Netflix test 'slaaptimer' bij Android-versie app

Netflix voert een test uit met een timerfunctie in zijn Android-app. Gebruikers kunnen die instellen en nadat die afloopt, stopt de app. De functie lijkt handig voor gebruikers die voor het slapen gaan nog iets kijken op de dienst.

Volgens The Verge heeft de timer meerdere opties: na 15, 30 of 45 minuten, of 'zodra de huidige film of aflevering afgelopen is'. De functie is mogelijk ook handig voor gebruikers die hun kinderen iets laten kijken op de streamingdienst, maar de test is juist beperkt tot de accounts van volwassenen.

Netflix had al de optie om het automatisch afspelen van de volgende aflevering in een serie uit te zetten,Netflix logo maar dat kan dan alleen op accountniveau en geldt dus voor alle gebruikers binnen dat account. Deze optie biedt de mogelijkheid om preciezer te werk te gaan wanneer het gaat om auto-play voorkomen.

De test vindt wereldwijd plaats, maar dan alleen bij 'selecte gebruikersaccounts', dus individuele gebruikers moeten zelf kijken of zij de timer-knop zien verschijnen. Of de functie een blijver is, hangt volgens Netflix af van 'hoe warm de test onthaald wordt' door de betrokken gebruikers.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-01-2021 • 13:59

55

Reacties (55)

55
54
22
3
0
26
Wijzig sortering
Dus je ontwikkeld en implementeert een functie, maar of die functie blijft hangt nog af hoe deze "onthaald" wordt bij een beperkt aantal gebruikers?
Je hoeft er toch geen gebruik van te maken als dit niet bevalt? Mis ik iets? Je hebt de tijd en energie in gestoken en dan laat je het mogelijk vallen :/ .
Klopt. Maar als niemand er op zit te wachten en je houdt de functie, dan moet je hem ook blijven onderhouden. En als je maar genoeg functies blijft houden omdat je ze nu eenmaal hebt dan kan dat onderhoud nog wel eens een groot deel van je tijd gaan kosten. Immers, bij elke nieuwe wijziging moet je ook weer bekijken wat de impact is op die functies die 'niemand' gebruikt.
In een goed getest systeem maakt dat geen drol uit. Dan heb je de tools die dat voor je checken.
Als mensen een settings pagina openen willen ze doorgaans liever minder opties zien dan meer.
Als er opties in een settings pagina staan die níemand gebruikt, dan kunnen ze die beter weghalen zodat de interface schoner en overzichtelijker is.
Netflix heeft een settings pagina? :o. Je kan echt geen drol instellen bij Netflix, alles zit achter algoritmes....
Dat maakt het nog steeds minder efficiënt, ook al bekijk je het zo zwart/wit. Neemt niet weg dat een dergelijke functie op verschillende platformen (nu alleen nog Android dus), wel wat onderhoud nodig heeft bij wezenlijke wijzigingen in het platform (i.v.m. mogelijke regressie); werkt ook nog andersom. Dan kun je hier voor wel geautomatiseerde testen hebben die het voor je in de gaten houden, maar ook die (testen) moeten bijgehouden en onderhouden worden. Het is net als met Franse auto's; ze zijn rijkelijk uitgerust, dus er kan ook meer stuk.
Bij deze zal ik je de illusie ontnemen dat geautomatiseerde, door tooling uitgevoerde testen goedkoop zijn. Dat is niet zo. Niet in ontwikkeling, niet in onderhoud en al helemaal niet in dekking.
Snel in uitvoering (herhaalbaarheid) en reproduceerbaar zijn ze wel. En ze nemen de saaie, repetitieve testwerkzaamheden weg van de mens. Maar het is niet voor niets dat er nog beta-testen door mensen worden georganiseerd.
Goed getest is, zoals je dan zult weten, meer dan alleen het percentage geautomatiseerde tests versus handmatige tests. Goed getest betekent dan (onder andere) dat je een test strategie hebt die op verschillende niveaus verschillende aspecten van je product of systeem onderzoekt. Dat het doel van een unit- of module-test iets compleet anders is dan een beta-test. Dat een eenmalig uit te voeren test (wat bijvoorbeeld uit je strategie zou kunnen volgen) wellicht goedkoper is om handmatig uit te voeren dan het maken van een geautomatiseerde test die implementatie en onderhoud vergt.

En hoe je het ook wend of keert, testen kost geld. Net als ontwikkeling en automatisering. Maar het zou, inderdaad, grotere kosten moeten voorkomen (anders is er iets niet goed in je test strategie).

Mijns inziens is 'technical debt' niet (alleen) gerelateerd aan de hoeveelheid testen die je al dan niet gedaan hebt. 'Technical debt' is het laten zitten van problemen die je gevonden hebt omdat je ze nu (nog) niet op wilt lossen aangezien iets anders meer prioriteit heeft. Problemen die ook van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de onderhoudbaarheid van de code.
Meer testen zou trouwens wel tot meer 'technical debt' kunnen leiden, aangezien je meer problemen in het product / systeem kunt laten zitten.

Overigens, het is ook mijn vak...
Experimenteren is een normaal onderdeel van softwareontwikkeling.

In dit geval is er voor 1 van de devices een MVP gebouwd, ik weet niet waar jij vandaan haalt dat het al compleet uitontwikkeld is?

Netflix ondersteund nog tientallen andere devices waar het nog voor ontwikkeld moet worden. Daarnaast moet de code onderhouden worden, meegenomen in toekomstige UI changes/redesigns/refactoring en is het gewoon extra bloat in de UI als de gebruiker er niet in geïnteresseerd is.
Ik beweer ook nergens dat het uitontwikkeld is?
Zet direct een beetje vervelende toon wat nergens voor nodig is, vooral omdat al genoeg mensen dit onderbouwd hebben (zonder ondertoon).
Het is ook bug testing. Dit gebeurt door middel van feature toggles. Dus je geeft voorwaarden aan of een functie gebruikt kan worden die via een server ingesteld kunnen worden.

Handig als het toch een bug geeft, want je hoeft geen nieuwe uitrol te doen. Gewoon ff vlagje uitzetten en klaar.
Ik denk dat er ook een beetje de menselijke factor meegerekend wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de bloatware die op computers wordt geïnstalleerd als je een nieuwe computer koopt. Die programma's hoef je ook niet te gebruiken en kan je zelf verwijderen maar toch vinden de meeste mensen dit irritant dat het erbij zit. Zo werkt het ook vaak voor extra optionele opties. De mensen vinden het dan nutteloos dat het er in zit terwijl bijna niemand het gebruikt, denken dan aan dat de app (hoe weinig ook) groter wordt en meer ruimte in beslag neemt en willen een opgeruimde app hebben. Want dat klinkt alsof het sneller is daardoor. Maar uiteindelijk als je echt alle optionele opties behoudt kan het uiteindelijk wel onoverzichtelijk worden. Dan kunnen ze wel beter dingen opruimen die niet gebruikt worden.

Ik zelf zou het ook niet erg vinden als het optioneel is. Maar het moet wel op een plek staan waar het me niet lastig valt. Dus niet bijvoorbeeld bij de terugknop waar je het makkelijk perongeluk activeert. Ook niet dat het bijvoorbeeld bij elke keer dat je een serie start dat het je gevraagd wordt of je het nu wilt gebruiken. Of dat het de gewoontes die je nu heb voor het bedienen opnieuw moet aanleren omdat deze optie erbij gekomen is. Denk dan bijvoorbeeld aan bij ondertitels instellingen. Dat doe iket me ps5 thumbstick omhoog doen en x. Zou ik nu dan eerst de slaaptimer krijgen zou ik het lastig vinden. In deze situaties is het ook optioneel maar dan ga ik me er wel aan ergeren.

Wel zouden ze van mij meer dingen optioneel mogen maken die er nu al inzitten. En andere opties verder uitbreiden. Zoals de vraagt ben je nog aan het kijken uit kunnen zetten. Of met meer mensen dezelfde film tegelijkertijd kijken naar meer systemen in plaats van alleen wanneer je via Google Chrome kijkt. Of mijn lijst en verder kijken altijd bovenaan houden. Een overzicht van alles wat Netflix heeft en niet alleen laten zien wat hun denken dat je leuk vind. Series kunnen volgen voor nieuwe seizoenen zonder dat ze in mijn lijst hoeven blijven te staan.
Er zijn volgens mij wel meer functies weer verdwenen. Een tijdje geleden kon ik de display uitzetten en dat de audio dan bleef spelen. Ik vond dat best een fijne functie voor sommige content, maar die functie is ook opeens weer weg. Ook het iets sneller kunnen afspelen is weer weg in mijn mobiel (maar niet in de webinterface). Het is wel jammer, maak er dan een setting van dat je functies kan weghalen voor mensen die niet te veel instellingen willen.
Zou ook op de website gewoon handig zijn. Hij stopt nu veel te snel met spelen, als je dan in bed ligt moet je er weer uit om aan te geven dat je er bent.

Wat helemaal stom is, even pauzeren en doorgaan reset de timer niet. Heb weleens gehad dat ik een serie op pauze zet om wat te drinken te halen, weer op play druk en in bed ga liggen en dan net als ik lag vroeg ie of ik nog aan het kijken was. Wat wel helpt is om fullscreen mode even te sluiten en weer te starten.

Zou graag zien dat ik gewoon een uur of anderhalf uur kan instellen zelf.
Zou ook op de website gewoon handig zijn.
Kan je dat niet met een browser add-on afvangen?
Je hebt of had wel add-ons maar volgens mij halen die het helemaal weg. Dan moet je weer zo zoeken als je in slaap gevallen bent de volgende dag want dan zijn hele seizoenen ineens als gezien gemarkeerd :P

Het is wel een optie, maar het liefst zou ik gewoon een soort sleep timer zien die ik kan instellen net zoals op de TV.

[Reactie gewijzigd door DaitoX op 22 juli 2024 16:58]

Draadloze muis geen optie?
Ja dat zou wel een optie zijn ook :)
Misschien geen pc in slaapkamer gebruiken, maar gewoon een tv met chromecast ofzo ?.
Dan kan je met smartphone of tablet alles doen, hoef je ook je bed niet thuis :P.
Als je dan een functie bouwt als Netflix, graag niet weer arbitraire getallen / tijden. Kan ik al een change request indienen ergens?
Of niet arbitrair: 42 ;)
En dan net de conclusie van je 45 minuten aflevering missen. Geniaal!
Die aflevering was toch 55 minuten? Dus die mis je toch...
Echter, als het een sleeptimer is, maakt het toch niet uit of het nu 42 of 45 minuten is, je lag toch al te maffen :)
(Sowieso is de optie ‘zodra de huidige film of aflevering afgelopen is' natuurlijk de beste optie, dan mis je in ieder geval niet iets omdat Netflix is uitgegaan, hoogstens de kijker...)
Ik denk dat het dan een bug is op de website. Bij me ps4/5 zie ik de melding eigenlijk nooit omdat ik vaak genoeg pauze gebruik, terug spoel en intro overslaan knop indrukt.
Meteen nadat de film of serie is afgelopen is mooi. Als ze dat dan combineren met 'je kan pas om 09:00 de volgende dag de app weer gebruiken' dan voorkom je zeker te lang kijken, speciaal handig voor kids.
Als ze dat dan combineren met 'je kan pas om 09:00 de volgende dag de app weer gebruiken' dan voorkom je zeker te lang kijken, speciaal handig voor kids.
Bij android kan je dat soort zaken regelen met family link. Dan moet je kind wel een eigen account hebben. Zeer handig gezien je die limieten remote vanop je eigen toestel kan regelen.
Ook heb je dan de mogelijkheid om bepaalde apps 1 keer te kopen en te delen met family share

[Reactie gewijzigd door flowrider84 op 22 juli 2024 16:58]

Ik ben bang dat de optie te weinig gebruikt zal worden als mensen niet meer kunnen kijken of te moeilijk moeten doen om toch nog 1 aflevering te kijken.

Voor ouders zal het misschien wel leuk zijn maar voor de mensen zelf verwacht ik niet.
Op mijn tv app vind ik het stront vervelend. Elke 2de aflevering komt die onzin naar boven en na 2 jaar 'verder kijken' klikken snapt dat ding nog steeds niet dat die waarschuwing ongewenst is.
Maarja het is er dan ook niet om gebruikers te helpen maar om geld te besparen... Minder auto play is namelijk binder kosten voor bandbreedte....
Netflix betaald vrijwel niets voor bandbreedte omdat jouw ISP de content op een blackbox cache server heeft staan.

Bandbreedte per GB is dan vrijwel gratis, want binnen ISP netwerk, geen transit kosten en geen ingewikkelde peering overeenkomsten.
Lijkt me sterk dat er zo veel servers wereldwijd staan. Dat de hele grote ISP er 1 hebben staan lijkt me mogelijk maar alle kleinere ISP word een dure grap. Die servers kosten immers een beste duit.
Dat is wel zo maar het bespaart ze ook een hoop peering verkeer natuurlijk.

En als het geld het probleem is kan je gewoon de top-100 series cachen en de rest niet, heb je toch het overgrote deel van het dataverkeer opgelost.

Het zou me ook niet verbazen als Netflix die servers deels betaalt. En beheert natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:58]

Ik had geen idee, dus even gaan zoeken.
https://openconnect.zende...-us/articles/360034538352
Die vereisten vallen me nog wel mee. 5Gbit/sec piek aan Netflix verkeer. Met een conservatieve 5Mbit/sec zou dat met 1000 klanten tegelijkertijd al gehaald worden. Het zou me niet verbazen als dat zelfs bij veel kleinere providers toch al gehaald wordt.
Haha ik kon laatst mijn afstandsbediening niet meer vinden van mijn online tv doos, ging dus na een minuut op zwart. Na 20 minuten zoeken, gevonden en konden we het Telfort doosje weer aan zetten. Nog geen minuut later begint de TV met eenzelfde melding en ja hoor..die AB nergens te bekennen. Toen heb ik het maar opgegeven en zijn we lekker gaan slapen.
Wat gek.. Mijn Kindle Fire TV stick doet het omgekeerde, die blijft wel eens uit zichzelf een hele serie afratelen terwijl ik het niet merk omdat de TV uit staat :P
Ik denk dat er ook wel wat mensen geholpen zullen zijn met deze melding. Bijvoorbeeld dat je vergeet wifi aan te zetten, op bed ligt en in slaap valt. Nu stopt je data verbruik. Zou Netflix het niet doen zou je aan het einde van de maand een aardige rekening hebben van je mobiel provider. Of mensen met bundel op hun vaste internet.

Al zou het wel fijn zijn op dit uit te kunnen zetten inderdaad.
Netflix had al de om het automatisch afspelen van de volgende aflevering in een serie uit te zetten,Netflix logo maar dat kan dan alleen op accountniveau...
Dit werk weldegelijk op gebruikersniveau.
Kan dat bevestigen. Bij mij wel ingesteld. Bij mijn ouders niet.
Op de TV krijg je wel eens zo'n "Ben je nog aan het kijken?" pop-up.

Voelt altijd een beetje als een waardeoordeel! (Vaste prik wanneer ik lekker jaren '90 Star Trek-afleveringen als audio-visueel behang aan heb).
Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die de jaren '90 afleveringen zo aan heeft staan. 😊
Haha hier ook.
Al voelt die popup voor mij niet als waardeoordeel. Krijg er zelf meer een gevoel bij van data besparing
Een android zoals Data hoef je niet te besparen.
Icm een TV, met Android zou dat ideaal zijn. Maar niet als je een Chromecast gebruikt. Mijn AV-receiver en Plasma TV blijven dan gewoon aanstaan en geven dan kans op inbranden.
TV heeft normaal ook wel een sleep timer, dus die kan je dan op dezelfde tijd zetten :)
Ik zet ook de tv op slaapstand als ik in bed lig. Chromecast stopt er dan ook netjes mee als de tv (uit 2010) uit gaat :)

[Reactie gewijzigd door fm77 op 22 juli 2024 16:58]

De chromecast zet bij mij de tv ook op het 'chromecast signaal' als ik er wat naar toe cast. In die zelfde signalleering zou de chromecast de tv ook uit kunnen zetten. Zo ook voor de reciever/versterker.

Detail: met kodi (of libre-elec) kan je daarmee, via de hdmi bekabeling ook de tv en receiver bedienen. En ook andersom: met de tv-afstandsbediening kodi bedienen.
Als het in de app zit, zou het mooi zijn als het ook in de chrome-cast en dergelijke werkt. Misschien zelfs dat die de tv uit zet. Vooral bij 'na het huidige programma'.
Is het zo gebruikelijk dat mensen netflix in bed kijken?
50% van de tijd hier ;)
75% hier :P
Overdag kijk ik bewust iets (Emby bijvoorbeeld), maar als ik in bed lig vind ik het fijn om iets hersenloos te kunnen volgen (Star Trek zoals al eerder genoemd werd). TV op 45-90minuten slaapstand, en heerlijk in slaap vallen :)
Ben ik de enige die dit juist andersom zou willen? Dat Netflix (of nog liever Youtube) juist om 8:00 mijn TV aan zet zodat ik ermee op kan staan?

Overigens hoop ik wel dat ze erbij maken dat je niet alsnog de volgende aflevering kan aan klikken zodat je niet in een cliffhanger kan trappen... (Ik heb de functie blijkbaar wel al, dit is nu nog niet. Op het moment dat de timer voorbij is gaat die naar het home scherm van Netflix en vervolgens kun je de volgende aflevering weer aan klikken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.