan. Ik denk ook niet dat Prime met Netflix concurreert op plaatjes en namen van acteurs. Als Amazon echt Netflix zou weren, zouden ze het officiele account van Netflix ook geen abo's laten verkopen op hun platform.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 21 januari 2021 10:26]

Ja jeetje natuurlijk kan Netflix met bergen geld de API van IMDb gebruiken.

Ik vermoed zo dat de prijs die IMDb aan Netflix zou vragen om gebruik te mogen laten maken van de API, stukken hoger is dan voor Netflix lucratief zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door TuxDePinguïn op 21 januari 2021 10:40]

Mja je zou haast denken dat Netflix erbij gebaat is dat je die "rommel" bekijkt ;)
Ik had exact hetzelfde. Weinig gebruikt. Ook vond ik die paar keer dat ik het geprobeerd heb de 'aanbevolen' programma's terug als automatisch gestart via de shuffle. Er was helaas een reden voor het niet bekijken en de shuffle heeft ook bij mij geen enkel praktisch nut gehad.

Maar goed. Als ze het na de beta uitrollen zullen er vast wel mensen gebruik van hebben gemaakt en horen we tot de uitzonderingen.
Waar zou die IMDb link voor dienen? Ik heb het idee dat Netflix zelf al heel veel informatie heeft over welke inhoud door wie bekeken wordt en wat bij ze past.
Persoonlijk zou ik het wel interessant vinden om een shuffle-functie te gebruiken, wanneer je daarbij in kunt stellen dat Netflix alleen uit films en series kan kiezen die een bepaalde minimum score op IMDB of Rotten Tomatoes oid haalt. Om idd de eerdergenoemde troep er alvast uit te filteren.

Dat daaronder ook films en series zouden kunnen vallen die niet je smaak zijn is dan vervolgens een taak van het Netflix-algoritme om daar een zinnige keuze uit te maken.

Overigens heb ik van de week een artikel gelezen over hoe Spotify met zijn aanbevelingen (net als YouTube) mensen in een soor tunnel kan leiden. Stel je luistert het één of twee albums van U2 en het Spotify-algoritme besluit je vervolgens om meer U2-gerelateerde muziek te laten horen, hoe ga je er dan achter komen dat je blijkbaar het nieuwe album van AC/DC ook leuk had kunnen vinden?
Dus; hoe intelligent zijn de algoritmes van de streaming diensten als ze je vaak alleen maar in een feedback-loop terecht laten komen? (Je luistert U2, dus we bieden je U2 aan, waardoor je vaker U2 luistert, dus we bieden je vaker U2 aan, ad infinitum).

[Reactie gewijzigd door Gulli op 21 januari 2021 09:03]

Oh zo, dat zou inderdaad interessant zijn maar het lijkt me sterk dat ze zoiets gaan doen.

Ik heb laatst wel gemerkt dat ik in spotify inderdaad steeds dezelfde soort muziek in mijn discover weekly had staan. Een nachtje muziek laten spelen die ik normaal absoluut niet zou luisteren heeft het algoritme genoeg verward dat ik nu weer eens wat anders krijg.

Ook ben ik langzaam terug aan het gaan naar het uitzoeken en luisteren van specifieke albums in plaats van de steeds gegenereerde playlists van Spotify, de luister ervaring is vind ik een stuk prettiger als de nummers gemaakt zijn om na elkaar beluisterd te worden.
Zodat je meteen ziet dat de andere 98% filler is? Dat is wellicht overdreven, maar ik denk niet dat Netflix er bij gebaat is om een kwaliteitsscore bij hun content te laten zien. Ik zou bijvoorbeeld heel graag een sociale component zien, waarbij ik kan zien wat mijn vrienden kijken en wat ze daarvan vinden. Daar baseer ik nu ook meestal mijn keuze voor nieuwe series om te kijken op, alleen moet de communicatie dan via andere kanalen.
Idem hier, flinke tijd terug al. Vroeg mij af wat die knop was, en inderdaad werd er iets op gezet wat compleet buiten de smaak viel.
Is het een echte shuffel of promoten ze voornamelijk hun eigen nieuwe series en films?
“ Ook heb ik altijd het idee dat ik Max 2% van de totale catalogus zie.”

Dat klopt ook. Kijk voor de grap maar eens op de Amerikaanse, of beter nog, de Japanse Netflix. Daar tref je die andere 98%.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee